Κινηματογραφικά ζευγάρια που έγραψαν ιστορία (Μέρος ΙΙΙ-σύγχρονο Χόλιγουντ)

 Φίλες και φίλοι του CINEFIL

Όπως σάς έχω υποσχεθεί, συνεχίζω το θέμα με "κινηματογραφικά ζευγάρια που έγραψαν τη δική τους ιστορία" στον παγκόσμιο κινηματογράφο


Μέχρι τώρα κάνω ανακεφαλαίωση στα προηγούμενα:

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Στο 2ο αυτό μέρος, θα ολοκληρώσω την αναφορά μου στην νεώτερη εποχή του Χόλιγουντ, η οποία επίσης μάς έχει δώσει διαμάντια αλησμόνητα. Για πάμε να δούμε λοιπόν:

"ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ τον ΤΖΟΕ ΜΠΛΑΚ"  (1998)

(MEET JOE BLACK)

Σκηνοθεσία: MARTIN BREST

BRADD PITT-CLAIRE FORLANI

στους ρόλους των: Joe Black & Susan Parrish


Ένα ρομαντικό δράμα φαντασίας πίσω στα 1998, με σκηνοθέτη τον Marin Brest, θα μάς δώσει ένα λεπτό, λαμπερό κινηματογραφικό ζευγάρι, που το αγάπησα πολύ και θα έλεγα συγκινήθηκα μαζί του πολύ. 

Το σενάριο με την πλοκή είναι πολύ ιδιαίτερα. Ο Brad Pitt ως Joe Black, ενσαρκώνει τον ίδιο το θάνατο, ο οποίος έχει "μπεί" στο σώμα αυτού του νεαρού, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Η αποστολή του είναι να πάρει κοντά του, τον ηλικιωμένο άντρα, τον William Parrish (Anthony Hopkins), στην επέτειο των 65 του χρόνο. Όμως εκεί θα γνωρίσει τη γοητευτική και ρομαντική του κόρη, την Susan. Τότε, όλα θα αλλάξουν και θα πάρουν μια διαφορετική τροπή.


Η αθάνατη και αέναη δύναμη του έρωτα (συμβολίσμός), θα ωθήσει τον ίδιο το θάνατο, να αφήσει κατά μέρος την συγκεκριμένη του "υποχρέωση" και να νιώσει τη δύναμη της αγάπης.

Από την άλλη, η γλυκύτατη Susan, δεν διανοείται "ποιος" είναι αυτός που αγάπησε.

Άραγε πώς μπορεί να εξελιχθεί ένα τέτοιο ειδύλλιο; Πως μπορεί η δύναμη της αγάπης και του έρωτα, να απλώσει το δικό της ειδικό βάρος;


O Brad Pitt και η Claire Forlani, ερμηνεύουν με ένα ρεσιτάλ ευαισθησίας, λεπτότητας και ρομαντισμού ένα ιδιαίτερο ζευγάρι, το οποίο κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη φιλμογραφία.

Ένα εξαίρετο ντουέτο, που προσωπικά το αγάπησα πάρα πολύ και γέμισε ζεστασιά και συναισθήματα τη μεγάλη οθόνη.


"ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ"  (1992)

(BASIC INSTICT)

Σκηνοθεσία: PAUL VERHOEVEN

MICHAEL DOUGLAS-SHARON STONE

στους ρόλους των: Det. Nick Curran & Catherine Tramell



Βαδίζοντας στην ίδια δεκαετία, αυτή του 1990, ο μεγάλος σκηνοθέτης Paul Verhoeven, θα μάς δώσει ένα αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ στα όρια του ερωτισμού, που θα σοκάρει και θα ταράξει τα κινηματογραφικά νερά.

Στην πλοκή του και θεματογραφία του, θα αναδειχθεί ένα κεντρικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι, που δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί το σινεφίλ κοινό. Που δεν έπαψε ποτέ να ταράζει, να συναρπάζει, να ερεθίζει ερωτικά αν θέλετε.

Ο αστυνομικός ντετέκτιβ Νικ Κουράν και η δαιμόνια Κατρίν Τραμέλ. συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Οι δυο τους θα συναντηθούν στην αστυνομική έρευνα, που κάνει ο πρώτος για να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία ενός παλιού ροκ σταρ.


Το βασικό αστυνομικό ένστικτο αλλά και η εμπειρία του Ντετέκτιβ, τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προκλητική και ερωτικά μεθυστική συγγραφέας, έχει άμεση ανάμιξη σ' αυτή τη δολοφονία. Στην προσπάθειά του να το αποδείξει θα βρεθεί, στην κυριολεξία στα δίχτυα της καθώς η ίδια έχει μια εκπληκτική ικανότητα να τον χειραγωγήσει απόλυτα και να τον καταστήσει όργανό της.

Ο Μάικλ Ντάγκλας και η Σάρον Στόουν, συγκροτούν ένα κινηματογραφικό ζευγάρι, που θα μείνει αξέχαστο στα κινηματογραφικά καρέ, για τον άκρατο ερωτισμό τους, για την εκφραστική δεινότητα του πάθους τους, για την ερμηνεία τους ως δύο προσωπικότητες που διαπλέκονται σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. Μοναδικοί!




Η Σάρον Στόουν τιμήθηκε με τα βραβεία MTV Α' γυναικείου ρόλου, επίσης ήταν υποψήφια για το βραβείο Αμερικάνικης ακαδημίας ταινιών περιπέτειας, φαντασίας και τρόμου όπως και υποψήφια για Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ, σε ένα φίλμ, που έκανε πάταγο και δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου μοτίβο για το σινεμά του Χόλιγουντ.


"ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ" (1998)

(SHAKESPEARE IN LOVE)

ιστορική δραματική κομεντί εποχής

Σκηνοθεσία: JOHN MADDEN

GWYNETH PALTROW-JOSEPH FIENNES

στους ρόλους της Viola de Lesseps και του William Shakespeare

 


Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, θα συναντήσουμε μια εξαίρετη, διάσημη Αγγλο-Αμερικάνικη παραγωγή σε ένα ιστορικό μοτίβο εποχής. Είναι μια αισθηματική κομεντί από τον σκηνοθέτη John Madden, η οποία είναι πλασματική αλλά αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ζωή του γίγαντα δραματουργού, του Σαίξπηρ.

Η ταινία θα μάς αναδείξει και αυτή, ένα πολύ μεγάλο ζευγάρι. Μιλάμε για τον Joseph Fiennes, Άγγλου ηθοποιού και την Gwyneth Paltrow, γνωστή Αμερικανίδα ερμηνεύτρια. Ως χαρακτήρες είναι το ερωτευμένο ζευγάρι του Σαίξπηρ και της Βιόλα.


Η Βιόλα, παντρεμένη αλλά και ερωτευμένη με το μεγάλο συγγραφέα, έχει πάθος ζωής να παίξει στο θέατρο, κάτι απαγορευμένο φυσικά στην εποχή για γυναίκα. Έτσι αναγκάζεται να μεταμφιεσθεί σε άντρα για να μπορέσει να σταθεί επί σκηνής, στο γύρισμα του έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα".

Επί σκηνής έχουμε ένα φλογερό ερωτικό ζευγάρι, που ζει μια άκρως επικίνδυνη και φυσικά παράνομη σχέση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές καταστάσεις. 


Η ερμηνεία του ζευγαριού είναι εξαιρετική και η ταινία θα έχει τεράστια εισπρακτική επιτυχία, στη θέση 18 της χρονιάς εκείνης. H Gwyneth Paltrow θα τιμηθεί με Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου και με Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ, οι δυο τους θα είναι υποψήφιοι για BAFTA ερμηνειών.

Ταινία στην οποία το ερωτικό πάθος ξεχειλίζει σε κάθε της καρέ.



"ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΙΣΟΝ" (1995)

(The bridges of Madison county)

Αισθηματικό ρομαντικό δράμα

Σκηνοθεσία: KLINT EASTWOOD

KLINT EASTWOOD-MERYL STREEP

στο ρόλο του Robert Kinkaid και της Fransesca Johnson


Τελικά εκείνα τα χρόνια, είναι προφανές ότι τα κινηματογραφικά αριστουργήματα, διαδέχονταν το ένα το άλλο. Και τα μεγάλα ερωτικά ζευγάρια πλήθαιναν σε βαθμό πλέον να μην ξέρεις τι να επιλέξεις. Το 1995, έχουμε τη συγκεκριμένη ταινία, ένα αισθηματικό δράμα, που συγκλόνισε με την προβολή του.

Και ένα κινηματογραφικό ζευγάρι από τα πολύ μεγάλα εκείνα και "βαριά" ονόματα, που στο πέρασμά του, αφήνουν ιστορία που δεν λησμονείται.

Η ερωτική αναπάντεχη και θυελλώδης ερωτική ιστορία μιας απλής καθημερινής γυναίκας. Της Fransesca, παντρεμένη με παιδιά και ένα κλασικό συμβιβασμένο γάμο μιας ζωής βουτηγμένης στη ρουτίνα. Από την άλλη, ο Robert, ένας ώριμος άντρας, περαστικός, τυχοδιώκτης. Η άφιξή του θα ταράξει συθέμελα τα νερά της ζωής και των δύο. Και ένας μεγάλος έρωτας θα γεννηθεί και θα γυρέψει την έκφρασή του.


Το  να μιλήσει κανείς για την Meryl Streep και τον Klint Eastwood, είναι περιττό. Όμως, παρ' όλα αυτά, δεν θα ξεχάσω ποτέ, αυτό το υπέροχο ζευγάρι, που με τόσο απλό, ρεαλιστικό τρόπο, μάς δίνουν οι δύο αυτοί γίγαντες της έβδομης τέχνης. Χωρίς υπερβολές ή υπερφίαλες ερμηνείες, θα μείνει αξέχαστη η ερμηνεία και το αποτύπωμά τους.


Οι "Γέφυρες του Μάντισον" είναι ένα υπέροχο love story γεμάτο ποίηση και ρομαντισμό. Δικαίως η μεγάλη Meryl Streep ήταν υποψήφια για ένα ακόμα Όσκαρ στην καριέρα της. Και στην Ευρώπη, στα Cahiers du Cinema, ο ίδιος ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής γνώρισε την αποθέωση.



"Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ"  

(The city of angels)

Ρομαντικό δράμα φαντασίας

Σκηνοθεσία: BRAD SILBERLING

MEG RYAN-NICOLAS CAGE

στους ρόλους των Dr. Maggie Rice & Seth

Ένα ακόμα γλυκύτατο ζευγάρι θα συναντήσουμε σε αυτό το ρομαντικό δράμα φαντασίας. Ένα ζευγάρι που έρχεται από τον κόσμο της μεταφυσικής. Ένα ζευγάρι, που συγκινεί για τη δύναμη του έρωτα, την ανιδιοτέλεια αλλά και την έκφρασή του.

Η ιστορία ενός αγγέλου, του Seth, ενός αγγέλου επί της γης, που μπαίνει ανάμεσα στους ανθρώπους. Εκεί θα συναντήσει την γλυκύτατη Maggie, μια χειρούργό. Θα νιώσει πρωτόγνωρα αισθήματα για εκείνη, αισθήματα, που τον κάνουν, για πρώτη φορά να νιώσει τη δύναμη του έρωτα. Και να επιλέξει να γίνει ορατός στη γυναίκα που θα αγαπήσει. 


Εκείνη θα τον ερωτευθεί βαθιά, απόλυτα, νιώθοντας ότι κάτι παράξενο κρύβεται σ' αυτόν, κάτι που δεν μπορεί να το προσδιορίσει. 

Το τέλος για την επιλογή του Seth, δεν θα είναι αυτό που πρωταρχικά ξεκίνησε, κάτι που θα σημαδέψει και τον έρωτά του για την αγαπημένη του.

Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι πολύ όμορφες και δυνατές συναισθηματικά. Κινούνται σε χαμηλούς ρυθμούς, σε λεπτά και τρυφερά αισθήματα, σε έναν έρωτα με ποιητικά και ρομαντικά χαρακτηριστικά.


Η MEG RYAN ήταν υποψήφια για τα βραβεία SATURN και υποψήφιοι και οι δύο ως ντουέτο πρωταγωνιστών στα βραβεία MTV.



"ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ"  (1992)

(DRACULA)

Σκηνοθεσία: FRANCIS FORD COPOLLA

Βασισμένο στο ομώνυμο θρυλικό βιβλίο του Bram Stoker

GARY OLDMAN -WYNONA RIDER

στους ρόλους του Κόμη Δράκουλα και της Μίνας Μάρρεϋ


Πίσω, στην αρχή της δεκαετίας του 1990, στα 1992, θα συναντήσουμε ένα θρυλικό κινηματογραφικό έπος του μεγάλου Φράνσις Φορντ Κόπολλα. Ένα έργο βασισμένο στο αιώνιο μαύρο έργο του Μπραμ Στόουκερ "Δράκουλας".

Εκεί, ανάμεσα στα καταραμένα πλάσματα του σκοταδιού, του αίματος και του τρόμου, δεσπόζει ένα τεράστιο ζευγάρι της αγάπης. Ο καταραμένος πολύπαθος κόμης Δράκουλας αλλά και η αιώνια αγαπημένη του, την οποία είναι καταδικασμένος να αναζητά στο πέρασμα της σκοτεινής του αθανασίας για να τον λυτρώσει απ' τη φρίκη των δεσμών του.

Μια αγαπημένη, που θα την βρει στη μορφή της νεαρής Μίνας Μάρρεϋ


Σ' αυτήν θα γίνει αιματοβαμμένος ακόλουθός της, παρασύροντάς την στα απύθμενα σκοτάδια του δικού του κόσμου, εκτός αν η ίδια μπορέσει, με τη δύναμη της αγάπης και του έρωτα, να τον λυτρώσει και να τον εξαγνίσει.

Το ερμηνευτικό ζευγάρι του Γκάρυ Όλντμαν και της υπέροχης Γουαϊνόνα Ράιντερ, στοιχειοθετούν ένα παράταιρο ζευγάρι, που η κολασμένη τους σχέση θα φέρει στο φως, τι άλλο, τη δύναμη της αγάπης, τη γαλήνη του έρωτα και τη λύτρωση που αυτός προσφέρει. Εκπληκτικές ερμηνείες δύο μεγάλων ερμηνευτών, που δίνουν ρεσιτάλ σε ένα έργο μαύρης τέχνης και ποιητικού τρόμου.


Ο Γκάρυ Όλντμαν, πήρε το βραβείο της Αμερικανικής ακαδημίας περιπέτειας, φαντασίας και τρόμου και η Γουαϊνόνα Ράιντερ ήταν συνυποψήφια. Υποψήφιοι επίσης και οι δύο στα βραβεία MTV.

Αγαπήσαμε και πονέσαμε το εκτρωματικό αυτό ζευγάρι. Ζήσαμε την αγωνία, την καταδίκη, την προσμονή. Τον εφιάλτη αλλά και τη λύτρωση. Μια λύτρωση, που φέρει την υπογραφή της αθανασίας του έρωτα.



"ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ του ΜΠΡΟΟΥΚΜΠΑΚ ΜΑΟΥΝΤΕΝ" (2005)

"BROKEBACK MOUNTAIN"  

Ρομαντικό δράμα

Σκηνοθεσία:  ANG LEE

HEATH LEDGER-JAKE GYLLENHAAL

στους ρόλους των Ennis del Mar & Jack Twist


Αυτή τη φορά, θα μεταφερθούμε στη μετέπειτα δεκαετία και στα 2005, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ακόμα κινηματογραφικό και αισθητικό διαμάντι του μεγάλου σκηνοθέτη ANG LEE, γνωστού για την ερωτική του ματιά.

Ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, έναν ξεχωριστό δεσμό αγάπης θα δούμε αυτή τη φορά, ανάμεσα σε δύο άντρες σε ένα σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον. Αυτό της Αμερικάνικης δύσης.

Ο Ennic de Mar και ο Jack Twist. Δύο δουλευτάδες της κτηνοτροφίας και της αγροτικής γης. Στην ουσία δύο βοσκοί, ψηλά στα σκληρά βουνά, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα ίδια τους τα βιώματα. Μια πρώτη σχέση που θα πάει πολύ μακρύτερα από εκεί, που είχαν υπολογίσει.

Και ένας δυνατός και τρυφερός έρωτας, που θα έρθει αναπάντεχος να γεμίσει τη ζωή τους στιγμές, αισθήματα αλλά και προβλήματα.


Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών, θα ερμηνεύσουν δύο μεγάλοι και εξαίρετοι ηθοποιοί, δοκιμασμένοι σε ρόλους πρόκλησης. Ο αλησμόνητος και χαμένος πρόωρα Heath Ledger και ο επίσης καταξιωμένος Jake Gyllenhaal. Δύο ερμηνείες, που θα γκρεμίσουν ταμπού, πρότυπα, που θα αγγίξουν ψηλά μέτρα τρυφερότητας, δείχνοντάς μας ότι η αγάπη και ο έρωτας, δεν γνωρίζουν από φύλο ή από κοινωνικά στερεότυπα και ταμπού.

Θα διεκδικήσουν και θα ζήσουν τον παθιασμένο τους έρωτα τόσο ψυχικά όσο και σεξουαλικά.


Η ταινία σύντομα καταξιώθηκε στο διεθνές και όχι μόνο Αμερικάνικο στερέωμα και η ερμηνεία των δύο αντρών γνώρισε την αποθέωση και τη διάκριση.

Και οι δύο τους ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ ερμηνείας. σε μια ταινία που πήρε 4 αγαλματάκια. Και οι δύο τους υποψήφιοι και για BAFTA, το οποίο κέρδισε ο Jake Gyllenhaal όπως και τα MTV βραβεία. 



"ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ"

(IN THE MOOD FOR LOVE)

Σκηνοθεσία: WANG KAR WAI

Ερωτικό δράμα

MAGGIE CHEUNG-TONY LEUNG

στους ρόλους της Mrs. Chan και του Chow Mo-Wan


Εδώ, φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα. Σε ένα άλλο επίπεδο, στο χρωματικό μαγικό κόσμο του Κινέζου σκηνοθέτη Wang Kar Wai, σε ένα εμβληματικό ερωτικό δράμα, θα γνωρίσουμε ένα ιδιαίτερο ζευγάρι, μιας άλλης κοινωνίας, άλλων προτύπων και χώρων.

Η κυρία Τσαν και ο κύριος Σόου Μο Γουάν. Σε ερμηνείες από δύο εξαίρετους ηθοποιούς, που θα τους δούμε σε μια σειρά μεγάλων ταινιών που λατρεμένου αυτού σκηνοθέτη.


Είμαστε στο 1962, στο Χονγκ Κονγκ. Εκεί, ο δημοσιογράφος Τσόου Μο Γουάν θα γνωρίσει την Σου λε Ζεν, γραμματέα ναυτιλιακής εταιρείας, στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου μένουν για επαγγελματικούς λόγους. Σιγά-σιγά, θα τους δούμε να έρχονται όλο και πιο κοντά και να μοιράζονται πράγματα για τη ζωή τους. Όντας και οι δύο παντρεμένοι, πιστεύουν ότι είναι θύματα ερωτικής απάτης από τους συντρόφους τους.

Οι επιθυμίες τους θα τούς φέρουν στο να αποφασίσουν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο μεταξύ τους. Μια παράξενη έντονη σχέση αρχίζει και δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι. Καθώς θα γίνουν αντικείμενο παρατήρησης από τον περίγυρό τους θα αρχίσουν να τυλίγονται από ενοχές και αναστολές στο να αφήσουν τις σκέψεις τους ανεξέλεγκτες.


Υπέροχες ερμηνείες από ένα ζευγάρι, που θα βιώσει το μαρτύριο της ανεκπλήρωτης επαφής με την ερωτική ατμόσφαιρα να αιωρείται ανάμεσά τους βασανιστική.

Η ταινία είχε πολύ μεγάλες διακρίσεις διεθνώς σε κάθε ήπειρο και ανέδειξε μια άλλη πτυχή ανάμεσα σε ένα εν δυνάμει ερωτικό ζευγάρι.



"MOULIN ROUGE"  (2001)

Μουσικό ρομαντικό δράμα

Σκηνοθεσία: BAZ LUHRMANN

NICOLE KIDMAN-EWAN MCGREGOR

στους ρόλους της Satine και του Christian


Θα πάω λίγα χρόνια πίσω, στην αρχή της δεκαετίας του 2000 και θα συναντήσουμε μια υπέροχη ταινία εποχής. Ο Αυστραλός BAZ LUHRMANN θα μάς δώσει τη δική του οπτική στην ιστορία του φημισμένου Παρισιάνικου καμπαρέ "Μουλέν Ρουζ". Μια ταινία τυλιγμένη σε μαγευτική μουσική, σε υπέροχο αισθησιακό χορό, σε φαντασμαγορικά σκηνικά.

Και μέσα σε όλο αυτό το λαμπερό σκηνικό αλλά συνάμα και το κρυφό του και πονεμένο του σκοτάδι, θα αναδειχθεί ένα λατρεμένο μου ζευγάρι. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών. Η γλυκύτατη και ευάλωτη Satine και ο μπον βιβέρ συγγραφέας Christian.


Μέσα στο καμπαρέ θα παρακολουθήσουμε όλους μα όλους τους πρωταγωνιστές και τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Τους καημούς, τους πόθους, τα όνειρα και τον πόνο. Αν θέλετε και τη σκιά του θανάτου. Και εκεί θα δούμε, έναν μεγάλο έρωτα να γεννιέται ανάμεσα στους δύο νέους αυτούς ανθρώπους. Ένας έρωτας, που έρχεται να ανατρέψει και να συγκρουστεί με ένα σωρό εμπόδια, ξεπουλήματα, ταξικές συμπεριφορές. Για να φτάσει στο δικό του τραγικό θρίαμβο αλλά με τι κόστος!

Νικόλ Κίντμαν και Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, στήνουν ένα δίδυμο, ένα ζευγάρι, που θα μαστιγώσει τη καρδιά σας, τα συναισθήματά σας. Ο ορισμός του έρωτα.


Υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου η Νικόλ Κίντμαν και βράβευση με Χρυσή σφαίρα για το ίδιο βραβείο, με τον Μακ Γκρέγκορ να είναι συνυποψήφιός της.

Μια ταινία που αγαπήθηκε σε κάθε γωνιά της γης για τα δυνατά της αισθήματα, τη μουσική, την ατμόσφαιρα, τα τραγούδια, τα πάθη, τους καημούς.


"ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ της ΟΠΕΡΑΣ"  (2004)

(THE PHANTOM OF THE OPERA)

Σκηνοθεσία: JOEL SCHUMACHER

πάνω στο θρυλικό μυθιστόρημα του GASTON LEROUX

GERARD BATLER-EMMA ROSSUM

στους ρόλους του φαντάσματος και της Κριστίν


Λίγα χρόνια μετά θα έχουμε την ανατριχίλα να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, επίσης εποχής. Το θρυλικό "Φάντασμα της Όπερας", έρχεται να ανέβει στις μεγάλες οθόνες μέσα από μια εκπληκτική σινεφιλ δημιουργία, αντάξια του ίδιου του έργου του Γκαστόν Λερού.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης, ο Ζοέλ Σουμάχερ, θα δώσει την ψυχή του για να έρθει κοντά μας και να γίνει κτήμα μας το αλησμόνητο ζευγάρι. Το Φάντασμα της όπερας του Παρισιού και ο παθιασμένος ίσως και νοσηρός του έρωτας για την νεαρή Κριστίν, σοπράνο του θεάτρου.


Στα σκοτεινά άδυτα του θεάτρου, θα ζήσουμε τις καυτές ανάσες ενός ανεκπλήρωτου και μονόπλευρου έρωτα, που μετατρέπεται σε κόλαση και καταστροφή, σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα του επί δικαίων και αδίκων.

Η ερμηνεία του Τζέραρντ Μπάτλερ και της Έμμα Ρόσσουμ, μένει στην ιστορία για το αποτύπωμά της, για την εκφραστική της δεινότητα, που εντάθηκε με τη μνημειώδη μουσική του Άντριου Λόυντ Γουέμπερ.


Η ταινία λατρεύτηκε και το συγκεκριμένο ζευγάρι, άτυπο και ανολοκλήρωτο, μπήκε στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων για τα συναισθήματά του.

Η Έμμυ Ρόσσουμ τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας της Αμερικάνικης ακαδημίας ταινιών περιπέτειας, τρόμου και φαντασίας και υπεύθυνη για Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ ερμηνείας.


"BAMMENO ΠΕΠΛΟ"  2006

(THE PAINTED VEIL)

Ρομαντικό δράμα

Σκηνοθεσία: JOHN CURRAN

EDWARD NORTON-NAOMI WATTS

στους ρόλους του γιατρού Walter Fane και της συζύγου του Kitty



Εδώ ο δημιουργός της εξαίρετης αυτής ταινίας, θα μάς πάει στο διάστημα του μεσοπολέμου, στη μακρινή Κίνα. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται από λοιμώδεις επιδημίες, που θερίζουν τον κόσμο.
Το κεντρικό μας ζευγάρι είναι ο γιατρός Γουόλτερ Φέην, ο οποίος ειδικεύεται στην αντιμετώπιση λοιμωδών επιδημιών και η νεαρή γοητευτική Κίτυ. Οι δυο τους είναι παντρεμένοι σε ένα γάμο, που περισσότερο μοιάζει συμβατικός.
Θα φύγουν και οι δύο στην Κίνα, για να βοηθήσει το Γουόλτερ σε αποστολή στήριξης και θεραπείας της χολέρας. Όμως εκεί, η άστατη Κίτυ θα ζήσει έναν παράνομο έρωτα με τον εραστή της, τον τολμηρό και πνευματώδη διπλωμάτη Τσάρλυ Τάουνσεντ. Μια σχέση, την οποία θα πληροφορηθεί και ο άντρας της.




Ο γάμος τους βαδίζει στην καταστροφή αλλά ολόγυρα, το περιβάλλον τους βουλιάζει μέσα στη χολέρα και στο θάνατο. Ο γιατρός και σύζυγός της δίνει το δικό του αγώνα απέναντι στην επιδημία.
Το έργο θα μάς παρουσιάζει τη δοκιμασία του ζευγαριού αυτού, σε μια σχέση υπό κατάρρευση, όπου όμως ο αγώνας απέναντι στο θάνατο και στη σωτηρία ανθρώπων, παίρνει τα πρωτεία απέναντι στις δικές τους επιδιώξεις.
Θα σταθεί, άραγε, μια τέτοια δοκιμασία, ικανή να ανατρέψει την πορεία παρακμής του γάμου τους; Είναι η ώρα και της δικής τους μάχης.


Οι ερμηνείες του Έντουαρντ Νόρτον και της Ναόμι Γουότς, είναι εξαιρετικές και δυναμικές. Η ατμόσφαιρα του φιλμ επίσης. 




"ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΘΟΣ"

(LUST CAUTION)

Σκηνοθεσία:  ANG LEE

TONY LEUNG-WEI TANG
στους ρόλους του Mr. Yee και της Wong Chia Chi


Το σημερινό μου αφιέρωμα, θα κλείσω με μια ακόμα ταινία από την Ασιατική κινηματογραφική σχολή και δη τον Κινεζο-αμερικάνικο κινηματογράφο.
Ο ANG LEE θα δημιουργήσει μια ταινία, που είναι μια ελεγεία πάνω στο ερωτικό πάθος κάτω όμως από συνθήκες αφόρητης πίεσης και καθηκόντων, που βάζει στους ανθρώπους ένας μεγάλος πόλεμος και μια κατοχή.

Εκείνος είναι ο στυγνός δοσίλογος Mr. Yee, που υπηρετεί τους Ιάπωνες κατακτητές στην πατρίδα του την Κίνα στον Β' Π.Π. και εκείνη είναι η νεαρή φοιτήτρια Wong Chia, η οποία θα γίνει ερωμένη του και σεξουαλικό του όργανο στις ορέξεις του για να μπορέσει η αντίσταση να τον εξοντώσει. 


Η νεαρή κοπέλα, θα δώσει όλον της τον εαυτό σ' αυτήν την υπόθεση, ρισκάροντας την ίδια της την υπόσταση και φυσικά τη ζωή της. Μαζί με τον "εραστή" της θα ζήσει στα όρια του ερωτικού πάθους, θα γνωρίσει τον έρωτα σε στιγμές που δεν είχε φανταστεί, τον πόθο, τη σωματική ηδονή.
Και μια σκληρή πάλη θα ξεκινήσει μέσα της όσον αφορά τον τελικό της στόχο. Μια διαμάχη, που θα φτάσει σε ένα κρίσιμο, μαρτυρικό τέλος.


Οι ερμηνείες του παράξενου αυτού ζευγαριού είναι σε πολύ ψηλά μέτρα και απαιτήσεις και συγκροτούν ένα ερμηνευτικό ζευγάρι, που γράφει εξαίρετο αποτύπωμα στο σύγχρονο σινεμά.

Το φιλμ διακρίθηκε σε πάρα πολλές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες και θεωρώ την καταγραφή τους πολύ σημαντική.


Φίλες και φίλοι,
εδώ θεωρώ ότι τελειώνει ο πρώτος κύκλος αυτού του μεγάλου αφιερώματος στα μεγάλα ζευγάρια, που χαρακτήρισαν τον Αμερικάνικο κατά βάση κινηματογράφο στις παραγωγές του Χόλιγουντ.
Σίγουρα υπάρχουν άπειρα ζευγάρια, που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν στην παραγωγή και τη φιλμογραφία.
Οι επιλογές μου, προσπάθησα να είναι, οι πλέον αναγνωρίσιμες.

Ο κύκλος του αφιερώματος αυτού θα συνεχιστεί. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στην Ευρώπη. Και θα σταθώ σε μεγάλα ζευγάρια, που σημάδεψαν την πορεία του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Και εδώ επίσης έχουμε να δούμε και να πούμε πολλά.
Ευχαριστώ που είστε εδώ.

Σχόλια

  1. Δεν ξέρω για ποια ταινία να πρωτομιλήσω σήμερα; Εκτός από την ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ, όλες οι υπόλοιπες με συντρόφεψαν θυμάμαι τα συναισθήματα που μου γέννησαν. Κορυφαία για μένα, οι Γέφυρες του Μάντισσον και η πιο σκανδαλιστική(!) Το βασικό Ένστικτο. Υπέροχες επιλογές ταινιών, ένα ακόμη αξιόλογο αφιέρωμα στην κινηματογραφική ιστορία, το οποίο, διαβάζοντάς μου, μου έφερνε χιλιάδες εικόνες και σκηνές στο μυαλό. Χαίρομαι αυτές τις εγγραφές!
    Την Καλημέρα μου, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά Βασίλη μου, είσαι ένας προχωρημένος σινεφίλ αγαπητέ μου φίλε. Η φιλμογραφία σου είναι άκρως εντυπωσιακή και με ενθουσιάζει. "Οι γέφυρες του Μάντισον" είναι ένα ποίημα ευαισθησίας και το "Βασικό ένστικτο" είναι ένα ταξίδι στις ερωτικές σκοτεινές φαντασιώσεις.
      "Η ερωτική επιθυμία" είναι δύσκολο φιλμ, αγχώδες αλλά ιδιαίτερα ποιητικό πάνω στις σχέσεις των ανθρώπων.
      Σε ευχαριστώ Βασίλη μου για τη συμμετοχή και το σχόλιο.

      Διαγραφή
  2. Τι εξαιρετική δουλειά έχεις κάνει πάλι εδώ φιλε μου; Υπέροχη επιλογή ταινιών, για άλλη μια φορά! Μού θύμησες τόσες όμορφες ταινίες, τόσες εικόνες, τόσα συναισθήματα. Οι γέφυρες του Μάντισον είναι λατρεμένη, αλλά και ποια δεν είναι από αυτές που επέλεξες. Τις έχω δει όλες εκτός από τις δύο Ασιατικες που δεν τις ήξερα αλλά με τον τρόπο που τις παρουσίασες θα τις αναζητήσω σίγουρα. Και πόσο πλήρες και γεμάτο το αφιέρωμά σου. Έχει τα πάντα! Θυελλώδεις έρωτες, επικίνδυνους, ανεκπλήρωτους, ίδιου φύλου, μιούζικαλ, όπερα, πραγματικά δεν έχω λόγια. Μπράβο σου φίλε μου, το ωραιότερο ξεκίνημα για την ημέρα μου, το αφιέρωμά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, θα πω και σε σένα ότι είπα και στο Βασίλη, χαίρομαι για τη λίστα της φιλμογραφίας σας! Αγαπάτε το σινεμά και φαίνεται στις επιλογές σας. Ναι λέω το ίδιο για τις "Γέφυρες του Μάντισον", πολύ μεγάλη ταινία και συνύπαρξη.
      Όπως και οι άλλες, που κάθε μία έχει δώσει τη δική της δημιουργία. Οι Ασιατικές είναι εξαίρετες. Και είναι ακόμα και τόσες άλλες, που δεν έχω περιλάβει, πού να προφτάσω. Ο κατάλογος είναι μακρύς.
      Χαίρομαι για τα όμορφα λόγια σου, καλή μου φίλη. Ειλικρινά σε ευχαριστώ απ' την καρδιά μου.

      Διαγραφή
  3. Μιά χαρά το συνεχίζεις το αφιέρωμα, Γιάννη μου! Τα κινηματογραφικά ζευγάρια που επέλεξες είναι πολύ ωραία. Θα σταθώ στο βασικό ένστικτο με την σκηνή που έγραψε ιστορία στο σινεμά, το σταυροπόδι τής Στόουν, που έκοψε τις ανάσες τού αντρικού κοινού. Η ταινία βαμμένο πέπλο μού άρεσε πολύ, γιατί είχε συγκλονιστική εικόνα, στις εξοχές τής Κίνας.. Κλείνοντας, έχω να πω πως, όταν "έρθεις" Ευρώπη με το καλό, θα σου πρότεινα την ταινία "η γυναίκα τής διπλανής πόρτας". Την είχα δει στο σινεμά, κι από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο Τρυφώ με είχε τυλίξει στα "δίχτυα" του, με το "συγκλό" ζευγάρι Αρντάν-Ντεπαρντιέ, να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας με τη χημεία τους.. (για το dirty dancing τα είπαμε την άλλη φορά😉) Αναμένω το επόμενο αφιέρωμα! Καλό απόγευμα ✨⭐✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, καλησπέρα σου. Αχ αυτή η σκηνή με το ...σταυροπόδι αλλά, πιστεύω, στην ταινία αυτή, υπήρχαν πιο ερωτικές σκηνές. Τα πλάνα στην Κινέζικη φύση είναι έπος πραγματικό και έχεις δίκιο. Ανοιχτά τα τοπία και τα πλάνα του σκηνοθέτη.
      Σίγουρα κρατώ τη σημείωσή σου για την Ευρώπη. Άλλωστε ο Τρυφώ έχει γράψει ιστορία πάνω σ' αυτό. Έχω δύσκολη δουλειά καθώς οι πηγές για το Ευρωπαϊκό σινεμά δεν είναι εύκολα προσβάσιμες. Μάς έχει φάει η αμερικανιά.
      Καλό βράδυ, Πέτρα μου, ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Ωραία συνέχεια. Δυο τρεις ταινίες δεν τις έχω δει αλλά τις υπόλοιπες τις θυμάμαι ολοζώντανα. Ειδικά τς γέφυρες του Μάντισον που λατρεύω και τους δυο ηθοποιούς αυτούς-κολοσσοί-- αλλά και το μουλέν ρουζ με την Κίντμαν που επιίσης αγαπώ, με είχαν εντυπωσιάσει.
    Θα χουμε και συνέχεια;
    Αναμένω
    Καλή σου μέρα Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίζουμε Άννα μου, ναι! Και θέλω να πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι συναρπαστική. Τα δύο ζευγάρια, που ανέφερες, είναι και δικά μου αγαπημένα. Όπως είπες, κολοσσοί, Άννα μου. Όμορφο ταξίδι πιστεύω να κάνουμε. Να σού ευχηθώ όμορφη μέρα καλή μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Αν κάνεις αφιέρωμα για τους πιο άσχετους θεατές των χολιγουντιανών παραγωγών, να με συμπεριλάβεις ασυζητητί.
    Γιάννη μου, εκτός από μερικά αποσπάσματα κάποιων ταινιών που είχα δει στο παρελθόν (δεν άντεξα να δω ολόκληρες τις ταινίες), δεν έχω άποψη για τη συγκεκριμένη περίοδο. Ίσως να αδικώ κάποιες και μου κέντρισε το ενδιαφέρον η τελευταία Κινεζοαμερικάνικη ταινία (αυτή κι αν είναι συνεργασία!)... Οπότε τη βάζω στα υπόψιν και σε συγχαίρω για τη δουλειά και την παρουσίασή σου!
    Καλή μεγαλοβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, καταλαβαίνω απόλυτα τι λες. Υπάρχουν διαμάντια, που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε μια βιομηχανοποιημένη κινηματογραφική παραγωγή. Αυτά προσπαθώ να ξεχωρίσω και υπάρχουν πάρα πολλά.
      Κοίτα, ο Κινέζος Wong Kar Wai, είναι λατρεμένος κινηματογραφιστής! Είναι ένας ποιητής του σινεμά, ένας Αγγελόπουλος για να σού δώσω να καταλάβεις. Χρώμα, χαρακτήρες, εικόνα, πλοκή. Βέβαια τα έργα του είναι "έξω" από τα δικά μας μέτρα ζωής. Εγώ θα σού προτείνω με κλειστά μάτια, μια τριάδα:
      "Ερωτική επιθυμία", "2046" και "The grandmasters". Το τελευταίο, το έχω παρουσιάσει αναλυτικά και μπορείς να το αναζητήσεις στα tags.
      Μαρία μου, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία, κορίτσι μου. Καλή σου συνέχεια.

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφα συνεχίζει το αφιέρωμα. Έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά Γιάννη μου! Και με αφορμή το αφιέρωμα σου, ξαναθυμόμαστε υπέροχες ταινίες πχ. το φάντασμα της όπερας, η πόλη των αγγέλων, κ.α.
    Και μαθαίνουμε και κάποιες που δεν ξέρουμε! (Πάντα θα βρεθεί κάποια ταινία να με πιάσεις αδιάβαστη χαχαχα. Αλλά μαθαίνω δάσκαλε και αυτό είναι το σημαντικό!)
    Λογικά, θα έχουμε και συνέχεια, οπότε αναμένω με πολλή χαρά!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο Γιάννη μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, τα λόγια και τα συναισθήματά σου, με γεμίζουν χαρά και σε ευχαριστώ γι' αυτό. Είναι πολύτιμο στις μέρες μας. Ναι, στο αφιέρωμα είδαμε μεγάλες ταινίες και λιγότερο γνωστές με γλυκύτατα ερωτικά ζευγάρια. Φυσικά θα συνεχίσουμε σε ακόμα πιο "ψαγμένα" μονοπάτια αυτή τη φορά.
      Να σου ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο γλυκιά μου και καλή Μεγαλοβδομάδα.

      Διαγραφή
  7. Bonjour Giannis.
    Des couples sulfureux. J'ai vu quelques uns de ces films.
    Merci pour ce panorama des couples.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gil, merci beaucoup pour votre commentaire, mon cher ami.
      Je vais continuer avec les couples célèbres du cinéma européen.
      Ce dimanche nous avons Pâques, mon ami.
      Bonne journée.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο