ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ του HOLYWOOD


Ξέρουμε πολλές φορές στην Ιστορία μας υπήρξαν μορφές σε όλες τις βαθμίδες του Ανθρώπινου πνεύματος που μεγαλούργησαν και στο εξωτερικό.
Τα μέσα στην πατρίδα μας, η απουσία ουσιαστικής πολιτιστικής υποδομής στέκεται σοβαρό εμπόδιο στο να αναδειχθεί η Ποιότητα της Ελληνικής Τέχνης.
Όμως η δημιουργία δεν κρύβεται, και σαν τέτοια, μεσουρανεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κάτω απ τον ήλιο...
Φίλες και Φίλοι, έχω την Τιμή σήμερα να σας "παρουσιάσω" έναν σημαντικό άνθρωπο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Έναν άξιο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ, έναν "ποιητή της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ" που με τις δικές του πινελλιές και  
 τα καλλιτεχνικά του "καρέ" έχει μαγέψει το κόσμο του Κινηματογράφου και έχει δημιουργήσει το δικό του σημαντικό ΟΝΟΜΑ στο χώρο.
Κυρίες και Κύριοι, ο εξαίρετος ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ 

ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ


Ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, junior, γιος του καλλιτέχνη Πατέρα του ΦΑΙΔΩΝΑ, που και αυτός είχε διαπρέψει σαν Καλλιτεχνικός διευθυντής ταινιών του ΤΖΩΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ, είναι από μόνος του μια σημαντική πλέον προσωπικότητα στο χώρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Γεννήθηκε τον Φλεβάρη 1962 στην Αθήνα, η μητέρα του Γερμανίδα όπου και μετακόμισε στα 1982, σε ηλικία 20 ετών.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου και στην αρχή ξεκίνησε να δουλεύει σαν φωτο-δημοσιογράφος.
Στα 1983 μετακόμισε στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ όπου και από εκεί ξεκίνησε το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.
Οι σχέσεις του με την ΕΛΛΑΔΑ δεν έχουν περάσει στο μοτίβο της λήθης και της αποκοπής, κάθε άλλο. 
Διατηρεί τις επαφές του, τη ζωή του, τους δεσμούς του με την πατρίδα προσπαθώντας να τονίσει αυτή τη συνέχεια και αυτές της δυνατότητες που έχει η Ελληνική καλλιτεχνική ψυχή.
Ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ κινηματογράφιση των 35 mm και έτσι στο CORK FILM FESTIVAL στην ΙΡΛΑΝΔΙΑ κέρδισε το ΠΡΩΤΟ του ΒΡΑΒΕΙΟ καλύτερης φωτογραφίας.
Στη συνέχεια πήγε στο LOS ANGELES όπου συνέχισε τη δουλειά του πάνω σε φιλμ μικρού μήκους και ξεκινάει τη μεγάλη του καριέρα σαν ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ για τον ROGER CORMAN για τον οποίο κινηματογραφεί επτά ταινίες μέσα σε δύο χρόνια.

   
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ως ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, έχει στο διάστημα 1989-2014 να επιδείξει ένα πολύ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ:

51 Κινηματογραφικές Ταινίες στις οποίες υπογράφει με τη δουλειά του (!!!) αριθμός τεράστιος μέσα σε 25 χρόνια.

Τι να ξεχωρίσει τώρα κανείς από αυτές τις δουλειές και δημοιυργίες:

  • Την Κινηματογράφιση που έχει κάνει στα Αμερικάνικα block-busters: "AMERICA'S SWEETHEARTS" με τις JULIA ROBERTS & CATHERINE JETA JONES,  "MOUSEHUNT" το 1997 του GORE VERBINSKI, "PHENOMENON" 1996 του JON TURTELTAUB


  
  • 1995 "WHILE YOU WERE SLEEPING", 1993 "COOL RUNNINGS" πάλι του JON TURTELTAUB

Γνωστή είναι η δουλειά του στη συνέχεια σε κριτικά ποιοτικά φιλμς όπως:  1997 "ΤΗΕ LOCUSTS"του JOHN PATRICK KELLEY,  1995 "UNSTRUNG HEROES" της DIANE KEATON, 1996 "UNHOOK THE STARS" του JOHN CASSAVETES


  
  • Η Συνέχεια για τον ΦΑΙΔΩΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Το 2000, είναι η σειρά του να συνεργαστεί με τον μεγάλο σκηνοθέτη WIM WENDERS και να κινηματογραφίσει την ταινία του "THE MILLION DOLLAR HOTEL" στην οποία πρωταγωνιστούσε ο MEL GIBSON. Η Ταινία άνοιξε τις εργασίες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2000 και κέρδισε το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, την ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΑΡΚΤΟ και την ΧΡΥΣΗ ΚΑΜΕΡΑ.



  • Το 2000 έρχεται μια ακόμα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Η Ρομαντική δραματική comedy τουNANA DJORDJADZE  "27 MISSING KISSES" κάνει πρεμιέρα στις ΚΑΝΝΕΣ. Κερδίζει το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ και επίσης στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ στο AVIGNON FILM FESTIVAL το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ καθώς και στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ MONTPELLIER. O ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ για την ίδια κινηματογράφιση τιμάται με το KODAK VISION AWARD για καλύτερη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ.


η Άνοδος για τον Έλληνα Κινηματογραφιστή συνεχίζεται ραγδαία στο πέρασμα της νέας χιλιετίας
Το 2001 κάνει τη φωτογραφία στο "MOONLIGHT MILE" του BRAD SILBERLING με τους τρεις μεγάλους: DUSTIN HOFFMAN, SUSAN SARANDON, HOLLY HUNTER.
Το 2003 το "IDENTITY" του JAMES MANGOLD και το "SIDEWAYS" του Ελληνικής καταγωγήςALEXANDER PAYNE με τον οποίο αργότερα θα αποκτήσουν σταθερή πλέον συνεργασία και στο οποίο είναι επίσης Υποψήφιος για καλύτερη φωτογραφία.
Ακολουθούν τα:  "WALK THE LINE" 2005 του JAMES MANGOLD, στο οποίο κερδίζει τον "ΧΡΥΣΟ ΒΑΤΡΑΧΟ" καλύτερης Κινηματογραφίας στο CAMERIMAGE & "THE WEATHERMAN" 2006 ξανά τουGORE VERBINSKI
Με τον JAMES MANGOLD συνεχίζονται οι διακρίσεις με το Western "3:10 TO YUMA" με τους RUSSEL CROW & CHRISTIAN BALE, "10 ITEMS OR LESS" του BRAD SILBERLING με τον μεγάλο MORGAN FREEMAN και το "PURSUIT OF HAPYNESS" του GARBIELE MUCCINO.
Το 2010 επιστρέφει με τον συνεργάτη του τον ALEXANDER PAYNE με τον οποίο κινηματογραφεί τις ταινίες:
"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" και το εξαιρετικό μαυρόασπρο "NEBRASCA" το 2013 για το οποίο πριν λίγες μέρες ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για OSCAR καλύτερης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ύψιστη διάκριση για τον ίδιο και τη δουλειά του.
Επίσης κινηματογράφισε το "THE IDES OF MARCH" του GEORGE CLOONEY 2011 ενώ το 2010 ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ο ίδιος το "ARCADIA LOST" γυρισμένο στην Ελλάδα, Υποψήφιο βραβείο καλύτερης ταινίας του Ανεξάρτητου Γερμανικού φεστιβαλ.








Ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ έχει επίσης πάρα πολλές δουλειές για την τηλεόραση, στις μικρές σειρές του OLIVER STONE "WILD PALMS", "THE CONSERVATION AND WHITE DWARF" του FRANCIS FORD COPOLLA.

Η Τελευταία του μεγάλη Κινηματογραφική δουλειά είναι στο Βιογραφικό δράμα δράσης τουGEORGE CLOONEY  "ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ"



   

 Ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ζεί στο LOS ANGELES αλλά δεν έχει εγκαταλείψει και την ΑΘΗΝΑ. Μιλά επίσης ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ και διατηρεί τρεις Υπηκοότητες: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στην καριέρα του μέχρι σήμερα ο εξαίρετος Κινηματογραφιστής μας έχει 7 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 12 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.

Έχει διακριθεί, βραβευθεί για τα: "NEBRASCA", "27 MISSING KISSES", "ARCADIA LOST", "WALK THE LINE", "FROM WITHIN"

Υψηλή διάκριση η υποψηφιότητά του για OSCAR & BAFTA 2014 με το "NEBRASCA"


Σε συνέντευξή του στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" αναφέρει για την συνεργασίσ του με τονALEXANDER PAYNE
"Έχουμε κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο. Παρ' όλο που αυτός είναι Ελληνοαμερικάνος και γεννήθηκε εδώ, επηρεάζεται από την οικογένειά του. Έτσι μοιραζόμαστε πολλά, την αίσθηση του χιούμορ, τον τρόπο που βλέπουμε την κοινωνία. Δεν είμαστε εντελώς ενσωματωμένοι στην Αμερική. Στο σινεμά συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον".

Για τις ΕυρωπαΙκές ρίζες της τέχνης του λέει:
"Το Ευρωπαϊκό μου αισθητήριο με βοήθησε πολύ στη δουλειά μου στην Αμερική. Όλοι σχεδόν οι επιτυχημένοι διευθυντές φωτογραφίας στην Αμερική αλλά και πολλοί σκηνοθέτες έχουν ευρωπαϊκό υπόβαθρο."
Για τη σχέση Τέχνης και εμπορικότητας λέει:
"Μου αρέσει όμως να συνδυάζω τέχνη και εμπόριο. Όταν δουλεύω σε μια ταινία θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσει στο κοινό. Δεν νομίζω ότι θα ήμουν ευτυχισμένος αν δούλευα στην Ευρώπη σε μικρές καλλιτεχνικές ταινίες που μόνο οι φίλοι μου θα έβλεπαν".
Για την κρίση που βιώνει ο Ελληνικός Λαός:
"Το μεγάλο προσόν των Ελλήνων είναι ότι ξέρουν να επιβιώνουν, ότι είναι γρήγοροι και έξυπνοι. Είναι προσόντα που η μικρή μας χώρα ανέπτυξε στη διάρκεια της ιστορίας της για να επιβιώσει. Στενοχωριέμαι λοιπόν που βλέπω τους ανθρώπους να έχουν κουραστεί και εξοντωθεί....Δεν είναι η λύση να εγκαταλείψουμε τη πατρίδα μας."
Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι ένα γενικό περίγραμμα του ΦΑΙΔΩΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ.
Ενός Κινηματογραφιστή που πραγματικά τιμάει τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ενός ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ που τα άλματα ποιότητας στη δουλειά και στην τέχνη του είναι τέτοια που πλέον έχουν στρέψει την προσοχή των παγκόσμιων Κινηματογραφικών χώρων επάνω του.
Και ο ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ο απλός, μετρημένος, σεμνός αυτός Μεγάλος καλλιτέχνης, που ουδέποτε λησμόνησε τις ρίζες του και το Λαό του υπόσχεται και έχει να δώσει πάρα πολλά στη συνέχεια για να μας κάνει να απολαύσουμε τα μαγικά και εκφραστικά του φωτογραφικά καρέ.

Σχόλια

  1. Γενικά στον κινηματογράφο δίνω μεγάλη προσοχή στη φωτογραφία, από μόνη της διηγείται την ιστορία της ταινίας πιστεύω...
    Απ' όσες ταινίες του έχω δει ένα μόνο έχω να πω: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!
    Ακόμα μια εξαιρετική ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κομβικό θέμα για ένα φιλμ Αλεξάνδρα η φωτογραφία όπως σωστά τονίζεις. Η Κινηματογράφιση συμβάλλει τα μέγιστα για την επιτυχία ή αποτυχία μιας ταινίας. Ο ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ έχει προσφέρει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και μπράβο του. Ευχαριστώ κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ