Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top star actors in classic Holywood): Μέρος 3ο

 Συνεχίζω, φίλες και φίλοι, το μεγάλο αφιέρωμα στους άντρες εκείνους ηθοποιούς, που έλαμψαν με την παρουσία τους στο κλασικό Χόλιγουντ.

Εδώ, μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα δύο μέρη του αφιερώματος:

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο 


Σήμερα λοιπόν, στη διάθεσή σας, το:

3ο Μέρος

CHARLES CHAPLIN


Η σημερινή 3η ανάρτηση, ξεκινά με ένα θρύλο όχι μόνο του παγκόσμιου κινηματογράφου αλλά και του πνευματικού κόσμου γενικότερα.

Charles Spencer "Charlie" Chaplin

Γεννήθηκε στις 16/4/1889 στο Walworth και έφυγε στις 25/12/1977 στο Corsier-sur-Vevey, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 88 ετών.

Τι ήταν ο θρυλικός "Σαρλό" λοιπόν; Μια ερώτηση, που μάλλον θα πρέπει να διατυπωθεί αντίστροφα. Τι ακριβώς ...δεν ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν. Άγγλος στην καταγωγή, προσωπικότητα χαρισματική, που μεγαλούργησε στην εποχή του Βωβού Κινηματογράφου αλλά και στις πρώτες δεκαετίες του χρυσού Χόλιγουντ. 

Μετράμε λοιπόν το ταλέντο του: Μίμος, Συνθέτης, Μοντέρ, Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός και Παραγωγός. Τι άλλο να προσθέσει κάποιος σε μια τέτοια θυελλώδη προσωπικότητα. Γεννημένος στο Λονδίνο από γονείς καλλιτέχνες στο μουσικό δράμα. Πατέρας αλκοολικός, που τους εγκατέλειψε ένα χρόνο μετά τη γέννησή του. Η κάκιστη υγεία της μητέρας του, οδήγησε την οικογένεια στην άθλια φτώχια, σε άσυλα φιλοξενίας με τη μητέρα τους να παραδίνεται σε φρενοκομείο και τα αγόρια στην επιμέλεια του αλκοολικού πάντα πατέρα τους αλλά και της αλκοολικής ερωμένης του. 

Από μικρό παιδί ξεκίνησε να παίζει σε διάφορα ρολάκια σε θιάσους της εποχής κάνοντας κάποια ταξίδια στις ΗΠΑ, μέχρι το 1910, όπου επέστρεψε για χρόνια στις ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλίσει την ασφαλή παραμονή της μητέρας του σε ανθρώπινες συνθήκες σε ίδρυμα.


Από το 1912 έως το 1918 καθιέρωσε, στο Βουβό κινηματογράφο το θρυλικό χαρακτήρα του "Σαρλό", ήρωας και καρικατούρα, που στην κυριολεξία σημάδεψε την καλλιτεχνική του παρουσία και διαδρομή. Δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς σύντομα για τη μεγάλη αυτή μορφή καθώς, κάθε τι επιγραμματικό, σκιάζει τη μεγάλη του παρουσία στην τέχνη.

Στις πρώτες ταινίες του ξεχωρίζουμε τις: 1925 "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ", "Ο ΧΡΥΣΟΘΗΡΑΣ",  1928 "Ο ΣΑΡΛΟ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ"

Σταδιακά άρχισε τη μεγάλη του πορεία στην καταξίωση, πρώτα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια, στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι μεγάλες ταινίες του:

1931 "ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" ρομαντική δραματική κομεντί σε δική του σκηνοθεσία

1936 "ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ" Ρομαντικό δράμα, δική του δημιουργία

1940 "Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ", πολεμική δραματική κομεντί, του ιδίου

1947 "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΡΝΤΟΥ" δραματική αστυνομική κομεντί σε δική του σκηνοθεσία

Το 1952, σε εποχές υστερίας του ψυχρού πολέμου και της φασιστικής εποχής Μακάρθι, θα βρεθεί στο στόχαστρο του κράτους των ΗΠΑ. Του αφαιρέθηκε η βίζα την ώρα που πετούσε στο Λονδίνο και έκτοτε δεν είχε δικαίωμα επιστροφής. Έμεινε πλέον οριστικά στο Βεβέ της Ελβετίας και μια φορά, το 1972, επέστρεψε στις ΗΠΑ, να παραλάβει το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην τέχνη, τη στιγμή που θα κερδίσει τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ επί σκηνής, που γνώρισε η τελετή βράβευσης.


Η φιλμογραφία του είναι τεράστια σε όλα τα στάδια δημιουργίας. Ενδεικτικά αναφέρω:

Έγραψε 90 σενάρια, έπαιξε σε 94 ταινίες, σκηνοθέτησε 72 ταινίες, έγραψε το soundtrack σε 104 ταινίες, έκανε το μοντάζ σε 56 ταινίες και την παραγωγή σε 38 ταινίες.

Μιλάμε για ένα κολοσσιαίο έργο, που όμοιό του δεν έχει επανάληψη στο χώρο του κινηματογράφου.

Οι βραβεύσεις του

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο αγαπημένος Σαρλό των φτωχών και των κατατρεγμένων, λατρεύτηκε στην παγκόσμια σκηνή και αποτελεί, μέχρι σήμερα, σταθερό σημείο αναφοράς της παρουσίας του.

24 Βραβεία και ακόμα 11 υποψηφιότητες κοσμούν το πέρασμά του. Ξεχωρίζουν: 1972 Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο, 1973 Όσκαρ μουσικής για την ταινία "Limelight" το 1952, κάτι που επετράπη ...21 χρόνια μετά. Βραβείο BAFTA 1976, 1957 Cahiers du cinema, 1953 Βραβείο συνδικάτου Ιταλών κριτικών για το "Limelight", 1972 Βραβείο φεστιβάλ Βενετίας.

Το Αμερικάνικο ινστιτούτο κινηματογράφου, τον έχει στη 10η θέση της παγκόσμιας ιστορικής κατάταξης.


SPENCER TRACY


Spencer Bonaventure Tracy

Γεννήθηκε στις 5/4/1900 στο Μιλγουόκι και έφυγε στις 10/6/1967 στο Λος Άντζελες από έμφραγμα μυοκαρδίου, στα 67 του χρόνια.

Ένας μετρημένος, πολύ συγκροτημένος και μεγάλος ηθοποιός, από τους καλύτερους στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου, βραβευμένος μάλιστα δύο φορές με Όσκαρ α' αντρικού ρόλου.

Η αρχή της μεγάλης του καριέρας ήταν στο θέατρο, όπου συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Το 1930, τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Τζον Φορντ σε κάποια θεατρική παράσταση και τον τράβηξε κοντά του για την ταινία "UP THE RIVER", στην οποία και έπαιξε με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτή ήταν και η αρχή για τη μεγάλη πορεία του, που ξεκίνησε λίγο αργότερα κάνοντάς τον να μετακομίσει στο Χόλιγουντ.


H μεγάλη του καριέρα θα ξεκινήσει, όπως είπαμε, το 1930 και θα τελειώσει το 1967, στην ταινία "ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑΡΘΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ", του Στάνλεϋ Κράμερ, όπου πρωταγωνίστησε με τον Σίντνεϋ Πουατιέ και την Κάθριν Χέπμπορν. Τριάντα επτά ολάκερα χρόνια επί σκηνής έδωσαν 79 ταινίες

Το 1937 θα κερδίσει Όσκαρ α' αντρικού ρόλου στην ταινία "ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ" (Captains Courageous), δραματική οικογενειακή περιπέτεια του Βίκτωρ Φλέμινγκ και επίσης το ίδιο βραβείο την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1938, στα "ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΝΙΑΤΑ" (BOYS TOWN), βιογραφικό οικογενειακό δράμα του Νόρμαν Τάουρογκ.

Πολύ μεγάλες οι παρουσίες του επίσης στις ταινίες:

1936 "ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ" (BIG CITY), δράμα του Φρανκ Μπορζέητζ,  1950 "Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ", ρομαντική κομεντί του Βιντσέντε Μινέλλι,  1955 "ΑΣΧΗΜΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΡΑΧΟ", αστυνομικό δράμα μυστηρίου του Τζον Στάρτζες,  1958 "Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ", δραματική περιπέτεια του ίδιου σκηνοθέτη,  1960 "ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ", βιογραφικό ιστορικό δράμα του Στάνλεϋ Κράμερ και 1961 "ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ", πολεμικό δράμα του ίδιου σκηνοθέτη. Για όλες αυτές τις ερμηνείες ήταν Υποψήφιος για Όσκαρ α' αντρικού ρόλου, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία.

Υπέροχος ήταν και το 1941, στο ψυχολογικό δράμα μυστηρίου "ΔΡ. ΤΖΕΚΥΛ ΚΑΙ ΜΙΣΤΕΡ ΧΑΪΝΤ" του Βίκτωρ Φλέμινγκ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και την Λάνα Τάρνερ.


Ο Σπένσερ Τρέισι ήταν ο ηθοποιός εκείνος, που ερμήνευσε χαρακτήρες ιδιαίτερα δυναμικούς και επιβλητικούς ως προς την προσωπικότητά τους. Καπετάνιος σε δύσκολες καταστάσεις, Επιστήμονας-εφευρέτης, ψυχίατρος με διχασμένη προσωπικότητα. Επίσης απέδωσε με έξοχο τρόπο έντονα δραματικούς και συναισθηματικούς ρόλους. Στην εξόδιο ακολουθία του θανάτου του, τιμήθηκε σαν εθνικός ήρωας. 

Τιμήθηκε με 12 διεθνή βραβεία κινηματογράφου, για τα οποία ήδη έχω κάνει μια μνεία. 2 βραβεία Όσκαρ, 1 βραβείο BAFTA, 1 βραβείο φεστιβάλ Καννών, 1 βραβείο David di Donatello, 1 χρυσή σφαίρα ΗΠΑ και ένα άστρο στο walk of fames.

Το Αμερικάνικο ινστιτούτο κινηματογράφου τον τοποθετεί, κατά την άποψή του, στην 9η θέση της ιστορίας του κινηματογράφου.


JAMES CAGNEY


James Francis Cagney, jr.

Γεννήθηκε στις 17/7/1899 στην Νέα Υόρκη και έφυγε στις 30/3/1986 στο Στάνφορντ-ΗΠΑ, σε ηλικία 87 ετών, από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ένας ακόμα μεγάλος ηθοποιός του κλασικού χρυσού Χόλιγουντ, από το χώρο του θεάτρου αρχικά, για να μεσουρανήσει σε ρόλους "σκληρούς", στην επιτυχία των οποίων, συνέβαλε η εξωτερική του εμφάνιση, για να τον καταστήσει διάσημο.

Η πρώτη του συμμετοχή στο θέατρο ήταν ...ιδιαίτερη, καθώς εμφανίστηκε ως ...γυναίκα, μέλος χορωδίας στην επιθεώρηση "Every Sailor" το 1919, στα 20 του χρόνια. Ακολούθησε η άνοδός του στο θεατρικό σανίδι της επιθεώρησης σαν χορευτής και κωμικός και το 1925 πήρε τον πρώτο βασικό ρόλο. Η ερμηνεία του στο θεατρικό "Penny Arcade", το 1929, ήταν καθοριστική για την καταξίωσή του. Το πρώτο του συμβόλαιο και η απαρχή μιας πολύ μεγάλης αλλά μαζί και ταραχώδους πορείας στον κινηματογράφο.


Η καλλιτεχνική του διαδρομή ήταν ως ηθοποιός, ως σκηνοθέτης αλλά και ως συνδικαλιστής στο χώρο καθώς είχε και έντονη συστημική πολιτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στους ρεπουμπλικάνους και στους δημοκρατικούς.

Η φιλμογραφία του στο σινεμά, ξεκινά το 1930, στη ρομαντική αστυνομική περιπέτεια του Τζον Αντόλφι "SINNERS' HOUSE" και κλείνει το 1984, στο τηλεοπτικό δράμα του Τζόζεφ Σάρτζεντ "TERRIBLE JOE MORAN"

54 Ολάκερα χρόνια στη σκηνή με 69 ταινίες στο δυναμικό του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

1938 "ΚΟΛΑΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ", το υπέροχο φιλμ νουάρ του Μάικλ Κουρτίζ, όπου παίζει το ρόλο ενός γκάνγκστερ. Θα του δώσει υποψηφιότητα για Όσκαρ α' αντρικού ρόλου.

1941 "Η ΜΝΗΣΤΗ ΕΦΟΡΤΩΘΗ", ρομαντική κομεντί του Ρόμπερτ Κήλυ, στο πλάι της Μπέττυ Ντέηβις.

1941 "STRAWBERRY BLONDE", ρομαντική κομεντί επίσης του Ραούλ Γουάλς με την Ολίβια ντε Χάβιλαντ.

1942 "Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ", βιογραφικό οικογενειακό δράμα του Μάικλ Κουρτίζ, με μια υπέροχη ερμηνεία, που του χάρισε Όσκαρ α' αντρικού ρόλου.

1949 "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ" (WHITE HEAT), αστυνομική δραματική περιπέτεια του Ραούλ Γουάλς, ταινία με τεράστια εμπορική επιτυχία

1955 "LOVE ME OR LEAVE ME", βιογραφικό μουσικό δράμα του Τσάρλς Βιντόρ, μια ακόμα έξοχη ερμηνεία με υποψηφιότητα για Όσκαρ


Ίδρυσε και εταιρεία παραγωγής, η οποία δεν πήγε καλά και έκλεισε και έκανε και μια μεγάλη διακοπή στην καριέρα του από το 1960 μέχρι το 1981, όπου και επανήλθε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έχει τιμηθεί με 12 διεθνή βραβεία και ακόμα 4 υποψηφιότητες. Ανέφερα ήδη ένα Όσκαρ με 2 ακόμα υποψηφιότητες. Επίσης τιμήθηκε το 1960 με το καθιερωμένο πλέον άστρο στο Walk of fame αλλά και το 1974 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

To Αμερικάνικο ινστιτούτο, τον κατατάσσει στην 8η θέση της ιστορικής κατάταξης.


CLARK GABLE


Γεννήθηκε στις 1/2/1901 στο Καντίθ και έφυγε στις 10/11/1960, στο Λος Άντζελες, από έμφραγμα του μυοκαρδίου, πρόωρα σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Ένας ακόμα μεγάλος ηθοποιός, που έκανε θραύση στην κυριολεξία στη δεύτερη δεκαετία του 1900. Κάπου στη δεκαετία του 1930, θεωρήθηκε ο "Βασιλιάς του Χόλιγουντ" καθώς ήταν ο πιο εμπορικός ηθοποιός πίσω μόνο από την Σίρλευ Τέμπλ. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι, ο πατέρας έκανε γεωτρήσεις πετρελαίου, η μητέρα του ήταν Γερμανο-Ιρλανδικής καταγωγής αλλά η οικογένεια άλλαξε το γερμανικό επώνυμο "Γκέμπελ" σε Γκέημπλ λόγω της αντιπάθειας των Αμερικάνων στους Γερμανούς, του Α' Π.Π.

Νεαρός, που λάτρευε την τέχνη, με πολλές δραστηριότητες και ιδιαίτερη αδυναμία στο έργο του Σαίξπηρ. Τα πρώτα δειλά του βήματα έγιναν εκείνη την εποχή και μετά το 1922, το θάνατο της μητέρας του άρχισε να έχει ενεργή συμμετοχή σε καλλιτεχνική δράση. Το 1924 βρίσκεται στο Χόλιγουντ με τη βοήθεια μιας γυναίκας, της Ντίλον, την οποία και παντρεύτηκε. Ξεκίνησε την καριέρα του στις Βωβές ταινίες σαν κομπάρσος. Στη συνέχεια στο θέατρο, κάνοντας βήματα μπροστά. Το 1930 θα κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Metro Goldwyn Mayer και ένα άστρο ξεκινά να ανατέλλει στον ουρανό. 

Η προσωπική του ζωή, ήταν επίσης θυελλώδης καθώς παντρεύτηκε πέντε φορές αλλά ο γάμος, ο οποίος τον σημάδεψε και συναισθηματικά ήταν αυτός με την μεγάλη ηθοποιό Κάρολ Λόμπαρντ. Ο τραγικός θάνατός της, το 1942, εν πτήσει στάθηκε μια τραγωδία για τον ίδιο, που σημάδεψε τη ζωή του.


Η φιλμογραφία του, ξεκινά το 1924 και κλείνει το 1961. Στη σκηνή για 37 χρόνια με συμμετοχή σε 82 ταινίες. Σταχυολογώ τις πιο αντιπροσωπευτικές καθώς είναι τεράστιο το έργο του:

1934 "ΣΥΝΕΒΗ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ", η υπέροχη ρομαντική κομεντί του Φράνκ Κάπρα, ερμηνεία που θα του χαρίσει το Όσκαρ α' αντρικού ρόλου.

1935 "ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ", δραματική βιογραφική περιπέτεια του Φρανκ Λόυντ

1936 "ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ-Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ",  ρομαντικό μουσικό δράμα του W.S Βαν Ντάυκ

1938 "ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ", (TEST PILOT), ρομαντικό δράμα του Βίκτωρ Φλέμινγκ

1939 "ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ", η θρυλική δραματική ταινία του Βικτωρ Φλέμινγκ, με την οποία πέρασε στην ιστορία του κλασικού Χόλιγουντ, στο πλάι της Βίβιαν Λη. 

1953 "ΜΟΓΚΑΜΠΟ", ρομαντική περιπέτεια του Τζον Φορντ

1961 "ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ", η τελευταία του ταινία. Ένα εξαίρετο δραματικό γουέστερν με την Μέριλιν Μονρόε και τον Μοντγκόμερυ Κλιφτ.


Το Αμερικάνικο ινστιτούτο τον κατέταξε στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στους ηθοποιούς.

Τιμήθηκε με 3 βραβεία και ακόμα 6 υποψηφιότητες. Αναφέρω: Όσκαρ αντρικού ρόλου με δύο ακόμα υποψηφιότητες, τιμητική χρυσή σφαίρα μετά θάνατο, αστέρι στο περιβόητο walk of fame.


HENRY FONDA


'Ενα ακόμα από τα πλέον μεγάλα και ποιοτικά ονόματα στο κλασικό Χόλιγουντ.

Γεννήθηκε στις 16/5/1905 στο Γκραντ Άιλαντ και έφυγε στις 12/8/1982 στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 75 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μεγάλη του σταδιοδρομία, ξεκίνησε από το θέατρο, όπου και διακρίθηκε στο διάστημα 1926-1934, όπου εμφανίστηκε σε πολλές παραστάσεις στο Μπροντγουέι. Εκεί είχε παντρευτεί με την Μάργκαρετ Σάλιβαν, επίσης ηθοποιό, με την οποία χώρισαν το 1932. Στη συνέχεια έμεινε μαζί με τον Τζέιμς Στιούαρτ, ο οποίος τον ακολούθησε στο Χόλιγουντ όπου ξεκίνησε η καριέρα του, το 1935.

Στο κοινό έγινε γνωστός το 1938, όταν η μεγάλη Μπέττυ Ντέιβις τον επέλεξε για συμπρωταγωνιστή στο ρομαντικό δράμα του Γουίλλιαμ Γουάιλερ "Ζέζαμπελ". Αυτή ήταν η μεγάλη του καταξίωση.


Η φιλμογραφία του Χένρυ Φόντα, είναι τεράστια και ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στο διάστημα 1935-1981, μέσα σε 46 χρόνια, εμφανίστηκε σε 123 ταινίες, αριθμός που προκαλεί ίλιγγο σε κάθε καλλιτέχνη. Τι μπορεί τώρα κάποιος να ξεχωρίσει και πού να σταθεί σε ένα τέτοιο έργο. Ας αναφέρω μερικές μεγάλες ταινίες του:

1940 "ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ", το μεγάλο παγκόσμιο δράμα του Τζον Στάιμπεκ, σε μεταφορά από τον Τζον Φορντ, τεράστια ταινία ιστορικής σημασίας.

1941 "ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ", ρομαντική κομεντί του Πρέστον Στάρτζες, με την Μπάρμπαρα Στάνγουικ

1943 "Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ", δραματικό γουέστερν του Γουίλλιαμ Γουέλλμαν

1956 "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ", το μεγάλο ιστορικό δράμα σε σκηνοθεσία Κινγκ Βίκτωρ

1956 "ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΟΧΟ", το εξαίρετο φιλμ νουάρ του Άλφρεντ Χιτσκοκ

1957 "ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ", ένα ακόμα πολύ μεγάλο έργο του Σίντνεϋ Λιούμετ

1968 "Ο ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ", αστυνομικό δράμα του Ρίτσαρντ Φλάισερ με τους Τόνυ Κέρτις και Τζωρτζ Κέννεντυ

1968 "ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΔΥΣΗ", το θρυλικό γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε με τους Τσαρλς Μπρόνσον και Κλαούντια Καρντινάλε.

1981 "ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΛΙΜΝΗ", δράμα του Μαρκ Ρυντέλλ, ώριμος πια με την Κάθριν Χέπμπουρν και την κόρη του Τζέην. Ερμηνεία που του χάρισε και Όσκαρ α' αντρικού ρόλου.


Στις ταινίες του ενσάρκωσε το είδωλο του αγωνιστή και έντιμου της ζωής μέσα σε σκληρό και άνισο περιβάλλον. Παντρεύτηκε πέντε φορές και τα παιδιά του άφησαν επίσης μεγάλο όνομα στο σινεμά: Τζέην Φόντα, Πήτερ Φόντα και η εγγονή του Μπρίτζετ Φόντα.

Η αξία του αναγνωρίστηκε στο παγκόσμιο φόρουμ του κινηματογράφου με 18 βραβεία και ακόμα 18 υποψηφιότητες. Ενδεικτικά αναφέρω: Ένα Όσκαρ, Όσκαρ τιμητικής προσφοράς στο σινεμά, δύο υποψηφιότητες, βραβείο BAFTA, David di Donatello, δύο χρυσές σφαίρες, βραβείο GRAMMY και φυσικά Walk of fame.

Είναι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγάλων ηθοποιών.


Εδώ, φίλες και φίλοι, κλείνει και το 3ο μεγάλο μου αφιέρωμα στους μεγάλους εκείνους αστέρες του κλασικού Χόλιγουντ. Σας ευχαριστώ, μία ακόμα φορά, που είστε εδώ και απολαμβάνουμε παρέα αυτήν την όμορφη διαδρομή.

Κλείνοντας, να σάς θυμίσω το μυθιστόρημά μου "Τα δώρα της Αρμονίας", του οποίου η δημοσίευση συνεχίζεται σε συνέχειες εδώ στο προσωπικό μου μπλογκ

5η Δημοσίευση



Σχόλια

  1. Εξαιρετικό και το τρίτο μέρος του αφιερώματος σου. Μεγάλες μορφές. Ο τρόπος που δημιουργούσε κωμωδία και γέλιο βουβά ο Charlie Chaplin με το μπαστούνι του ήταν εμβληματικός. Όλοι οι άντρες που ανέφερες, επάξια βρέθηκαν στο τρίτο μέρος του αφιερώματος σου, γιατί πράγματι είχαν αυτή την λάμψη που τους έκανε να ξεχωρίζουν.
    Μπράβο για το χρόνο σου και τις πληροφορίες που μας χαρίζεις.
    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα ρεαλιστική η τοποθέτησή σου, Μαρίνα μου. Κάθε επόμενος κατάλογος, προσθέτει μια λίστα ηθοποιών, που προκαλούν ένα δέος με την προσφορά τους. Μερικές φορές αναρωτιέμαι. Αν έχεις την τύχη να δουλεύεις σε μια μεγάλη χώρα, με δοσμένη την κινηματογραφική βιομηχανία, τότε έχεις και ανοιχτό τον ορίζοντα να καταξιωθεί η ποιότητα και το έργο σου.
      Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου, να είσαι καλά για την παρουσία. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  2. Τι ονόματα!!!! Τσάρλι Τσάπλιν! Η μεγαλύτερη φιγούρα του βωβού κινηματογράφου, Ένας Σαρλό, υπέροχος, τρυφερός, συγκινητικός, ρομαντικός, με ένα υπέροχο παίξιμο παντομίμας και τραγικού χιούμορ. Τι να πω για τον Σπένσερ Τρέισι. Φανταστικός, μα όσο ζω θα θυμάμαι την ανεπανάληπτη ερμηνεία του στο «Ο γέρος και η θάλασσα»
    Κλαρκ Γκέημπλ (υπέροχος Ρετ Μπάτλερ) Χένρυ Φόντα.(κάποτε στη Δύση) Γοητευτικοί ερωτεύσιμοι, ανεπανάληπτοι, μιας ωραίας περασμένης εποχής.
    Γιάννη μου εξαιρετική η αφιέρωση. Σ' ευχαριστούμε!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα προς ένα αυτά τα ονόματα, μεγάλα, τρανά, ερωτεύσιμα όπως είπες Αννίκα μου. Οι χαρακτήρες που ενσάρκωσαν, η προσωπικότητά τους. Πού να σταθεί κανείς.
      Θα πω ότι είπα και στη Μαρίνα. Αν είσαι και δουλεύεις σε μια μεγάλη χώρα με τεράστια αγορά, είσαι τυχερός Αννίκα μου, καθώς μπορείς να ανοίξεις τα φτερά σου όπως σού αξίζουν πραγματικά.
      Καλό ξημέρωμα καλή μου φίλη και ευχαριστώ πολύ για την ουσία της παρουσίας σου.

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά μεγάλη λάμψη!! Από την αρχή ως το τέλος! Όλοι τους έβαλαν το ταλέντο τους στην τέχνη τους αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη. Ένας και ένας και σ'αυτό το αφιέρωμα.
    Μπράβο Γιάννη
    Σπουδαία ανάρτηση
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλες παρουσίες και εδώ ναι, Άννα μου; Ηθοποιοί με πολύ μεγάλο όνομα και προσφορά στην έβδομη τέχνη. Πώς να τα αποτιμήσεις όλα τούτα; Ευτυχώς που υπάρχει το έργο τους και μπορούμε να το απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα. Μια πολύ μεγάλη κληρονομιά.
      Άννα μου, σε ευχαριστώ που είσαι και εδώ με την παρουσία και τις σκέψεις σου.
      Την καλησπέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  4. Εμβληματικοί ηθοποιοί όλοι τους, προεξέχοντος βέβαια του Τσάρλι Τσάπλιν που δημιούργησε τον πιο διάσημο κινηματογραφικό χαρακτήρα και υπερασπίστηκε τους απανταχού κατατρεγμένους και περιθωριακούς φτωχοδιάβολους. Πλούσιο σε πληροφορίες και έξοχο κι αυτό το αφιέρωμά σου Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη η μορφή του αγαπημένου μας "Σαρλώ", Μαρία μου. Φιγούρα των ταπεινών, των καταφρονεμένων και των κυνηγημένων αυτού του κόσμου. Αυτό ακριβώς, που υπερασπίστηκε στην προσωπική του ζωή, ταξικά και ιδεολογικά.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Μαρία μου και χαίρομαι που σού άρεσε καλή μου φίλη. Φιλιά και δύναμη.

      Διαγραφή
  5. αχ αχ Χρυσοθήρας και ξερό ψωμί !
    Όλοι όσους αναφέρεις με ταξίδεψαν στα παιδικά μου χρόνια, άκουγα και διάφορα που έλεγε η μαλούμα μου κα το χαίρονταν διπλά η ψυχή μου ...
    Όμως όπως είπα στην αρχή ... Χρυσοθήρας και πάλι χρυσοθήρας χαχαχαα
    με αυτή τη σκηνή να μην τη χορταίνω όσα χρόνια και αν περάσουν .
    https://www.youtube.com/watch?v=4DLdMa98JdM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες τώρα Μάνια μου! Ναι, είμαι στο βίντεο που ανάφερες και το βλέπω. Ω, και η Μαλούμα, μορφή που σού μετέδωσε το άρωμα του Σαρλώ. Άρα δύο φορές δυνατή η επιρροή. Παιδικές αναμνήσεις γλυκιά μου. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  6. τι να πεις... όλοι ωραίο...
    λοιπόν ο Τσάρλη όπως τον λέω... στα παιδιά... ήταν ένα ΜΕΓΑΛΟ ταλέντο...
    Εξαιρετικός σε όλα... Στον κο Βερντού μονον με παραξένεψε λίγο... αλλά οκ... Μού αρκούν οι υπόλοιπες ταινίες του...

    τον Σπένσερ τον εκτιμώ ... παληά βλέπαμε ένα σωρό Αμερικάνικα... με αυτόν... (και για τον
    Κάγκνεϋ το ίδιο... )

    τον Φόντα τον αγαπώ γιατι είναι και τα παιδιά του ηθοποιοί... τον βλέπαμε πολύ στα ουέστερν... αλλά μού άρεσε και στους 12 ενόρκους... και γενικώς...

    αυτά
    καληνυχτα
    χάρηκα... για την ωραία ανάρτηση, να μαθαίνουμε λεπτομέρειες γι' αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστια μορφή ο Τσάρλυ Τσάπλιν, Λαμπρινή μου. Και όχι μόνο για τον κινηματογράφο αλλά και για κάθε πνευματικό άνθρωπο. Οι αναφορές σου στους υπόλοιπους είναι εξ ίσου σημαντική, καλή μου φίλη.
      Σε ευχαριστώ πολύ που είσαι εδώ, συμμέτοχος, Λαμπρινή μου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Ξεχώρισα τον Γκέιμπλ μέσα σε ένα ακόμα υπέροχο αφιέρωμα, Γιάννη μου. Γοητευτικός, και με το χάρισμα να διαγράφεται το συναίσθημα σε κάθε του βλέμμα! Στο μεταξύ τον Τσάπλιν δεν τον είχα ξαναδεί "εκτός" Σαρλό, είχε ωραίο πρόσωπο αλλά διακωμωδούσε τη ζωή, ακόμα και τη δική του.. Πολύ ωραία έκλεισε και το τρίτο μέρος. Τέτοια τέρατα, έζησαν, πέθαναν, μυθοποιήθηκαν και δε θα ξαναγεννηθούν ποτέ.. Καλή εβδομάδα Γιάννη 🌺🌸🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλα περάσματα ανθρώπων Πέτρα μου στην έβδομη τέχνη. Κάθε ηθοποιός, μένει στην εικόνα μας με το πρότυπο, που αυτός έχει καθιερώσει στη σκηνική του παρουσία. Αυτό έχουμε πάθει με τον Τσάρλυ Τσάπλιν. Η εικόνα του, για μάς, είναι ο Σαρλώ! Έξω από αυτήν δεν μπορούμε εύκολα να τον "δούμε".
      Ένα ακόμα αφιέρωμα, μάς έμεινε για το τέλος, Πέτρα μου. Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ αγαπημένη μου φίλη. Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο