"ΤΡΩΑΔΕΣ" (Trojan Women) του Μιχάλη Κακογιάννη

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL. Το θέμα της μεταφοράς της Αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας στον Κινηματογράφο, έχει πολλές φορές απασχολήσει εδώ τη θεματολογία. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος έχει αναδείξει πολύ μεγάλα φιλμ με μεγάλες τραγωδίες της Ελληνικής γραμματείας. Κορυφαίος δημιουργός που δούλεψε το είδος και το ανέδειξε, ο Μιχάλης Κακογιάννης. 

Ήδη έχουμε κάνει ένα σχετικό αφιέρωμα εδώ για την φιλμογραφία του:

Σήμερα θα "δούμε" μια ακόμα μεγάλη του δημιουργία. Αυτή τη φορά στο χώρο του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Μια Διεθνή παραγωγή που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ευρυπίδη

"ΤΡΩΑΔΕΣ"

(THE TROJAN WOMEN)



"Η Δύναμη του ανθρώπινου γένους ήταν πάντα οι Γυναίκες του"

M. Kakoyannis

Οι "Τρωάδες" είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές τραγωδίες της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας.
Ο Ευρυπίδης δεν διστάζει να κάνει μια οξύτατη κριτική στον πόλεμο αλλά στην υβριστική συμπεριφορά των Ελλήνων κατακτητών και ολετήρων της Τροίας. Οι αντιπολεμικές του αναφορές χαρακτηρίζουν την τραγωδία αυτή που αποτελεί ένα ανθρωπιστικό κατηγορώ κατά του κατακτητικού πολέμου.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, με δεδομένο το σεβασμό που ανέκαθεν δείχνει για το πρωτότυπο κείμενο, το κάνει και σε αυτήν του την ταινία, δίνοντας ένα πραγματικά διεθνές αριστούργημα στον κινηματογράφο.

Παραγωγή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Ταινία είναι Αγγλόφωνη. Γυρισμένη στην Γκουανταλαχάρα, στο Μαρόκο και στην Ισπανία.
Την παραγωγή έκαναν οι: Μιχάλης Κακογιάννης, Anis Nohra, Josef Shaftel

Πρεμιέρα:  19 Γενάρη 1972

Προσαρμογή σεναρίου:  EDITH HAMILTON

Εδώ θα σταθούμε ιδιαίτερα. Η Ταινία χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη μετάφραση της αρχαίας τραγωδίας, αυτή του μεγάλου Edith Hamilton, γραμμένη στην δεκαετία του 1930 και αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη Αγγλόφωνη μετάφραση του κειμένου του Ευρυπίδη.

Σκηνοθεσία:  ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Μουσική: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Μοντάζ:  ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Production Design:  ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Trojan women by M. Kakoyannis


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

KATHARINE HEPBURN στο ρόλο της ΕΚΑΒΗΣ


"ΤΡΩΑΔΕΣ" του Μ.Κακογιάννη


VANESSA REDGRAVE στο ρόλο της ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ


"ΤΡΩΑΔΕΣ" Μ.Κακογιάννη


GENEVIEVE BUJOLD στο ρόλο της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


ΤΡΩΑΔΕΣ του Μ.Κακογιάννη


ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ στο ρόλο της ΕΛΕΝΗΣ

"ΤΡΩΑΔΕΣ" του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


PATRICK MAGEE στο ρόλο του ΜΕΝΕΛΑΟΥ

"ΤΡΩΑΔΕΣ" του Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


BRIAN BLESSED στο ρόλο του ΤΑΛΘΥΒΙΟΥ

"ΤΡΩΑΔΕΣ" Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


ALBRTO SANZ στο ρόλο του ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑ


Η Ταφή του Αστυάνακτα


Πλοκή Θέμα

Η τραγωδία ξεκινά αμέσως μετά την υποδούλωση της Τροίας από τους Έλληνες. Όλα έχουν κριθεί. Η οπτική ματιά του συγγραφέα και δραματουργού επικεντρώνεται πάνω στις γυναίκες των Τρώων, τις περιβόητες Τρωάδες, όπου πλέον η μοίρα της υποδούλωσης είναι τραγική για όλες. Είτε για την κορυφαία βασίλισσά τους, την Εκάβη, την κόρη της Κασσάνδρα, την τραγική της νύφη την Ανδρομάχη και τέλος τον μικρό εγγονό της, τον Ασυάνακτα.

Η Κτηνωδία των κατακτητών είναι καταλυτική. Οι Τρωάδες γίνονται όλες δούλες και με κλήρο διαμοιράζονται στους επώνυμους των Ελλήνων. Των Ελλήνων που η κτηνωδία τους απέναντι στις γυναίκες αυτές κορυφώνεται σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες πράξεις και συμπεριφορές απέναντι στους νικημένους. Είτε αφορώντας πρόσωπα είτε την ίδια την πόλη, η οποία παραδίδεται ολοκληρωτικά στην πυρά.

Η Τροία στις φλόγες

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Το καστ των ηθοποιών είναι πάρα πολύ μεγάλα ονόματα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.
Τόσο τα πρωταγωνιστικά ονόματα αλλά και άπαντες οι χαρακτήρες, ακόμα και ο χορός, έχουν μια συγκλονιστική παρουσία αντάξια του επιπέδου και της μορφής του αρχαίου δράματος.

Στις ερμηνείες δεσπόζει η επιβλητική μορφή της μεγάλης Αμερικανίδας ηθοποιού Katharina Hepburn. Ερμηνεύει την Εκάβη με κατάθεση ψυχής τέτοια που συγκλονίζει. Είναι τέτοιος ο σεβασμός που δίνει στο αρχαίο δράμα που αποτελεί μνημείο συμπεριφοράς και απόδοσης. Η Ερμηνεία της μπορεί να ταυτιστεί με τα επίπεδα της Κατίνας Παξινού η της Άννας Συνοδινού σε δύναμη έκφρασης.

"THE TROJAN WOMEN" M.KAKOYANNIS

Τι να πει κανείς για τις άλλες ερμηνείες; Η Συγκλονιστική Καναδή ηθοποιός Genevieve Bujold αποδίδει την ψυχολογική παράνοια της Κασσάνδρας με τρόπο που σε καθηλώνει.

"THE TROJAN WOMEN"

Tι να πει κανείς επίσης για την μεγάλη Vanessa Redgrave στην ερμηνεία της. Αυτό το απάνθρωπο που βιώνει ως σύζυγος αλλά και ως μάνα κινείται έξω από τη σφαίρα της ανθρώπινης ισορροπίας. Η απόδοση του ρόλου της Ανδρομάχης προκαλεί ανατριχίλα



Τον κύκλο των γυναικείων ερμηνειών κρύβει η μεγάλη Ειρήνη Παππά. Η Ελληνίδα "ιέρεια" του κινηματογράφου μας ερμηνεύει εδώ την Ελένη. Μια Ελένη που προσπαθεί να περισώσει τη ζωή της από την οργή του Μενέλαου επιστρατεύοντας τόσο την ακαταμάχητη γοητεία της όσο και την υπόγεια ευστροφία της.

"ΤΡΩΑΔΕΣ" του Μ.Κακογιάννη

Οι δύο αντρικοί ρόλοι της τραγωδίας ερμηνεύονται επίσης από δύο ηθοποιούς απόλυτα καταξιωμένους και αναγνωρίσιμους στο κινηματογραφικό στερέωμα.
Ο Brian Blessed και ο Patrick Magee.
Περισσότερη έκταση ο ρόλος του πρώτου αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη σκληρότητα του νικητή-κατακτητή και αυτή του ανθρώπου που και ο ίδιος λυγίζει απέναντι στο δράμα των γυναικών της Τροίας.

"The Trojan women"

Τέλος ο Patrick Magee είναι αυτός ακριβώς που πρέπει ως Μενέλαος. Πληγωμένος θανάσιμα από την εγκληματική και καταστροφική απιστία της γυναίκας του εμφανίζεται ως εκδικητής απέναντί της αλλά εμφανώς λυγίζει μπροστά στα λόγια της και την επιρροή που του ασκεί. Κάτι που δεν θέλει να παραδεχτεί αλλά το νιώθει.

The Trojan women by M. Kakoyannis

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Katharina Hepburn τιμήθηκε με βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ KCFCC (Kansas City Film Critics Circle)

Η Ειρήνη Παππά τιμήθηκε με Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο National Board of Review USA award.

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη συμπληρώνει με το κύρος και την επιβλητικότητά της το ανάλογο ύφος της ταινίας.



Ο Μιχάλης Κακογιάννης βάζει, για μία ακόμα φορά, την προσωπική του σφραγίδα, στην μεταφορά του αρχαίου Ελληνικού δράματος στον κινηματογράφο.
Οι "ΤΡΩΑΔΕΣ" είναι μια επίσης μεγάλη του δημιουργία που κλείνει την τριλογία του πάνω στο στην αρχαία Ελληνική τραγωδία δίνοντάς την με τον ανάλογο σεβασμό στον κόσμο του κινηματογράφου.



Σχόλια

  1. Μια από τις κορυφαίες ταινίες του καλού ελληνικού κινηματογράφου. Η συγκεκριμένη είναι από αυτές που χαίρομαι ιδιαίτερα, την έχω δει τουλάχιστον δύο φορές ίσαμε σήμερα, και εκφράζει το είδος του ελληνικού κινηματογράφου που θέλω να βλέπω να παράγεται και να προωθείται στο εξωτερικό. Ελληνική τραγωδία, ελληνικός πολιτισμός, με σύγχρονη ματιά. Είναι μια ταινία που θα έπρεπε να προβάλλεται, μαζί με άλλες ανάλογες στα σχολεία!
    Σημ: Ιδιαίτερα με εντυπωσιάζει και η δουλειά του ενδυματολόγου.
    Να 'σαι καλά Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Βασίλη μου καλά τα λες! Τα σχολεία έπρεπε να κάνουν κτήμα τους τέτοιες δημιουργίες αλλά που; Και σκέψου ότι η ταινία γυρίστηκε επί χούντας, το 1972, φυσικά στο εξωτερικό καθώς δεν ήταν δυνατόν ο "πολιτισμός" των βλαχο-χουνταίων να ανεχθεί τέτοιες αντιλήψεις και δημιουργούς. Και φυσικά τιμήθηκε και ανάλογα.
      Ενδυματολογικά πάντα οι ταινίες αυτές έχουν πολύ δουλειά και σπουδαίες αναφορές. Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. πολυ ενδιαφερον Γιαννη μου!
    ευχαριστουμε πολυ!
    να μας παρουσιασεις κι αλλες τετοιες!!!
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη στον σύνδεσμο που αναφέρω Κική μου έχω αναφορά και στις άλλες ταινίες του Κακογιάννη με το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά υπάρχουν και άλλες ακόμα να "δούμε". Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Έχω την εντύπωση ότι την έχω δει στο παρελθόν, ωστόσο μπαίνει τώρα αμέσως στα προσεχώς μου. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταινία με άποψη για πολύ απαιτητικούς θεατές Ειρήνη. Αν την δεις κάνε μια προεργασία εισαγωγικά για τις "Τρωάδες" του Ευρυπίδη έτσι ώστε να μπορέσεις να την δεις καλύτερα. Καλή συνέχεια να σου ευχηθώ καλή μου φίλη και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη φίλε μου άλλη μια περιεκτική παρουσίαση για άλλη μια υπέροχη ταινία από έναν κορυφαίο σκηνοθέτη.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Νομίζω άξιζε μια παρουσίαση αυτό το συγκεκριμένο έργο του μεγάλου μας δημιουργού. Για να έχουμε να θυμόμαστε αυτές τις μεγάλες παραγωγές ποιότητας.
      Καλησπέρα Γιώργο.

      Διαγραφή
  5. ΩΡΑΊΑ ΤΑΙΝΊΑ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ ΑΛΛΆ ΕΔΏ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ;;;;;;
    ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου, να είσαι καλά. Έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Φίλε Γιάννη θα συμφωνήσω με τον κο Διακοβασίλη για την προβολή της ταινίας στα σχολεία. Πέρα από την στείρα διδασκαλία των τραγικών ποιητών και την θεωρητική διδασκαλία περί αξιών και οραμάτων, η προβολή τέτοιων ταινιών δεν ψυχαγωγεί μόνο αλλά διαπαιδαγωγεί και προβληματίζει.
    Τα μηνύματα της αρχαίας τραγωδίας είναι επίκαιρα και πανανθρώπινα όσο ποτέ. Η μοίρα των ηττημένων κοινή, επαναλαμβάνεται στους αιώνες.
    Οι Τρωάδες ένα κατηγορώ για τους νικητές του πολέμου, για τις φρικαλεότητες και την βαρβαρότητα στους ηττημένους.
    Συγκλονιστικές οι γυναίκες (ηθοποιοί) αιχμάλωτες μα όχι υποταγμένες απογειώνουν το ρόλο τους. Άξιος πρέσβης ο Μ.Κακογιάννης με μια εξαιρετική σπουδή στις αρχαίες τραγωδίες έβγαλε την Ελλάδα έξω απ’τα σύνορά της.
    Είπε: Σκέφτομαι συχνά τι είμαι και αποφασίζω πως τελικά είμαι φιλλέλην.
    Απ' τα πολύ καλά θέματα Γιάννη μου Μπράβο!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι και το επίσημο κράτος να μπορούσε να αναδείξει τέτοιες δημιουργίες και να τις προμοτάρει Αννίκα μου. Αρχικά σε επίπεδο διεθνών φεστιβάλ και στη συνέχεια σε επίπεδο κοινωνίας.
      Αλλά, σε περίοδο χούντας τι περίμενες να δεις; Αλλά και τώρα σε περιόδους ...δημοκρατίας βλέπουμε πως αναπαράγονται αυτά τα έργα μέσα στα νέα παιδιά.
      Λατρεύω το αρχαίο δράμα και ευτυχώς που ο Ελληνικός κινηματογράφος το τίμησε ιδιαίτερα με υπέροχες δημιουργίες. Ευχαριστώ Αννίκα μου. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικό θέμα, πραγματικά!
    Συγχαρητήρια Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρυτάνα αγαπητέ φίλε σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια να έχουμε.

      Διαγραφή
  8. το σωστό πνεύμα... προβάλλω την χώρα μου...
    κι αυτός ( ο Κακογιάννης) και ο Τζαβέλλας με αυτές τις ταινίες... μάς μαθαίνουν... θέατρο

    καλο βραδυ, φίλε... καλές επιτυχίες και σε σένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Λαμπρινή. Κακογιάννης και Τζαβέλλας πήγαν την Ελλάδα και τον κινηματογράφο μας πολύ μακριά ανεβάζοντάς τον στα παγκόσμια δρώμενα και φεστιβάλ. Ευχαριστώ καλή μου για το σχόλιο. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  9. Υπέροχες αυτες οι ταινίες που έχουν θεματικό τη ναρχαία Ελληνική τραγωδια και που προβαλουν τον τότε πολιτισμό μας..μακαρι να τις προβάλαν και τωρα...
    Πολύ ωραια παρουσίαση και απο σενα φίλε μας να είσαι καλα να περνας όμορφα.. καλη σου μερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου Ρούλα μου. Πραγματικά κοσμήματα αυτά τα έργα με επιρροή πολύ μεγαλύτερη από μια κινηματογραφική ταινία. Σε ευχαριστώ και στέλνω την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  10. Είναι απ' τις κορυφαίες ταινίες και με σπουδαίους συντελεστές. Θα ήθελα να τις έβλεπα και στην τηλεόραση, έτσι για να μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν δημιουργοί που υπηρέτησαν επάξια τον πολιτισμό. Εξαιρετικό το αφιέρωμά σου Γιάννη. Τα μηνύματα της ταινίας είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα αντιπολεμικό αριστούργημα τόσων αιώνων. Συνάμα, καθώς λες Μαρία μου, τόσο επίκαιρο. Βλέπεις τα αποτελέσματα του πολέμου, ο εξανδραποδισμός και η δουλεία υπάρχουν ακόμα και στις ...πολιτισμένες μέρες μας. Δυστυχώς μην περιμένεις τέτοιες ταινίες να μπουν στη θεματολογία των καναλιών. Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια και το σχόλιό σου αγαπημένη μου φίλη.

      Διαγραφή
  11. Είδα Τρωάδες κι έτρεξα, Γιάννη μου! Λοιπόν, αυτήν πρέπει να την δω! (Όσο κι αν με ψιλοχαλάει να ακούσω Ευριπίδη στην Αγγλική... Οι συντελεστές κι η παρουσίασή σου με πείθουν!). Σ'ευχαριστώ Γιάννη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλγα μου, πρέπει να σου πω ότι η Αγγλική μετάφραση είναι αυτή του 1935. Ότι πιο μεγάλο έχει υπάρξει στα Αγγλικά από τον Edith Hamilton. Μια και μοναδική είναι και υπήρξε και στο Broadway στην εκεί παράσταση. Υπέροχη απόδοση. Να την δεις.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και το σχόλιο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ