Στον μαγικό κόσμο του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών" Μέρος 3ο: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού (The fellowship of the ring)

Αγαπητές φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω και πάλι στο CINEFIL, στην συνέχεια της παρουσίασης των θεμάτων μας. Σήμερα θα ξαναβρούμε το νήμα που είχε να κάνει με τον μαγικό κόσμο του J.R.R.Tolkin και φυσικά τον θρυλικό "Άρχοντα των δαχτυλιδιών".
Θα συνεχίσουμε το μεγάλο μας αφιέρωμα σε αυτό το έργο. Να σας θυμίσω τι έχω, μέχρι τώρα, παρουσιάσει και που μπορείτε να το βρείτε:



Στο 2ο μέρος του μεγάλου αφιερώματος είχαμε μιλήσει για την μεταφορά του έργου του Τόλκιν στον κινηματογράφο. Η μεταφορά αυτή ακολουθεί κατά γράμμα το αντίστοιχο λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα. Συνεπώς είχαμε παράλληλα με τα τρία βιβλία και τρεις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που κάλυψαν όλο το έργο.

Σήμερα είναι σειρά λοιπόν να ξεκινήσουμε το μαγικό κουβάρι της παρουσίασης των τριών μεγάλων ταινιών πάνω στον θρυλικό πια για μας "Άρχοντα των δαχτυλιδιών".

H όλη συνέχεια αυτής της παρουσίασης αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου
IAN HOLM
Του αγαπημένου μας Blibo Baggins σε όλο το έργο του "Άρχοντα"


«Το 'Καλό' στον κόσμο εξαρτάται από την συμπεριφορά του ατόμου σε συνθήκες που απαιτούν το να υποφέρει και να αντέχει πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, να απαιτεί δύναμη σώματος και πνεύματος που δεν διαθέτει». Τ.Ρ.Ρ. Τόλκιν


Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε; Αφήστε λεύτερη και άναρχη τη φαντασία σας για να βυθιστούμε στους μαγικούς κόσμους του Τόλκιν, στο μεγάλο του αυτό έπος. Αφεθείτε να ταξιδέψουμε στην Μέση Γη. Μας περιμένουν όλα εκείνα που θα σημαδέψουν το συγκλονιστικό μας αυτό ταξίδι. Πάμε λοιπόν!

"Η συντροφιά του δαχτυλιδιού"

"The fellowship of the ring"





Αφήνουμε τη μαγική μουσική του Howard Shore στο άνοιγμα της πρώτης σκηνής να μας πάρει στην αγκαλιά της για να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο της Μέσης Γης.


Και βέβαια ξεκινάμε να μπούμε αμέσως στην υπόθεση του μεγάλου αυτού έργου.
Μεταφέρω τα λόγια της αφήγησης ακριβώς όπως θα τα διαβάσετε



"Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το νιώθω στο νερό. Το νιώθω στη γη. Το μυρίζω στον αέρα. Πολλά που ήταν κάποτε χάθηκαν. Και πλέον δεν ζει κανείς για να τα θυμάται. 
Άρχισε με τη σφυρηλάτηση των μεγάλων δαχτυλιδιών. Τρία δόθηκαν στα ξωτικά. Αθάνατα, πάνσοφα και ομορφότερα όλων των πλασμάτων. Επτά δόθηκαν στους νάνους  άρχοντες. Τρανοί μεταλλωρύχοι και τεχνίτες των ορεινών λαγουμιών. Και εννέα. Εννέα δαχτυλίδια δόθηκαν στη φυλή των ανθρώπων, οι οποίοι περισσότερο από όλα, επιθυμούν την εξουσία. 
Γιατί τα δαχτυλίδια περιέκλειαν τη δύναμη και τη θέληση που θα κυβερνούσε κάθε φυλή. Όμως όλοι τους εξαπατήθηκαν. Καθώς φτιάχτηκε ακόμα ένα δαχτυλίδι. 
Στη χώρα της Μόρντορ, στις φωτιές, στο βουνό του Χαμού, ο σκοτεινός άρχοντας Σάουρον σφυρηλάτησε μυστικά το ένα δαχτυλίδι για να ελέγχει όλα τα άλλα. Και μέσα σε αυτό το δαχτυλίδι έβαλε τη σκληρότητα, τη μοχθηρία και τη θέλησή του να κυριαρχήσει παντοτινά. Το ένα δαχτυλίδι να εξουσιάζει όλα τα άλλα. 
Η μία μετά την άλλη οι ελεύθερες χώρες της Μέσης Γης υπέκυπταν στην εξουσία του δαχτυλιδιού. Όμως υπήρχαν κάποιες που αντιστάθηκαν. Μια συμμαχία ανθρώπων-ξωτικών στράφηκαν κατά της Μόρντορ. Και στις πλαγιές του Βουνού του Χαμού, πολέμησαν για την ελευθερία της Μέσης Γης. Η νίκη ήταν κοντά. Αλλά η ισχύς του δαχτυλιδιού δεν μπορούσε να εξασθενήσει. Και εκείνη τη στιγμή όταν όλες οι ελπίδες έσβησαν, ο Ισίλντουρ, γιος του Βασιλιά, σήκωσε το σπαθί του πατέρα του. 
Ο Σάουρον, εχθρός των ελεύθερων λαών της Μέσης Γης ηττήθηκε. Το δαχτυλίδι πέρασε στον Ισίλντουρ που είχε την μοναδική ευκαιρία να αφανίσει το κακό για πάντα. 

Όμως οι καρδιές των ανθρώπων διαφθείρονται εύκολα. Και το δαχτυλίδι της ισχύος έχει τη δική του θέληση. Πρόδωσε τον Ισίλντουρ και προκάλεσε τον θάνατό του. 
Και κάποια πράγματα που δεν έπρεπε να ξεχαστούν χάθηκαν. Η ιστορία έγινε θρύλος. Και ο θρύλος έγινε μύθος. Και για 2500 χρόνια κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του δαχτυλιδιού. Μέχρι που όταν ήρθε η ευκαιρία παγίδεψε έναν καινούργιο κάτοχο. 

Το δαχτυλίδι ήρθε στο Γκόλουμ. Που το πήγε βαθιά στις στοές των ομιχλιασμένων βουνών. Και εκεί τον κυρίεψε. Το δαχτυλίδι έφερε στο Γκόλουμ αφύσικη μακροζωία. Επί 500 χρόνια δηλητηρίαζε το μυαλό του. Και στο ημίφως της σπηλιάς το Γκόλουμ περίμενε. Το σκότος τρύπωσε ξανά στα δάση του κόσμου. Φήμες οργίαζαν για μια σκιά στην Ανατολή. Ψίθυροι για έναν ανώνυμο φόβο. Και το δαχτυλίδι της ισχύος κατάλαβε ότι είχε έρθει η ώρα του. 
Εγκατέλειψε το Γκόλουμ. Όμως τότε συνέβη κάτι που το δαχτυλίδι δεν είχε σχεδιάσει. Το βρήκε το πιο απίθανο πλάσμα. Ένας Χόμπιτ. Ο Μπίλμπο Μπάγκινς.
Σύντομα θα έρθει η ώρα που οι Χόμπιτ θα ορίζουν τις τύχες όλων..."


Πρεμιέρα:  19 Δεκέμβρη 2001 στην Ελλάδα

Για τους συντελεστές, όπως είπα και στο 2ο μέρος του αφιερώματος, δεν θα τους επαναλάβω εδώ καθώς είναι ίδιοι σε όλη την τριλογία. Συνεπώς όποιος θέλει μπορεί να τους δει στο 2ο μέρος του αφιερώματος.

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Το ίδιο ισχύει και για τις ερμηνείες. Στα επί μέρους αφιερώματα των τριών ταινιών, θα αναφέρω εδώ, μόνο τους πρωταγωνιστές εκείνους που δεν είναι πάγια παρόντες σε όλη την τριλογία.
Το βασικό καστ θα το βρείτε στο 2ο μέρος της παρουσίασης.

MARTON CSOKAS στο ρόλο του CELEBORN



SARAH MCLEOD στο ρόλο της ROSI COTTON 



CRAIG PARKER στο ρόλο του HALDIR



HARRY SINCLAIR στο ρόλο του βασιλιά ISILDUR


ΤΟ ΘΕΜΑ-Η ΠΛΟΚΗ

Σας έδωσα πιο πάνω όλη τη θεματική εισαγωγή πάνω στον "Άρχοντα των δαχτυλιδιών".

Η πρώτη ταινία ξεκινά με μια σημαντική αναδρομή πίσω στον πολύ μακρινό χρόνο:



Ο άρχοντας του σκότους, ο Σάουρον είναι έτοιμος να κατακτήσει και να υποτάξει το γένος των ανθρώπων καθώς έχει στην κατοχή του το "ένα" δαχτυλίδι.
Οι άνθρωποι σχηματίζουν την τελευταία συμμαχία με τα Ξωτικά και εκστρατεύουν εναντίον του.
Επικεφαλής ο Ισίλντουρ, βασιλιάς των ανθρώπων.
Η μεγάλη ύστατη μάχη δίνεται στη γη της Μόρντορ, στους πρόποδες του βουνού του Χαμού.
Με το σπαθί του νεκρού βασιλιά Ελέντιλ, πατέρα του Ισίλντουρ, ο τελευταίος θα κόψει το δάχτυλο του Σάουρον με το δαχτυλίδι και γίνεται κάτοχός του.



Αντί όμως να το καταστρέψει, αυτός παρασύρεται από την καταστροφική του δύναμη και το διατηρεί. Έτσι βουλιάζει στην έριδα, στη διαμάχη και στην απληστία. Έτσι ο Ισίλντουρ θα σκοτωθεί από τα τέρατα Όρκ και το δαχτυλίδι θα χαθεί στο ποτάμι.



Χιλιάδες χρόνια μετά, στην Τρίτη εποχή, το δαχτυλίδι θα το βρούμε στο σπίτι του Μπίλμπο Μπάγκινς. Ένας χόμπιτ που ζει στο Σαιρ.
Γιορτάζει τα 111α γεννέθλιά του και είναι στιγμή να παραδώσει το δαχτυλίδι στον νεαρό ανιψιό του, τον Φρόντο Μπάγκινς ενώ εκείνος αναχωρεί για να μείνει στη χώρα των Ξωτικών στο Σχιστό Λαγκάδι.

Ο Μάγος Γκάνταλφ επιστρέφει στην πόλη των Χόμπιτ, το Μπαγκ Έντ του Σάιρ και ενημερώνει τον Φρόντο ότι ο Σάουρον γνωρίζει που βρίσκεται το δαχτυλίδι από το Γκόλουμ, ένα καταραμένο πλάσμα το οποίο κρατά εκεί.

Είναι προφανές ότι ο Φρόντο κινδυνεύει αφού οι δυνάμεις του Σάουρον ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στο Μπαγκ Εντ.
Μία είναι πλέον η διέξοδος για να απαλλαγεί το ανθρώπινο γένος από τη δύναμη του δαχτυλιδιού και τις δυνάμεις του κακού. Η οριστική καταστροφή του στο Βουνό του Χαμού, εκεί που κατοικεί.
Έτσι θα σχηματιστεί η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ του ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ
Η οποία και αναλαμβάνει τη μεγάλη αυτή αποστολή. 
Δαχτυλιδικοκουβαλητής θα είναι ο Φρόντο Μπάγκινς

Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού



Η ομάδα που αναλαμβάνει τη λυτρωτική καθαρτήρια αυτή αποστολή, την βλέπουμε να συγκροτείται σταδιακά μέσα στην πλοκή της ταινίας και στο τέλος θα καταλήξει στην τελική της μορφή:

Φρόντο Μπάγκινς, o Σαμ στενός φίλος του Φρόντο μαζί με άλλα δύο Χόμπιτ, τους Μέρυ και Πίπιν.
Ο μάγος Γκάνταλφ, ο Λέγκολας ένα ξωτικό, ο νάνος Γκίμλι από τη γενιά των νάνων, ο Άραγκορν, ένας Ντουνεντάιν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Γκόντορ και ο Μπόρομιρ, γιος του Ντένεθορ 

Η μαρτυρική πορεία ξεκινά και στο διάβα τους αυτοί οι άνθρωποι δένονται σε μια παρέα που θα στηριχτεί στο σεβασμό, στην ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη και θα αναδείξει το τεράστιο ιδανικό της φιλίας.

Αυτά που θα συναντήσουν στο διάβα τους είναι τρομερά,επώδυνα και ψυχοφθόρα.



Στην κορύφωση της ταινίας θα δούμε το τίμημα του ξεκινήματος αυτού. Που καταλήγουν. Ποιες είναι οι απώλειες. Με το δαχτυλίδι πάντα να καραδοκεί να κυριεύσει τις ψυχές και το πνεύμα τους, κάποια στιγμή η συντροφιά θα σπάσει και όλα θα φτάσουν σε ένα οριακό σημείο.



ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ-ΡΥΘΜΟΣ

Ο Πήτερ Τζάκσον με όλο το τεράστιο επιτελείο του, έχει μπροστά του ένα λογοτεχνικό έπος, που το σέβεται απόλυτα τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά.

Σεναριακά πατάει ακριβώς πάνω στις σελίδες του έργου του Τόλκιν ενώ σκηνοθετικά έχει να δημιουργήσει αντίστοιχα ένα κινηματογραφικό έπος. Σίγουρα η παραγωγή είναι φαραωνικών διαστάσεων. Το κόστος παραγωγής φτάνει στα 93 εκατομμύρια δολλάρια αλλά τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά.







Γυρισμένη μέσα στη μαγική φύση της Νέας Ζηλανδίας, η δράση μπαίνει σε μαγικά ανοιχτά πλάνα συνόλου στα οποία στέκεσαι εκστατικός να τα απολαύσεις. 
Το στήσιμο των φανταστικών κόσμων. Τα βασίλεια των Ξωτικών, οι παλιές πόλεις, τα κάστρα, έχουν τέτοια σχεδίαση και τέτοια φαντασία που πραγματικά σε πιάνει δέος καθώς ακολουθείς απλός θεατής.
Νιώθεις απόλυτα την ένταση της σύγκρουσης με το σκοτάδι που εκπροσωπεί ο Σάουρον και μάλιστα σε αυξανόμενο ρυθμό.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Ανάμεσα σε μια τέτοια επιστράτευση ηθοποιών και σε μια τέτοια σύνθεση ηλικιακή και ρολική, ο θεατής έχει ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο να πατήσει περισσότερο πάνω σε κάποιον χαρακτήρα με την αντίστοιχη ερμηνεία του.
Ο ερμηνευτικός συνδυασμός "βαριών" ηθοποιών του Σαιξπηρικού θεάτρου και κλασικού Κινηματογράφου όπως οι:
Ian McKellen,  Ian Holm,  Christpher Lee

Christopher Lee στο ρόλο του Σάρουμαν
Christopher Lee στο ρόλο του Σάρουμαν

Ian Holm στο ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς


Ian McKellen-Orlando Bloom


με επίσης βαριά ονόματα στο ερμηνευτικό στερέωμα όπως οι:
Cate Blanchett,  Orlando Bloom,  Hugo Weaving

Kate Blanchett στο ρόλο της Galandriel


Και τέλος με νεώτερους ηθοποιούς:
Elijah Wood, Sean Astin,  Sean Bean, Viggo Mortensen,  Billy Boyd,  Andy Serkis,  John Rhsys-Davies,  Liv Tylor, Dominic Monaghan

αποκτά τέτοια συνθετική αρμονία που το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Νιώθεις να γίνεσαι ένα με αυτήν την συντροφιά, να παρακολουθείς και να ζεις την αγωνία και τον τρόμο τους. Τόσο των ιδίων όσο και εκείνων που θα αλληλεπιδράσουν ολόγυρά τους στην εξέλιξη της πλοκής.

Τα τέσσερα μικρά Χόμπιτ στην συντροφιά του δαχτυλιδιού


Liv Tyler εκτυφλωτική στο ρόλο της Arwen, κόρης του βασιλιά των ξωτικών


Liv Tyler


Liv Tyler-Viggo Mortensen
Μπροστά στην αγάπη η Arwen θα απαρνηθεί την αθάνατη φύση της

Για την αποδοχή της ταινίας από το κοινό νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα.
Σε κάθε άκρη της γης, σε κάθε χώρα και ήπειρο, ο κινηματογραφικός "Άρχοντας των δαχτυλιδιών" κατακτά εκατομμύρια καρδιές, συγκινεί απέραντα πλήθη ανθρώπων, μαγεύει άπειρους ταξιδιάρικους νους.
Η Ταινία γίνεται θρύλος και κατακτά το ένα επίπεδο μετά το άλλο με ιλιγγιώδη ρυθμό.


Sean Bean στο ρόλο του Μπόρομιρ


Ακολουθούν οι βραβεύσεις οι οποίες κινούνται σε φρενήρης ρυθμούς όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο 2ο μέρος του αφιερώματός μας αναλυτικά.
4 Βραβεία Oscar (Φωτογραφία, μακιγιάζ, οπτικά εφφέ, μουσική)
5 Βραβεία BAFTA (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσία, μακιγιάζ, οπτικά εφφέ, ταινία της χρονιάς)

Εισπρακτικά μέχρι σήμερα, η ταινία βρίσκεται στην 32η θέση των πιο εμπορικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Φρόντο και Σαμ: η σφυρηλάτηση μιας συγκλονιστικής φιλίας στο απόλυτο επίπεδο. Ένας ύμνος στη Φιλία αναδύεται ως κεντρική ιδέα στο έργο.

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της τριλογίας, η συντροφιά του δαχτυλιδιού βρίσκεται πληγωμένη, κατακερματισμένη σε πολλές κατευθύνσεις, αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα και θανάσιμες απειλές μπροστά της.
Οι δύο αχώριστοι φίλοι, ο Φρόντο και ο Σαμ, έχουν ξεκοπεί εντελώς από όλους και βαδίζουν μόνοι στην μαρτυρική τους πορεία στο Βουνό του Χαμού ενώ όσοι απέμειναν από τους πιστούς του φίλους, προσπαθούν να επιβιώσουν ή να συναντηθούν ξανά μαζί τους στον κοινό σκοπό.



Ο μάγος Γκανταλφ στην ύστατη αναμέτρηση με το τέρας του Μπάλρογκ

Με το τέλος της πρώτης ταινίας μένουμε στους χαρακτήρες, στα συγκλονιστικά ανοιχτά πλάνα, στα μεγάλα πανανθρώπινα μηνύματα, στα υπέροχα οπτικά εφφέ και στον απίστευτο φανταστικό κόσμο που χτίζεται μπροστά στα μάτια μας.

Είναι τόσα πολλά τα συναισθήματα που γεννά το έργο και η ταινία που θα μας ακολουθήσουν μέχρι το τέλος. 
Φόβος, τρόμος, αγωνία, οργή, συγκίνηση, χαρά, λύπη. Κάθε λογής συναίσθημα θα παρελάσει απ την καρδιά μας και θα μας καθηλώσει άφωνους.


Μαζί με τους συμβολισμούς (Οικολογία, περιβάλλον), μαζί με τις αξίες (φιλία, έρωτας, αγάπη, ανθρωπιά, αλληλεγγύη).
Μαζί με την ανοιχτή φιλοσοφική διάθεση για την αέναη ρήξη καλού και κακού.


Προτάσεις για e-book στην παραλία του καλοκαιριού

Τώρα η "Ελουάζ" σε ειδική τιμή έκπτωσης μέχρι 31/7 στα $ 2,99


Σχόλια

  1. Τι ωραία παρουσίαση! Συγκλονιστική. Έχω δει την τριλογία από δυο φορές την κάθε ταινία και έχω διαβάσει τα βιβλία. Πρώτα φυσικά τα διάβασα και μετά είδα τις ταινίες.
    Σε πληροφορώ ότι η παρουσίασή σου όχι μόνο ειναι αντάξια του έργου αλλά και προκαλεί τον αναγνώστη να διαβάσει ή να παρακολουθήσει το έργο του Τόλκιν αν δεν το έχει κάνει.
    Μπράβο Γιάννη
    Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση στο έργο; Ότι κανείς από την παρέα, εκτός ενός, δεν ήθελε να κρατήσει το δαχτυλίδι. Δεν είχε εμπιστοσύνη πώς θα αντιμετώπιζε την εξουσία του. Και αυτό είναι ένα δίδαγμα. Είναι αυτογνωσία.
    Καλημέρα σου όλη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, είχα και έχω ένα τρακ προσπαθώντας να παρουσιάσω την κινηματογραφική αυτή τριλογία. Δεν είναι δα και εύκολο πράγμα να την ...πιάσεις στα χέρια σου. Τα λόγια σου για μένα με γεμίζουν απόλυτη χαρά νιώθοντας ότι έχω κάτι καταφέρει.
      Είναι αλήθεια ότι το δαχτυλίδι είναι "πειρασμός". Είναι οι συμβολισμός των δοκιμασιών στη ζωή μας. Και θα το δούμε να πηγαίνει αυτό ως το τέλος, ως την τελική κρίση. Ένα από τα μεγάλα διδάγματα του έργου αυτού.
      Καλή Κυριακή Άννα μου. Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ ειλικρινά.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Γιάννη μου!
    Εξαιρετική και αυτή η παρουσίαση σου!
    Θά ψάξω νά βρώ πού μπορώ νά δω τή τριλογία!
    Αγαπημένη η Liv Tylor ! Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δήμητρά μου. Πράγματι η Liv Tylor έρχεται από το "πουθενά" και κάνει μια γλυκύτατη εμφάνιση και πέρασμα. Πανέμορφη και ταπεινή στην παρουσία της. Μακάρι να βρεις την τριλογία να την δεις καλή μου φίλη. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη μου την καλησπέρα μου. Το διάβασα με συνοδεία της μουσικής και πραγματικά χάθηκα στην Μέση Γη.
    Πολύ καλή παρουσίαση και περιεκτική όπως πάντα. Πραγματικά το πρώτο μέρος ήταν μια υπέροχη εισαγωγή στον κόσμο του Tolkin και μια αξιόλογη προσπάθεια να αποδώσει το βάθος και την υπόσταση των χαρακτήρων.
    Τα directors cut είναι αναμφίβολα η μοναδική έκδοση που θα έπρεπε να υπάρχει, και ίσως και διπλάσια διάρκεια δεν θα με χαλούσε καθόλου.
    Το βάθος και η ποιητικότητα του βιβλίου, καθώς και χαρακτήρες και σκηνές που δεν ήταν δυνατόν να μπουν, πιστεύω θα έδιναν μια διαφορετική βαρύτητα στο έργο. Όμως και έτσι πρόκειται για ένα διαχρονικό και ήδη κλασικό κινηματογραφικό επίτευγμα.
    Οι ηθοποιοί όντως στάθηκαν επάξια στον ρόλο τους, πρόκειται για ένα καταπληκτικό κάστινγκ και για μέγιστο επαγγελματισμό.
    Σήμερα έβλεπα μια σκηνή όπου ο Mortensen κλωτσάει επί πέντε λήψεις το κράνος ενός ορκ, στην τελευταία , και αυτή που έμεινε στην ταινία, σπάει τα δύο δάκτυλα των ποδιών και ο πόνος πραγματικά αποτυπώνεται στο σελιλόιντ, και άλλα πολλά. Τόσο απλά, τόσο επαγγελματικά.
    Μπράβο Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου καλησπέρα,
      η συμμετοχή σου σε αυτό το θέμα εδώ, σε όλα μέχρι τώρα που έχουν ανέβει, είναι θέμα να το απολαμβάνει κανείς. Η γνώση και η κατάρτισή σου πάνω στο έργο, τόσο στα βιβλία όσο και στις ταινίες σε ανεβάζει σε ένα υψηλό επίπεδο αναλυτή που ξέρει και νιώθει που χτυπάει η καρδιά αυτού του έπους.
      Ναι, αυτή η συντροφιά των ηθοποιών, πιστεύω δεν πρέπει να έχει επανάληψη σε άλλη κινηματογραφική δημιουργία. Μιλάμε για ένα καστ κατά 90% ίδιο, που δούλεψε πάνω από τρία ολάκερα χρόνια μαζί. Στην ουσία αυτή η δημιουργία πρέπει να σημάδεψε τη ζωή τους. Και αν κρίνω από τα σημερινά βίντεο που βλέπουμε, τόσα χρόνια μετά, με τις συναντήσεις των πρωταγωνιστών, πράγματι αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
      Απολαμβάνω τη συμμετοχή σου εδώ αγαπητέ φίλε σε ένα θέμα που έχουμε αγαπήσει. Σε ευχαριστώ από καρδιάς.

      Διαγραφή
  4. Παρουσίασες υπέροχα την συντροφιά του δαχτυλιδιού Γιάννη μου! Ο Τόλκιν είναι φανταστικός, σοβαρός μελετητής των μύθων των λαών και τα βιβλία του σε πάνε σε έναν άλλο κόσμο από όπου δεν θέλεις να γυρίσεις! Έχω διαβάσει και τα τρία, καθώς και το Hobbit και έχω δει όλες τις ταινίες που βασίζονται σε αυτά. Η δουλειά που έχουν κάνει είναι όντως φοβερή και δικαίως βραβεύτηκαν. Βέβαια τα βιβλία μας δίνουν κάτι παραπάνω πάντα. Στη ταινία του δεύτερου κάποιες λεπτομέρειες είναι αλλαγμένες χωρίς ωστόσο να αλλάζει το υπέροχο αποτέλεσμα. Και στο τρίτο δεν έχει παιχτεί ένα κομμάτι κοντά στο τέλος. Τι θέλω να πω με αυτό, πως αξίζει κάποιος να δει και τις ταινίες να διαβάσει και τα βιβλία. Η παρουσίαση σου είναι τέλεια και την απόλαυσα πραγματικά. Να είσαι καλά πολλά φιλιά κα περιμένω τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, χαίρομαι πάρα πολύ που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το συγκεκριμένο δημιούργημα. Δεν έχω να αλλάξω λέξη στα λεγόμενά σου, πως θα μπορούσα άλλωστε. Με καλύπτουν απόλυτα.
      Σίγουρα το λογοτεχνικό έργο είναι ο πυρήνας, το κύτταρο. Εκεί πατάς. Και πρέπει να τα διαβάσω αν και ο όγκος τους είναι τεράστιος.
      Ευτυχώς που η κινηματογραφική μεταφορά διατήρησε τον σεβασμό στο λογοτεχνικό δημιούργημα και αυτό είναι επίτευγμα.
      Συνεχίζουμε στον μαγικό αυτό κόσμο Μαίρη μου.
      Σε ευχαριστώ από καρδιάς. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  5. Έβαλα τη μουσική και αφέθηκα να διαβάζω την υπέροχη παρουσίαση. Την απόλαυσα πραγματικά και ανυπομονώ για το επόμενο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου σε φαντάζομαι! Όμορφα! Χαίρομαι πολύ που το απόλαυσες καλή μου φίλη. Φυσικά και έχουμε συνέχεια. Την καλησπέρα μου και καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Μονάχα κείνοι που πιστεύουν πως στον κόσμο αυτό όσα δεν έχουν μιλιά έχουν την πιο δυνατή φωνή για να σου εξιστορήσουν αλήθειες που δεν βλέπουν οι άλλοι και λογίζονται σαν παραμύθια, μονάχα εκείνοι μπορούν να αφεθούν στη μαγεία ενός κόσμου παράδοξου και μαγικού που κατευθύνει την πνευματική και συναισθηματική διεύρυνση του ορίζοντα της φαντασίας αλλά και την πρόκληση για έρευνα και μελέτη μιας και το νόημα της ζωής, της φιλίας, της αγάπης, δεν λείπουν ποτέ απ’ τα παραμύθια. Κι αυτό το μοίρασμα των συναισθημάτων που ξεκλειδώνει τις ψυχές χτίζει με εξαιρετική επιτυχία ο Τόλκιν αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία να βαδίσει ακόμη κι ανάμεσα στο σκοτάδι και την άγνοια ξεπερνώντας το φόβο, βρίσκοντας λύσεις ακόμη και για τα αδύνατα και ακατόρθωτα. Μαγεία και γνώση, αιώνια πάλη του κακού με το καλό και κάθαρση με αίσιο τέλος.
    Ας δώσουμε στη φαντασία την ευκαιρία να δει τη σχέση φύσης-ανθρώπου κι ας κατανοήσουμε πως στις τόσες διαδρομές της ανθρωπότητας η ζωή είναι ακριβώς η ίδια.
    Για την παρουσίαση .....δεν έχω λόγια! Άψογη όπως πάντα!
    Να είσαι καλά Γιάννη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου!
      Μένω, με τη σειρά μου, μαγεμένος από τη διεισδυτική δύναμη της ματιάς σου όπως αυτή αποτυπώνεται σε τούτο το σχόλιο. Σε ευχαριστώ ειλικρινά για τα καλά σου λόγια.
      Στην ουσία της σκέψης σου θα συμφωνήσω απόλυτα. Θέλει το ανάλογο "κλειδί" να ανοίξεις αυτούς τους κόσμους, να μπεις στο φως και στα σκοτάδια τους και να αποκρυσταλλώσεις τα μηνύματά τους. Όπως το λες. Η σχέση φύσης-ανθρώπου, η αιώνια πάλη καλού και κακού, μακριά από διαχωρισμούς και ταμπέλες, δίνεται με συγκλονιστικό τρόπο στο έργο του Τόλκιν.
      Συνεχίζουμε παρακάτω ψυχή μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο