Σπύρος Φωκάς: Αποχαιρετισμός σε έναν λαμπερό ηθοποιό του Ελληνικού κινηματογράφου

 Ένας-ένας οι μεγάλοι αστέρες του Ελληνικού κλασικού κινηματογράφου, διαβαίνουν στον κόσμο της αθανασίας και της μνήμης. Ο αδυσώπητος χρόνος, με το πέρασμά του, κλείνει μικρούς και μεγάλους κύκλους γύρω από εκείνες τις μορφές, που αγαπήσαμε στις μεγάλες οθόνες των νεανικών μας χρόνων αλλά και στις μικρές των σύγχρονων.

ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ


Ένας ακόμα μεγάλος ηθοποιός μας, κατέβασε αυλαία στο λαμπερό του κόσμο επί σκηνής. Ένας ηθοποιός από αυτούς, που συνδύαζαν απαράμιλλη γοητεία, λάμψη αλλά συνάμα ποιότητα και εκφραστική δεινότητα.

Ένας ηθοποιός, που κατά την ταπεινή μου άποψη αλλά και άλλων περισσότερο ειδικών του σινεμά, είναι ίσως στους τρεις πιο γοητευτικούς άντρες που ανέδειξε ο εγχώριος κινηματογράφος. Εξωτερική εμφάνιση και "εκτόπισμα" επιβλητικό, γοητευτικό, αρρενωπό. Μια παρουσία με καθάρια ατόφια ομορφιά και επιρροή. Μια κινηματογραφική προσωπικότητα χαμηλών τόνων ως προς τις εκρήξεις αλλά υψηλής ποιότητας στην εσωτερική του εκφραστική δύναμη. Ο λόγος και η χροιά της ομιλίας του, ένα επίσης από τα μεγάλα του "όπλα" στην πορεία καταξίωσης όλα αυτά τα χρόνια.

Θα κάνω την ταπεινή απόπειρα να δώσω έναν αποχαιρετισμό στον Σπύρο Φωκά, που αγαπήσαμε και απολαύσαμε όλα τούτα τα χρόνια.


Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1937 στην Πάτρα και έφυγε στις 10 Νοέμβρη 2023 στην Ελευσίνα, σε ηλικία 86 ετών.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη. Η φιλμογραφία του ξεκινάει το 1959 και τελειώνει το 2019. Εξήντα ολάκερα χρόνια παρουσίας με 65 ταινίες, Ελληνικές και ξένες. Δεν τα λες λίγα, είναι μια ολάκερη ζωή. Στην τηλεόραση η θητεία του ξεκινά το 1973 και τελειώνει το 2013. Και εκεί ένα συνεπές πέρασμα σαράντα χρόνων.


Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Σπύρου Φωκά ξεκινά το 1959 στο δράμα του Ανδρέα Λαμπρινού "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα". Μια ταινία, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ερμηνεία του τράβηξε αμέσως τα φώτα της προσοχής και θα γίνει αφορμή να ξεκινήσει η διεθνής του καριέρα. Θα κάνει audition στα μεγάλα studios της CINECITA στην Ιταλία και θα κερδίσει επάξια ρόλους σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές:

Οι σπουδαίες συμμετοχές στον ξένο κινηματογράφο

1960 "Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του"


Ένα υπέροχο αστυνομικό δράμα του μεγάλου Λουκίνο Βισκόντι, στο πλάι πολύ μεγάλων ονομάτων: Αλαίν Ντελόν, Ρενάτο Σαλβατόρε, Κλαούντια Καρντινάλε, Κατίνα Παξινού, Αννί Ζιραρντό

1960 "Μεσσαλίνα"




Στο ρόλο του Λούκιου Μάξιμου, στο ιστορικό δράμα του Βιττόριο Κοταφάβι

1976 "Όταν η γυναίκα θέλει"

Ρομαντικό δράμα φαντασίας του Βινσέντε Μιννέλι, στο πλάι της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λίζα Μιννέλι και Μπέττυς Αρβανίτη.

1985 "To διαμάντι του Νείλου"

Περιπέτεια δράσης κομεντί,  του Λιούις Τηγκ, μαζί με τους Μάικελ Ντάγκλας, Κάθλην Τέρνερ και Ντάνι Ντε Βίτο. Θα ερμηνεύσει τον Ομάρ


Τέλος, το 1988 θα συμμετάσχει και στην τρίτη ταινία "Ράμπο" με σκηνοθέτη τον Πίτερ Μακ Ντόναλντ, μαζί με τον Συλβέστερ Σταλόνε.

Η Ελληνική φιλμογραφία

Θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω κάποιες από τις πιο μεγάλες στιγμές του Σπύρου Φωκά στο Ελληνικό σινεμά. Μεγάλο φυσικά ρόλο έπαιξε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς και πιο συγκεκριμένα με τον Γιάννη Δαλιανίδη, στις κοινωνικές ταινίες του οποίου διακρίθηκε ιδιαίτερα.

1964  "Εγωισμός"


Η πρώτη του σπουδαία συμμετοχή, στο κοινωνικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη, στο πλάι της Ζωής Λάσκαρη,της Τζένης Ρουσσέα και του Βαγγέλη Βουλγαρίδη


Η συγκεκριμένη αφίσα της ταινίας, λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε λόγω της τολμηρής ερωτικής σκηνής.

1966  "Ο Φόβος"

Μια ταινία συγκλονιστική του Κώστα Μανουσάκη (έχω μιλήσει σε ιδιαίτερο ποστ γι' αυτήν).


Μαζί με τους Αλέξη Δαμιανό, Ανέστη Βλάχο, Μαίρη Χρονοπούλου, Έλλη Φωτίου, Έλενα Ναθαναήλ. 

1966  "Στεφανία"


Μια ακόμα πρωταγωνιστική ερμηνεία στο υπέροχο και τολμηρό κοινωνικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη. Στο πλάι της Ζωής Λάσκαρη, του Σπύρου Καλογήρου, Λευτέρη Βουρνά.
Η ερμηνεία του ως γιατρός Γιώργος Δαπόντες είναι από τις καλύτερές του κινηματογραφικά.

1966  "Ντάμα Σπαθί"


Ένα ακόμα δυνατό δράμα του Γιώργου Σκαλενάκη, στο ρόλο του νεαρού Αλέξανδρου, στο πλάι της Έλενας Ναθαναήλ.  Από τα καλά φιλμ νουάρ του Ελληνικού σινεμά.

1966  "Έρωτας στην καυτή άμμο" 


Ερωτική δραματική περιπέτεια του Στέλιου Ζωγραφάκη με την Έλενα Ναθαναήλ, Τάκη Εμμανουήλ, Μάνο Κατράκη.

1966  "Ψωμί για έναν δραπέτη"


Ερωτικό δράμα του Κώστα Ασημακόπουλου, μαζί με τη Μαίρη Χρονοπούλου, το Χρήστο Πάρλα, τον Πέτρο Φυσούν

Οι τηλεοπτικές συμμετοχές

Αντίστοιχα σημαντικές ήταν και οι συμμετοχές του μεγάλου μας ηθοποιού και στην τηλεόραση, μέσα από εμβληματικές σειρές.
Θα μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει τις:

1980-81 "Το μυθιστόρημα των τεσσάρων", πρωταγωνιστικός ρόλος

1981  "Οι κληρονόμοι", πρωταγωνιστικός ρόλος

1994-95 "Ανατομία ενός εγκλήματος", "Τολμηρές ιστορίες", συμμετοχές σε επεισόδια

1999 "Δυο ξένοι" σε 4 επεισόδια

2005-07 "Της αγάπης μαχαιριά", πρωταγωνιστικός ρόλος"


Κρατάμε τη μεγάλη κληρονομιά του αγαπημένου μας ηθοποιού, κρατώντας τη μνήμη και την προσφορά του ζωντανή στην καλλιτεχνική ιστορία της υποκριτικής για την πατρίδα μας.

Το τελευταίο ζεϊμπέκικο, που χόρεψε η αγαπημένη του σύζυγος, ας τον συντροφεύει στην τελευταία του έξοδο απ' τη σκηνή, την οποία τόσο τίμησε μαζί με τη δική μας αγάπη και τα ευχαριστώ μας.

Στη μνήμη του.




























Συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι, πλάι στην Λάιζα Μινέλι, και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην Κατίνα Παξινού.

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική, τέλος, ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Προσωπική ζωή και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπύρος Φωκάς έκανε τέσσερις γάμους και δεν απέκτησε βιολογικά παιδιά. Ωστόσο ήταν πατριός της κόρης της τέταρτης συζύγου του, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου Φωκά, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 2013.[1]

Απεβίωσε μετά από προβλήματα υγείας στις 10 Νοεμβρίου 2023, σε κέντρο αποκατάστασης στην Ελευσίνα, όπου νοσηλευόταν από το καλοκαίρι του 2023 σε ηλικία 86 ετών.[2][3] Κατόπιν επιθυμίας του, η σορός του αποτεφρώθηκε.[4]

Σχόλια

  1. Γιάννη μου, δεν θα σου πω ψέματα πως έχω δει όλες του τις δουλειές, αλλά όντως μιλάμε για έναν γοητευτικό άντρα και πολύ ωραίο ηθοποιό!
    Εξαιρετικό αφιέρωμα για ακόμα μια φορά Γιάννη μου. Το 2023, πήρε πολλούς καλλιτέχνες δυστυχώς.
    Βέβαια, θα συνεχίσουν να ζουν μέσα από τα έργα τους!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για ένα ακόμα προσεγμένο αφιέρωμα, γιατί πραγματικά καμαρώνω τις αναρτήσεις σου αυτές! Φαντάζομαι πόσο χρόνο και δουλειά απαιτούν, αλλά ξέρω πως τα κάνεις όλα με μεράκι! Να είσαι καλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο με γεμίζουν συγκίνηση και όμορφα συναισθήματα τα λόγια σου, Μαρίνα μου. Δεν έχω δει και εγώ όλα τα έργα του. Ειδικά τα ξένα καθόλου. Εκείνο που μού άρεσε στο Σπύρο Φωκά ήταν το χαμηλό του προφίλ, η ομιλία του.
      Σε ευχαριστώ με την καρδιά μου, αγαπημένη μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Είναι απ΄ αυτούς, που όταν λέμε ότι έκανε διεθνή καριέρα, το εννοούμε αληθινά. Αν κάτι μου έμεινε από τον Σπύρο Φωκά, ήταν η σεμνότητά του. Σίγουρα γοητευτικός, ακόμη και στο ρόλο του κακού, ένας πραγματικός ζεν πρεμιέ, αγαπητός σε όλους μας. που έχω την εντύπωση ότι δεν τιμήθηκε εν ζωή, όσο του άξιζε από το συνάφι του.
    Υπέροχο αφιέρωμα, ένα ακόμη φίλε μου, το καλύτερο μνημόσυνο σε έναν ηθοποιό, που αγάπησα πολύ.
    Την καλημέρα μου, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχωριστός ηθοποιός και τύπος χαρακτήρα, Βασίλη. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Χαμηλών τόνων, εξαίρετη σεμνότητα και ήθος. Υποτιμημένος κατά τη γνώμη μου. Θα μπορούσε να δώσει πολλά περισσότερα πράγματα αν είχε επιλεχθεί σε κορυφαία casting.
      Χαίρομαι που σού άρεσε, φίλε μου, το σεμνό αυτό αφιέρωμα. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  3. Καλό ταξίδι σαν αστέρι που ήταν εκεί που κατοικούν όλα τα αστέρια. Ωραίο και τιμητικό αφιέρωμα στον Σπύρο Φωκά που θα συμφωνήσω με το Βασίλη, δεν τιμήθηκε όσο του άξιζε εν ζωή. Ε΄χω δει πολλές ταινίες του αλλά όχι όλες.
    Καλή σου μέρα Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε ευχαριστήσω θερμά, Άννα μου, για το σχόλιό σου. Δεν τιμήθηκε και δεν αξιοποιήθηκε, το κυριότερο, στην καριέρα του, είναι σίγουρο.
      Να πω την καλησπέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Το τελευταίο διάστημα διάβαζα με θλίψη κάποιες ειδήσεις σχετικά με τις δυσχέρειες που αντιμετώπιζε. Κι αν κάτι θαύμαζα απεριόριστα σ' αυτόν τον μεγάλο ηθοποιό, πέρα απ' το ταλέντο και την ομορφιά του, ήταν η αξιοπρέπεια και το μπεσαλίκι του. Γιάννη μου, και πάλι συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σου αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω εστιάζεις στα μεγάλα σημεία της προσωπικότητάς του, Μαρία μου. Ναι, έτσι ήταν ο Σπύρος Φωκάς. Λεβέντης ακόμα και στις πολύ δύσκολες στιγμές του. Ευχαριστώ αγαπημένη φίλη για το σχόλιό σου. Φιλιά μου.

      Διαγραφή
  5. Όπως λέει κι ο Βασίλης, από τους ηθοποιούς που έκανε όντως διεθνή καριέρα, έστω κι αν ο ίδιος ήταν χαμηλών τόνων, σε αντίθεση με πολλούς/ες που νομίζουν ότι έχουν κάνει διεθνή καριέρα, και την έχουν "ψωνίσει" κι από πάνω.. Επίσης, ναι, μπορώ να το πω, φίλε Γιάννη, ότι τον θεωρούσα μακράν τον πιο κούκλο Έλληνα ηθοποιό! Και μάλιστα, μαζί με τον Θόδωρο Ρουμπάνη, που έκανε επίσης διεθνή καριέρα, και που έπαιζαν μαζί στην ταινία "ντάμα σπαθί". Να μην ξέρουν τα μάτια ποιό από τα δυο αρσενικά να πρωτοθαυμάσουν! Άσε που έβρισκα πολλά κοινά στην "κοψιά" τους, ίδιες κορμοστασιές, ίδια -θανατηφόρα- βλέμματα, ίδια γοητεία, με μιά τυχερή Έλενα Ναθαναήλ να "παγιδεύεται" -όχι άδικα- ανάμεσά τους! Καλό του ταξίδι..

    https://www.youtube.com/watch?v=f6gwf-QLT1o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ καθόλου, Πέτρα μου με τις παρατηρήσεις σου, τόσο για την υποκριτική του δεινότητα, όσο και την εξωτερική του εμφάνιση. Μάλιστα, θα μπορούσα κάλλιστα να τον θεωρήσω και ως τον πιο γοητευτικό άντρα του Ελληνικού σινεμά με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η δε αισθησιακή, Έλενα, .....τυχερή, χαχαχαχαχα. Ειδικά ανάμεσά τους στον εξαίρετο χορό που απεικονίζει το στιγμιότυπο.
      Την καλησπέρα μου, Πέτρα μου.

      Διαγραφή
  6. ήμασταν φίλοι στο φεις με την συζυγο του ηθοποιού, και ζήσαμε αυτό το τέλος... που τελικώς είναι μία στιγμή...Η λύπη μας μεγάλη... Ο Θεός να τον αναπαύσει... θαυμάσιος ηθοποιός, πανέμορφος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Λαμπρινή μου, το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Ναι, υπέροχος άνθρωπος και όμορφος άντρας. Να τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Την καλησπέρα μου και σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

"Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια" στην κάψα του Καλοκαιριού