THOMAS VINTERBERG: "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" Μια Συγκλονιστική Ταινία στην Ανθρώπινη Ψυχολογία

Καλησπέρα σας Φίλες και Φίλοι
κατ΄ευθείαν στο σοκ σήμερα στο θέμα μας:
Τι θα νιώθατε, λέγατε, πως θα αισθανόσασταν αν πέρνατε μια ειδοποίηση από τον Παιδικό Σταθμό που στέλνετε το παιδί σας ότι αυτό έπεσε θύμα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ;
Αλήθεια και πως θα αντιμετωπίζατε το ζήτημα αν μαθαίνατε εμβρόντητοι ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν ΑΔΕΛΦΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ σας ΦΙΛΟΣ ;

Κυρίες και Κύριοι.....
το CINEFIL σήμερα παρουσιάζει μια ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ ενός ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ.
Ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ που ήταν σαρώνοντας στο πέρασμά του στις ΚΑΝΝΕΣ, ήταν και  ΥΠΟΨΗΦΙΟ για ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ φέτος το 2014
Ένα έργο βγαλμένο μέσα απ τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, ένα έργο που δεν διστάζει να κάνει κατάβαση σε ένα σοκαριστικό θέμα, ΣΑΡΩΝΟΝΤΑΣ τον ΤΡΟΠΟ με τον οποίο η λεγόμενηΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά ΚΡΙΣΗΣ.

THOMAS VINTERBERG

"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ"

("THE HUNT"-----"JAGTEN")

THOMAS VINTERBERG φίλες και φίλοι .....ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ.....!
Ο 45χρονος ΔΑΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και δημιουργός, ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ της περίφημης ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
"ΔΟΓΜΑ 95" μαζί με τον άλλο "τιτάνα" της σχολής, τον LARS VON TRIER
(Ενημέρωση και παραπομπή στο ΔΟΓΜΑ 95 μπορείτε να δείτε εδώ: ΤΟ ΔΟΓΜΑ 95 )
στην κυριολεξία "βουτάει" σε ένα θέμα, απόλυτα ρεαλιστικό και απόλυτα καθημερινό, στα βάθη της ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗΣ ΔΑΝΙΚΗΣ Οικογένειας και Κοινωνικής δομής, όχι για να σταθεί κύρια στο θέμα της ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑΣ όπως θα εκλάβει κάποιος από πρώτη θεώρηση.
Ο ΣΤΟΧΟΣ του είναι άλλος:
Το θέμα του είναι η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, σε καταστάσειςμετατροπής του σε ΟΧΛΟ, σε ΑΜΟΡΦΗ ΜΑΖΑ, που αναπαράγει χωρίς άποψη και επιχειρήματα γεγονότα και καταστάσεις στα οποία βουλιάζει γιατί έτσι θέλει να ερμηνεύσει και να αντιμετωπίσει.
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ και οι ΤΡΟΠΟΙ αυτης ακριβώς της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ μπαίνει στο ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ του και, πιστέψτε με, είναι ΕΞΟΧΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ, ΑΛΗΘΙΝΗ, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ.

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ....! Γιατί στο θέμα της ταινίας, δεν μας κρύβει τίποτα στο ότι ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ένας άνθρωπος που αφιερώνει ολάκερο το χρόνο και τη ζωή του με ΑΓΑΠΗ και μεράκι στα ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ότι ΒΥΣΣΟΔΟΜΕΙ απέναντί τους.......
Ο ΤΙΤΛΟΣ, "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ", φυσικά και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ στην ταινία......!!!
Ο Κλασικός τρόπος ζωής των Σκανδιναβών της περιφέρειας, όντας το ΚΥΝΗΓΙ ΕΛΑΦΙΩΝ, ένας τρόπος ζωής και παράδοσης για αυτούς, τους μετατρέπει σε ΚΥΝΗΓΟΥΣ απέναντι σε απροστάτευτα ΘΗΡΑΜΑΤΑ.
Τι γίνεται όμως όταν ο ΡΟΛΟΣ θα ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ ; Τι γίνεται όταν το "ΑΔΥΝΑΤΟ" μετατρέπεται σε ΚΥΝΗΓΟ και ο "ΔΥΝΑΤΟΣ" σε ΘΗΡΑΜΑ ; ΠΩΣ νιώθει σαν καρτερά πάνω του η ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΓΩΝΙΑ της απόλυτης καταστροφής ;


Ας περάσουμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της ταινίας και των δημιουργών της:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρεμιέρα:  8 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012 στην Ελλάδα
ΣΕΝΑΡΙΟ:  THOMAS VINTERBERG & TOBIAS LINDHOLM
ΜΟΥΣΙΚΗ:  NIKOLAJ EGELUND
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  CAHRLOTTE BRUUS CHRISTENSEN
FILM EDITING:  JANUS BILLESKOV JANSEN & ANNE OSTERUD
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  TORBEN STIG NIELSEN
DECORATION:  RASMUS BALSLEV OLESEN
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ΜΑΝΟΝ RASMUSSEN


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

MADS MIKKELSEN στο ρόλο του Δασκάλου LUCAS
THOMAS BO LARSEN στο ρόλο του φίλου του ΤΗΕΟ, πατέρα της KLARA
ANNIKA WEDDERKOPP στο ρόλο της μικρής KLARA
ANNE LUISE HASSING στο ρόλο της μητέρας της KLARA, AGNES
LASSE FOGELSTROM στο ρόλο MARCUS, γιού του LUCAS
ALEXANDRA RAPAPORT στο ρόλο της NADJA αγαπημένης του LUCAS
SUSSE WOLD στο ρόλο της δ/ντριας του παιδικού σταθμού GRETHE



Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ και ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ του ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Δανία, σύγχρονη σημερινή εποχή σε κάποια μικρή Κωμόπολη δίπλα στη φύση που οργιάζει με την ομορφιά της και την παρθένα έκφρασή της.
Νοέμβρης μήνας: Μια μικρή Κοινωνία ανθρώπων που ζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, που μοιράζονται καθημερινές στιγμές, που η κοινωνική συνοχή έχει μεγάλο βαθμό συνένωσης.
Επίκεντρο, το ΣΧΟΛΕΙΟ με τον ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, τα ΠΑΙΔΙΑ, οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ, οι ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ.
Μια κοινωνία κλειστή, δεμένη μεταξύ της, αλληλέγγυα, που δείχνει να στηρίζεται σε όμορφες αξίες και εκφράσεις.
Πως όμως θα αντιδράσει όταν το "ΜΙΑΣΜΑ" της φερόμενης είδησης ως γεγονός πραγματικό μπει στη ζωή τους ;
πως θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ; ποιες ανθρώπινες αξίες θα βγουν στην επιφάνεια ;
Είναι η ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ αυτό που πιστεύουμε, η σκεπτόμενη ; η ριζοσπαστική ; ή και αυτή θα λειτουργήσει με τα αντανακλαστικά της άναρχης "ΖΟΥΓΚΛΑΣ" ; με τις συμπεριφορές της ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ της "ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" όπου αν είναι "ένοχος" ο δάσκαλος είναι ένοχο και ΚΑΘΕ ΤΙ που τον περιβάλλει ;
Αναζητεί τη θεσμική απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ; η λειτουργεί με χαρακτηριστικά ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑΤΟΣ και ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ;


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο LUCAS, ένας ώριμος 45άρης Δάσκαλος, αγαπητός σε όλη την κοινωνία του χωριού, σε διάσταση με την σύζυγό του.
Ο MARCUS, ο γιος του, που περιμένει να επιστρέψει στον πατέρα, προσπαθώντας να σπάσει τις απαγορεύσεις της Μητέρας του.
Ο THEO με την σύζυγό του AGNES, οικογενειακοί αδελφικοί του φίλοι με τα δυο τους παιδιά
η Μικρή KLARA που καθίσταται η θρυαλλίδα, που θα αποσφραγίσει την περόνη της χειροβομβίδας των εξελίξεων
Η GRETHE η κλασική δ/ντρια του παιδικού σταθμού
Η NADJA, μια γλυκύτατατη γοητευτική νεαρή παιδαγωγός, συνάδελφος του LUCAS και ερωτευμένη μαζί του.
Αυτά είναι τα, κατά βάση, πρόσωπα, που θα μπλεχτούν στην καταιγίδα που θα πλήξει συθέμελα την μικρή Κοινωνία.


ΤΟ ΘΕΜΑ
Όλα κινούντα ήρεμα και απλά, ανθρώπινα ζεστά στη ζωή των γειτόνων της μικρής Κωμόπολης ώσπου μια μέρα η μικρή KLARA, ένα κοριτσάκι που ζει κάτω από την παιδαγωγική καθοδήγηση και ζεστασία του δάσκαλού της και οικογενειακού τους φίλου LUCAS, κάποια μέρα αποφασίζει να του χαρίσει μια μικρή καρδιά και να τον φιλήσει στο ...στόμα προσπαθώντας να μοιράσει την αγάπη της ή να δείξει την ανώριμη ηλιακή της μεγαλοσύνη παρασυρμένη από τις εικόνες των πορνοπεριοδικών που είναι στα χέρια του αδελφού της και των φίλων του.
Ο Δάσκαλος εξηγεί όμορφα στην KLARA ότι στο στόμα φιλάμε μονάχα τη Μαμά και το Μπαμπά και εκεί η μικρή, αποφασίζει με τον ανώριμο θυμό της και την πλήρη άγνοια φυσικά των συνεπειών, να πει στην δ/ντρια του σχολείου ότι "είδε" το ...πέος του δασκάλου της....!
Η Καταιγίδα ξεσπά με τρόπο τρομακτικό στη μικρή κοινωνία, σαρώνοντας στο διάβα της το Δάσκαλο και ότι βρίσκεται κοντά του και παρά την ομολογία της ίδιας της μικρής ότι επρόκειτο περί "αστείου" οι εξελίξεις απλώνονται με μορφή πολλαπλής αναπαραγωγής μιας υστερικής αντιμετώπισης του θέματος.
Στον δάσκαλο απομένουν μοναδικοί υπερασπιστές του, ο Γιος του, η νεαρή συνάδελφός του και ο Κουμπάρος του με την οικογένειά του....



Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο Μεγάλος ΔΑΝΟΣ Δημιουργός, THOMAS VINTERBERG, δίνει μια εκπληκτική σκηνοθεσία και δημιουργία με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΠΛΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, απόλυτα ρεαλιστικά. Οι ΗΘΟΠΟΙΟΙ του και τα ΠΡΟΤΥΠΑ του δεν είναι τύποι "γκλαμουράτοι" και αισθητικά άψογοι, καλοφτιαγμένοι ή αψεγάδιαστοι.
Κάθε άλλο....! Το ΔΟΓΜΑ 95, η μεγάλη αυτή Κοινωνική σχολή κοινωνικού κινηματογραφικού ρεαλισμού, επιτάσσει με θρησκευτική ευλάβεια το στυλ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ στην Κινηματογραφική λήψη.
Οι ΔΑΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ που παίζουν στο έργο είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΛΟΙ και ΑΛΗΘΙΝΟΙ και κάτω από τη μαεστρία του VINTERBERG και της συγκλονιστικής φωτογραφίας που απεικονίζει τον ΒΑΡΥ ΧΕΙΜΩΝΑ σε μια ΔΑΝΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ, δίνουν ένα συγκλονιστικό Φιλμ σε σημείο να μην ξέρεις αν είναι πραγματικότητα, αν το ζεις ή αν το βλέπεις...

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

MADS MIKKELSEN
Ο 49χρονος ΔΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, δεν είναι καθόλου "τυχαίο" πρόσωπο στο χώρο του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Ηθοποιός με 17 διεθνή βραβεία (!!!) θεωρείται σοβαρό "μέγεθος" στον Κινηματογράφο.
Η Ερμηνεία του εδώ είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ πραγματικά. Δεν είναι ο MIKKELSEN o ηθοποιός της "κραυγής" και της έκρηξης....! ζει τη μικρή καθημερινότητά του σαν μικρό παιδί και βιώνει το προσωπικό του δράμα με τρόπο εσωστρεφή, με τρόπο που αναδεικνύει τον εσωτερικό του πόνο και σπαραγμό φτάνοντας στη δική του έκρηξη και οργή απέναντι σε αυτό που του συμβαίνει.
Μοναδική ερμηνεία πραγματικά.....!

THOMAS BO LARSEN & ANNE LOUISE HASSING



στο ρόλο των φίλων του THEO & AGNES. Οι γονείς της μικρής KLARA, αντιμέτωποι με τον εφιαλτη της φερόμενης κακοποίησης της μικρής τους κορης από τον άμεσο φίλο τους, σοκαρισμένοι, με αντιδράσεις που κυμαίνονται σε άκρα οργής, επιθετικότητας αλλά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους με την "υπόνοια" ότι η "ύβρις" δεν έχει γίνει, ότι έχουν λαθέψει.
Μια υποκριτική ερμηνεία που σε βάζει ΕΣΕΝΑ στη θέση τους απόλυτα ως θεατή.....ως συμμέτοχο.

ANNIKA WEDERRKOPP

Τι να πει κανείς όταν βλέπει ένα νεαρότατο μικρό κορίτσι να κρατάει ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ σε μια τέτοιου ειδικού βάρους ταινία.....! Χάρμα ιδέσθαι πραγματικά, με έναν θα έλεγε κανείς άψογο επαγγελματισμό, με την μικρή σαν να νιώθει ακριβώς αυτό που συμβαίνει γύρω της με συναισθήματα που συγκλονίζουν.

ALEXANDRA RAPAPORT

Γεννημένη το 1971, η ΣΟΥΗΔΕΖΑ ηθοποιός είναι ΕΞΑΙΡΕΤΗ στο ρόλο της τρυφερής συναδέλφου του LUCAS και μιας εκ των ανθρώπων που μένει πιστή στην αθωότητά του εξ αρχής.


LASSE FOGELSTTROM
στο ρόλο του MARCUS του νεαρού γιού του LUCAS το παληκάρι είναι εκπληκτικό.
Ένα πρόσωπο γεμάτο φως....! γεμάτο συναισθήματα και πίστη για τον πατέρα του, δίνει το πάθος του ρόλου του με τρόπο εξαιρετικό.
SUSSE WOLD
Πασίγνωστη στο Σκανδιναβικό Κινηματογραφικό stage η μεγάλη αυτή Ηθοποιός, εδώ αποδίδει με τρόπο καθηλωτικό την δ/ντρια εκπαιδευτικό που άξαφνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τραγική κατάσταση που προσπαθεί να την διαχειριστεί χωρίς να ξέρει ακριβώς με ποια μέτρα και σταθμά να λειτουργήσει.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Μια τέτοια Κινηματογραφική δημιουργία, θα ήταν αδύνατον να μην συγκινήσει τα παγκόσμια Κινηματογραφικά δρώμενα.
Έτσι στην σύντομη μόλις διετή της παρουσία "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" έχει στρέψει επάνω του τα βλέμματα των διεθνών φεστιβάλ.
29 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 37 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
είναι ένας αριθμός που "φωνάζει" για το ύψος της αποδοχής της μεγάλης αυτής δημιουργίας
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα βραβεία συναντάμε:
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΤΡΙΑ (3) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ: Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΥΟ (2) ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΙΛΜ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ VANCOUVER, ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και φυσικά ανάμεσα στα πέντε καλύτερα ΞΕΝΑ ΦΙΛΜΣ για τα φετινά βραβεία OSCAR.




Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ"
Μια συγκλονιστική ελεγεία πάνω στην μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς όταν καθίσταται υπό απειλή δικών του αγαπημένων προσώπων, στο πως συμπεριφέρεται απέναντι στην εύκολη ενοχοποίηση, στην αναζήτηση της εκδίκησης.
Ο Σκηνοθέτης είναι εξαιρετικά σκληρός καθώς σκληρή και ακραία είναι και η συμπεριφορά μας, κακά τα ψέμματα, όλων απέναντι σε τέτοια βιώματα.
Ο VINTERBERG, λογικό είναι, κατορθώνει να μας καθηλώσει, με κομμένη την ανάσα μέχρι το τέλος.....! να δούμε ως που μπορούμε ΟΛΟΙ να φτάσουμε όταν διαβούμε τον Ρουβίκωνα των ενστίκτων μας, των αντιδράσεων μίσους και περάσουμε ακόμα και στην ενοχοποίηση και στη συλλογική ευθύνη.
Άλλωστε μήπως και εμείς έτσι σκληρά δεν θα αντιδρούσαμε απέναντι στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης για τα παιδιά μας ; πόσο μάλλον αν αυτή η είδηση προέρχονταν από "επίσημα" εκπαιδευτικά χείλη....
Μην το ψάχνετε.....! οι παιδαγωγικές ευθύνες που αναλαμβάνουν όσοι διαχειρίζονται μικρά παιδιά και τις σχέσεις τους με ενήλικες είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.....! Οφείλουν να ψάχνουν ΔΕΚΑ και να συμπεραίνουν ΜΙΑ.....! Οφείλουν να αναζητούν την αλήθεια πάνω και έξω από τα δικά τους μέτρα και σταθμά γιατί η καταστροφή παραμονεύει και το μίασμα της ΑΔΙΚΙΑΣ είναι εξ ίσου ΔΟΛΕΡΟ όσο με αυτό της ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ.
Ένα αθώο παιδικό παιχνίδι συναισθημάτων, ένα αστείο, μια κακόγουστη πλάκα μπορεί να οδηγήσει μια Κοινωνία στην υστερια και κάποιους ανθρώπους στο "σταυρό".
Και εξακουθώ να λέω ότι ο VINTERBERG δεν θέλει στο "ΚΥΝΗΓΙ" να σταθεί πάνω στην "ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ" σε καμία περίπτωση.
Την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ περνάει από ακτινογραφία, σε συνθήκες πίεσης, την ώρα που οι ανθρώπινες αξίες διαλύονται, οι αντιστάσεις καταρρέουν, και μονάχα οι αμφιβολίες αιωρούνται δίκην Ερινυών πάνω από όσους ακόμα έχουν το φως να εξακολουθούν να αναρωτιώνται "αν έπραξαν καλά και δεν αδίκησαν...."
Οι ανατροπές στην ΤΑΙΝΙΑ είναι άριστες. Οι εξελίξεις ραγδαίες, η ατμόσφαιρα βαραίνει και φορτίζεται με ρυθμό καταιγίδας, το απρόσμενο εμφανίζεται να καραδοκεί μέχρι που πλέον δεν ξέρεις ως που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη σκληρότητα...


Λυση ; κάθαρση ; υπάρχει ;; φυσικά και υπάρχει.....! πως άλλωστε θα μπορούσε να μην υπάρχει σε έναν σκηνοθέτη που ήταν ο ιδεολόγος του κοινωνικού ντοκυμανταίρ στο ΔΟΓΜΑ 95.
Μα η κάθαρση έρχεται και αυτή με έναν χαρακτήρα θα τον έλεγες παγερό, σιωπηρό, αργό, αφήνοντας τη παγωνιά ενός σφιγμένου χαμόγελου, μιας αδιόρατης θλίψης στο πρόσωπο.
Οι άνθρωποι δείχνουν να θάβουν το παρελθόν, να εξοβελίζουν την υστερία...
Εδώ η ταινία θυμίζει έντονα το φινάλε στο "ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" του επίσης Σκανδιναβού ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ...
"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" του THOMAS VINTERBERG είναι μια ταινία που ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ σε κάθε φίλο του Κινηματογράφου
ως έργο τέχνης και ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.
Δεμένο με μια συγκλονιστική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ της CHARLOTTE BRUUS CHRISTENSEN
και μια εξίσου συγκλονιστική Μουσική μυσταγωγία του NIKOLAJ EGELUND




Σχόλια

  1. Δεν το έχω δει Γιάννη, το σημειώνω και σ' ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση!!!!
    Υ.Γ. Πρόσφατα είδα το "Αν" του Παπακαλιάτη που είχες προτείνει. Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ειλικρινά δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαργαρίτα μου, "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" είναι έργο που προκάλεσε έντονες συζητήσεις λόγω της βαρύτητας του θέματος. Είναι συγκλονιστική ταινία, Κινηματογράφος με έντονο λυρισμό, για ψαγμένους ανθρώπους.
      Όπως λες το "ΑΝ" πραγματικά βγάζει μια πολύ μεγάλη θετική έκπληξη....! είδες ;; αν υπάρχει μεράκι και συντονισμός βγαίνουν μικρά εξαίρετα δημιουργήματα πραγματικά που αναδεικνύουν τον σύγχρονο Κινηματογράφο μας.
      Καλή συνέχεια κορίτσι μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Πέρασα βιαστικά αυτή σου την ανάρτηση, γιατί θέλω να "δω" κάποια πράγματα πρώτη φορά βλέποντας την ταινία που προτείνεις.
    Είμαι στ' αλήθεια περίεργη για το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνω πως θίγει το πολύ δύσκολο θέμα από πολλές πλευρές κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.
    Θα ξανάρθω, όταν τη δω.
    Έχω σημειώσει πολλές ταινίες που έχεις παρουσιάσει (κάποιες που δεν γνώριζα και κάποιες που ξαναθυμήθηκα): θησαυρός το ιστολόγιό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωωωω εξαίρετης τιμής τα λόγια σου για μένα κοπέλα μου.....! με συγκινείς και με κάνεις άμεσα περισσότερο υπεύθυνο και με καλύτερη διάθεση. "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" είναι συγκλονιστικό έργο με θέμα που ....ζεματάει και πραγματικά αξίζει να το δεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ