O BILLY WILDER σκηνοθετεί AGATHA CHRISTIE: "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
Σήμερα θα επανέλθουμε στον κόσμο της μεγάλης δραματουργού 

AGATHA CHRISTIE

Σήμερα θα σταθούμε σε μια διαφορετική της συγγραφική δημιουργία, ίσως το πλέον λατρεμένο και εμβληματικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ Κινηματογραφικό Δράμα, που άνοιξε το δρόμο σε ανάλογες παραγωγές.

Δια χειρός του μεγάλου Σκηνοθέτη

BILLY WILDER

"ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"

(WITNESS FOR THE PROSECUTION)


Πρεμιέρα:  6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1958 στις ΗΠΑ

Δια χειρός λοιπόν AGATHA CHRISTIE. Αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό από την συγγραφική "Βασίλισσα του Εγκλήματος".
Αυτή τη φορά ο Ηρακλής Πουαρώ λείπει όπως επίσης και η Miss Marple.
Αυτή τη φορά έχουμε κάτι παντελώς διαφορετικό.
Η Αγγλίδα συγγραφέας πάντα σε κάθε της έργο, παρά την συντηρητική της θεώρηση στα πράγματα, είχε την τόλμη και τη δύναμη να κρίνει αυστηρά τα κοινωνικά και πολιτικά-θεσμικά δρώμενα της Βρετανικής Τάξης.
Τούτη τη φορά λοιπόν ο "Μάρτυς κατηγορίας" έρχεται να σταθεί σε έναν βασικό Αγγλικό Νόμο του Ποινικού δικαίου που λέει ότι:  "Εαν κάποιος δικαστεί για ένα αδίκημα και κριθεί αθώος τότε δημιουργείται δεδικασμένο και δεν μπορεί να κριθεί ξανά"


H Agatha Christie λοιπόν έχει ήδη διασκευάσει το αρχικό της μυθιστόρημα σε ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, ο ίδιος ο BILLY WILDER αναλαμβάνει το Σενάριο, μαζί με τους
HARRY KURNITZ και σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του μεγάλου αυτού Σκηνοθέτη έχουμε τον 
Κινηματογραφικό "Μάρτυρα Κατηγορίας".

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  MATTY MALNECK
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  EDITH HEAD,  JOE KING,  ADELE PARMENTER
ART DEPARTEMENT:  STANLEY DETLIE
DECORATION:  HOWARD BRISTOL
ART DIRECTION:  ALEXANDRE TRAUNER
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUSSELL HARLAN


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

TYRONE POWER στο ρόλο του κατηγορούμενου LEONARD VOLE

MARLENE DIETRICH στο ρόλο της συζύγου του CHRISTINE VOLE

CHARLES LAUGHTON στο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης SIR WILFRID ROBERTS

ELSA LANCHESTER στο ρόλο της νοσοκόμου MISS PLIMSOLL

JOHN WILLIAMS στο ρόλο του βοηθού συνηγόρου BROGAN-MOORE

HENRY DANIELL στο ρόλο του MAYHEW

IAN WOLFE στο ρόλο του CARTER

FRANCIS COMPTON στο ρόλο του Προέδρου του Δικαστηρίου

NORMA VARDEN στο ρόλο της EMILY FRENCH

UNA O' CONNOR στο ρόλο της βοηθού της JANET MACKENZIE



Ο "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" είναι στην κυριολεξία ένα μοναδικό συγγραφικό αριστούργημα πάνω στο δικαστικό δράμα. Φέρει φαρδιά πλατιά την απίστευτη πλοκή της γραφής, της σύλληψης και των ανατροπών της AGATHA CHRISTIE και αναδεικνύει κρυμμένα μυστικά που έρχονται στο φως μέσα στην αίθουσα ενός δικαστηρίου με τρόπο που ο ανύποπτος αναγνώστης αλλά και θεατής δεν υπολογίζει καν.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Νεαρός και γοητευτικός LEONARD VOLE εμφανίζεται στον φημισμένο μεγαλοδικηγόρο SIR WILFRID ROBERTS μέσω ενός γνωστού του δικηγόρου ζητώντας από τον πρώτο να αναλάβει την υπεράσπισή του στην Υπόθεση δολοφονίας της ώριμης EMILY FRENCH, για την οποία και κατηγορείται και συλλαμβάνεται από την Αστυνομία, αφού το θύμα τον έχει ορίσει κληρονόμο του περιουσίας 80.000 λιρών.
Ο Κλονισμένος στην υγεία με πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο συνήγορος SIR WILFRID ROBERTS, "κυνηγημένος" νοσηλευτικά από την υστερική του νοσηλεύτρια MISS PLIMSOLL στην αρχή μεταφέρει την υπόθεση σε φίλο του συνήγορο αλλά όταν γνωρίζει την Σύζυγο του κατηγορούμενου, την εντυπωσιακή Γερμανίδα CHRISTINE VOLE, αναλαμβάνει αποκλειστικά την εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Ο LEONARD VOLE, δεν έχει άλλοθι παρά αυτό της συζύγου του η οποία είναι και η Μοναδική μάρτυς υπεράσπισης που υπάρχει.
Τι συμβαίνει όμως όταν στο Εμβρόντητο δικαστήριο η εμφαντική CHRISTINE VOLE καλείται από την Πολιτική αγωγή ως ...ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και μάλιστα συντριπτική κατά του συζύγου της ;



Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ-Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Ο BILLY WILDER, ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης, κάνει μια σκηνοθεσία αντάξια του έργου και της ατμόσφαιρας της μεγάλης συγγραφέως.
Από τις πλέον πιστές και αυθεντικές μεταφορές έργου της Agatha Christie στον Κινηματογράφο.
Μια μαυρόασπρη ταινία, γεμάτη φλεγματικό Βρετανικό χιούμορ, εκφρασμένο από τον απίστευτο Ηθοποιό που ακούει στο όνομα CHARLES LAUGHTON.
Μια ταινία βουτηγμένη μέσα στα δικαστικά δρώμενα κατά βάση μιας δικαστικής αίθουσας και ενός δικηγορικού γραφείου, με θεατρική δομή, που κρατάει  το πάθος και την αγωνία του θεατή σε ρυθμό γεωμετρικής προόδου.
Ένα δικηγορικό γραφείο που μοιάζει περισσότερο με γκαλερί τέχνης παρά με γραφείο, μια αίθουσα δικαστηρίου βαρύτατη όπως στην πραγματικότητα είναι, κλασικό Αγγλικό δικαστήριο με την παραδοσιακή του εμφάνιση και τρόπο λειτουργίας δοσμένα με άψογη ματιά από τον WILDER.



ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Προσωπικά πιστεύω ότι το κλειδί του έργου, όσον αφορά της ερμηνείες, το έχει ο τεράστιος αυτός Άγγλος Ηθοποιός και πρόωρα χαμένος στα 63 του χρόνια, CHARLES LAUGHTON στο ρόλο του Συνηγόρου SIR WILFRID ROBERTS.


Ερμηνευτικός ογκόλιθος πραγματικά, απίστευτη αίσθηση κλασικού Βρετανικού χιούμορ, αντανακλαστικά σκέψης και αισθήσεων μοναδικά για τον σωματικό του "όγκο", εφυής στην ερμηνεία του ως συνήγορος υπεράσπισης, λες και έχει ως τρόπο ζωής τα δικαστικά έδρανα, σε σημείο που σε κάποιο βαθμό θεωρείς όντως ότι παρακολουθείς ντοκυμανταίρ και όχι κινηματογραφική ταινία.
Τα κρυμμένα του και απαγορευμένα του πούρα, το θερμός της σοκολάτας που περιείχε ...brandy, οι κρυφοί αναπτήρες και τα ευρηματικά τρυκ του για να ξεγελάσει την νοσηλεύτριά του είναι απίθανα και συνθέτουν μια εξαίρετη εικόνα.

Ο TYRONE POWER ως LEONARD VOLE


Μια από τις θρυλικές μορφές Ζεν Πρεμιέ του παγκόσμιου Κινηματογράφου, Τον είχαμε συνηθίσει χρόνια σε ρόλους και τύπους του κλασικού "ελαφρού" γόη, του άντρα που μαγνητίζει και μέχρι εκεί.
Ο Ρόλος όμως εδώ, που ο BILLY WILDER δίνει στον μεγάλο Ηθοποιό, που είναι δυστυχώς ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ στην καριέρα του, καθώς ο TYRONE POWER φεύγει από τη ζωή το 1958 στα ...44 του χρόνια, είναι ρόλος ζωής....!
Συγκλονιστική ερμηνεία που κορυφώνεται στα δρώμενα της δικαστικής αίθουσας, ερμηνεία που σφραγίζει τη ζωή του TYRONE POWER.


H MARLENE DIETRICH στο ρόλο της CHRISTINE VOLE

H Γερμανίδα "Θεά", στην ταινία είναι ήδη στα 56 της χρόνια και μοιάζει εμφανισιακά άνετα με 30άρα.....
Η Προσωπικότητά της στην ερμηνεία της είναι καθοριστική και υπέροχη.
Έχει ένα παγωμένο βλέμμα, ένα πρόσωπο κλειστό, που μέσα του κρύβονται άγνωστα συναισθήματα, ανυπολόγιστο θυμικό, που θα έρθει στην επιφάνεια προς το τέλος του έργου προκαλώντας σοκ.



Η Κατάθεση της MARLENE DIETRICH στην αίθουσα του δικαστηρίου και η αντιπαράθεσή της με τον Συνήγορο ROBERTS αφήνουν ιστορία. Εκεί θα δούμε την έκρηξή της, το πάθος της, τις αλήθειες της, το ψυχρό και κρύο αίμα που κρύβει μέσα της ΑΛΛΑ....
προς το φινάλε του έργου θα συναντήσουμε μια DIETRICH μια άλλη γυναίκα, ένα άλλο πλάσμα, κάτι απρόσμενο, κάτι μοναδικό.

Η ELSA LANCHESTER στο ρόλο της νοσηλεύτριας MISS PLIMSOLL

Η Γλυκύτατη και κλασική Αγγλίδα Ηθοποιός γεννημένη το 1902 σε μια μοναδική της ερμηνεία.
Εδώ, είναι η υστερική νοσηλεύτρια του WILFRID ROBERTS, και φυσικά έναν ρόλο που τον ξέρει καθώς ήταν και πραγματική σύζυγος του CHARLES LAUGHTON (!!!).


Πιεστική, αγχωτική, ακόμα και στις στιγμές της αγωνίας της δίκης εκείνη η προσοχή της στον ασθενή της και την στήριξή του. Παρ' όλα αυτά χαριτωμένη με μια Αγγλοσαξωνική χαρακτηριστική τρυφερότητα στο φέρσιμό της.

NORMA VARDEN στο ρόλο της EMILY FRENCH

Μία από τις πλέον κλασικές Αγγλικές Γυναίκες ηθοποιούς του περασμένου αιώνα, αποδίδει εδώ με απόλυτη σαφήνεια την ελεύθερη ώριμη Κυρία, η οποία πέφτει στην γοητεία του LEONARD VOLE, παρασύρεται από την μαεστρία του και τη νιότη του να "πουλάει" πράγματα χρήσιμα στην κουζίνα μιας νοικοκυράς, πλασιέ γαρ, παρά τον περιορισμένο της ρόλο, δεν περνάει καθόλου απαρατήρητη καθώς η παρουσία της θεματικά και ερμηνευτικά είναι σημαντική


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ο "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" ήταν Υποψήφιος για Έξι βραβεία OSCAR (!!!): Σκηνοθεσία, Film editing, Φωτογραφία, Ηχογράφηση ήχου, Ερμηνείας για τον Charles Laughton, Ερμηνεία Υποστηρικτικού ρόλου στην Elsa Lanchester

Δυστυχώς δεν πήρε κανένα από αυτά καθώς έπεσε με την προβολή του πολεμικού δράματος "Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΒΑΪ" που εκείνη την περίοδο ακούμπησε στο κλίμα του "πατριωτισμού" και του εθνικού.

Γενικά η ταινία έχει 3 Διεθνή βραβεία και ακόμα 9 Υποψηφιότητες.




Αυτός, φίλες και φίλοι, είναι ο θρυλικός "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ".

Μια ταινία σφραγίδα στο είδος αυτό του Κινηματογράφου, ένα δικαστικό δράμα που το φινάλε του θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα δρώμενα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.
Και ακολουθώντας την παράκληση του σκηνοθέτη στους τίτλους τέλους της ταινίας, όσοι γνωρίζουν καλό θα είναι να μην μιλήσουν για το κλείσιμο του έργου...

Αφεθείτε λοιπόν στον κόσμο του Μάρτυρα κατηγορίας, μια μετατροπή που γεμίζει ερωτηματικά και αφήνει άφωνους τους θεατές. Η Υπεράσπιση γίνεται Κατηγορία και μάλιστα καταπέλτης.








Σχόλια

  1. Αυτή την ταινία, όσες φορές και να την παρακολουθήσω, νιώθω ότι τη βλέπω για πρώτη φορά!!!
    Σ' ευχαριστώ που μου τη θύμισες Γιάννη...
    Καλό σου βράδυ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκλονιστική όντως Μαρίνα.....! από τις μεγάλες στιγμές της Αγκάθα Κρίστι αλλά και του Billy Wilder. Ταινία συλλεκτικής αξίας. Ευχαριστώ κορίτσι μου για το σχόλιο. Καλή Κυριακή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ