O STEPHEN KING στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (Μέρος 3ο)

STEPHEN KING


Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
Σήμερα θα σας παρουσιάσω το 3ο και τελευταίο μέρος του μεγάλου αφιερώματος που έγινε στον μεγάλο συγγραφέα και των μεταφορών του έργου στον Κινηματογράφο.

Να θυμηθούμε τα προηγούμενα και που μπορείτε να τα βρείτε. Επίσης αναφέρω και σε ποιες ταινίες στέκεται κάθε μέρος για να έχετε συγκεκριμένη εικόνα.


1976  "ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ-CARRIE"
1980  "Η ΛΑΜΨΗ"
1983  "CHRISTINE"
2001  "ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ"


1983  "Η ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ"
1989  "ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΝΤΑΝΩΝ"  (PET SEMATARY)
1990  "MISERY"
1999  "ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ"




1986  "ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ"  (STAND BY ME)


Το βιβλίο γράφτηκε το 1982

Σενάριο:  RAYNOLD GIDEON & BRUCE EVANS

Σκηνοθεσία:  ROB REINER

ROB REINER
Κινηματογράφιση:  THOMAS DEL RUTH

Μουσική:  JACK NITZSCHE

Βασικές Ερμηνείες

WIL WHEATON στο ρόλο του GORDI LACHANCE

RIVER PHOENIX στο ρόλο του CHRS CHAMBERS

COREY FELDMAN στο ρόλο του TEDDY DUCHAMP

JERRY O' CONNELL στο ρόλο του VERN TESSIO

RIVER PHOENIX-COREY FELDMAN-WIL WHEATON-JERRY O'CONNELL (Από αριστερά προς τα δεξιά)

KIEFER SUTHERLAND στο ρόλο του ACE MERRILL

RICHARD DREYFUSS στο ρόλο του συγγραφέα


Ο ROB REINER, πριν το αριστούργημά του "THE MISERY", που είδαμε εδώ, δημιουργεί εδώ μια δραματική περιπέτεια πάνω στο ομώνυμο έργο του μεγάλου συγγραφέα. Μια πολύ τρυφερή και συνάμα σκληρή ταινία, που έχει ως αντικείμενο την πραγματική φιλία που συναντά κανείς στα χρόνια εκείνα που σφυρηλατείται για πρώτη φορά στη ζωή μας. Στα παιδικά μας χρόνια.

Μια ιστορία θάρρους και φιλίας με πολύ μεγάλη ηθικά διδάγματα στο τέλος της που καθιερώνει αυτό το είδους της εφηβικής περιπέτειας και αναζητήσεων.

Ο ROB REINER, λάτρης της τρυφερότητας και των ανθρώπινων συναισθημάτων διαπρέπει σκηνοθετικά.




ΘΕΜΑ

Έχουμε τέσσερα διαφορετικά, σαν χαρακτήρες, παιδιά. Φίλους μεταξύ τους

Ο Vern ο δειλός, που παρασύρεται από τις αποφάσεις των άλλων, χωρίς να παίρνει δικές του.
O Teddy, ο τσαμπουκάς της παρέας, εμμονικός με το στρατό λόγω πατέρα. Αυταρχικός με τους φίλους του αλλά χωρίς ίχνος κακίας, παρά προβολής.
Ο Chris γενναίος και ηγετικός, με ήρεμο προφίλ.
Ο Gordie, συνδυαστικός χαρακτήρας όλων των προηγουμένων.


Η παρέα αυτή των τεσσάρων αγοριών ξεκινούν να ζήσουν μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της ζωής τους. Το σκάνε από τα σπίτια τους και ξεκινούν να βρουν το πτώμα ενός νεκρού αγοριού, για το οποίο έμαθαν ότι βρίσκεται δίπλα στις γραμμές ενός τραίνου. Στην πορεία, ο εσωτερικός τους κόσμος, τα απωθημένα και παιδικά τους τραύματα θα βγουν σιγά-σιγά στο φως.
Παράλληλα θα έρθουν αντιμέτωπα με την συμμορία κάποιων μεγαλύτερων αγοριών τα οποία και αυτά αναζητούν το ίδιο ακριβώς πτώμα.


Εκπληκτική κινηματογράφιση, εξαίρετη μουσική με το γνωστό τραγούδι του BEN KING "Stand by me" να σημαδεύει την ταινία αλλά και ερμηνείες βγαλμένες με αληθοφάνεια, με ποιότητα που συναρπάζει, με άπειρα συναισθήμάτα.

Στην ταινία αυτή δεν είναι τόσο πολύ παρόν το γνωστό στοιχείο του τρόμου, που κυριαρχεί στα έργα του STEPHEN KING. Φυσικά και υπάρχει αγωνία και μάλιστα εντεινόμενη. Φυσικά υπάρχει περιπέτεια και μυστήριο αλλά αυτό γίνεται αρμονικά χωρίς τα στοιχεία του κλασικού θρίλερ.

Αντιθέτως η μαγεία της ταινίας έγκειται στις ψυχές των παιδιών. Στην προσπάθειά τους και στην πρόκληση που έχουν να γίνουν "άντρες" μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Να παλέψουν και να νικήσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες. Και όλο αυτό μέσα από την προσωπική τους φιλία.


 Οι Βραβεύσεις

Η Ταινία ήταν υποψήφια για OSCAR καλύτερης διασκευής σεναρίου. Επίσης υποψήφια για δύο ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ: Καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας.Επίσης τιμήθηκε με:
5 Βραβεία 

Την καθιστούν δε μία από τις πιο αριστουργηματικές μεταφορές στον Κινηματογράφο ενός υπέροχου έργου του συγγραφέα πάνω στην νεανική ανθρώπινη ψυχή και στα πεταρισματά της.



1994   "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΡΙΤΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΘ"  (THE SHAWSHANK REDEMPTION)



Το βιβλίο γράφτηκε το 1982

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  FRANK DARABONT

Ένα ακόμα αριστούργημα του Stephen King μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από έναν πολύ μεγάλο Σκηνοθέτη, που μας έδωσε το "ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ" αλλά και την "ΟΜΙΧΛΗ"

Κινηματογράφιση:  ROGER DEAKINS

Μουσική:  THOMAS NEWMAN

Πρωταγωνιστούν

TIM ROBBINS στο ρόλο του Andy Dufrense

MORGAN FREEMAN στο ρόλο του Ellis Boyd (Red) Redding

BOB GUNTON στο ρόλο του Warden Norton

WILLIAM SADLER στο ρόλο του Heywood



Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, κλειστοφοβικού τύπου στο χώρο των φυλακών.
Όμοιο στο ύφος και στο περιβάλλον με τα "Απόδραση από το Αλκατράζ" και το "Εξπρές του Μεσονυχτίου". Ένας πραγματικός ύμνος στην συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Με φόντο την άδικη καταδίκη, τον πόνο και την καταπίεση των φυλακών σε κόντρα σύγκρουση με τον διεφθαρμένο και στυγνό διευθυντή των φυλακών.

Η Ταινία πραγματεύεται ζητήματα όπως η Ηθική, το δίκαιο, η αλήθεια, η εμπιστοσύνη, η συλλογικότητα και η στήριξη μέσα σε συνθήκες καταπίεσης και εξευτελισμού.
Μαζί με αυτές αναδεικνύονται η ελπίδα, η φιλία και ο αγώνας για την δικαίωση και τη λευτεριά.



ΘΕΜΑ

Ο Andy Dufrense σκότωσε τη γυναίκα του. Την βρήκε στο κρεβάτι με την εραστή της και τους πυροβόλησε και τους δύο σκοτώνοντάς τους. Εκτός... αν δεν το έκανε αυτός! Παρακολουθούμε τη δίκη, στην οποία τα στοιχεία είναι συντριπτικά εναντίον του. Οι ένορκοι είναι σχεδόν βέβαιοι για την ενοχή του. Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη και στέλνεται στις φυλακές του SHAWSHANK.
Εκεί θα γνωριστεί με τον "Red", που είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τον συνδέσει με τον έξω κόσμο της φυλακής. Θα γίνουν φίλοι και θα δεθούν.

Ο Ήρωας στη φυλακή θα υποστεί όλες εκείνες τις εκτρωματικές μεταμορφώσεις και του βιασμούς σώματος και ψυχής του με αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή του ριζικά.
Εκεί βρίσκεται το σημείο κλειδί της μεγάλης αυτής αλλαγής. Ο Andy θα αντιληφθεί τις αξίες της συλλογικότητας, θα καταλάβει πόσο του έχει στοιχίσει το ότι είχε ξεκοπεί από τους αθρώπους και έτσι, στη φυλακή, θα ξεκινήσει την εσωτερική του αναμόρφωση.

Η Φυλακή αποτελεί σύμβολο! Αποτελεί τον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτόν στον οποίο, πολλές φορές, με τη στάση μας, ζούμε σαν φυλακισμένοι κατάδικοι.




Ερμηνείες

Ο TIM ROBBINS δίνει μια ερμηνεία ζωής. Ίσως η καλύτερη στην καρριέρα του. Συγκλονιστικός, εκφραστικός με μεγάλη εσωτερική δύναμη θα διαγράψει και θα αποδώσει τον χαρακτήρα του Andy με τρόπο συγκλονιστικό.

Από κοντά του, ο μεγάλος Morgan Freeman, στο ρόλο του στενού συγκατάδικου και φίλου του.

Ένα ερμηνευτικό δίδυμο από αυτά που σημάδεψαν το σύγχρονο σινεμά



Οι Βραβεύσεις

19 Διεθνή βραβεία και 32 υποψηφιότητες συνοδεύουν επάξια την ταινία στο δρόμο της καταξίωσης.
Ήταν επίσης υποψήφια για 7 Oscar (Κινηματογράφιση, Α' Αντρικός ρόλος για τον Morgan Freeman, Φωτογραφία, Ήχος, Μουσική και Film editing.




Μια ακόμα ταινία βασισμένη σε ένα καθαρά κοινωνικό έργο του Stephen King χωρίς αυτή τη φορά να ενυπάρχει το στοιχείο του τρόμου ή του υπερφυσικού.



1995  "ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ"  (DOLORES CLAIBORNE)




Το βιβλίο γράφτηκε το 1992

Σενάριο:  TONY GILROY

Σκηνοθεσία:  TAYLOR HACKFORD

Μουσική:  DANNY ELFMAN

Κινηματογράφιση:  GABRIEL BERISTAIN

Κάποιες φορές ένα ατύχημα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μιας δυστυχισμένης γυναίκας.

Η Ταινία αποτελεί έναν κινηματογραφικό ύμνο στη δύναμη της γυναικείας ψυχής




Ο Σκηνοθέτης δημιουργεί ένα υπέροχο αστυνομικό δράμα μυστηρίου βασισμένο στην, για μία ακόμα φορά, συγκλονιστική και εμβληματική παρουσία αυτής της τεράστιας ηθοποιού, της KATHY BATES.

Πρωταγωνιστούν

KATHY BATES στο ρόλο της Dolores Claiborne

JENNIFER JASON LEIGH στο ρόλο της Selena St. George

JUDDY PARFITT στο ρόλο της Vera Donovan

CHRISTOPHER PLUMMER στο ρόλο του Detective John Mackey




ΘΕΜΑ

Η Selena είναι δημοσιογράφος. Ζει και δουλεύει στην Ν. Υόρκη. Μια μέρα θα την ειδοποιήσουν για ένα σοκαριστικό γεγονός. Η Μητέρα της, Dolores Claiborne, η οποία ζει σε ένα απομονωμένο χωρίο, αποπειράθηκε να δολοφονήσει την ηλικιωμένη εργοδότριά της.
Θα επιστρέψει εσπευσμένα στο χωριό για να συναντήσει την μητέρα της. Εκεί μεταξύ τους θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, που θα επανέλθουν καταλυτικά.




Η Εμμονή του Stephen King για την μεγάλη Kathy Bates στο αίτημά του να ερμηνεύσει το ρόλο της Dolores Claibourne, φυσικά και δεν ήταν τυχαίο.
Ο Συγγραφέας είχε άποψη από το Misery για την τεράστια αυτή ερμηνεύτρια που αποτελεί κόσμημα για τον "βαρύ" Κινηματογράφο.

Έτσι η μεγάλη Ηθοποιός για μια ακόμα φορά θα συγκλονίσει με ένα ρόλο, λες και είναι φτιαγμένος για αυτήν. Εκτός αν έχει την τρομερή ικανότητα να προσαρμόζει τις δυνατότητές της με τρόπο αξιοθαύμαστο. Εδώ, στην ερμηνεία της, μια ταινία προσωποπαγής, την συναντάμε σε όλα της τα πρόσωπα: Σκληρή, αδίστακτη, ευαίσθητη, τρυφερή, παρεξηγημένη.

Και μια σκηνοθεσία που σέβεται το έργο του συγγραφέα και δίνει το απόλυτο άριστα στο θέμα του.



Οι βραβεύσεις

Η Ταινία έχει τιμηθεί με Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τόκυο για την ELEN MUTH στον υποστηρικτικό της ρόλο και έχει ακόμα 8 υποψηφιότητες.



2004   "ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ"



    Το Βιβλίο γράφτηκε το 1989

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  DAVID KOEPP

Κινηματογράφιση:  FRED MURPHY

Μουσική:  PHILIPP GLASS-EZRA SWERDLOW

Ερμηνείες

JOHNNY DEPP στο ρόλο του Mort Rainey

JOHN TURTURRO στο ρόλο του John Shooter

MARIA BELLO στο ρόλο της Amy Rainey

TIMOTHY HUTTON στο ρόλο του Ted Milner



Ο Mort Rainey είναι ένας συγγραφέας φορτωμένος με χίλια δυό προσωπικά προβλήματα, τα οποία αντανακλούν στην απουσία έμπνευσης και δημιουργίας. Έχει πρόσφατα χωρίσει από την γυναίκα του Amy, η οποία είχε εραστή, με τον οποίο τη βρήκε μαζί.
Έτσι ο συγγραφέας ζει απομονωμένος στο εξοχικό του σπίτι όπου εκεί εμφανίζεται ο John Shooter, ο οποίος τον κατηγορεί ευθέως για λογοκλοπή στο έργο του "Μυστικό παράθυρο".
Από εκεί και πέρα η αδρανής ατμόσφαιρα δράσης και ζωής του ήρωα μετατρέπεται απότομα σε μια βίαιη και αιματοβαμμένη αναμέτρηση με τον άνθρωπο αυτό.



Η Σκηνοθεσία του David Koepp είναι εξαιρετική και έντονα ατμοσφαιρική.
Με την κάμερα ανά χείρας "μπαίνουμε" στο σπίτι του συγγραφέα αλλά με παράλληλους συμβολισμούς μας μεταφέρει άμεσα μέσα στο "μυαλό" του ήρωά μας. Εκεί θα μπούμε στις σκοτεινές σκέψεις του και στο άρρωστο μυαλό του.
Ένα διαρκές παιχνίδι με τον έσω-έξω κόσμο του ήρωά μας.

Η Σκηνοθεσία έχει πολλούς γρίφους και θέλει την προσοχή μας να τους αποκρυπτογραφήσουμε κάτι που θα μας αποζημιώσει για να νιώσουμε την ταινία.
Η Παράλληλη δράση του συγγραφέα με τον Shooter κρύβει τους άσσους στο μανίκι.



Η Ερμηνεία του Johnny Depp είναι εξαιρετική. Ένας δύσκολος ρόλος, Βαρύς και αργός στην αρχή, πολύ εσωστρεφής, αναδεικνύει την εμπειρία και τη δυνατότητα που έχει να τον χειριστεί με σωστό τρόπο. Μαζί του και οι άλλοι ερμηνευτές θετικά.

Μια ταινία δύσκολη ιδιαίτερη με αναφορές στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής μας που πάντα έχουν τη δύναμη να συναρπάζουν και να καθηλώνουν.








 Φίλες και Φίλοι.
Με το 3ο αυτό μέρος του μεγάλου μας αφιερώματος στον STEPHEN KING και την μεταφορά του έργου του στον Κινηματογράφο, κλείσαμε την παρουσίαση σε 12 από τις πιο σπουδαίες αντικειμενικά ταινίες. Έργα που άφησαν εποχή στο είδος του Κινηματογράφου τρόμου, στο ψυχολογικό μεταφυσικό θρίλερ αλλά και στο ψυχολογικό δράμα.

Φυσικά και υπάρχουν πολλές ακόμα ταινίες του μεγάλου συγγραφέα που στόλισαν τον κινηματογράφο με την μεταφορά τους.
Διάλεξα τις περισσότερο εμβληματικές και ιστορικές από αυτές σε μια μεγάλη χρονική διαδρομή, από το 1976  έως το 2004. 
28 ολάκερα χρόνια. Ένα μεγάλο διάστημα-πέρασμα του συγγραφικού έργου του King στον κινηματογράφο.

Ελπίζω να απολαύσατε αυτήν την τριλογία και να μείνατε σε κινηματογραφικές δημιουργίες από αυτές που δεν περνούν απαρατήρητες αλλά και σημαδεύουν την έβδομη τέχνη.
























Σχόλια

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση Γιάννη μου και ιδέες για ταινίες να παρακολουθησουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου σε ευχαριστώ πολύ. Ναι ισχύει η πρόταση και η επιλογή σας. Να είσαι καλά με όμορφη συνέχεια ημέρας.

      Διαγραφή
  2. Γιάννη μου, ό,τι και να πει κανείς για τον τεράστιο Stephen King είναι λίγο. Όχι 3, ούτε 13 παρουσιάσεις δεν φτάνουν! Απόλαυσα πραγματικά το αφιέρωμά σου και μου θύμισες υπέροχες ταινίες. Το "μυστικό παράθυρο" δεν το έχω δει αλλά θα το βάλω σίγουρα στα υπόψη. Πολλά πολλά φιλιά, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου καλησπέρα σου.
      Είναι εξαίρετη ταινία, πολύ ατμοσφαιρική με έξοχες ερμηνείες. Ειλικρινά σε ευχαριστώ καλή μου φίλη. Όμορφο βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη μου τολμώ να πω ότι δεν έχω δει καμμία εκ των ταινιών αυτών (μεταξεταστέα θα μείνω, για τον Σεπτέμβρη). Κι όταν διαβάζω τέτοια αφιερώματα, νιώθω τύψεις γι' αυτό. Εξαιρετική όπως πάντα η δουλειά σου. Καλό σου βράδυ και καλό σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      αν πρόκειται κάποια στιγμή να δεις κάποια από αυτές τις ταινίες και μιας και είσαι συγγραφέα, θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα, το "MISERY".
      Η Σχέση συγγραφέα-αναγνώστη όπως δεν την έχεις δει ποτέ! Μιλάμε για συγκλονιστικό ψυχογράφημα με δύο ερμηνείες (ειδικά της Bates), που θα σου μείνουν αξέχαστες.
      Αν το θελήσεις μου λες να σου πω που θα βρείς ή πως θα σου στείλω την ταινία.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη, να είσαι καλά. Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Α εδώ μάζεψες τις καλύτερες μεταφορές και τις από τις καλύτερες ταινίες γενικώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα έχει το πακέτο υπέροχα καλούδια. Μην διστάσεις!
      Ευχαριστώ κορίτσι μου. Όμορφη συνέχεια να έχεις εύχομαι.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. να πω ότι δεν μ' αρέσει θα πω ψέμματα... είδα ότι ανέφερες ήδη το Κριστίν, δεν τόχω δει, αλλά είναι της εποχής μου... να πω για το Stand by me... ταινία γνωστή , αλλά κυρίως για το Τελευταία έξοδος... Ρίτα Χ... εδώ τα είδα όλα... τι ταινιάρα... εκπληκτικό το τέλος... και μπράβο τους... για την ταινία... Κινγκ και ξερό ψωμι...

    καλό Καλοκαιρί, μερσι που περνάς... εις το επαναγράφειν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου καλησπέρα,
      ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου, τον χρόνο και την παρουσία σου αγαπητή μου φίλη. Να περνάς όμορφα το καλοκαίρι σου με κάθε μου ευχή. Ταινιάρα το "Τελευταία έξοδος" πράγματι.

      Διαγραφή
  6. Φοβερό αφιέρωμα σε εξαιρετικές ταινίες με μεγάλους ηθοποιούς!! Πω πω πω ανάποδα διάβασα τις αναρτήσεις και μετά τα ελληνικά light μπήκα απευθείας στα μεγαθήρια!!!
    Ο STEPHEN KING μέγιστος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μεγάλος συγγραφέας Άννα μου. Τα έργα του έχουν σηματοδοτήσει αριστουργήματα. Θα επανέλθω με κάποιες του ταινίες που πραγματικά είναι συγκλονιστικές. Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ για τα συναισθήματα και τη συμμετοχή σου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ