Διονύσης Παπαγιαννόπουλος-Τζένη Καρέζη μαζί...

Καλή Χρονιά Φίλες και Φίλοι.
σκεφτόμουν τι θέμα να διάλεγα να μας κάνει ποδαρικό στο καινούργιο έτος.
Θεώρησα ότι ο Ελληνικός κλασικός Κινηματογράφος έπρεπε να είχε την τιμητική του.
Σε κάτι ξεχωριστό, λίγο διαφορετικό.

Διάλεξα λοιπόν ένα αντάμωμα -πορτραίτο δύο πολύ μεγάλων μορφών του κλασικού μας Κινηματογράφου. Και μιας και ο Γενάρης είναι μήνας μνήμης για εκείνη διάλεξα να δούμε τους:

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ και 
ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ μαζί...

Οι δύο μεγάλοι Ηθοποιοί είχαν τη δική τους σχέση στο Ελληνικό Σινεμά.
Η Κλασική τους σχέση ήταν: Πατέρας-Κόρη. Σε αυτήν ανέδειξαν την μοναδική τους ζεστασιά. Μια χημεία πρωτοφανή για τα κινηματογραφικά πλατό. Λες και πράγματι ήταν έτσι γεννημένοι και στη ζωή.
Η άλλη σχέση στην οποία έσμιξαν, ήταν παντελώς στην άλλη άκρη. Ήταν μια σχέση που δεν περίμενε κανείς. Μια σχέση που σοκάρισε. Που όμως ανέδειξε και το ερμηνευτικό τους μεγαλείο.
Αυτή του σκοτεινού ερωτικού Πάθους. 

Για πάμε να τους δούμε λοιπόν μαζί....

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Τζένη Καρέζη ήταν μαζί σε δίδυμη σχέση σε Πέντε (5) ταινίες.

1960  "ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ της ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ"


Ήταν η πρώτη φορά που ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ έφτιαξε αυτήν την τόσο γλυκιά σχέση Πατέρα-Κόρης.
Πήρε το Σενάριο του ίδιου και έπλασε τον Μπαμπά Τέλη Καράλη, σοβαρό, μετρημένο αλλά συνάμα και ....απελπισμένο καθώς δίπλα του είχε την Τζούλια Καράλη.
Την Θεότρελλη και επιπόλαια κόρη του, η οποία τον έβαζε συνεχώς και δυστυχώς σε μπελάδες, τους οποίους έτρεχε κατόπιν να μαζέψει.


Και άντε τώρα εσύ ως ...Πατέρας να μαζέψεις την Τζούλια και να ...γλυτώσεις απ τα χέρια της εκείνον τον έρημο τον Γρηγόρη (ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ), που όμως στο τέλος είναι εκείνος που αλλάζει τους ρόλους και γίνεται ο καταλύτης της σχέσης.

Παπαγιαννόπουλος και Καρέζη ξεκινούν το υπέροχο και λαμπερό τους Κινηματογραφικό ταξίδι μαζί...

**********************

1964  "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ"


Αυτή τη φορά είναι σειρά του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ να πάρει το σενάριο των ΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑΛΑΜΑ και ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ και να χτίσει μια καινούργια σχέση Πατέρα-Κόρης.

Αυτή τη φορά είναι ο ...γλυκός και τρυφερός ...χαζομπαμπάς Θωμάς Βασιλείου, όπου ζει και αναπνέει στις ανάσες της πολυτάλαντης επιστημόνισσας κόρης του Δεσποινίδος Λίλας Βασιλείου, την οποία και προσπαθεί να ...κουλαντρίσει ως ...επαγγελματία, γυναίκα και ερωτευμένης.


Παπαγιαννόπουλος-Καρέζη μαζί, σε μια σχέση που είναι γεμάτη ανθρωπιά, τρυφερότητα αλλά και ....ένταση καθώς ο δύσμοιρος Βασιλείου άντε να καθαρίσει με την αγαρμποσύνη της κόρης του ως ...Γυναίκας αλλά και η Τζούλια άντε να καθαρίσει με τις ....παρεμβάσεις του παντογνώστη Μπαμπά της παντού στα πόδια της...
Απίστευτοι....!

********************

1965  "ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ-ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"


Άλλα ζόρια εδώ...! Ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ πάλι, αρπάζει το εξαίρετο σενάριο των ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ και έτσι μας προκύπτει ο ...Πατέρας Στέλιος με την Κόρη Μίκα.

Υποταγμένος, ευνουχισμένος εκείνος ως σύζυγος και πατέρας, με την υποταγή δοσμένη στο τσεπάκι του, έχει δίπλα του, Θεός φυλάξει, μια θεότρελη αλλοπαρμένη Γυναίκα (ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ) αλλά το κυριότερο μια εξίσου τρελή κόρη την Μίκα.
Μια κόρη που δεν θυμάται πότε παντρεύτηκε, πόσους παντρεύτηκε και άλλα τέτοια εξαίρετα.


Και να, που ο Στέλιος, ο Μπαμπάς ντε, με την αβάντα του άρτι αφιχθέντος γαμπρού (ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ) ξεκινά τη δική του επανάσταση προσπαθώντας να κερδίσει ξανά πρώτα την εκτίμηση της κόρης του και ύστερα της Γυναίκας του.

Παπαγιαννόπουλος-Καρέζη. Στέλιος και Μίκα, Πατέρας-κόρη σε στιγμές που χαράζουν ιστορία στο Σινεμά αλλά και στη δική μας συναισθηματική νοσταλγία για πάντα. 

************************

1966  "ΤΖΕΝΗ-ΤΖΕΝΗ"


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ έχει πλέον καθιερώσει το δίδυμο αυτό για τα καλά. Και εδώ μέσα από το σενάριο επίσης των ΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑΛΑΜΑ και ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ δημιουργεί ένα ακόμα εξαίρετο αλησμόνητο δίδυμο Πατέρα-Κόρης.

Με λίγο διαφορετικούς ρόλους. Ο Μπαμπάς, ο Κοσμάς Σκούταρης εδώ είναι ....πολιτικός στο νησί και το κρατάει στη ....χούφτα του, δαιμόνιος παράγοντας. Η Κόρη του είναι η γλυκύτατη Τζένη, την οποία ο Μπαμπάς της ...δεν θέλει να γίνει σοφή στην οικογένεια.
Την λατρεύει αλλά, συντηρητικός γαρ νησιώτης, την ονειρεύεται κλασική λαμπερή σύζυγο στο πλευρό ενός λαμπρού νέου.
Όταν όμως αυτός ο νέος είναι ο γιος του άσπονδου πολιτικού του αντίπαλου και μάλιστα σε έναν γάμο "μαϊμού" όπως λέμε εμείς, τότε άντε να διαχειριστείς τα πράγματα.
Η Τζένη εδώ θα σηκώσει το μεγάλο βάρος αλλά και ο Μπαμπάς είναι πιεσμένος να δεχτεί στον κόρφο του αυτά που ....κυνηγούσε τόσα χρόνια.
Μύλος σου λέω...


Πατέρας και Κόρη χτίζουν μια ακόμα μοναδική σχέση.
Παπαγιαννόπουλος και Καρέζη σχεδόν το νιώθουν σαν να το ζουν οι ίδιοι μαζί...

**************************

1964  "ΛΟΛΑ"


Ωωωωω ναι.....! επίτηδες άφησα στο τέλος αυτό το παντελώς διαφορετικό για το μεγάλο μας ζευγάρι.
Επίτηδες το αναφέρω στο τέλος για να κλείσω αυτήν την εκπληκτική σχέση των δύο ιερών τεράτων της τέχνης μας.


Παρασυρμένοι από τα βιώματα των παραπάνω ταινιών και τη σχέση Παπαγιαννόπουλου-Καρέζη ως Πατέρα-Κόρης, ίσως πολλοί να είχατε λησμονήσει την ΑΛΛΗ τους σχέση στο συγκλονιστικό Film Noir του Ελληνικού Κινηματογράφου που υπογράφει ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ μέσα από το σενάριο του ΗΛΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.


Εδώ εκείνος είναι ο Κυνικός αδίστακτος Στέλιος, ιδιοκτήτης Καμπαρέ της Τρούμπας, ικανός για τα πάντα. Και κρατά στα χέρια του κατ' ουσίαν όμηρο τη Λόλα. Την ξακουστή αρτίστα του Καμπαρέ.
Εδώ οι δύο Ηθοποιοί μας χτίζουν μια σχέση απίστευτα δύσκολη. 
Δεν είναι ο χαζομπαμπάς με την λατρεμένη του Κόρη.
Εδώ είναι ένας άνθρωπος του Υποκόσμου που αγαπάει παθιασμένα τη Λόλα σε σημείο να την κρατά φυλακισμένη για κείνον.


Όχι, πείτε μου, την περιμένατε κινηματογραφικά, μια τέτοια σχέση, μετά τα όσα είχατε συνηθίσει.;
Μην μου πείτε ότι θα βλέπατε τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο σε τέτοιο κόντρα ρόλο ;
Κι όμως....! Ήταν τέτοια η καλλιτεχνική βάση των δύο αυτών ηθοποιών που όχι μονάχα το τόλμησαν αλλά συγκλόνισαν.


Δείτε τα καρέ των εικόνων. Δείτε πόσο αλλάζει η έκφρασή τους στους ρόλους ; Δείτε πως μεταμορφώνονται ; Και θαυμάστε τη μαγεία του Κινηματογράφου και της Υποκριτικής.
Πως θα νιώθατε με έναν γνωστό σας να παίζατε συνεχώς έναν συγκεκριμένο "αγαθό" ρόλο και άξαφνα να σας ζητούσαν να τον βλέπατε σε σκοτεινά φεγγάρια και παθιασμένα αισθήματα ;

O Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στη "ΛΟΛΑ" θα μπορούσε κατ΄αναλογία να είναι ο EDWARD ROBINSON ως ο εγκληματίας Johnny Rocco και η Τζένη Καρέζη να είναι η LAUREN BACALL ως Nora Temple στο θρυλικό noir "ΣΤΗ ΒΟΥΗ της ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ"  (KEY LARGO) του JOHN HUSTON. Ένα noir με πάρα πολλές ομοιότητες.
Στη "ΛΟΛΑ" είναι ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ο επερχόμενος λυτρωτής ως Άρης, ενώ στη "ΒΟΥΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ" είναι ο HUMPHREY BOGART ως Frank MacCloud ως λυτρωτής και εκεί.


********************

Αυτοί ήταν, φίλες και φίλοι, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ και η ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ μαζί...
Αντάμα σε ρόλους αντίκρυ ο ένας στον άλλον.
Σε ρόλους και στιγμές που χάραξαν τη δική τους ιστορία τόσο στον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά και είναι χαραγμένες και στις δικές μας μνήμες αλησμόνητες εικόνες χαρακτήρων και τέχνης.

Οι δυό τους μαζί....


Σχόλια

  1. Αυτό σημαίνει ηθοποιός: κόντρα ρόλοι κάθε φορά και κόντρα και στον ίδιο τους τον εαυτό. Φοβερό δίδυμο έτσι κι αλλιώς. Φοβερές ταινίες που χάραξαν τον ελλ.κινηματογράφο.
    Υπέροχες ταινίες μια προς μία αλλά οι κωμικές ταινίες τους αξεπέραστες για μένα.
    Πολύ ωραία επιλογή για ποδαρικό του 2018 στο Σινεφίλ
    Να σαι καλά Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου καλησπέρα σου. Δικαιωματικά η Τζένη Καρέζη κερδίζει τη θέση του Γενάρη καθώς έχει και τα γεννέθλιά της αυτόν τον μήνα. Λατρεμένοι και οι δύο και για μένα.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να σας άρεσε. Σε φιλώ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Ως ένα αχτύπητο δίδυμο και με πολλές παραλλαγές ρόλων.
    Αυτό του πατέρα - κόρης όμως, το θεωρώ αξεπέραστο.

    Αγαπημένοι μου και οι δύο!

    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία και κάθε καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, στο δίδυμο Πατέρα-κόρης καθιερώθηκαν γλυκά και τρυφερά στη μνήμη μας. Από την άλλη η δραματική τους συνεργασία υπήρξε πραγματικά και αυτή αξεπέραστη.
      Καλά να είμαστε Κική μου.

      Διαγραφή
  3. Μου άρεσε αυτό το δίδυμο πολύ. Ο Παπαγιαννόπουλος μπορούσε άνετα να παίξει και κωμικούς και δραματικούς ρόλους. Έχω δει πολλές φορές το "Δεσποινίς διευθυντής"!
    Καλή δρονιά να έχουμε! 🎊⛄🎬

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου ο Διονύσης, μην ξεχνάμε ξεκίνησε με κόντρα ρόλους την καριέρα του. Και τα δύο του πρόσωπα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Λατρεύω όλες τους τις ταινίες αλλά η "Λόλα" είναι για μένα αξεπέραστο φετίχ κινηματογραφικό.
      Καλή μας δύναμη Αλεξάνδρα μου, θα την χρειαστούμε και σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  4. Λατρεμένοι και οι δύο!!
    Τους έχουμε χαραγμένους μέσα μας ως πατέρα με κόρη αλλά να που στο Λόλα απέδειξαν πόσο εξαιρετικό δίδυμο είναι και σε κόντρα ρόλους.

    Καλή χρονιά Γιάννη μου με υγεία και δύναμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατώ τη σκέψη σου Κατερίνα όπως την εκφράζεις και με καλύπτει.
      Καλή χρονιά κορίτσι μου. Ευχαριστώ για το σχόλιο και την παρουσία σου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Αγαπώ τον Παπαγιαννόπουλο, τον θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς. Για την Καρέζη δεν υπάρχουν λέξεις για να μιλήσω για το μεγαλείο της ως ηθοποιό. Τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους, είναι απλά υπέροχοι. Στη Λόλα έδωσαν κι οι δυο τους ρέστα. Αγαπημένη μου όμως ταινία είναι το Μια Τρελή-Τρελή Οικογένεια. Εκπληκτικό το αφιέρωμά σου. Καλή Χρονιά, Γιάννη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία μου καλησπέρα σου.
    Ποιος δεν λατρεύει τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ; ποιος δεν μαγεύεται από την Τζένη Καρέζη ; είναι αδύνατον αυτοί οι δύο καλλιτέχνες να μην έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και στις αναμνήσεις μας Μία μου.
    Η "Λόλα" για μένα είναι λατρεία, υπόδειγμα.
    Το "Μια τρελή τρελή οικογένεια" μοσχοβολάει χιούμορ, γέλιο και αισθήματα.
    Καλή χρονιά κορίτσι μου και πάντα θαυμάζω τις δημιουργίες σου.
    Σε ευχαριστώ για

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχοι αμφότεροι οι ηθοποιοί, αλλά πόσο, μα πόσο πολύ αγαπώ την Καρέζη!
    Η δε ταινία Δεσποινίς Διευθυντής είναι από τις πιο αγαπημένες μου κωμικές ταινίες και πάντα την βλέπω όταν την παίζουν στην τηλεόραση!
    Η Λόλα, φυσικά, έχει άλλη δυναμική!

    Αλλά είμαι και για κάτι άλλο εδώ σήμερα.
    Για να ευχηθώ καλή χρονιά και με την ευκαιρία της ονομαστικής σου εορτής κύριε Πιτ μου, να σου πω χρόνια πολλά, με υγεία και χαρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Αρτίστα,
      σε ευχαριστώ ολόψυχα για τις θερμές σου ευθχές και την ζεστασία της ψυχής σου. Να είσαι καλά ειλικρινά.
      Η "Δεσποινίς Διευθυντής" ναι, αγαπημένο έργο σε μυριάδες κόσμου. Είναι και αυτό που θεμελίωσε την "πατρική" σχέση Παπαγιαννόπουλου-Καρέζη.
      Όσον αφορά στην Τζένη, την αγαπημένη μας, συνυπογράφω τον θαυμασμό σου.
      Η "Λόλα" καθώς λες κάτι άλλο, κάτι παντελώς διαφορετικό.
      Καλή χρονιά Αρτίστα μου γεμάτη όμορφες στιγμές στο διάβα σου.

      Διαγραφή
  8. Καλή Χρονιά Γιάννη! Χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου! Να σε χαιρόμαστε και να σαι πάντα γεμάτος με συνεφίλ μεράκι!

    Καλύτερο θέμα από αυτό δεν υπάρχει! Λατρεμένοι και οι δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου,
      μια αγκαλιά όμορφες ευχές. Σε ευχαριστώ απ την καρδιά μου για όλες σου. Να είσαι καλά και να σε καμαρώνουμε να δημιουργείς.
      Καλή χρονιά κορίτσι μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ