ISABELLE HUPPERT: Αστέρια που λάμπουν

 ISABELLE HUPPERT


Αγαπητές φίλες και φίλοι
σήμερα συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο του σύγχρονου Κινηματογράφου, σήμερα θα σταθούμε σε ένα Μεγάλο Αστέρι της Υποκριτικής και της Κινηματογραφικής ερμηνείας.
Σε μια ΜΕΓΑΛΗ ΗΘΟΠΟΙΟ που χρόνια τώρα στολίζει με την παρουσία της τον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, την κουλτούρα του, τη δυναμική του, τις αναζητήσεις του.
Κυρίες και Κύρίοι, "κοντά μας" σήμερα η μεγάλη:

ISABELLE HUPPERT


Η ISABELLE ANNA MADELEINE HUPPERT, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 16 ΜΑΡΤΗ 1953 στο ΠΑΡΙΣΙ.
Μια ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΛΛΙΔΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΑ της έβδομης τέχνης, που έχει εμφανισθεί σε πάνω από 90 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από το 1971.
Θεωρείται μια από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΡΙΕΣ στο χώρο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ έχοντας συμμετοχή σε 14 διαγωνισμούς, αριθμός συγκλονιστικός, έχοντας κατακτήσει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ στο μεγάλο αυτό ΦΕΣΤΙΒΑΛ, το 1978 στην ταινία: "VIOLETTE NOZIERE" και το 2001 στην ταινία: "LA PIANISTE"
Η ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ παρουσία της στο χώρο της Κινηματογραφικής καταξίωσης ερμηνεύεται στο πέρασμά της από τα ΒΡΑΒΕΙΑ CESAR, για το οποίο είχε 14 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ και το κατέκτησε ΜΙΑ ΦΟΡΑ το 1966 στην ερμηνεία της στην ταινία "LA CEREMONIE"



ΒΑΣΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όπως ήδη είπαμε η HUPPERT γεννήθηκε στο ΠΑΡΙΣΙ, κόρη του Εβραίου κατασκευαστή, μετανάστη από την Ουγγαρία, και αργότερα Καθολικού RAYMOND HUPPERT και της δασκάλας Αγγλικών ANNICK BEAU.
Μεγάλωσε στο Δυτικό προάστιο του VILLE D' AVRAY.
Η Μητέρα της ήταν εκείνη που την ενθάρρυνε από μικρή να ξεκινήσει τις δυνάμεις της στην υποκριτική. Έτσι έγινε μια νεαρή λαμπερή ηθοποιός στο Παρίσι. Αργότερα επέκτεινε τις σπουδές της στη ΜΟΥΣΙΚΗ στο ΩΔΕΙΟ των ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ στο οποίο μάλιστα κέρδισε και βραβείο για την ερμηνεία της. Επίσης σπούδασε υποκριτική στο ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ στο ΠΑΡΙΣΙ (C.N.S.A.D.)



ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Λαμπερή της καριέρα αποτελείται από 114 τίτλους σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Το ξεκίνημά της γίνεται το 1971 στην τηλεόραση στη σειρά:  "LE PRUSSIEN"
Το 1974 έρχεται η πρώτη της μεγάλη άνοδος με την Κινηματογραφική δραματική comedy του BERTRAND BLIER  "LES VALSEUSES" μέσα απ την οποία κερδίζει την αναγνωρισιμότητά της στο Κοινόερμηνεύοντας τότε το ρόλο της JACQUELINE πλάι στους GERARD DEPARDIEU, MIOU-MIOU, PATRICK DEWAERE.



H συνέχεια είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ με το γύρισμα αρκετών ταινιών, στις οποίες αρχίζει και ανεβάζει βαθμίδα συμμετοχής.
Έτσι φτάνουμε στο 1977, όπου στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ταινία του CLAUDE GORETTA   "LA DENTELLIERE" κερδίζει το ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA για την ΗΘΟΠΟΙΟ με τις μεγαλύτερες προσδοικές ΝΕΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΡΟΛΩΝ.



To 1980 έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στη μεγάλη της καριέρα. Αυτή τη φορά έχει την πρώτη της συμμετοχή σε ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΙΛΜ στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του MICHAEL CIMINO    "HEAVEN'S GATE" με τους: CHRISTOPHER WALKEN, KRIS KRISTOFERSSON, JOHN HURT


Εκείνη την εποχή η ISABELLE HUPPERT, η δεκαετία δηλαδή του 1980, την βρίσκει ερμηνευτικά να διαβαίνει δρόμους σε ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.
Το έναυσμα δόθηκε το 1980 στο ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του MAURICE PIALAT    "LOULOU" στο πλάι του GERARD DEPARDIEU.





Το 1980 επίσης στο ΔΡΑΜΑ του μεγάλου JEAN LUC GODARD   "SAUVE QUI PEUT (LA VIE)"
Το 1983 στο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ της DIANE KURYS   "COUP DE FOUDRE" με την MIOU-MIOU
και το 1988 στο μεγάλο ΔΡΑΜΑ του CLAUDE CHAMBROL   "UNE AFFAIRE DE FEMMES" με τονFRANCOIS CLUZET







Η Μεγάλη της πορεία συνεχίζεται και κορυφώνεται και στη δεκαετία του 1990.
Το 1995 έρχεται ένας ακόμα θρίαμβος στο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΛΕΡ του CLAUDE CHAMBROL   "LA CEREMONIE" μαζί με την SANDRINE BONNAIRE, ταινία μεγάλων απαιτήσεων και βραβεύσεων.
Συνεχίζει πάντα με τον CLAUDE CHAMBROL το 1997 στο ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΩΜΙΚΟ ΘΡΙΛΛΕΡ  "RIEN NE VA PLUS"  και το 2000 επίσης του ιδίου, στο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΛΕΡ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ  "MERCI POUR LE CHOCOLAT"





Το 2001 η νέα δεκαετία, την βρίσκει να αποθεώνεται σε μια μεγάλη ταινία του σημαντικού σκηνοθέτη MICHAEL HANEKE   "LA PIANISTE" σε ένα δύσκολο, σκοτεινό γεμάτο πάθος και συναίσθημα ρόλο


H Ταινία αυτή της χάρισε και ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ το 2001, μια ακόμα μεγάλη αναγνώριση στην ΓΑΛΛΙΔΑ ΗΘΟΠΟΙΟ.
Το 2004, ένα ακόμα ερμηνευτικό ΣΟΚ στο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του CHRISTOPHE HONORE   "MA MERE". Όπου εκεί με μοναδικό τρόπο, χωρίς ταμπού και περιστροφές η ISABELLE HUPPERT υποδύεται την HELENE στο πλάι του LOUIS GARREL, μια σαραντάρα εντυπωσιακή ΜΗΤΕΡΑ η οποία έχει μια παράξενη ερωτική σχέση με το νεαρό γιό της.






Το 2005 είχε μια μεγάλη ΤΟΥΡΝΕ στις ΗΠΑ μαζί με το ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στην παραγωγή της SARAH KANE   "4.48 PSYCHOSIS" σε σκηνοθεσία του CLAUDE REGY
 Διετέλεσε ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 62ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ από 13/5-24/5/2009 και επίσης ήταν μέρος στις αντίστοιχες επιτροπές βραβειων σε προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, για πέρυσι στο 2012, έρχεται μια ακόμα μεγάλη της εμφάνιση, εξ' ίσου συγκλονιστική, στην Υπέροχη συναισθηματικά ταινία του MICHAEL HANEKE    "AMOUR"   (ΑΓΑΠΗ)  ερμηνεύοντας την ΕΥΑ στο πλάι των JEAN LOUIS TRINTIGNANT & EMMANUELLE RIVA.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η διεθνής καταξίωση της ISABELLE HUPPERT είναι τεράστια.
Ήδη κάναμε αναφορά σε συγκεκριμένες βραβεύσεις της.
Εδώ θα συμπληρώσουμε ότι ΣΥΝΟΛΙΚΑ έχει:

57 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 21 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

σε όλα τα μεγάλα και καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ και φόρουμ Κινηματογράφου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ της ΖΩΗ είναι ΜΗΤΕΡΑ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ με τον RONALD CHAMMAH
LolITA CHAMMAH γεννημένη το 1983, LORENZO γεννημένος το 1986 και ANGELO γεννημένος το 1997

Με την κόρη της LolITA έχει πρωταγωνιστήσει σε 4 ταινίες: "COPACABANA", "LA VIE MODERNE", "MALINA", "UNE AFFAIRE DE FEMMES"








Αυτή είναι η μεγάλη ISABELLE HUPPERT
Μια μεγάλη μορφή της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μια μεγάλη Γυναίκα της ΤΕΧΝΗΣ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που χρόνια τώρα προσφέρει χωρίς όρια τον καλύτερό της εαυτό σε ένα κοινό που τη λατρεύει και την αγαπά.

Σχόλια

  1. Ο Γαλλικός κινηματογράφος ξεχωρίζει σήμερα, κατά την άποψη μου, σε όλον τον κόσμο. Έχει μια άλλη φινέτσα, καταπιάνεται με δύσκολα κοινωνικά θέματα και πάντα μου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο τέλος. Ας είναι καλά η ΕΡΤ, που προβάλλει ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου κι έχω δει αρκετές τα τελευταία χρόνια. Η Ισαμπέλα Χούμπερτ, είναι ένα αστέρι, απολαυστική, σίγουρα από τις σπουδαίες ηθοποιούς που τιμά την 7η Τέχνη.
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα και σήμερα, φίλε μου!
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, Βασίλη μου. Μεγάλη του κινηματογράφου, η Γαλλική σχολή με θέματα δύσκολα και αισθητική λατρεμένη. Ναι, ας είναι καλά η ΕΡΤ, που αναδεικνύει το θέμα. Η Ιζαμπέλ, μεγάλο αστέρι που λάμπει στην έβδομη τέχνη, αγαπητέ φίλε. Την καλησπέρα μου και το ευχαριστώ μου.

      Διαγραφή
  2. Πόσα πράγματα έμαθα γι' αυτή τη σπουδαία ηθοποιό! Αγαπάω γαλλικό σινεμά, έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στα κοινωνικά θέματα και έχουμε δει εξαιρετικές ταινίες στην ΕΡΤ.
    Μπράβο και γ' αυτό το αφιέρωμά σου, Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σπουδαία ηθοποιός, Μαρία μου. Έχει πολύ μεγάλη διαδρομή και φιλμογραφία όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει δικαιωματικά την αναφορά μας. Χάρηκα που μπόρεσα να σού δώσω κάτι χρήσιμο και όμορφο, καλή μου. Την αγάπη μου έχεις.

      Διαγραφή
  3. Λεπτομερής η ανάρτησή σου για μια Κυρία που δεν ήξερα και πολλά. Μάλιστα για Ευρωπαικό κινηματογράφο δεν ξέρω πολλά έτσι κι αλλιώς
    Σ'ευχαριστούμε Γιάννη μου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα μου!
      Δυστυχώς ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος, υπέροχος, ποιοτικός, δεν προβάλλεται στα ιδιωτικά κανάλια. Ευτυχώς υπάρχει μόνο η δημόσια τηλεόραση να μας διατηρεί άσβηστη την αξία του, παλιά και τρέχουσα.
      Η όμορφη Ιζαμπέλ είναι μια από τις "κολόνες" του όλα αυτά τα χρόνια.
      Σε ευχαριστώ πολύ, Άννα μου για το σχόλιο και τη συμμετοχή σου.
      Στέλνω φιλιά και ευχές.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη μου, δε γνώριζα τίποτα για την κυρία που μας παρουσίασες, θαυμάζω όμως τον τρόπο που υπηρετείς το σινεμά, το πόσο αγαπάς να αναζητάς τόσα στοιχεία για τα εκάστοτε πρόσωπα και έργα που μας παρουσιάζεις, και χαίρομαι φυσικά, που μαζί σου τόσα χρόνια έχω μάθει τόσα πολλά κι εγώ, διαβάζοντάς σε! Πάμε για χριστουγεννιάτικες προτάσεις; 😉Αναμένω! 🎅🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω, Χριστουγεννιάτικες προτάσεις! Γιατί όχι; Κάθε χρόνο έχω και μια δέσμη πρότασης. Η Ιζαμπέλ είναι ένα μεγάλο αστέρι, που λάμπει, Πέτρα μου. Μεγάλη ηθοποιός με ποιοτικά έργα και πολλές φορές τολμηρές ερμηνείες και ρόλους. Χαίρομαι που είσαι εδώ σε μια εξαίρετη συντροφιά. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικά γοητευτική, την χόρτασα την δεκαετία του '80, σε αρκετές ταινίες. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι πως πάντα με εξέπληττε ευχάριστα με την ερμηνεία της. Άλλα περίμενα να δω κρίνοντας από το παρουσιαστικό της και άλλα έβλεπα.
    Σ' ευχαριστώ που μου την θύμισες Γιάννη μου.
    Καλή εβδομάδα, Πολλά φιλιά και ευχές για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μια ιδιαίτερη έκφραση Μαρία μου. Έχει αυτό το κρυφό που δεν μπορείς να το καταλάβεις και να το ερμηνεύσεις. Πολλές φορές σε τρομάζει με το άκαμπτο του προσώπου της. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Η ερμηνεία της δε μεγάλη, τι να λέμε.
      Χάρηκα πολύ που σού άρεσε, Μαρία μου, να είμαστε καλά. Καλή βδομάδα κορίτσι μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ