Κινηματογραφικό Ελληνικό καλοκαίρι στην Ύδρα

 Ύδρα

ένα μαγικό νησί στα νερά του Αργοσαρωνικού. Ένα στολίδι της φύσης και της λαϊκής παραδοσιακής οικιστικής τέχνης, παγκόσμιο σύμβολο ομορφιά και αισθητικής. Ένα νησί, που φυσικά δεν θα μπορούσε και αυτό να λείψει από τα κινηματογραφικά πλατώ. 


Το καλοκαίρι μας καλά κρατεί, φίλες και φίλοι. Βρισκόμαστε στην κορύφωσή του. Ο ήλιος και η γη καίει στην Αυγουστιάτικη κάψα, οι μεγάλες πόλεις έχουν αδειάσει δίνοντας μια φιλική αύρα στην εμφάνισή τους. Και εμείς, εμείς ναι εδώ στο Σινεφίλ, συνεχίζουμε το κινηματογραφικό μας ταξίδι στα πανέμορφα Ελληνικά νησιά.

Μετά το πρώτο σταθμό εδώ:  

Κινηματογραφικό Ελληνικό καλοκαίρι στη Ρόδο

σήμερα θα ταξιδέψουμε στην Ύδρα και θα απολαύσουμε κάποιες υπέροχες εικόνες του νησιού, όπως αυτές αναδείχτηκαν στον Ελληνικό κινηματογράφο. Θα κάνω κάποιες συγκεκριμένες επιλογές, τις οποίες, με προσωπικό κριτήριο, θεωρώ σημαντικές. Ξεκινάμε αμέσως τώρα λοιπόν φίλες και φίλοι μου.

Καλό ταξίδι λοιπόν

Ξεκινώντας, θα κάνω απλή αναφορά στην πρώτη Ελληνική ταινία, που είχε θέμα από την Ύδρα. Για να την δούμε πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στο 1940, όπου ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΦΙΝΟΣ, ναι ο γνωστός, θα σκηνοθετήσει το πρώτο και συνάμα τελευταίο του έργο.

"ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ"



Σε παραγωγή της ΣΚΟΥΡΑΣ ΦΙΛΜ και σενάριο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΓΡΗ. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΕΣ και στο κέντρο της Αθήνας. Πρωταγωνιστούσαν οι: ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, ΛΗΔΑ ΜΙΡΑΝΤΑ.

Σε μουσική ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΛΛΙΔΗ, στο καρέ που βλέπουμε, ακούγεται το "τραγούδι του αποχωρισμού" σε μια βάρκα με φόντο το γεμάτο γαλήνη, λιμάνι της Ύδρας.

1947 "ΜΑΡΙΝΑ"


Ένα ακόμα κινηματογραφικό ταξίδι στο γραφικό νησί στην προκλασική εποχή του κινηματογράφου μας, ήταν το συναισθηματικό δράμα της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ, σε σκηνοθεσία ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ και σενάριο του ίδιου και του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Η φωτογραφία ήταν του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΡΑΒΙΔΗ και έδωσε πάρα πολλές από τις ομορφιές του νησιού.


Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένας όμιλος μεγάλων ηθοποιών: ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ, ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΡΕΚΑ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ.

Η ταινία είχε πρεμιέρα στις 10/3/1947. Τα τραγούδια της, με τη φωνή της Στέλλας Γκρέκα, έγιναν πολύ μεγάλη επιτυχία, μαζί με την ταινία, που έκοψε 101.000 εισιτήρια, εντυπωσιακός αριθμός για εκείνη την εποχή και συνθήκες ζωής. Τα γυρίσματα έγιναν στην Ύδρα και σ' αυτήν την ταινία δόθηκε το ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ στο Ελληνικό σινεμά μεταξύ της Στέλλας Γκρέκα και του Δημήτρη Μυράτ.


Στη συνέχεια ανοίγω τον ευρύτερο κύκλο με τις κινηματογραφικές εκείνες δημιουργίες που ανέβασαν επίπεδο στην προβολή της Ύδρας στην διεθνή σκηνή. Θα μείνω σε δύο κινηματογραφικά διαμάντια τέχνης, όχι μόνο του Ελληνικού αλλά και παγκόσμιου σινεμά. Δύο δραματικά αριστουργήματα, που έδωσαν μια εντελώς άλλη ματιά στην Ύδρα. Δραματοποίησαν κάθε της στενό και ανέδειξαν μια άλλη συναισθηματική αύρα.


1956  "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ θα γράψει και θα σκηνοθετήσει ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, ανάμεσα στις μεγάλες ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου στην ιστορία. Μία ταινία, που σημαδεύει την έβδομη τέχνη στην πατρίδα μας.


Η Ύδρα γίνεται ο χώρος δράσης αυτής της συγκλονιστικής δραματικής ταινίας. Ο ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΛΑΣΣΑΛΥ θα είναι είναι εκείνος, που με τη φωτογραφία του, θα σημαδέψει αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Με την σκηνοθεσία του Κακογιάννη, θα εκμεταλλευτούν κάθε στενό και χώρο του νησιού για να εντάξουν μέσα σ' αυτόν τους χαρακτήρες και την πλοκή.

Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός και Νίκος Φέρμας στο κεντρικό λιμάνι

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ είναι το "Κορίτσι με τα μαύρα", είναι το διαμάντι που θα στολίσει την ταινία αλλά θα δώσει δραματικό τόνο στα σοκάκια της Ύδρας. Δίπλα της, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ σε εκπληκτική ερμηνεία. 

Μακρινό πλάνο συνόλου στην περιφέρεια του νησιού. Συγκλονιστική στο βάθος η νεκρική πομπή.

Κοντά τους οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ

Ανέστης Βλάχος με φόντο παραδοσιακά σπίτια της Ύδρας

Η ταινία έκοψε 87.552 εισιτήρια Α' προβολής και ήρθε 4η από τις 24 ταινίες της χρονιάς.

Η Έλλη Λαμπέτη στα παραδοσιακά σοκάκια του νησιού

Οι βραβεύσεις της ταινίας βεβαίωσαν απλά την ποιοτική καλλιτεχνική της αξία: Ασημένιο βραβείο φεστιβάλ Μόσχας, υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα φεστιβάλ Καννών, Χρυσή σφαίρα ξένης ταινίας της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στις ΗΠΑ

Ο Γιώργος Φούντας με φόντο το κεντρικό λιμάνι


1962  "ΦΑΙΔΡΑ"

Έξι χρόνια μετά τον Μιχάλη Κακογιάννη, θα έρθει ένας παγκόσμιος κινηματογραφικός δημιουργός, ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ, για να επιλέξει το νησί της ΥΔΡΑΣ σε τόπο όπου θα εξελιχθεί πολύ σημαντικό μέρος της πλοκής μιας επίσης συγκλονιστικής δημιουργίας. Ενός δράματος, που "πατάει" πάνω στην Αρχαία Ελληνική τραγωδία του "Ιππόλυτου"



Ο ίδιος ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ με την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ θα γράψουν το εξαίρετο σενάριο της ταινίας, ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ θα γράψει μια μαγική αλησμόνητη μουσική, ο Γάλλος JACQUES NATTEAU θα πάρει τη φωτογραφική του μηχανή και θα δώσει στην ταινία εκπληκτικές λήψεις από την ομορφιά της Ύδρας. Στο μοντάζ ο ΡΟΤΖΕΡ ΝΤΟΥΑΪΡ θα έχει την τελική πινελιά.

Εκπληκτικό πλάνο συνόλου στο λιμάνι της Ύδρας

Η παραγωγή της ταινίας είναι διεθνής και τα ονόματα που θα υπηρετήσουν ερμηνευτικά τους χαρακτήρες είναι μεγάλα ονόματα με διεθνή καταξίωση.

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ θα υπογράψει με την απαστράπτουσα και δραματική της πληθωρική παρουσία τη "Φαίδρα"

Μελίνα Μερκούρη-Ραφ Βαλόνε σε ένα θερμό φιλί στο κεντρικό λιμάνι

Ακολουθούν οι: ΡΑΦ ΒΑΛΟΝΕ, ο μεγάλος Ιταλός σταρ, ο εκπληκτικός ΑΝΤΟΝΥ ΠΕΡΚΙΝΣ, η ELIZABETH ERCY, η ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΛΙΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ και πολλοί άλλοι.



Οι εξωτερικές σκηνές στην Ύδρα, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά του τόπου αλλά και τη γαλήνη του. Οι νυχτερινές εξωτερικές σκηνές δίνουν χαρακτηριστικά από την κοσμοπολίτικη ζωή του, επίσης με άριστο τρόπο.

Ραφ Βαλόνε-Μελίνα Μερκούρη, με φόντο το κεντρικό λιμάνι


Η γοητεία και ο αισθησιασμός της Μελίνας με φόντο να νερά του νησιού


Η ταινία ήταν μια τριμερής παραγωγή: Ελληνική-Γαλλική-Αμερικάνικη 

Ο Ραφ Βαλόνε με φόντο την ακτογραμμή του νησιού


Άντονυ Πέρκινς στα παραδοσιακά κλασικά σκαλάκια της χώρας

Το λιμάνι της Ύδρας σε ένα υπέροχο πλάνο συνόλου με τον Άντονυ Πέρκινς στο βάθος


Η απαστράπτουσα κοσμοπολίτικη νύχτα στο νησί


Η Elizabeth Ercy με φόντο τον παραδοσιακό μύλο στην παραλία


Elizabeth Ercy-Anthony Perkins, πάντα η κακοτράχαλη παραλία της Ύδρας είχε μια άγρια ομορφιά, που εντείνεται με το παντελώς γυμνό από δέντρα, τοπίο.


Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολογίας για την THEONI ALDREDGE, δύο υποψηφιότητες BAFTA, υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ η Μελίνα Μερκούρη, Βραβείο σκηνοθεσίας φεστιβάλ Ταορμίνα.

Και ένα τελευταίο πλάνο συνόλου επίσης από τις αγριωπές παραλίες του νησιού


1962 "ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ"

Την ίδια χρονιά, το 1962, η Ελληνική παραγωγή, με τον ΚΛΕΑΡΧΟ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ, θα δώσει μια ιστορική κομεντί, που θα αφήσει εποχή στο κλασικό μας σινεμά.


Φτάνουμε λοιπόν με το "Εξπρές" της εποχής, που το βλέπουμε καμαρωτό να μπαίνει στο λιμάνι της Ύδρας, σε ένα πολύ όμορφο πλάνο.

Στο σενάριο ο ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ με τον ΝΙΚΟ ΤΣΙΦΟΡΟ, εγγύηση για ποιότητα και στην σκηνοθεσία ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ. 

Εκπληκτικό πλάνο στο κεντρικό λιμάνι του νησιού

Στην φωτογραφία είναι ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης, ο Ιταλός ΒΑΡΙΑΝΟ ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ. Το μοντάζ το έκανε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ και τη μουσική ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΑΜΠΑΣ







Πολύ όμορφα και πεντακάθαρα πλάνα συνόλου, μέσα στο κεντρικό λιμάνι της Ύδρας, εκείνης της μακρινής εποχής.

Στις ερμηνείες, που μετουσίωσαν τους χαρακτήρες της ταινίας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, αν είναι δυνατόν: Την εκπληκτική ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, τον μοναδικό ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ, τον υπέροχο ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ

Το γκρουπ των πρωταγωνιστών μας σε κλαμπ ζουν την κοσμοπολίτικη Ύδρα.

Μαζί με τους κεντρικούς πρωταγωνιστές και οι: ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ, ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκος Ρίζος-Έλσα Ρίζου με φόντο την εκκλησία του λιμανιού


Δύο πάρα πολύ όμορφα πλάνα των δύο αγαπημένων ηθοποιών με υπέροχο φόντο πίσω τους

Την πλοκή της ταινίας την θυμόμαστε με πολύ αγάπη. Μια κωμωδία χαρακτήρων με τρομερό χιούμορ, αλησμόνητες ατάκες, που έχουν αντέξει στο χρόνο λες και τις ακούμε για πρώτη φορά.


Τσιτσόπουλος-Ρίζος με φόντο το κεντρικό λιμάνι




Σειρά του ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ να ...πρωταγωνιστήσει σε τρία πλάνα εδώ με φόντο το κεντρικό λιμάνι.


Εδώ ο αγαπημένος μας ηθοποιός με την χυμώδη Πόπη Λάζου σε πλάνο έξω από τη χώρα του νησιού στα παραδοσιακά παραλιακά μονοπάτια.



Η μεγάλη ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, το κεντρικό πρόσωπο, η λατρεμένη μας ΕΥΤΥΧΙΑ, στις ομορφιές της Ύδρας

Ο Γιώργος Ρίζος εν ....δράσει με την χυμώδη παραθερίστρια. Πίσω τους το παραδοσιακό γαϊδουράκι της Ύδρας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 17/10/1962


Περνάμε στην ...έγχρωμη εποχή του κινηματογράφου μας και επίσης στην εποχή των μιούζικαλς του μαιτρ του είδους, του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ. Δύο ταινίες, δύο μουσικοχορευτικές κομεντί, κλασικές του είδους, που ανέδειξαν και αυτές τις ομορφιές της Ύδρας.


1965 "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ"


Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 25/1/1965 σε σενάριο και σκηνοθεσία του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Συντελεστές της παραγωγής της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ, ο μοναδικός ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ στη φωτογραφία. Η κάμερά του δίνει υπέροχες εικόνες του νησιού.





Δύο εκπληκτικά ακόμα πλάνα με το φακό του Νίκου Καβουκίδη

Στις ερμηνείες ήταν οι: ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Μερικό πλάνο στη χώρα στο δρόμο που οδηγεί στην ιστορική "Λαγουδέρα". Το κτίριο δεξιά στεγάζει τώρα τη Σχολή καλών τεχνών.

Η γοητευτική Μάρθα Καραγιάννη με φόντο μέρος του λιμανιού


Κλασικό πλάνο για να αναδείξει τα γραφικά στενά της χώρας






Τρία πλάνα στο κεντρικό λιμάνι του νησιού με τις πανέμορφες ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ


Ξεγνοιασιά και καλοκαιρινή αισθησιακή ραστώνη στα όμορφα μαγαζιά στο λιμάνι της Ύδρας

Η ταινία ήταν η πρώτη ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ στην Ελλάδα και μάλιστα με στερεοφωνικό ήχο. Αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και σάρωσε εισπρακτικά, κόβοντας 619.236 εισιτήρια, ερχόμενη στην 1η θέση από 93 ταινίες εκείνης της χρονιάς.

Ένα ακόμα πλάνο με τις δύο καλλονές στις αποβάθρες του λιμανιού


1968  "ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ"

Το ταξίδι μας στο μαγικό διαμάντι του Αργοσαρωνικού κλείνει με ένα ακόμα λαμπερό μιούζικαλ, το οποίο, θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες προβολές της ομορφιάς του νησιού.


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ κάνει πάλι το θαύμα του και μια σωστή επιλογή. Διαλέγει την Ύδρα για χώρο κύριας δράσης αυτής του της ταινίας και δικαιώνεται απόλυτα. Αυτή τη φορά έχει δίπλα του στη φωτογραφία, τον ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ, που κάνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ χρωματικής πανδαισίας στα καρέ του. Στο μοντάζ έχει τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗ, στη σκηνογραφία φυσικά το ΜΑΡΚΟ ΖΕΡΒΑ. Χορογραφία του ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ και ενδυματολογία βοηθούν για να έχουμε ένα υπέροχο εικαστικό αποτέλεσμα.

Φαίδων Γεωργίτσης-Χρόνης Εξαρχάκος

Αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης δεν θα δώσει έμφαση στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, στη Χώρα δηλαδή αλλά θα πάει σένα γραφικό ονειρικό λιμανάκι, τα γνωστά ΚΑΜΙΝΙΑ, όπου εκεί θα στήσει το δικό του εξαίρετο χορό στις εικόνες.

Στο ιστορικό κόκκινο κτίριο, σπίτι παλιό του Ανδρέα Μιαούλη, στην είσοδο του κόλπου.

Χρήστος Δοξαράς, Βαγγέλης Σειληνός, Χρόνης Εξαρχάκος, Φαίδων Γεωργίτσης, στο λιμανάκι στα Καμίνια

Στην ταινία θα παίξουν οι: ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ

Χρόνης Εξαρχάκος, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδων Γεωργίτσης στα  Καμίνια

Λάκης Κομνηνός-Μαίρη Χρονοπούλου στο εκπληκτικό τραγούδι "Τόσα καλοκαίρια" με τη φωνή του αλησμόνητου Δάκη

Ένα υπέροχο πλάνο γεμάτο χρώμα

Ένα φωτεινό ζευγάρι χορεύει με την Ύδρα στο ...πιάτο

Η ταινία έκανε πρεμιέρα 2/12/1968, αγαπήθηκε πάρα πολύ και αγαπιέται μέχρι σήμερα. Έκοψε σε πρώτη προβολή 414.724 εισιτήρια.


Φίλες και φίλοι.

Εδώ κάπου τελειώνει το καλοκαιρινό μας ταξίδι στην πανέμορφη Ύδρα. Ένα ταξίδι που είχε πολλές όψεις και χρώματα. Ασπρόμαυρο και έγχρωμο. Μελαγχολικό, καταθλιπτικό αλλά μαζί και χαρούμενο, φωτεινό, ξέγνοιαστο.

Θέλω να πιστεύω ότι περάσατε καλά, όσοι έχετε πάει στην Ύδρα, νοσταλγήσατε ξανά τις υπέροχες ομορφιές της και όσοι δεν έχετε πάει, το βάλατε σαν σκέψη στο μυαλό σας μελλοντικά.

Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι μας, φίλες και φίλοι. Να προσέχετε πάντοτε τον εαυτό σας, την υγεία σας, να χαμογελάτε, να έχετε δύναμη και πάθος να παλέψετε για τη ζωή σας.

Το καλοκαίρι συνεχίζεται...

Μην ξεχνάτε, το μυθιστόρημά μου "Τα δώρα της Αρμονίας", συνεχίζει να ανεβαίνει σε συνέχειες στο προσωπικό μου blog "ΗΔΥΠΟΤΟΝ". Ήδη βρισκόμαστε εδώ:

15η Συνέχεια

Σχόλια

  1. Ποιος δεν έχει δει (ακόμη και σήμερα) χιλιοπαιγμένες ταινίες του παλιού καλού κινηματογράφου με φόντο (εξωτερικά γυρίσματα) την Ύδρα. Ο κινηματογράφος αγαπάει την Ύδρα ή η Ύδρα αγαπάει το σινεμά. Μπορεί η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η ομορφιά του νησιού, να ήταν το ιδανικό σκηνικό, μπορεί ο κοσμοπολίτικος αέρας, αλλά και οι ντόπιοι που βοήθησαν σαν κομπάρσοι. Όπως και να χει δεν ξέρω αν ήταν τα γυρίσματα στην Υδρα, το σενάριο, οι ηθοποιοί, οι ταινίες πάντως ήταν και παραμένουν αγαπημένες, από αυτές που με ευχαρίστηση ξαναβλέπεις.
    Εξαιρετικό αφιέρωμα Γιάννη! Είναι όμορφο να γνωρίζουμε και να νοσταλγούμε γυρίζοντας πίσω τον χρόνο. Σ' ευχαριστούμε! Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H σχέση αυτή, Αννίκα μου, ήταν και είναι πάντα διαλεκτική. Το ένα στοιχείο μπαίνει στο άλλο και δημιουργεί αλληλεξάρτηση. Έτσι η ομορφιά ανακυκλώνεται και αν η ταινία είναι αξιόλογη τότε πολλαπλασιάζεται. Ευτυχώς τουλάχιστον σε αυτό φρόντισαν οι παραγωγοί ώστε τα έργα τους να ήταν αντάξια της ομορφιάς που έδινε η φύση του νησιού.
      Καλή μας συνέχεια Αννίκα μου, όμορφα να περνάς κορίτσι μου και σε ευχαριστώ που είσαι εδώ στην παρέα μας.

      Διαγραφή
  2. Αποκάλυψη!! Δεν είχα συνδέσει ποτέ μέχρι τώρα την Ύδρα με κάθε μια από αυτές τις αξέχαστες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Εδώ που τα λέμε το νησί αυτό ήταν η καλύτερη επιλογή για τους παραγωγούς. Βρισκόταν κοντά, ήταν πανέμορφο και αποτελούσε ιδανικό "σκηνικό" για τις ταινίες.
    Κι εσύ τις έψαξες, τις βρήκες όλες και μας τις έφερες εδώ!! Είσαι φοβερός!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ Γιάννη.
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως ακριβώς το αναφέρεις, Μαρία μου. Η Ύδρα είναι κοντά στο κέντρο συνεπώς άμεσα προσβάσιμη. Αν στις ταινίες τις παραπάνω, προσθέσεις και το μαγικό "Το παιδί και το δελφίνι" με την λατρεμένη Σοφία Λόρεν, που γυρίστηκε εκεί, τότε έχεις έναν μικρό θησαυρό. Αλήθεια πόση ομορφιά αντλούμε ακόμα και σήμερα από αυτές τις παραγωγές.
      Μαρία μου καλή μου, χαίρομαι πάρα πολύ, που μπόρεσα να σού δώσω κάτι που σού άρεσε, ειλικρινά. Τα φιλιά και το δικό μου ευχαριστώ. Συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
  3. Κάποιες δεν τις είχα ακούσει καν Γιάννη, αλλά χάρηκα που τις έμαθα μέσα από το υπέροχο αφιέρωμα σου!
    Πανέμορφη η Ύδρα, όπως και κάθε γωνιά της χώρας μας και είναι λογικό που επιλέχθηκε για τόσες παραγωγές.
    Καλό απόγευμα και πάντα όμορφες εμπνεύσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, Μαρίνα μου, που μπόρεσα να συμπληρώσω στοιχεία στη γνώση σου. Έχω να επισκεφτώ την Ύδρα από το 1978,79 παρακαλώ. Από τα 18 μου χρόνια. Ναι τότε, που ακόμα κοιμόμασταν σε ...ταράτσες παρακαλώ και μάλιστα επί ...πληρωμή!
      Φυσικά λογικό να τράβηξε τα βλέμματα μεγάλων δημιουργών.
      Φιλιά πολλά κορίτσι μου, όμορφες και σένα οι στιγμές σου. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Απ' όλες τις ταινίες που είναι γυρισμένες στην Ύδρα, γνώριζα μόνο τους θρυλικούς γαμπρούς της Ευτυχίας. Ίσως γιατί το αναφέρει σε αρκετά σημεία του έργου, η "δεσποινίς Ταρνιάτη", η πολυαγαπημένη μας Βασιλειάδου. Πέρα απ' το πληροφοριακό υλικό, είναι υπέροχες και οι φωτογραφίες που διάλεξες. Άλλες εποχές, ασπρόμαυρη γοητεία και έγχρωμα πλάνα από αγαπημένες κωμωδίες-μιούζικαλ.
    Εξαιρετική έρευνα και δουλειά, να'σαι καλά Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Μαρία μου, ωραία. Χαίρομαι που έδωσα πρόσθετη πληροφόρηση και χρήσιμη. Βέβαια! Η Ύδρα μαγνήτισε με τη φυσική της ομορφιά και άλλους δημιουργούς. Έχουμε ακόμα και ξένη ταινία, του 1957, του Νεγκουλεσκό, "το παιδί και το δελφίνι", με τη θρυλική Σοφία Λόρεν και το μεγάλο Άλαν Λάντ. "Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη", το θυμάσαι το τραγούδι; Βέβαια! Μεγάλες μέρες για την Ύδρα τότε. Θα κοιτάξω να τη βρω την ταινία αυτή κορίτσι μου, να τη δούμε εδώ.
      Άλλες εποχές, ξέγνοιαστο και το κλίμα , επιφανειακά τουλάχιστον. Σε ευχαριστώ γλυκιά μου, να είσαι καλά. Συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
  5. Ωραίο θέμα να αναδείξεις μέσα από τις ταινίες που μας παρουσιάζεις τα ελλ. νησιά και κάθε ομορφιά της πατρίδας μας. Ταινίες που άλλες έχουμε δει και άλλες όχι. Αλλά πάντα ο ελλ παλιός κινηματογράφος μας ψυχαγωγεί θαυμάσια
    Καλώς σε ΄βρήκα Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω καλώς όρισες Άννα μου! Καλή συνέχεια καλοκαιριού θα πω εγώ, φιλενάδα μας! Προσπάθησα να σάς κάνω όμορφη παρέα εδώ με κινηματογραφικές αναφορές σε ελληνικά νησιά που απολαύσαμε σε παλιές ταινίες. Χαίρομαι που σού άρεσε, Άννα μου.
      Χαίρομαι που είσαι εδώ κορίτσι μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

Κατερίνα Χέλμη: Αποχαιρετισμός σε μια αγαπημένη και εξαίρετη ηθοποιό