Τα νησιά μας στον Ελληνικό κινηματογράφο

 Φίλες και φίλοι καλησπέρα,

καλό μήνα Ιούλη σε όλες και όλους!

Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού μεσούντος καύσωνα. Εύχομαι σε όλους να έχετε όμορφες στιγμές.

Ξεκινά η περίοδος των διακοπών. Την τιμητική τους, στο Ελληνικό καλοκαίρι, έχουν τα μικρά και μεγάλα μας "διαμάντια". Τα νησιά μας είναι ο πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους. Όμως τα νησιά μας, οι θάλασσές μας, δεν έχουν την τιμητική τους μόνο στους θερινούς επισκέπτες. Χάρισαν μαγικές στιγμές και σκηνές στον Ελληνικό κινηματογράφο καθώς πολλά και εμβληματικά φιλμ γυρίστηκαν στο εκθαμβωτικό τους περιβάλλον.


Θα κάνω λοιπόν μια αναδρομή, μια αναφορά, ένα όμορφο ταξίδι, έτσι ενδεικτικά σε κάποιες κλασικές ταινίες του κινηματογράφου μας, όπου γυρίστηκαν στην αγκαλιά των νησιών μας. Μιας και για πολλούς από μας είναι αδύνατο ένα ταξίδι σε αυτά, ας αφεθούμε να τα επισκεφτούμε μέσα από όμορφες ταινίες και ηθοποιούς.

ΥΔΡΑ

Σε δύο ταινίες θα σταθώ φίλες και φίλοι που φέρουν τη σφραγίδα του υπέροχου νησιού του Αργοσαρωνικού. Δύο ταινίες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, χωρίς κανένα κοινό σημείο αναφοράς. 

1956 "Το κορίτσι με τα μαύρα"


Ο μεγάλος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ έρχεται στο μαγικό νησί του Αργοσαρωνικού για να γυρίσει μια συγκλονιστική ταινία. Ένα νησί που άνοιξε την αγκαλιά του για το μεγάλο αυτό δράμα που σφράγισε το Ελληνικό Σινεμά.

Με την μαγική φωτογραφία του Άγγλου ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΛΑΣΣΑΛΥ, η Ύδρα, μας δίνει μοναδικές εικόνες που δένουν εκπληκτικά με την μεγάλη ιέρεια του κινηματογράφου μας, την Έλλη Λαμπέτη.


Το δράμα εξελίσσεται μέσα στα στενά και στις ανηφοριές της πόλης της Ύδρας, τόσο στο κέντρο της όσο και στην περιφέρειά της. Οι ομορφιές της, το λιτό εξωτερικό της τοπίο αναδεικνύονται με εξαίρετο τρόπο.

Η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν, ο Γιώργος Φούντας, ο Νότης Περγιάλης, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Ανέστης Βλάχος στήνουν έναν εκπληκτικό ερμηνευτικό χορό σε κάθε γωνιά του μαγικού νησιού. Μια αδιαπέραστη μελαγχολία διαπερνά το φιλμ σε κάθε του καρέ με τρόπο που άφησε ιστορία.



1968  "Γοργόνες και μάγκες"

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα λαμπερό μιούζικαλ, από αυτά στα οποία διέπρεψε. Στην αγκαλιά της Ύδρας, έχουμε σκηνές εξαίρετου κάλους και ομορφιάς για να θυμόμαστε τη σφραγίδα του νησιού στο γύρισμα του φιλμ.


Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ έχει μια εξαιρετική φωτογραφία στην ταινία, η οποία και απεικονίζεται στα αλησμόνητα πλάνα και κάδρα του σκηνοθέτη που άφησαν εποχή.
Δεμένα και με τη μουσική του μεγάλου ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ.

Στις ερμηνείες ένα πολύ μεγάλο καστ: ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ και τόσοι άλλοι ακόμα.


Η ταινία ανέδειξε ένα συγκεκριμένο μέρος του νησιού, τα υπέροχα Καμίνια, στα οποία οι σκηνές που έχουν γυριστεί έχουν μείνει για πάντα στις μνήμες όλων μας,
Η ταινία αγαπήθηκε για το καλοκαιρινό της χρώμα, για τη ζωντάνια της. Έκοψε 415.000 εισιτήρια πρώτης προβολής.





ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

1960  "Μανταλένα"




Τέσσερα χρόνια μετά, ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ με το επιτελείο του και η ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ θα φτάσουν στην Αντίπαρο, ένα ξερονήσι εκείνης της μακρινής άγονης εποχής για να γυρίσουν μια αισθηματική δραματική κομεντί που αγαπήθηκε, καταξιώθηκε στην ιστορία του κινηματογράφου μας.
Για μια ακόμα φορά, η μαγική ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας, αποκτά ζωή από το καλλιτεχνικό χέρι του ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΛΑΣΣΑΛΥ, αυτού του μοναδικού κινηματογραφιστή, βραβευμένου με Όσκαρ. 


Το ...εξωτικό για εκείνα τα χρόνια νησί της Αντιπάρου, δίνει τις δικές του ομορφιές στο κοινό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς η ταινία προβλήθηκε ως τιμητική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ο Παντελής Ζερβός κατά βάση αλλά και μια πληθώρα άλλων εκλεκτών ηθοποιών, δίνουν λαμπερή ζωή στην ταινία κρατώντας την πολύ ψηλά στο ιστορικό πέρασμα του κινηματογράφου μας.



ΠΟΡΟΣ

1963  "Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο"


Τρία χρόνια πιο μετά, παίρνει σειρά ένα ακόμα νησί, και αυτή τη φορά του Αργοσαρωνικού. Ο αγαπημένος και πανέμορφος Πόρος. Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ θα γυρίσει μια κομεντί με φόντο το καλοκαίρι του Πόρου και επίκεντρο την χαρισματική παρουσία του μεγάλου Θανάση Βέγγου, ο οποίος ως ....Μάρλον Μπράντο σαρώνει με την επίκτητη γοητεία του, το γυναικείο φύλο.

Ασπρόμαυρη ταινία και αυτή. Σε φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ. Ο Πόρος αναδεικνύεται μέσα από μια σειρά καρέ σε πολλές τοποθεσίες, στα οποία κυριαρχεί η γαλήνη, η ηρεμία, η ομορφιά και η καλαισθησία.



Εκτός από τον απαράμιλλο Θανάση Βέγγο που είναι μια ...ταινία από μόνος του, διακρίνονται και οι: Κώστας Κακκαβάς, Περικλής Χριστοφορίδης, Ζανίνο, Έφη Οικονόμου, Ντίνα Τριάντη, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Καραβουσιάνος.



ΑΙΓΙΝΑ

1958  "Διακοπές στην Αίγινα"


Συνεχίζουμε στα νησιά του Αργοσαρωνικού που τότε, είχαν την τιμητική τους στον κινηματογράφο μας. Ο ΑΔΝΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ γράφει και σκηνοθετεί μια αφελή αισθηματική κομεντί εκμεταλλευόμενος την αύρα και τις δροσερές ερμηνείες τριών μεγάλων ηθοποιών

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ, στο κεντρικό ερμηνευτικό δίδυμο, ζουν το δικό του παραμύθι στο όμορφο νησί. Από κοντά τους ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, η ΑΛΕΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ και η ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.


Η ταινία αναδεικνύει τις ομορφιές του νησιού με τον τρόπο της και φυσικά θα καθιερώσει το εξαιρετικά επιτυχημένο δίδυμο ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ για τη συνέχεια ως "πατέρας-κόρη"




ΣΠΕΤΣΕΣ

Συνεχίζουμε το πανέμορφο ταξίδι μας στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Κατεβαίνουμε ακόμα πιο κάτω και κάνουμε σταθμό στις υπέροχες Σπέτσες. Εκεί θα συναντήσουμε τους ήρωες και πρωταγωνιστές μιας ακόμα ταινίας που φυσικά θα κερδίσει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας αλλά και στον Ελληνικό κινηματογράφο.

1966  "Τζένη Τζένη"


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ θα σκηνοθετήσει μια εκπληκτική, γεμάτη φως ταινία, ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ θα ανεβάσει μια υπέροχη φωτογραφία από το φυσικό κάλος του νησιού και μαζί με το δροσερό σενάριο των ΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑΛΑΜΑ-ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, θα γεννηθεί μια ταινία που μένει αξέχαστη στις μνήμες μας ως μία από τις πιο επιτυχημένες και εμπορικές ταινίες με 590.000 εισιτήρια πρώτης προβολής.


Ο Ντίνος Δημόπουλος με τον Καβουκίδη, θα εκμεταλλευτούν κάθε γωνιά του νησιού για να μας δώσουν υπέροχα κάδρα και λήψεις γεμάτες φως, χρώμα, θάλασσα και λουλούδια.
Στην ταινία λάμπει η ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ εκπληκτική. 
Δίπλα της ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ. 
Πιο "πίσω" ένας συγκλονιστικός ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ εκπληκτικός, η ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, η ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ και άλλοι ηθοποιοί.


Η περιβόητη σκηνή στην σπηλιά του Μπεκίρη με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, θα αφήσει ιστορία στα καρέ του σινεμά αλλά και στις καρδιές μας.



ΑΝΔΡΟΣ

Το καραβάκι μας ξανοίγεται στο πέλαγος. Περνάμε τα νησιά του Σαρωνικού και τώρα πιάνουμε τις υπέροχες Κυκλάδες. Πόσα πανέμορφα νησιά στο διάβα μας και φυσικά στην ανάλογη θέση στους κινηματογραφόφιλους.

Η πανέμορφη Άνδρος έχει φιλοξενήσει στην αγκαλιά της δύο ταινίες:

1968  "Κορίτσια στον ήλιο"


Δύο χρόνια αργότερα, ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ θα γράψει ένα απλοϊκό, πλην όμως τρυφερό και ρομαντικό σενάριο. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ θα το σκηνοθετήσει με τον γνωστό του υπέροχο τρόπο. Ο μεγάλος ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ θα κάνει κάδρα ανθρώπους και ομορφιές του νησιού και ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ θα ντύσει μουσικά με αριστουργηματικό τρόπο το φιλμ.

Έτσι μας προκύπτει ένα αισθηματικό μικρό δράμα μέσα στις ομορφιές της Άνδρου, τόσο παραθαλάσσια όσο και στα όμορφα ρουμάνια της.


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ θα πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του "άξεστου" βοσκού με την αιθέρια παρουσία της ΑΝΝ ΛΟΜΠΕΡΓΚ δίπλα του ως ονειρικό πέρασμα στη ζωή του από έναν άλλο κόσμο και κοινωνία. Μια προσέγγιση που θα προκαλέσει καταιγίδα στη ζωή του και στα συναισθήματά του.

Η ταινία είχε πολύ μεγάλες διακρίσεις με 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά παρακαλώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 1969.


Κάποιες σκηνές στο λιμάνι της Άνδρου, έγραψαν τη δική τους ιστορία αφήνοντας πίσω τους εικόνες και μνήμες εκείνης της εποχής.

1966  "Φουσκοθαλασσιές"

Την ίδια όμως εποχή, γυρίζεται στην Άνδρο, μία ακόμα ταινία, η οποία θεωρώ ότι αναδεικνύει την ομορφιά του νησιού με πιο καθοριστικό τρόπο.


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ θα γράψει ένα γλυκύτατο σενάριο, μια κλασική ηθογραφία, ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ θα σκηνοθετήσει με εξαίρετο τρόπο και ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ, ένας ακόμα μεγάλος κινηματογραφιστής, από αυτούς που έκαναν μαγικά με τη φωτογραφία τους, θα αναδείξει την ομορφιά του νησιού αλλά και των ανθρώπων.

Ένα τεράστιο ερμηνευτικό δίδυμο θα κυριαρχήσει στη σκηνή. Η ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ με τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ. Πληθωρικές παρουσίες που δεν αφήνουν περιθώρια για ερωτήματα και αντιρρήσεις.


Δίπλα τους ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ εξαιρετικός
Η μουσική ήταν του ΚΩΣΤΑ ΚΛΑΒΒΑ και το έργο ήταν βασισμένο στο θεατρικό του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΓΡΗ "Τ' αρραβωνιάσματα"
156.000 εισιτήρια σε πρώτη προβολή δεν είναι καθόλου λίγα. Η Άνδρος έλαμψε με τις γαλήνιες τοποθεσίες της μέσα στην ταινία. Θεωρώ ότι είναι μάλιστα κορυφαίο φιλμ που ανέδειξε τόσο πολύ τις ομορφιές ενός τόπου.


Εκπληκτικές εμπνεύσεις





ΜΥΚΟΝΟΣ

Κατηφορίζουμε τις Κυκλάδες και φυσικά στάση, που αλλού; Στην κοσμική Μύκονο!
Δεν θα μπορούσε να απουσιάσει έξω από την Ελληνική φιλμογραφία το νησί των ανέμων και των ...προκλήσεων. Αν και, σε σχέση με τη φήμη του, το Ελληνικό σινεμά, δεν το προτίμησε ιδιαίτερα. Ίσως να έχει και αυτό το συμβολισμό του, δεν ξέρω,

1969  "Η Παριζιάνα"


Η Φίνος φιλμς και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, θα συμπεριλάβει τη Μύκονο σε ένα από τα κλασικά του μιούζικαλ, μέσα από το οποίο, θα παρουσιάσει όσο μπορεί καλύτερα τις άπλετες και χορταστικές ομορφιές του κατάλευκου νησιού.

Και πάλι ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ θα δηλώσει παρών με την υπέροχη φωτογραφία του, αναγκαία για να τιμηθεί το νησί με τις όμορφες λήψεις του.


Η γνωστή εξαίρετη ομάδα των ερμηνευτών του Γιάννη Δαλιανίδη, έδωσε και εδώ το βροντερό της παρών: ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΕΡΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΕΡ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Χορός δια ...χειρός χορογράφου ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ, τραγούδι, υπέροχη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ. Πουλόπουλος και Μαρινέλλα δίνουν ρομαντικό χρώμα σε πολλές σκηνές σε αυτό το όμορφο μιούζικαλ.





Καιρός να κατηφορίσουμε στα Δωδεκάνησα. Να δούμε και εκεί τις πινελιές που άφησε πίσω του το Ελληνικό σινεμά στο χρονικό του πέρασμα. Η πρώτη μας στάση, θα είναι στη νησί του Ιπποκράτη.

ΚΩΣ

1961  "Ποια είναι η Μαργαρίτα"


Το οργιώδες πράσινο της Κω με την υπέροχη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική της, γεμίζει ομορφιά και χάρη την παλιά αυτή αισθηματική κομεντί, που μας γυρίζει στην αρχή της δεκαετίας του 1960, στα 1961.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ γράφει το δροσερό σενάριο, σκηνοθετούν οι ΝΤΙΜΗΣ ΔΑΔΗΡΑΣ και ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ ενώ το θαυματουργό του χέρι με τη φωτογραφία του βάζει ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ.



Εκείνα τα χρόνια, με την απουσία της ...δολοφονικής κίνησης, ο φακός είχε τη δυνατότητα να αναδείξει τη γαλήνη και την ομορφιά ακόμα και του αστικού τοπίου της πόλης της Κω, με μοναδικό μάλιστα τρόπο.
Η ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, πρωταγωνιστούν με λαμπερό ύφος και διάθεση. 

Οι σκηνές που βλέπουμε την άφιξη του πλοίου από Πειραιά να μην πιάνει λιμάνι, λιμάνι δεν υπήρχε κατάλληλο, αλλά να αποβιβάζει τους επιβάτες σε βάρκες που σπεύδουν κοντά του, είναι μοναδικής αξίας για να πάμε πίσω στα θαλάσσια ταξίδια εκείνης της εποχής. Φανταστείτε τη σκηνή ...καταχείμωνο!


Και βέβαια η κλασική σκηνή της ...επίσημης υποδοχής στο μικρό λιμάνι, όλα τα λεφτά. Το πράσινο του νησιού πρωταγωνιστεί εκθαμβωτικά.

ΡΟΔΟΣ

Εδώ είμαστε! Μετά την Κω, σειρά έχει να επισκεφτούμε την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Την παγκόσμια και μαγευτική Ρόδο. Άνετα θα την αποκαλούσαμε, "Το Ελληνικό Χόλιγουντ" καθώς πολλές μεγάλες και ιστορικές ταινίες γυρίστηκαν στα εδάφη της ακόμα και σειρές, αναδεικνύοντας την τεράστια ταξιδιωτική της αξία. Όμως εδώ δεν θα σταθούμε στις παραγωγές αυτές. Θα μείνουμε στο Ελληνικό καλοκαιρινό σινεμά και θα δούμε ότι τίμησε το νησί με πολλές ταινίες. Ας κάνουμε λοιπόν τη σχετική αναφορά μαζί με το ταξίδι. Θα σταθώ σε δύο ταινίες, οι οποίες πιστεύω ότι ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, τις ομορφιές της Ρόδου.

1964  "Το Δόλωμα"


Ο ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ γράφει και σκηνοθετεί μια δροσερή αισθηματική κομεντί. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ, με τη φωτογραφική του μηχανή, θα αναδείξει με εντυπωσιακό τρόπο τις υπέροχες ομορφιές του νησιού με τον καλύτερο τρόπο.

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, συνθέτουν μια εκρηκτική ερμηνευτική τριάδα ενώ ακολουθούν οι: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ.


Οι λήψεις στη σκηνή των λουτρών της Καλλιθέας είναι εκπληκτικές και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά του τοπίου σε σκηνές που άφησαν τη δική του ιστορία στις μνήμες μας.

Η ταινία αγαπήθηκε πολύ, έκοψε 557.000 εισιτήρια έχοντας τη 2η θέση εκείνης της χρονιάς και εμείς μαζί της, λατρέψαμε το σμαραγδένιο νησί, την αξεπέραστη γοητεία του Αλέκου Αλεξανδράκη, το τρομερό χιούμορ του Ντίνου Ηλιόπουλου και τις φιλότιμες προσπάθειες της Αλίκης να είναι καυτή και σέξυ.


1967  "Κάτι κουρασμένα παλικάρια"


Οι ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ γράφουν ένα εκπληκτικό σενάριο, γεμάτο ρυθμό και γέλιο και ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ σκηνοθετεί αυτήν την αξέχαστη αισθηματική κομεντί που σφράγισαν με την παρουσία τους δύο μεγάλοι ηθοποιοί.
Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ με την φωτογραφία του αποτυπώνει σε μοναδικά καρέ, την ομορφιά της Ρόδου, τόσο σε τοπία και λήψεις εξωτερικού χώρου όσο και μέσα στην πόλη.
Η ταινία "εκθέτει" τις ομορφιές της πόλης με εξαίρετο τρόπο αλλά δυστυχώς οι διαθέσιμες φωτογραφίες του διαδικτύου δεν έχουν τέτοια θεματολογία.
Συνεπώς θα περιοριστούμε στη φωτογραφία που βρήκα. Ένα υπέροχο καρέ που δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να έχει μια γενική άποψη από την καινούργια πόλη της Ρόδου από το σημείο αυτό.

Η ταινία ξέρουμε αγαπήθηκε και ξεχωρίζει ακόμα μέχρι σήμερα. Μάλιστα εκείνη την εποχή έκοψε 382.000 εισιτήρια σε πρώτη προβολή.

ΠΑΤΜΟΣ

Αφήνουμε την πολύβουη και κοσμική Ρόδο για να συναντήσουμε τη γαλήνη και την περισυλλογή στο υπέροχο νησί της Πάτμου. Εκεί θα αφεθούμε στην αγκαλιά μιας ταινίας που είναι τυλιγμένη σε μια έντονη μελαγχολία γεμάτη ποίηση αλλά και πολύ δυνατά αισθήματα

1970  "Όμορφες μέρες"


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα αισθηματικό δράμα με πολλά στοιχεία, λουσμένο στην ομορφιά της φύσης της Πάτμου αλλά και στην απλοϊκότητα των ανθρώπων της.
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ έχουν μια εξαίρετη φωτογραφία που μας ανοίγει διάπλατα την πύλη στις ομορφιές του νησιού. Την ομορφιά της ταινίας, συμπληρώνει η μαγική μουσική του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ.



Οι καημοί, τα όνειρα, τα βάσανα, οι προσδοκίες, η αγάπη, ο έρωτας, ο θάνατος. Οι μικρές ανθρώπινες κακίες και αδυναμίες. Όλα μαζί συνθέτουν ένα παζλ σε αυτές τις όμορφες μέρες που παρακολουθούμε στις γειτονιές του όμορφου νησιού.
Οφείλω να σας πω ότι όταν είδα αυτήν την ταινία, πάρα πολλά χρόνια πριν, το συναισθηματικό σοκ που αποκόμισα ήταν τόσο έντονο που για ένα ολάκερο καλοκαίρι, η μουσική και οι στιγμές της ταινίας συνόδευαν κάθε μου βήμα.


Ένα μπουκέτο από εξαίρετους ηθοποιούς γεμίζει με ιδιαίτερη χάρη τα καρέ της ταινίας:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ το πρωταγωνιστικό δίδυμο. 
Και ακολουθούν:  ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ, ΒΙΛΜΑ ΚΥΡΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ,  ΠΑΥΛΟΣ ΛΙΑΡΟΣ,  ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΝΑΝΕΡΗΣ, ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ.


Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ταινίας η συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών στην πλοκή της: ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΔΑΚΗΣ, ΠΟΠΗ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ.

ΧΑΛΚΗ

Το ταξίδι μας στα Δωδεκάνησα θα κλείσει στο πανέμορφο και ιστορικό νησί της Χάλκης. Εκεί θα τρέξουμε πάρα πολλά χρόνια μπροστά. Θα φτάσουμε στις σημερινές εποχές του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου και συγκεκριμένα στο 2000, όπου μια εξαίρετη ταινία θα γυριστεί στην αγκαλιά της φύσης του πανέμορφου αυτού νησιού.

2000 "To φως που σβήνει"



Οι Δέσποινα Τομαζάνη, ο Βασίλης Ντούρος και ο Γιάννης Τσίρος γράφουν το σενάριο και ο Βασίλης Ντούρος σκηνοθετεί ένα ανθρώπινο δράμα με πολλά κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Ο εξαίρετος κινηματογραφιστής Γιάννης Δρακουλαράκος κάνει μια εκπληκτική φωτογράφιση, η οποία αναδεικνύει με εμβληματικό τρόπο τις ομορφιές του νησιού.


Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ δίνει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην ταινία ως πρωταγωνιστής. Δίπλα του η ΒΙΚΥ ΒΟΛΙΩΤΗ και ο υπέροχος μικρός ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΓΟΛΟΣΙΝΣΚΥ.

Θα κλείσουμε το μεγάλο αυτό ταξίδι στα Ελληνικά πελάγη αλλάζοντας ...πέλαγος. Φεύγουμε από τα νησιά του Αιγαίου και αλλάζουμε ρότα για Επτάνησα. Και εκεί γυρίστηκαν φιλμ, τα οποία ανέδειξαν την ομορφιά των νησιών του Ιονίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Επτάνησα χωρίς ...Κέρκυρα είναι φυσικά φαγητό χωρίς ...αλάτι. Νησί λουσμένο στα χαρίσματα της φύσης, νησί τυλιγμένο στην αγκαλιά της ιστορίας. Άπλετες ομορφιές και χάρες που φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητο το Ελληνικό σινεμά. Έτσι, είχαμε πολλές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί και μας ανέδειξαν τη χάρη της.
1960 "Ραντεβού στην Κέρκυρα", αισθηματική κομεντί του ΝΤΙΜΗ ΔΑΔΗΡΑ
1968 "Η Αρχόντισσα κι ο αλήτης" αισθηματική κομεντί του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
1972 "Η κόμησα της Κέρκυρας" αισθηματική κομεντί του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Εδώ θα στα σταθώ σε μία από αυτές

1972 "Η Κόμησα της Κέρκυρας"


Αλέκος Σακελλάριος γράφει και σκηνοθετεί μια όμορφη και δροσερή αισθηματική κομεντί που εκμεταλλεύεται στο έπακρό την επιφάνεια δύο μεγάλων ηθοποιών, του ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ και της ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, τις μαγικές εικόνες του νησιού αλλά και με την φωτογραφική μηχανή του καλλιτέχνη ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ.

Έτσι μας προκύπτει μια όμορφη ταινία, γεμάτη ωραίες εικόνες, μουσική του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ και χορογραφία του ΦΩΤΗ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ.



Φιλαράκια μου
νομίζω ότι το ταξίδι μας ήταν όμορφο, δεν συμφωνείτε; Κάθε τι που έχει σχέση με τα νησιά της πατρίδας μας, παίρνει την υπέροχη γεύση τους. Και τη μεταδίδει πολλαπλάσια σε όλους ως ευλογία και χάρισμα μοναδικό.
Να χαίρεστε κάθε στιγμή κοντά τους όσο μπορείτε. Και μιας και σέρνεται πολύ γκρίζο ολόγυρά μας, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν παραστάσεις, βάλτε να δείτε αυτές τις ταινίες. Να ταξιδέψετε και εσείς και εγώ στα πανέμορφα στέκια από τα στολίδια της πατρίδας μας.

Καλό καλοκαίρι να έχετε




Σχόλια

  1. Αχ Γιαννη μου τι ομορφο αφιέρωμα! Υπέροχες αγαπημένες ταινίες όλες κι η ομορφιά των νησιών μας λάμπει!!!
    Θα προσθετα το ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ με δίδυμο Καρέζη- Αλεξανδράκη και φυσικά το ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΛΙ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ και ποσα αλλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Χριστίνα μου, ακριβώς! Ναι, δεν αναφέρθηκα καθόλου στις ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στα νησιά μας γιατί τότε θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερο κατάλογο. Ίσως πρέπει να τον κάνω ξεχωριστά. Σε ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι για το σχόλιό σου. Να είσαι καλά κοπέλα μου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπη ανάρτηση να αναφέρεις τα νησιά που είναι κυρίως ο προορισμός πολλών για τις διακοπές τους μέσω του κινηματογράφου!!!!!!!! Ωραία αναδρομή από αγαπημένες ταινίες. Την Κεφαλλονιά δεν είδα να αναφέρεις σνιφ...(το κλειδί της Ευτυχίας είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στην Κεφαλλονιά να ξέρεις) χαχαχαχα
    Εντυπωσιακή ανάρτηση και μου άρεσε πολύ πολύ
    Καλησπέρα Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, δεν το ήξερα αυτό για την ταινία που αναφέρεις. "Το κλειδί της Ευτυχίας". Έψαξα στοιχεία για την ταινία Άννα. Πολύ παλιά και δεν έχω στοιχεία εικόνων δυστυχώς. Γυρίστηκε και το "Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" στο νησί μας αλλά είναι ξένη και δεν έκανα αναφορά εκεί.
      Ναι, πιστεύω έχουμε ανάγκη αυτή τη διάθεση, να αλλάξει λίγο η ψυχολογία μας βρε κορίτσι μου και τι καλύτερο από τα νησιά μας ναι;
      Να περνάς καλά κοπέλα μου. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  3. Τι υπέροχο αφιέρωμα ήταν αυτό Γιάννη μου, γεμάτο δροσιά και νοσταλγία! Απόλαυσα κάθε λέξη, κάθε εικόνα του! Μπράβο φίλε μου, πραγματικά μας ταξίδεψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Κατερίνα μου με τη χαρά σου. Πιστεύω το είχαμε ανάγκη το ταξίδι. Μας χρειάζεται, ειδικά ...ημών που θα παραμείνουμε ...θαλαμοφύλακες της πόλης. Παρέα λοιπόν με τα φιλμ του σινεμά μας και τα νησιά μας. Στέλνω την καλησπέρα μου και ειλικρινά ευχαριστώ που είσαι εδώ.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη φίλε μου μας δρόσισες.
    Ένα καλοκαιρινό κινηματογραφικό οδειπορικό, πραγματικά κορυφαίες ταινίες που ανέδειξαν τις περιοχές. Το Υδραbeach ακόμα το θυμάμαι,χαχα.
    Μπράβο Γιάννη φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α τώρα που είπες Ydra beach Γιώργο, γυρίστηκαν εκεί δύο ταινίες, μεσούσης της χούντας. Και οι δύο του Κώστα Καραγιάννη με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα εν δράσει, τη Ρίκα Διαλυνά, την Καίτη Πάνου κλπ. Ομολογώ, ως ταινίες, δεν λένε τίποτα απολύτως, πέραν από κάποιες κορυφαίες ατάκες του Λάμπρου. Αλλά οι λήψεις από το υπέροχο αυτό μέρος ήταν πολύ όμορφες.
      Γιώργο μου, καλό σου καλοκαίρι φίλε. Με αυτά που επιθυμείς και σχεδιάζεις αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο αφιέρωμα, αγαπημένες ταινίες!
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου, ευχαριστώ κορίτσι μου. Χαίρομαι που μπορώ να σου δώσω λίγη δροσιά καλή μου φίλη. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  6. Τι συγκινητικό και όμορφο αφιέρωμα
    το απόλαυσα
    ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες να κάμεις τούτη τη παρουσίαση / ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου καλησπέρα σου. Χάρηκα πολύ που σου άρεσε καλή μου φίλη. Να περνάς όμορφα, καλοκαιρινά, το υπέροχο νησί σας. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  7. Υπέροχο, πλήρες και με πολλές θύμησες, κινηματογραφικό οδοιπορικό . Εμπνευσμένο το θέμα σου, ότι χρειάζεται για τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, μου χάρισε πολλά χαμόγελα καθώς το διάβαζα!
    Νάσαι καλά, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου, για αυτό το ανέβασα. Ζούμε έγκλειστοι κατ' ουσίαν. Πρόσβαση σε χαρές θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχουμε. Συνεπώς τέτοιες στιγμές μας είναι αναγκαίες για να αλλάξουμε παραστάσεις αγαπητέ φίλε. Μας κάνουν καλό. Πολλές καλησπέρες και όμορφη Κυριακή.

      Διαγραφή
  8. Μπράβο Γιάννη για το όμορφο αφιερωμα. Δε ξέρω αλλά νιώθω πως ακόμα και τότε που δεν ήταν εύκολες εποχές, "χάλαγαν" χρήματα για εξωτερικά γυρίσματα. Τώρα πια με τις τεχνικές μοντάζ και τα ειδικά εφέ, δεν δίνουν χρήματα για εξωτερικά γυρίσματα τις περισσότερες φορές.
    Η Ελλάδα πράγματι έχει αναδείξει μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές ομορφιές.
    Και καλά έκανες και μας τις θύμισες.
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, κοίτα, αν κάποιος νομίζει ότι θα γυρίσει σοβαρή ταινία χωρίς εξωτερικά γυρίσματα και θα την βγάλει με ...μοντάζ και τέτοιες αηδίες, είναι πολύ γελασμένος και θα γίνει ρεζίλι! Αν φυσικά θέλει να κάνει κάτι σοβαρό. Αλλιώς....
      Προσπαθώ να φέρω μια καλοκαιρινή όμορφη αύρα κορίτσι μου στη διάθεσή μας όσο γίνεται. Την καλησπέρα μου και σε ευχαριστώ πολυ.

      Διαγραφή
  9. Αξεπέραστος και αιώνιος "Ζορμπάς" Γιάννη μου! Στην λεβεντογέννα Κρήτη, όπως άλλωστε και "η νεράιδα και το παλικάρι" (Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες!), "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (Μελίνα Μερκούρη), "η μάχη τής Κρήτης", "η θεία μου η χίπισσα" (Μάταλα). "Ραντεβού στην Κέρκυρα" (Αλεξανδράκης-Καρέζη) με μοναδικά πλάνα από το νησί, όπως και το "Βίβα Ρένα", όπως και μέρος τής ταινίας "η αρχόντισσα και ο αλήτης". Στο Αγκίστρι η ομώνυμη ταινία "Αγκίστρι", στα Κύθηρα το "ταξίδι στα Κύθηρα" (1985), καθώς και "κορίτσια για φίλημα" και "μια ελληνίδα στο χαρέμι", και οι δυο στην Ρόδο. "Η Μαρία της Σιωπής" στην Τζια.. Και φαντάζομαι και πόσες άλλες θα ξεχνάμε αλήθεια. Σημασία έχει Γιάννη μου, ότι το φόντο ήταν "έτοιμο" σε κάθε ταινία που επέλεγαν οι δημιουργοί, να γυριστεί σε κάποιο ελληνικό νησί. Πάρα πολύ μου άρεσε αυτό σου το θέμα! Όπως ξέρεις, ό,τι έχει να κάνει με ελληνικές ταινίες, το αγαπώ! Καλές καλοκαιρινές ημέρες!🌼🌻🌼

    https://www.zarpanews.gr/to-chorio-stin-kriti-poy-protagonistise-se-ellinikes-kai-diethneis-kinimatografikes-paragoges/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το ελληνικό σινεμά Πέτρα μου. Ειδικά εκείνο των κλασικών μας χρόνων. Βλέπεις η νοσταλγία και το συναίσθημα φορτώνουν την ψυχή μας. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα ήταν τα νησιά που δεν σήκωσαν στην γη τους κάποια σινεφίλ δημιουργία. Ο διεθνής κινηματογράφος είναι ένα θέμα από μόνος του και δεν τον έπιασα καθόλου.
      Χάρηκα, μία ακόμα φορά, τόσο το σχόλιό σου καλή μου. Και επειδή είναι λίγο κάπως η διάθεσή μας, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συγκίνηση που μου χάρισες. Φιλιά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  10. Σε συνθήκες καύσωνα και φόβου, το αφιέρωμά σου ήταν το απόλυτο βάλσαμο στη μέρα μας. Υπέροχες ταινίες, σπουδαίοι ηθοποιοί και κάτι μνήμες από παλιά καλοκαίρια που βλέπαμε παρέα τις ταινίες αυτές. Τότε που μαζευόμασταν στις αυλές και στα σπίτια, δίχως διαπιστευτήρια και πιστοποιητικά.
    Καλή συνέχεια στο καλακαίρι σου Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε Μαρία μου! Πως έπιασες αμέσως την ψυχή μας! Σινεμά στην αυλή με την τηλεόραση έξω στην κληματαριά ή έστω στο μπαλκόνι με παρέα και καρπουζάκι. Και ελληνικά νησιά, κωμωδία, ατάκες, χορός, όμορφες εικόνες. Αχ τι νοσταλγία!
      Καλησπέρα γλυκιά μου και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφο κινηματογραφικό ταξίδι..
    Χάρηκα πολύ που έβαλες την υπέροχη τρυφερή ταινία που γυρίστηκε στην Χάλκη!

    Μπορεί τα νησιά μας τον χειμώνα να είναι δύσκολα για τους ντόπιους, το καλοκαίρι όμως τους αποζημιώνουν όλους με αυτές τις στιγμές ξεγνοιασιάς ακόμα και τώρα με την τρελή κατάσταση που βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Κατερίνα μου, τα νησιά μας μένουν έρημα και μόνα το Χειμώνα. Αγκαλιά με την εγκατάλειψη του κέντρου και τα προβλήματά τους. Όταν κλείνουν τα φώτα της δημοσιότητας βλέπεις. Ναι η ταινία στη Χάλκη από τις πλέον τρυφερές του σύγχρονου σινεμά. Στις φάσεις αυτές απολαμβάνουμε τα νησιά μας μέσα από όμορφες ταινίες Κατερίνα μου. Στέλνω φιλιά κορίτσι μου, καλά να περνάς.

      Διαγραφή
  12. Πολύ όμορφο το αφιέρωμα στα νησιά του ελληνικού κινηματογράφου. Ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές και άλλες ομορφιές, που αρχίζουν να χάνονται.. Δεν την ήξερα την ταινία "Τ' αρραβωνιάσματα" - δεν την έχω δει στην τηλεόραση. Άρα Μ. Αρώνη και Δ. Παπαγιαννόπουλος έχουν συμπρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες - ενδιαφέρον. Και δεν θυμόμουν την ταινία που γυρίστηκε στη Χάλκη - τη θυμήθηκα τώρα.. Να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι, με όμορφες εικόνες, όσο γίνεται ανεπηρέαστοι από όσα απαιτητικά συμβαίνουν γύρω μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου, "Τα αρραβωνιάσματα" δεν είναι ο τίτλος της ταινίας. Είναι ο τίτλος του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία με τον τίτλο "Θαλασσογραφίες". Η ταινία στη Χάλκη "Το φως που σβήνει" δεν είναι από τις ευρύτερα γνωστές για αυτό. Είναι όμως πολύ καλή. Σε ευχαριστώ Τζοάννα μου για αυτό το νοσταλγικό ταξίδι εδώ παρέα. Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ