"Φουσκοθαλασσιές" του Ορέστη Λάσκου. Αύρα δροσιάς στο καυτό καλοκαίρι
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού φίλες και φίλοι.
Ένα καλοκαίρι παραδομένο στην αγκαλιά ενός παρατεταμένου καύσωνα που αληθινά μας έχει εξαντλήσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Και δεν φτάνει μόνο η άναρχη κάψα της ατμόσφαιρας, έχουμε και τον κορονοϊό να εξακολουθεί να φωνάζει με την "παρουσία" του και την ανυπαρξία μιας σοβαρής διαχείρισής του.
Εμείς όμως εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε έξω από την καρδιά μας όλο αυτό. Ένα από τα ιάματα σε αυτήν την περίπτωση είναι, τι άλλο; Ο παλιός Ελληνικός κινηματογράφος. Η δύναμη της νοσταλγίας του είναι τέτοια που έχει την ικανότητα να αλλάξει την ψυχολογία μας. Να προσθέσει δροσιά ολόγυρά μας, να ζωγραφίσει χαμόγελα στο πρόσωπο και στην καρδιά μας.
Προχωράμε λοιπόν να δούμε τι σας έχω. Βγάλτε πολυθρόνες στην αυλή, κάτω απ' την κληματαριά ή έξω στο ταπεινό μας μπαλκόνι. Ακόμα και μέσα στο τσιμεντένιο μας διαμέρισμα. Επιστρατεύουμε κοντά μας ότι καλό δροσιστικό έχουμε: Χυμούς, αναψυκτικά, κοκταίηλ, μπυρίτσα, παγωτό. Μαζί και τα ανάλογα συνοδευτικά και πάμε να θυμηθούμε μια πολύ κλασική καλοκαιρινή ταινία.
Το 1950, ο εξαίρετος και γνωστός Σαλαμίνιος θεατρικός μας συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΗΣ, γράφει μια ηθογραφία της εποχής εκείνης: "ΤΑ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ"
Ένα έργο, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Ελληνικό θέατρο καθώς έχει ανέβει πάρα πολλές φορές σε διάφορες σκηνές. Δεν θα μπορούσε βέβαια να αφήσει ασυγκίνητο και το κλασικό Ελληνικό σινεμά και έτσι, δεκαέξι χρόνια μετά τη συγγραφή του, το 1966, η παραγωγός εταιρεία:
"Αφοι Ρουσσόπουλοι-Γ. Λαζαρίδης-Δ. Σαρρής-Κ. Ψαρράς ΕΠΕ" δίνει στον ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟ το έναυσμα να μεταφέρει το έργο στη μεγάλη Οθόνη με αλλαγμένο τον τίτλο
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έτος: 1966
Σενάριο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Σκηνοθεσία: ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ
Φωτογραφία: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΒΒΑΣ
Η ταινία γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου στην Άνδρο, έχοντας ως σύμμαχο την υπέροχη ομορφιά του νησιού και τη φιλόξενη αγκαλιά του. Ο Γρηγόρης Δανάλης με τη φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας αλλά και ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μας ο Ορέστης Λάσκος, επιλέγουν χαρακτηριστικά καρέ που αποτυπώνουν το δέσιμο του τοπίου με τους χαρακτήρες της ταινίας και του νησιού.
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Η παραγωγή είναι πολύ τυχερή που την ταινία υπηρετεί ένα τεράστιο ερμηνευτικό δίδυμο. Δύο μεγάλοι μας ηθοποιοί που θα ερμηνεύσουν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι.
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ στο ρόλο της Χρυσούλας Σφακιανού
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του καπετάνιου Νικολή Σφακιανού
Ότι και να πούμε για τους δύο αυτούς κεντρικούς πρωταγωνιστές είναι λίγο. Η αξία τους δεδομένη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η "χημεία" δε μεταξύ τους είναι άριστη καθώς έχει προηγηθεί, ένα χρόνο πριν, το 1965, η μεγάλη επιτυχία "Μια τρελή τρελή Οικογένεια", στην οποία και πάλι είναι μαζί και δίνουν αλησμόνητες στιγμές και ερμηνευτικό δέσιμο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ στο ρόλο του Αυγουστή Ζουρμπέτα
Ο καταξιωμένος και γοητευτικός ζεν πρεμιέ μας, αποτελεί το τρίτο κεντρικό πρόσωπο του καστ της ταινίας καθώς θα ερμηνεύσει τον νεαρό Αυγουστή. Ο Έρωτάς του με μία από τις κόρες της οικογένειας θα είναι η θρυαλλίδα αλυσιδωτών εκρήξεων και εξελίξεων στην πλοκή.
Στις άλλες ερμηνείες ξεχωρίζουν οι:
ΡΙΑ ΔΕΛΟΥΤΣΗ στο ρόλο της αισθησιακής πρόκλησης στο όνομα Αρτεμιάδου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ στο ρόλο του Μακρή
Και στην ερμηνεία των θυγατέρων της οικογένειας οι:
ΡΙΤΑ ΑΝΤΛΕΡ ως Αλκμήνη
ΜΑΙΡΗ ΧΑΛΚΙΑ ως Ερμιόνη
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΛΤΕΖΟΥ ως Αγγελική
Στο ρόλο του ανέμελου Μάκη ο ΜΑΞ ΡΟΜΑΝ
Υπόθεση
Το θεατρικό είναι γραμμένο στα 1950 και αναπαράγει απόλυτα τις ακραία συντηρητικές συνθήκες της Ελληνικής ναυτικής οικογένειας σε ένα νησί. Τις αρχές αυτές, παίρνει αναλλοίωτες και η κινηματογραφική μεταφορά, όπως είναι φυσικό και τις αναπαράγει επί σκηνής.
Έτσι η Χρυσούλα Σφακιανού, γυναίκα του καπετάνιου Νικολή Σφακιανού, προσπαθεί, με κόπο και τόλμη θα έλεγε κανείς, να μεγαλώσει και να διαχειριστεί τα πρώτα σκιρτήματα ζωής από τις τρεις κόρες της οικογένειας. Για την εποχή της έχει πολλά τολμηρά και προχωρημένα χαρακτηριστικά.
Τι θα γίνει όμως όταν ο κλασικός συντηρητικός πάτερ-φαμίλιας και καπετάνιος, Νικολής Σφακιανός, επιστρέψει στο νησί από το ταξίδι του και βρει ...Φουσκοθαλασσιές στο σπιτικό του και μάλιστα ...ερωτικού χαρακτήρα;
Ο ίδιος, κατά τα ειωθότα, θα ξεκινήσει να ...παντρολογεί τις κόρες του αλλά θα πέσει βράχος πάνω στον έρωτα της μεγάλης με τον ....βοηθό του, τον Αυγουστή. Των οποίων το ερωτικό ειδύλλιο, θα πέσει επί της κεφαλής του καπετάν Νικολή ως ταμπλάς.
Έτσι θα έχουμε ...Φουσκοθαλασσιές στο σπιτικό του Σφακιανού, τις οποίες και θα κληθούν οι ήρωές μας να διαχειριστούν.
Την τρικυμία θα μεγαλώσει η άφιξη στο νησί μιας παρέας από την Αθήνα, νεαρών ανέμελων παιδιών και κοριτσιών, στην οποία λάμπει αισθησιακά η χυμώδης παρουσία της νεαρής Αρτεμιάδου, η οποία θα ....σκοπεύσει στον Αυγουστή προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φουρτούνα στην όλη κατάσταση.
Τη θυμάμαι την ταινία. Ευχάριστη και οι δυο πρωταγωνιστές αγαπημένοι μου. Κολοσσοί του ελλ. κινηματογράφου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔροσιά θέλουμε κι εσύ πιστός στο λόγο σου μας δρόσισες μέρες καύσωνα.
Να περνάς και εσύ καλά και ήρεμα, παρ' όλα αυτά
Καλή σου μέρα
Τι να κάνω βρε Άννα μου! Κλεισμένοι μέσα είμαστε, σαν τα ποντίκια. Ε ας προσπαθήσουμε να δροσιστούμε, ψυχικά, εικονικά. Όπως μπορούμε τέλος πάντων. Συμπαθητικό το έργο και εξαίρετη, αναμενόμενο, η ερμηνεία των δύο κολοσσών καθώς σωστά λες. Καλησπέρα κορίτσι μου, όμορφη συνέχεια.
ΔιαγραφήΕδώ φαίνεται η άφθαρτη αξία των μεγάλων μας ηθοποιών. Αν και μέτρια ταινία, την βλέπω και την ξαναβλέπω για χάρη των πρωταγωνιστών της, και όχι μόνο. Αγαπημένοι και αλησμόνητοι όλοι τους, μακάρι να υπάρξουν ισάξιοι ερμηνευτές και στο μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ζεστή καλησπέρα Γιάννη μου!
Πολύ σωστή η παρατήρησή σου Μαρία μου. Δύο μεγάλοι ηθοποιοί σώζουν μια ταινία και της δίνουν και αξία μέσα στο χρόνο. Έτσι την βλέπουμε ξανά και ξανά. Είναι μεγάλο πράγμα δύο ηθοποιοί να προσθέτουν τη δική τους σφραγίδα σε κάτι.
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα που έρχεται Μαρία μου, ευχαριστώ για την παρέα σου. Τα φιλιά μου.
Για τον Παπαγιαννόπουλο τι να πει κανείς! Η μεγάλη Μαίρη Αρώνη είναι όμως λατρεία. Τι έπαιξε και δεν αγαπήθηκε. Μια μέτρια, πραγματικά ταινία, αρκετά χαλαρή (που ωστόσο την προτιμώ από πολλές άλλες) Εκείνο όμως που περνάει έμμεσα είναι η ζωή των ναυτικών που απουσιάζουν απ' το σπίτι και ο ρόλος της καπετάνισσας που σαν μάνα και γυναίκα καλείται να δώσει λύση στα δύσκολα, όταν μάλιστα έχει κορίτσια της παντρειάς. Το παράπονο της Αρώνη για τα ταξίδια του καπετάνιου, δεν σ' αφήνει ασυγκίνητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρά την ζέστη, όμορφα είναι κάποια πισωγυρίσματα στον ελληνικό κινηματογράφο. Να είσαι καλά Γιάννη μου!
Καλή (να δώσει ο Θεός και δροσερή) εβδομάδα!
Αυτό ακριβώς συγκίνησε και μένα Αννίκα σε αυτές μας τις μέρες. Ενώ η ζέστη καλά κρατεί, μια τέτοια αύρα από την Άνδρο εκείνης της εποχής, με τους συγκεκριμένους ήρωες, έρχεται να δροσίσει λίγο την καρδιά μας και το σώμα μας.
ΔιαγραφήΝαι, η ταινία δεν είναι από αυτά που λέμε "ξεχωριστή δημιουργία". Μια απλή ηθογραφία είναι αλλά τόσο οι δύο πρωταγωνιστές της, μαζί με τον Ντούζο, μην τον αδικούμε, όσο και το φως του νησιού, αρκούν να της δώσουν την ομορφιά που ελκύει.
Ευχαριστώ κορίτσι μου, να είσαι καλά και καλή δύναμη και αντοχή να έχουμε.
Έφερες στην επιφάνεια μια ωραία, αν και εν πολλοίς άγνωστη ταινία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τη δροσερή κινηματογραφική νότα.
Όπως το αναφέρεις σωστά Ευρυτάνα μου. Μια δροσερή κινηματογραφική και αισθητική νότα καθώς την έχουμε μεγάλη ανάγκη. Σε ευχαριστώ φίλε μου, όμορφες καλοκαιρινές μέρες να περνάς.
ΔιαγραφήΑυτή τη ταινία την έχω παρακολουθήσει πολλές φορές και την αγαπώ. Αυτή η ηθοποιός ταιριάζει πολύ και με τον Κωνσταντάρα. Drastiria.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου καλησπέρα. Η Μαίρη Αρώνη ναι, έχει πλέξει υπέροχο δίδυμο με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα σε δύο μάλιστα ταινίες. Αλλά μην ξεχνάς ότι την έχουμε απολαύσει και σε δύο ακόμα φιλμ με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Μεγάλη πρωταγωνίστρια, μεγάλη μορφή, κύρια του θεάτρου μας.
ΔιαγραφήΚαλές καλοκαιρινές στιγμές να ευχηθώ καλή μου φίλη.
Φιλιά και ευχαριστώ.