"Υπάρχω" του Γιώργου Τσεμπερόπουλου

 Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ μέσα απο την ταινία του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

"ΥΠΑΡΧΩ"


Και πάλι μαζί, φίλες και φίλοι, στην κάψα του καλοκαιριού και στις νοσταλγικές ή "φευγάτες" στιγμές του. Το καλοκαίρι θέλει για να μην πω "απαιτεί" καλοκαιρινό σινεμαδάκι. Αν υπολογίσει κανείς πόσα χρόνια είχα να το χαρώ ξανά αυτό, φυσικά θα απορήσει, αλλά δυστυχώς τα μέτρα και σταθμά, που βάζουμε στη ζωή μας πολλές φορές ακυρώνουν όμορφες στιγμές.

Όμως αυτή τη φορά τα κατάφερα, ναι! Θερινό σινεμαδάκι λοιπόν, ανοιχτός ουρανός, μυρωδιά από δάσος και επιλογή μιας ταινίας, που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο θόρυβο, που έχει ήδη αγαπηθεί από το σινεφιλ κοινό και προσωπικά ήθελα πάρα πολύ να τη δω.

Η μορφή του Στέλιου Καζαντζίδη, ως προσωπικότητα αλλά και ως καλλιτέχνης, είναι από εκείνες, που δεν μπορείς να αρνηθείς να μπεις στον κόσμο του, να τον μελετήσεις, να τον αγγίξεις, να τον πλησιάσεις. Είτε τον λατρεύεις είτε σου αρέσει είτε όχι. 

Έχει σημαδέψει το λαϊκό τραγούδι στον τόπο μας, έχει υπογράψει ατέλειωτες ώρες και στιγμές του λαού μας, έχει συνοδεύσει πολύ μεγάλες στιγμές του σε δύσκολες περιόδους, τότε που η ξενιτιά, η φτώχια και το κυνήγι σφράγιζε τις ζωές των ανθρώπων της γειτονιάς. Άρα ο Στέλιος είναι κομμάτι μας, είναι αίμα μας. Τον ακούσαμε από τους γονείς μας στις αυλές στα φτωχόσπιτα, στις γειτονιές, στις ταβέρνες και στα κουτούκια. 

Νομίζω όλοι έχουμε καταλάβει ότι η προσέγγιση στον κινηματογράφο αυτής της προσωπικότητας, πόσο δύσκολη είναι και πόση μεγάλη δουλειά απαιτεί.


Ο σύγχρονος Ελληνικός κινηματογράφος, το τόλμησε! Και πιστεύω πέτυχε απόλυτα στο σύνολο αυτής της δημιουργίας.

Σαν κινηματογραφικό έργο συνολικά, σαν αισθητική, σαν ιστορική ακρίβεια, σαν μουσική αξία. Και φυσικά δεν ήταν τυχαίο ότι το κοινό ανταποκρίθηκε αλλά και δικαίωσε την προσπάθεια με την παρουσία του.

Πάμε λοιπόν να ξετυλίξω και εγώ το δικό μου κουβάρι της παρουσίασης:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ  (Γνωστός για τα: "Άρπα κόλλα", "Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται", "Άντε γεια", "Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών")

Σενάριο: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΗ  (Στο ενεργητικό της η "Φόνισσα", "Η Λίζα και η άλλη", "Θηλυκή εταιρεία")

Μουσική: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

Κινηματογράφιση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ

Μοντάζ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ενδυματολογία: ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ  (Βασικοί ρόλοι, για το πλήρες καστ εδώ:  imdb.com Πληρες καστ )


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ως Στέλιος Καζαντζίδης



ΚΛΕΛΙΑ ΡΕΝΕΣΗ ως Καίτη Γκρέυ



ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΒΟΥΛΙΩΤΗ ως Μαρινέλλα



ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ως Γεσθημανή Καζαντζίδη



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΥΡΑΝΗΣ στο ρόλο του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάνη



ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΛΟΣ στο ρόλο του Πυθαγόρα



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ ως Μάκης Μάτσας



ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ως Τάκης Λαμπρόπουλος, δ/ντής της COLUMBIA



ΑΝΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ως Βάσω Καζαντζίδη



ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ στο ρόλο του Μανώλη Χιώτη



ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Βασίλη Χειλά



ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΙΟΥΝΤΑΣ στο ρόλο του Χρήστου Νικολόπουλου


ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΓΛΟΥ στο ρόλο του Άκη Πάνου



ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΣΗΣ στο ρόλο του Κατελάνου

Η πρώτη εντύπωση, που κάποιος διαμορφώνει είναι ότι στο καστ και στην εμφάνισή του, έχει γίνει εκπληκτική δουλειά στην προσομείωση των προσώπων με αυτά της ιστορικής πραγματικότητας. Γεγονός, που αν μη τι άλλο, δείχνει σεβασμό πάνω στην πιστή αναπαράσταση της ιστορίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ-ΠΛΟΚΗ

Η πλοκή και η εξέλιξη της ταινίας δίνεται με τη μορφή της αφήγησης και διατηρεί την πιστότητα του χρόνου στην εξέλιξή του. Το βασικό μοντέλο είναι η μεγάλη συνέντευξη που έχει δώσει ο Στέλιος Καζαντζίδης στα ύστερα χρόνια του, στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη.
Εκεί θα αρχίσει να ξετυλίγεται το ιστορικό κουβάρι της μορφής και της ζωής του Στέλιου, όπου παραστατικά και συμβολικά όλο αυτό κλείνεται στη λέξη "Υπάρχω", μια λέξη, που αποτέλεσε και τον τίτλο της κατ' ουσίαν πολύ μεγάλης δισκογραφικής παρουσίας του.

Η αφήγηση θα ξεκινήσει σοκαριστικά από ένα τραγικό γεγονός, που θα σημαδέψει τη ζωή τόσο της οικογένειάς του όσο και της ίδιας του της ψυχής. Για λόγους σπόιλερ δεν θα το αναφέρω, απλά αφορά τον πατέρα του.

Η αφήγηση θα τελειώσει σε ήρεμα νερά, στην αγαπημένη βάρκα του Στέλιου και με την τελευταία αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, τη Βάσω.


Ένα βασικό στοιχείο, που δίνει στην ταινία ιστορική σημαντικότητα και αξία είναι ότι, σε καμία περίπτωση, δεν προσπαθεί να "αγιοποιήσει" την προσωπικότητα Στέλιος Καζαντζίδης.
Θα τον προσεγγίσει όπως πρέπει, πολλές φορές θα τον ξεγυμνώσει. Θα αναδείξει τις εμμονές του, τα τραγικά του λάθη, κάποιες στάσεις ζωής σκληρές και άδικες. Θα τον δει από όλες τις απόψεις, θα τον παραδώσει "γυμνό" στο μάτι του θεατή να τον κρίνει, να τον αισθανθεί. Θα παρουσιάσει το μεράκι, το πάθος του, την σχέση συναισθήματος-τραγουδιού.

Μέσα στην πλοκή θα δούμε το Στέλιο στη σχέση του με ένα πρόσωπο, που σημάδεψε τη ζωή του, στην κυριολεξία. Στη σχέση του με τη μητέρα του, την "Κυρά-Γεσθημανή". Μια γυναίκα που λάτρεψε, που αγιοποίησε αλλά και μια γυναίκα, που τον χειραγώγησε ανελέητα στις δικές της οπτικές για τη ζωή, κάτι που κόστισε πανάκριβα και στον ίδιο.

Θα δούμε επίσης το κεφάλαιο Στέλιος και οι γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του, ερωτικά. Η θυελλώδης σχέση του με την Καίτη Γκρέυ, μια σχέση στη φωτιά και στην άμμο και αυτή με τη Μαρινέλλα σε άλλα μέτρα και σταθμά.

Ως όφειλε, η ταινία θα φυλλομετρήσει όλη τη μουσική διαδρομή του Στέλιου, στο λαϊκό τραγούδι. Την ανέλιξή του. Τη σχέση του με μεγάλες μορφές της εποχής, την επιρροή τους επάνω του. Τη σχέση του με τον Πυθαγόρα, το μεγάλο στιχουργό, που του έδωσε άπειρα τραγούδια που λατρεύτηκαν. Την καταξίωσή του στο Ελληνικό λαϊκό κοινό. Το πέταγμά του ονόματός του στο εξωτερικό στις χώρες των Ελλήνων μεταναστών εργατών (ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία). Η ταινία επίσης θα σταθεί απέναντι στη σχέση του με τις δύο μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής, την Columbia και την Minos και φυσικά με τους δύο εκπροσώπους της. Κεφάλαιο καταλυτικό στη διαδρομή και ιδίως στην κατάληξη του Στέλιου και το κλείσιμο της τεράστιας καριέρας του.

Βέβαια εκείνο που δεν βλέπει ο θεατής και δεν δίνεται είναι το κοινωνικό περίγραμμα εκείνης της εποχής, που έχει και τεράστια σημασία καθώς διαμόρφωσε την νεώτερη ιστορία του λαού μας. Οι δεκαετίες δηλαδή 50-60-70 και τα τρομερά γεγονότα στο καμίνι τους.



Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ως Στέλιος Καζαντζίδης

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλά γύρω από την ερμηνεία του νεαρού μουσικού, ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο. Μια ερμηνεία βιογραφική θα έλεγε κανείς.
Είναι σεβαστό και λογικό να έχει ο καθένας τις απόψεις του για το Χρήστο Μάστορα. Όμως δεν αμφισβητείται η αμεσότητά του με τη μουσική, το ταλέντο του και η μεγάλη του ερμηνευτική δεινότητα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το Χρήστο από τη μουσική του καριέρα, τόσο στις "Μέλισσες" όσο και στη "σόλο" δική του. Η ταινία αυτή θεωρώ ότι τον "απογείωσε" πραγματικά, δίνοντάς του τη μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσει τις απείρως μεγάλες δυνατότητές του σαν τραγουδιστής αλλά και αυτές ως ερμηνευτής στο χώρο της υποκριτικής.



Ο νεαρός μουσικός έριξε τρελή δουλειά πραγματικά. Δούλεψε πολύ σκληρά πάνω στο "μοντέλο" Στέλιου Καζαντζίδη στο τραγούδι. Μπήκε στο πετσί του είδους, άφησε τις μουσικές του ικανότητες να βουτήξουν σε δύσκολα νερά και βγήκε καθάρια νικητής καθώς μια κρυστάλλινη φωνή δεμένη με μια γλυκύτατη ποιότητα μας έδωσε τον Καζαντζίδη της ταινίας. Ακούστηκαν μεγάλα τραγούδια με τη φωνή του, χωρίς το παραμικρό ντουμπλάρισμα, γνήσια, αληθινά, ελεύθερα.

Ένας "Στέλιος" δοσμένος με σεβασμό, με δοτικότητα, με μεράκι!

ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Θα μπορούσα να γράφω πολλές σελίδες για τις εντυπωσιακές ερμηνείες όλων των ηθοποιών, ακόμα και των περιφερειακών ρόλων και πραγματικά δεν ξέρεις πού να σταθείς. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι ανάγκη ένας ηθοποιός να έχει βασικό ρόλο για να δείξει το ταλέντο του. Και εδώ, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ ήταν εκπληκτικοί. Θα σταθώ ειδικότερα σε κάποιες πρώτες εμφανίσεις:

ΚΛΕΛΙΑ ΡΕΝΕΣΗ: Τι να πει κανείς για αυτήν την "Καίτη Γκρέυ", που είδαμε επί σκηνής! Πανέμορφη, λαμπερή, femme fatale όταν πέρασε αυτό το κατώφλι, απογοητευμένη, προδομένη για αυτήν, πληγωμένη, ερωτευμένη. Κάθε της πέρασμα εξαιρετικό.




ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΒΟΥΛΙΩΤΗ: Η "Μαρινέλλα" της ταινίας, (είχε δείξει τα "δόντια" της στις "Ψυχοκόρες"), ξεχώρισε με αυτό της το αλησμόνητο πρόσωπο, να λάμπει σαν το φεγγάρι, τα όνειρά της, την αγάπη της. Υπέροχη.




ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η μοναδική για το Στέλιο, Κυρά-Γεσθημανή, είναι η τρίτη γυναικεία καθηλωτική ερμηνεία στην ταινία. (Και εκείνη είχε δηλώσει τα διαπιστευτήριά της στη "Φόνισσα"). Μάλιστα σε ρόλο παράταιρο με τα χρόνια της, δίνεται ολοκληρωτικά σε αυτόν.



Εταιρεία διανομής:  TANWEER

Παραγωγή: Aegean Oil, FINOS, COSMOTE, Black Orange, Stardust, Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου

Εισιτήρια

Το "Υπάρχω" ήταν κάτι που έλεγες ότι το "περίμενε" το κοινό. Μια βιογραφική μουσική ταινία πάνω σε έναν από τους πυλώνες του λαϊκού μας τραγουδιού, που στις μέρες μας, παραμένει ζωντανός και σημείο αναφοράς. Η αινία αγαπήθηκε από την αρχή και η αποδοχή της από το κοινό την εξακόντισε σε πολύ μεγάλα ύψη.

Η ταινία το Γενάρη του 2025 είχε ξεπεράσει τα 800.000 εισητήρια και αν βάλεις ότι παίχτηκε και μέσα στο καλοκαίρι, σίγουρα θα ξεπεράσει το 1.000.000 θεατές, αριθμός τεράστιος για τα Ελληνικά δρώμενα. 

Το "Υπάρχω" δήλωσε "παρών" με εμβληματικό τρόπο και θα συζητιέται για πολύ ακόμα, καθώς δεν έχει ακόμα παιχθεί στην τηλεόραση. Μια ταινία, που τιμά τον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο φέρνοντας, μία ακόμα φορά στο φως, τις δυνατότητές του.




Καλή συνέχεια καλοκαιριού εύχομαι σε όλες και όλους.












































Σχόλια

  1. Χαίρομαι Γιάννη που απόλαυσες θερινό σινεμά και απόλαυσες την ταινία. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, μαζί μας. Έχω ακούσει και εγώ πολύ καλά λόγια. Μακάρι ο ελληνικός κινηματογράφος να προσφέρει πολλές ακόμα ωραίες ταινίες, βιωματικές ή μη.
    Καλό ξημέρωμα! Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα χρόνια είχα να πάω, Μαρίνα μου. Και να σκεφτείς είναι λίγα μέτρα από το σπίτι μας. Αλλά πρέπει να βρω και παρέα βλέπεις.
      Ναι η ταινία αξίζει, αξίζει πολλά. Και στην προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δεις. Καλό ξημέρωμα, κορίτσι μου. Φιλιά και δύναμη για τη ζέστη.

      Διαγραφή
  2. Είδα την ταινία αμέσως μόλις βγήκε. Όλοι οι ηθοποιοί είναι φανταστικοί. Προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι ο Μάστορας είναι "λίγος" για να ερμηνεύσει Καζαντζίδη. Ήθελα ένα άτομο με πιο "αντρικά" χαρακτηριστικά, πιο βαρύ, για το ρόλο του Καζαντζίδη, π.χ. σαν τον Στέλιο Διονυσίου. Καλό καλοκαίρι να έχουμε, φίλε Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μία μου, καλό καλοκαίρι, καλή μου φίλη. Καταλαβαίνω τι λες. Το ηχώχρωμα του Διονυσίου είναι πιο "βαρύ" αλλά δεν έχει την τεχνική να κάνει τα γυρίσματα που απαιτούνται. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι σεβαστή κάθε άποψη και σκέψη στο ζήτημα αυτό. Τις ευχές και το ευχαριστώ μου, Μία μου.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα αγαπημένε μου,

    δεν έχω δει την ταινία, οπότε δεν έχω και άποψη, την έχω στα υπόψη να τη δω και μετά την παρουσίαση σου νιώθω ακόμη πιο σίγουρη οτι θέλω να τη δω.

    Να περνάς όμορφα! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα υποστηρικτικά σου λόγια, Κική μου, αγαπημένη. Ναι, η πρότασή μου είναι να την δεις την ταινία. Στέλνω ευχές για όμορφες καλοκαιρινές στιγμές.

      Διαγραφή
  4. Δεν την είδα την ταινία και δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου. Δεν ξέρω γιατί αλλά ποτέ δεν μου άρεσε ο Καζαντζίδης. Βαρύς για τα γούστα μου. Κι εγώ πιστεύω σαν την Μία ότι ο Μάστορας δύσκολα θα απέδιδε τον Καζαντζίδη και χαίρομαι που γράφεις ότι ήταν πολύ καλός.
    Να πηγαίνεις σινεμά και μάλιστα θερινό. Δεν πειράζει αν δεν έχεις παρέα. Όταν σβήνουν τα φώτα δεν θες παρέα...απλά απολαμβάνεις.
    Καλή σου μέρα όλη μέρα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια, δεν έχεις και άδικο, Άννα μου. Όταν σβήσουν τα φώτα, η προσοχή σου θα πέσει στην οθόνη.
      Σέβομαι το γούστο σου για το Στέλιο. Σίγουρα και για μένα δεν είναι αυτό που λέμε "λατρεία", είναι όμως μια σπουδαία φωνή στο λαϊκό τραγούδι και συνάμα προσωπικότητα. Ναι ήταν πολύ καλός ο Μάστορας ακούστηκε και από λόγια καλλιτεχνών.
      Φιλιά πολλά, Άννα μου, όμορφα να περνάς κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  5. Αυτό ακριβώς αισθάνθηκα κι εγώ όταν είδα την ταινία: δεν τον αγιοποίησε, αντίθετα τον έδειξε με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη του. Εξαιρετική ταινία και ερμηνείες, όλες μία προς μία. Έκανες καταπληκτική ανάλυση του έργου, συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια. Μεράκι το σινεμά, καλή μου φίλη. Να στείλω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  6. Ο Στέλιος είναι (ήταν) μια ιστορία για το ελληνικό τραγούδι, Γιάννη μου! Κάπου ανάμεσα στην ανθρώπινη μοίρα, τον πόνο και την ελπίδα. Θρύλος στο λαϊκό τραγούδι, είδωλο για πολλούς. Η ''βαριά" λαϊκή φωνή του ξεπέρασε το χρόνο και τον τόπο.
    Δεν έχω δει την ταινία, αν και το θερινό σινεμά είναι μαγεία!
    Να είσαι καλά Γιάννη, προσοχή με τη ζέστη!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ στη γειτονιά των Αγγέλων