Περί τηλεοπτικών σειρών ο λόγος: "Άγριες Μέλισσες"

 Φίλες και Φίλοι,

είναι γνωστό εδώ και καιρό, όπως το βλέπετε, ότι ζούμε στην περίοδο της ακμής των τηλεοπτικών σειρών. Τόσο σε διεθνές όσο και σε ελληνικό επίπεδο, η μυθοπλασία δίνει βάση για το γύρισμα μεγάλων ή μικρότερων τηλεοπτικών σειρών, οι οποίες "εισβάλλουν" στη ζωή μας.

Η μεγάλη κρίση της πανδημίας, έπληξε άσχημα τον κινηματογράφο και την παραγωγή του. Οι αίθουσες των σινεμά έκλεισαν, ο κόσμος αποκόπηκε από τη ζωντανή παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας στον "ναό" της προβολής της, στην κινηματογραφική αίθουσα.

Όλο αυτό και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, έχουν οδηγήσει στην αλματώδη αύξηση της παραγωγής τηλεοπτικών σειρών, οι οποίες πλέουν αποκτούν "κινηματογραφικό ύφος και στυλ" και σαρώνουν και το σινεφίλ κοινό.

Το NETFLIX είναι η "ναυαρχίδα" στον τομέα της παραγωγής. Κύρια το νεανικό κοινό έχει στρέψει μαζικά την προσοχή του προς τα εκεί. Στην ταπεινή Ελληνική πραγματικότητα, κάποια τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι βλέπουμε την ERTFLIX να ηγεμονεύει στο WEB TV με ξένες αλλά και Ελληνικές σειρές. 

Με λίγα λόγια ζούμε τη μεγάλη επιστροφή των Ελληνικών τηλεοπτικών σειρών. Παρά το ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο χώρο του κινηματογράφου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μεγάλες σειρές που παίζονται στα κανάλια και έχουν μάλιστα και εντυπωσιακή διείσδυση στο κοινό. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω μια γενική ματιά σε τηλεοπτικές σειρές που ήδη κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας.

Αρχή, φίλες και φίλοι, κάνω από μια μεγάλη σειρά που έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού.

"ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ"


Ήταν η πρώτη οργανωμένη δημιουργία, μεγάλης τηλεοπτικής σειράς, σε Ελληνικό μη "καλωδιακό" κανάλι, στη σύγχρονη εποχή. Στις 3 Ιούνη έπεσε η αυλαία και του 2ου κύκλου της σειράς, μετρώντας 151 επεισόδια. Ο 1ος κύκλος προβλήθηκε στην προηγούμενη τηλεοπτική περίοδο και μέτρησε 125 επεισόδια. Αποτελεί, μέχρι τώρα, την πιο δημοφιλή σειρά στην ελεύθερη Ελληνική τηλεόραση. Προβάλλεται σε καθημερινό επίπεδο, Δευτέρα έως Παρασκευή με σαρωτική επιτυχία.


Δεν έχω σκοπό να δώσω μια πλήρη ανάλυση της τηλεοπτικής αυτής σειράς. Λεπτομερή και εκτενή στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο site του καναλιού που την προβάλλει και εκεί θα συνεχίσει και τον επόμενο 3ο κύκλο της. Σκοπός μου είναι να πω δύο-τρία πράγματα για την σειρά, όπως την έζησα και τη βίωσα όλον αυτόν τον καιρό της προβολής της.

Η Παραγωγή

Η παραγωγή της σειράς ανήκει στην JK PRODUCTIONS και εδώ οφείλουμε να εκφράσουμε τα καλύτερά μας σχόλια καθώς, το όλο έργο, αποτελεί μια δουλειά με πλήρη σεβασμό στην κινηματογραφική δημιουργία και φυσικά στον τηλεθεατή. Είναι μια παραγωγή που δεν "λυπήθηκε" το κόστος και αποφάσισε να το κάνει γενναία για να παρουσιάσει κάτι καλό και πειστικό.



Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, ένα ολάκερο χωριό στήνεται μπρος στα μάτια μας από το μηδέν. Παίρνει ζωή πηγαίνοντάς μας πίσω στα 1959 σε ένα μικρό χωριό του Θεσσαλικού κάμπου, το Διαφάνι, το οποίο και αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων των δρώμενων στην πλοκή.

Όλα σχεδιάστηκαν με μοναδική μαεστρία, με μεράκι, με αγάπη στο προϊόν και στο έργο. Αποτέλεσμα να πάρουμε ένα ολάκερο χωριό τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο.

Οι Συντελεστές

Σενάριο: Μελίνα Τσαμπάνη, Πέτρος Καλκόβαλης

Σκηνοθέτες:  Σπύρος Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Πατρώνης

Σκηνοθέτης σειράς:  Λευτέρης Χαρίτος

Φωτογραφία:  Βαγγέλης Κατριτζιδάκης,  Δημήτρης Θεοδωρίδης

Σκηνογραφία:  Αντώνης Χαλκιάς

Ενδυματολογία: Τριάδα Παπαδάκη

Μοντάζ:  Λυδία Αντόνοβα

Μουσική

Για τη μουσική της σειράς έχουμε να πούμε κάποια ιδιαίτερα πράγματα. 
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ έχει κάνει την διασκευή στο ομώνυμο τραγούδι που ερμηνεύει η ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ.

Την υπόλοιπη Μουσική έχει γράψει ο ταλαντούχος και ιδιαίτερα ρομαντικός στην έκφραση:  ALEX SID (Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος) με τους υπέροχους στίχους της ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΑΤΕΛΛΗ.

Την σειρά, εκτός από το τραγούδι των τίτλων, ντύνουν αρκετά ακόμα υπέροχα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν: ο ίδιος ο συνθέτης, η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ (ερμηνεύει 3 τραγούδια) και η ηθοποιός της σειράς ΔΑΝΑΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ (Δρόσω), η οποία ερμηνεύει ένα τραγούδι.

Το υπέροχο τραγούδι "Πέτρα" που ερμηνεύει ο συνθέτης, στην κυριολεξία έχει απογειωθεί και βρίσκεται στο TOP 10 από τα 200 Ελληνικά τραγούδια στο SHAZAM.


Το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον της σειράς

Τα δρώμενα στις "Άγριες Μέλισσες" ξεκινούν από το τέλος της δεκαετίας του 1950. Χώρος δράσης είναι ο πολύπαθος Θεσαλλικός κάμπος με τις οξείς κοινωνικές του αντιθέσεις και ταξικές αναφορές. Το ΔΙΑΦΑΝΙ, το χωριό-κέντρο της δράσης, είναι η μικρογραφία της Θεσσαλικής υπαίθρου. 
Οι ισχυροί γαιοκτήμονες λειτουργούν ακόμα στη λογική του παλιού τσιφλικά σε όλα τα επίπεδα χειραγώγησης. Πολιτικά, ταξικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Ακόμα και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. 
Έτσι ο ΔΟΥΚΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ είναι ο κυριότερος και πιστότερος εκφραστής του σύγχρονου τσιφλικά της Ελληνικής υπαίθρου. 
Γύρω του λειτουργεί ένα ολάκερο δίκτυο ελέγχου και εφαρμογής της εξουσίας του. Ο ίδιος, ο αδίστακτος επιστάτης του, (ΜΕΛΕΤΗΣ), οι χαφιέδες του, οι τοποτηρητές της εξουσίας του, (ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ).
Η νομή της εξουσίας μέσα στην οικογένειά του γίνεται με τρόπο βίαιο, αδίστακτο και δολοφονικό όπου ακόμα και αδέλφια συγκρούονται μέχρις εσχάτων μέχρι την τελική επικράτηση του ενός.


Ολόγυρα και απέναντί του, ο απλός λαός. Οι χωρικοί, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από το ζυγό του. Αγρότες μόνοι, χωρίς ταξική συνείδηση, που όταν επιχειρήσουν να την οργανώσουν, με το Δάσκαλο επικεφαλής και να χτίσουν το δικό τους συνεταιρισμό, θα συναντήσουν την αιματηρή αντίδραση του "ηγεμόνα". Όσοι σκύψουν το κεφάλι θα έχουν μια αναξιοπρεπή μπουκιά ψωμί. Οι άλλοι που θα διεκδικήσουν το βιος τους, τα χωράφια τους, αποτελούν εχθρούς και φυσικά στόχους.
Και η μυθοπλασία της σειράς ορίζει αυτούς τους στόχους να είναι ΓΥΝΑΙΚΕΣ! ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ, (Αδελφές Σταμίρη), με μία εξ αυτών σε πιο ατίθαση διάθεση (Ελένη Σταμίρη) να ηγείται της απέλπιδας προσπάθειας να μείνουν όρθιες και ζωντανές.
Το ότι είναι γυναίκες αναδεικνύει και τον τρόπο που η ελληνική περιφέρεια της εποχής "έβλεπε" τη θέση των γυναικών στην παραγωγή.


Η σειρά θα σκύψει με προοδευτική ριζοσπαστική ματιά πάνω στο κοινωνικό αυτό υπόβαθρο. Θα αναδείξει τις αντιθέσεις, την καταπίεση, τη διαπλοκή. Μάλιστα στον 2ο κύκλο, ιδιαίτερα στο τέλος του, θα βουτήξει για τα καλά στο σκοτεινό παρασκήνιο που γέννησε τις φασιστικές συμμορίες που θα ετοίμαζαν το έδαφος για την επερχόμενη χούντα του 1967. Κάτι που θα δούμε εκτενώς στον 3ο κύκλο.




Η Μυθοπλασία

Το κεντρικό σεναριακό θέμα μας οδηγεί να παρακολουθήσουμε τη σύγκρουση της οικογένειας του Δούκα Σεβαστού, τοπικού τσιφλικά, με τις τρεις ορφανές αδελφές Σταμίρη, οι οποίες προσπαθούν δραματικά να κρατήσουν την ιδιοκτησία των χωραφιών τους από τις αδηφάγες επεκτακτικές βλέψεις του πρώτου.
Στον κεντρικό πόλο της αναμέτρησης, ο Δούκας Σεβαστός με την Ελένη Σταμίρη.
Όμως το παρελθόν της ισχυρής οικογένειας δεν είναι μήτε καθαρό, μήτε άδολο. Ένα-ένα τα βρώμικα μυστικά της δράσης τους θα έρθουν στο φως να ενώσουν παρελθόν με παρόν.
Οι εσωτερικές αντιθέσεις της οικογένειας Σεβαστού είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο, που θα δημιουργήσει εκρηκτικές συγκρούσεις οριζόντια και κάθετα σε όλη την τοπική κοινωνία.

Μέσα από αυτήν την κεντρική σύγκρουση θα απλωθεί ένα δίχτυ πλοκής και συγκρούσεων, μέσα στο οποίο, θα έχουν την ευκαιρία να αναδειχτούν οι πρωταγωνιστές με τους δευτεραγωνιστές στην πορεία της σειράς.



Σκέψεις και απόψεις πάνω στη σειρά

Μια τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται σε καθημερινή βάση και που διαρκεί τόσο πολύ έχει σίγουρα τα θετικά και τα αρνητικά της. Τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματά της.
Σαν τηλεθεατής, οφείλω να παρατηρήσω τα εξής ξεκινώντας πρώτα από τα μειονεκτήματα και τα αρνητικά:
Ένα τέτοιο πλήθος επεισοδίων και ροή προβολής είναι σίγουρο ότι θα μας δώσουν "κοιλιά" στην πλοκή. Αυτό είναι δεδομένο. Σίγουρα θα έχουμε σεναριακή "φλυαρία", αργή εξέλιξη, κουραστική ροή σκηνών ή και διαλόγων. Όπως και έγινε. Υπήρξαν επεισόδια που απλά γέμισαν το χρόνο τους χωρίς τίποτα παραπάνω. Καμία εξέλιξη στην πλοκή, καμία ένταση ή συγκίνηση. 
Ακόμα έχω παρατηρήσει και πολλά σεναριακά ατοπήματα που μερικές φορές φαντάζουν λίγο γραφικά:
1) Δεν γίνεται, για παράδειγμα, πολλές φορές, κύρια στον 1ο κύκλο, να έχουμε τόσους "κρυφούς" ήρωες σε διάφορες γωνιές. Σχεδόν δίπλα, χωρίς κανείς να τους αντιλαμβάνεται.
2) Δεν γίνεται 10 άνθρωποι να περπατάνε σε χωράφι, πάνω σε φύλλα και κλαριά, στο δάσος και να μην γίνονται αντιληπτοί σε κάποιον στα 15-20 μέτρα.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μια σειρά, ανάλογης ροής, να μετατραπεί σε "σαπουνόπερα" με ολέθρια αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι η σειρά, υπήρξαν στιγμές, που ακροβάτησε σε τέτοιους κινδύνους όμως τους ξεπέρασε κατηγορηματικά και απέφυγε ανάλογους σκοπέλους.

Η παραγωγή, όπως είπα, δεν δίστασε να επενδύσει σε όλα εκείνα που γεννούν μια ποιοτική δουλειά που ήρθε να μείνει και να χαράξει μνήμες.


Στα θετικά και πλεονεκτήματα μιας τέτοιας σειρά είναι το εξής και είναι βασικό: 
Οι χαρακτήρες και οι ρόλοι γίνονται κτήμα στη συνείδηση του τηλεθεατή, Ο τελευταίος δένεται άρρηκτα με όλα τα πρόσωπα και ρόλους. Γίνονται όλοι μέρος της καθημερινής του ροής, των δικών του στιγμών. Συμπάσχει μαζί τους, δένεται με την τύχη τους. Αυτό θα συντελέσει η σειρά να γίνει κομμάτι της συνείδησης του κοινού της, κάτι που το πέτυχαν οι "Άγριες μέλισσες" με κατηγορηματικό τρόπο.





Ερμηνείες

Ο κατάλογος των ερμηνευτών στη σειρά είναι πάρα πολύ μεγάλος καθώς το πλήθος των χαρακτήρων-ρόλων είναι πλούσιος και στον 2ο κύκλο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο. Δεν έχει νόημα να κάνω αναλυτική αναφορά σε κάθε χαρακτήρα καθώς αυτό μπορείτε να το βρείτε σχετικά εύκολα στο site της σειράς στο κανάλι που προβάλλεται. (ANT1)


Το καστ της σειράς πέτυχε κάτι σημαντικό. Έδεσε με άριστο τρόπο, παλιούς και καταξιωμένους ηθοποιούς με νέα παιδιά που βρήκαν γόνιμο χώρο να αναδειχτούν και να δούμε την αξία και τη δυναμική τους για το αύριο. Κάτι σημαντικό και ελπιδοφόρο. 


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΛΟΣ,

ΠΑΥΛΟΣ ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ,  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ,  ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΘΩΜΑ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΞΕΣ,  ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ, ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Ήρθαν σαν "βαριά" πρώτα χαρτιά, με την πείρα τους και την καταξιώσή τους να δώσουν την πρώτη μαγιά στο καστ της σειράς.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ,  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΕΙΛΑ-ΦΑΜΕΛΗ,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ,  ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ,  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Να πούμε ότι η ερμηνεία του Βασίλη Μπισμπίκη, σε έναν ιδιαίτερα σκληρό κόντρα ρόλο, ήταν συγκλονιστική.




ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΚΟΥ,  ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΪΛΟΣ,  ΔΑΝΑΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ,  ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΒΗ,  ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ,  ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΒΗ,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ,

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΑΙΝΗΣ

Μια ακόμα ομάδα νέων παιδιών κατά βάση, που πρώτη φορά μπήκαν στα σπίτια μας σε μαζική θέαση.

Είναι "ατέλειωτο" το καστ των ερμηνευτών που πλαισίωσαν τη σειρά.

Για τους κλασικούς μεγάλους ηθοποιούς που δούλεψαν στη σειρά, τους ξέρουμε, γνωρίζουμε την αξία τους, απλά θα προσθέσουμε ακόμα μια σημαντική τους εμφάνιση. Κάποιοι μάλιστα, θα έλεγα, έκλεψαν τις εντυπώσεις βάζοντας τη σφραγίδα τους την τελευταία στιγμή στο μεγάλο φινάλε του 2ου κύκλου της σειράς. Όπως η τριάδα των ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΚΟΥΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΛΛΟΥ, ΚΑΤΙΑΣ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ.

Το μεγάλο κέρδος στην υποκριτική μας σκηνή είναι η ανάδειξη νέων ηθοποιών που θα αποτελέσουν το μεγάλο αύριο για την τέχνη στην πατρίδα μας. Και θεωρώ ότι ήταν πάρα πολλά τέτοια νέα παιδιά που κέρδισαν, με την ερμηνεία τους, μια τέτοια θέση.



Εδώ η ομάδα των ερμηνευτών της καθημερινότητας της σειράς:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,  ΔΑΝΑΗ ΛΟΥΚΑΚΗ,  ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΛΙΝΑΚΗ,  ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ,  ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΒΑΛΗ,

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ,   ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,  ΚΩΣΤΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

Τα σκηνικά

Φαντάζομαι, γνωρίζετε ότι για τα γυρίσματα της σειράς έχει στηθεί από το μηδέν ολάκερο το χωριό. Ω ναι! Τα σκηνικά είναι εκπληκτικά. Δύσκολα μια Ελληνική σειρά προχωρά σε τέτοια σκηνογραφία. Το Διαφάνι έχει στηθεί κανονικά σε όλα του τα επίπεδα. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Με μαγικά όμορφο τρόπο, απόλυτα αξιόπιστο και αισθητικό.


Μια ματιά στα ράφια του παντοπωλείου-καφενείου του χωριού σας πείθει αμέσως για το είδος της δουλειάς και της αισθητικής που έχει γίνει.

Η αποδοχή της σειράς από το τηλεοπτικό κοινό ήταν εντυπωσιακή καθώς κατέγραψε πολύ μεγάλα νούμερα τηλεθέασης.
Ειδικά τα δύο τελευταία της επεισόδια, τα οποία και προσωπικά θεωρώ ότι άγγιξαν οριακά ύψη συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης.

Η σκηνή του θανάτου της Ανέτ (Κάτια Δανδουλάκη) ήταν συγκλονιστική, όπως ακριβώς και αυτή του Μιλτιάδη. Ο εξαίρετος ηθοποιός Γιώργος Γάλλος και η σκηνοθεσία έδωσαν ρεσιτάλ πραγματικό στο γύρισμα της σκηνής. Δείτε το σχετικό απόσπασμα. Προσέξτε τη σιωπή του τοπίου, πραγματικά συγκλονιστική. Ακούστε τη διακριτική μουσική που συνοδεύει τη φωνή του πρωταγωνιστή. Νιώστε τον ήχο της ροής του ανέμου μαζί με την κίνηση στα στάχυα. Από τις μεγαλύτερες πραγματικά σκηνές της σειράς.



Φίλες και φίλοι, το να προσπαθήσεις να δώσεις μια πλήρη εικόνα για μια τηλεοπτική σειρά που ήδη έκλεισε δύο κύκλους, σε ένα αφιέρωμα, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Η δουλειά είναι πολύ αφαιρετική και ίσως δεν αποδώσει τη σωστή διάσταση.
Πιστεύω ότι οι "Άγριες μέλισσες" είναι μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά, που σέβεται την μυθοπλασία και τον τηλεθεατή δίνοντάς του ένα συνολικό έργο με ψηλά μέτρα ποιότητας και αισθητικής όπως και υποκριτικής τέχνης.
Δείγμα του ότι, αν μια παραγωγή δεν μπει σε καλούπια μεμψιμοιρίας και μιζέριας μπορεί να δώσει πολύ ποιοτικά πράγματα.


Σχόλια

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση Γιάννη μου!
    Αγάπησα αυτή την σειρά και όλους τους ρόλους,.
    Μα λάτρεψα τον καταπληκτικό Μιλτιάδη ( Γιώργο Γάλλο) για την εξαιρετική ερμηνεία του.
    Νομίζω όμως ότι είναι λάθος να πάει σε τρίτο κύκλο, μακάρι να κάνω λάθος.
    Καλή συνέχεια καλέ μου φίλε. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιργινία μου καλησπέρα. Ναι, ο Γιώργος Γάλλος είναι εξαιρετικός. Με ερμηνεία που ξεχώρισε και σημάδεψε θα έλεγα τη σειρά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε για τον τρίτο κύκλο αν δεν δούμε. Η θεματολογία δείχνει άριστη καθώς θα έχουμε δράση στην περίοδο χούντας. Η προσθήκη νέων ηθοποιών και δη του Αιμίλιου Χειλάκη, αναμένεται να είναι μια σούπερ ...μεταγραφή. Ακούγονται και άλλα ονόματα.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη, να είσαι καλά. Στέλνω φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία η τοποθέτηση σου, φίλε μου.
    Υπέροχη σειρά που μας κράτησε παρέα αυτόν το δύσκολο χειμώνα.
    Όπως λες, μερικές φορές έκανε κοιλιά, άλλες φορές υπερεβαλε, αλλά γενικώς ήταν Υπέροχη.
    Με το καλό να δούμε και τη συνέχεια υπό καλύτερες συνθήκες.
    Καλό τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, είναι φυσικό μια τέτοια σειρά να κάνει κοιλιά. Η καθημερινή προβολή και τα αμέτρητα επεισόδια, σίγουρα θα δημιουργήσουν τέτοια θέματα. Ευτυχώς στο γενικό λογαριασμό το πρόσημο είναι ιδιαίτερα θετικό. Μακάρι να έχουμε συνέχεια. Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου, ώρα σου καλή.

      Διαγραφή
  3. Την συγκεκριμένη σειρά, αν και έχω ακούσει για την ποιότητά της, δεν την έχω παρακολουθήσει. (εκτός του πρώτου επεισοδίου, που έπαιζε ο Κωνσταντίνου). Μου είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθήσω μια καθημερινή σειρά, ειδικά στην ζώνη που προβαλλόταν. Έχω να πω όμως για τον σκηνογράφο της, τον Αντώνη Χαλκιά με καταγωγή από την Κάρπαθο. Η ονομασία Διαφάνι, είναι δικής του έμπνευσης, από το επίνειο του χωριού του στην Κάρπαθο, το παραθαλάσσιο Διαφάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ...κοντοχωριανός ο σκηνογράφος έτσι Βασίλη; Θαυμάσια! Να και κάτι που μάθαμε ενδιαφέρον. Ο άνθρωπος έχει κάνει απίθανη δουλειά και έχει και το δικαίωμα του ...νονού για το χωριό.
      Κοίτα να δεις εγώ τι κάνω Βασίλη στο θέμα της θέασης. Τη σειρά την έβλεπα από το web tv του καναλιού, όποτε ήθελα, τις ώρες που ήθελα, χωρίς διαφημίσεις! Αυτό ειδικά. Οπότε σου ρίχνω γενικά μια καλή ιδέα για όλες τις σειρές.
      Ευχαριστώ φίλε μου, καλή συνέχεια να έχεις.

      Διαγραφή
  4. Θα πω ότι αν και ξέρω τη σειρά δεν την παρακολουθώ, γιατί δεν μπορώ να παρακολουθώ σειρές. Ποτέ δεν το έκανα, ούτε τώρα βέβαια.
    Εύχομαι και ο τρίτος κύκλος να έχει την ίδια τηλεθέαση και να μη συμβεί ότι στις περισσότερες που σβήνει το ενδιαφέρον μια και τραβάει πολύ το σενάριο
    Ωραία παρουσίαση ΓΙάννη μου
    Καλησπέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ Άννα μου γιατί αυτό; Θέλω να πω, τι είναι εκείνο που σε απωθεί στις σειρές;
      Μακάρι να ισχύσει αυτό που είπες γιατί είναι κρίμα να υπάρχει τέτοια κατάληξη.
      Άννα μου, ευχαριστώ κορίτσι μου για την παρουσία. Στέλνω φιλιά πολλά καλή μου.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ την αναμονή για τα μέλλοντα να συμβούν. Δεν μ'αρέσει να αγωνιώ τι θα γίνει παρακάτω και να με γεμιζει συναισθηματικά μια σειρά ειδικά δραματική και να είμαι συνεχώς σε αναμονή...αγχωτικό πλήρως!

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχαχαχα Άννα μου καταλαβαίνω! Χμμμμ σου έχω μια πρόταση και νομίζω είναι καλή. Θα βλέπεις τη σειρά που επιλέγεις μαζεμένη, συγκεντρωμένη. Από τα web tv των καναλιών. Και έτσι θα ορίζεις εσύ τις επιλογές σου. Νομίζω καλή πρόταση, την κάνω και εγώ ξέρεις. Καλησπέρα κορίτσι μου. Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
    4. Άννα μου σε καταλαβαίνω. Εγώ προσωπικά περιμένω να τελειώσει ο κύκλος και τότε έχει binge watching.
      Καταλαβαίνω τώρα τι νιώθεις όταν κοπανάω τα Συνεχίζονται... χωρίς έλεος και βλέπουμε...χαχα

      Διαγραφή
    5. Χαχαχαχαχαχαχα Γιώργο ναι! Και στη "Διαθήκη" και με τα παλιότερα έργα σου και εγώ με το "Δάσος", το "συνεχίζεται" πέφτει κατά ριπάς. Τι να κάνουμε ρε γμτ. Τα ...τυραννάμε τα παιδιά.

      Διαγραφή
    6. Χαίρομαι που με καταλαβαίνετε Γιώργο και Γιάννη!!! Σκέψου ότι αυτά που δημοσίευσα στο μπλογκ μου τα Αλμπατρος και τον Τρελοφάν εγώ είχα περισσότερη αδημονία για την συνέχεια και δεν μπορουσα να κρατηθώ να μην δημοσιεύσω κι ας έδειχνα ασέβεια σε όσους δεν προλάβαιναν να διαβάσουν....Δεν μπορώ τις συνέχειες! Το είπαμε, το ξεκαθαρίσαμε, το καταλάβατε...γράφετε γρήγορα!!!

      Διαγραφή
    7. Χαχαχαχαχαχαχχα, εντάξει Άννα μου. Σε νιώθουμε, σε καταλαβαίνουμε, σε αγαπάμε πάντα. Το ξέρεις δα ναι; Φιλιά. Πάω να δώσω κεφάλαιο στο Γιώργο για το "δάσος"

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική επιλογή να αρχίσεις με τις Μέλισσες, μιας και αγαπήθηκε απ’ το κοινό και απόκτησε φανατικούς φίλους και άλλους τόσους εχθρούς. ‘Ισως επειδή-λέω- είναι εποχής; Ίσως γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχα ενδιαφέρον στην tv με εξαίρεση «τα καλύτερά μας χρόνια» στην ΕΡΤ1. Δεν ξέρω! Σαν σενάριο ενδιαφέρον (ταξικές αντιθέσεις, προβλήματα της αγροτιάς, κατάχρηση εξουσίας, και στο βάθος ξεσηκωμός των κολίγων και η χειραφέτηση της γυναίκας) αν και σε πολλές των περιπτώσεων ήταν κουραστικό, αλλού έκανε κοιλιά πράγματι, άλλοτε σοβαροφανές κι άλλοτε εξοργιστικό. Άγγιξε λίγο τη Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα (έρωτες απαγορευμένοι, πάθη)…κλπ…κλπ. Στους ηθοποιούς που υποδύονται τους ρόλους βγάζω το καπέλο, και ιδιαίτερα σε νέους που δεν ήξερα καν το όνομά τους. Καταπληκτικοί! Η Κίτσου, να πω την αλήθεια δεν με έπεισε αντίθετα ώρες-ώρες δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Αξιαγάπητος ο μικρός Ευτύχης κι ο μικρός Σέργιος. Άψογη βρίσκω την ενδυματολογία και χμμ…θα περίμενα περισσότερα από τη σκηνοθεσία με αρκετά κενά, ωστόσο πολύ κοντά στην αλήθεια. Εχω πολλούς ενδοιασμούς για τον τρίτο κύκλο καθώς αναρωτιέμαι τι έχει να μας δείξει ακόμη που να έχει ενδιαφέρον. Αν ισχύουν τα όσα λένε οι κακές γλώσσες για καινούργιους έρωτες κλπ.. νομίζω θα χάσει πολλά. Άλλωστε τα βαριά ονόματα ήδη απουσιάζουν. Μπορεί να κάνω και λάθος!
    Γιάννη να είσαι καλά με μια όμορφη έστω ζεστή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου, κάθε σου παρατήρηση εδώ είναι απόλυτα ρεαλιστική και οι σκέψεις σου είναι τεκμηριωμένες. Φυσικά και υπήρξαν κενά, αστοχίες, κοιλιά μεγάλη, ίσως τραβηγμένες καταστάσεις. Για αυτό και είπα, σε αυτές τις περιπτώσεις, μια μεγάλη σειρά έχει τον κίνδυνο μετατροπής σε σαπουνόπερα.
      Μέχρι στιγμής θεωρώ το πρόσημο μακράν θετικό. Ο τρίτος κύκλος έχει ένα ατού. Το χρόνο δράσης. Χούντα, διαπλοκή. Είσοδος στο καστ ενός πολύ μεγάλου ηθοποιού, του Αιμίλιου Χειλάκη και ενός ακόμα που ήταν έξοχος στο "Η ζωή εν τάφω", ο Δημήτρης Μοθωναίος. Θα το δούμε.
      Ναι, χαιρετίσαμε την είσοδο νέων ηθοποιών που, για μένα, με εξέπληξαν με την ερμηνεία τους. Κουτσουράκης, Ροϊλός, Γκωτσόπουλος, Τρίγκου. Και άλλοι ακόμα.
      Πάντα σε τέτοιες μεγάλες σειρές έχεις να μιλήσεις για συν και πλην Αννίκα μου. Τουλάχιστον έγινε μια αξιόλογη σειρά που σεβάστηκε το κοινό. Αυτό νομίζω μετράει.
      Φίλη μου σε ευχαριστώ πολύ απ΄ την καρδιά μου για την ουσία της συμμετοχής σου.

      Διαγραφή
  6. Έχω "συγχωρήσει" τυχόν λάθη και υπερβολές τής σειράς, Γιάννη μου, κι έχω αποφασίσει πως θα μείνω φαν τής σειράς μέχρι το τέλος! Όπως αναφέρεις κι εσύ στο πολύ ωραίο αφιέρωμά σου, πέρα από σπουδαίους ηθοποιούς που ξέραμε, συμμετέχουν και εξίσου σπουδαίοι -νεότεροι, και κατά βάσει "παιδιά" τού θεάτρου- που η σειρά μάς έκανε την τιμή να μας τους γνωρίσει. Θεωρώ πώς, σε πολλά σημεία, το έργο αν και τηλεοπτικό, είχε "άρωμα" θεάτρου σε ό,τι αφορά την υποκριτική τέχνη τών ηθοποιών, κι αυτό το βρήκα -εκτός απο οικείο- και υπέροχο!

    Να σου πω τέλος, πώς η σεναριογράφος τής σειράς (η οποία απροπό είναι και σύζυγος με τον έτερο σεναριογράφο), είναι και συγγραφέας. Και πριν από ένα μήνα περίπου, κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο "άγριες μέλισσες, το πρώτο πέταγμα". Περιττό να σου πω ότι το έχω αποκτήσει ήδη για να το διαβάσω το καλοκαίρι 😉Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα και φυσικά.. εν αναμονή τού φθινοπώρου 😉🌻

    Υ.Γ Η Κάτια Δανδουλάκη αγαπημένη, και η σκηνή με τον θάνατό της, από τις συγκλονιστικότερες! Την Κίτσου την έχω θαυμάσει στο θέατρο, όπως επίσης και τον Πανταζάρα σε πολλά έργα .. συγκλονιστικός. Όμως αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποιον, είναι όλοι τους υπέροχοι! Π.χ ο Γιώργος Γάλλος για εμένα θα έπρεπε να πάρει βραβείο, μαγικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου,
      όλα τα εξαίρετα που αναφέρεις, ένα πράγμα μου φανερώνουν περίτρανα. Τη μεγάλη σου αγάπη, λατρεία θα έλεγα, για το θέατρο! Και την υποδομή σου πάνω σ' αυτό. Είμαι περήφανος που είσαι εδώ και μιλάς, συμμετέχεις για αυτό το θέμα. Είναι πολύτιμες οι σκέψεις και απόψεις σου.
      Όπως είπαμε, μια τέτοιους είδους σειρά, θα έχει και λάθη, και αδυναμίες και υπερβολές και αστοχίες. Σίγουρα. Είναι αδύνατον να μην έχει. Όμως και εγώ είδα έναν αρμονικό συνδυασμό παλιών και νέων ηθοποιών σε υπέροχες ερμηνείες. Κάποιες σκηνές μέσα στη σειρά θα μείνουν αξέχαστες. Έγραψαν ιστορία. Και τη σφράγισαν οι ηθοποιοί με την σκηνοθεσία.
      Απόλαυσα τη συμμετοχή και το σχόλιό σου αγαπημένη μου φίλη και σε ευχαριστώ θερμά για αυτό. Ο Γάλλος συγκλονιστικός! Πέραν κάθε προσδοκίας.
      Καλή βδομάδα κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  7. Γιάννη φίλε μου, μια ακόμη αναλυτική παρουσίαση.
    Με ποιάνεις αδιάβαστο μιας και από ελληνικές σειρές δεν γνωρίζω αρκετά, πέρα από ελάχιστες.
    Φυσικά δεν μπορώ όμως να μην παραδεχτώ το hype που έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη. Ένα άρτιο αποτέλεσμα και ποιότητα. Και βλέπω πως δειλά δειλά βγαίνουν αξιόλογες προτάσεις στον αέρα, τόσο σε κοινωνικη-δραματική θεματολογία, όσο και σε κωμική.
    Μπράβο Γιάννη φίλε μου. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώργο φίλε μου, καλή σου βδομάδα. Μακάρι και σε Ελληνικό επίπεδο να έχουμε σειρές όμορφες, καλές που να μπορούν να κρατήσουν δυναμικό κοινό και ποιότητα. Τελευταία έχουν γίνει πολύ καλές δουλειές πάνω στο κομμάτι αυτό.
      Ευχαριστώ Γιώργο μου για τα καλά σου λόγια. Μιλάμε φίλε μου, ευχές.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ