"Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου" Το αριστούργημα του Γιώργου Βιζυηνού στην ελληνική τηλεόραση, σε μίνι σειρά.

 Φίλες και φίλοι

είχα μιλήσει και παλιότερα για τις νέες ελληνικές σειρές που τρέχουν στην τηλεόραση αυτό το διάστημα.

Εδώ το σχετικό θέμα μου: Ελληνικές σειρές: μια ματιά στις τρέχουσες προβολές

Η Ελληνική μυθοπλασία βρίσκεται στην καλύτερή της χρονιά και οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αξιοσημείωτες παραγωγές.

Μέσα σε αυτές ξεχωρίζει το εγχείρημα της δημόσιας τηλεόρασης όπου μεταφέρονται σε μίνι σειρές τεσσάρων επεισοδίων, τρία διαμάντια της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας.

Ποιος θα το πίστευε στους σημερινούς καιρούς; Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης "Βαρδιάνος στα Σπόρκα" (ήδη μίλησα γι' αυτό στον ανωτέρω σύνδεσμο, Γιώργος Βιζυηνός "Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου" και Γαλάτεια Καζαντζάκη "Κρίσιμες στιγμές" 

Ήδη μεταφέρθηκαν και ξεκίνησε η προβολή τους σε μίνι σειρές στην ΕΡΤ1 διά χειρός 

ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

"Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου"

Γιώργου Βιζυηνού


Ένα από τα πλέον "ακριβά" διαμάντια του μεγάλου μας λογοτέχνη Γιώργου Βιζυηνού


Το έργο γράφτηκε το 1883 και αποτελεί μια τραγική βιωματική αλήθεια για τη ζωή του μεγάλου μας συγγραφέα. Δημοσιεύτηκε στην "Εστία" και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιογραφικό μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικής πλοκής και δράσης.

Συντελεστές της σειράς

Σκηνοθεσία: ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Σενάριο: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΒΔΟΥΛΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΡΙΤΣΩΝΗ

Φωτογραφία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνογραφία: ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Μουσική: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τραγούδι: ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Ενδυματολογία: ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΓΙΡΑ


Ερμηνείες

ΣΟΛΩΝ ΤΣΟΥΝΗΣ στο ρόλο του Γιωργή, μεγάλου αδελφού


ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΥ στο ρόλο της μητέρας του


ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ στο ρόλο του Κιαμήλ


ΕΥΘΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Μιχαήλου, αδελφού


ΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ στο ρόλο της Βαλιντέ, μητέρας του Κιαμήλ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΔΗΣ σε διπλό ρόλο, αυτό του μικρού γιου Χρηστάκη αλλά και του ταχυδρόμου Χαραλαμπή


Παίζουν επίσης ένας μεγάλος αριθμός ηθοποιών, ανάμεσά τους:

ΕΛΕΝΑ ΠΙΕΡΙΔΟΥ στο ρόλο της Ναζιλέ, ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ στο ρόλο της Ντεμέτ, αδελφής του Κιαμήλ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ στο ρόλο του Αχμέτ Εφέντη, γιου της Βαλιντέ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΩΚΑΤΟΥΛΑΣ, δάσκαλος των Δερβίσηδων και πολλοί ακόμα ηθοποιοί σε υποστηρικτικούς ρόλους.

Το θέμα

Το έργο αναφέρεται στην αναζήτηση τραγική μητέρα, η οποία αναζητά με πάθος και οδύνη, τον δολοφόνο ενός από τους τρεις γιους της, του Χρηστάκη. Στον αγώνα της αυτό έχει σύμμαχο το μεγάλο γιο της, τον Γιωργή που επιστρέφει από το εξωτερικό και τον άλλο της γιο τον Μιχαήλο.

Μαζί της θα συστρατευθεί η οικογένεια του Οθωμανού νεαρού Κιαμήλ, με την μητέρα του και την αδελφή του..

Η πορεία προς την αναζήτηση του δολοφόνου θα είναι μαρτυρική και τραγική για τις δύο αυτές οικογένειες, που θα βρεθούν μπροστά σε απρόσμενα γεγονότα.


Που έγιναν τα γυρίσματα

Τα μέρη που διάλεξε η φιλόδοξη παραγωγή της μικρής σειράς, για να γυριστεί, αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο και την ατμόσφαιρα της εποχής. Έτσι λοιπόν η σειρά γυρίστηκε: Στο αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα, στο Μουσείο λαϊκής τέχνης και παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη, επίσης στην Πλάκα. Στην Ξάνθη καθώς και στο χωριό Παλαιός Παντελεήμονας στην Πιερία.


Σκηνοθεσία και ερμηνείες

Για πρώτη φορά, ειλικρινά θα πω ότι σε αυτή τη σειρά, ο Μανούσος Μανουσάκης δίνει, μέχρι τώρα, τον καλύτερο εαυτό του. Η συνολική παραγωγή είναι πολύ μεγάλης ποιότητας και απαιτήσεων. Σκηνογραφία, ενδυματολογία, χώροι, εξωτερικά γυρίσματα, ατμόσφαιρα, δείχνουν να μην "τσιγκουνεύονται" καθόλου σε ποιότητα και μέσα αποτύπωσης. Τα πλάνα είναι εξαιρετικά και το σενάριο με τους διαλόγους, εμφανώς καλύτερο από τον "Βαρδιάνο".

Βέβαια και εδώ είδα μερικά θέματα με τον ήχο αλλά το επίπεδο είναι σαφώς καλύτερο και σε αυτό βοηθά η υπέροχη μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου. 


Στο κομμάτι των ερμηνειών θεωρώ ότι η σειρά ανέδειξε πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Δύο πολύ μεγάλες, θα τολμούσα να πω, συγκλονιστικές ερμηνείες. Κύρια αυτή του Νικόλα Παπαγιάννη, που ως Κιαμήλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την δραματική δύναμη και τραγικότητα που αποτύπωσε με την παρουσία του.

Η δεύτερη ερμηνεία που καθήλωσε, ιδιαίτερα στο φινάλε της σειράς ήταν αυτή του Σόλωνα Τσούνη που, ως Γιωργής ήταν υπέροχος!




Πραγματικά μεγάλη έκπληξη η ερμηνεία και των δύο μας ηθοποιών που απογειώνουν το δραματικό κορύφωμα του έργου σε κρίσιμες στιγμές.
Από κοντά κινείται και η Τατιάνα Παπαμόσχου, στο ρόλο της τραγικής μητέρας. Θεωρώ επίσης ως μεγάλη ευχάριστη έκπληξη την ερμηνεία της Ντίνας Μιχαηλίδου, η οποία πλέον καθιερώνεται με μεγάλη πιστότητα σε ανάλογους ρόλους. Μην ξεχνάμε την ερμηνεία της, ως μητέρα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στην ομώνυμη ταινία.
Όλο όμως το καστ των ηθοποιών, σε κάθε επίπεδο, είναι αξιομνημόνευτο για την κατάθεση ψυχής που έδειξε.

Για όσους/όσες δεν είδαν τη σειρά αλλά θέλουν να την παρακολουθήσουν, υπάρχει στον σχετικό σύνδεσμο που σας δίνω, στην ERF FLIX


Πιστεύω τελικά ότι το όλο αποτέλεσμα της σειράς είναι τέτοιο που ανεβάζει ψηλά τον πήχη για κάθε επόμενη προσδοκία. Με μεγάλο σεβασμό και αγάπη προς το αυθεντικό έργο του Γιώργου Βιζυηνού.
Η ελληνική τηλεόραση στις καλές της στιγμές.


Σχόλια

  1. Το αφιέρωμά σου έρχεται σε μένα πάνω στην ώρα που αποφάσισα να δω το έργο ολοκληρωμένο. Τώρα έχω ένα λόγο ακόμα να το κάνω Γιάννη. Ο Βιζυινός ήταν ο πιο αγαπημένος απ' όταν ήμουν παιδί. Μου διάβαζε διηγήματά του ο πατέρας μου και κλαίγαμε μαζί. Εκείνο το αμάρτημα της μητρός μου με είχε τσακίσει.
    Σ' ευχαριστώ, θα το δω. Πολλά φιλιά Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, είναι ένα σπάνιο έργο και σαν πλοκή και σαν χαρακτήρες. Δεν συναντάς εύκολα ανάλογα έργα στην ελληνική κλασική πεζογραφία. Αυτή τη φορά θεωρώ ότι ο Μανουσάκης τίμησε το έργο και θα σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, ειδικότερα όσο αυτό τελειώνει. Σε περιμένω με απόψεις για την τελική εικόνα. Ευχαριστώ καλή μου για το σχόλιο. Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Aν και θεωρώ πως σκηνοθετικά δεν ήταν ισάξιο με τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, ήταν όντως συκλονιστική σειρά. Την Παπαμόσχου είχα χρόνια να τη δω και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η παρουσία της. Όπως και όλοι τους, ο καθένας στο ρόλο του και όλοι μαζί απέδωσαν με υποδειγματικές ερμηνείες το σπουδαίο αυτό έργο.
    Καλό σου απόγευμα Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω τη μαύρη αλήθεια Μαρία μου, την Παπαμόσχου την είχα δει και στο "Ποτάμι". Καλή θα την έλεγα. Πιο εντυπωσιακή για μένα η Μιχαηλίδου και φυσικά την παράσταση κλέβουν εκτυφλωτικά ο Τσούνης με τον Παπαγιάννη. Να είσαι καλά Μαρία μου, χάρηκα που την είδες και είχες άποψη συγκροτημένη, όπως πάντα. Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Δεν την είδα την σειρά, δεν πολυπαρακολουθώ τηλεόραση αλλά φέτος διαπίστωσα από όσα γράφεις και όσα εχω προσέξει, ότι οι δουλειές των δημιουργών και των ηθοποιών είναι πολύ ποιοτικές. Αισθάνομαι ότι έτσι τιμούν και τους συγγραφείς αλλά κυρίως τους θεατές. Θα τη δω στην ΕΡΤφλιξ να σαι σίγουρος
    Καλησπέρα ΓΙάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, αποφάσισε η τηλεόραση να κάνει ανοίγματα στην μυθοπλασία. Η ΕΡΤ τίμησε το κλασικό ελληνικό διήγημα με τρεις μίνι σειρές που στέκονται με αξιοπρέπεια και έξοχη ποιότητα. Όποτε έχεις χρόνο ναι, μπορείς να την δεις αγαπημένη μου φίλη. Στέλνω την καλησπέρα μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη μου δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Αν θέλω να δω κάτι θα το δω στο ίντερνετ. (έψαξα τώρα και είδα πως το ερτφλιξ είναι προσβάσιμο μια χαρά και από το ίντερνετ)
    Παρόλα αυτά, γεμίζω διαφορετικά το χρόνο μου τον τελευταίο καιρό και προσπαθώ να μην είμαι πολύ στον υπολογιστή.
    Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα που η ελληνική μυθοπλασία ανθίζει φέτος.
    Είναι σημαντικό, για να ξεφύγει η τηλεόραση από ανόητα ριάλιτι και να αποκτήσει ποιότητα, διότι τα πράγματα με την πανδημία δεν πάνε καλά και πολύς κόσμος θα επενδύσει χρόνο στο σπίτι και δη στην τηλεόραση.
    Μπράβο λοιπόν για τις πάντα -προσεγμένες παρουσίασεις- προτάσεις που κάνεις. Με την δική σου ματιά, τιμάς τα ωραία κομμάτια της ελληνικής τηλεόρασης που αξίζει να προβληθούν και να αγαπηθούν.
    Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά που κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που αναφέρεις στο τέλος του σχολίου σου, προσπαθώ να κάνω Μαρίνα μου. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και εσωστρεφείς, προσπαθώ να αναδείξω πράγματα ποιοτικά που μπορεί να γεμίσουν το χρόνο μας με ποιότητα και τέχνη.
      Ναι, η ΕΡΤ Flix είναι πάντα on line και μπορείς να δεις εξαίρετα πράγματα. Ανάμεσα σ' αυτά και η σειρά.
      Σε ευχαριστώ ψυχή μου, να προσέχεις τον εαυτό σου. Όμορφα να περνάς.

      Διαγραφή
  5. Την σειρά την παρακολουθώ, θα έλεγα φανατικά από την αρχή. Ενώ οι ρόλοι έχουν μοιραστεί ανάμεσα σε υπέροχους ηθοποιούς, συμφωνώ μαζί σου για τον Παπαγιάννη και τον Τσούνη, σκηνοθετικά δεν μου "έκατσε" από την πρώτη στιγμή. Ειδικά στην μεταφορά του έργου του Βιζυηνού, με πολλές απαιτήσεις θα ομολογούσα, μου έδωσε την εντύπωση ότι κάποια κομμάτια γυρίστηκαν ή μονταρίστηκαν απλά και μόνο για να βγει ένα ακόμα επεισόδιο. Καθηλωτικό το 4ο επεισόδιο αλλά το 3ο θα μπορούσε άνετα να παραληφθεί. Πάντως πολύ καλύτερο από τα Σπόρκα του Παπαδιαμάντη. Τώρα περιμένω με αγωνία την συνέχεια με Έλλη Καζαντζάκη.
    Την Καλημέρα μου, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου Βασίλη. Η σειρά αυτή είναι απείρως καλύτερη από τον "Βαρδιάνο". Τελικά έχει σημασία το καστ βρε παιδί μου αν και η πρώτη σειρά δεν είχε λίγα ονόματα. Απλά εδώ έχουμε πιο έντονο το δραματολογικό στοιχείο. Και εγώ περιμένω την τρίτη σειρά της Γαλάτειας αγαπητέ φίλε.
      Σε ευχαριστώ που τιμάς με την παρουσία σου το χώρο. Καλησπέρα.

      Διαγραφή
  6. καλησπερα
    χαιρομαι ιδιαιτέρως που οι σειρές τώρα.... είναι πιά επιπέδου...

    χαίρομαι που το έργο ανεβάστηκε όπως έπρεπε... αυτός ο Βιζυηνός... !!! Τι συγγραφέας...

    καλό βραδυ, παντα επιτυχίες σε ολα τα κανάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βιζυηνός, εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας μας Λαμπρινή μου. Ναι, είναι ενθαρρυντικό που έχουμε ποιοτικές παραγωγές. Και σημαντικό. Την καλησπέρα μου και ευχαριστώ για το σχόλιο καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Γιάννη μου, παρακολουθώ φανατικά την κρατική τηλεόραση από πέρυσι, με Τα καλύτερά μας χρόνια. Είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη οι παραγωγές της. Φυσικά και είδα και τα δύο έργα ως τώρα και περιμένω και το τρίτο της σειράς. (Εξαιρετική σειρά και η Καρτ Ποστάλ να πω εδώ!)
    Στο Ποιος Ήτο ο Φονεύς του Αδερφού μου ξεχώρισα ιδιαιτέρως τον Παπαγιάννη. Πόσο καλά του πηγαίνει ο ρόλος του σάικο; Πριν τον Σιωπηλό Δρόμο, πέρυσι στο Mega, δεν τον είχα ξαναδεί. Πολύ καλός ηθοποιός! Την Μιχαηλίδου την έχω από παλιά στην καρδιά μου. Η Παπαμόσχου και στο Ποτάμι μου άρεσε. Γενικά τρελαίνομαι που καταπιάστηκαν με σειρές που τοποθετούνται πολύ πίσω χρονικά. Έχω ένα πάθος με την ιστορία και το παρελθόν και λατρεύω τα έργα/ταινίες/μυθιστορήματα εποχής. Οπότε περιμένω και εύχομαι και άλλα κανάλια να επενδύσουν πάνω σε αυτό το κομμάτι. Η αρχή έγινε πέρυσι με το Ποτάμι και μπράβο του Μανουσάκη, που προσωπικά δεν είμαι και πολύ φαν του ☺, αλλά το καλό να λέγεται!
    Αναμένω αύριο Σάββατο την τρίτη μίνι σειρά...
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σειρές εποχής Αριστέα μου είναι και δύσκολες και δαπανηρές εξαιρετικά. Για αυτό και αποφεύγονται εν γένει. Εδώ, οφείλουμε να πούμε ότι η παραγωγή δεν σκέφτηκε καθόλου το όποιο κόστος, έδωσε ότι έπρεπε για να βγει ένα άριστο αποτέλεσμα στην μεταφορά μας στο χρόνο. Ακόμα και οι τόποι ήταν αυθεντικοί.
      Ο Μανουσάκης έχει κάποια δικά του "χούγια", κάποιες αδυναμίες που μαζί με προβλήματα στην ηχοληψία ήταν τα πλην των σειρών. Αλλά εδώ ήταν σαφώς ο καλύτερος που έχουμε δει.
      Ο Παπαγιάννης ξεχώρισε από τον "Σιωπηρό δρόμο". Πολύ καλό ηθοποιός, αθόρυβος, σεμνός, χωρίς εξάρσεις. Εδώ έδωσε τα ρέστα του. Επίσης δεν περίμενα τον Σόλωνα Τσούνη σε τέτοια άριστα επίπεδα.
      Ναι, η δημόσια τηλεόραση έχει κάνει, επιτέλους άλματα, στη θεματολογία της. Βέβαια αδικείται από τις τηλεθεάσεις αλλά υπάρχει και η γνωστή προκατάληψη του μέσου ελληνικού κοινού.
      Βλέπω λατρεύεις τις σειρές. Να ξέρεις ότι παρακολουθώ και ξένες, μετά μανίας και έχω να σου προτείνω πολλά πράγματα.
      Φιλιά Αριστέα μου και ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  8. Άντε να δούμε τί θα πρωτοδώ φέτος! Προς το παρόν έχω αρχίσει και βλέπω τα επεισόδια τού καρτ ποστάλ. Πολύ ωραίο! Κι η νέα αυτή σειρά θα είναι συναρπαστική, από όσο διαβάζω σύμφωνα με το ρεπορτάζ σου. Θα βρω χρόνο -και- γι' αυτό το διαμαντάκι! Καλό σ/κ Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, σε καιρούς κλεισίματος σπίτι και φτώχιας, μένει το καλό θέαμα και οι απαιτήσεις μας απέναντι σε αυτά που βλέπουμε. Ευτυχώς έχουμε καλές επιλογές και μαζί με τις ξένες συνιστούν ένα εξαίρετο σύνολο. Με το πάσο σου καλή μου φίλη, θα τα δεις όσα θέλεις έστω και μέσω web. Σε φιλώ και ευχαριστώ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  9. Ευτυχώς που άρχισαν οι ποιοτικες σειρές και μπορούμε και βλέπουμε κάτι καλό.Καιρός ήταν .🌸🌸Πέρασα να σου ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία και όλα τα καλά στο σπίτι σου🌸🌸Αργω αλλά δεν ξεχνώ και την μπλοκογειτονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, το ξέρω ότι είσαι εδώ αγαπητέ φίλε! Και την παρουσία σου, μαζί με τα αισθήματά σου, τα νιώθουμε τόσο όμορφα και ανθρώπινα. Μείνε ήσυχος για αυτό.
      Ναι, ευτυχώς που ποιοτικές σειρές εμφανίστηκαν στην τηλεόραση και γέμισε ο χρόνος με καλά θέματα.
      Καλές γιορτές Γιάννη μου! Να περνάς καλά φίλε μου, με υγεία και δημιουργία.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ