"Το κορίτσι του τραίνου" δράμα μυστηρίου του Tate Taylor ("The girl on the train")

 Φίλες και φίλοι, σήμερα επανερχόμαστε τον ξένο κινηματογράφο και σε μία ακόμα παρουσίαση μιας ταινίας, την οποία βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με μεγάλες συγκινήσεις, μυστήριο, ανατροπές και πολύ καλές ερμηνείες. Μιλώ για ένα δράμα μυστηρίου και εγκλήματος, Αμερικάνικης παραγωγής του 2016

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ του ΤΡΑΙΝΟΥ"

(The Girl on the Train)


Σκηνοθεσία: TATE TAYLOR

βασισμένο στη νουβέλα της PAULA HAWKINS


Σενάριο: ERIN CRESSIDA WILSON

"Το κορίτσι του τραίνου" είναι μια εξαίρετη δραματική ταινία, με έντονα τα χαρακτηριστικά του μυστηρίου, του ψυχογραφήματος των χαρακτήρων του και της απρόβλεπτης εξέλιξης της πλοκής. Η αλήθεια είναι ότι, στην αρχή σε δυσκολεύει να σχηματίσεις την εξέλιξη των γεγονότων καθώς έχουμε πολλές χρονικές αναδρομές, έχουμε ελλιπείς αναφορές πλοκής γιατί η ταινία ακολουθεί την κατακερματισμένη μνήμη της πρωταγωνίστριάς μας, η οποία προσπαθεί εναγωνίως να την ανακτήσει για να μπορέσει να ερμηνεύσει μια σειρά από γεγονότα που τρέχουν γύρω της.


Ας ξεκινήσω όμως να μιλάω για την ταινία, ξεκινώντας από τους συντελεστές της παραγωγής

Η ταινία είναι Αμερικάνικη με συμπαραγωγή της Ινδίας, παρακαλώ. Έχει γυριστεί στο Χούντσον και στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Η γλώσσα της είναι Αγγλική και Ισπανική. Το κόστος παραγωγής είναι περίπου 45 εκατομμύρια $ ενώ τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 174 εκατομμύρια $ σε παγκόσμια διανομή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα έκανε στις 6 Οκτώβρη 2016

Λοιποί συντελεστές

Μουσικη: DANNY ELFMAN (Ο εκλεκτός μουσικός δημιουργός του Τιμ Μπάρτον)

Κινηματογράφιση: CHARLOTTE BRUUS CHRISTENSEN

Μοντάζ: ANDREW BUCKLAND & MICHAEL MCCUSKER

Σκηνογραφία: SUSAN BOD-TYSON

Art Direction: DEBORAH JENSEN

Ενδυματολογία: MICHELLE MATLAND & ANN ROTH


Ερμηνείες-Χαρακτήρες

Έξι πρόσωπα διαπλέκονται, πρωταγωνιστικά, στην ταινία, κάποια από αυτά με πολλαπλή αλληλεπίδραση. Για πάμε να τα γνωρίσουμε, να τα προσεγγίσουμε.


EMILY BLUNT στο ρόλο της RACHEL

Είναι μια νεαρή γυναίκα, που τη βλέπουμε σε μια δύσκολη τρέχουσα περίοδο της ζωής της. Έρχεται μετά από ένα διαζύγιο από τον άντρα της, TOM, το οποίο την έχει κάνει εξαιρετικά ασταθή συναισθηματικά. Είναι ευαίσθητη, τρυφερή. Ζωγραφίζει ερασιτεχνικά και αναπολεί τις στιγμές, που θα ήθελε να είναι στη ζωή της αλλά δεν κατάφερε να τις διατηρήσει.



JUSTIN THEROUX στο ρόλο του TOM

O πρώην σύζυγος της Ρέητσελ, δυναμικός, αποφασιστικός. Τώρα είναι παντρεμένος με την ANNA, με την οποία έχουν ένα μικρό παιδί.



REBECCA FERGUSON στο ρόλο της ANNA

Είναι η νεαρή σύζυγος του Τομ. Έχουν μαζί ένα μικρό κοριτσάκι, του οποίου, τη φροντίδα έχει η MEGAN, σαν Νταντά. Γυναίκα πολυάσχολη, κλασική Αμερικανίδα της σύγχρονης γενιάς.



HALEY BENNETT στο ρόλο της MEGAN

Είναι σύζυγος του SCOTT και εργάζεται ως νταντά στο σπίτι της Άννας και του Τομ, φροντίζοντας το κοριτσάκι τους. Γυναίκα όμορφη, εξαιρετικά φιλήδονη, παγιδευμένη σε προσωπικές επιλογές.



LUKE EVANS στο ρόλο του SCOTT

Σύζυγος της Μέγκαν. Δυναμικός, παθιασμένος, αγαπά τη γυναίκα του. Πολλές φορές η συμπεριφορά του απέναντί της, τον αδικεί.



EDGAR RAMIREZ στο ρόλο του Dr. KAMAL ABDIC

Ψυχίατρος. Καταλυτικό πρόσωπο, άψογη συμπεριφορά σαν επιστήμονας και άνθρωπος. Έχει ως πελάτισσα τη Ρέητσελ μετά το διαζύγιό της.


Το θέμα-η πλοκή

Η Ρέητσελ, είναι μια νεαρή γυναίκα, η οποία περνάει την τραυματική περίοδο αμέσως μετά το διαζύγιό της με τον άντρα της, Τομ. Ένα διαζύγιο, που θα το έλεγε κανείς "βελούδινο", αφού δεν έγινε κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Όμως αυτό δεν παύει να αφήνει ένα επώδυνο βάρος στον ψυχικό κόσμο της καθώς κάνει ανασκόπηση της πορείας της ζωής αλλά και του γάμου της.

Κάθε μέρα, παίρνει το τραίνο για να πάει από το σπίτι της στην Ν. Υόρκη. Μια μεγάλη διαδρομή. Κάθε μέρα περνά ξανά και ξανά έξω από το παλιό της σπίτι, στο οποίο τώρα κατοικεί ένα άλλο νεαρό ζευγάρι, ο Σκοτ με την όμορφη Μέγκαν. Ένα ζευγάρι, του οποίου τις τρυφερές στιγμές, η Ρέητσελ παρατηρεί κάθε μέρα μέσα από το τραίνο. Στη σχέση του Σκοτ με την Μέγκαν, βλέπει τα δικά της όνειρα. Εξιδανικεύει τις εικόνες, αποκτά μια έντονη ψύχωση, ταυτίζεται μαζί τους. Είναι αυτό που η ίδια ήθελε να έχει και να απολαμβάνει στη ζωή της. Αυτό που έχασε. Και αυτό τη θλίβει ακόμα πιο πολύ. Την βυθίζει περισσότερο στην κατάθλιψη και στο ποτό.

Τι θα γίνει όμως όταν μια μέρα, πάντα μέσα από το τραίνο θα δει μια σκηνή που θα την σοκάρει και θα αναποδογυρίσει τον κόσμο της, μία ακόμα φορά. Η νεαρή Μέγκαν, το "ίνδαλμά" της, φιλιέται στο μπαλκόνι του σπιτιού της με έναν άλλο άντρα, που πρώτη φορά βλέπει. Όλα καταρρέουν στο μυαλό και στην καρδιά της καθώς μια ιδανική σχέση γίνεται κομμάτια μέσα από μια εικόνα. Έτσι αναγκάζεται να βρει στήριξη στον ψυχίατρο Δρ. Καμάλ

Όλο αυτό γίνεται μια τρομακτική εμμονή στη ζωή της καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τον άντρα της Μέγκαν, τον Σκοτ. Εκεί θα συναντήσει έναν σκληρό άντρα με εμφανή ωμά χαρακτηριστικά, τον οποίο θα πληροφορήσει για τη σκηνή που είδε με τη γυναίκα του. Όλα θα πάρουν μια εφιαλτική τροπή καθώς αμέσως μετά, η Μέγκαν θα εξαφανιστεί και η αστυνομία θα γίνει αποκρουστική σκιά της Ρέητσελ καθώς μια σειρά από ενοχοποιητικά στοιχεία την βαραίνουν.


Η πλοκή είναι εξαιρετική, ο σκηνοθετικός ρυθμός πολύ ενδιαφέρων, η μουσική θαυμάσια και υποβλητική. Το αγχωτικό κλίμα της ταινίας περνάει και απλώνεται παντού. Οι ανατροπές θα καθηλώσουν το θεατή μέχρι την τελευταία σκηνή.


Το καστ των ηθοποιών είναι εξαιρετικό και φυσικά αναγνωρίσιμο. Οι έξι πρωταγωνιστές, δίνουν το δικό τους καλύτερο εαυτό ερμηνείας, αποδίδοντας με πιστότητα απόλυτη τον χαρακτήρα που υποδύονται.

Η Έμιλυ Μπλαντ, είναι πολύ καλή. Έχει μια ερμηνεία που εξωτερικά δείχνει μια επιφανειακή ηρεμία, ίσως μια παραίτηση. Όμως εσωτερικά αναδεικνύει την αντάρα που βασιλεύει στην ψυχή της και τον προσωπικό της αγώνα για την άκρη. Κερδίζει μια υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA A' γυναικείου ρόλου όπως και βραβείου Ακαδημίας για τα φιλμ φαντασίας, μυστηρίου και τρόμου πάντα για την ερμηνεία της. 


Βραβεύσεις

Το φιλμ έχει 4 βραβεία και ακόμα 13 υποψηφιότητες

"Το κορίτσι του τραίνου" είναι ένα πολύ καλό φιλμ μυστηρίου και υπαρξιακής αγωνίας, που πιστεύω θα το δείτε με μεγάλο ενδιαφέρον. Και αν τα πρώτα 30' σας δυσκολέψουν στην "ανάγνωση" της πλοκής καθώς έχουμε κατακερματισμένες και αρκετές αναδρομές, η μετέπειτα συνέχεια ευθυγραμμίζει την εξέλιξη και την κορυφώνει με μεγαλοπρεπή τρόπο φτάνοντας στην κάθαρση.

Με λίγα λόγια ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό φιλμ μυστηρίου, που αξίζει της προσοχής σας.





Σχόλια

  1. Είναι αυτό που λέμε "παλιό, αλλά καλό". Με ωραίες ερμηνείες και ατμόσφαιρα. Το σύνολο του (ερμηνείες, σκηνοθεσία, φωτογραφία κτλ) σε ρουφάει στην ταινία.
    Ωραία πρόταση Γιάννη μου. Έρχεται και κακοκαιρία, οπότε είναι ταμάμ για κάποιον που δεν το έχει δει.
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλή μας δύναμη με τον καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω, Μαρίνα μου, ότι το έχεις δει. Άρα έχεις άποψη όπως φαίνεται. Ναι, το θεωρώ μια καλή πρόταση, ειδικά σε καιρούς, που επιβάλλουν χουχούλιασμα στο σπίτι. Είναι ενδιαφέρουσα ταινία με τη σχετική ατμόσφαιρα. Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσι μου, ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Kάπου, κάποτε την πήρε το μάτι μου αλλά δεν την έψαξα.
    Αφού όμως μας την προτείνεις εσύ Γιάννη θα φροντίσω να την βρω και να την δω. Κρύο έπιασε, χιόνια περιμένουμε, τι καλύτερο από μια χουζουροβραδιά με μια καλή ταινία μυστηρίου;
    Σ' ευχαριστώ Γιάννη μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου κοίτα, δεν είναι αριστούργημα, είναι μια έντιμα καλή ταινία με τη δέουσα ατμόσφαιρα και τους ανάλογους χαρακτήρες. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, νομίζω έχει ιδιαίτερα καλή βάση για να προταθεί. Χουζούρι όμορφο λοιπόν, εν όψει Σαββατοκύριακου και μάλιστα με τη ...Βαρβάρα προ των πυλών. Ευχαριστώ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Μμμ....ωραία πρόταση, ενδιαφέρον σενάριο, εξαιρετική παρουσίαση. Θα συμφωνήσω με τα κορίτσια, καλή επιλογή για μια παγωμένη βραδιά. Γιάννη μου σ' ευχαριστώ!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει ενδιαφέρον το σενάριο, Αννίκα μου και η ατμόσφαιρα θα έλεγα. Δεν το λες αριστούργημα. Είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία, ικανή να μάς δώσει ένα βραδάκι με ποπ-κορν και καλή παρέα. Στέλνω φιλιά και ευχές καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Πρόταση του Γιάννη... μπαίνει αμέσως στη λίστα για αναζήτηση. ( Υπάρχει σε κάποια πλατφόρμα;)
    Μια καλή ταινία, ότι χρειάζεται αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα, ειδικά αν έχει γωνία και σασπένς.
    Ευχαριστώ φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα την βρεις στο tainies on line, Βασίλη μου αλλά προσοχή στα ...ανοιγόμενα παράθυρα! Καταλαβαίνεις. Το Σαββατοκύριακο με κρύο είναι ότι πρέπει για μια ανάλογη ατμόσφαιρα με αγωνία και πλοκή με ανατροπές. Εγώ ευχαριστώ αγαπητέ φίλε με την καρδιά μου. Καλά να περάσετε.

      Διαγραφή
  5. Το βιβλίο το έχω διαβάσει. Να σου πω την αλήθεια δεν με κέρδισε. Αλλά η ταινία όπως την παρουσιάζεις δείχνει να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Σ'ευχαριστούμε Γιάννη για τις πληροφορίες
    Καλό Σ/Κο να περάσεις στα ζεστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε θηρίο ..."βιβλιοφάγε"! Μπράβο σου! Όχι εγώ δεν το έχω διαβάσει, συνεπώς η γνώμη μου περιορίζεται μόνο στο φιλμ. Τώρα δεν μπορώ να ξέρω αν θα είναι πιο ενδιαφέρουσα από το βιβλίο, Άννα μου. Να προσέχετε κορίτσι μου το Σ/Κ. Σε ευχαριστώ. Στέλνω φιλιά και ευχές.

      Διαγραφή
  6. Ton commentaire ajouté à la bande annonce donne envie de voir ce film. L 'Intrigue de ce thriller et les acteurs et actrices me séduisent. Merci de ton partage Giannis.Je mets "La fille du train" sur mes tablettes, car je ne l'ai pas encore vu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Merci beaucoup, mon cher ami pour ton commentaire.
      Je suis content de vous avoir donné une bonne suggestion. Nous attendons beaucoup de neige ici et les nuits de cinéma à la maison sont très agréables. Bonne soirée mon ami (Donne-moi ton nom si tu veux).

      Διαγραφή
    2. La Grèce ne nous habitue pas à la neige et au froid.
      Ah, je voulais te dire, j'aime bien aussi, les photos (surtout celles des femmes, bien évidemment), qui décorent la gauche de ton blog.
      Amicalement.
      Gil.

      Διαγραφή
    3. Salut Gil. Il fait froid aujourd'hui et il neige à Athènes. En Attique et dans le sud, nous avons eu de la neige ces dernières années. Dans quelle région habitez-vous ?
      Oui, il y a de très belles femmes, des actrices, sur mon blog, à gauche. Et les hommes aussi.
      Merci beaucoup Gil pour vos commentaires et votre présence sur mon blog.
      Passez un bon dimanche mon ami.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Γιάννη. Κι εγώ το έχω διαβάσει το βιβλίο πριν από 8-9 χρόνια, και θυμάμαι ότι το είχα βρει νερόβραστο.. 😊 Κάτι δεν το απογείωνε, ενώ θα μπορούσε, υπήρχε το υπόβαθρο. Τώρα, αν αυτό το βιβλίο έχει γίνει ένα ευχάριστο εργάκι, του το εύχομαι. Μπορεί να έχει βοηθήσει το σκηνικό, το σπίτι που διακρίνω στη φωτογραφία, και το καστ και ο σκηνοθέτης. Θα ήθελα να τη δω την ταινία κάποια στιγμή, γιατί εσύ με τον τρόπο σου, της έβαλες ένα ωραιότατο περιτύλιγμα! 😉🎁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α πουλάκι μου, και εσύ το έχεις διαβάσει ε ; Χαίρομαι, Κυρίες μου, που είστε πολυδιαβασμένες. Τώρα στο φιλμ, τι να σού πω, Πέτρα μου. Έχει ένταση, έχει αγωνία και μυστήριο, δεσπόζει η ερμηνεία της Μπλαντ. Προσωπικά θα του δώσω κάτι μεταξύ 6-6,5/10 σε βαθμολογία. Καλή βδομάδα κορίτσι μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  8. και ξάχνω για καλή ταινία... για να δούμε... καλό βραδυ, ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Cher Giannis.
    Je viens de voir " La fille du train ".
    Excellente proposition de ta part. Une femme alcoolique, une autre nymphomane et une troisième trompée, plus un enfoiré de mari . Une intrigue digne des grands thrillers.
    Vraiment, j'ai passé un bon moment de cinéma.
    Quand je peux retrouver sur mon écran tes films, je les visionne avec un grand intérêt.
    Merci à toi Giannis.
    Gil.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Je suis très heureux, cher Gil. Merci beaucoup pour votre commentaire. J'essaierai de vous recommander quelques films qui, à mon avis, méritent notre attention.
      Bonsoir, mon ami.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο