Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ των ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

Σήμερα αγαπητές Φίλες και Φίλοι θα πάμε σε ένα είδος που Κινηματογράφου που αντιμετωπίζεται με δύο, θα έλεγα, ακραίους τρόπους από το ευρύ Κινηματογραφικό Κοινό.
Σεισμοί, Λιμοί, Καταποντισμοί, Ηφαίστεια, Κλιματολογικές ανατροπές, Αστρονομικά φαινόμενα, Μετεωρίτες, Κομήτες αλλά και Ανεμοστρόβιλοι.
Όλα τα ακραία και επιβλητικά Φυσικά φαινόμενα στο απόλυτο μέγεθός τους, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αφήσουν αδιάφορο τον Κινηματογράφο και τη θεματολογία του.
Θέματα a priori απόλυτα εντυπωσιακά, θέματα που ασκούν μια εντονότατη επίδραση απέναντι στον ανθρώπινο ψυχισμό μπαίνουν στην Κινηματογραφική παραγωγή.

Έτσι λοιπόν αυτά τα θέματα ή θα έχουν φανατικούς λάτρες ή θα έχουν απόλυτα αδιάφορο κοινό.
Αυτό προσωπικά πιστεύω.

Και, βέβαια, τα θέματα αυτά, σηματοδοτούν Αμερικάνικο Κινηματογράφο. Είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι, αυτές οι παραγωγές, αυτές που σφράγισαν με την ποιότητά τους την ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, είναι παραγωγές μεγάλης κλίμακας, κόστους, οπτικών εφφέ.
Δεμένες με έξοχες ερμηνείες, με εκπληκτικές Σκηνοθεσίες και κάποια καλά Σενάρια, ντυμένες και με την αντίστοιχη επιβλητική Μουσική ήταν παραγωγές που μόνο τα μεγέθη του Αμερικάνικου Κινηματογράφου μπορούσαν να δώσουν.

Έκανα λοιπόν σε αυτό το θέμα μια σταχυολόγηση και μια επιλογή μιας σειράς αντιπροσωπευτικών Κινηματογραφικών ταινιών που θεωρώ εξαίρετες, αντιπροσωπευτικές του είδους αυτού, που μπορούν να αποτελέσουν ένα υλικό μιας ενδιαφέρουσας Κινηματογραφικής Λίστας.

Πάμε λοιπόν να δούμε μια τέτοια Λίστα:


2015  SAN ANDREAS ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

 ΡΗΓΜΑ



Ανέκαθεν το εφιαλτικό ρήγμα του Άγιου Ανδρέα στην CALIFORNIA των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο LOS ANGELES, στοιχειώνει την ανθρώπινη φαντασία και προβληματίζει την επιστήμη αλλά και την ανθρώπινη σκέψη.
Πάνω στο θέμα έχουν γυριστεί δεκάδες ταινίες, παλιότερες και νεώτερες με διαφορετική κλίμακα στην Ποιότητά τους.

Εδώ στέκομαι στην τελευταία μεγάλη δημιουργία του Σκηνοθέτη BRAD PEYTON βασισμένη στο Σενάριο τουCARITON CUSE πάνω στην ιστορία του ANDRE FABRIZIO


Όπως πάντα στις περιπτώσεις αυτές το Σενάριο πραγματεύεται την προσπάθεια συντονισμού της επιβίωσής μιας σπονδυλωτής ομάδας ανθρώπων, που δεσπόζουν ένας Διασώστης της Πυροσβεστικής, ο RAYMOND GAINES, της Γυναίκας του EMMA GAINES, της κόρης τους BLAKE και δύο φίλων της.
To ρήγμα-εφιάλτης δίνει έναν τελικό σεισμό 9+ ρίχτερ στην Καλιφόρνια και η περιοχή βυθίζεται στη Δαντική κόλαση. Ανάμεσα στο SAN FRANSICO & LOS ANGELES τα προηγούμενα πρόσωπα σε αλληλεπίδραση με άλλους φίλους και κατοίκους προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην απόλυτη κόλαση.


Η Ταινία δεν είναι από αυτές που βασίζονται στην υποκριτική ερμηνεία καθώς εκεί βλέπουμε τα κλασικά Αμερικάνικα υπερ-τραβηγμένα σταθερά και μέτρα δεξιοτήτων και ικανοτήτων αλλά στην εκπληκτική της αληθοφάνεια και στα συγκλονιστικά της οπτικά εφφέ, τα οποία προκαλούν στην κυριολεξία δέος με τα γενόμενα.


Στις βασικές ερμηνείες είναι οι:

DWAYNE JOHNSON στο ρόλο του RAYMOND GAINES

CARLA GUGINO στο ρόλο της EMMA GAINES

ALEXANDRA DADDARIO στο ρόλο της BLAKE GAINES

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ήταν του ANDREW LOCKINGTON

Στην ομάδα των VISUAL EFFECTS δούλεψαν 100άδες άνθρωποι, αριθμός πραγματικά εκπληκτικός

Η Κινηματογράφιση ήταν του STEVE YEDLIN


Η Ταινία κόστισε 110 εκατομμύρια δολλάρια, ένα υπέρογκο δηλαδή ποσόν και θα σας μείνει αξέχαστη με τα οπτικά της εφφέ. Είναι η ταινία που απέδωσε με τον πλέον συγκλονιστικό και βιβλικό τρόπο το μέγεθος μιας τέτοιας καταστροφής που το ανθρώπινο γένος απεύχεται.

*******************************


1983  "Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" 

 (THE DAY AFTER)



Η αλόγιστη κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου στη δεκαετία του 1980 κορύφωναν και τις ανησυχίες των ανθρώπων για την παγκόσμια ειρήνη μπροστά στο δέος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Είναι η εποχή που τα ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ανά τον κόσμο θέριευαν και ο κόσμος διεκδικούσε ένα φρένο στην κούρσα των πυρηνικών ολέθρων.

Ο NICHOLAS MEYER, ο γνωστός Αμερικάνος σκηνοθέτης, παίρνει το Σενάριο του EDWARD HUME και δίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο ένα αριστούργημα που ανέδειξε τον σύγχρονο εφιάλτη του πυρηνικού ολέθρου


Στο LAURENS του CANSAS όλοι ζουν στην απλή τους καθημερινότητα, στον κόσμο τους, όταν στην Ευρώπη έχουμε στρατιωτικές συγκρούσεις του ΝΑΤΟ και των Σοβιετικών στο Βερολίνο.
Οι άνθρωποι της μικρής πόλης ζουν πάντα δίπλα στην ανάσα της πυρηνικής βάσης της περιοχής αλλά οι φόβοι τους μετατρέπονται σε έναν εφιάλτη χωρίς επιστροφή όταν εκτοξεύονται 4 πύραυλοι κατά της ΕΣΣΔ που φυσικά σε λίγο χρόνο προκαλούν αντίστοιχη απάντηση.

Το CANSAS βυθίζεται στο χάος και στον όλεθρο του πυρηνικού πολέμου, η ανθρώπινη ζωή χάνει κάθε αξία και η ταινία πλέον εστιάζει στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ "διαβιωσης" όσων κατάφεραν και επέζησαν από το πρώτο κύμα για να βιώσουν τον δεύτερο θάνατο του ραδιενεργού εφιάλτη.


Στις βασικές ερμηνείες ήταν οι:

JASON ROBARDS ως γιατρός RUSSELL OAKES, συγκλονιστική ερμηνεία κορυφαία

JOBETH WILLIAMS ως Νοσηλεύτρια NANCY BAUER

και πάρα πολύ άλλοι ηθοποιοί

Η Ταινία συνδυάζει τέλεια για την εποχή της γραφικά και πολύ καλές ερμηνείες που αναδεικνύουν τον άνθρωπο στην πυρηνική καταστροφή


Στην ΜΟΥΣΙΚΗ ήταν ο DAVID RAKSIN

Κινηματογράφιση ο GAYNE RESCHER 

SPECIAL EFFECTS:  ROBERT BLALACK & BOB DAWSON

Κατά την πρεμιέρα της ταινίας στο CANSAS προκλήθηκε απίστευτο σοκ και πανικός στους κατοίκους της περιοχής, που για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν τι σημαίνει για αυτούς ένας τέτοιος πιθανός εφιάλτης, ξυπνώντας έτσι την αντιπολεμική συνείδηση μέσα στις ΗΠΑ.

**************************


1997  "Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ" 

 (DANTE'S PEAK)



Αυτή τη φορά σειρά έχει η Γεωολογική αναφορά στα Ηφαίστεια. Το 1997 είναι μια χρονιά που τα μεγάλα Κινηματογραφικά blockbusters με θέμα τα γεωλογικά και φυσικά φαινόμενα καταστροφής.
Αρχής γενομένης από την εξαίρετη αυτή ταινία σε Σκηνοθεσία:  ROGER DOLANDSON πάνω στο Σενάριο τουLESLIE BOHEM.

Η Έκρηξη ενός Ηφαιστείου μπαίνει αυτή τη φορά στο στόχαστρο των κινηματογραφικών καρέ όπως επίσης και οι επιπτώσεις της.


Ο Γεωλόγος HARRY DALTON (PIERCE BROSNAN) πηγαίνει στο μικρό χωρίο "Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ" σαν απεσταλμένος της Γεωλογικής Υπηρεσίας όπου στα παρακείμενα βουνά υπάρχουν έντονα ανησυχητικά σεισμικά και ηφαιστειογενή φαινόμενα.
Εκεί τον ξεναγεί η Δήμαρχος RACHEL WANDO  (LINDA HAMILTON) με την οποία έχουν μια στενή και συναισθηματική συνεργασία.
Όμως εκεί το Βουνό θα αναδείξει ένα δολοφονικό Ηφαίστειο η έκρηξη του οποίου θα ξεχυθεί εφιαλτικά χωρίς σταματημό και έλεος πάνω στην Πόλη και τους ανθρώπους της.

Εξαίρετος στην ερμηνεία ο PIERCE BROSNAN όπως και η LINDA HAMILTON
Δίπλα τους οι: JAMIE RENEE SMITH στο ρόλο της LAUREN WANDO
JEREMY FOLEY στο ρόλο του GRAHAM WANDO

Το κόστος της ταινίας ανέβηκε στο δυσθεώρητο ύψος των 116 εκατομμυρίων δολλαρίων


ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN FRIZZELL
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ANDRZEJ BARTKOWIAK
Πάρα πολύ μεγάλο το ανάλογο τμήμα των Οπτικών εφφέ

Οι σκηνές της τελικής έκρηξης του Ηφαιστείου, της καταστροφής από το πυροκλαστικό κύμα, των ροών της λάβας και της υπερχείλισης των ποταμών είναι συγκλονιστικές και πραγματικά αναδεικνύουν το δέος που οφείλει να έχει ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης..
Το έργο αποτελεί σημαντικό σταθμό παραγωγής στα κινηματογραφικά είδη με πολύ καλές ερμηνείες και κινηματογραφία που σε συναρπάζει.



Η Ταινία έχει βραβευθεί με 4 αντίστοιχα διεθνή βραβεία του κινηματογραφικού είδους.

*****************************


2014  "ΦΩΤΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 

ΠΟΜΠΗΪΑ"

(POMPEII)




Συνεχίζουμε να παραμένουμε στο θέμα των Ηφαιστειακών εκρήξεων αλλά αυτή τη φορά θα τις δώσουμε έναν παραϊστορικό χαρακτήρα.
Η Μεγάλη αυτή δημιουργία του PAUL ANDERSON πάνω στο Σενάριο των  JANET SCOTT BATCHLER & LEE BATCHLER εστιάζει σε μια Ιστορική έκρηξη του Βεζουβίου, η οποία και κατέστρεψε ισοπεδωτικά την ακμάζουσα πόλη της Πομπηίας.

Εδώ έχουμε συνδυασμό του μεγάλου εφιαλτικού τραγικού γεγονότος με την ιστορία κάποιας ομάδας ανθρώπων που εκτυλίσσεται στα προεόρτια της μεγάλης καταστροφής.

Καλοκαίρι του 79 μ.Χ. Ο MILO ένας μονομάχος σκλάβος ανήκει σε έναν πλούσιο πλοιοκτήτη, ονειρεύεται όπως όλοι να γίνει ελεύθερος άνθρωπος. Εκεί σε συνθήκες σκληρής επιβίωσης γνωρίζεται και δένεται με έναν ακόμα Μαύρο σκλάβο, τον ATTICUS.
Στη διάρκεια των αγώνων τους ο MILO γνωρίζει και ερωτεύεται την AURELIA την κόρη του αφεντικού του, που την προορίζουν για έναν διεφθαρμένο συγκλητικό της Ρώμης.
Η Έκρηξη του Βεζούβιου σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή στα πάντα με τα πρόσωπα της ιστορίας να δίνουν τη δική τους απέλπιδα μάχη της λευτεριάς και επιβίωσης.


Η Ταινία πέραν των συγκλονιστικών της εικόνων της έκρηξης του Ηφαιστείου έχει και πάμπολλα άνθρωπινα στοιχεία. Βέβαια υπάρχει το ερωτικό μελό, υπάρχει το ηρωικό στοιχείο αλλά η προσπάθεια τήρησης του μέτρου αποδίδει.

Στις ερμηνείες οι:
KIT HARINGTON στο ρόλο του MILO

CARRIE ANN MOSS στο ρόλο της AURELIA

ADEWALE AKINNUOYE AGBAJE στο ρόλο του ATTICUS

EMILY BROWNING στο ρόλο της CASSIA

100 Εκατομμύρια δολλάρια και εδώ το υπολογιζόμενο κόστος της ταινίας.


Στην ΜΟΥΣΙΚΗ ήταν ο CLINTON SHORTER

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  GLEN MACPHERSON

Το Φινάλε της ταινίας είναι πραγματικά συγκλονιστικό σε θέαμα αλλά πάνω απ όλα και σε έκβαση, που εντελώς "αντισυμβατικά" δεν είναι η ...αναμενόμενη.



8 Διεθνή βραβεία και 4 ακόμα Υποψηφιότητες για την ταινία αυτή.

***********************

2004  "ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" 

 (THE DAY AFTER

 TOMMOROW)



Σειρά έχει τώρα ένας Σκηνοθέτης και δημιουργός που πλέον θεωρείται κλασικός στο κινηματογραφικό αυτό είδος των φυσικών καταστροφών.

Ο Γερμανός RONALD EMMERICH δίνει μια ακόμα συγκλονιστική ταινία ανάμεσα στις τόσες που έχει δημιουργήσει στο είδος ("ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ",  "ΓΚΟΤΖΙΛΑ",  "2012")

Και αυτή εδώ, κατά τη γνώμη μου, είναι και η καλύτερη και πιο συγκροτημένη του δημιουργία.
Με σαφέστατα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ απέναντι στον βιασμό και την καταστροφή της Φύσης, το έργο, σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ίδιου, πραγματεύεται το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των υδάτων και την καταστροφική τους επίπτωση στην ιστορία της Γης.


Ο Κλιματολόγος JACK HALL (DENNIS QUAID) ύστερα από έρευνά του, φτάνει στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη από τους βιομηχανικούς ρύπους μπορεί να προκαλέσει απότομες καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα. Όπως πάντα το κατεστημένο αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις αλλά η κλιματολογική αλλαγή έρχεται νωρίτερα και πιο ορμητικά απ ότι την περίμεναν. Η Γη βρίσκεται μπροστά στη βιβλική καταστροφή της σάρωσης των παράκτιων περιοχών και στη συνέχεια μιας νέας εποχής παγετώνων που σαρώνει ολάκερο το Βόρειο Ημισφαίρειο.

Έξοχος στη βασική ερμηνεία ο DENNIS QUAID στο ρόλο του JACK HALL, ενώ δίπλα του πολύ καλοί οι:

Η EMMY ROSSUM στο ρόλο της LAURA CHAPMAN

JAKE GYLENHAAL στο ρόλο του SAM HALL


Στη ΜΟΥΣΙΚΗ ο HARALD KLOSER

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  UELI STEIGER

Το κόστος της παραγωγής έφτασε στο ύψος των 125 εκατομμυρίων δολλαρίων

Η ταινία τιμήθηκε με 5 διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους BAFTA για οπτικά εφφέ και 11 ακόμα Υποψηφιότητες


Πραγματικά μια εξαίρετη ταινία με άπειρες αναφορές και σοβαρό στήσιμο.

***************************


1998  "ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" 

 (DEEP IMPACT)



Αυτή τη φορά θα περάσουμε στην απρόσμενη και αναπάντεχη απειλή εξ ουρανού.
Η Αγωνία του κινδύνου της σύγκρουσης της Γης με κάποιο μεγάλο αστεροειδές σώμα, ζωντανεύει εδώ με εφιαλτικό τρόπο στην σύγκρουση μέρους ενός Κομήτη με τη Γη.

Η δημιουργία εδώ είναι Γυναικεία και φέρει την Υπογραφή της Αμερκανίδας MIMI LEDER

Το Σενάριο είναι των BRUCE JOEL RUBIN & MICHAEL TOLKIN

H MIMI LEDER βάζει έντονα τη Γυναικεία δραματική σφραγίδα στην μεγάλη αυτή δημιουργία.
Η Ανθρώπινη αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η αυτοθυσία είναι αξίες που πρέπει να προβληθούν μέσα σε συνθήκες επερχόμενου ολέθρου και όχι μόνο ο άναρχος πανικός και το πλιάτσικο της καταστροφής.


Ο Επιστημονικός ρεαλισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Όλα ξεκινούν όταν ένας Κομήτης πλησιάζει ασταμάτητος στη Γη με προοπτική σύγκρουσης. Τα επερχόμενα αποτελέσματα θα βάλουν σε δοκιμασία την ίδια τη μοίρα του πλανήτη.
Γίνονται συντονισμένες αποστολές και προσπάθειες να αναχαιτιστεί ο κομήτης με καταστροφή μεγάλων τμημάτων του αλλά τα αποτελέσματα είναι μεν σημαντικά αλλά όχι τα σχεδιαζόμενα.
Έτσι η πρόσκρουση είναι αναπόφευκτη.

Βασικό πρόσωπο στην ταινία η δημοσιογράφος JENNY LERNER  (TEA LEONI), ο πατέρας της (MAXIMILLIAN SHELL), ο Αμερικανός πρόεδρος BECK (MORGAN FREEMAN), ο επικεφαλής της αστονομικής αποστολής κρούσης SPURGEON TANNER (ROBERT DUVALL).


Στη ΜΟΥΣΙΚΗ ο εξαίρετος JAMES HORNER

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  DIETRICH LOHMANN

Στην ταινία συνυπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα ερμηνευτικά ονόματα:

ROBERT DUVALL,  TEA LEONI,  ELIJAH WOOD στο ρόλο του LEO BRIEDERMAN,
VANESSA REDGRAVE στο ρόλο της ROBIN LERNER
MAXIMILIAN SCHELL στο ρόλο του JASON LERNER
MORGAN FREEMAN, JAMES CROMWELL

Το κόστος της παραγωγής ήταν στα 75 εκατομμύρια δολλάρια.


Η Σκηνή της πρόσκρουσης του Κομήτη στη Γη είναι απίστευτη καθώς και τα όσα ακολουθούν, που χωρίς να κάνουν κατάχρηση χρόνου σε κάνουν να χάσεις τη μιλιά σου νιώθοντας ένα ασήμαντο σκουπίδι μπροστά στα φαινόμενα της φύσης.

5 Διεθνή βραβεία και 14 υποψηφιότητες τίμησαν την ταινία

**************************

1993  "JURASSIC PARK"


Την παρουσίασή μας θα κλείσει η αναφορά σε μια ταινία θρύλο όχι με τη θεματολογία της φυσικής θεομηνίας αλλά αυτή τη φορά του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ.
Εκεί δηλαδή που η ανθρώπινη αλλαζονεία, η εμπορευματοποίηση της φύσης και η παραβίαση της γενετικής της φύσης οδηγεί σε εφιάλτες.

Δημιουργός αυτής της μεγάλης σειράς ταινιών, εδώ ο μεγάλος STEVEN SPIELBERG
Το ΣΕΝΑΡΙΟ o MICHAEL CHRICHTON

Ένας πάμπλουτος εκκεντρικός επιχειρηματίας, ο JOHN HAMMOND  (RICHARD ATTENBOROUGH)  δημιουργεί με το DΝΑ από αίμα δεινοσαύρων μια ολάκερη νέα γενιά αφανισμένων όντων για να τα εκθέσει σε ένα πάρκο σε ένα νησί, το JURASSIC PARK, με τη δέουσα χρηματική ανταμοιβή.
Εκεί καλεί μια ομάδα γνωστών επιστημόνων, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στο εγχείρημα το οποίο παραβιάζει σαφείς κανόνες της φύσης.
Καθώς η περιήγηση ξεκινάει, μια τροπική καταιγίδα ξεμπλοκάρει τα συστήματα ασφαλείας και τότε οι δεινόσαυροι ξεχύνονται δολοφονικοί στο πάρκο.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ είναι του JOHN WILLIAMS
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του DEAN CUNDEY

Στις ερμηνείες ένα έξοχο καστ Ηθοποιών από τους:

SAM NEILL στο ρόλο του παλαιοντολόγου ALAN GRANT

LAURA DERN στο ρόλο της DR. ELLIE SATTLER

JEFF GOLDBLUM στο ρόλο του DR. IAN MALCOLM

RICHARD ATTENBOROUGH στο ρόλο του JOHN HAMMOND

BOB PECK στο ρόλο του ROBERT MULDOON


Οι σκηνές και οι χαρακτήρες της ταινίας απέκτησαν συλλεκτική αξία και καθιερώθηκαν στα παγκόσμια κινηματογραφικά δρώμενα.

26 Διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους 3 Oscar, 2 BAFTA και 17 υποψηφιότητες

63 Εκατομμύρια δολλάρια ήταν το κόστος της ταινίας για εκείνη την εποχή.


Καταξιώθηκε δε σαν μια εμβληματική ταινία του συγκεκριμένου είδους στο παγκόσμιο κινηματογραφικό κοινό.

**************************

Φίλες και Φίλοι
επέλεξα επτά (7) μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές του είδους του Κινηματογράφου των Φυσικών καταστροφών και Οικολογικών Μηνυμάτων.
Κάθε μια από αυτές γράφει και μια ξέχωρη ιστορία και σημειολογία έχοντας κάτι να πει.

Φυσικά και υπάρχουν άπειρες ακόμα ταινίες του είδους όπως επίσης και σειρά ταινιών πάνω σε οικολογικά φυσικά σύμβολα για τα οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο θέμα μας.



...

Σχόλια

  1. Δεν έχω δει την πρώτη (την κατεβάζω αυτή τη στιγμή) και την Πομπηΐα.
    Είναι όπως τα λες. Στις περισσότερες οι ερμηνείες δεν λένε τίποτα, τις παρακολουθείς όμως για τα θαύματα των οπτικών εφέ. Οι μόνες αμερικανιές που ανέχομαι.
    Πάντως, ταπεινή μου γνώμη, στην κατηγορία των τοπ ταινιών καταστροφής ανήκει και το "2012" όπου γίνεται ο παγκόσμιος χαμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πέτρο.
      Το "2012" το έχω δει δύο φορές, είναι μια τεράστια παραγωγή του μεγάλου RONALD EMMERICH, μια πανάκριβη ταινία 200 εκατομ. δολλαρίων και έχει στοιχεία εσχατολογικού χαρακτήρα.
      Δεν αντιλέγω ότι μου άρεσε ως θέμα και ως εντύπωση.
      Όμως ρε Πέτρο, έχει ξεφύγει σε καταστάσεις που έχουν κάνει λίγο το ρεαλισμό σκουπίδια.
      Εντάξει δεν λέω, θα έχεις την οπτική και θεματική υπερβολή αλλά ρε παιδί μου αυτός ο Κεντρικός ήρωας π.χ. ο κόσμος συνθλίβεται ολόγυρά του και εκτός του ότι επιβιώνει υπερφυσικών δυνάμεων αυτή τη ρημάδα τη γραβάτα δεν την έβγαλε σε όλη την ταινία ένα πράμα χαχαχαχαχαχαχα.
      Ευχαριστώ φίλε για την παρέα και τις σημειώσεις σου.
      Να τις δείς τις ταινίες που έχεις. Το SAN ANDREAS σου προκαλεί ένα σοκ πραγματικά αν και εκεί έχουμε τις ....τρελίτσες μας.
      Καλή θέαση φίλε και τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
    2. Δεν αντιλέγω. Το σενάριο είναι ξεχειλωμένο και εντελώς ανεδαφικό. Το προηγούμενο σχόλιο εστιάζει αποκλειστικά στα ειδικά εφέ της ταινίας (γιατί από σενάριο και ερμηνείες είναι ας τα να πάνε).
      Το "San Amdreas" μάλλον θα το δω απόψε.
      Τα λέμε.

      Διαγραφή
    3. Καλή θέαση Πέτρο και τα λέμε. Το σενάριο στο 2012 έφερνε σε κάποια σημεία λίγο από ...Παλιά Διαθήκη ρε φίλε χαχαχαχαχα, ειδικά στο θέμα με τις ...σωτηρίες. Τέλος πάντων. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ