Γιώργος Κοτανίδης: Στα μονοπάτια της απώλειας



Θλιβερός και εξαιρετικά επώδυνος ήταν ο απόηχος που άφησε η είδηση της απώλειας του Γιώργου Κοτανίδη μετά από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.
Ο αγαπητός ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση όχι μόνο στον κινηματογραφικό και θεατρικό κόσμο αλλά και σε κάθε απλό άνθρωπο είτε του πνεύματος είτε του μόχθου.

Μια εμβληματική μορφή που προσέφερε ολόγυρά του μια άσβεστη γαλήνη, ένα πλατύ και εκφραστικό χαμόγελο αλλά και μια εμφανή γοητεία που, παρά το πέρασμα των χρόνων, έδειχνε πεισματικά να μην εγκαταλείπει τον εξαίρετο ηθοποιό μας.


Γενικά βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στις 5 Φλεβάρη 1945 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στη Δράμα όπου εκεί είχαν καταφύγει οι γονείς του ως πρόσφυγες. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός. Φοίτησε στην Κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία ακολούθησε χωρίς τη θέλησή του, μετά από πίεση των γονέων του. Η Μεγάλη του αγάπη ήταν το Θέατρο και κατ' επέκταση ο Κινηματογράφος. Ως φοιτητής ασχολήθηκε με τα αντίστοιχα τμήματα του Ιδρύματος που φοιτούσε.

Έζησε τα τραγικά πολιτικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης του 1960 ως φοιτητής μέσα στη φωτιά των εξελίξεων. Ήταν παρών, μάρτυρας, στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ακριβώς μια μέρα πριν τα γεννέθλιά του. Είχε ήδη ξεκινήσει την πρώτη του ριζοσπαστική πολιτική δράση.

Μετά τη χούντα γύρισε στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που στελέχωσε το "Ελεύθερο θέατρο" στα τελευταία χρόνια της χούντας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η πορεία του στο θέατρο βάδισε σε πολύ ψηλά βήματα ρόλων, ρεπερτορίου, ερμηνείας και παρουσίας.

Ο πολιτικός Γιώργος Κοτανίδης

Η ριζοσπαστική πολιτική του δράση των φοιτητικών χρόνων συνεχίστηκε μέσα στη χούντα. Ενεργό μέλος της αντίστασης από διάφορες οργανώσεις. Συνελήφθη, φυλακίστηκε, κακοποιήθηκε και βασανίστηκε άγρια από τα όργανα της χούντας στα μπουντρούμια της.
Ήταν ενεργό μέλος του Ε.Κ.Κ.Ε. στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η μετέπειτα πολιτική του πορεία και άποψη παρουσίασε αλλαγή δρόμου σε άλλες επιλογές. Πήρε θέση υπέρ του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα του 2015 ασκώντας κριτική στην οργανωμένη ένταξη και πολιτική δράση.



Η Καλλιτεχνική του δράση

Ο Γιώργος Κοτανίδης υπηρέτησε την υποκριτική σε ιδιαίτερα υψηλό και ποιοτικό επίπεδο. Δεν υπήρξε χώρος άσκησης υποκριτικής που να μην δηλώσει παρών με την παρουσία και τις ερμηνείες του. Θέατρο, που κυριάρχησε στη ζωή του, Κινηματογράφος και φυσικά Τηλεόραση, στην οποία τον απολαύσαμε σε πολλές αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές. Είχε επίσης και σημαντικό συγγραφικό έργο με μυθιστορήματα και σενάριο.

Ο Γιώργος Κοτανίδης στον κινηματογράφο

Η Φιλμογραφία του αγαπημένου μας ηθοποιού ξεκίνησε το 1978. Τον είδαμε ως συμμετοχή στην ταινία του Θεόδωρου Μαραγκού "Από που πάνε για τη Χαβούζα". Και τελειώνει, 37 χρόνια μετά, το 2015, στην ταινία του Aron Lehmann "HIGHWAY to HELLAS"

Συνολικά έπαιξε σε 19 κινηματογραφικές ταινίες, είτε Ελληνικές είτε Ξένες παραγωγές.

Μπορούμε να σταχυολογήσουμε αυθαίρετα μερικές:

1980  "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" του Παύλου Τάσιου



1981  "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ" του Θανάση Ρέντζη

1982  "ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ" του Παύλου Τάσιου

1986 "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ" του PAUL ANNETT

1987  "ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" του Νίκου Περράκη


1997  "ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ για τον ΔΙΑΒΟΛΟ" του Δημήτρη Αθανίτη


2000 "ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΑΕ" του Αντώνη Κόκκινου, όπου έγραψε και το σενάριο



2001  "ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΛΙ" του John Madden

Ακόμα μια μεγάλη απώλεια λοιπόν για την Ελληνική Τέχνη και μάλιστα πρόωρη θα έλεγε κανείς.
Ας κρατήσουμε το ήθος και την ποιότητα του Γιώργου Κοτανίδη 
Το πέρασμά του άφησε και το δικό του προσωπικό αποτύπωμα στον χώρο της υποκριτικής

Καλό στερνό του ταξίδι




Σχόλια

  1. Με λύπησε αφάνταστα το φευγιό του. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες απ' την εξαιρετική του ερμηνεία στο ΟΜΠΙΝΤΑ και την περσινή του παράσταση στο ΔΕΙΠΝΟ που έδωσε και πάλι ρεσιτάλ ερμηνείας και ήθους. Φτωχαίνουμε από πνευματικό δυναμικό με κάθε τέτοια απώλεια. Και το ενδεχόμενο να έφυγε από ιατρικό λάθος, όπως λέγεται, κάνει πιο οδυνηρή την απουσία του.
    Γιάννη, εξαιρετικό αφιέρωμα. Καλούς ουρανούς ας έχει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περί ιατρικού λάθους το άκουσα και εγώ Μαρία και το θεωρώ στις μέρες μας επιεικώς απαράδεκτο. Πράξη που χρήζει έρευνας και δίωξης αν διαπιστωθούν ευθύνες. Αλλά αυτό είναι θέμα των οικείων του.
      Εμείς χάσαμε έναν ακόμα εξαίρετο άνθρωπο της τέχνης και κύρια του θεάτρου.
      Καλό βράδυ Μαρία μου και καλό μήνα να σου πω.

      Διαγραφή
  2. Ένας σεμνός και σπουδαίος ηθοποιός. Όποιο ρόλο και αν έπαιξε τον έπαιξε τέλεια.
    Καλό του ταξίδι. Κι από ό,τι διάβασα δεν είχε σπουδαίο πρόβλημα υγείας και όμως....
    Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.Άφησε τις κόρες του και ένα μεγάλο έργο πίσω του.
    Μεγάλη παρακαταθήκη.
    Μπράβο και σε σένα Γιάννη για το αφιέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάχιστο καθήκον μας Άννα η απόδοση τιμής αλλά και συνέχιση του έργου τους τέτοιων ανθρώπων. Κρίμα που ο κινηματογράφος μας, των ημερών, δεν γεύτηκε την παρουσία και συμμετοχή του. Ευχαριστώ Άννα μου για το σχόλιο και την παρουσία. Καλό μήνα κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Αποφεύγω να μετρήσω τις απώλειες που είχαμε μαζεμένες, τα τρία σχεδόν τελευταία χρόνια, στον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Φτωχαίνουμε σε δύσκολους καιρούς, όταν τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Λιγοστεύουν τα εφόδια που μας κρατούν ισχυρούς.
    Λύπη και πάλι λύπη...
    Καλό ταξίδι στον υπέροχο, πολυαγαπημένο Γιώργο Κοτανίδη.
    Να είσαι Γιάννη μου
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό Μαρία μου είναι το εξής: Για να υπάρξουν και να ανθίσουν πνευματικοί άνθρωποι και δη ηθοποιοί μιας και μιλάμε για το χώρο, είναι ανάγκη να υπάρχει "παραγωγή", καλλιτεχνική δηλαδή δημιουργία. Με λίγα λόγια κινηματογράφος.
      Για να σου δώσω ένα παράδειγμα. Σκέψου π.χ. τον Γιώργο Κοτανίδη να ζούσε στην εποχή του κλασικού μας κινηματογράφου. Πως θα ήταν τα πράγματα για τον ίδιο και τη σχέση του μαζί μας. Να γιατί αυτές οι απώλειες είναι βαρύτατες γιατί δεν αναπληρώνονται. Μαρία μου καλησπέρα σου και καλό μήνα αγαπημένη μου φίλη και σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Από τους ηθοποιούς της μεταπολίτευσης που πάντα ξεχώριζα. Απλά υπέροχος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου Βασίλη. Ήταν εξαιρετικός με το δικό του προσωπικό στυλ που ξεχώριζε. Κρίμα, μεγάλη απώλεια. Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  5. αυτή η αριστοκρατική του ειρωνεία με γοήτευε σε κάθε του ερμηνεία !
    -------<----@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου, πιστεύω περιέγραψες με μια εκφραστική επινόηση το στυλ του. "Αριστοκρατική ειρωνία". Ένα ύφος αποστασιοποίησης γεμάτο γαλήνη και ηρεμία.
      Καλησπέρα κορίτσι μου, όμορφη βδομάδα να έχεις και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. Λάτρευα την λεπτότητα στην συμπεριφορά του, ευγενική φυσιογνωμία, υπέροχος ηθοποιός και άνθρωπος!! Ας πάει στο καλό...
    Να είσαι καλά Γιάννη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε αυτό το ύφος Βιργινία μου. Αυτήν την λεπτότητα, τη γαλήνη, την ηρεμία. Κρίμα για την απώλεια. Καλησπέρα κοπέλα μου και όμορφη βδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ