ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ OSCAR 2014: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Φίλες και Φίλοι,
Ξημερώνοντας Καθαρή Δευτέρα 3 Μάρτη, στις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε και την 
86η τελετή της απονομής των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,
των γνωστών OSCAR

Μια βραδιά που η Βιομηχανία του θεάματος στις ΗΠΑ, δίνει, όπως κάθε χρόνο, τεράστια βαρύτητα στην προβολή, στην εμπορικότητα και στην βιομηχανία του Κινηματογραφικού κέρδους.
Παράλληλα, όπως έχουμε ξαναπεί, μέσα από το Φεστιβάλ αυτό υπάρχει και η μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.
Μια από τις πλέον ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ είναι το

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ για φέτος το 2014


Όπως κάθε χρόνο, Πέντε ΤΑΙΝΙΕΣ από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, έχουν επιλεχθεί στην ΤΕΛΙΚΗ αυτή φάση για να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ το ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.
Θα ήθελα να κάνουμε μια αναφορά στις υποψηφιότητες αυτές, μια μικρή αν θέλετε παρουσίαση,
με την άμεση βοήθεια του:  www.oneman.gr που θα είναι ένας από τους δικτυακούς τόπους που θα μεταδώσουν ζωντανά τη μεγάλη τελετή σε μορφή blog.
Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ξεχώρισε φέτος η ΑΚΑΔΗΜΙΑ και θα διεκδικήσουν το μεγάλο τρόπαιο, στο οποίο έφτασαν, όπως ήδη έχουμε πει, ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.


"Η ΤΕΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ"  ["LA GRANDE BELEZZA"]

Εκπροσωπώντας τον θρυλικό ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, η δραματική comedy του
PAOLO SORRENTINO με δικό του ΣΕΝΑΡΙΟ, έρχεται να διεκδικήσει το μεγάλο βραβείο.
ΜΟΥΣΙΚΗ: LELE MARHITELLI
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: MUCA BIGAZZI
Παίζουν οι:
TONI SERVILLO, CARLO VERDONE, SABRINA FERILLI, CARLO BUCCIROSSO



ΤΟ ΘΕΜΑ:
Ο καλοζωισμένος μποέμ κύριος Jep Gambardella που μένει (και παρτάρει) ακριβώς απέναντι από το Κολοσσαίο και κάποτε (κάποτε τύπου 40 χρόνια πριν) έγραψε ένα πολύ πετυχημένο μυθιστόρημα είναι σε μια παρατεταμένη φάση περισυλλογής και ζυγίσματος των επιλογών του. Ακούγεται βαθύ, είναι βαθύ. Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει έμπνευση, θα αποτύχει σε πρώτο επίπεδο, αλλά θα επιτύχει σε δεύτερο. Την επιτυχία θα τη γνωρίσει ασυναίσθητα, μπορεί να μην το καταλάβει και ποτέ, γυρνώντας στα σοκάκια της Ρώμης και αλληλεπιδρώντας με ζωντανά φαντάσματα του παρελθόντος.




Πολύ δυνατή υποψηφιότητα με εξαίρετη φωτογραφία, κλασικό Ιταλικό ρυθμό, με φόντο τη σύγχρονη ΡΩΜΗ στα φαντάσματα του μεγάλου ιστορικού παρελθόντος.



"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ"  ["THE HUNT"] του μεγάλου ΔΑΝΟΥ δημιουργού THOMAS VINTERBERG

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του και του TOBIAS LINDHOLM


Εδώ έχουμε μια βαριά ταινία με όλο το "βαρύ πυροβολικό" του μεγάλου ΔΑΝΟΥ δημιουργού, ενός από τους εκφραστές της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  "ΔΟΓΜΑ 95"

ΜΟΥΣΙΚΗ: NIKOLAJ EGELUND
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: CHARLOTTE BRUUS, CHRISTENSEN

Πρωταγωνιστεί ο εκπληκτικός MADDS MIKELSEN που και πέρυσι ήταν υποψήφιος για την ίδια κατηγορία στην ταινία "A ROYAL AFFAIR"
Παίζουν επίσης οι:  THOMAS BO LARSEN, ANNIKA WEDDERKOPP, LASSE FOLGESTROM, SUSSE WOLD



ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Lucas, ένας μοναχικός χωρισμένος μεσήλικας που παλεύει να ρίξει γέφυρες στη σχέση με το γιο του, δουλεύει σε έναν τοπικό παιδικό σταθμό. Όταν η κόρη του καλύτερού του φίλου, Theo, και μαθήτρια του Lucas στο σταθμό, τον κατηγορήσει ότι της έδειξε τα γεννητικά του όργανα, θα ξεκινήσει μια άδικη κόλαση για τον ίδιο. Ο εξοστρακισμός του από τη μικρή κοινότητα θα πάρει απρόσμενες διαστάσεις όταν όλο αυτό αρχίσει να μεταφράζεται σε βία εναντίον του.

Συγκλονιστικό πραγματικά θέμα, ευαίσθητο και δοσμένο με εξαίρετο τρόπο.



Μια εξαίρετη υποψηφιότητα πραγματικά σε ένα μοτίβο βαρύ από τον ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ιδιαίτερα δοκιμασμένο σε καυτά κοινωνικά θέματα και ζητήματα










"ΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ"   ["THE BROKEN CIRCLE BREAKDON"]

Η Εκπροσώπηση του ΒΕΛΓΙΟΥ με τον σκηνοθέτη FELIX VAN GROENINGEN
σε ένα ΜΟΥΣΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ που πραγματικά συγκλονίζει.



Εκπληκτική η ΜΟΥΣΙΚΗ του BJORN ERRIKSON
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUMPEN IMPENS
ΣΕΝΑΡΙΟ:  CARL JOOS, FELIX VAN GROENINGEN

Εξαίρετες οι ερμηνείες των:

JOHAN HELDENBERGH, VEERLE BAATENS, NELL CATTRYSSE





ΤΟ ΘΕΜΑ

Όταν η μικρή κόρη του όχι και πιο συνηθισμένου ζευγαριού αρρωστήσει σοβαρά, η Ελίζ και ο Ντιντιέ θα δουν τη σχέση τους να περνά από μια βαθιά κρίση και θα βιώσουν έναν -αντισυμβατικό- γάμο σε ελεύθερη πτώση.
Η ερμηνεία: Η Βελγίδα Veerle Baetens στο ρόλο της Ελίζ κουβαλάει στις (γεμάτες τατουάζ) πλάτες της όλη τη δραματουργία της ταινίας. Από τις σπάνιες φορές που ένας χαρακτήρας με μετρημένους διαλόγους, λέει ΤΟΣΑ πολλά και τόσο διαπεραστικά με τις σιωπές του.








"OMAR"  του ΗΑΝΥ ΑΒU-ASSAD

Εδώ πάμε σε ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο δράμα με σαφείς πολιτικές διαστάσεις με άξονα αναφοράς την κατεχόμενη ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

Ο Ισραηλινός δημιουργός είναι ένας εξαιρετικός ριζοσπατης προοδευτικός δημιουργός, που αυτή τη φορά προσθέτει μια ακόμα εξαίρετη δημιουργία του με φόντο τον καθημερινό τρόμο ζωής των ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ στα εδάφη της ζωής τους.





ΣΕΝΑΡΙΟ:  HANY ABU-ASSAD
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ΕΗΑΒ ΑSSAI

Έξοχες ερμηνείες από τους:

ESSAM ABU AABED
FOAD ABED EIHADI





H ιστορία: Ερωτευμένος με τη Νάντια, ο Ομάρ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πηδάει καθημερινά πάνω από το τείχος που χωρίζει την πόλη του στη μέση και να ακούει τις σφαίρες των σκοπών να σφυρίζουν δίπλα απ' το αυτί του. Όταν συλληφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία για μια αντιστασιακή πράξη, ο έρωτας για τη Νάντια και η αγάπη-ανάγκη για την ελευθερία της πατρίδας του θα δώσουν σκληρή μάχη μέσα του. Μια μάχη που σε κανένα σημείο της ταινίας δεν είναι πρόδηλο από ποιον θα κερδηθεί, όταν ο Ομάρ θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του πληροφοριοδότη των Ισραηλινών για να ξαναδεί τη Νάντια από κοντά.
Η ερμηνεία: Ο Adam Bakri θαρρείς ότι διαλέχτηκε από τους δρόμους της Παλαιστίνης ως άλλη μια φιγούρα ενός νεαρού αγωνιστή, που με όλες τις ευαισθησίες για τον τόπο και τη γυναίκα που αγαπά με ίσως την πιο αγνή αγάπη που είδαμε τελευταία στο σινεμά, θα βασανιστεί με έννοιες όπως η προδοσία. Είτε της πατρίδας είτε των συναισθημάτων του.





"THE MISSING PICTURE"  του RITHY PANH

Η Εκπροσώπηση της ΑΣΙΑΣ, αυτή τη φορά με μια ΕΚΠΛΗΞΗ από την ΚΑΜΠΟΤΖΗ με την Ντοκουνεταρίστικη ταινία του RITHY PANH 




Το ντοκιμαντέρ του Panh είναι πρώτα απ' όλα μια επιλογή-έκπληξη. Μετά από αυτό, είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να απεικονίσει την παιδική του ηλικία όταν η Καμπότζη καταλήφθηκε από τον στρατό των Ερυθρών Χμερ. Ο Panh θα μιλήσει για το θάνατο πολλών συγγενών στα στρατόπεδα εργασίας, θα μιλήσει για βασανιστήρια, φυλακίσεις και τα αδιέξοδα ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Στο τέλος, η εικόνα που λείπει, όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας, είναι η αλήθεια που αναζητεί ο σκηνοθέτης. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, οι ήρωες, τα τοπία και οι σκηνές είναι βγαλμένα από ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ. 

Μια πραγματικά ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με πρωτοποριακή παρουσίαση, ένα παράξενο έργο τέχνης πραγματικά. Εκπληκτικό σαν σύλληψη και έκφραση ΤΕΧΝΗΣ.








Ξημερώματα φίλες και φίλες θα ξέρουμε ποια από τις Πέντε υπέροχες αυτές ταινίες τελικά θα κρατήσει το ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙ της ύψιστης διάκρισης.

Και οι ΠΕΝΤΕ ανέβηκαν το σκαλί της δημιουργίας και της ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Απομένει τώρα η επιλογή...

AND THE WINNER is ............................


Σχόλια

  1. Αναμένουμε λοιπόν!!!!
    Καλό μήνα κι ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Μαργαρίτα μου.....! περιμένουμε τις απονομές. Να είσαι καλά και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Πλήρης ενημέρωση, Γιάννη! Διάβασα την ανάρτησή σου πριν τα όσκαρ και πραγματικά έμαθα πολλά γιατί δεν είχα βρει την ευκαιρία να μάθω για τις ταινίες. Πολλές ακούγονται ενδιαφέρουσες και ανυοιμονώ να τις δω.
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κατηγορία αυτή των ξενόγλωσσων ταινιών Αλεξάνδρα είναι κατά τη γνώμη μου η σημαντικότερη. Πραγματικά έχουμε πολύ ...έγο μπροστά για μελέτη. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αν κατάφερα να σου δώσω στοιχειώδεις αναφορές στις υποψήφιες ταινίες.
      Καλή συνέχεια κορίτσι μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ