"Καλά Χριστούγεννα" ("Joyeux Noel") Christmas films

 Joyeux Noel

"Καλά Χριστούγεννα"


Φίλες και φίλοι, ξέρετε καλά, εδώ και χρόνια, ότι σε κάθε περίοδο Χριστουγέννων, σάς δίνω δέσμη προτάσεων για κάποια ή κάποιες ταινίες πάνω στη μεγάλη γιορτή. Μένοντας πιστός στην "παράδοση" αυτή, φέτος θα πάω σε μια διαφορετική πρόταση και θα εξηγήσω ευθύς τους λόγους για αυτήν. Μια πρόταση για μια ταινία, την οποία είχα συμπεριλάβει παλιότερα σε μια ομαδική πρόταση. 

Τα γεγονότα στην διεθνή πολιτική σκηνή, δυστυχώς, φέρνουν το φιλμ αυτό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς αναφέρεται σε ένα ιστορικό περιστατικό στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο στο έδαφος της Γαλλίας. Εκεί, όπου στην φρικώδη αυτή κρεατομηχανή, εκατομμύρια νεαρά κορμιά από μια σειρά χώρες: Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι, Τούρκοι... εύρισκαν τραγικό θάνατο για λόγους που αφορούσαν την νομή των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών για το ιμπεριαλιστικό μοίρασμα της Ευρώπης.

Σήμερα, Χριστούγεννα, ζούμε έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη, ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ φυσικά, με τους δύο αυτούς λαούς να βιώνουν το εθνικιστικό μίσος που υποδαυλίζουν τα συμφέροντα των αφεντικών.

Το κάλεσμα λοιπόν για την ΕΙΡΗΝΗ αποκτά τα φετινά Χριστούγεννα, τη δική του βαρύτητα και χρειάζεται τη δική του φωνή.


Μια κινηματογραφική συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ήρθε το 2005, να ταράξει τα νερά και να δώσει μια βροντώδη ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ταινία, η οποία φέρνει στο φως, τα γεγονότα που το 1914 τάραξαν τα νερά σε κάποια χαρακώματα του Δυτικού μετώπου, στη Γαλλία. Εκεί, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων, οι αντιμαχόμενοι στρατιώτες, ερήμην των ανώτερων δικοικήσεών τους, εφάρμοσαν τη δική τους ανακωχή, για να ζήσουν μια παραμονή Χριστουγέννων, εντελώς διαφορετική, δίνοντας ένα βροντώδες χαστούκι στο μιλιταρισμό των αφεντικών τους.

Πρεμιέρα: 24 Νοέμβρη 2005 στην Ελλάδα

Συντελεστές

Παραγωγή: Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ρουμανία και Ιαπωνία

Σενάριο-Σκηνοθεσία: CHRISTIAN CARION (Γάλλος)

Μουσική: PHILIPPE ROMBI (Γάλλος)

Κινηματογράφιση: WALTHER VAN DE ENDE ( Βέλγιο)

Μοντάζ: JUDITH RIVIERE KAWA, ANDREA SEDLACKOVA (Τσεχία)

Production design: JEAN MICHEL SIMONET

Σκηνογραφία: PATRICK COLPAERT

Ενδυματολογία: ALISON FORBER-MEYLER

Πρωταγωνιστικές Ερμηνείες


DIANE KRUGER στο ρόλο της Άννα Σόρενσεν



BENNO FURMANN στο ρόλο του Γερμανού τενόρου Νικολάους Σπρινκ



GUILLAUME CANET στο ρόλου Γάλλου υπολοχαγού Audebert



GARY LEWIS στο ρόλο του Σκωτζέζου πάστορα Palmer



DANY BOON στο ρόλο του Γάλλου οπλίτη Ponchel



DANIEL BRUHL στο ρόλο του Γερμανού υπολοχαγού Horstmayer



ALEX FERNS στο ρόλο του Σκωτσέζου υπολοχαγού Gordon


Το ιστορικό περίγραμμα της ταινίας

Δεκέμβρης 1914, Γαλλία, Δυτικό μέτωπο. Η κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού Α' παγκοσμίου πολέμου, σπέρνει το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολάκερη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην αρχή του πολέμου, στο έδαφος της Γαλλίας, όπου οι Γερμανοί έχουν διεισδύσει στο εσωτερικό. Ο τρομερός πόλεμος χαρακωμάτων μαίνεται στήνοντας ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι για κάποιες εκατοντάδες μέτρων γης, οι οποίες αλλάζουν κατοχή ανάμεσα σε εκατόμβες νεκρών.


Το θέμα της ταινίας

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1914 στο Δυτικό μέτωπο. Η γερμανίδα υψίφωνος Άννα Σόρενσεν, έχοντας πολύ ψηλές προσβάσεις, που φτάνουν στον ίδιο το διάδοχο του Γερμανικού θρόνου, τον Κάιζερ, προσπαθεί να πείσει τη Γερμανική στρατιωτική διοίκηση να δοθεί μια καλλιτεχνική παράσταση τις μέρες των Χριστουγέννων στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στην προσπάθειά της αυτή, θα έχει συνεργό, τον πασίγνωστο Γερμανό υψίφωνο Νικολάους Σπρινκ, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του ως απλός στρατιώτης.


Η στρατιωτική διοίκηση των Γερμανών είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά οι διασυνδέσεις της Άννας Σόρενσεν ξεπερνούν τις δικές τους εμμονές. Στο μεταξύ οι μάχες χαρακωμάτων μαίνονται ανάμεσα στα δύο μέρη για λίγα μέτρα γης. Εμπλεκόμενοι στη μάχη βρίσκονται οι Γερμανικές δυνάμεις απ' τη μια μεριά και από την άλλη συνασπισμένοι στην Αντάντ, δυνάμεις Σκωτσέζων και Γάλλων.

Τρία διαφορετικά έθνη, με απλούς καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι αλληλοσφάζονται, χωρίς να γνωρίζουν το "γιατί", χωρίς να έχουν μια σοβαρή αιτία. Τρείς λαοί, που η παραμονή των Χριστουγέννων θα τους ενώσει κάτω από την ίδια θρησκεία, κάτω από τα ίδια περίπου έθιμα.

Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο, φωτισμένο, στολισμένο. Κάλαντα και θρησκευτικοί ύμνοι κοινά γνωστοί και χιλιοτραγουδισμένοι από όλους.


Και τότε ναι! Το μεγάλο εκείνο βράδυ, της παραμονής των Χριστουγέννων, τα όπλα θα σιγήσουν, οι εκρήξεις θα σταματήσουν και μέσα στην παγωμένη νύχτα, δειλά-δειλά, θα ακουστούν οι πρώτοι ύμνοι για τη μεγάλη γιορτή. Και μιας και τα χαρακώματα των "εχθρών" απείχαν λίγες εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τους, ο ήχος άρχισε να γίνεται κοινός για όλους.

Και να που θα συμβεί το μεγάλο θαύμα. Οι πρωταγωνιστές τενόροι με το τραγούδι τους, θα σηκωθούν άφοβα να ψάλλουν, να τραγουδήσουν. Και σε λίγο η Χριστουγεννιάτικη νύχτα θα σαρώσει και τον πόλεμο και τα μίση και το θάνατο και τους μιλιταριστές και θα ενώσει εκατοντάδες νέους ανθρώπους-στρατιώτες, που θα παρατήσουν τα όπλα και θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Δειλά στην αρχή αλλά στη συνέχεια τόσο τολμηρά, που θα κάνουν κουρέλι τις ψεύτικες αντιθέσεις και αιτίες, για τις οποίες τους έβαζαν να σκοτώνονται.


Γιατί πολεμάμε; Γιατί σκοτωνόμαστε; Τι μάς χωρίζει; Ερωτήματα που έρχονται να ειπωθούν από αμέτρητα χείλη. Μια μεγάλη παρέα οι μέχρι πρώτα εχθροί, μια παρέα που θα αρνηθεί τόσο τολμηρά τον πόλεμο, που θα προστατεύει η μία την άλλη, που θα αρνηθεί να σηκώσει όπλο η μία στην άλλη.

Οποία ...προδοσία κατά τους μιλιταριστές διοικητές, καραβανάδες και πολέμαρχους!

Το θαύμα δεν θα κρατήσει πολύ. Οι φαντάροι θα μπουν στο στόχαστρο των στρατιωτικών διοικήσεων και των τριών κρατών. Με τον ίδιο αμείλικτο τρόπο. Και θα μπουν στην πορεία διάλυσης των μονάδων τους, πριν το "μίασμα" της συναδέλφωσης απλωθεί και διαλύσει την απάτη του πολέμου.


Οι ερμηνείες

Θεωρώ ότι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο επίπεδο ήταν πολύ καλές, πειστικές και πέρασαν αυτό το μεγάλο μήνυμα για το οποίο προορίζονταν ως δρώντες χαρακτήρες. Με μια όμορφη επίσης σκηνοθεσία, όπου θα μεταβάλλει την παγωμένη νύχτα των Χριστουγέννων σε μια πελώρια φάτνη, που στην αγκαλιά της θα κλείσει εκατοντάδες νέους ανθρώπους.

Η ταινία βασίζεται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, που συνέβησαν εκείνη τη μεγάλη και Αγία νύχτα του 1914, όπου ο Γερμανός τενόρος Walter Kirchhoff, τραγούδησε στα χαρακώματα θρησκευτικούς ύμνους, δίνοντας το έναυσμα της αποθέωσης και της συναδέλφωσης.

Οι βραβεύσεις

Η ταινία τιμήθηκε με 6 διεθνή βραβεία και είχε ακόμα 12 υποψηφιότητες

Αναφέρουμε: Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2006, υποψήφια για βραβεία BAFTA & CESAR

Η ταινία, όπως ανέφερα, είναι Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή. Γυρίστηκε στη Ρουμανία. Το κόστος της ήταν περίπου 18 εκατομμύρια €


Το "Καλά Χριστούγεννα" είναι μια βαθύτατα αντιπολεμική ταινία με μεγάλα ζητήματα, που κάποια στιγμή μπαίνουν εμφαντικά στο προσκήνιο για να προβληματίσουν το θεατή. Με σημείο αναφοράς μια Άγια Νύχτα, η οποία αποτελεί ιστορία, σημείο συνάντησης εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της αμφισβήτησης του μίσους και του θανάτου.

Παρά το ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο τολμηρή πολιτικά, παρά το ότι θα μπορούσε να κάνει άλματα πάνω στην ανατροπή της ιδεολογίας του πολέμου, δεν έφτασε ως εκεί. Όμως, παρ' όλα αυτά, αξίζει την προσοχή σας στο 100%

Ειδικά στους σημερινούς καιρούς όπου οι ιμπεριαλιστές "άρχοντες" ακονίζουν τα νύχια τους βυθίζοντας τους λαούς στο πόλεμο και την καταστροφή, για να διαμοιράσουν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα.

Ας πούμε λοιπόν με την καρδιά μας

"ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"

Ας καταγγείλουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ας αγωνιστούμε για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών.


Σχόλια

  1. Αν υπάρχει μια ταινία, η οποία πραγματικά εκφράζει γνήσια το πνεύμα των Χριστούγεννων, είναι αυτή. "Κι επί γης Ειρήνη". Το μήνυμα, που ακούστηκε εκείνο το βράδυ και έγινε πράξη, έστω και για μία μέρα μόνο.
    Υπέροχη ταινία, την έχω δει δύο φορές μέχρι τώρα και δεν θα δίσταζα να την ξαναδώ.
    Καλά Χριστούγεννα, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Επί γης ειρήνη..." Βασίλη μου! Ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα των Χριστουγέννων και αυτό περνάει, μεγαλόπρεπα και με σαφήνεια, η όμορφη αυτή ταινία. Έγινε πράξη με την απειθαρχία και τον ξεσηκωμό των στρατιωτών και των αξιωματικών τους. Άρνηση πολέμου και σφαγής. Μια τέτοια άρνηση οδήγησε στη μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση το 1917.
      Πανανθρώπινα τα ιδανικά της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο και τους εκφραστές του.
      Σε ευχαριστώ Βασίλη μου για τις ευχές σου και την παρουσία σου, φίλε μου. Καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ Γιάννη.

    Φιλία συνεργασία των λαών
    όχι στους πολέμους των αφεντικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνυπογράφω τη σκέψη σου, Ευρυτάνα μου! Δεν γινόμαστε αναλώσιμοι για τα συμφέροντα των αφεντικών και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Χρόνια πολλά φίλε μου. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  3. Συγκινητικό! Πράξεις αδελφοσύνης, αγάπης στα χαρακώματα του πολέμου. Τι όμορφη συμφιλίωση των λαών την Άγια Νύκτα! Φοβερή ταινία! (Δεν θυμάμαι να την είδα) Αφήνει ένα υπέροχο μήνυμα στη δίνη των τραγικών γεγονότων που ζει ο πλανήτης. Μακάρι να σιγήσουν τα τύμπανα του πολέμου πανταχόθεν.
    Πολύ καλή επιλογή Γιάννη! Σ’ ευχαριστούμε!
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς ήταν και το μεγάλο της μήνυμα, Αννίκα μου. Η αντίδραση στον πόλεμο από τα ίδια τα επίδοξα θύματα. Η άρνησή τους να γίνουν αναλώσιμοι στα συμφέροντα των μεγάλων. Και τα Χριστούγεννα ήταν το σημείο αναφοράς, που πέρασαν το δικό τους έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η άρνηση. Μακάρι κορίτσι μου να έρθει η ειρήνη. Απαιτείται όμως αγώνας και ξεσηκωμός. Καλά Χριστούγεννα κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  4. Tιποτα!Τιποτα δε μας χωριζει! Για μερικα μετρα γης η μια δηθεν πιστη, που καμια διαφορα δεν θα κανουν στην καθημερινοτητα μας στην ουσια. Δεκα χουφτες παρανοικοι βυθιζουν τον κοσμο στο αιμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό, Χριστίνα μου! Ακριβώς αυτό, αγαπημένη μου φίλη. Η Γη είναι μια αγκαλιά, που μάς χωρά όλους και μπορεί να μάς θρέψει όλους, αν δεν μπουν ζητήματα κέρδους και εκμετάλλευσης. Πολύ σωστή η επισήμανσή σου. Καλά Χριστούγεννα να σού ευχηθώ καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Eίναι απ' τις ταινίες που δεν αντέχω να ξαναδώ, γνωρίζοντας πως υπάρχουν αναφορές σε αληθινά γεγονότα. Συγκλονιστική. Είναι επειδή δεν αντέχεται πλέον αυτός ο βουβός τρόμος πάνω απ' τα κεφάλια μας κι οι σκληρές εικόνες των απανταχού πολέμων. Γιάννη μου, συνυπογράφω τον επίλογό σου και τις προτροπές σου. Κι αυτή είναι η πιο δυνατή (προσ)ευχή που κάνουμε όλοι. Κι ας μοιάζει ουτοπία, αξίζει να παλεύουμε και να οραματιζόμαστε αυτή τη "συναδέλφωση των λαών"... Καλά Χριστούγεννα να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεγάλα καλέσματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αγαπημένη μου φίλη, Μαρία μου, ήταν αρχικά "ουτοπικά", έμοιαζαν "τρελά". Όμως αυτά κίνησαν την ιστορία και έδωσαν την κοινωνική εξέλιξη. Ας αποτελέσει αυτό το αίτημα το αντικείμενο της προσευχής μας τα φετινά Χριστούγεννα. Ειρήνη και δικαιοσύνη σε έναν πιο φωτεινό κόσμο. Την καλησπέρα μου, τις ευχές μου. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστούμε για την πρόταση Γιάννη μου. Καλά Χριστούγεννα. Κάθε καλό στην οικογένεια σου.
    Να είσαι πάντα δημιουργικός και να μας χαρίσεις και τη νέα χρονιά μέσα απο τα blogs σου υπέροχες αναρτήσεις.
    Και του χρόνου με υγεία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου φίλη για τις τόσο ενθαρρυντικές σου ευχές. Ευχαριστώ, που είσαι πάντα εδώ, ακόλουθος σ' αυτήν την κοινή μας πορεία. Καλά Χριστούγεννα, Μαρίνα μου. Να είσαι καλά με ότι όμορφα όνειρα στη ζωή σου.

      Διαγραφή
  7. Ωραία ταινία φαίνεται με μεγάλο μήνυμα. Δεν την έχω δει...και φαίνεται να αξίζει.
    Σ'ευχαριστούμε Γιάννη μας
    Καλά Χριστούγεννα να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρανό το μήνυμα, Άννα μου και φυσικά επίκαιρο. Αξίζει και σαν φιλμ, είναι πολύ ωραία ταινία, αν την βρεις να την δεις. Καλά Χριστούγεννα, κορίτσι μου! Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  8. Αυτήν την ταινία Γιάννη μου, πρέπει να τη δούμε έτσι κι αλλιώς, το θέμα συγκλονίζει, αληθινά γεγονότα γαρ. Και σε ευχαριστούμε πολύ για άλλη μια φορά. Μπορεί να προηγηθεί ο..Νονός (ναι, τη βρήκα! 😉) αλλά μετά επιβάλλεται η δική σου κινηματογραφική πρόταση. Καλά Χριστούγεννα με Υγεία! 🎅🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Πέτρα μου, βρήκες το "Νονό"! Τέλεια! Σε περιμένει μεγάλη δουλειά εκεί, τριλογία γαρ. Και σκληρή ταινία.
      Ναι το θέμα, Πέτρα μου, της ταινίας είναι διαχρονικά επίκαιρο και δυνατό. Και αξίζει και αισθητικά το φιλμ.
      Καλά Χριστούγεννα καλή μου φίλη με κάθε μου ευχή.

      Διαγραφή
  9. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά Γιάννη! θα ψάξω την ταινία να την δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Χριστούγεννα, Κώστα μου. Ναι αν μπορείς να τη βρεις, να τη δεις, φίλε μου. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  10. Υπέροχη η επιλογή σου Γιάννη μου! Έχω δει την ταινία και συμφωνώ πως πρόκειται για μια ταινία με πολύ ισχυρά μηνύματα, μηνύματα διαχρονικά. Είναι απ' αυτές τις ταινίες που όταν τις δεις, σου μένουν για πάντα.
    Σου εύχομαι κι από δω Καλά Χριστούγεννα Γιάννη μου, να περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, Μαρία μου. Ειδικά για τα μηνύματα, που είναι εκκωφαντικά σε μερικές στιγμές. Οι μιλιταριστές θα φρίξουν. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη. Καλά Χριστούγεννα αγαπημένη μου.

      Διαγραφή
  11. xρόνια πολλά, καλή χρονιά, Ειρήνη εδώ και τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, Λαμπρινή μου, με υγεία και ειρήνη. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ