Τρία μικρά διαμάντια του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου

 Φίλες και φίλοι

έχω κάνει αρκετές αναφορές σε κινηματογραφικές δημιουργίες του σύγχρονου Ελληνικού σινεμά. Είναι γεγονός ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η εγχώρια παραγωγή, έχει κάνει ποιοτικά άλματα. Σαν ευτυχές αποτέλεσμα έχουμε, τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε υπέροχες δημιουργίες, που πραγματικά αξίζουν της προσοχής μας.

Συνεχίζοντας λοιπόν τη σκυτάλη σε αναφορές και παρουσιάσεις ταινιών της τρέχουσας παραγωγής, σήμερα θα σταθώ σε τρείς ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες ξεχώρισαν ποιοτικά και θεωρούνται σαν διαμάντια ποιότητας.

Πάμε λοιπόν στην παρουσίασή τους με χρονολογική  σειρά, ξεκινώντας από την παλιότερη.

"ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45"

12 Μαρτίου 2015


Ένα κινηματογραφικό είδος που δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ στην εγχώρια παραγωγή, ήρθε δια χειρός ενός εξαίρετου σκηνοθέτη να ανεβάσει πάρα πολύ τον πήχη του κινηματογράφου μας.

Μια πολύ δυνατή αστυνομική film noir ταινία, σε σκληρά κοινωνικά όρια και εντάσεις. Μια ταινία που μπαίνει στα τρίσβαθα της κοινωνίας της κρίσης και της διαφθοράς της Αθήνας του 2015. Απελπισμένοι άνθρωποι, μεσοαστοί που παρασύρονται στην οικονομική απαξίωση και την χρεοκοπία. Το τέλος του φαύλου ονείρου του εύκολου πλουτισμού και της αστραφτερής ζωής. Διαλυμένες προσωπικές σχέσεις, οικογένειες χωρίς πυξίδα και σημεία αναφοράς. Βία, αίμα, παραβατικότητα, υπόκοσμος.

Ένα συγκλονιστικό κράμα που ακροβατεί στο θάνατο και την καταστροφή.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Παραγωγή: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ

Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΣΛΕΜΕΣ

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Μοντάζ: ΛΑΜΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ


Ερμηνείες

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ στο ρόλο του Στέλιου Δημητρακόπουλου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ στο ρόλο του Βάσου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ στο ρόλο του Ομέρ

ΜΑΥΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ στο ρόλο της Σόφιας, συζύγου του Στέλιου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΛΟΣ στο ρόλο του Αλέξανδρου


Το θέμα:

Είμαστε στην Αθήνα του 2010, στην καρδιά της κρίσης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος είναι ένας μεσοαστός, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ενός jazz μπαρ, της μουσικής που αγαπά. Η εξέλιξη της επιχείρησής του επιδεινώνεται ραγδαία και ο τοκογλύφος που τον έχει δανείσει, ένας σκληρός τύπος του υποκόσμου, σφίγγει γύρω του τον κλοιό ανατριχιαστικά. Σε 32 ώρες θα παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα καθώς πρέπει να εξοφλήσει το χρέος του άμεσα. Τα πάντα στη ζωή του τυλίγονται στον κίνδυνο της καταστροφής. Να χάσει το αγαπημένο του μαγαζί και επίσης να διαλύσει την ήδη κλονισμένη του οικογένεια.

Αρωγός και μεσολαβητής στην προσπάθειά του αυτή, είναι ένας πρώην φίλος του, ο Βάσος, αμφιλεγόμενο πλέον πρόσωπο με παραβατική σκοτεινή δραστηριότητα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν μαρτυρικά, οι ώρες περνούν, το τελεσίγραφο λήγει και ο Στέλιος πλησιάζει στο κορυφαίο ραντεβού, Τετάρτη ξημερώματα, ώρα 4:45


Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι κορυφαίες, χωρίς υπερβολή, συγκλονιστικές. Οι δύο μάλιστα από αυτούς εστιάζουν πάνω τους, όλη την εκπληκτική τους αφήγηση. Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ, για μια ακόμα φορά, δηλώνει "παρών" με μια ερμηνεία που καθηλώνει. Η αγωνία του, η υπαρξιακή εσωτερική του ένταση, τα δραματικά του αδιέξοδα, η ύστατη προσπάθεια, εκτός ορίων, να σώσει τη ρημαγμένη του ζωή, τον φέρνουν να ερμηνεύει έναν δραματικό χαρακτήρα, που τίθεται εκτός ορίων μέχρι το μεγάλο φινάλε.

Δικαιωματικά Βραβείο Α' Αντρικού ρόλου Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015


Μαζί του, ο υπέροχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ, μας χαρίζει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, φανερώνοντας το μεγάλο δραματικό ταλέντο και την εκφραστική δεινότητα αυτού του ανθρώπου. Εκπληκτικός.


Γυναικεία και βροντερή παρουσία, η λατρεμένη ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ, όπως πάντα εξαιρετική και εκφραστική.


Οι βραβεύσεις

Η ταινία του ΑΛΕΞΗ ΑΛΕΞΙΟΥ διακρίθηκε και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό:

  • Εννέα Βραβεία (9) Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:  Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, Α' Αντρικός ρόλος, φωτογραφία, μοντάζ, ήχος, σκηνογραφία, ειδικά εφέ (η ταινία σάρωσε στην κυριολεξία)
  • Μεγάλο βραβείο κριτικών του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Κάρλο Βιβάρι
  • Συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ TRIBECA της Ν. Υόρκης



"SUNTAN"

(Ηλιομαύρισμα)

2 Φλεβάρη 2016 στο Ρόττερνταμ και 31 Μάρτη 2016 στην Ελλάδα


Η δεύτερη ταινία που σας παρουσιάζω είναι ένα τολμηρό ερωτικό αισθηματικό θρίλερ-δράμα που θίγει με έντονο και ανάγλυφο τρόπο την ένταση του ερωτικού πάθους καθώς και την καταστροφική στροφή, που εν δυνάμει μπορεί αυτό να πάρει.

Μια ταινία λουσμένη στο καλοκαιρινό φως της Αντιπάρου, που έχει ως δεύτερο τίτλο την επισήμανση: "Κάποιο μαυρίζουν, άλλοι καίγονται"

Και ο δεύτερος αυτός επεξηγηματικός τίτλος, αποκαλύπτει όλη την τραγική αλήθεια του φιλμ. Μια ανέμελη, παντελώς ελευθεριακή στο σεξ και στις σχέσεις, ζει το δικό της ξέφρενο όνειρο σε ένα Ελληνικό νησί. Κάτω από τον καυτό ήλιο, το σώμα τους μαυρίζει.

Την ίδια όμως στιγμή κάποιος άλλος καίγεται στην κυριολεξία από ένα ερωτικό πάθος, που θα μετατραπεί σε νοσηρή εμμονή, τέτοια που θα παρασύρει στην καταστροφή και στον όλεθρο τους πρωταγωνιστές της.


Συντελεστές

Σενάριο: ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΥΛΛΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ

Σκηνοθεσία: ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΣΛΕΜΕΣ

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Μοντάζ: ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΤΡΑΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ερμηνείες

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στο ρόλο του γιατρού Κωστή Μακρίδη  (Α' αντρικός ρόλος)

ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΓΓΟΥ στο ρόλο της Άννας Αναγνώστου (Α' γυναικείος ρόλος)

ΠΑΥΛΟΣ ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του δημάρχου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΡΤΕΚΗΣ στο ρόλο του Τάκη

ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ στο ρόλο της Alin

MILOU VAN GROESEN στο ρόλο της Mila

MARCUS COLLEN στο ρόλο του Morten



To θέμα-πλοκή

Ο 42χρονος Μάκης Παπαδημητρίου, είναι ο τοπικός γιατρός στο νησί. Ζει, μαζί με τους κατοίκους, την έντονα αντιφατική ζωή της τοπικής κοινωνίας, που είναι χωρισμένη σε δύο μοτίβα. Μια πλήρη απομόνωση σε δύσκολες συνθήκες το χειμώνα και ένα καλοκαίρι γεμάτο από τρελαμένες για σεξ και αχαλίνωτη ζωή παρέες, χωρίς μέτρο και σημεία αναφοράς καθώς και ηθικές αναστολές.

Η απόλυτη δηλαδή ρεαλιστική απεικόνιση της τοπικής ζωής πολλών νησιών μας.

Η ζωή του γιατρού, θα αλλάξει οριστικά και για πάντα όταν, το καλοκαίρι, θα γνωρίσει την Άννα, μια νεαρή γυναίκα, η οποία θα εισβάλλει στο ιατρείο του αλλά και στη ζωή του με εντελώς άγριες και ανατρεπτικές διαθέσεις.

Ο γιατρός θα ερωτευθεί στα άκρα την νεαρή Άννα και θα προσπαθήσει να ακολουθήσει το ρυθμό ζωής της όσο και της συντροφιάς της. Μόνο που εκεί οι ισορροπίες θα γίνουν κομμάτια και η ζωή του στην κυριολεξία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τροπή, την οποία είναι παντελώς ανίκανος να διαχειριστεί.




Το κεντρικό ερμηνευτικό δίδυμο της ταινίας, ο Μάκης Παπαδημητρίου και η Ελένη Τρίγγου, θα κλέψουν την παράσταση με εξαιρετική υποκριτική. Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας σεμνός, απλός, καθημερινός άντρας. Ένας γιατρός. Και μια νεαρή, τρελαμένη στα όρια και στα ερωτικά άκρα γυναίκα.

Η ένωσή τους δεν μπορεί παρά να παράξει φωτιά και όλεθρο και για τους δύο καθώς ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ορθολογισμό.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι συγκλονιστικός και αναδεικνύεται σε έναν ηθοποιό, που τον τελευταίο καιρό έχει κάνει άλματα υποκριτικής και παρουσίας.


Οι βραβεύσεις

Η ταινία είχε 12 βραβεία και 9 ακόμα υποψηφιότητες, αποδεικνύοντας τη μεγάλη της επιτυχία και αναγνώριση στα φεστιβαλικά δρώμενα.

  • Έξι (6) βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017: Α' αντρικό ρόλο, υποστηρικτικό ρόλο για την Ελένη Τρίγγου, σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, καλύτερη ταινία
  • Βραβείο ταινίας στο Διεθνές φεστιβάλ Οδησσού 2016
  • Βραβείο φεστιβάλ κινηματογράφου Κύπρου
  • Βραβείο φεστιβάλ κινηματογράφου Εδιμβούργου 
  • Βραβείο FEST international film festival
  • OAXACA Film festival, βραβείο ταινίας

"ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ"

2020


Η τρίτη και τελευταία ταινία του σημερινού μου αφιερώματος, αφορά ένα γλυκύτατο κινηματογραφικό δράμα σύγχρονων χαρακτήρων της απλής καθημερινής ζωής. Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου "Για να δει τη θάλασσα"



Συντελεστές

Σενάριο: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ

Σκηνοθεσία: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μουσική: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μοντάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ

Ενδυματολογία: ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ


Ερμηνείες

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ στο ρόλο της Άννας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΡΤΕΚΗΣ στο ρόλο του Ρούλα

ΤΑΣΟΣ ΠΑΛΑΤΖΙΔΗΣ στο ρόλο του Κυριάκου

ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ στο ρόλο του Θωμά

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ στο ρόλο του Νικήτα


Η σκηνοθέτρια, Αγγελική Αντωνίου, θα κάνει μια γλυκύτατη ταινία, σε πανέμορφα χρώματα, που αποτυπώνει με απόλυτο ρεαλισμό την καθημερινότητα απλών ανθρώπων της δουλειάς και της φτώχειας. Δεν θα συναντήσουμε "γυαλιστερούς" ήρωες ή γοητευτικούς εραστές αλλά χαρακτήρες του μόχθου και της σκληρής βιοπάλης. Ένα πραγματικό δράμα χαρακτήρων που είναι γυρισμένο σε μια άκρως εργατική γειτονιά και περιοχή. Στην παραλία Ασπροπύργου.


Το θέμα-πλοκή

Η Άννα, είναι μια νέα γυναίκα, η οποία πάσχει από προχωρημένη αμνησία. Κάποια στιγμή θα βρεθεί να περιφέρεται στην παραλία του Ασπροπύργου προσπαθώντας να επιβιώσει. Είναι μια γυναίκα απόλυτα σιωπηρή, εσωστρεφής, ευάλωτη. Κανείς γύρω της, δεν ξέρει κάτι γι' αυτήν. 

Θα την μαζέψει ένας πιο ώριμος άντρας, ο Ρούλα, ιδιοκτήτης μιας γραφικής παραλιακής ταβέρνας, στην οποία τρώνε οι εργάτες της γειτονιάς. Ο Ρούλα είναι και αυτός ένας ιδιόρρυθμος τύπος, με αρκετά θαμμένα συναισθήματα μέσα του, στα όρια μιας περιθωριακής ζωής, καθώς ζει σε ένα τροχόσπιτο εκεί κοντά.


Η Άννα θα πιάσει δουλειά στο κουτούκι, σαν μαγείρισσα και σύντομα θα γίνει πόλος έλξης καθώς η ικανότητά της είναι μοναδική. Έτσι το μίζερο ταβερνάκι αποκτά ζωή και κέφι όπως και όμορφες στιγμές. Όλα αυτά σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του Ρούλα, που μισεί τη μουσική και τη διασκέδαση.

Η Άννα, μέσα στο χώρο θα αρχίσει σταδιακά να έχεις αναλαμπές μνήμης και κάνει έντονο αγώνα να βρει ξανά το χαμένο εαυτό της, πράγμα που αποτελεί την πορεία πλοκής.

Στο κουτούκι θα καταφτάσει μια ακόμα περιθωριακή μορφή, ο γέροντας Κυριάκος, που είναι εξαίρετος ζωγράφος και αναλαμβάνει να διακοσμήσει την ταβέρνα ως αντάλλαγμα της παραμονής του εκεί για λίγες μέρες.

Η Άννα, σιγά-σιγά, θα αποκτήσει μια νέα οικογένεια εκεί στην ταβέρνα και θα μπει στον τρόπο ζωής τους. Όμως κάποια στιγμή η αλήθεια θα έρθει στην επιφάνεια και τότε όλα θα κριθούν.


Οι ερμηνείες

Ο Γιάννης Τσορτέκης είναι, για μια ακόμα φορά, εξαιρετικός στην ερμηνεία του. Ηθοποιός, που τον τελευταίο καιρό, δικαιωματικά, έχει ανέβει σε συμμετοχές και τηλεοπτικά, είναι πειστικός, ρεαλιστικός και δυνατός στις συναισθηματικές του εκφράσεις.

Η Αγγελική Παπούλια, ως πρωταγωνίστρια, είναι καλή. Μια ερμηνεία χαμηλών τόνων, σιωπηρής έκφρασης αλλά συναισθηματικής απόδοσης, κερδίζει άμεσα τη συμπάθεια και την αγάπη του κοινού.

Βραβεύσεις

Η ταινία τιμήθηκε με διάκριση στο φεστιβάλ KITZBUEHEL 2020, στο IndieFEST Film awards 2021, ήταν υποψήφια για τρία βραβεία στο φεστιβάλ LOS ANGELES GREEK FILM και στο SAN FRANSISCO GREEK FILM.





Φίλες και φίλοι, σας έδωσα τρεις εξαιρετικές ταινίες του σύγχρονου Ελληνικού σινεμά, βοηθώντας έτσι στη διάδοση της παραγωγής, που ευτυχώς έχει κάνει σημαντικά βήματα στην καταξίωση και στην ποιότητα.

Θεωρώ ότι αντικειμενικά αξίζουν της προσοχής σας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Καθώς τα πολιτικά γεγονότα είναι πολλά και σημαντικά και οι εξελίξεις ραγδαίες γύρω μας, ενεργοποιώ το πολιτικό-κοινωνικό μου blog, το οποίο ...κατοικοεδρεύει εδώ:  "ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ" . Όσοι, πιθανά το επιθυμούν, ας το κρατήσουν σημειωμένο στο blog roll τους για να έχουν ενημέρωση για τις αναρτήσεις του. Σας ευχαριστώ.










Σχόλια

  1. Τις δυο τελευταίες σου προτάσεις δεν τις έχω δει. Την δεύτερη δεν την είχα ακούσει καν.
    Όπως πάντα κατατοπιστικός και εξαιρετικός.
    Μπράβο Γιάννη, να ξεχαστούμε και λίγο, γιατί κοντεύουμε να τρελαθούμε με όσα γίνονται.
    Καλή συνέχεια. Ήσυχη εβδομάδα να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζωή κυλάει, είναι δίπλα μας, ολόγυρά μας. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να πεθάνουμε. Κοιτάμε οτιδήποτε όμορφο και άξιο να το προσεγγίσουμε. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου. Καλή μας βδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Δεν τις ξέρω τις ταινίες και ούτε τις έχω ακούσει χααχαχα
    Ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστική ενημέρωση
    Αν και τα γεγονότα είναι τρομαχτικά, εν τούτοις κάποια ταινία να μας πάρει τις έγνοιες είναι απαραίτητη
    Καλησπέρα Γιάννη μου
    Εύχομαι ο νέος μήνας να μην φέρει χειρότερα γενόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα περάσουμε και τα τρομακτικά και τα άσχημα Άννα μου, όπως τα έκανε ο άνθρωπος γενικά στη διαδρομή του. Δυστυχώς η πρόσβαση στις νέες ταινίες του Ελληνικού σινεμά είναι δύσβατη. Και φαντάσου οι ταινίες αυτές παγκόσμια είναι γνωστές ενώ το ελληνικό κοινό αρκείται σε συνεχείς επαναλήψεις και reality shows. Μια νέα κινηματογραφική πλατφόρμα όμως, η CINOBO, μπήκε δυναμικά για να τις προωθήσει και να τις μάθουμε και εμείς. Καλό μήνα να πω.

      Διαγραφή
  3. Ωραίες προτάσεις Γιάννη μου. Δεν τις έχω δει τις ταινίες, για να είμαι ειλικρινής ούτε ακουστά δεν τις έχω. Είδα ότι η CINOBO έχει συνδρομή με ένα μήνα δωρεάν, έτσι προς το παρόν αναβάλλεται η πλοήγηση.
    Καλό μήνα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου. Ναι δυστυχώς. Τα πάντα πλέον γίνανε επί πληρωμή. Το είδα και εγώ αυτό αλλά είπα όχι. Δεν γίνεται. Δεν αντέχουμε. Θα μπορούσαν όμως να τις προβάλουν τα άλλα κανάλια αλλά δυστυχώς...

      Διαγραφή
  4. Μόνο την πρώτη έχω δει και θυμάμαι με άφησε με πολύ καλές εντυπώσεις!!
    Οι άλλες δύο που προτείνεις αν κρίνω από τους συντελεστές θα είναι εξίσου εξαιρετικές.

    Να είσαι καλά Γιάννη μου σε ευχαριστούμε για αυτή τη διαφυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν καλή ναι, πολύ καλή ταινία Κατερίνα. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη για την παρουσία και τη συμμετοχή. Να στείλω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  5. Την δεύτερη ταινία την έχω δει, στην ΕΡΤ, και πρέπει να πω ότι είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες. Υπέροχες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, καυτό θέμα, συγκρούσεις χαρακτήρων, έξαρση συναισθημάτων και η πτώση, όλα παρόντα. Την συστήνω κι εγώ.
    Όσο για τις άλλες δύο, εμπιστεύομαι για μία ακόμη φορά την άποψή σου και τις σημειώνω στα υπόψιν.
    Την Καλημέρα μου, Γιάννη, στις δύσκολες αυτές μέρες.
    ΥΓ: Απ' ότι βλέπω, οι δύσκολες μέρες δεν έχουν τελειωμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου έχεις άποψη για τη μία λοιπόν ταινία, το "Suntan". Να σε ευχαριστήσω, μία ακόμα φορά, για την τιμή των λόγων σου. Ναι, κράτα υπόψη τις άλλες δύο ταινίες και αν βρεις τυχούσα ευκαιρία να τις δεις φίλε μου.
      Όμορφη μέρα να έχουμε και προσοχή στις εξελίξεις.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη φίλε μου, μας παρουσίασες τρεις υποδειγματικές ταινίες για τον ελληνικό κινηματογράφο.
    Η πρώτη, όπως είπες, πρόκειται για ένα εξαίσιο νουάρ, στα όρια της υπερβολής. Με έναν Μάινα, ο οποίος έχει εξελιχθεί τρομερά (από τις εποχές Μεν & οι Δε), κατάλοιπο του ρόλου του από τα "Μαύρα Μεσάνυχτα", εξαίσιο και πιστευτό σε κάθε καρέ. Να πω φυσικά πως άρχοντας στο ελληνικό νουάρ (ναι, υπάρχει), για μένα είναι αναμφισβήτητα ο Γιάννης Οικονομίδης. Σίγουρα πρόκειται για μια τίμια και άρτια παραγωγή.
    Η δεύτερη ταινία μας μεταφέρει σε άλλο είδος, πιο ρομαντικό και ατίθασο. Και εδώ έχουμε ένα υποδειγματικό ηθοποιό στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος μας έχει δείξει μες στα χρόνια πως έχει εξελιχθεί σαν ηθοποιός. Η ταινία εμένα μου άφησε ωραία συναισθήματα με φανερές και μη επιρροές από το "Λολίτα" του Ναμπόκοφ και φυσικά την ταινία του Κιούμπρικ.
    Τέλος για την τρίτη ταινία έχω να πω, πως μεν πρόκειται για μια καλή παραγωγή που όμως καταφέρνει να σωθεί χάρις την ερμηνευτική εμπειρία της Αγγελικής Παπούλιας.
    Μπράβο Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβέστατη η παρέμβασή σου Γιώργο φίλε μου και αξιομνημόνευτη η κατάρτισή σου πάνω στην φιλμογραφία.
      Η "Πράσινη θάλασσα" είναι χαμηλών τόνων ταινία πραγματικά. Σίγουρα η Παπούλια κρατά τα σκήπτρα αλλά μού άρεσε πάρα πολύ και ο Τσορτέκης, που είναι ένας ακόμα ηθοποιός, που έχει εξαιρετικά εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
      Το "Suntan", είναι όντως ατίθασο, ξέφρενο, πλην όμως και τραγικό! Ο Παπαδημητρίου έχει κάνει ερμηνευτικά άλματα τα τελευταία χρόνια και τον χαίρομαι ιδιαίτερα Γιώργο.
      Τέλος η πρώτη ταινία, ναι, είναι σκληρή. Πολύ γκρίζα καθώς σκανάρει μια βουτιά στον πιο αιμοβόρο υπόκοσμο, που δυστυχώς είναι ρεαλιστικός Γιώργο μου. Ο Μάινας υπέροχος αλλά και ο Τζουμάκης τι σου λέει; Για μένα υπέροχος φίλε μου επίσης.
      Γιώργο μου, μία ακόμα φορά, χαίρομαι να μιλάμε εδώ και σε ευχαριστώ πολύ για όλα.

      Διαγραφή
    2. Ο Τσορτέκης πράγματι έχει εξελιχθεί, και αυτό φαίνεται στο ότι τον βλέπουμε όλο και σε περισσότερες παραγωγές.
      Ο Παπαδημητρίου όχι μόνο έχει καταφέρει να εξελιχθεί, μα και πέρασε και τα ελληνικά σύνορα σε παραγωγές. Όπως άλλωστε και η Παπούλια και ο Τάσος Παλατσίδης.
      Φυσικά και ο Τζουμάκης είναι εξαίσιος, αν και έξω από την ζώνη ερμηνείας του. Άλλωστε έχει διαπρέξει σε β'ρόλους.

      Διαγραφή
    3. H δευτερολογία σου φίλε μου απλά καταλυτική! Οι πληροφορίες σου σαφέστατες και τεκμηριωμένες. Θα συμφωνήσω απόλυτα Γιώργο μου. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  7. Κινηματογραφική εγκυκλοπαίδεια ο ιστότοπός σου Γιάννη.
    Κάθε επίσκεψη εξόχως ενδιαφέρουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε, να είσαι καλά! Με τιμάει η παρουσία και η άποψή σου. Τις ευχές μου.

      Διαγραφή
    2. Bonjour Giannis.
      Je connais très mal le cinéma grec.
      J'ai en mémoire la très belle Mélina Mercouri,
      et Zorba, le grec, bien sûr.
      J'ai donc essayé de voir la bande annonce des films cités.
      J'ai réussi à voir celle des deux premier.
      Et ça donne envie de les voir.
      Même si ce n'est pas en version française.
      Je vais apronfondir mes recherches.
      Bonne journée à toi.

      Διαγραφή
    3. Bonsoir Gem, cher ami! C'est un grand plaisir et un honneur pour moi de participer ici. Merci beaucoup pour votre commentaire. Le cinéma grec essaie de dépasser les frontières. Ça vaut vraiment le coup pendant des années ! Malheureusement, il n'avait pas le soutien de l'État dont il avait besoin.
      Je suis là mon ami et je t'attends.

      Διαγραφή
    4. Bonjour Giannis.
      Je découvre ton blog avec plaisir parce que je vois que tu es passionné du cinéma.
      J'aime aussi. Et dans la colonne de gauche, beaucoup d'actrices sur lesquelles j'ai fantasmé.
      Par contre, je ne sais , si c'est la traduction automatique grec/français ou français/grec, mais je ne comprends pas ta réponse comme "A quelle heure as-tu reçu le coupon pendant les rentes" ????
      Mais je vais regarder quelques articles plus anciens sur ton blog.
      Bon Week-End, cher ami, malgré tout ce qui se passe dans le monde.

      Διαγραφή
    5. Je confirme Giannis, la traduction est bizarre.
      Je n'ai pas dit exactement ça.
      Désolé.

      Διαγραφή
    6. Bonsoir cher ami! Je suis sincèrement ravi de votre présence. Cela m'honore. Je suis content que tu aimes le cinéma. Nous avons beaucoup en commun dans la pensée.
      Ne vous inquiétez pas de la traduction ! Cela provoque des erreurs. J'adore la langue française et je fais mes propres cours.
      Si vous connaissez l'anglais, nous pouvons également utiliser cette langue. Bon après-midi.

      Διαγραφή
  8. Good morning my friend, I follow a lot of auteur cinema, even foreign ones, but these Greek films in Italy have not really arrived on any app, not even on Netflix I think, where sometimes they put foreign films with Italian subtitles. So it's a real shame not to be able to see them. Greetings to all of you and good week.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amleta, good evening my dear friend! Wellcome to my cinefil blog. I am really glad for your participation on this post. You have right. Greek cinema has not the promotion which it deserves to have in Europe. Unfortunately, the language is an old but bad alibi.
      Netflix platform also devalues and despises Greek cinema. I do not know the reasons!
      Thank you very much for your visit and comments. I appreciate to be a follower in this blog. I took a look at your blogs. I want to follow your personal blog "Amleta Bloom". Please advice me how.
      My best regards to you.

      Διαγραφή
  9. Γιάννη μου, τί ωραίες προτάσεις είναι πάλι αυτές; Και πόσο ωραία παρουσιασμένες; Τις "πουλάς" παιδί μου 😉 Περιττό να σου πω ότι μου τράβηξε ιδιαιτέρως την προσοχή η πράσινη θάλασσα, γιατί ο Γιάννης Τσορτέκης είναι αγαπημένος ηθοποιός! Τον έχω γνωρίσει και εκτιμήσει, μέσα από δυο ταινίες τού Γιάννη Οικονομίδη, το "μικρό ψάρι" και την "μπαλάντα τής τρύπιας καρδιάς". Και φυσικά και στο καρτ ποστάλ αλλά και την σκοτεινή θάλασσα. Αυθεντικός, με μια στόφα παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή 🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γιάννης Τσορτέκης "ζωγραφίζει" τον τελευταίο καιρό Πέτρα μου ερμηνευτικά. Υπέροχος ηθοποιός, πολύ δυνατή και ξεχωριστή φυσιογνωμική παρουσία, ερμηνεία ψυχής και δύναμης. Από τα ανερχόμενα ονόματα. Χαίρομαι πολύ Πέτρα μου, που βρίσκεις ενδιαφέρον στο θέμα και το μοιράζομαι μαζί σου. Σε καλησπερίζω καλή μου φίλη και σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  10. Γιάννη μου, καλησπέρα
    Δεν γνώριζα καμία από τις τρεις ταινίες που παρουσίασες με θαυμάσιο τρόπο όπως πάντα. Μόνο σχετικά με την τρίτη έχω διαβάσει το βιβλίο. Την πρώτη να σου πω την αλήθεια δύσκολα θα τη δω προς το παρόν, καθώς η διάθεση είναι πολύ χαμηλά και δε νομίζω ότι θα μου κάνει καλό. Όσο για τις άλλες, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Γλαύκη μου, θα συμφωνήσω. Η πρώτη ταινία είναι πραγματικά υπέροχη αλλά, φίλη μου καλή, είναι εξαιρετικά καταθλιπτική και βίαιη. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια καλή επιλογή σε άσχημη διάθεση. Βέβαια οι ερμηνείες λάμπουν κυριολεκτικά έτσι;
      Να δεις τις δύο άλλες. Πιο "λογοτεχνική" η "Πράσινη θάλασσα". Την αγάπη μου, τις ευχές και το ευχαριστώ μου καλή μου.

      Διαγραφή
  11. γεια και χαρά Γιάννη... κρατάω τα λινκ εδώ... για να τα δω με την ησυχία μου... Είμαι στην φάση που βλέπω καλές ταινίες...

    καλο βραδυ
    ευχαριστώ πολύ που περνάς... απ' τις μουσικές μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Λαμπρινή μου, ελπίζω να είσαι καλά. Φυσικά και περνώ απ' τις μουσικές σου για μια ανάσα διαφορετική. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο