Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι
επανερχόμαστε σε ένα αγαπημένο θέμα. Αυτό του κόσμου της 

AGATHA CHRISTIE


Σε προηγούμενο θέμα είχαμε παρουσιάσει την MISS MΑRPLE, την κλασική ηρωίδα της μεγάλης συγγραφέως, όπως αυτή δόθηκε στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.
Μπορείτε να θυμηθείτε την ανάρτηση αυτή εδώ:Σήμερα σειρά έχει ο Μεγάλος Ήρωας της παγκόσμιας δραματουργού, ο Θρυλικός:

ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ 

(HERCULES POIROT)

O Ιδιόρρυθμος Βέλγος ιδιωτικός detective,  που συνοδεύει την συντριπτική πλειοψηφία των έργων της Agatha Christie.


Η Προσέγγιση της ίδιας της δημιουργού του στον ήρωά της είναι απίστευτα λεπτομερής, σαφέστατη, καλύπτει κάθε μεγάλη και μικρή λεπτομέρεια τόσο της εξωτερικής του μορφής όσο και του ψυχικού του κόσμου μαζί με τα πρότυπα συμπεριφοράς που τον συνοδεύουν.

Έτσι η αντίστοιχη μεταφορά του ήρωα στην Οθόνη του Κινηματογράφου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση αλλά απαιτεί τόσο τεράστια δουλειά προετοιμασίας του Ηθοποιού που θα τον ανελάμβανε όσο και αντίστοιχη υποδομή από τους συντελεστές του έργου. Σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή, ενδυματολόγο, μακιγιάζ κλπ.

Στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, υπήρξαν, μέχρι τώρα, ΤΡΕΙΣ (3) ΗΘΟΠΟΙΟΙ που ενσάρκωσαν το ρόλο του διάσημου detective.

Θα τους παρουσιάσουμε κατά χρονολογική σειρά:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

PETER USTINOV

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου Κινηματογράφου, υπήρξε ο πρώτος Ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ στον Κινηματογράφο.
Είναι ο Ηθοποιός εκείνος που ερμήνευσε τον μεγάλο και ιδιόρρυθμο detective με τρόπο συγκλονιστικό, απόλυτα ταυτισμένο με το δημιούργημα της Agatha Christie.

"Διαβασμένος" απόλυτα στο πετσί του ρόλου του, ταυτισμένος με τον ήρωα που παίζει στις ταινίες που πρωταγωνίστησε ήταν πραγματικά μεγάλος...!


Αναλυτικά λοιπόν τον είδαμε στα:

1978  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ"  (DEATH ON THE NILE)

με Σκηνοθεσία του Άγγλου JOHN GUILLERMIN και Σεναριακή απόδοση του ANTHONY SHAFFER έχουμε ένα υπέροχο Κινηματογραφικό δράμα πάνω στα χνάρια του πρωτότυπου βιβλίου της AGATHA CHRISTIE


Ο PETER USTINOV κυριαρχεί με τη φυσιογνωμία και την παρουσία του μαζί με ένα σύνολο πολύ μεγάλων ηθοποιών δίνοντας στο έργο κλασική ιστορική αξία.

Τον συνοδεύουν οι:  JANE BIRKIN, BETTE DAVIS, DAVID NIVEN,  LOIS CHILES, MIA FARROW,  JOHN FINCH,  OLIVIA HUSSEY,  GEORGE KENNEDY,  ANGELA LANSBURY,  SIMON MACCRKINDALE, MAGGIE SMITH


O PETER USTINOV για την ερμηνεία του βραβεύτηκε με ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA 

1982  "ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΗΛΙΟ"  (EVIL UNDER THE SUN)

Ο Γάλλος Σκηνοθέτης GUY HAMILTON σε Σενάριο του ANTHONY SHAFFER ξανα, φέρνει στον Κινηματογράφο ένα ακόμα μεγάλο έργο της διάσημης συγγραφέως, με αρκετές βέβαια αλλαγές και σε ουσιαστικό επίπεδο.


O PETER USTINOV δεσπόζει ξανά στην 2η εμφάνισή του ως POIROT με μια εμφάνιση απόλυτα άψογη από κάθε άποψη μπαίνοντας πλέον στο πετσί του ρόλου και της προσωπικότητας του Βέλγου detective.

Στην υπέροχη επίσης αυτή ταινία, δείγμα μεγάλης δημιουργίας, εμφανίζονται κοντά του οι: COLIN BLAKELY,  JANE BIRKIN,  NICHOLAS CLAY,  MAGGIE SMITH,  RODDY MCDOWALL,  SYLVIA MILES,  JAMES MASON1986  "ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ"  (DEAD MAN'S FOLLY)

Λίγα χρόνια αργότερα έρχεται στην Οθόνη η τρίτη εμφάνιση του PETER USTINOV σαν Ηρακλής Πουαρώ.
Ο Άγγλος CLIVE DONNER σκηνοθετεί το Σενάριο του ROD BROWNING, σε μια επίσης εξαίρετη ταινία.


Ακόμα πιο ώριμος και έμπειρος στο ρόλο ο PETER USTINOV δίνει έναν ακόμα "Πουαρώ" στις ακριβείς απαιτήσεις του έργου της AGATHA CHRISTIE.

Κοντά του οι:  JEAN STAPLETON,  CONSTANCE CUMMINGS,  TIM PIGGOT-SMITH
Η Συγκεκριμένη παραγωγή δημιουργήθηκε για Τηλεοπτική Κινηματογραφική προβολή.1988  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ"  (APPOINTMENT WITH DEATH)

Αυτή είναι η τέταρτη και τελευταία εμφάνιση του μεγάλου PETER USTINOV ως HERCULES POIROT.
O Άγγλος Σκηνοθέτης MICHAEL WINNER δημιουργεί πάνω στο σενάριο πάλι του ANTHONY SHAFFER μια αντάξια του επιπέδου ταινία 


Δίπλα στον USTINOV στην συγκεκριμένη ταινία ήταν επίσης μεγάλα ερμηνευτικά ονόματα:

LAUREN BACALL,  CARRIE FISHER,  JOHN GIELGUD,  PIPER LAURIEΑυτές ήταν οι εμφανίσεις του μεγάλου PETER USTINOV ως HERCULES POIROT στη μεγάλη οθόνη ανοίγοντας το δρόμο για δύο ακόμα μεγάλους ηθοποιούς.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

ALBERT FINNEY

Ο Μεγάλος Σαιξπηρικός Άγγλος Ηθοποιός ήταν ο δεύτερος και  ο πιο "σύντομος" Ηθοποιός που μετέφερε στον Κινηματογράφο το ρόλο του Ηρακλή Πουαρώ.

1974  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ORIENT EXPRESS"

Μια μεγάλη σκηνοθετική δημιουργία του μεγάλου Αμερικάνου σκηνοθέτη SIDNEY LUMET σε Σενάριο του PAUL DEHN


Ο ALBERT FINNEY ερμηνεύει τον Ηρακλή Πουαρώ ανάμεσα σε ένα επιτελείο "γενικής επιστράτευσης" τεραστίων ονομάτων του παγκόσμιου Κινηματογράφου

LAUREN BACALL,  MARTIN BALSAM,  INGRID BERGMAN,  JAQUELINE BISSET,  JEAN PIERRE CASELL,  SEAN CONNERY, ANTHONY PERKINS,  VANESSA REDGRAVE,  RACHEL ROBERTS,  RICHARD WIDMARK,  COLIN BLAKELY


O ALBERT FINNEY είναι πραγματικά υπέροχος στο ρόλο του Poirot και μάλιστα είναι Υποψήφιος για OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ.

Δεν συνέχισε την ερμηνεία του πάνω σε άλλες ταινίες με θεματολογία τον ήρωα της Agatha και έτσι δεν γνωρίζουμε την αντίστοιχη επιρροή που θα είχε.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

DAVID SUCHET


Ο Γεννημένος το 1946 Άγγλος Ηθοποιός DAVID SUCHET μένει να γίνει ο κατ' εξοχήν ταυτισμένος Ηθοποιός με τον ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ.

Είναι ο Ηθοποιός εκείνος, που ενσαρκώνει τον θρυλικό ήρωα σε μια τεράστια υπέροχη παραγωγή του BBC με το όνομα

"AGATHA CHRISTIE'S POIROT"


Μια παραγωγή που ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2013. Για 24 ολάκερα χρόνια ο μεγάλος αυτός Ηθοποιός δούλεψε πάνω σε ένα τεράστιο έργο με πάρα πολλούς συντελεστές για να γίνει αυτή η παραγωγή, που θεωρείται η μεγαλύτερη και πολυτιμότερη παρουσίαση του έργου της AGATHA CHRISTIE στη Μεγάλη Οθόνη σε μια Τηλεοπτική Κινηματογραφική προβολή.


Φανταστείτε για το 1/4 ενός αιώνα να υποδύεστε το ρόλο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.
Δεν υπήρξε καλύτερη ταύτιση στην ιστορία της Υποκριτικής ενός Ηθοποιού με έναν ρόλο από αυτόν του DAVID SUCHET.


Προφανώς ο DAVID SUCHET να απέκτησε σαφέστατη ψυχολογική "ταύτιση" με την προσωπικότητα και το στυλ του ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ.
Δεν είναι λίγα 24 χρόνια δημιουργίας. Φανταστείτε το.....!@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Σταθήκαμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι σε τρεις Ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον 
ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ
στον Κινηματογράφο δίνοντας σάρκα και οστά στο πνευματικό δημιούργημα της AGATHA CHRISTIE.
Ένα ήρωα που θα αποτελεί στους αιώνες σημείο συγγραφικής αναφοράς πάνω στο Αστυνομικό ψυχολογικό μυθιστόρημα

-----------------------------------------

Υ.Γ. Δεσμεύομαι για ένα ειδικό αφιέρωμα στον DAVID SUCHET πάνω στη δουλειά του στο θέμα αυτό στο άμεσο μέλλον γιατί πιστεύω πραγματικά το αξίζει.

6 σχόλια:

 1. μ αρεσει αυτη η εποχη και ατμοσφαιρα τετοιων ταινια.
  ωραια κινηση
  και πολυ ωραιο αφιερωμα
  περιμενουμε τωρα το ειδικο αφιερωμα στον David Suchet
  θα ειναι ενδιαφερον σιγουρα

  καλο σκ φιλε μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σου Κική μου. Χαίρομαι που σου αρέσει το είδος και η ατμόσφαιρα. Κάνε υπομονή για το επόμενο ανάλογο αφιέρωμα. Καλό βράδυ κορίτσι μου.

   Διαγραφή
 2. Πουαρώ... ο καλύτερος... Εχουμε πάρει πολλά DVD με τον David SUchet... και μας αρέσει πάρα πάρα πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Τον Ουστίνοφ, δεν τον έχω ξεχωρίσει... αλλά έχω δει το ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ... όσο για τον ΦΙνευ... έπαιξε σε μία θαυμασια ταίνια.. με τόσους πρωταγωνιστες!! ...

  και αυτά... !! Αγκάθα Κρίστη... για Πάντα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λαμπρινή μου χαίρομαι που σου αρέσει η Κρίστι και το μεγάλο της έργο. Άρα ξέρεις τον κόσμο της και την ατμόσφαιρά της. Οπότε έχουμε κοινή γλώσσα στο θέμα αυτό.
   Θα συμφωνήσω με τον Suchet στην επιλογή σου.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο κοπέλα μου. Καλό βράδυ να έχεις.

   Διαγραφή
 3. Παρόλο που λατρεύω τέτοιου είδους ταινίες και σήριαλ και αναγνώσματα, κι ενώ έχω διαβάσει τα άπαντα της Αγκάθα, ομολογώ πως όλες τις ταινίες δεν τις έχω δει, ούτε όλα τα σήριαλ...και οι τρεις Πουαρώ ενδιαφέροντες!
  Καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωωωωωω Μαρία τι διαβάζω ; έχεις διαβάσει τα άπαντα της Κρίστι ;; Συναρπαστική εμπειρία, μοναδική προσέγγιση....! εγώ φυσικά δεν το έχω καταφέρει. Εσύ προφανώς "συναντάς" την σύζυγό μου, που έχει τη δική σου ..."υστερία".
   Ευχαριστώ καλή μου και καλό βράδυ.

   Διαγραφή