Θρυλικά κινηματογραφικά ζευγάρια, που έγραψαν ιστορία (Μέρος Ι)

 Αχ αυτός ο Έρωτας..

Η γενέτειρα δύναμη ζωής, ένα από τα μεγαλύτερα συναισθήματα στην ίδια της φύση της ύπαρξης. Έρωτας: Μεγάλος, δυνατός, εκφραστικός, παθιασμένος, δημιουργικός....


Θα μπορούσε ποτέ να λείψει ο έρωτας από τον κινηματογράφο; Είναι σαν να λείπει το αλάτι απ' τη γεύση μας. Τα κινηματογραφικά καρέ, στο πέρασμα των χρόνων, κατακλύστηκαν από υπέροχες και πολυποίκιλες στιγμές, που μάς προσέφεραν ερωτικά ζευγάρια, που έγιναν θρύλος. Που άφησαν ανεξίτηλη την κινηματογραφική τους παρουσία. Ζευγάρια που δεν πάψαμε ποτέ να θυμόμαστε και να μάς συνοδεύουν ή σημαδεύουν στα κινηματογραφικά μας ταξίδια. Που τα αγαπήσαμε, που δακρύσαμε για αυτά, θρηνήσαμε, γελάσαμε, ζήσαμε, ονειρευτήκαμε ακόμα, αν θέλετε. Ζευγάρια, που ταυτιστήκαμε μαζί τους στις φαντασιώσεις και στα όνειρά μας. Γιατί όχι και εμείς;

Στο σημερινό μας θέμα, φίλες και φίλοι, θα σας παρουσιάσω ή μάλλον θα σας θυμίσω μερικά τέτοια ζευγάρια, που άφησαν εποχή σε συγκεκριμένες κινηματογραφικές ταινίες. Ηθοποιοί, που το υποκριτικό τους ταίριασμα στη μεγάλη οθόνη, έγραψε τη δική του ιστορία στην έβδομη τέχνη. 

Προετοιμαστείτε λοιπόν να γεμίσει εδώ το θέμα μας με πολύ έρωτα, πόθο, αγάπη αλλά και αδιέξοδο πάθος. Η σειρά αναφοράς είναι παντελώς συμπτωματική και δεν σημαίνει κάτι.



Ξεκινάμε λοιπόν!


"ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ τη ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ" (1966)


Elizabeth Taylor-Richard Barton

στο ρόλο της Μάρθας και του Τζώρτζ

Σκηνοθεσία: Mike Nickhols

Το συγκλονιστικό υπαρξιακό δράμα του Ernest Lehman, έρχεται να μεγαλουργήσει στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία που προκαλεί ανατριχίλα. Οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί, παραδίνουν μαθήματα υποκριτικής φτάνοντας την ίδια τους την ύπαρξη στο ανώτατο όριο πίεσης.


Ένα ζευγάρι που ξεγυμνώνει κάθε ίχνος της ψυχής του μπροστά στα μάτια μας. Ένα τεράστιο ζευγάρι ηθοποιών που γράφει ένα ζευγάρι που χαράζει ιστορία. Ο Elizabeth Taylor θα πάρει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, ο Richard Barton, θα είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου. Και οι δύο θα πάρουν τα BAFTA των ίδιων βραβείων. Ένα έργο που ανατριχιάζει και ένα ζευγάρι που επίσης τρομάζει.


"NOTORIUS"  (1946)


Cary Grant-Ingrid Bergman

στο ρόλο του Devlin και της Alicia Huberman

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Συστάσεις δεν χρειάζονται στο υπέροχο αυτό ιδιαίτερο κατασκοπευτικό θρίλερ του μεγάλου σκηνοθέτη και δημιουργού. Το πρωταγωνιστικό μας ζευγάρι. Εκείνος, ένας πράκτορας της κυβέρνησης, εκείνη κόρη ενός ανθρώπου, που περιστοιχίζεται από φυγάδες Ναζί στη Λατινική Αμερική. Η σχέση τους θα ξεκινήσει σαν μια υπόθεση επαγγελματικής συνεργασίας για να σπάσει όμως σύντομα αυτά τα δοσμένα όρια.


Οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί δίνουν υπέροχες ερμηνείες με την απαράμιλλη γοητεία τους και ερμηνευτική τους δεινότητα και πληρότητα.


"ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" (1944)

(Κολασμένη αγάπη)


Barbara Stanwyck-Fred MacMurray

στο ρόλο της Phyllis Dietrichson και του Walter Neff

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Εδώ μιλάμε για ένα από τα πιο κλασικά φιλμ νουάρ της χρυσής εκείνης εποχής. Οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί θα μας αφήνουν κληρονομιά και ανάμνηση ενός ζευγαριού που πάτησε πάνω σε ένα έγκλημα. Ενός ζευγαριού γεμάτο πόθο αλλά και τραγικό αδιέξοδο. Οι δύο εραστές, χαράζουν το δικό τους δρόμο αυτοκαταστροφής.


Τεράστιες οι ερμηνείες. Η Barbara Stanwyck, θα σηκώσει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, επάξια πραγματικά για μια ερμηνεία που συγκλονίζει δίπλα στον επίσης εξαίρετο MacMurray


"BONNIE and CLYDE"  (1967)


Warren Beatty-Faye Danaway

Σκηνοθεσία: Arthur Penn

Βιογραφικό δράμα περιπέτεια

Και εδώ ένα πασίγνωστο ζευγάρι, που απασχόλησε την επικαιρότητα στο πέρασμά του. Ληστείες, φόνοι, κλοπές από ένα ζευγάρι που σάρωσε στο πέρασμά του. Μύθος και πραγματικότητα. Θρύλος και ρεαλισμός. Όλα μαζί δεμένα σε ένα κουβάρι. Εκπληκτική η ερμηνεία δύο μεγάλων αστέρων του κινηματογράφου. Πραγματικά συγκλονίζουν.


Η Faye Danaway, υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, με βραβείο BAFTA και οι δυο τους με βραβεία David di Donatello


"BREAKFAST at TIFFANY'S"  (1961)

Audrey Hepburn-George Peppard

Σκηνοθεσία: Blake Edwards

Δραματική κομεντί


Ο George, Αμερικάνος ηθοποιός με την πανέμορφη Audrey, Βελγίδα, συγκρoτούν ένα γλυκύτατο και συνάμα λαμπερό ζευγάρι επί σκηνής για την εμβληματική αυτή κομεντί του διάσημου σκηνοθέτη.

H Audrey Hepburn ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στην ταινία. κέρδισε το Ιταλικό βραβείο David di Donatello για την ίδια κατηγορία, υποψήφια επίσης για Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ.



"ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ"  (1981)

Warren Beatty-Diane Keaton

ερμηνεύοντας τον John Reed και την Luise Bryant αντίστοιχα

Σκηνοθεσία: Warren Beatty

Ιστορικό βιογραφικό δράμα


Eδώ μιλάμε για την μεταφορά στον κινηματογράφο του θρυλικού βιβλίου του Τζων Ρηντ "Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο". Και μιλάμε για τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή επανάσταση. Ο Γουόρεν Μπήττι υποδύεται τον ίδιο το συγγραφέα και η Νταϊάν Κήτον, την Λουίζα Μπράϊαντ, μια παντρεμένη ριζοσπαστική γυναίκα, εκπρόσωπο του γυναικείου κινήματος στις ΗΠΑ κάπου στα 1910.

Οι δύο άνθρωποι θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις τύχες τους στη φωτιά της ιστορίας, συγκροτώντας ένα ζευγάρι που άφησε μεγαλόπρεπα τη δική τους σφραγίδα


Ο Γουόρεν Μπήττι, πήρε το Όσκαρ σκηνοθεσίας, η Νταϊάν Κήτον το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου όπως επίσης και το Ιταλικό βραβείο David di Donatello, για το οποίο ήταν συνυποψήφιος και ο Γουόρεν.


"Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ"  (1946)

Lana Turner-John Garfield

Σκηνοθεσία: Tay Garnett

Δραματικό αστυνομικό film noir


Εδώ ο σκηνοθέτης θα δημιουργήσει ένα αριστουργηματικό φιλμ νουάρ αγωνίας, μέσα στο οποίο, θα λάμψει στην κυριολεξία ένα μεγάλο ερμηνευτικό ζευγάρι. Η Λάνα Τάρνερ, μυθικά όμορφη, αισθησιακή, στο ρόλο της Κόρα Σμιθ και ο ταλαντούχος Τζων Γκάρφιλντ, που θα ερμηνεύσει τον Φράνκ Τσέημπερς.

Ένα ζευγάρι παράνομο, που θα ζήσει τα δικά του κολασμένα όνειρα σαν εραστές αλλά και σαν επίδοξοι δολοφόνοι. Ερμηνείες εκπληκτικές, στα όρια των μεγάλων δυνατοτήτων των δύο εξαίρετων ηθοποιών.


Ένα έργο, που γυρίστηκε και αργότερα σε άλλη βερσιόν με το δίδυμο των Τζακ Νίκολσον και Τζέσικα Λαγκ αντίστοιχα. 



"ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ"  (1997)

Kate Winslet-Leonardo DiCaprio

Σκηνοθεσία: James Cameron

Ρομαντικό δράμα


Τι να πρωτοπείς εδώ, φίλες και φίλοι. Σε μια ταινία θρύλος, ένα κινηματογραφικό ζευγάρι, με το οποίο έχουμε ρίξει τόσα δάκρυα, έχουμε πονέσει τόσο πολύ, έχουμε ζήσει την αγωνία και τη συγκίνηση τόσο μα τόσο πολύ.

Η λατρεμένη Ρόουζ και τον αγαπημένο μας Τζακ. Η Κέητ Γουίνσλετ με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, σε ένα ερμηνευτικό δίδυμο, από τους κορυφαίους της καριέρας τους αλλά και από τους πιο εμπορικούς και αγαπητούς ρόλους.


Ο Τζέημς Κάμερον, έχει την ευλογία να έχει στα χέρια του δύο εξαίρετους ηθοποιούς, οι οποίοι απογειώνουν τους δύο κεντρικούς ρόλους στα ύψιστα επίπεδά τους.




"PRETTY WOMAN"  (1990)

Richard Gere-Julia Roberts

Σκηνοθεσία: Garry Marshall

Ρομαντική κομεντί


Ένα ακόμα σπουδαίο κλασικό ζευγάρι δημιουργείται μέσα από αυτή τη δροσερή κομεντί του Γκάρυ Μάρσαλ. Και μάλιστα ένα ιδιαίτερα παράταιρο ζευγάρι. Ένας γοητευτικός επιχειρηματίας, ο Edward Lewis και ένα call girl όμορφο, αισθησιακό, ζωηρό, η Vivian Ward. Τόσο ο Ρίτσαρντ Γκιρ όσο και η μεγάλη Τζούλια Ρόμπερτς κάνουν έναν γλυκύτατο ζευγάρι, γεμάτο ζωή, χαμόγελο, ικανό να παρασύρει όλα τα στημένα αδιέξοδα ολόγυρά τους.


Το ζευγάρι μαζί με την ταινία έγραψε τη δική του όμορφη και λαμπερή ιστορία μέσα στα χρόνια. Η Τζούλια Ρόμπερτς, επάξια, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου ενώ πήρε τις Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ για την ίδια κατηγορία. Χρυσή σφαίρα υποψήφιος δίπλα της ήταν και ο Ρίτσαρντ Γκιρ. 


"VERTIGO"  (1958)

Kim Novak-James Stewart

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Αστυνομικό δράμα


Ξαναγυρίζουμε πίσω στα κλασικά  χρόνια του Χόλιγουντ, στα 1958 όπου πάλι ο μεγάλος Άλφρεντ Χιτσκοκ, θα δώσε ένα ακόμα υπέροχο θρίλερ μυστηρίου.  "Δεσμώτης του ιλίγγου", το γνωστό και θρυλικό "Vertigo".

Στις κεντρικές ερμηνείες, ένα ακόμα ζηλευτό και μεγάλο κινηματογραφικό ζευγάρι, κλέβει καρδιές, εντυπώσεις, βραβεία και μια καθαρή θέση στην αθανασία.

Ο Τζέημς Στιούαρτ, στο ρόλο του αστυνομικού Τζων Σκότι Φέρκγιουσον. Ενός αστυνομικού, που πάσχει από έντονα φαινόμενα κατάθλιψης έχοντας αποσυρθεί απ' την υπηρεσία του. Ένας φίλος του κολλεγιακός, θα τον βάλει να παρακολουθεί την πανέμορφη γυναίκα του, την Μαντλίν, για την οποία πιστεύει ότι είναι μετεμψύχωση της Καρλότας Βαλντέζ, μιας γυναίκας που πέθανε πριν λίγο καιρό.


Ο Σκότι θα της σώσει τη ζωή και θα την ερωτευθεί έντονα. Θρυλική θα μείνει η σκηνή με το φιλί ανάμεσα στο ζευγάρι, που θα στήσει μια ερμηνεία, που σημάδεψε το σινεμά κρατώντας την ανεξίτηλη στο χρόνο.

Η ταινία θα μείνει δίδαγμα ψυχολογικού θρίλερ της μεγάλης σχολής του Άλφρεντ Χίτσκοκ.


Τι να πει κανείς για την Κιμ Νόβακ και τον Τζέημς Στιούαρτ. Υπέροχοι.


"GILDA"  (1946)

Glenn Ford-Rita Hayworth

Σκηνοθεσία: Charles Vidor

Κλασικό film noir


Ένα ακόμα ταξίδι πίσω στον κλασικό χρόνο. Στα 1946, όπου ο Charles Vidor θα δημιουργήσει ξανά ένα ακόμα θρυλικό φιλμ. Ένα φιλμ, που έγραψε ιστορία μέσα στην αιωνιότητα. Ένα κλασικό φιλμ νουάρ, στο οποίο έλαμψε και μεγαλούργησε ένα ζευγάρι που έλαμπε στην κυριολεξία.

Η τεράστια Ρίτα Χέηγουορθ, στο ρόλο της Τζίλντα. Μιας μοιραίας γυναίκας, καλλιτέχνιδας, που θα έρθει να συναντήσει ξανά το μεγάλο παθιασμένο της έρωτα, τον Γκλεν Φορντ, στο ρόλο του Τζόνι Φάρελ, ενός μικρού τυχοδιώκτη, που δουλεύει πλέον στη λέσχη ενός σκοτεινού τύπου, του Μπάλιν Μάντσον.


Το ζευγάρι, από διαφορετικές θέσεις και μέσα από έντονα συγκρουσιακές καταστάσεις, θα βιώσει ξανά τη φλόγα της παλιά τους αγάπης, προσπαθώντας να σπάσει τα δεσμά του περιβάλλοντος, που ορθώνεται δίπλα τους απειλητικό και καταστροφικό.

Ο Γκλεν Φορντ με την Ρίτα Χέηγουρθ, γράφουν μια λαμπρή ιστορία, σε μια ταινία, που πλέον αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι στον κινηματογράφο. Η υποκριτική τους δύναμη, στην κυριολεξία συγκλονίζει.




"LOVE STORY"  (1970)

Ali MacGraw-Ryan O' Neal

Σκηνοθεσία: Arthur Hill

Αισθηματικό δράμα


Αχ έρωτας! Ποιος δεν θυμάται λοιπόν την τραγική ιστορία δύο ερωτευμένων φοιτητών. Η Jennifer και ο Oliver. Δύο κόσμοι, που η δύναμη της αγάπης τα ανατρέπει για να τους φέρει μαζί αγκαλιά, φορτωμένους όνειρα. Όνειρα όμως για τα οποία η ζωή έχει τις δικές της αντιρρήσεις και το δραματικό της τέλος.

Ο Ράιαν Ο' Νηλ και η Άλι Μακ Γκρο, σε ένα αλησμόνητο ερωτικό ζευγάρι. Με τη δύναμη της νιότης, το φέγγος της αγάπης, των ονείρων τη δύναμη. Οι δύο ηθοποιοί γράφουν ανεξίτηλη μια ερμηνεία ενός ζευγαριού, που καθιερώνει αυτό που ονομάζουμε "love story"


Ο Φράνσις Λε γράφει τη μουσική εκείνη που κάνει αυτό το δίδυμο να πετάξει στο χρόνο και στις νοσταλγικές μνήμες κερδίζοντας επάξια το Όσκαρ μουσικής ενώ το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ των βασικών ρόλων. Βραβεία που θα τα κατακτήσουν στα Ιταλικά David di Donatello. H Άλι Μακ Γκρώ θα κρατήσει και μια Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ για την ερμηνεία της. Ταινία γλυκύτατη που υπάρχει σαν χάδι στις νεανικές μας μνήμες.



"ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ"  (1939)

Thomas Mitchell-Vivien Leigh

Σκηνοθεσία: Victor Fleming

Δράμα


Πολλά χρόνια ταξίδι πίσω, στο κλασικό προπολεμικό Χόλιγουντ, σε μια ταινία κλασική του ρομαντικού πολεμικού δράματος, που δυστυχώς έφερε και κουβαλούσε τα ρατσιστικά στίγματα μιας χώρας, που αγκομαχούσε να βγει απ' το σκοτάδι.

Ο Ρετ Μπάτλερ και η Σκαρλετ Ο' Χάρα. Αυτό κι αν είναι ερωτικό ζευγάρι, μυθικό, φίλες και φίλοι. Βγαλμένο από τις Χολιγουντιανές νόρμες εκείνης της εποχής, τα μεγάλα στούντιο, τα λαμπερά ντεκόρ, τα εντυπωσιακά ρούχα και το κλίμα της εποχής. 

Ο Κλαρκ Γκέημπλ με τη Βίβιαν Λη, γράφουν ιστορία και δεν το ξέρουν. Έχουν γίνει "κάδρα" στο πέρασμα του χρόνου, που στέκουν στα παλιά αρχοντικά σπίτια, από μια άλλη εποχή.


Η Βίβιαν Λη θα κρατήσει στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ με το σύντροφό της επί σκηνής, Κλαρκ Γκεήμπλ να παρίσταται ως υποψήφιος στην ίδια κατηγορία.

"Όσα παίρνει ο άνεμος" λοιπόν με το λαμπερό ζευγάρι να νικά τη φθορά του χρόνου και να περνά στην κινηματογραφική "αθανασία" με το δικό του στίγμα.


"CASABLANCA"  (1942)

Humphrey Bogart-Ingrid Bergman

Σκηνοθεσία: Michael Curtiz

Αστυνομικό δράμα


Το ταξίδι μας θα συνεχιστεί τρία χρόνια μετά, για να συναντήσουμε, το 1942, ένα ακόμα θρυλικό ερωτικό ζευγάρι, που γεννήθηκε στα καρέ μιας ταινίας, που κοσμεί κι αυτή, με τη σειρά, την παγκόσμια παραγωγή.

Κάπου εκεί στην ιδιαίτερη Καζαμπλάνκα, η μοίρα θα φέρει τον έναν στην αγκαλιά του άλλου. Τον Ρίκ Μπλέην και την μακρινή γοητευτική Ίλζα Λουντ. Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι θα ενωθούν στην ασφυκτική πίεση των στιγμών. Στον κίνδυνο, στη καταδίωξη, στον έρωτα, στο χωρισμό και τη φυγή.

Το να μιλήσεις για τα δύο ιερά αυτά τέρατα, τον Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, είναι πλεονασμός. Μιλούν οι ίδιοι με την ερμηνεία τους, την κίνηση, την έκφρασή τους, τις συσπάσεις των προσώπων τους.


Ο Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ θα είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου. 


"ΡΩΜΑΙΟΣ και ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ"  (1968)

Leonard Whiting-Olivia Hussey

Σκηνοθεσία: Franco Zeffirelli

Ρομαντικό δράμα εποχής


Εδώ, φίλες και φίλοι, οφείλουμε να υποκλιθούμε. Στο βάρος της ιστορικής λογοτεχνίας, το ειδικό βάρος του ερωτικού δράματος, στο λυρισμό και στην τέχνη του μεγάλου Φράνκο Τζεφιρέλλι. 

Πόσα δάκρυα έχουμε ρίξει για το τραγικό αυτό ζευγάρι, που στέκεται εκεί ψηλά στον ουρανό, στο πέρασμα των αιώνων, για να μάς θυμίζει τη δύναμη του έρωτα και την τραγικότητα της ανθρώπινης κακίας. 

Ήρθαν δύο νεαροί ηθοποιοί τότε, η Ολίβια Χάσσεϋ και ο Λέοναρντ Γουάιτινγκ, ως Ιουλιέττα και Ρωμαίος, για να δώσουν στο αθάνατο αριστούργημα του Σαίξπηρ, την οπτικοποίηση αυτού του ερωτικού ζευγαριού. 


Ο ορισμός του άδολου έρωτα, της θυσίας της αγάπης, της υπέρβασης των "εγώ". Μια ερμηνεία από δύο παιδιά, που ζωγράφισαν επί σκηνής για να περάσουν αυτό το αριστούργημα του Τζεφιρέλλι στην αθανασία του κινηματογράφου. Η ίδια η ψυχή τους, έσπασε τα δεσμά της απειρίας τους για να πετάξουν στον ουρανό.


O Λέοναρντ Γουάιτινγκ με την Ολίβια Χάσσεϋ, τιμήθηκαν αμφότεροι με τις Χρυσές σφαίρες ΗΠΑ εκείνης της χρονιάς. Δικαιωματικά θα έλεγα εγώ καθώς κανείς μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα ξεχάσει την ερμηνεία τους ως Ρωμαίος και Ιουλιέττα, ρόλοι που πιστεύω τούς σημάδεψαν.


"ΡΕΒΕΚΚΑ"  (1940)

Laurence Olivier-Joan Fontaine

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Ψυχολογικό θρίλερ


Θα κλείσω το 1ο μέρος του μεγάλου αυτού αφιερώματος, φίλες και φίλοι, με ένα ακόμα κινηματογραφικό αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Σε ένα μοναδικό ψυχολογικό θρίλερ, που ακροβατεί στα όρια του τρόμου, του μυστηρίου και της αγωνίας.

Δύο ακόμα τεράστιοι ηθοποιοί της κλασικής εποχής, ο μεγάλος Λόρενς Ολίβιε και η γλυκύτατη Τζοάν Φοντέν, θα μάς δώσουν ένα μεγάλο ερωτικό δίδυμο, που θα σταθεί ανάμεσα στον ψυχολογικό τρόμο και στην ασφυκτική πίεση προσώπων, στιγμών και επιρροών.

Ο κ. Μαξίμ ντε Γουίντερς και η δεύτερη κ. Γουίντερ


Η ερμηνευτική τους δεινότητα θα μάς χαρίσει μεγάλες στιγμές, που χαράσσονται ανεξίτηλα στην ιστορία των κινηματογραφικών καρέ. Αντιφατικές προσωπικότητες θα ενωθούν σε μια ιστορία αγάπης, που θα περάσει απ' την ίδια την κόλαση για να βρει το δικό της δρόμο και την αποδοχή της.

Ο Λόρενς Ολίβιε, επιβλητικός, δυσπρόσιτος, με την ακτινοβολία του μεγάλου ονόματος και μιας έντονης γοητείας. Η Τζοάν Φοντέν, ένα απλό καθημερινό κορίτσι, ερωτεύσιμο, τρυφερό, κάνει τα δικά της όνειρα, διεκδικεί την αγάπη της, προσπαθώντας να σταθεί σε έναν παλιό εφιάλτη, που κρέμεται πάνω απ' το κεφάλι της έτοιμο να σπαράξει την ύπαρξή της.


Και οι δυο τους είναι υποψήφιοι για Όσκαρ Α' αντρικού και γυναικείου ρόλου με την Τζοάν Φοντέν να βραβεύεται και σε άλλα φεστιβάλ των ΗΠΑ.

Τέλος Α' Μέρους

Φίλες και φίλοι, ευχαριστώ που ήσασταν εδώ στο όμορφο αυτό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Εκεί που η δύναμη του έρωτα, μάς έδωσε μνημειώδη ζευγάρια χαρακτήρων, που τούς έδωσαν υπόσταση και ζωή αντίστοιχα πολύ μεγάλοι ηθοποιοί. Φυσικά το ταξίδι αυτό θα συνεχιστεί καθώς έχουμε να δούμε ακόμα πολλά.  





Σχόλια

  1. Τι να πω τώρα γι' αυτό το αφιέρωμα., το οποίο θα ακολουθήσει και το Νο 2.; Πόσες ταινίες, υπέροχες ταινίες, οι οποίες έγραψαν την δική τους χρυσή ιστορία στην 7η Τέχνη και μας στιγμάτισαν με τα τόσο ταιριαστά ( στον ρόλο τους) ζευγάρια . Δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά. Συμφωνώ μαζί σου με το LOVE STORY ( θυμάμαι την ταινία με πολύ νοσταλγία για τα χρόνια της νιότης μου), την Casablanca ( αγαπημένη μου), ο Τιτανικός με θύμωσε με την γνωστή σκηνή της πόρτας που σώζει τη Ρόουζ μόνο) και...... δεν θα τελειώσω αν συνεχίσω.
    Ένα ακόμα θαυμάσιο αφιέρωμα, σε αυτό το ιστολόγιο, το οποίο γράφει ιστορία φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου, θα δούμε σίγουρα ακόμα, ένα για το νεώτερο σημερινό Χόλιγουντ, ένα για τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και φυσικά θα δούμε και τα ...δικά μας, τα Ελληνικά ζευγάρια. Ελπίζω να είναι ένα ταξίδι, που θα το χαρείς, φίλε μου. Το Love story έκαψε καρδιές φίλε μου, η Casablanca ακόμα γοητεύει. Αν με ρωτά προσωπικά θα σταθώ στους Μπάρτον-Τέηλορ στο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ", μιλάμε για ανατριχιαστική ερμηνεία. Στο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", όπου έκλαψα πολύ, στη συγκλονιστική Τζίλντα και τον Τζόνι, στη "Ρεβέκκα". Πού να σταθείς στην κυριολεξία. Φίλε μου ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια, γεμάτα ενθουσιασμό. Συνεχίζουμε, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Κάποιες ταινίες Γιάννη μου δεν τις έχω δει καθότι παλιές, αλλά απόλαυσα όπως και να 'χει το αφιέρωμα σου, γιατί είναι όλες πολύ γνωστές και γνωρίζω τους τίτλους και τα στόρι.
    Τι να πω για το ακούραστο πνεύμα σου; Να ξέρεις πως πάντα εκτιμούμε τον κόπο και τον χρόνο σου στα αφιερώματα που μας χαρίζεις.
    Καλή Κυριακή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, αγαπώ πολύ τη συμμετοχή και τα σχόλιά σας, το ξέρεις. Για μένα είναι ένα δώρο. Και τώρα που το λες εδώ, με συγκινείς ακόμα μια φορά. Ναι, σίγουρα δεν έχουμε δει όλες αυτές τις ταινίες αλλά τις έχουμε ακουστά ως πέρασμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Καλό σου βράδυ και συνεχίζουμε κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Tu es très nostalgique Giannis dans ton reportage de couples inoubliables. (et ils le sont)
    Il y a d'innombrables duos, même de nos jours.
    Avant, comme Michèle Mercier et Robert Hossein, ou plus près encore de nous "La vie d'Adèle" ou encore "Le secret de Brokeback mountain".
    Bon dimanche, cher ami.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oui, je suis d'accord avec vous, Gil. Il y a d'innombrables duos cinématographiques dans son histoire. Bien sûr, je n'ai pas oublié les films que tu mentionnes, car il y aura d'autres parties de cet hommage.
      Merci beaucoup Gil, bonne semaine mon ami.

      Διαγραφή
  4. Ογκόλιθοι, κουκλάρες, γόηδες! Κι αυτό το "πήγαινε-έλα" στο χρόνο, πολύ με συγκίνησε. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα Γιάννη, και υποθέτω ότι θα δυσκολεύτηκες να επιλέξεις τα δίδυμα, καθότι -ευτυχώς- ατελείωτα, αν και μερικά εξ' αυτών, έχουν μείνει στο διηνεκές! Εκείνο που δε θα ξεπεράσω ποτέ, είναι το μουσικό κομμάτι τού love story.. Θα μείνει για πάντα ένα από τα (5-6) αγαπημένα μου κομμάτια.. Επίσης χθες έτυχε και είδα το μισό σχεδόν "Dirty Dancing", ύστερα από πολλά χρόνια, με ένα -σύγχρονο- δίδυμο, που απέδειξε πόση χημεία διέθετε μέσα από τον..dirty χορό του! Ζώντας μιά μεγάλη αγάπη ως ζευγάρι, κόντρα στα στερεότυπα τής εποχής (αναφέρεται στη δεκαετία τού '60). Περιμένω με ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος, κι αδημονώ μεταξύ πολλών άλλων ζευγαριών, να "ανταμώσω" το δίδυμο Καρέζη-Κούρκουλου για τη γνωστή τους χημεία.. 😉 Καλό σου απόγευμα ✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, σίγουρα θα έχω μεγάλο αφιέρωμα στα ερωτικά δίδυμα του κινηματογράφου μας, στα οποία το Κούρκουλος-Καρέζη, δεσπόζει στην κυριολεξία. Το Dirty dancing έβαλε ...φωτιά σε πολλές κατεστημένες αντιλήψεις και "σοκάρισε" κόσμο και κοσμάκη με τις ανατροπές του. Η μουσική του Love story έχει μείνει αθάνατη στην ιστορία των χρόνων και συγκινεί τις καρδιές μας όπως και αυτή στο "Ρωμαίος και Ιουλιέττα". Μεγάλα δίδυμα, μεγάλοι σκηνοθέτες, μεγάλοι μουσουργοί, Πέτρα μου. Χαίρομαι πάρα πολύ, που σού άρεσε, κορίτσι μου, συνεχίζουμε στο θέμα αυτό, πιστεύω θα περάσουμε όμορφα.
      Καλή βδομάδα, Πέτρα μου.

      Διαγραφή
  5. Τι ονειρεμένη εγγραφή είναι αυτή Γιάννη μου!!! Αγαπώ όλα τα ζευγάρια σε κάθε ταινία, αλλά το λατρεμένο μου ζευγάρι είναι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν ταινία Casablanca!! Περιμένω με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος. Συγχαρητήρια! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ δεν έχεις άδικο, Βιργινία μου. Ποιος θα είναι εκείνος, που δεν θα συγκινηθεί με το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι. Δυο άνθρωποι διαφορετικής νοοτροπίας και αφετηρίας, θα συναντηθούν με το φόβο και την αγωνία. Δύο τεράστιοι ηθοποιοί, που έγραψαν ιστορία σε ένα εμβληματικό φιλμ. Ευχαριστώ καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Εσυ να είσαι καλά να μας χαρίζεις διαμάντια!!

      Διαγραφή
    3. Πόσο σε ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετική δουλειά έκανες, Γιάννη! Ταινίες αγαπημένες και θρυλικά ζευγάρια που έγραψαν ιστορία στον κινηματογράφο. Ξεχωρίζω κι εγώ την Casablanca που τη θεωρώ ταινία-ορόσημο . Τι γυναικάρα κι αυτή η Μπέργκμαν! ...
    Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να λέμε τώρα, Μαρία μου! Γυναικάρα, όπως ακριβώς το είπες. Ηθοποιοί και προσωπικότητες μεγάλου βεληνεκούς. Χαίρομαι που σού άρεσε, Μαρία μου. Ομολογώ και εμένα με έχει εξιτάρει. Θα το απολαύσουμε στη συνέχεια. Την καλησπέρα μου και το ευχαριστώ μου.

      Διαγραφή
  7. Πόσο όμορφο αφιέρωμα Γιάννη!!! Rita Hayworth+Glenn Ford... ένα αξέχαστο δίδυμο... Να είσαι καλά φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α μαζί σου Φωτεινή μου! Συμφωνώ απόλυτα. Και για μένα λατρεμένο δίδυμο, καλή μου φίλη. Σε ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και τη συμμετοχή σου. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  8. πόσο μου αρέσουν αυτά σου τα αφιερώματα καλε μου!!!! αναμένω το δεύτερο μερος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, αγαπημένη μου φίλη, καλώς όρισες! Πόσο χαίρομαι, που είσαι ξανά εδώ! Να είσαι καλά και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά θρυλικά ζευγάρια. Αν και δεν έχω δει όλες τις ταινίες τους ηθοποιούς τους γνωρίζω. Γίγαντες της μεγάλης οθόνης. Και ταινίες όπως το Love story ή το όσα παίρνει ο άνεμος που το έχω δει πάνω απο τρεις φορές, έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνή μη μας
    Σπουδαίο αφιέρωμα
    Αναμένω και το επόμενο
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο, Άννα μου! Μίλησες για ταινίες που σημάδεψαν το σινεμά αλλά και εμάς, που τις είδαμε, ταυτιστήκαμε με τους ήρωες, ζούσαμε την αγωνία και τα βιώματά τους. Ομολογώ, μου αρέσει αυτό το θέμα, Άννα μου. Και πιστεύω θα ταξιδέψουμε μαζί τους, σε μνήμες αλλά και δικές μας στιγμές.
      Ευχαριστώ, Άννα μου για τη συμμετοχή σου και τα καλά σου λόγια. Καλό βράδυ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  10. ψηφίζω Τζίλντα, λόγω του τραγούδιού, Τιτανικό , λόγω της ταινίας... και της μουσικής... Καζαμπλάνκα... λόγω της τελειότητάς της... και τα άλλα... είναι ωραία βεβαίως... καλό βραδυ, περιμένουμε... τα επόμενα Γιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατώ τις επιλογές σου, Λαμπρινή μου. Εξαίρετες, μία προς μία. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Κάθε ζευγάρι κουβαλά τη δική του ιστορία.
      Στέλνω την καλησπέρα μου καλή μου φίλη, ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  11. Την καλησπέρα μου Γιάννη. Θρυλικά ζευγάρια που δεν υπάρχουν πλέον και δύσκολα αντιγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κώστα μου, δεν έχεις άδικο φίλε μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στη σύγχρονη εποχή δεν έχουμε εμβληματικές παρουσίες. Ευχαριστώ φίλε για το πέρασμα.

      Διαγραφή
  12. Τι μας κάνεις εδώ βρε, Γιάννη!
    Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς;
    Υπέροχες ταινίες, ζευγάρια, ιστορίες, μουσικές! Τα πάντα!
    Όμως θα επιλέξω...
    Σκάρλετα και Ρετ
    Το λατρεμένο ζευγάρι της Καζαμπλάνκα
    Τα γοητευτικότατα παιδιά του Νοτόριους
    Τζίλντα και ο αγαπητικός της
    Τζούλια και Ρίτσαρντ, γιατί... Έτσι!
    Ρωμαίος και Ιουλιέτα for ever!
    Τέλεια όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους απολαμβάνουμε όλους, Γλαύκη μου! Νομίζω ότι το αξίζουν. Κάθε ζευγάρι και διαφορετική ιστορία και διαδρομή. Χαίρομαι που σε έβαλα σε τέτοια ...δοκιμασία! Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη, καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ