Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στους δρόμους της φωτιάς

 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου

29 Μάρτη 1943, Αγριά Μεσσηνίας-17 Μάη 2022, Παρίσι


Εδώ και λίγες μέρες, ο μεγάλος μουσουργός, ο παγκόσμια αναγνωρισμένος συνθέτης της ηλεκτρονικής μουσικής, ο δημιουργός επικών ορχηστρικών συνθέσεων, πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, ο "δικός μας", Βαγγέλης Παπαθανασίου, πρόωρα, βαδίζει πλέον στις διαστάσεις του δρόμου της φωτιάς.

Σε άλλα σύμπαντα, σε άλλες διαδρομές και εκφράσεις.

Ένας από τα θαυμαστά εκείνα "Παιδιά της Αφροδίτης", μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο και το Λουκά Σιδερά, που το 1967 ξεκίνησαν το ορμητικό μουσικό τους ταξίδι στο μαγικό κόσμο με τις νότες τους. Μαζί και με τον Αργύρη Κουλούρη, έφτασαν εκείνη την πρώτη διαδρομή τους, μέχρι το 1975.

Ο Βαγγέλης, ο άνθρωπος, που έντυσε μεγάλες σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές και στιγμές με τη μουσική του, δίνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα σ' αυτές.


Ήταν κάπου στα 1978, όταν "ήρθε" στη ζωή μου ο Βαγγέλης μέσα από αυτό εδώ το έργο του. Σε βινύλιο φυσικά. Έχοντας αγάπη ιδιαίτερη για την ηλεκτρονική μουσική και τις αναζητήσεις της, σύντομα ο ήχος αυτού του έργο μπήκε στις επιλογές μου και συντρόφευσε άπειρες φορές τις προσωπικές μου στιγμές.


Λίγο αργότερα, μπήκε στη συλλογή μου και το συγκεκριμένο αυτό του έργο, εξ ίσου μαγικό και ερευνητικό για τα μουσικά του "πατήματα". Έτσι, μαζί με τον Ιάνη Ξενάκη, τον Alan Parsons και τους Pink Floyd, αργότερα και τον Jean Michel Jarre, έγιναν οι αγαπημένοι μου στον ηλεκτρονικό ήχο.

Ο Βαγγέλης, είχε έμφυτη την αγάπη για τη μουσική και από τα παιδικά του χρόνια, ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι. Στην ηλικία των έξι χρόνων (!), έκανε την πρώτη δημόσια παράστασή του. Δεν είχε την παραμικρή μουσική σπουδή. Ήταν αυτοδίδακτος και μόνο πολύ αργότερα, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, στην Αθήνα, σπούδασε κλασική μουσική και ζωγραφική.

Ήταν αδύνατον φυσικά, ένας τέτοιος άνθρωπος, με τις δοσμένες μουσικές πτυχές, να αφήσει αδιάφορο τον κινηματογράφο. Ο Βαγγέλης, συνδέθηκε με τη δημιουργία του σινεμά και από τη δεκαετία του 1980, έδωσε πολύ μεγάλα soundtrack, που άφησαν εποχή στο στερέωμα παγκόσμια, ωθώντας τον στα ύψη της καταξίωσης και αναγνώρισης.

Θα προσπαθήσω να κάνω μια αναφορά στις μουσικές κινηματογραφικές του δημιουργίες, ερχόμενος να θυμίσω πολύ μεγάλες στιγμές, που όλοι αγαπήσαμε.΄

Η πρώτη μουσική σύνθεση του Βαγγέλη, που ακούστηκε σε ταινία ήταν το τραγούδι "666" από τα "Παιδιά της Αφροδίτης", το 1967, στην ιδιαίτερη ταινία "Vortex-Το πρόσωπο της Μέδουσας" του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


1981 "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" (CHARIOTS OF FIRE)


O Bαγγέλης Παπαθανασίου, μπαίνει στον κόσμο της κινηματογραφικής μουσικής, με θριαμβευτικό τρόπο. Γράφει τη μουσική στο βιογραφικό αθλητικό δράμα του HUGH HUDSON και χωρίς δεύτερη κουβέντα, εκτινάσσεται στην παγκόσμια καταξίωση. Το επικό ηλεκτρονικό του ύφος, γίνεται γνωστό, καθιερώνεται και αγαπιέται πολύ.


OSCAR Μουσικής για το μεγάλο μας συνθέτη και Υποψήφιος για BAFTA την ίδια χρονιά. Εδώ θα ανοίξει ο μεγάλος δρόμος για την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.


Η επόμενη χρονιά,  το 1982, στο συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ:

"Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ" του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ


Μια προσεκτικά λεπτή μουσική κατάλληλη για την ταινία και το θέμα της.


1982 "BLADE RUNNER"

Ο μουσικός μας, συνεχίζει πλέον με το δικό του στίγμα στην υφή της ταινίας, η οποία φυσικά και καταξιώθηκε παγκόσμια με τις, κατά σειρά, βραβεύσεις της.


O επόμενος θρίαμβος θα έρθει με μια εξ ίσου θρυλική ταινία, που έμελλε και εκείνη να αφήσει τη δική της σφραγίδα. Η επική δραματική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του RIDLEY SCOT, στην οποία ο μουσικοσυνθέτης μας, θα αφήσει μουσική έπος!

Για να θυμηθούμε το μουσικό θέμα του τέλους των τίτλων. Πραγματικά συγκλονιστικό!


Η μουσική της ταινίας ήταν Υποψήφια για βραβεία: ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ & BAFTA


1984 "Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ του ΜΠΑΟΥΝΤΥ"

Η μεγάλη δραματική ιστορική περιπέτεια σε σκηνοθεσία ROGER DONALDSON



Ο Βαγγέλης συνεχίζει τη μεγάλη του διαδρομή πάνω στα ίδια μουσικά του πατήματα, σε λυρικά επικά μουσικά μοτίβα.

1992 "ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ 1492"

Οκτώ χρόνια μετά έρχεται μία ακόμα επική ιστορική δημιουργία του RIDLEY SCOTΤ για να φωνάξει βροντερό "παρών" ο μεγάλος μουσουργός. 


Η μουσική εδώ αληθινά είναι ένα μοναδικό κράμα λυρισμού και έπους. Μαζί με τα πρέποντα ηλεκτρονικά διακριτικά εκείνα στοιχεία, που έδωσαν ένα μεγαλοπρεπές ύφος στο soundtrack. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σε όλο του το μεγαλείο στην κυριολεξία.

Για να θυμηθούμε το κύριο θέμα των τίτλων


Δεύτερη υποψηφιότητα για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ στον συνθέτη μας.


1992 "TΑ ΜΑΥΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ"  (BITTER MOON)

Eδώ μετακομίζουμε στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, στον ιδιαίτερο, αμφιλεγόμενο, σκοτεινό και παθιασμένο κόσμο του ROMAN POLANSKI, που μεταφέρει στο σινεμά το σκοτεινό ερωτικό δράμα του Πασκάλ Μπρύκνερ.



Και εδώ το μουσικό στίγμα είναι ιδιαίτερο. 

Το 1996, το βάρος της δημιουργίας του, θα πέσει σε μια ταινία Έλληνα δημιουργού σε διεθνή όμως παραγωγή.

"ΚΑΦΑΒΗΣ" σε σκηνοθεσία ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ




Μια ακόμα λεπτή, μουσική έμπνευση από το μεγάλο δημιουργό, αρμονικά δεμένη με το ύφος του θέματος της ταινίας.
Για τη μουσική αυτή θα βραβευθεί στο GHENT INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, μία ακόμα παγκόσμια διάκριση.


Το 2004, ένας ακόμα μεγάλος σταθμός σε ένα ιστορικό βιογραφικό δράμα ενός μεγάλου σκηνοθέτη. Ένα θέμα, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης.

"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" του OLIVER STONE




Ο Παπαθανασίου, επανέρχεται εδώ, όπως είναι φυσικό, σε καθαρά επικό ήχο, που δίνει μια τέλεια υποβλητική αίσθηση στη μεγάλη αυτή ταινία.

Θα τιμηθεί με το βραβείο World Soundtrack Awards για τη μουσική του σύνθεση σε όλη την ταινία.


Το 2007, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα γράψει τη μουσική για την τελευταία μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή στην οποία και έβαλε την υπογραφή του. Θα συναντήσει πάλι το ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ, στον υπέροχο:
"EL GRECO"
ένα ακόμα μεγάλο ιστορικό βιογραφικό δράμα





Η μουσική του σ' αυτήν την ταινία αγγίζει τα όρια της τρυφερότητας και της ευαισθησίας σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ, όπως μπορείτε να ακούσετε στο συγκεκριμένο απόσπασμα.

Τιμήθηκε με βραβείο καλύτερης μουσικής από το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.




Φίλες και φίλοι
σάς έδωσα σήμερα, μια απόλυτα μουσική ανάρτηση.
Γέμισαν οι αισθήσεις μας από τη μαγική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως αυτή διάβηκε με μεγαλοπρέπεια, λυρισμό και ευαισθησία από την τέχνη του κινηματογράφου.

Ύψιστη τιμή για την πατρίδα μας το όνομα του Έλληνα "Vangelis", να φιγουράρει ανάμεσα στις παγκόσμιες μορφές της σύγχρονης μουσικής για την έβδομη τέχνη που αγαπάμε και λατρεύουμε. To συνολικό του πέρασμα στον κινηματογράφο σηματοδοτεί: 7 διεθνή βραβεία και ακόμα 10 υποψηφιότητες.

Ο Βαγγέλης, πλέον ταξιδεύει στους δρόμους της φωτιάς. Στα δικά του σύμπαντα. Εκείνα, που πάντα εξύμνησε και έντυσε με τη μουσική του. Μια μεγάλη απώλεια πραγματικά.
Ας κρατήσουμε το πέρασμά του, το έργο του, την αγάπη του για την τέχνη του. Ας μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα της έμπνευσής του σε νέους δημιουργούς, που θα θελήσουν να συνεχίσουν στη σκιά του μεγάλου και φωτεινού του έργου.

Rest in Peace Vangelis

Καλό ύστερο ταξίδι Βαγγέλη


Το τελευταίο υπέροχο αυτό μουσικό θέμα, είναι από την ταινία μικρού μήκους, του CRHIS ZARB. Ένα υπέροχο ποιητικό δράμα για δύο μαριονέττες και το τέλος τους. Το μουσικό αποτύπωμα του συνθέτη είναι, κάτι παραπάνω από συγκινητικό.

Φίλες και φίλοι μου, να σας θυμίσω το νέο μου μυθιστόρημα "Τα δώρα της Αρμονίας", το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να δημοσιεύεται στο προσωπικό μου blog "Ηδύποτον" και μπορείτε να δείτε την τελευταία ανάρτηση εδώ:


Σχόλια

  1. Πόσο με συγκίνησε το σημερινό σου αφιέρωμα Γιάννη μου. Λάτρεψα αυτόν τον καλλιτέχνη από τα νιάτα μου. Το La petite fille de la mer η πιο όμορφη σύνθεση του για μένα, μουσική που χαρίζει γαλήνη στην ψυχή. Ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα μουσικά κομμάτια όλων των εποχών, χωρίς αμφιβολία. Ακούγοντας αυτή τη μελωδία με κλειστά μάτια με μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο, όπου υπάρχει ότι λείπει αυτή τη στιγμή στην ανθρωπότητα. ΑΓΑΠΗ. Ας είναι ευλογημένη η ψυχή του. Τον ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιργινία μου, αγαπημένη μου φίλη, πόσο δίκιο έχεις! Ο Βαγγέλης, κουβαλάει ένα μεγάλο κομμάτι της νεανικής μας ψυχής. Των προσωπικών μας αναζητήσεων και στιγμών. Ακόμα και μουσικών αναφορών. Το "Μικρό κορίτσι της θάλασσας", είναι συγκλονιστικά όμορφο, λυρικό, τρυφερό. Είναι ένα αληθινό ίαμα της ψυχής μας. Μια σπονδή στη γαλήνη και στο λυρισμό.
      Σε ευχαριστώ αγαπημένη μου για την παρουσία και το σχόλιο. Να είσαι καλά. Ας μείνουμε με τις μεγάλες του στιγμές, που είναι τόσες μα τόσες πολλές. Καλό μήνα Βιργινία μου.

      Διαγραφή
  2. Ένας ακόμη μεγάλος Έλληνας φεύγει, αφού έχει καταξιωθεί σε όλον τον κόσμο. Και δεν είναι ο μόνος. Τέτοιους ανθρώπους θα ήθελα το μικρό μας κράτος να έχει βρει τους μηχανισμούς ώστε να τους αξιοποιεί και στην Πατρίδα μας. Μπορούν για παράδειγμα να υπάρξουν καλοί δάσκαλοι στο είδος τους. Τελοσπάντων ... χαίρομαι που είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εκπληκτική του πορεία την οποία σε πολλά σημεία μου την θύμισες και πάλι φίλε μου.
    Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, βάζεις ένα πολύ μεγάλο θέμα, αγαπητέ μου φίλε. Η Ελλάδα που "τρώει" τα παιδιά της. Μια πολιτεία που αδυνατεί ίσως και να μη θέλει να αξιοποιήσει τις πνευματικές εκείνες προσωπικότητες, που θα ανέβαζαν την πατρίδα μας ψηλότερα σε δημιουργία και περηφάνεια. Είναι τραγικό τι ακριβώς αναπαράγουμε ως επίσημη πολιτεία, άστο.
      Ναι, παρέα θυμηθήκαμε τη διαδρομή ενός μεγάλου συνθέτη φίλε μου, που θα μείνει αξέχαστος με λαμπερά γράμματα. Σε ευχαριστώ Βασίλη μου για τις σκέψεις σου φίλε μου.

      Διαγραφή
  3. Ένας μεγάλος συνθέτης και μουσικός. Στιγμάτισε μαζί με τους Aphrodite's Child το ελληνικό ροκ και μετά μας χάρισε από τις πιο όμορφες μελωδίες στο κινηματογραφικό στερέωμα.
    Μελωδίες ανεξίτηλες στον χρόνο και απαραίτητοι συνοδηπόροι στην θέαση. Οι επιλογές των μουσικών θεμάτων αντάξια του ονόματός του.
    Ωραίο αφιέρωμα Γιάννη μου, μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρηκα πολύ, Γιώργο μου, που ταξιδέψαμε μαζί σε αυτή τη μαγική μουσική διαδρομή. Μια διαδρομή που μαζί με τις κινηματογραφικές δημιουργίες, αποκτά άλλη οντότητα και ομορφιά. Καταξιώνεται στις μνήμες μας. Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο μου για τη συμμετοχή και το σχόλιό σου. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  4. Ο Μέγας δικός μας Βαγγέλης έφυγε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Άφησε όμως παρακαταθήκη για τους νεότερους με παγκόσμια αναγνώριση. Η φήμη του, η δουλειά του, οι εμπνεύσεις του ξεπέρασαν και τα σύνορα της Γης. Ταξίδεψε η μουσική του και στο διάστημα.
    Μια μουσική θεϊκής προέλευσης λέω εγώ, μας συντρόφευε και θα μας συντροφεύει πάντα. Οι ταινίες που έντυσε με τη μουσική του και μας παρουσίασες έδειξαν ακριβώς αυτό: τη μεγάλη εμβέλεια που έχει το όνομά του. Φοβερό ταλέντο!
    Το περίμενα το αφιέρωμά σου. Θαυμάσιο!
    Μπράβο Γιάννη μου
    Καλημέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, έχεις μια ικανότητα να "διαβάζεις" τη σκέψη μου. Αυτό σημαίνει επικοινωνία αμφίδρομη. Μια τεράστια κληρονομιά αφήνει πίσω του ο Βαγγέλης, Άννα μου. Και δεν μιλάω για την περιουσία του αλλά για το μεγάλο του έργο. Ένα έπος μουσικό στην κυριολεξία, που συντρόφευσε τις επιλογές και τις δημιουργίες στο σινεμά. Χάρηκα που βρήκες το αφιέρωμα ενδιαφέρον, Άννα μου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια. Να είσαι καλά. Καλό μήνα κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι Γιάννη. Ραντεβού στα θερινά σινεμά πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω τι λες τώρα φίλε μου. Πολύ σωστή και όμορφη προτροπή, Κώστα μου. Ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Καλό σου μήνα.

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά, γέμισαν οι αισθήσεις, και γιατί αυτό νομίζω πως ήταν και το ταλέντο του, αλλά και γιατί μου άρεσε πολύ αυτή η προσπάθεια σου να τον συγκεντρώσεις εδώ σε αυτή την εγγραφή σου.
    Καλό μήνα
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπάθησα να δώσω την κινηματογραφική του παρουσία, Μάνια μου. Γιατί μέσα από αυτή άνοιξε ευρέως τα φτερά του για να γίνει παγκόσμια γνωστός. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε κορίτσι μου, ειλικρινά. Την καλησπέρα μου και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  7. Ένας ακόμα μεγάλος συνθέτης ταξίδεψε για την αιωνιότητα, ένα ακόμα άστρο για το στερέωμα, γιατί έτσι κι αλλιώς το έργο που άφησε δεν πεθαίνει ποτέ, η μουσική του πάντα θα ανατρέπει το άβατο. Για όλα τα υπόλοιπα…… θα συμφωνήσω με το ρηθέν ¨έξω πάμε καλά¨
    Αιώνια η μνήμη του.
    Καλό μήνα Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα τέτοιο έργο, πώς γίνεται να πεθάνει, Αννίκα μου; Πως γίνεται να σκεπαστεί απ' τη λησμονιά; Η μουσική είναι αθάνατη, είναι πνεύμα, είναι ψυχή.
      Αννίκα μου με συγκίνησε η σκέψη σου και ευχαριστώ πολύ που την ακούμπησες εδώ καλή μου φίλη. Πολλές καλησπέρες. Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  8. Συνεχίζοντας το συλλογισμό του Βασίλη, αναρωτιέμαι αν θα είχε την ίδια τύχη στην Ελλάδα κι αν δεν αποφάσιζε να κάνει εκείνο το ταξίδι και να εγκατασταθεί αρχικά στο Λονδίνο. Ποιος ξέρει άραγε; Σπουδαίος και ευφυέστατος άνθρωπος! Μας έκανε υπερήφανους με το έργο του. Σπουδαίο και το αφιέρωμά σου, Γιάννη μου! Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς, νομίζω πως είχε ακόμα πολλά πράγματα να προσφέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το πιστεύω αυτό, Μαρία μου. Είχε ακόμα δημιουργία να δώσει. Αλλά... Δυστυχώς, η ζωή πολλές φορές στέκεται άδικα.
      Η πολιτεία μας δεν είναι από αυτές, που θα σεβαστούν τον κόπο των νέων ταλέντων και θα αναπτύξει περιβάλλον που θα τους αναδείξει. Έτσι, η ξενιτιά είναι η μόνη λύση.
      Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, να είσαι καλά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  9. Μπράβο Γιάννη μου που έκανες αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικό! Έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα. Μπράβο και σε εκείνον που έφυγε από τα στενά (όσο και "αχάριστα") πλαίσια τής χώρας, και έγινε αυτό που του άξιζε.. Εγώ πάλι χαίρομαι γιατί ο γιος μου γνωρίζει από πολύ πιο μικρός, τα παιδιά τής Αφροδίτης. Καλό βραδάκι και καλή Κυριακή 🌺🌸🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα μπορούσα να μην κάνω ένα τέτοιο αφιέρωμα, Πέτρα μου. Θα ήταν αδιανόητο. Ο Βαγγέλης, εκτός των άλλων, τίμησε τον κινηματογράφο με όλες του τις δυνάμεις.
      Το ότι το παλικάρι σου γνωρίζει τα "Παιδιά της Αφροδίτης", νομίζω έχεις βάλει αποφασιστικά το χεράκι σου και συγχαρητήρια και στους δυο σας γι αυτό.
      Ευχαριστώ πολύ Πέτρα μου. Όμορφη Κυριακή να έχεις κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  10. Πληρέστατο αφιέρωμα σε μία πολύ σημαντική μορφή της μουσικής επιστήμης με παγκόσμια εμβέλεια.
    Συγχαρητήρια Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε. Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου για το μεγάλο μουσικό, που έφυγε. Πραγματικά έτσι είναι. Καλή μας συνέχεια Ευρυτάνα, να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ