ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ: ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Φίλες και Φίλοι
συνεχίζουμε σήμερα ....Ελληνικά.....!
Πίσω στον Ελληνικό Κινηματογράφο, στην Ενότητα των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ.
Σήμερα θα ...περπατήσουμε με έναν μεγάλο και εξαίρετο Έλληνα σκηνοθέτη που τίμησε τον Κινηματογράφο μας με το παραπάνω, δίνοντας εξαίρετες και μεγάλες δημιουργίες που πραγματικά παραμένουν αξέχαστες.

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, γεννήθηκε στην Αθήνα και σε μικρή ηλικία έφυγε οικογενειακώς για το ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ στη Νότια Αφρική όπου και μεγάλωσε.
Τελείωσε το Αγγλικό Γυμνάσιο MARIST BROTHERS COLLEGE και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο WITWATERSRAND Αγγλική Λογοτεχνία και ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
Το 1957 έγινε δεκτός στην μεγάλη ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ CENTRO SPERIMENTALE DI CINEMATOGRAFIA στη ΡΩΜΗ και εκεί απέκτησε το δίπλωμα ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ.
Στη ζωή είναι παντρεμένος με την γλυκύτατη ηθοποιό ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινάει το έργο του στην αρχή σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ σε αρκετές ταινίες, ορισμένες από τις οποίες ήταν ξένες και ιδιαίτερα γνωστές.
"ΔΕΜΑ ΕΚΠΛΗΞΗ"  1959 του STANLEY DONEN,  "TA KANONIA TOY NABAΡONE" 1960 του LEE THOMPSON
"ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ" 1961 του RUDOLPH MATE.
To 1961 έρχεται η πρώτη του ΤΑΙΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ με ένα Φιλμ δικό του, εντελώς ασυνήθιστο για τα Ελληνικά δεδομένα, ένα ΦΙΛΜ NOIR Αστυνομικό.
"Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ"

Η Ταινία παίρνει ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΕΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΥ ΔΕΛΧΙ και επίσης στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1961 κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.
Το 1965 έρχεται η 2η του δημιουργία με την ταινία του: "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" με τους ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΕΛΛΗ ΦΩΤΙΟΥ, ΜΕΜΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΑΜΠΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ.
Η Ταινία κερδίζει Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (ΕΛΛΗ ΦΩΤΙΟΥ) ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1965.

Ακολουθεί το 1966 το αριστούργημα  "Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ" , μια συγκλονιστική δραματική ιστορική ταινία με τους ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΕΛΛΗ ΦΩΤΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΖΑΝ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ.
Εκπληκτική η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ στην ταινία με ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΑΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΙΚΑΓΟ και ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ για την ταινία το 1966.


Το 1967 ακολουθεί μια παράξενη τολμηρή ταινία για την εποχή με σαφέστατα οικολογικά και ριζοσπαστικά μηνύματα, το "ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ" με τους ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ και ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ


Το 1970 έρχεται μια ακόμα καλή του ταινία, "Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ", ένα κοινωνικό δράμα με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΗ.

Η Ταινία παίρνει το 1970 το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Δεκαετία του 1970 είναι η κορύφωση της δημιουργίας του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ.
Στην περίοδο αυτή δίνει μεγάλες δημιουργίες
Το 1971 είναι η μεγάλη του στιγμή με το επικό ιστορικό δράμα "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ" μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές του Ελληνικού Κινηματογράφου, με την ταινία επίσης να κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ το 1971


Μέσα στη δεκαετία του 1970 και ειδικότερα στο 2ο μισό της, ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ γυρίζει ακόμα μερικές ταινίες έχοντας κάνει στροφή στο λεγόμενο Κοσμοπολίτικο ελαφρύ ερωτικό Κινηματογραφικό στυλ.
Έτσι έχουμε:
  • Το 1972 την "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ" με τους ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ
  • 1974  "ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΑΡΚΑ" με τους ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΚΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΠΕΗ
  • 1974  "ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ"  με τους ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΡΕΝΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ
  • 1976  "ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ" με τους BARBARA BOUCHET, GUNTHER STOLL, ROBERT BEHLING
  • 1979  "ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ"  DEBORAH SHELTON, SISSIE TINDAL, ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗΣ





Το κοινό εκείνη την εποχή αρχίζει να εγκαταλείπει τις Κινηματογραφικές άιθουσες και ο Ελληνικός Κινηματογράφος ήδη γνωρίζει την παρακμή του.
Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ στρέφεται σταδιακά στην τηλεόραση, δίνοντας υπέροχες τηλεοπτικές σειρές και παραγωγές:

"ΑΦΡΟΔΙΤΗ", "ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ", "ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ", "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΑΣ", "ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ", "Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗ", "ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΚΩΝΣΤΑ".

Τελευταία του Κινηματογραφική δουλειά το 2009, με την ταινία:  "ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΧΕΣΗ" με τους ΣΠΥΡΟ ΣΠΑΝΤΙΔΑ, ΝΙΝΑ ΛΟΝΤΣΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, στα πλαίσια του νεώτερου Ελληνικού Κινηματογράφου.


Αυτός είναι λοιπόν ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, ένας σκηνοθέτης που τίμησε τον Ελληνικό Κινηματογράφο με όλο του το "είναι" δίνοντας ότι καλύτερο από τον ίδιο του τον εαυτό και την έκφρασή του.
 
 

Σχόλια

  1. Εξαιρετικός σκηνοθέτης!!!! Και οι σειρές που σκηνοθέτησε στην τηλεόραση καταπληκτικές, κρίμα που κάποιες δεν σώζονται...
    "Επιστροφή" έβαλα σήμερα στο ιστολόγιό μου, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά είναι από τις αγαπημένες μου.
    Σ' ευχαριστούμε πολύ για το αφιέρωμα, καλό βράδυ Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαργαρίτα την είδα την ανάρτησή σου....! πραγματι το έργο αυτό δεν το ήξερα. Αλλά είναι μια εξαίρετη ταινία πραγματικά αξιόλογη που πρέπει να δούμε. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ