"Ο Γιατρός" Συγκλονιστικά μαθήματα ζωής και αξιών σε ένα μόνο επεισόδιο...

 Έχω ξαναμιλήσει, στο ιστολόγιο αυτό, για τον κύκλο των νέων Ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, που έχουν αναδείξει τη μυθοπλασία μας, δίνοντας συγκλονιστικά αποτελέσματα.

Και δικαίως γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του λαϊκού κοινού, η οποία δεν μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στον κινηματογράφο, έχει τη δυνατότητα να βλέπει υπέροχες ποιοτικές δημιουργίες με πολύ μεγάλα μηνύματα και συντελεστές εξαιρετικούς.


Αν μάλιστα από τις προβολές, έλειπε η κακουργηματική προβολή διαφημίσεων με τέτοιο τρόπο, όλα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Επανέρχομαι όμως σε μια σειρά, την οποία παρακολουθώ, με μεγάλη προσοχή και αγάπη καθώς έχει: διαφορετικό ειδικό περιεχόμενο, θεματολογία που αλλάζει σε κάθε επεισόδιο διατηρώντας μια παροιμιώδη φρεσκάδα, άψογη σκηνοθεσία, σενάριο, συντελεστές υποδειγματικούς αλλά και ερμηνείες παλιών και νέων ηθοποιών, που ξεχωρίζουν.

"Ο ΓΙΑΤΡΟΣ"

Το σενάριο είναι του Π. Ιωσηφέλη και η σκηνοθεσία του καταξιωμένου δημιουργού Γ. Παπαβασιλείου ("42 βαθμοί Κελσίου", "Κάρτ Ποστάλ" κλπ)

Αυτό όμως, που έπαθα παρακολουθώντας το τελευταίο 12ο επεισόδιο της σειράς, έχω πάρα πολύ καιρό να το νιώσω. Μιλάμε για ένα συγκινησιακό συναισθηματικό φορτίο τέτοιο, που στο τέλος δεν ήξερα από "πού να κρατηθώ". 

Το θέμα του φυσικά συγκλόνισε τους θεατές καθώς αφορούσε μια "απλή συνηθισμένη μέρα" στο νοσοκομείο, το οποίο μετατρέπεται σε "πεδίο μάχης ζωής και θανάτου" όταν καταφτάνουν εκεί πολυτραυματίες από ένα σιδηροδρομικό ατύχημα.

Φυσικά η παραπομπή στο δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών είναι χαρακτηριστική. Μέσα από το επεισόδιο αυτό λοιπόν, παρελαύνουν μια σειρά χαρακτήρες και περιστατικά, τα οποία το καθένα πυροδοτεί και ένα τεράστιο ζήτημα ζωής, στάσης ζωής, ηθικής και ανθρωπιάς.


Η νταντά με το νεαρό παιδάκι, που το συνοδεύει σε έναν ζωολογικό κήπο, επίσκεψη την οποία οι ...πολυπράγμωνες καριερίστες γονείς του, έχουν κατ' επανάληψη αρνηθεί...

ΜΑΘΗΜΑ 1ο  Γονική μέριμνα λοιπόν, γονείς μεσοαστοί καριέρας, ρόλος και προτεραιότητες.



Blogger ταξιδευτής με χιλιάδες followers, ο οποίος στο τέλος, θα αναζητήσει αυτούς τους φίλους που "σκίζονταν" στην επιτυχία του, την ώρα που ο ίδιος δίνει τη δική του μεγάλη προσωπική μάχη.

ΜΑΘΗΜΑ 2ο:  Δικτυακή, εικονική και πραγματική ζωή. Σχέσεις του διαδικτύου και σχέσεις πραγματικές. 



Χρεοκοπημένος επιχειρηματίας, στο έσχατο όριο της απελπισίας, διαλυμένη προσωπική ζωή. Έχοντας ρίξει στο δρόμο δεκάδες οικογένειες εργαζομένων, χωρίς γυναίκα, με κλονισμένη υγεία. 

ΜΑΘΗΜΑ 3ο:  Η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μας. Πώς εμφανίζεται; Πώς ένα μεγάλο κακό μπορεί αν φέρει μια νέα αρχή!



Νεαρή εργαζόμενη γυναίκα, φωτομοντέλο ομορφιάς και συναδελφικότητας. Καλύπτει μια συνάδελφό της παίρνοντας, αντ' αυτής, το μοιραίο τραίνο. Ο σύντροφός της θα βρεθεί, μετά το ατύχημα, μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Θα μπορέσει να είναι μαζί της; Ως πού φτάνει η αγάπη του;

ΜΑΘΗΜΑ 4ο: Τι είναι Αγάπη; Ως πού μπορεί να δοκιμαστεί; Ποιοι είναι οι συνδετικοί της κρίκοι; Το όμορφο "φαίνεσθαι"; Και αν αυτό χαθεί;



Τα πάθη και οι εξαρτήσεις μας. Πόσο μάλλον όταν αυτές θα υψωθούν μπροστά σε κρίσιμους ρόλους στην κοινωνική ζωή.

ΜΑΘΗΜΑ 5ο: Η πάλη και ο αγώνας απέναντι στα πάθη και στις κάθε λογής εξαρτήσεις μας. Τι διακυβεύεται; Όχι μόνο σε μάς αλλά και στους συνανθρώπους γύρω μας.



Ο Αγώνας για τη ζωή. Ο θάνατος ενός ασθενή πάνω στη μάχη του ιατρείου. Ο γιατρός "χάνει" τον ασθενή του. 


ΜΑΘΗΜΑ 6ο: Αισθήματα που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται ένας γιατρός και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, όταν χάνεται στα χέρια τους μια ζωή.



Μια δημοσιογράφος, η οποία εμφανίζεται στο νοσοκομείο, ως τραυματίας του ατυχήματος. Σκοπός της η βιντεοσκόπηση στιγμών ώστε να ανέβουν στην ιστοσελίδα της για να απογειώσουν τη "θεαματικότητά" της.

ΜΑΘΗΜΑ 7ο: Δημοσιογραφία. Πού σταματάει η "μαχόμενη δημοσιογραφία" του πραγματικού ρεπορτάζ και πού αρχίζει η δολιότητα, η μεταχείριση κάθε μέσου για το σκοπό της αποδοχής και εμπορικότητας. Αντιλαμβάνεστε τι παίζεται εδώ!



"Θα είμαι δίπλα σου..." της λέει όταν θα την δει σ' αυτήν την εικόνα, θα το κάνει;


ΜΑΘΗΜΑ 8ο: Το νόημα της αγάπης. Γιατί είμαστε κοντά σε έναν άνθρωπο; Τι σημαίνει όταν λέμε τη λέξη "Σ' αγαπώ"; Τι υπερβάσεις και ποιες ανατροπές σηματοδοτεί η αποδοχή της;



Ένας ακόμα ύστατος αγώνας ενός γιατρού και νοσηλευτή για να σωθεί μια ζωή! Μια ακόμα ακροβασία ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια τιτάνια προσπάθεια να υπερβούν τα όρια απέναντι σε κάθε πρόβλεψη.


Δείτε στο συγκλονιστικό αυτό καρέ, (πράγματι οι ηθοποιοί όχι απλά το ζουν αλλά ξεπερνούν κάθε συναισθηματικό όριο), την αγωνία των λοιπών γιατρών απέναντι σ'  αυτήν την εναγώνια προσπάθεια.

ΜΑΘΗΜΑ 9ο: ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ! ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΠΟΤΕ τον αγώνα για ζωή! Απέναντι σε κάθε πρόβλεψη, σε κάθε εκδοχή.

Και οι ριπές των ζητημάτων, τα χαστούκια, έρχονται κατά συρροή.



Οι "γονείς"! Ναι, αυτοί οι σημερινοί μεσοαστοί καλοβολεμένοι άνθρωποι, που αυτοαποκαλούνται γονείς! Μπροστά στο χειρουργείο του μικρού τους γιου. Η ...κακούργα νταντά που "αυθαιρέτησε" και πήγε τη μοιραία βόλτα, που εκείνοι είχαν τάξει στο μικρό αλλά τα περισπούδαστα καθήκοντά τους, δεν τους ...επέτρεψαν. Η σινιέ "μαμά" που δεν μπορούσε να διακόψει το συμβούλιο και ο σημαντικός "μπαμπάς", που είχε τα ραντεβού του.

ΜΑΘΗΜΑ 10ο:  Το ότι μια βιολογική σεξουαλική επαφή, μάς έκανε "γονείς", δεν σημαίνει ότι και εμείς, αυτόματα, κατακτήσαμε τη σημασία του τίτλου, της προσφοράς, της θυσίας, της προτεραιότητας. Καμία προτεραιότητα δεν στέκει πάνω απ' το παιδί μας. Μήτε τάχα μου το μελλοντικό του "καλό" και η υλική του "εξασφάλιση"

Το επεισόδιο θα ολοκληρωθεί ίσως με την κορυφαία όλων σκηνή. Η ένταση των στιγμών στο νοσοκομείο είναι τέτοια, που λογικό οι γιατροί να διαπληκτισθούν, να διαφωνήσουν, να προσπαθήσουν να προάγουν τη θέση τους, την άποψή τους, ίσως και να κατηγορήσουν το συνάδελφο.


Και εδώ, όπως σε όλες τις κορυφαίες στιγμές, κρίσεις και κορυφώσεις, έρχεται να φανεί και να λάμψει ο ρόλος του ΗΓΕΤΗ! Του ανθρώπου και συνάδελφου, που θα βγει, θα σηκωθεί, μέσα στη "φωτιά", αρωγός. Αυτός που θα εμπνεύσει, θα μιλήσει, θα εξηγήσει, θα ηγηθεί και στο τέλος θα καλέσει για να βγουν μπροστά.

"Γιατί είσαι εδώ; Γιατί έγινες γιατρός;"
"Εμείς απέναντι στο θάνατο!"

Από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα.

Το κορυφαίο πράγματι ΜΑΘΗΜΑ για τον πραγματικό ρόλο της ιατρικής και την απάντηση στο ερώτημα "γιατί έγινες γιατρός;"

Θέλετε και άλλα μαθήματα, φίλες και φίλοι; Αρκούν αυτά για να περιγράψουν αυτό το μοναδικό δημιούργημα; Για να χαρακτηρίσουν αυτή τη σειρά;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, φτάνουν. Δεν αντέχω, εγώ προσωπικά, για άλλα! Με καλύπτουν ως άνθρωπο, ως πολίτη, ως ποιότητα, ως δημιουργία, τέχνη, αισθητική, ότι θέλετε.

Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που έγραψαν αυτό το επεισόδιο, στους ανθρώπους που το γύρισαν αλλά και σε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ που ερμήνευσαν τον κάθε χαρακτήρα!

Σχόλια

  1. ΣΕ ποιο κανάλι είναι Γιάννη; Διότι όπως είναι γνωστό, ιδιωτικά δεν παρακολουθώ, το είπες κι εσύ, δεν αντέχω την έκταση των διαφημίσεων. Αντίθετα βλέπω αξιόλογες παραγωγές στην ΕΡΤ, ελληνικές και ξένες, και ταινίες. Σου συστήνω το "Ο Όρκος", με έναν γιατρό, που θέλοντας να μείνει πιστός στον όρκο του, βρίσκεται απέναντι σε όλο το σύστημα!
    Την Καλημέρα μου, φίλε κι ευχαριστώ για την παρουσίαση αυτή, ίσως δω κάποιο επεισόδιο, περισσότερο για τον Παπαβασιλείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σειρά, Βασίλη μου, προβάλλεται στον Alpha. Μπορείς να δεις όποιο επεισόδιο θες, ειδικά αυτό, στη σελίδα της σειράς του σταθμού.
      Φυσικά και βλέπω τον "Όρκο", φίλε μου! Και το Ι και το ΙΙ τώρα! Και οι δύο με βαθύτατα μηνύματα. Το πρώτο με την ιατρική του δρόμου και το δεύτερο με το εμπόριο οργάνων. Συγκλονιστική σειρά πραγματικά.
      Αν θέλεις κάποια βοήθεια, να μού πεις. Ευχαριστώ πολύ, καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Ναι έχει πολλές και καλές σειρές η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος. Δεν τον βλέπω το Γιατρό αλλά είμαι σίγουρη ότι ειναι ωραία σειρά με μηνύματα. Βέβαια όσα θίγει ειναι εξιδανικευμένα. Η πραγματικότητα είναι άλλη και η προσαρμογή απαραίτητη. Έχει όντως καλούς ηθοποιούς και κάπου διάβασα ότι τελειώνει;
    Χαίρομαι που σου αρέσει τόσο η σειρά και σε πληρώνει με συναισθήματα και προβληματισμούς
    Καλή εβδομαδα και καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, Άννα μου. Σίγουρα η σειρά, εμφανίζει ιατρικούς χώρους και λειτουργούς, όπως θα έπρεπε να είναι και λιγότερο, όπως είναι. Παρ' όλα αυτά δεν χάνει τη δύναμη του μηνύματος. Ναι, έχει εξαίρετες ερμηνείες και τελειώνει, χωρίς να ξέρω πότε καθώς προβάλλει ένα μόνο επεισόδιο τη βδομάδα.
      "Ο Όρκος ΙΙ" είναι η απόλυτα ρεαλιστική σειρά στο χώρο, Άννα μου. Εκεί ναι, υπάρχει πλήρης ρεαλιστική προσομείωση.
      Φιλιά και καλή βδομάδα, κορίτσι μου. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν το παρακολουθώ, διαβάζω με ενδιαφέρον την ανάλυσή σου και προσυπογράφω το 10ο μάθημα. Κατανοώ την πλοκή του, αλλά ανήκω κι εγώ σ' αυτούς που δεν αντέχουν το βομβαρδισμό διαφημίσεων που καθιστούν αδύνατη την παρακολούθηση μιας εκπομπής.
    Γιάννη μου καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρτυράει ο κόσμος με τον καταιγισμό των διαφημίσεων, Μαρία μου. Ευτυχώς που μπορούμε να δούμε τις σειρές στις σελίδες των καναλιών, όποτε θέλουμε (με εξαίρεση την ΕΡΤ, έχουν βέβαια και εκεί διαφημίσεις αλλά ότι τέτοια ροή) και στο Ertflix όπου η πλατφόρμα είναι τέλεια!
      Ναι το δέκατο μάθημα είναι καθοριστικό, καλή μου φίλη μαζί με τα άλλα. Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και το σχόλιο, κορίτσι μου. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη μου δεν έχω δει καθόλου τη σειρά, αλλά χάρηκα που διάβασα την ανάλυση και την άποψη σου, γιατί εμπιστεύομαι τη γνώμη σου!
    Έίναι ευχάριστο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αξιόλογες παραγωγές. Παρ' όλα αυτά, νιώθω πως υπάρχει μια έμφαση στο δραματικό και στα εποχής. Με τόσα προβλήματα γύρω μας, ο κόσμος έχει ανάγκη και από κωμωδία.
    Καλό βράδυ Γιάννη! Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, Μαρίνα μου. Ειδικά η έμφαση στα έργα εποχής, έχει αποκτήσει ένα είδος "εμμονής". Δεν είναι άσχημο, ίσα-ίσα είναι και πολύ απαιτητικό, δύσκολο και δαπανηρό. Αλλά ίσως να είναι η νοσταλγία που έλκει.
      Η κωμωδία και γενικά η κομεντί είναι πάρα πολύ δύσκολο είδος, Μαρίνα μου. Σπανιότατα θα δεις σπουδαία κωμωδία στην ελληνική τηλεόραση. Συνήθως έχουμε "σάχλες" μετριότατων απαιτήσεων. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουμε και εδώ, καλές προσπάθειες αλλά γενικά λείπει μια κωμωδία, που θα γράψει εποχή. Μόνο τα "Καλύτερά μας χρόνια", ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια.
      Καλησπέρα, κορίτσι μου και ευχαριστώ σε πολύ.

      Διαγραφή
  5. Ούτε εγώ την έχω δει ποτέ τη σειρά, δεν προλαβαίνω αφού. Όπως λέει κι ο Βασίλης πιο πάνω, έχω φάει κόλλημα με τον Όρκο! Επίσης βλέπω την Παραλία (όλα στην ερτφλιξ), όμως μου άρεσε πολύ η παρουσίασή σου, Γιάννη, γι' αυτό θα σε παρακαλέσω να μας πεις ποιό επεισόδιο είναι αυτό που μας παρουσίασες εδώ, για να το δω. Εγώ βρίσκω και την σειρά οι Πανθέοι πολύ καλή! Καλό βράδυ! 🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες σειρές, Πέτρα μου. Δυστυχώς τα κανάλια, λόγω μιας ηλίθιας άποψης περί ανταγωνισμού, έχουν βάλει τη μία σειρά πάνω στην άλλη, ακυρώνοντας πολλές από αυτές.
      Και εγώ είμαι φαν του "Όρκου". Βλέπω και την "Παραλία" αλλά θεωρώ ότι έχει κάνει "κοιλιά". Το συγκεκριμένο επεισόδιο στο "Γιατρό" είναι το 12ο.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο, καλή μου φίλη. Στέλνω φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Sería extraordinario que alguna de estas buenas series televisivas llegase hasta España. Aquí durante años dominó en la televisión las telenovelas latinoamericanas. Pero ahora mismo se han visto por completo desbancadas por las series turcas. Hace ya más de un año que estamos con series televisivas turcas a todas horas. Es hora de cambiar. Que tengas un buen día.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Your welcome, dear friend to my present blog. It's an honor for me. I want to thank you for your participation and comment.
      I love Spanish cinema and tv series. As you can see in this blog, I have presented plenty of big Spanish films. Specially you are masters in drama crime thriller.
      Have a nice day my friend.

      Διαγραφή
  7. θεωρώ πολύ δύσκολο το επάγγελμα του γιατρού και συγχαρητήρια που αγγίζουν αυτό το μεγάλο θέμα... καλό βραδυ, καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, Λαμπρινή. Καλές γιορτές να σού ευχηθώ από καρδιάς.

      Διαγραφή
  8. Αν και φέτος βλέπω μόνο 2-3 σειρές σταθερά και φανατικά. Ο "Γιατρός" είναι από τις πιο αξιόλογες και λόγω ύπαρξη σειρές στην tv. To εν λόγω επεισόδιο συγκλονιστικό και λόγω της γνωστής τραγωδίας. Πραγματικά χρειαζόμαστε και από την τέχνη γενικά να παίρνουμε κάποια μαθήματα, αν και πολλοί δεν τα αντέχουν ούτε στην τέχνη ούτε στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, αγαπημένη μου φίλη, έχεις απόλυτο δίκιο. Συνυπογράφω τη σκέψη σου. Χαίρομαι που έχεις σταθεί σε σειρές που παρακολουθείς. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις επιλογές σου. Καλή βδομάδα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

"Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια" στην κάψα του Καλοκαιριού