Jean Paul Belmondo: Αποχαιρετισμός στο οργισμένο "παιδί" της Nouvelle Vague

 Ο κόσμος του κινηματογράφου, η έβδομη τέχνη, θρηνεί την απώλεια ενός ακόμα μεγάλου ηθοποιού.

Ενός καλλιτέχνη που σφράγισε με την παρουσία του, την ερμηνεία του, την εμφάνιση και την ιδιαίτερη γοητεία του, τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και όχι μόνο.


JEAN PAUL BELMONDO

Το οργισμένο είδωλο της Nouvelle Vague, ο γοητευτικός και σκληροτράχηλος μεγάλος Γάλλος ηθοποιός πέρασε και αυτός στην αθανασία, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ μεγάλο πέρασμα για περπατάμε μαζί του στις σινεφιλ αναζητήσεις μας και στις περιπλανήσεις μας στο παρελθόν.

Ο "γοητευτικά άσχημος" Jean Paul, "παιδί" του μεγάλου πνευματικού δημιουργού του "Νέου κύματος" στον παγκόσμιο κινηματογράφο, του Jean Luc Godard, έφυγε στα 88 του χρόνια, πλήρης, θα έλεγε κάποιος, ημερών αλλά, το κυριότερο, δημιουργίας και προσφοράς.


Μαζί με τον Alain Delon, ήταν τα δύο κεντρικά αντρικά πρόσωπα, που σημάδεψαν το Γαλλικό σινεμά. Ο ένας, ο Delon, πρότυπο λεπτής και όμορφης αισθητικής. Καλλίγραμμο πρόσωπο, Αναγεννησιακή ομορφιά και γοητεία. Ο άλλος, ο Jean Paul, με "κακοφτιαγμένο" πρόσωπο. Βλέπετε τα σημάδια της εποχής που ήταν πυγμάχος, ήταν αισθητά. Με μια γλυκύτατη μελαγχολία και μια θλίψη που έβγαινε μέσα από ένα υπέροχα βαθύ και στοχαστικό βλέμμα, κύρια στα ώριμά του χρόνια.

Η ιδιαίτερη αυτή γοητεία του, δεν πέρασε απαρατήρητη από το γυναικείο φύλο, το οποίο και τον "αποθέωσε" καθώς ο Παριζιάνος ηθοποιός απολάμβανε τις αμέτρητες θαυμάστριές του.


Γεννήθηκε στις 9 Απρίλη 1933 στο Νεϊγύ-συρ-Σέιν, ΒΔ του Παρισιού.

Έφυγε στις 6 Σεπτέμβρη 2021, σε ηλικία 88 ετών.

Η οικογένειά του είχε καλλιτεχνικές ρίζες, ο πατέρας του, Ιταλός στην καταγωγή ήταν γλύπτης και η μητέρα του ζωγράφος. Προνομιακή λοιπόν η σχέση του με την τέχνη. Όμως ο νεαρός Jean Paul είχε αγάπη στον αθλητισμό. Μάλιστα οι σχολικές του επιδόσεις δεν ήταν καλές και έτσι τον απορρόφησε η πυγμαχία αλλά και το ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε λοιπόν την καριέρα του ως πυγμάχος, το 1949, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Όμως όντα αντιλήφθηκε ότι ο πρωταθλητισμός απαιτούσε δύσκολη, επώδυνη, σκληρή ζωή τότε ...τα παράτησε!

Μπήκε στην Εθνική σχολή δραματικής τέχνης του Παρισιού και αποφοίτησε το 1956. Είχε και μεγάλο ταλέντο, όπως αποδείχτηκε αλλά και μεγάλο άστρο καθώς βρήκε αμέσως δουλειά το 1957 με μικρούς ρόλους. 

Tα πρώτα βήματα

Το 1958 αποτελεί για αυτόν μια σημαντική χρονιά καθώς είχε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην κομεντί του Henri Aisner "Les copains du Dimanche".

Ακολούθησαν τρεις σημαντικές ερμηνείες, που πλέον άνοιξαν ευρέως τις πόρτες του μεγάλου ηθοποιού:

1958 "Έγκλημα στην πλατεία Pigalle" του Marc Allegret

1958 "To τελευταίο ραντεβού" κομεντί του ίδιου σκηνοθέτη

1958 "Οι ζαβολιάρηδες" δράμα του Michel Carne


H Συνάντησή του με τον Jean Luc Godard

Η μεγάλη  στιγμή στην καριέρα του ήταν η συνάντησή και συνεργασία του με το τρομερό παιδί του "Νέου κύματος" του Γαλλικού κινηματογράφου.

Το 1960 έρχεται λοιπόν να απογειωθεί στο δράμα του μεγάλου σκηνοθέτη "Με κομμένη την ανάσα", ερμηνεύοντας τον οργισμένο νεαρό Michelle Poiccard, στο πλάι της εκπληκτικής Jean Seberg. Η αριστουργηματικά απλή του ερμηνεία, αποτέλεσε κάτι σαν σχολή και εκτόξευσε τη φήμη του στην κινηματογραφική σκηνή. Με πολύ απλά λόγια το Γαλλικό και συνάμα Ευρωπαϊκό σινεμά βρήκε τη δική του εμβληματική απάντηση στο Αμερικάνικο είδωλο του James Dean. Και η απάντηση αυτή είχε το όνομα: Jean Paul Belmondo.

"Με κομμένη την ανάσα"


Διαβάστε στο σύνδεσμο το αφιέρωμα που έχω κάνει στη μεγάλη αυτή ταινία, εδώ στο Σινεφίλ.

Φιλμογραφία

Η θητεία του Belmondo στο σινεμά δεν είναι μόνο ως ερμηνευτής. Στα πρώτα του βήματα ήταν και ως κασκαντέρ και στα ύστερα ως παραγωγός.

Συνολικά λοιπόν αναφέρουμε:

91 κινηματογραφικές ταινίες ως ηθοποιός

25 ταινίες ως παραγωγός

14 ταινίες ως stuntman

Για να σταθούμε σε κάποιες από τις μεγάλες του αυτές πρωταγωνιστικές στιγμές:

1960  "Η Ατιμασμένη" 

Το πολεμικό δράμα του Vittoriod de Sica, συμμετοχή που κάνει το όνομά του παγκόσμια γνωστό, στο πλάι της Sophia Loren και του Ralf Vallone


1961  "H κυρία θέλει έρωτα"

Δραματική, ρομαντική κομεντί πάλι του Jean Luc Godard. δίπλα στην Ana Karina


1961  "O εφημέριος"

Ρομαντικό πολεμικό δράμα του Jean Pierre Melville, συμμετοχή που του έδωσε υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA για πρώτη φορά.


1962  "O χαφιές"

Αστυνομικό θρίλερ του ίδιου σκηνοθέτη. Μια ταινία που το περιοδικό "Empire" κατατάσσει ανάμεσα στις 500 καλύτερες στην ιστορία του σινεμά.

1962 " Cartouche"

Κομεντί δράσης και περιπέτειας του Philippe de Broca, μαζί με την Claudia Cardinale


1963  "Καυτό πεζοδρόμιο"

Αστυνομική κομεντί του Marcel Ophuls με την Jeanne Moreau

"O μεγάλος τυχοδιώκτης"

Δραματική αστυνομική περιπέτεια πάλι του Jean Pierre Melville


Τα ώριμα χρόνια

Στην δεκαετία του 1970 και μετά, ο Belmondo, αφήνει πλέον το Νέο Κύμα και περνά, σε φρενήρεις ρυθμούς, στη συμμετοχή του σε φιλμ κλασικών ειδών:
Αστυνομικές περιπέτειες, μαύρες κωμωδίες, κομεντί, θρίλερ, έχοντας πλέον κάνει στροφή στο εμπορικό σινεμά που υπηρετεί με άρτιο τρόπο.

Έτσι θα τον δούμε σε μια σειρά μεγάλες ταινίες όπως:

1970  "Μπορσαλίνο"

Θρυλικό αστυνομικό δράμα του Jacques Deray μαζί με τον Alain Delon



1971  "Οι διαρρήκτες"

Αστυνομική δραματική περιπέτεια του Henri Verneuil, γυρισμένη μάλιστα στην Αθήνα, μαζί με τον Omar Sharif. Αξέχαστες θα μείνουν οι περιβόητες σκηνές καταδίωξης γυρισμένες σε Αθήνα και Πειραιά.


1972  "Απίθανος, σατανικός και ωραίος"

Κομεντί του Claude Chambrol με την Mia Farrow & Laura Antonelli

1974 "Stavisky"

Αστυνομικό βιογραφικό δράμα του Alain Resnais


Ακολουθούν μια σειρά ταινιών, στο καθαρά εμπορικό κομμάτι, καθώς η προηγούμενη ταινία ήταν μια από τις πιο μεγάλες εμπορικές αποτυχίες.

1975  "Ένας αξιολάτρευτος παλιάνθρωπος" 

1975  "Τρόμος πάνω από την πόλη"

1976  "Εν ονόματι της βίας"

Εδώ κάπου θα έχει μεγάλη επιτυχημένη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Georges Lautner


1979  "Μπάτσος ή αλήτης",  1979  "O μάγκας με τα 1000 πρόσωπα",  1984  "Ο πολυγαμικός",  1992  "L' inconnu dans la maison"

Από αυτήν την μεγάλη συνεργασία, εντύπωση μεγάλη και πέρασμα, προκάλεσε το αστυνομικό πολιτικό δράμα  "Ο Επαγγελματίας" το 1981, όπου σφράγισε με τη μουσική του ο μεγάλος Ennio Morricone.


Τα ύστερα χρόνια

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το 1990 στρέφεται και στο θεατρικό σανίδι πιο συχνά.
Το 1987 θα τιμηθεί με το βραβειο ΣΕΖΑΡ Γαλλικού κινηματογράφου για την ταινία "Ο κυνηγός της περιπέτειας"


Θα παίξει με τον Alain Delon δύο ακόμα φορές αλλά θα πρωταγωνιστήσει και σε πιο ποιοτικές ταινίες:
1995  "Εκατό και μια νύχτες" της Agnes Varda
1995 "Οι άθλιοι" του Claude Lelouch



Το 2001 ένα εγκεφαλικό επεισόδιο του προξένησε σοβαρό πρόβλημα ομιλίας. Το 2008 επέστρεψε δυναμικά στο "Ο άνθρωπος και ο σκύλος του" δράμα του Francis Huster. Ερμήνευσε με έξοχο τρόπο έναν άστεγο ηλικιωμένο στο Παρίσι με το σκύλο του.



Βραβεύσεις

6 διεθνή βραβεία και ακόμα 1 υποψηφιότητα κοσμούν το πέρασμα του Jean Paul Belmondo από τα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Το 2011 τιμήθηκε στις Κάννες με ειδικό Χρυσό Φοίνικα για την προσφορά του.
Δούλεψε για το σινεμά 53 ολάκερα χρόνια αλλά δεν τιμήθηκε, με εξαίρεση ένα βραβείο Σεζάρ, όπως ίσως του άξιζε. Κάτι που πραγματικά είναι αξιοπερίεργο.

Προσωπική του ζωή

Θυελλώδης και η προσωπική του ζωή. Είχε δύο γάμους στο ενεργητικό του, με την Ελοντί Κονσταντάν (1953-1965). Χώρισαν όταν ήρθε στο φως ο παράνομος δεσμός του με την Ούρσουλα Άντρες. Δεύτερος γάμος με την Ναταλί Ταρντιβέλ, από το 2002-2008. Μαζί ήταν από το 1989. Έκαναν 4 παιδιά αλλά η πιο μεγάλη του κόρη έχασε τη ζωή της τραγικά σε φωτιά. 
Συζούσε επίσης με την Λάουρα Αντονέλι για 8 χρόνια (1972-1980) και τέλος το 2011 εμφανίστηκε στις Κάννες με την νεαρή του σύντροφο Μπάρμπαρα Γκαντόλφι (45 χρόνια νεώτερη) από το Βέλγιο.


Κλείνω φίλες και φίλοι, αυτό το αφιέρωμα στον μεγάλο ηθοποιό με κάποιες στιγμές του.


Το συγκλονιστικό μουσικό θέμα Chi Mai από τον "Επαγγελματία" σε μουσική του ανυπέρβλητου Ένιο Μορικόνε.


Δείτε τέλος ένα συγκλονιστικό standing ovation το 2017 που προκαλεί άπλετη συγκίνηση



Καλό ταξίδι Jean Paul στον κόσμο της μνήμης και της αθανασίας. Σε ευχαριστούμε πολύ για όσες μικρές και μεγάλες στιγμές χάρισες σε όλους μας στον όμορφο και μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.


Σχόλια

  1. Είναι κάποιοι ηθοποιοί, όπως ο Belmondo, που γεννήθηκαν με το άστρο της επιτυχίας. Γοητευτικός "αλήτης", χαρακτηρίστηκε κάποτε. Για πολλούς λόγους αισθάνομαι τυχερός που γεννήθηκα τη δεκαετία του 60. Μπόρεσα να γευτώ το άρωμα μια εποχής, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας, με ορμή ελευθερίας, με σπάσιμο πολλών κανόνων, ιδιαίτερα στην τέχνη. Κι αναλογίζομαι εκείνες τις ταινίες, ελληνικές και ξένες, πόση χαρά μου έδιναν κάτι που δύσκολα πια το απολαμβάνω σήμερα. Δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας αλλά και μιας διαφορετικής κουλτούρας από το σήμερα.
    Την Καλημέρα μου, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δεκαετία του 1960 αποτέλεσε πυρήνα μέσα στον οποίο γεννήθηκαν μεγάλες στιγμές και άνθρωποι της τέχνης Βασίλη και οι αιτίες είναι γνωστές. Δεκαετία μεγάλων διεκδικήσεων και αλλαγών. Κοίτα, δεν θα έλεγα τυχερό τον Μπελμοντό. Δούλεψε σαν σκυλί. Έκανε ακόμα και κασκαντέρ. Απλά εκείνη την εποχή, ήταν τύχη, η συνάντηση με τον Γκοντάρ, τον Ντε Σίκα, τους μεγάλους της εποχής. Αυτό ναι!
      Υπάρχουν και τώρα εξαιρετικές δουλειές Βασίλη. Απλά τότε κουβαλάμε και την συναισθηματική φόρτιση από τα νιάτα μας φίλε μου.
      Καλή βδομάδα να έχεις και ευχαριστώ πάντα που είσαι εδώ.

      Διαγραφή
  2. Πριν δυο τρεις μέρες παρακολούθησα στην τηλεόραση την τελευταία του συνέντευξη. Σκέψου, είπε, ότι έκανε τις επικίνδυνες σκηνές μόνος του. Και πολλές φορές τραυματίστηκε.
    Ο Μπελμοντό δεν ήταν από τους αγαπημένους μου. Δεν μπορώ να πω ότι τον απόλαυσα σε ταινίες αλλά ήταν όντως ένας μεγάλος της τέχνης
    Καλό του ταξίδι
    Καλημέρα Γιάννη μου. Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα δεν μπορεί να τον κατατάξεις Άννα μου στους ηθοποιούς "βαριές μορφές". Δεν ήταν Λόρενς Ολίβιε για παράδειγμα. Ήταν όμως ένα συγκεκριμένο πρότυπο που το απέδωσε πολύ καλά και άδολα. Ειδικά τους ρόλους στο Νέο Κύμα. Ναι, ήταν κασκαντέρ κάποτε και μην απορείς που γύριζε ο ίδιος τις δύσκολες σκηνές.
      Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου για το σχόλιο. Καλή μας βδομάδα.

      Διαγραφή
  3. Mε δάκρυα στα μάτια παρακολούθησα ζωντανά την κηδεία και τις τιμές που η Γαλλία "οργάνωσε" στο γελαστό της παιδί. Στον ηθοποιό των νιάτων μου...
    Δες το video που με την μουσική Chi Mai του Μορικόνε έκανε τους πάντες να δακρ'υσουν...
    https://www.youtube.com/watch?v=9U04ZsU_IkY

    ΑΦιλιά πάντα καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου! Έκδηλη η συγκίνηση και σε νιώθω απόλυτα. Κάθε άνθρωπος της τέχνης που συνδέεται μαζί μας, αποτελεί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Θα πάω ναι να δω το βίντεο τώρα αμέσως καλή μου φίλη.
      Καλή βδομάδα και ευχαριστώ που μοίρασες τα συναισθήματά σου.

      Διαγραφή
  4. Μα τι όμορφο και συγκινητικό αφιέρωμα είναι αυτό που τους έκανες, Γιάννη!
    Ήταν μεγάλη μου συμπάθεια. Μπορούσα να δω ταινία του μόνο και μόνο επειδή έπαιζε εκείνος! Τα μάτια του τα έλεγαν όλα. Είχαν μια καθαρότητα και εξέπεμπαν ευαισθησία, ίσως μια παιδικότητα. Δεν υπήρχε κάτι επιτηδευμένο παρόλο που είχε τον τίτλο του γόη. Είχε μια αυθεντικότητα η παρουσία του. Να είσαι καλά που τον τίμησες με τον μοναδικό σου τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ακριβώς η απλότητα και η αλήθεια που έβγαινε από το βλέμμα του και την έκφρασή του, ήταν εκείνη που συγκινούσε και γοήτευε Γλαύκη μου. Δεν ήταν ψεύτικος, δεν ήταν στημένος. Ήταν απλός, καθημερινός, γνήσιος. Και εμένα μου άρεσε που έβγαζε μια μελαγχολία στο βλέμμα του που με καθήλωνε, με εξέφραζε. Ευχαριστώ καλή μου φίλη. Στέλνω τα φιλιά μου και καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Σπουδαίος ηθοποιός. Ακριβώς, αυτό το απλό, το μη επιτηδευμένο στο παίξιμό του μας κέρδισε - όλους. Πέρασε καιρός από τότε που είδα το Με Κομμένη την Ανάσα, με την αδικοχαμένη Τζιν Σίμπεργκ. Δεν θυμόμουν καθαρά το βλέμμα του, αυτή τη μελαγχολία που τον κάνει ακόμη πιο γοητευτικό - στην οθόνη συνεχίζει να ζει και να μας χαμογελάει πονηρά. Είδα τώρα το βίντεο του 2017. Παρέμεινε γοητευτικός, μπράβο του.
    Καλή μας μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά ακριβώς είχα κατά νου Τζοάννα μου. Αυτός ο αυθορμητισμός του, η απλότητα, ήταν που μαγνήτιζε το βλέμμα, μαζί με την ιδιαίτερη γοητεία του. Που, καθώς αναφέρεις, δεν έπαψε ποτέ να την έχει.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη για την παρουσία και το σχόλιο σε μια μεγάλη σινε-μορφή. Καλή συνέχεια να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  6. Συγκινήθηκα -και μοιραία έκανα τη σύγκριση- με το κατευόδιο που του έκαναν οι Γάλλοι. Σπουδαίος ηθοποιός και εξαιρετικό το αφιέρωμα μνήμης που του έκανες Γιάννη μου! Σ' εμάς, ως φαίνεται, οι δρόμοι και οι μπάντες περισσεύουν μόνο για μεγάλους περιπάτους και ράλυ ακρόπολης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου, οι Γάλλοι τον τίμησαν ανάλογα θεωρώ. Με μεγάλες αφιερώσεις και εκδηλώσεις. Εντάξει, ευτυχώς που κάναμε και εμείς το ίδιο εδώ με τον Μίκη να λες. Όσο για τα άλλα περιρρέοντα άστα να πάνε. Παρακμή καλή μου φίλη. Την καλησπέρα μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  7. είδες τι μπορεί να κάνει το μελαγχολικό βλέμμα θλίψης που θυμίζει κουταβάκι !
    Ωραίο αφιέρωμα, το περίμενα να το καταβροχθίσω. Δεν μπορώ να πω πως έχω δει πολλές ταινίες του αλλά κάθε φορά που έπεφτα πάνω του με έριχνε νοκ αουτ. Τώρα ξέρω και γιατί χαχαχα Ιερό Τέρας.
    Καλή συνέχεια Γιάννη μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε και εγώ Μάνια μου έχω δει πολλές ταινίες του, που να προφτάσεις, η φιλμογραφία του είναι απέραντη. Επιλεκτικά όμως αυτές που είδα, έμεινα στο μελαγχολικό του βλέμμα και στη γοητεία του. Χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα καλή μου. Στέλνω φιλιά και ευχές για όμορφη συνέχεια.

      Διαγραφή
  8. Ο καθομολογία "άσχημος γόης" με το πιο γοητευτικό, παιδιάστικο χαμόγελο, που μας χάρισε εξαιρετικές ταινίες, αριστουργήματα, σε όποιο ρόλο, ήταν ακαταμάχητος. " Αγαπάμε τον Μπελμοντό γιατί μας έμοιαζε " είπαν οι Γάλλοι.
    Αγαπήσαμε τον Μπελμοντό για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε, λέμε εμείς. Όμορφο αφιέρωμα Γιάννη μου, όπως του άξιζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό Αννίκα μου. Ζήσαμε όμορφες στιγμές με τον Μπελμοντό. Μας θυμίζει έντονα τα νιάτα μας, τις ανησυχίες μας, το φλερτ μας, τις στιγμές μας. Και έτσι θα μείνει για πάντα κοντά μας. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για τα λόγια και τα συναισθήματά σου. Να είμαστε καλά.

      Διαγραφή
  9. Καλλιτεχνική-κινηματογραφική εγκυκλοπαίδεια ο ιστοχώρος σου φίλε Γιάννη.
    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο σε ευχαριστώ ειλικρινά Ευρυτάνα φίλε μου. Χαίρομαι που σου άρεσε. Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο