Περί τηλεοπτικών σειρών ο λόγος: "El Inocente" (Ο Αθώος)

 Φίλες και φίλοι,

έχω μιλήσει στο παρελθόν για την δυναμική και την ποιότητα του Ισπανικού σύγχρονου κινηματογράφου. Ειδικότερα για το Ισπανικό αστυνομικό θρίλερ, το οποίο ξεχωρίζει, θα έλεγα κυριαρχεί σε ύφος, στυλ, ποιότητα, στο χώρο του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

O δημιουργός που ξεχωρίζει πάνω στο είδος δεν είναι άλλος από τον Καταλανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο:  ORIOL PAULO

Γεννημένος το 1975 στην Βαρκελώνη, ο 46χρονος δημιουργός πιστώνεται με μια σειρά φιλμικές δημιουργίες που έχουν αφήσει πολύ μεγάλο όνομα στο Ευρωπαϊκό σινεμά. Εδώ σας θυμίζω τι σας έχω δώσει μέχρι τώρα:

"El cuerpo" (Το σώμα)  (Σενάριο-σκηνοθεσία)

"Los ojos de Julia" (Τα μάτια της Τζούλια)   (Σενάριο)

"Contra tiempo" (Ο αόρατος επισκέπτης)  (Σενάριο-σκηνοθεσία)

Σήμερα θα σας μιλήσω για την τελευταία μεγάλη και σπουδαία δουλειά του Ισπανού κινηματογραφιστή. Και αυτή είναι με την μορφή τηλεοπτική σειράς. Μάλιστα έχει προβληθεί στο Netflix πολύ πρόσφατα.

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για το:

"EL INOCENTE"

(Ο ΑΘΩΟΣ)


"O Aθώος" είναι ένα υπέροχο αστυνομικό θρίλερ με όλα τα στοιχεία της δραματικής περιπέτειας που χαρακτηρίζουν τα έργα του Oriol Paulo. Τρέχει σε οκτώ επεισόδια των 53' περίπου το καθένα από αυτά.

Είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αμερικάνου συγγραφέα HARLAN COBEN "The innocent"


Για μια ακόμα φορά και βέβαια αυτή τη φορά ακόμα περισσότερο, μιας και μιλάμε για παραγωγή τηλεοπτικής σειράς, ο δημιουργός θα μας ταξιδέψει σε έναν ζοφερό σκοτεινό κόσμο εγκλημάτων και παραβατικότητας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Με τις διαδρομές του, τους χαρακτήρες του, που είναι πολλοί αυτή τη φορά, με την αφήγησή του, τις κλασικές απρόβλεπτες ανατροπές του. Θα μας δώσει λοιπόν στη μεγάλη οθόνη ένα αστυνομικό θρίλερ που θα μας κρατήσει σε έναν δυνατό ρυθμό. Θα μας συγκλονίσει, θα μας αποκαλύψει βρώμικους και ερεβώδεις κόσμους παρανομίας και νοσηρής ανθρώπινης στάσης ζωής. 

Όλα αυτά μέσα από ένα κεντρικό πρόσωπο, πρωταγωνιστή. Τον ήρωα του έργου, τον Mateo Vidal, έναν νεαρό άντρα, ο οποίος και θα σύρει την όλη πλοκή.


Θα πρέπει να πούμε ότι αυτή τη φορά το θέμα κατεβαίνει στα απύθμενα σκοτάδια της διαφθοράς, της διαπλοκής, στην εφιαλτική μάστιγα του τράφικινγκ και της εκπόρνευσης νεαρών κοριτσιών, προχωρώντας ένα ακόμα σκαλί στο βυθό του βούρκου εκείνων που κινούν τα συγκεκριμένα νήματα του υποκόσμου αλλά και των "λευκών κολλάρων" που τους στηρίζουν και καλύπτουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρεμιέρα: 30 Απρίλη 2021

Διανομή: NETFLIX

Συγγραφέας: HARLAN COBEN

Σενάριο: ORIOL PAULO, JORDI VALLEJO, GUILLEM CLUA

Σκηνοθεσία: ORIOL PAULO

Μουσική: FERNANDO VELAZQUEZ

Κινηματογράφιση-φωτογραφία: BERNAT BOSCH

Μοντάζ:  GUILLELMO DE LA CAL,  PAU ITARTE,  JUDITH MIRALLES

Σκηνογραφία;  GINA BERNADO MUNTANE

Ενδυματολογία:  MIGUEL CERVERA


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


MARIO CASAS στο ρόλο του Mateo Vidal


AURA GARRIDO στο ρόλο της Olivia Costa, συζύγου του Ματέο Βιντάλ


ALEXANDRA HIMENEJ στο ρόλο της αστυνομικού επιθεωρητή Lorena Ortiz



JOSE CORONADO στο ρόλο του αστυνομικού διευθυντή Teo Aguilar



GONZALO DE CASTRO & ANA WAGENER 

στο ρόλο του Jaime & Sonia, γονέων του Ντάνυ



JUANA ACOSTA στο ρόλο της Maria Lujan



MARTINA GUSMAN στο ρόλο της Kimmy Dale



SANTI PONS στο ρόλο του τ.αστυνόμου Gallardo




XAVI SAEZ στο ρόλο του Saez



SAM FEUER στο ρόλο του Anibal



SUSI SANCHEZ στο ρόλο της ηγουμένης Hermana Irene




ORIOL VILA στο ρόλο του αστυνόμου Bruno Soto



MIMA RIERA στο ρόλο της Mara, νύφης του Ματέο



JOSEAN BENGOETXEA στο ρόλο του αστυνομικού διeθυντή Oliete



ANNA ALARCON στο ρόλο της ντετέκτιβ Zoe

Το θέμα-η πλοκή-το περιβάλλον δράσης

Η σειρά εξελίσσεται στον τρέχοντα ιστορικό χρόνο με χώρο δράσης την σημερινή Ισπανία.
Το κεντρικό πρόσωπο της πλοκής είναι ένας νεαρός, ο Ματέο Βιντάλ.
Το μοτίβο δράσης εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Σε παρελθόντα και τρέχοντα χρόνο.
Θα παρακολουθήσουμε τη ζωή του κεντρικού ήρωα, στα νεανικά του χρόνια, όπως αυτή στιγματίζεται από ένα τραγικό περιστατικό.
Όλα ξεκινούν ένα απλό καθημερινό βράδυ όπου ο Ματέο διασκεδάζει με τον αδελφό του σε ένα κλαμπ. Εκεί ο Ματ, θα εμπλακεί, χωρίς δική του ευθύνη, σε έναν κλασικό καυγά, με μήλο της έριδος μια νεαρή κοπέλα. Στην συμπλοκή που ακολουθεί, ο Ματέο τραυματίζει θανάσιμα τον νεαρό Ντάνυ, καθώς ο τελευταίος γλιστρά και χτυπά σε ένα κράσπεδο στο έδαφος.


Η ζωή του Ματέο σημαδεύεται με 4 χρόνια στη φυλάκιση καθώς δικάζεται με το μέγιστο της προβλεπόμενης ποινής. (Φόνος εξ αμελείας).
Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε τον νεαρό λίγα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.
Η ζωή του έχει αλλάξει ριζικά. Με προσωπικό αγώνα, κοντά στον αδελφό του, προσπαθεί και χτίζει ξανά τη ζωή του. Θα τον δούμε δικηγόρο και παντρεμένο με την νεαρή Ολίβια Κόστα, νεαρή κοπέλα, την οποία έχει γνωρίσει πριν χρόνια, σε μια άδεια εξόδου από τις φυλακές.


Το παρελθόν, θα έρθει να συναντήσει ξανά το νεαρό ζευγάρι καθώς το νέο τους διαμέρισμα γειτονεύει με αυτό του φίλου του νεκρού Ντάνι και της γυναίκας του, που εκείνο το βράδυ ήταν και η αιτία της σύγκρουσης.
Όλα θα αλλάξουν τραγικά και εφιαλτικά όταν η Ολίβια, θα φύγει για τη Γερμανία μετά από μια κλήση της εταιρείας που δουλεύει. Από τότε ο Ματέο θα χάσει τα ίχνη της. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα αρχίσει να δέχεται σειρά απειλών και βίντεο με "πρωταγωνίστρια" τη γυναίκα του, σε στιγμές αποκαλυπτικές σε ένα ξενοδοχείο με έναν άλλο άντρα.

Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και θα παρακολουθήσουμε μια συγκλονιστική σειρά γεγονότων που θα φτάσουν πάρα πολύ μακριά με εμπλοκές προσώπων που σταδιακά θα μπουν στη δράση.



Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Τον Oriol Paulo τον γνωρίζουμε. Δεν μας είναι μήτε άγνωστος μήτε χθεσινός. Το κινηματογραφικό του στυλ είναι πάντα από τα καλύτερα, στην κορυφαία θέση, στο είδος του αστυνομικού φιλμ. Αυτή τη φορά, ως σειρά, έχει τη δυνατότητα να δουλέψει άνετα με τον ρυθμό. Να δώσει τα στοιχεία μιας ανοιχτής περιπέτειας. Να μπορεί να βάζει σταδιακά στην πλοκή τους πρωταγωνιστές του αφού παρουσιάζει στοιχεία της ιστορίας και του χαρακτήρα τους.
Η αφήγησή του, πάλι, βασίζεται πολύ στα flash back, αναγκαία για να συνδεθεί παρελθόν με παρόν. Κάτι που στη σειρά είναι πλήρως αναγκαίο. 
Στη σειρά έχει μια καινοτομία που του δίνει άπλετα ο χρόνος των 8 επεισοδίων: Να παρουσιάσει αναλυτικά κάθε του βασικό χαρακτήρα ώστε ο θεατής να έχει επίγνωση στο πως και στο γιατί ο ήρωας έχει φτάσει στο τρέχον σημείο.
Το μοντάζ είναι εκπληκτικό, η φωτογραφία, η μουσική. Η ατμόσφαιρα σκοτεινή, απειλητική, αγχώδης. Ξέρουμε ότι ο Paulo δεν διστάζει να είναι αφόρητα σκληρός με βίαιες και αιματηρές εικόνες δίνοντας ωμά την σκληρότητα των εγκλημάτων. Και στη σειρά εδώ, είναι πολλά!


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Σε μια σειρά τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από ένα απλό κινηματογραφικό φιλμ. Το πλήθος των χαρακτήρων και δη των πρωταγωνιστικών είναι αρκετά μεγαλύτερο αλλά και ο χρόνος δράσης τους επίσης. Δεν είναι απλή ή δευτερεύουσα παρουσία. Είναι ουσιαστική.
Το "El Inocente" λοιπόν δουλεύει με πολλούς χαρακτήρες. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε ομάδες:

Οι κύριοι πρωταγωνιστές:

Mario Casas, Aura Garrido, Alexandra Jimenez,  Jose Coronado


Οι αντίστοιχες ερμηνείες τους με τη σειρά:

Ματέο Βιντάλ,  Ολίβια Κόστα: το κεντρικό μας ζευγάρι.
Επιθεωρήτρια Λορένα Ορτίθ και αστυνομικός διευθυντής Τεό Αγκιλάρ.

Μια εκπληκτική τετράδα ερμηνειών, η οποία γεμίζει τα πάντα! Δυναμισμό, ερμηνεία, συγκίνηση, εξωτερικά χαρακτηριστικά, επιρροή.
Το νεαρό ζευγάρι αποδεικνύεται μεγάλο ταλέντο για τη συνέχεια του Ισπανικού κινηματογράφου.
Η Alexandra Jimenez είναι εκπληκτική. Σε ώριμη ηλικία 41 ετών, Έξοχη, συγκινητική θα έλεγε κανείς άνετα. Ένας χαρακτήρας φορτωμένος με μεγάλο συναισθηματικό βάρος παρελθόντος έρχεται να το συναντήσει στην υπόθεση που θα αναλάβει για να κορυφωθεί στο μεγάλο τέλος.
Ο Jose Coronado, στα 64 του χρόνια πια, αποτελεί ένα πολύ βαρύ χαρτί στην Ισπανική υποκριτική σκηνή. Είναι συγκλονιστικός πραγματικά και το "εκτόπισμά" του στην οθόνη εμφανέστατο.

To background στις ερμηνείες


Το δίδυμο των Gonzalo De Castro & Ana Wagener
με ιδιαίτερη ερμηνευτική βαρύτητα ως χαρακτήρες και σενάριο.
Καταξιωμένοι ηθοποιοί και οι δύο δίνουν εδώ τον καλύτερο εαυτό τους με ερμηνείες συγκλονιστικές ως οι γονείς του Ντάνυ, του αγοριού που σκότωσε ο Ματέο.


Τον πρώτο μεγάλο κύκλο κλείνει η τριάδα των: Juana Acosta, Martina Gusman, Ana Alarcon.
Τρεις εμβληματικές γυναικείες παρουσίες, με σημαντικό ειδικό βάρος στη σειρά.
Ερμηνείες που ξεχωρίζουν και διακρίνονται για την εκφραστική τους δύναμη.

Φίλες και φίλοι,
"Ο Αθώος" είναι ένα ακόμα διαμάντι στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος με στοιχεία θρίλερ περιπέτειας από την Ισπανία.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το κατατάξεις στο σύνολο μιας ακόμα σειράς. Αποτελεί ένα ξεχωριστό κόσμημα στο συγκεκριμένο είδος, που θα σας συναρπάσει, θα σας συγκινήσει, θα σας προβληματίσει καθώς δεν διστάζει να βάλει βαθιά και σκληρά το χέρι σε πολύ πικρές και άγριες αλήθειες μιας σύγχρονης κοινωνίας και του υποκόσμου της.
Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Ειδικά για σας που έχετε συνδρομή ή πρόσβαση στο Νετφλιξ.


Σχόλια

  1. Γιάννη φίλε μου καλησπέρα από τα ξένα.
    Υπέροχη ανάλυση για μια σειρά που την έχω στα υπόψιν και σίγουρα μου κέντρισες το ενδιαφέρον.
    Το νέτφλιξ είναι η αλήθεια έχει χρηματοδοτήσει πολλές ξένες παραγωγές (ισπανικές, ιταλικές, γερμανικές, γαλλικές) οι οποίες είναι υπέροχες. (Φυσικά πρέπει να προσέχεις γιατί το ρητό λίγα και καλά δεν ισχύει για την πλατφόρμα)
    Από ισπανική σειρά, η οποία με κράτησε παρόλα τα σκαμπανεβάσματα, ήταν το La casa de papel, το οποίο το τσίμπησε το νετφλιξ, και στο προτείνω.
    Μπράβο φίλε μου, καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο θαλασσινέ μας φίλε, δεν ξέρεις τι χαρά μου δίνεις που στέλνεις μήνυμα. Ελπίζω να είσαι καλά, να προσέχεις και όλα να τρέχουν όμορφα. Ναι, η σειρά αξίζει πράγματι φίλε μου και φυσικά ισχύουν όσα λες. Το Casa de papel, ξακουστό! Βέβαια και μεγάλο. Το έχω στα υπ' όψη μου Γιώργο. Να ευχηθώ καλό μήνα φίλε, να είσαι καλά, με κάθε μου ευχή και σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Γιάννη, θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου σχετικά με την ποιότητα του Ισπανικού κινηματογράφου. Έχω να το λέω πως όσες ταινίες έχω δει μέχρι τώρα, μου έχουν κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος. Θα την ψάξω και θα την δω οπωσδήποτε. Άλλωστε με ταινίες την βγάζω ως επι το πλείστον. Διαβάζοντας τον τίτλο, μου ήρθε στο νου μια ταινία του ' 77 νομίζω, Ο ΑΘΩΟΣ του σπουδαίου Λουκίνο Βισκόντι με την Λάουρα Αντονέλι και τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι σε δραματικούς ρόλους που ίσως την έχεις δει κι εσύ. Ταινία εποχής. Υπέροχη κι αυτή!
    Να είσαι καλά, σ' ευχαριστώ για την πρόταση και καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαρία μας. Αγαπημένη μου φίλη ελπίζω να είσαι καλά και να καλοκαιριάζεις όμορφα με ωραίες στιγμές. Δεν έχω δει την Ιταλική ταινία δυστυχώς.
      Ναι, το Ισπανικό σινεμά έχει κάνει πλέον σχολή στο είδος του: αστυνομικού θρίλερ και στο είδους του τρόμου. Είναι μοναδικοί και πολύ ψηλή αισθητική.
      Να την δεις τη σειρά Μαρία, στην προτείνω ανεπιφύλακτα, έχει και σοβαρά ζητήματα που θίγει.
      Ευχαριστώ για το πέρασμα καλή μου και τις ευχές σου. Να είσαι καλά. Όμορφη συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Γιάννη μου. Δροσερή -επιτέλους η βραδιά- και είπα να αφήσω το σχόλιό μου για μια σειρά που δεν έχω δει αλλά θα τη δω γιατί είναι στα προσεχώς. Νέτφλιξ έχω και ευτυχώς έχει και καλές σειρές. Το La casa de papel το έχω δει και να το δεις οπωσδήποτε.
    Φιλιά πολλά ( πολύ χάρηκα που είδα πρώτο πρώτο σχόλιο του Γιώργου μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ χάρηκα με το Γιώργο μας Άννα μου! Και εννοείται για σένα. Να απολαμβάνεις τη δροσιά, το καλοκαίρι σου. Βλέπεις τι γίνεται. Η ζωή είναι στιγμές και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει.
      Η σειρά είναι εξαίρετη και τώρα ξεκίνησα μια ακόμα του είδους, του ίδιου συγγραφέα, ο οποίος δείχνει να είναι αυθεντία. Προτιμώ βέβαια τις μικρές σειρές 7-8 επεισοδίων που είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Η "Ναυαρχίδα" των σειρών που είδα και με έχει, στην κυριολεξία, συγκλονίσει, ήταν εκτός Νέτφλιξ, το "Penny dreadful" που είναι μεγάλη σειρά και θα την παρουσιάσω.
      Το Casa de papel ναι είναι διάσημο και πρέπει να το δω Άννα μου. Ας είμαστε καλά.
      Σε ευχαριστώ κορίτσι μου. Δύναμη να έχετε και να περνάμε καλά. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Επιτέλους έχω δει τη σειρά αυτή !!!
    Ξεκίνησα βαριεστημένα, άλλη μια ιστορία, με τα γνωστά κλπ κλπ...
    Όμως πολύ σύντομα, συγκεκριμένα από το δεύτερο κιόλας επεισόδιο ανασκουμπώθηκα Πρώτα από όλα μου πήρε αρκετό χρόνο για να καταλάβω πως βλέπω το δεύτερο επεισόδιο της ίδια σειράς και όχι μια άλλη σειρά. Πραγματικά αυτό που αναφέρεις, (πλάκα μου κάνεις δεν μπορώ να κάνω αντιγραφή απόσπασμα από το κειμενό σου και να το επικολλήσω στο σχόλιο μου χαχαχα ) ... τι έλεγα... α ναι αυτό που αναφέρεις πως παρουσιάζει αναλύτικά τον κάθε χαρακτήρα, σε συνδιασμό με το πόσο κάθε φορά το διασκεδάζει ο σκηνοθέτης λες και είναι άλλη κινηματογραφική παραγωγή με κράτησε ως το τέλος της σειράς..
    Ρε παιδί μου όταν ο σκηνοθέτης δεν είναι τυχαίος. ακόμα και αν δεν τον γνωρίζεις από άλλες του δημιουργίες, έχει τη δύναμη να σε αρπάξει και να σου φυλακίσει το ενδιαφέρον.
    Αυτά και φεύγω χαρούμενη γιατί όχι μόνο διάβασα άλλα και συμφωνώ με όσα αναφέρεις
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω να Μάνια μου που έχουμε κοινή άποψη για τη σειρά! Και πόσο χαίρομαι που την έχεις δει. Μιλάμε για ...σχολή το Ισπανικό θρίλερ έτσι; Και ο συγγραφέας έχει έξοχη γραφή. Υπάρχουν και άλλα αξιόλογα έργα του στο ίδιο στυλ. Και φυσικά ο σκηνοθέτης. Ναι και, όπως λες, προχωρά σπονδυλωτά. Το 2ο ειδικά επεισόδιο, νομίζεις ότι είναι άλλη σειρά πράγματι.
      Και εγώ είμαι χαρούμενος που σε είδα εδώ καλή μου και με άποψη κιόλας, την οποία ξέρεις ότι πάντα εκτιμώ. Στέλνω φιλιά πολλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ