Κινηματογραφικό Ελληνικό καλοκαίρι στη Ρόδο

 Φίλες και φίλοι, 

βρισκόμαστε, αισίως, στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού. Αύγουστος γαρ, ο ήλιος στο μεσουράνημά του, η γη καίει, η θάλασσα απλώνει τα δικά της χρώματα στις εναλλαγές της μέρας.

Δεν κρύβουμε τα προβλήματα και του φετινού καλοκαιριού. Τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε επώδυνα στο σώμα και στην ψυχή μας. Όμως απαντάμε με χαμόγελο και θετική σκέψη. Και φυσικά με κάποια "ατού", που είναι λουσμένα στο χρώμα και την ομορφιά.

Ελληνικά νησιά και φυσικά, τι άλλο, Κινηματογράφος.


Ρόδος

Το σμαραγδένιο νησί, στολίδι του Αιγαίου πελάγους αλλά και ολάκερης της Μεσογείου. Στέκει εκεί πάντα, καλοκαιρινό, ερωτικό, καλλιτεχνικό, υπέροχο. Ένα νησί, που δεν ήταν δυνατόν να αφήσει αδιάφορη την κινηματογραφική παραγωγή. Στο νησί της Ρόδου, ο διεθνής κινηματογράφος κατέγραψε τα δικά του καρέ, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, λουσμένα στην ομορφιά της.

Το Ελληνικό Σινεμά στη Ρόδο

Προσπαθώντας να δώσω μια τονωτική καλοκαιρινή ένεση ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης, θα κάνω ένα μικρό ταξίδι, αναφορά στις εγχώριες παραγωγές που ανέδειξαν και αναδείχτηκαν στην ομορφιά του νησιού.

Θα μείνω βέβαια κύρια στην αισθηματική κομεντί, καθώς δεν είναι καιρός να ...γκριζάρουμε περαιτέρω την καρδιά μας. Αρκετά κουβαλάμε.

Η περίοδος του κλασικού Ελληνικού κινηματογράφου, περιόδου 1960-1970 μάς έδωσε αρκετές ταινίες στο είδος. Όμως αυτές, που στολίζουν τα καρέ τους με την υπέροχη ομορφιά και λάμψη του νησιού είναι μόλις τρεις. Με την υπέροχη φωτογραφία τους αλλά και τη σκηνοθεσία τους, χτίζουν μια αρμονική σχέση ταινίας-νησιού σε βαθμό τέτοιο που να δώσουν μια εκπληκτική τελική εικόνα. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν, φίλες και φίλοι, μαζί τους στο "Σμαραγδένιο νησί"


1964  "ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ"

Η Φίνος Φιλμ θα δώσει την πρώτη λαμπερή παραγωγή γυρισμένη στη Ρόδο. Μια εξαίρετη κομεντί, που θα "εκμεταλλευτεί" με καλό τρόπο, τις ομορφιές του νησιού και με εμπνευσμένη σκηνοθεσία και χαρισματική φωτογραφία, θα μάς δώσει ένα πρώτο καλό αποτέλεσμα.


Σε σενάριο-σκηνοθεσία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ
Μοντάζ του ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ
Μουσική του ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ

Όπως βλέπουμε συντελεστές με ποιοτική βάση τέτοια που έδωσε μια εξαίρετη ταινία.


Οφείλω να πω ότι η ταινία, στηρίχτηκε κύρια σε εσωτερικές σκηνές ή ακόμα και σε σκηνές χώρου ξενοδοχείου. Έτσι δεν κατόρθωσε να ανοίξει το εύρος της φυσικής ομορφιάς της Ρόδου. Έμεινε μόνο στη μαγευτική Καλλιθέα, όπου εκεί γυρίστηκαν αρκετές όμορφες σκηνές, που ανέδειξαν την ομορφιά της χαρισματικής αυτής τοποθεσίας.


Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι εδώ και λαμπερή και σέξυ και χαριτωμένη, κατορθώνει να ερμηνεύσει με μέτρο το ρόλο του "δολώματος" σε κοσμικούς κύκλους, χωρίς-ευτυχώς-να ξεφύγει από τα δέοντα όρια.
Δίπλα της είχε δύο τεράστιες ερμηνευτικές παρουσίες. Τον Αλέκο Αλεξανδράκη, απίστευτα γοητευτικό και τον Ντίνο Ηλιόπουλο, μοναδικά κωμικό, που έδεσαν αρμονικά μαζί της. Από κοντά τους και ο Δημήτρης Νικολαΐδης αλλά και ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης με τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Η Ταινία έκανε πρεμιέρα στις 9 Νοέμβρη 1964 και στην κυριολεξία γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία καθώς έκοψε 557.302 εισιτήρια σε πρώτη προβολή. Αριθμός που την έφερε στη 2η θέση από τις 93 ταινίες εκείνης της χρονιάς.

1965  "ΚΟΡΙΤΣΙΑ για ΦΙΛΗΜΑ"


Είναι σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη να ...απογειώσει τη Ρόδο κινηματογραφικά στον Ελλαδικό χώρο. Λίγες μόλις μέρες μετά το "Δόλωμα" και συγκεκριμένα στις 25 Γενάρη του 1965, η Φίνος "χτυπά" ξανά! Και μάλιστα με ένα κλασικό μιούζικαλ εποχής, το οποίο μάλιστα θα "φορτώσει" τις ομορφιές του νησιού, απείρως καλύτερα από την προηγούμενη ταινία.


Σενάριο και σκηνοθεσία, φυσικά του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
Φωτογραφία, εξαιρετική και εδώ του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ
Μοντάζ επίσης του ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ.


Μια σειρά από κορίτσια και τι κορίτσια! Κορίτσια για φίλημα στην κυριολεξία. Κορίτσια, που λάμπουν, που χορεύουν, που είναι ερωτεύσιμα και ξεσηκώνουν.


ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ αλλά και γιατί όχι, ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ. Πού η φωτογραφία του Καβουκίδη και οι λήψεις του Δαλιανίδη τις κάνουν κάδρο μέσα την ομορφιά της Ρόδου.






Μαζί με τα κορίτσια φυσικά και γοητευτικά αγόρια αντάμα τους, στο ...κυνήγι τους:
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ και γιατί όχι ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

Σε κάθε σημείο της Ρόδου: Στο λιμάνι, στην παλιά πόλη, σε παραλίες, σε ξενοδοχειακές μονάδες, στην Καλλιθέα. Οι  ομορφιές του νησιού γίνονται υπέροχα κάδρα ζωγραφικής, που παρουσιάζονται στα μάτια μας με την απαραίτητη κίνηση και μουσική






"Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;" λοιπόν! Από τον αμίμητο Κώστα Βουτσά, που από Κώστας Καλιακούδας, (όνομα είναι αυτό;), γίνεται Ανδρέας Ράμογλου με τα ...όλα του.
Σπαρταριστές υποθέσεις σε λίγο πολύ σταθερές αναφορές πλοκής στα μιούζικαλ του Δαλιανίδη, που όμως ξέρουν εδώ να "πάρουν" άπειρη ομορφιά από την τοποθεσία των γυρισμάτων. 

Η ταινία, θριάμβευσε εισπρακτικά! Ξεπέρασε το "Δόλωμα" με 619.236 εισιτήρια μένοντας στην 1η θέση ανάμεσα σε 93 ταινίες. 

1967  "ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ"

Τον κινηματογραφικό ...ύμνο στο νησί των Ιπποτών κλείνει μια ακόμα υπέροχη και αγαπημένη μου κομεντί, από τις πλέον επιτυχημένες στο κλασικό Ελληνικό σινεμά.
Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία της Φίνος Φιλμ, αυτή τη φορά σε σενάριο των ΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑΛΑΜΑ και ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ και σκηνοθεσία από τον ΝΤΙΝΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ


Αυτή τη φορά απλώνει την τέχνη του στη φωτογραφία ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ και στο μοντάζ ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 13 Νοέμβρη 1967.



Ένα μεγάλο μέρος της, το δεύτερο, θα έλεγε κανείς είναι γυρισμένο στο μαγικό νησί της Ρόδου, φυσικά στην αγκαλιά του μαγικού καλοκαιριού της. Στις ερμηνείες θα λάμψουν οι:
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ,  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ,  ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ


Από κοντά τους οι: ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ,  ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ, ΜΙΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ και πολλοί ακόμα εξαίρετοι ηθοποιοί

Το σκηνοθετικό πλάνο και η φωτογραφία, αναδεικνύουν τη νέα πόλη της Ρόδου σε ένα πανέμορφο καρέ.


Ένα εξαίρετο πλάνο στο λιμάνι της πόλης

Το σενάριο της ταινίας είναι και αυτό εξαιρετικό σ' αυτήν την κομεντί χαρακτήρων με πολλά απρόοπτα, που δίνουν δροσιά, χιούμορ και άφθονο γέλιο. 
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στο δικό του "γήπεδο" δίνει ρεσιτάλ ερμηνευτικό. Ως καθόλου ...κουρασμένο παλικάρι προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε ...βιολογικό όριο και δεν διστάζει να βάλει μπρος τη γοητεία του για να "ρίξει" τις διάφορες μικρές αιθέριες υπάρξεις, που περιτριγυρίζει.


Όμως κάπου στην πορεία παραμονεύει ο κίνδυνος και η ...καταστροφή καθώς κάποιοι ....ειδήμονες, τού την έχουν στημένη.



Από τον ξεπεσμό και τους μπελάδες, θα τον γλιτώσουν οι πραγματικά δικοί του άνθρωποι, η συνεργάτιδά του στο γραφείο και ο παιδικός του φίλος και γιατρός .

Στον πύργο των Ιπποτών




Η ταινία, προσωπικά θεωρώ, αδικήθηκε σφόδρα από το κοινό καθώς πήγε μεν πολύ καλά όχι όμως στο επίπεδο πού πραγματικά της αξίζει. Έκοψε 382.257 εισιτήρια και ήρθε στην 13η θέση από 99 ταινίες της χρονιάς.



Φίλοι και αναγνώστες μου.
Νομίζω ότι ξεκινάμε το φετινό μας Αύγουστο με καλοκαιρινή διάθεση και ένα ταξίδι στο αγαπημένο νησί των Ιπποτών. Στη Ρόδο, που άπλετα, έδωσε τις μαγικές της ομορφιές στα καρέ του Ελληνικού σινεμά και όχι μόνο.
Ελπίζω να απολαύσατε τη βόλτα μας.
Θέλω να σάς ευχηθώ καλό μήνα και καλές διακοπές, με κάθε τρόπο και προσοχή.

Na θυμίσω ότι στο μπλογκ μου "ΗΔΥΠΟΤΟΝ", συνεχίζεται η δημοσίευση του μυθιστορήματός μου "Τα δώρα της Αρμονίας", το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ:


Σχόλια

  1. "Τη χούφτωσες, τη χούφτωσες;" 😉Αχ αυτές οι ταινίες, πόσο αξία παίρνουν με το χρόνο!
    Απίθανο κινητογραφικό ταξιδάκι στη Ρόδο μάς πήγες Γιάννη μου!
    Αγαπημένοι ηθοποιοί και καταπληκτικά σενάρια με απανωτές ξεκαρδιστικές ατάκες.
    "Μην κάνεις κουβέντα, αλλά η αποδώ πλαγιά του Μοντ-Μπλανκ είναι της πεθεράς μου..." 🤣😂😅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχχαχαχαχαχα Μαρία μου, ναι ναι! χούφτως την θα το μετανιώσεις....
      Τι να κάνω βρε Μαρία μου, είπα να πάμε ένα ταξιδάκι μέχρι τη Ρόδο. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε άλλο μέσο να ταξιδέψουμε παρά το ελληνικό σινεμά εποχής. Οπότε αφού έχουμε το ...κότερο γιατί να μην πάμε τη βόλτα;
      Ευχαριστώ για την παρέα συνοδοιπόρισσα. Να είσαι καλά. Στέλνω πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. πολύ ωραίο αφιέρωμα... Υπάρχει κάτι καλύτερο απ' την Ρόδο;... Δεν νομίζω... καλές διακοπες με καλό Ελληνικό σινεμα...
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νησί μαγικό, όμορφο, λαμπερό, Λαμπρινή μου. Τι άλλο να πούμε. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη. Διακοπές στο ...σπίτι έστω με σινεμά. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  3. Φαντάζει σχεδόν σαν μαγικό καλοκαιρινό κόλπο το να βλέπει κανείς παλιές αγαπημένες ελληνικές ταινίες στο νησί των Ιπποτών! Τι ωραία ιδέα! Προσιτή στους κατοίκους των κοντινών νησιών και στους τουρίστες αλλά σε μας μόνο όνειρο. Αλλά τι ωραίο όνειρο!
    Καλό μήνα Γιάννη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, τουλάχιστον μέσα από τις ταινίες αυτές μπορούμε να "επισκεφτούμε" ξανά αυτά τα υπέροχα νησιά μας. Θα μου πεις "ξένοι στον τόπο μας;". Ε ναι, δυστυχώς πικρή η αλήθεια. Εμείς δεν μετράμε πλέον για τους ντόπιους νησιώτες επιχειρηματίες. Δεν μάς θέλουν. Τέλος πάντων. Ας μη χαλάμε την ομορφιά, που χαρίζουν αυτά τα υπέροχα καρέ.
      Καλό μήνα Μαρία μου και εύχομαι να λούζεσαι στο καλοκαιρινό φως. Φιλιά και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Πρωτότυπη θεματολογική ιδέα για καλοκαιρινή παρουσίαση :) Πιστεύω πως γενικά ο ελληνικός κινηματογράφος έχει υμνήσει αρκετά νησιά και γενικά ομορφιές της Ελλάδας.
    Το κοριτσάκι που της κάνω μαθήματα ελληνικών θα ταξιδέψει για διακοπές στην Ελλάδα και μάλιστα στη Ρόδο να δει την προγιαγιά της! Θα μιλήσω στη μητέρα της για αυτές τις τρεις ελληνικές ταινίες, γιατί πραγματικά πρέπει να ξεσκουριάσει τα ελληνικά της χαχαχαχαχ
    Αχ αυτές οι ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου αχ.
    Καλή συνέχεια Γιάννη μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και έχεις δίκιο, Μάνια μου, στο ότι το Ελληνικό σινεμά έχει υμνήσει τα νησιά μας. Κάθε καλοκαίρι μάς πιάνει αυτή η νοσταλγία για να ταξιδέψουμε σε τέτοια μέρη μέσα στα κινηματογραφικά καρέ της εποχής.
      Α η τυχερή η μικρή και οι γονείς της. Η Ρόδος είναι πανέμορφη. Την είχαμε επισκεφτεί, καλεσμένοι, το 1989. Αχ τι μέρες.
      Και ναι οι ατάκες εκείνης της εποχής μοναδικές! Καλό βράδυ Μάνια μου και ευχαριστώ για την παρεούλα εδώ.

      Διαγραφή
  5. Ωωω ρε φίλε μας ταξιδέψες! Πανέμορφο νησί, εξαιρετικά πλάνα από τις ταινίες! Ψηφίζω δαγκωτό... Λαμπρούκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρούκος, διαχρονική αξία Μάκη μου, τι να λέμε τώρα. Όσο για τη Ρόδο, αιώνια σμαραγδένια αξία ζωής και ομορφιάς. Σε ευχαριστώ φίλε μου για το πέρασμα. Καλή Κυριακή να έχουμε.

      Διαγραφή
  6. Ούτε εδώ έχω γράψει σχόλιο!!! Σνιφ!! Μου αρέσει το θέμα σου όπως το παρουσιάζεις. ΠΟλλές ομορφιές έχει η χώρα μας και η Ρόδος αγαπημένο νησί. Και οι ταινίες μια και μια
    Καλο Σεπτέμβρη Γιαννάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι καλώς το κορίτσι μας με το άρωμα του νησιού της παντού. Μην αγχώνεσαι ψυχή μου για τα σχόλια, αλίμονο. Η Ρόδος είναι λατρεμένη. Την επισκεφτήκαμε με τη γυναίκα μου, όταν ήμασταν φρέσκο-αρραβωνιασμένοι, το 1989, καλεσμένοι του κουμπάρου μας. Φαντάζεσαι έτσι; Χαχαχαχαχαχαχα
      Αχ η πατρίδα μας με τις ομορφιές της.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο