Η ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Κινηματογράφος σημαίνει Κίνηση,
σημαίνει ανάμεσα στα άλλα Μουσική, τραγούδι
και φυσικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν ΧΟΡΟ.....
Αυτο το πανέμορφο εικαστικό, ακουστικό και σωματικό ποίημα τέχνης και έκφρασης του ανθρώπινου σώματος, που μπορεί να εκφράσει Συναισθήματα και διαθέσεις.
Η Χορογραφία είναι αναπόσπαστο μέρος σε πάρα πολλά Κινηματογραφικά έργα.
Εμείς αγαπητές Φίλες και Φίλοι, σήμερα θα σταθούμε στον αγαπημένο μας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, στον οποίο παραδοσιακά στα χρόνια της ακμής του είχαμε πάρα πολύ έντονο το ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ άρρηκτα δεμένο με το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ και φυσικά το τραγούδι
Στην περίοδο της ΑΚΜΗΣ του κλασικού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ από την περίοδο 1960 έως και τα 1975είδαμε και απολαύσαμε πάρα πολλές ταινίες, άλλες κλασικές άλλες με τη μορφή MUSICAL στις οποίες απολαύσαμε και χαρήκαμε πολύ ΧΟΡΟ.

ΧΟΡΟ είτε με τη μορφή συνόλων είτε με τη μορφήΔΙΔΥΜΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ τα οποία ομολογουμένως διέπρεψαν στον Ελληνικό Κινηματογράφο και ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακά.
Υπήρξαν λοιπόν και σε αυτούς θα σταθούμε κάποιοι μεγάλοι ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ δημιουργοί οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί από τη πλευρά τους στο πανέμορφο σύνολο που συγκρότησε τον Ελληνικό Κινηματογράφο που αγαπήσαμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
Όταν μιλάμε για ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ στον Ελληνικό Κινηματογράφο, το μυαλό όλων μας ξεκινάει από τη μεγάλη μορφή ενός πραγματικά μεγάλου δάσκαλου του Χορού, του θρυλικού
ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ
Ο Γιάννης Φλερύ γεννήθηκε το 1914 και έφυγε στις 10 Αυγούστου του 2001, σε ηλικία 87 ετών, πλήρης ημερών.
Θεωρείται ο θεμελιωτής της ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ στο Ελληνικό ΣΙΝΕΜΑ
Αλλά δεν διέπρεψε μονάχα σε αυτό αλλά επίσης και στοΘΕΑΤΡΟ και στην ΟΠΕΡΕΤΑ.
Ο Ίδιος ήταν δεινός και αέρινος χορευτής, ταξίδεψε πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, πήρε μαθήματα και μεγάλες εμπειρίες πάνω στο χορό και στην τέχνη του και στη συνέχεια δημιούργησε σαν ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ.

Η καριέρα του σαν χορευτής ξεκινάει το 1937. Είχε τότε κοντά του την ΛΙΖΑ ΠΟΖΕΛΙ με την οποία αποτέλεσε μεγάλο δίδυμο σαν χορευτής.
Στον Κινηματογράφο ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ είναι "σαρωτικός". 
Συνεργάζεται κύρια με τον ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ και τονΝΤΙΝΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ και γράφει την ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ σε πάνω από 40 ταινίες, αριθμός συγκλονιστικός.
ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ

Υπήρξε μια τεράστια εμβληματική μορφή στο χόρο του ΧΟΡΟΥ και η παρουσία της μάγεψε στην κυριολεξία χιλιάδες και χιλίαδες θεατές στις χορογραφίες στις οποίες εμφανίστηκε.
Γεννήθηκε το 1926 στην ΑΘΗΝΑ. Από μικρή ασχολήθηκε με την αγάπη της το χορό και η ίδια και η αδελφή της
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ήταν εκείνος που την ανακάλυψε καθώς χόρευε στο βαριετέ του ΛΑΣΚΟΥ στο "ΑΛΚΑΖΑΡ".
Υπήρξε χορευτικό καλλιτεχνικό ζευγάρι με τον ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ και η γνωριμία της μαζί του όπως επίσης και με την μεγάλη ΕΝΤΙΘ ΠΙΑΦ στα 1946 στάθηκε σταθμός για την καριέρα της.
Μέχρι το 1952 οι ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ-ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ μαγεύουν τα μάτια των θεατών στο ΠΑΡΙΣΙ και σε ολάκερη την Ευρώπη σε μεγάλες περιοδίες έχοντας συνεργαστεί με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ στο χόρο της ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΜΟΥΣΙΚΗΣ όπως:
ΣΑΡΛ ΑΖΝΑΒΟΥΡ, ΥΒ ΜΟΝΤΑΝ, ΖΑΚ ΜΠΡΕΛ, ΜΠΟΥΡΒΙΛ και ΕΝΤ ΣΑΛΛΙΒΑΝ.
Μετά το 1952 επιστρέφουν στην Ελλάδα όπου ξεκινάει η εμφάνισή τους εδώ και η ανάμιξή τους στον κινηματογράφο.
Η ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ χορεύει σε 8 Ελληνικές ταινίες από το 1959 έως το 1965
Ανάμεσά τους οι: "ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ", "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ", "ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ", "ΕΞΩ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ"
Τέλος έχει κάνει την ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ σε δύο Ταινίες στις:
"ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" και "ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ"


Εδώ τους απολαμβάνουμε μαζί στην ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ"  (1954) σε μια εκπληκτική εκτέλεση χορογραφίας.


Εδώ τους βλέπουμε στην ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ"  (196Cool σε ένα εξαιρετικό επίσης χορό σε χορογραφία δική της.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ

Μια άλλη μεγάλη μορφή στην Ελληνική Χορογραφία που φυσικά υπήρξε και εκπληκτικός ηθοποιός ήταν ο μεγάλος και αέρινος Βαγγέλης Σειληνός.
Ποιος στ' αλήθεια δεν μαγεύτηκε απ το αέρινο στυλ του, απ τη δύναμη της έκφρασής του, από το χορό του, το μελαγχολικό του βλέμμα και το πάθος που μετέδιδε η χορογραφία του.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ το πραγματικό του όνομα, γεννημένος στην ΑΙΓΙΝΑ το 1936, σπούδασε ΧΟΡΟ σε πολλές και μεγάλες σχολές της εποχής και χόρεψε δίπλα σε μεγάλα Ονόματα όπως οι:
ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ

Στο χώρο του ΘΕΑΜΑΤΟΣ ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, αυτός ο πραγματικά οργισμένος και λυπημένος "ΘΕΟΣ" του χορού, μπήκε με πολύ ορμή και προσωπικό πάθος για διάκριση, γεγονός που κατέκτησε κιόλας με τις εμφανίσεις και τη δουλειά του.


Στα 1962 μπαίνει δυναμικά στο χώρο της Επιθεώρησης και του Κινηματογράφου όχι μονάχα σαν χορευτής αλλά και σαν έξοχος ηθοποιός.

Τον απολαύσαμε είτε μόνο του σε εκπληκτικές εκφράσεις χορευτικού πάθους είτε σε ζευγάρι μαζί με τις δύο πανέμορφες 

ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥΗ ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, το πανέμορφο αυτό κορίτσι στόλισε με τις χορευτικές της φιγούρες το κλασικό Ελληνικό Σινεμά.
Γεννήθηκε το 1939 στην ΑΘΗΝΑ.
Από το 1960 μέχρι το 1972, 12 ολάκερα χρόνια σαν Ηθοποιός αλλά και σαν χορεύτρια, χάρισε πανέμορφες χορευτικές στιγμές στο Κινηματογραφικό Κοινό.
Από το 1955 έως το 1962 εμφανίζεται στον Κινηματογράφο αποκλειστικά σαν ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ στις ταινίες:

"ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", "Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ", "ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ"

Την περίοδο 1963-1966 έρχεται και η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ της σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ με σημαντικές και καλές εμφανίσεις.

Και το 1967-1972 πλέον συνεργάζεται σε πολλές ταινίες μαζί με τα μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Χορευτικά δούλεψε μαζί με τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟ έχοντας εκπληκτικές εμφανίσεις.Εδώ βλέπουμε το υπέροχο χορευτικό του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟΥ με την ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ στην ταινία
"Η ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ"

Για να απολαύσουμε τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟ σε κάποια χορευτικά στα οποία στην κυριολεξία έβαλε τη δική του σφραγίδα σε ταινίες

Απολαύστε τον στην κυριολεξία να ίπταται στην ταινία του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ"   1963
Εδώ σε ένα κλασικό ζεϊμπέκικο στο οποίο χορευτικά δίνει την ψυχή του....

Από την ταινία "ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ" σε μουσική ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Μια από τις γλυκύτατες και πιο εντυπωσιακές και λαμπερές παρουσίες στην Ελληνική Κινηματογραφία.
Όχι σε πρωτεύοντες ρόλους αλλά συνήθως σε χορευτικές εμφανίσεις που ανέδειξαν το μεγάλο της ταλέντο και την εκρηκτική της παρουσία.

Στον Κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 20 ταινίες

Εδώ τη βλέπουμε με τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟ σε ένα κλασικό χορευτικό shake της εποχής
Εδώ βλέπουμε μια εκπληκτική χορογραφία του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟΥ με την RITA CADILLAC στην ταινία  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ"


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Μια άλλη ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ στο χώρο της ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ υπήρξε ο μεγάλος
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ 
Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1917 στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ και έκανε σπουδές κλασικές σε ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, στη δραματική σχολή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, σε σχολές Χορού Γριμάνη-Ζουρούδη, Μοριάνωφ, μετά έφυγε στο ΠΑΡΙΣΙ στο οποίο μετεκπαιδεύτηκε σε μεγάλες ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ στην ΕΛΛΑΔΑ που λανσάρισε το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ "PAS DES DEUX", στην Οθόνη αλλά και στο ΘΕΑΤΡΟ.

Υπήρξε ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ σε ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, σε ΠΡΟΖΑ, στη ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ σε κλασικά αριστουργήματα. 

Για όσους δεν γνωρίζουν ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ, έχοντας τεράστια χορευτική και καλλιτεχνική φήμη και στο εξωτερικό, σχεδίασε χορευτικά τις τελετές στις ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥ και ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

Έφυγε από τη ζωή το 1979 σε ηλικία μόλις 62 ετών.


Εδώ τον βλέπουμε σε ένα εκπληκτικό χορευτικό με τηΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΩΚΑ στην ταινία "Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ" το 1956

Οι δουλείες του στον Κινηματογράφο ξεκινούν το 1955 και τελειώνουν το 1969.
Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση και την ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ σε19 ταινίες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι δουλείες του στις ταινίες:

"Η ΨΕΥΤΡΑ"  "ΛΟΛΛΑ"  "ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΕΙ"  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ"  "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ"  "ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ"  "ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ" και πολλές άλλες.

ΦΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τελευταίος των μεγάλων Χορογράφων και χορευτών στην Ελληνική ΜΕΓΆΛΗ ΟΘΟΝΗ


Γεννήθηκε στις 13 ΜΑΗ 1935 στην ΑΘΗΝΑ και αποτέλεσε μια βασική μεγάλη μορφή σαν Χοροδιδάσκαλος, χορογράφος και χορευτής.

Η Μορφή του, κλασική και μπρούσκα, είναι γεμάτη σε πάρα πολλές Ελληνικές ταινίες της περιόδου 1965-75

Ενώ στο ξεκίνημα του έχει άλλη επαγγελματική ειδίκευση σαν ασυρματιστής στο Εμπορικό ναυτικό από τα 20 του χρόνια τον κερδίζει ο ΧΟΡΟΣ.

Το 1954 ο χορογράφος της ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΜΑΝΗΣ, τον συστήνει στην ΕΛΒΕΤΙΔΑ χορογράφο MYRIAM CHOISY η οποία τον εντάσσει στο κόσμο του χορού επαγγελματικά

Κάτω από το μεγάλο δάσκαλο ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ έχει τη πρώτη του δουλειά στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στην παράσταση"ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ"

Στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ δουλεύει από το 1959στην ταινία "Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ" μέχρι το1972 στην "ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"

Συνολικά εμφανίζεται χορευτικά σε 6 ταινίες.


Συγκροτεί με την ΝΑΝΤΙΑ ΦΟΝΤΑΝΑ ένα εκπληκτικό χορευτικό δίδυμο με έντονα αισθησιακά στοιχεία που βγήκαν και στην προσωπική τους ζωή καθώς υπήρξαν για μια εποχή ζευγάρι.
Εδώ θα απολαύσουμε τον ΦΩΤΗ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟ και την ΝΑΝΤΙΑ ΦΟΝΤΑΝΑ
σε ένα από τα πλέον ερωτικά και εκφραστικά χορευτικάπου έχουμε δει στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Από την ταινία "Η ΚΟΜΗΣΣΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" λοιπόν:Αυτά ήταν τα μεγάλα πρόσωπα που σημάδεψαν την Ελληνική Χορογραφία στον Κινηματογράφο.

Πρόσωπα που έδωσαν τη δική τους προσφορά στο συνολικό αισθητικό οικοδόμημα που εξακολουθούμε και σήμερα να απολαμβάνουμε χωρίς κορεσμό.

Πρόσωπα που συνέδεσαν το χορό τους και την κίνηση των σωμάτων τους με ανεπανάληπτες χορευτικές στιγμές.

Ελπίζω να το απολαύσατε.....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ