Καλοκαιρινοί ....Γαμπροί της Ευτυχίας

Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες,
ξέρω ότι σας βρίσκω σε καλοκαιρινή ραστώνη.
Και επίσης παρακαλώ και εύχομαι να σας βρίσκω σε μια τέτοια κατάσταση και να απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές ή τουλάχιστον όμορφες χαλαρές ημέρες.

Το CINEFIL είναι εδώ κοντά σας. Είτε σε όσους παραμένουν ...οίκαδε στα σπιτικά τους είτε σε αυτούς που έχουν εκδράμει έξω από αυτά.

Στόχος μου, να σας κρατήσω όμορφη, χαρούμενη, καλοκαιρινή παρέα στην κάψα του Αυγούστου.

Πάμε λοιπόν σήμερα να θυμηθούμε μία από τις καλύτερες κλασικές Ελληνικές κωμωδίες, που φυσικά έχει πολύ έντονο καλοκαιρινό άρωμα.



Σωκράτη Καψάσκη

"ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ της ΕΥΤΥΧΙΑΣ"

Πρεμιέρα:  17 Οκτώβρη 1962

Οι: ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ και ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ
γράφουν ένα εξαίρετο Σενάριο, μια απίστευτη comedy που στην συνέχεια ο καλός σκηνοθέτης Σωκράτης Καψάσκης θα πάρει από μια εκπληκτική ομάδα Ηθοποιών τον καλύτερο εαυτό τους.

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μια ξεκαρδιστική κωμωδία με έντονο καλοκαιρινό χρώμα που αφήνει μεγάλη ιστορία στην κλασική Ελληνική κινηματογραφία


Συντελεστές

Παραγωγή:  ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ

Εταιρεία:  ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Μουσική:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΑΜΠΑΣ

Κινηματογράφιση:  ΒΑΡΙΑΝΟ ΤΖΙΟΒΑΝΙ

Μοντάζ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Σκηνογραφία:  ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στις ερμηνείες έχουμε μια ομάδα Ηθοποιών από αυτούς που στην κυριολεξία θεμελίωσαν τον κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο στο είδος της κωμωδίας

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ στο ρόλο της Ευτυχίας Ταρνιάτη


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ στο ρόλο του Βαγγέλη Ταρνιάτη, αδελφού της Ευτυχίας


ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ στο ρόλο του Κλεομένη


ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ στο ρόλο της νεαρής Γιούλας Ταρνιάτη, ανιψιάς της Ευτυχίας


ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ στο ρόλο της Λίνας, μνηστής του Βαγγέλη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του επίδοξου εραστή Κούλη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ στο ρόλο της Σόφης


Η Πλοκή

Ο ...δύστυχος Ευάγγελος Ταρνιάτης, είναι ηθικά επιφορτισμένος με την αποκατάσταση της ....ιδιόρρυθμης αδελφής του Ευτυχίας. Μια αποκατάσταση που αργεί ...χρόνια καθώς οι επίδοξοι γαμπροί της Ευτυχίας σκορπούν έντρομοι άμα τη ...εμφανίση της!
Έτσι ταλαιπωρείται μαζί του και η μνηστή του η Λίνα, που περιμένει και αυτή τη δική τους σειρά να προχωρήσει η χρόνια σχέση τους.
Κοντά στα αδέλφια ζει και η νεαρή Γιούλα, ανιψιά τους.

Ανάμεσα στους επίδοξους γαμπρούς εμφανίζεται και ο Κλεομένης, ο οποίος αγαπά τη Γιούλα και για εκείνη βρίσκεται κοντά στα αδέλφια και όχι για την Ευτυχία.
Ένας ακόμα επίδοξος γαμπρός, ο Κούλης, φίλος του Κλεομένη, εισβάλλει στο σπίτι αλλά εκείνος μπερδεύει την επίδοξη νύφη με την Λίνα.

Η απίστευτη αυτή παρεξήγηση μεταφέρει το χώρο δράσης της στην πανέμορφη Ύδρα εκείνης της εποχής, όπου όλοι αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους.
Διακοπές όμως που οδηγούν σε μια ανεπανάληπτη κωμωδία παρεξηγήσεων της οποίας η ...κορύφωση και λύση περνάει μέσα από ξεκαρδιστικές και ανεπανάληπτες στιγμές.


Η Σκηνοθετική φόρμα

Η Σκηνοθεσία που ακολουθεί ο καλός σκηνοθέτης Σωκράτης Καψάσκης, χωρίζεται σε δύο μοτίβα.
Το "θεατρικό μέρος" εσωτερικών χώρων, που κατά βάση κυριαρχεί.
Μεγάλο μέρος της δράσης και των σκηνών έχει καθαρά θεατρική μορφή, καθώς ο χώρος είναι κλειστός και η παρουσία των ερμηνευτών συλλογικά θεατρική. Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ταινίας.
Το άλλο μέρος είναι το ανοιχτό, η σκηνοθεσία ανοιχτών χώρων. Εκεί, με φόντο την υπέροχη Ύδρα, έχουμε πάρα πολύ όμορφα πλάνα δράσης και σκηνές στις οποίες εντάσσονται με γλυκό και μοναδικο τρόπο οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.



ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στους "Γαμπρούς της Ευτυχίας" κυριαρχεί καθολικά η ερμηνευτική και σκηνική παρουσία της μεγάλης μας Ηθοποιού, της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ.
Η Απόλυτη πρωταγωνίστρια, η σταρ της ταινίας. Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση.
Ένα τεράστιο ταλέντο σε έναν ρόλο κομμένο στα δικά της μέτρα και στα ερμηνευτικά της πρότυπα.


Η Ευτυχία Ταρνιάτη λοιπόν γίνεται σύμβολο χαρακτήρα όπου τα υποτιθέμενα αρνητικά εξωτερικά της χαρακτηριστικά (εμφάνιση), γίνονται ένα τεράστιο πλεονέκτημα καθώς λειαίνουν από την μοναδική της έκφραση και ερμηνεία.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ως πρώτος αντρικός ρόλος, δεσπόζει επίσης δίπλα της. Ένα ερμηνευτικό δίδυμο που έγραψε τη δική του ιστορία καθώς οι δύο αυτοί μας ηθοποιοί, κατά κάποιο τρόπο, ταίριαξαν φτιάχνοντας ένα αριστουργηματικό ερμηνευτικό δίδυμο.


Ο ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ κλείνει το υπέροχο αυτό ερμηνευτικό τρίο ως δεύτερος αντρικός ρόλος.
Οι τρεις αυτοί μας ηθοποιοί: ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ-ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-ΡΙΖΟΣ θα στήσουν τη δική τους ιστορία στον κλασικό Ελληνικό κινηματογράφο και θα οδηγήσουν την Κωμωδία σε απίστευτα υψηλά πρότυπα.
Έτσι και εδώ ο χαρισματικός μας ηθοποιός είναι εξαιρετικός.

Την ερμηνευτική "πρώτη γραμμή" της ταινίας κλείνουν δύο ακόμα εξαίρετες γυναίκες ηθοποιοί.
Η ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ, μια ηθοποιός που ξεχώρισε εκείνη την εποχή στην κινηματογραφική μας κωμωδία όπως και η ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ, που πλέον είχε καθιερώσει την κινηματογραφική της παρουσία και καταξίωσή της.


Οι Ατάκες

Οι "γαμπροί της Ευτυχίας" έμειναν στην ιστορία και για τις απίστευτες ατάκες της.
Φυσικό και αναμενόμενο. Βασιλειάδης και Τσιφόρος οι σεναριογράφοι, τι περιμέναμε άλλωστε.

Δεν έχουν τέλος οι ατάκες που μας αφήνουν, ακόμα και σήμερα, ξερούς από τα γέλια. Δείγμα της έμπνευσης και της ποιότητας των διαλόγων εκείνης της εποχής.



Θα κλείσω με ένα εξαιρετικό αρνητικό παράδοξο για την υποδοχή της ταινίας αυτής εκείνη την εποχή.
Σαιζόν 1962-63. Η Ταινία, σε πρώτη προβολή, έκοψε 21770 εισιτήρια (!!!).
Ήρθε στην 33η θέση ανάμεσα σε 82 ταινίες.
Πραγματικά ένα απίστευτο παράδοξο καθώς η ταινία είναι μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπημένες κωμωδίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Καλή συνέχεια καλοκαιριού


Σχόλια

  1. Δε τη γνώριζα αυτή την ταινία
    ευτυχώς που υπάρχει τούτο το μπλογκ και η καλή δουλειά που κάμνεις πάντα με τα πολλά καλά και σεβαστά αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και στους ηθοποιούς , σκηνοθέτες κλπ όλους όσους δουλεύουν για τη ταινία , για τη κάθε ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Δελφινάκι δεν ήξερες του περιβόητους ...Γαμπρούς της Ευτυχίας; Μιλάμε για κλασική κωμωδία που άφησε εποχή, ιδιαίτερα αγαπημένη μέχρι σήμερα. Για πήγαινε να την δεις! Μιλάμε θα φτιάξει το κέφι σου.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη για την παρουσία. Καλά να περνάς.

      Διαγραφή
  2. Η ομορφότερη άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου με αστείρευτο, πηγαίο ταλέντο, εσωτερική ομορφιά, εξαιρετικό χιούμορ, χωρίς κόμπλεξ για την ασχήμια της και ρόλους που της ταίριαζαν γάντι. Μια κορυφαία κωμική ηθοποιός δίπλα σε κορυφαίους. Ανεξίτηλο το στίγμα της που μέσα απ’ τις ταινίες της θα παραμείνει στη μνήμη μας. Αυθόρμητη, αληθινή, απλή όπως ακριβώς έζησε.
    Είναι όμορφο να θυμόμαστε τον παλιό καλό κινηματογράφο πριν βιομηχανοποιηθεί. Τότε που το θέαμα πέρα από την ψυχαγωγία είχε ποιότητα και αξιοπρέπεια.
    Εξαιρετική επιλογή Γιάννη μου με εξαιρετικούς ηθοποιούς.
    Πολύ σ' ευχαριστούμε! Να είσαι καλά!
    Με τις καλύτερες ευχές για το Δεκαπενταύγουστο!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Αννίκα μου.
      Εκείνη την εποχή ναι ο κινηματογράφος δεν είχε την στυγνή βιομηχανική της όψη. Παρά το ότι οι παραγωγές ήταν συχνές καμία από αυτές δεν έχανε την αυθεντικότητά της. Πολλά πράγματα συνέβαλαν σε αυτό. Ίσως όλοι οι συντελεστές της παραγωγής.
      Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν μια τεράστια μορφή στην τέχνη της υποκριτικής. Με τεράστια προσφορά ανεκτίμητη ακόμα και στις μέρες μας.
      Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου, να είσαι καλά και όμορφες καλοκαιρινές στιγμές να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Αγαπημένη ελληνική ταινία! Πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες από εξαιρετους ηθοποιούς. Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη αυτή παρουσίαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου σε ευχαριστώ. Χάρηκα πολύ που σου άρεσε καλή μου φίλη. Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.
      Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Αχ τι κρίμα να μη τις έχουμε αυτές τις ταινίες σε καλύτερη ανάλυση. Αυτή και τόσες άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην συγκεκριμένη Χριστίνα δεν έχει γίνει ψηφιακή ανάλυση. Είναι πολλές παλιές ταινίες στις οποίες έγινε επεξεργασία ψηφιακή. Και τις έχει αλλάξει ριζικά όλες.
      Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Εντάξει! Τις ατάκες της ταινίας, τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, τόσο πολύ μας αρέσει και έχουμε ταυτιστεί με τους ηθοποιούς αυτούς και τους αξεπέραστους ρόλους που έπαιξαν. Οι γκριμάτσες του Αυλωνίτη και η "αδελφή της Γκαμήλας", είναι χαραγμένες για πάντα στη μνήμη.

    Ευτυχία: Σας αρέσει το κλειδοκύμβαλο; Να σας βαρέσω κάτι; Να σας παίξω Μπραμς;
    Μένιος: Όχι, δε θέλω.
    Ευτυχία: Μα γιατί, δεν είστε φιλόμουσος;
    Βαγγέλης: Όχι, ζωέμπορος είναι. Αν ήταν φιλόμουσος, θα είχε μούσι.

    Ευχαριστούμε για τη δροσερή βουτιά στα παλιά, αγαπημένα μας λημέρια, Γιάννη!
    Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι μας.
    Αν εξαιρέσεις καύσωνες, πυρκαγιές, σεισμούς και ατυχήματα... κατά τ' άλλα, όλα καλά 😉
    Η αδελφή Καμίλη, βοήθειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Μαρία μου.
      Ξέρεις πόσο απολαμβάνω το πηγαίο σου χιούμορ δεμένο όμορφα με την σοβαρή ματιά στη ζωή μας.Ένα καλοκαίρι που βαδίζει στα τεκταινόμενα του Ελληνικού καλοκαιριού με όλα τα προαναφερόμενα ...ντεσσού.

      Όσον αφορά τους ...γαμπρούς της δόλιας Ευτυχίας, θαρρώ είναι το καλύτερο ιαματικό σε τυχόν καταθλιπτικές ανταύγειες έρχονται να μας κυκλώσουν.

      Κορίτσι μου, καλή αυριανή και Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου ..προκαταβολικά.

      Διαγραφή
  6. Εσύ πάντα εδώ να είσαι. Δεξιοτέχνης στην παρουσίαση του παλιού καλού Ελληνικού Κινηματογράφου.Να ζωντανεύεις στην σελίδα σου καλλιτέχνες, πρόσωπα,τοποθεσίες, ήθη,εποχές,κοινωνικές συνθήκες,ήρωες,πρότυπα,ακόμη και προσωπικά βιώματα συνδεδεμένα με την μυθοπλασία των ταινιών ,χρόνων αλλοτινών,στη λήθη του μακρινού παρελθόντος καταχωρημένων.

    Την καλησπέρα μου Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυγερή μου,
      απ ότι βλέπω παρέα και εσύ στην καλοκαιρινή μας συντροφιά. Αν δεν δούμε τα τεκταινόμενα και τον καιρό με σκωπτική διάθεση θα σαλτάρουμε το λιγότερο.
      Η Ελληνική κωμωδία του κινηματογράφου μας εγγυάται το αποτέλεσμα και την γλύκα.
      Λυγερή μου, να περνάς καλά κορίτσι μου, το εύχομαι από καρδιάς.

      Διαγραφή
  7. Χαμόγελο που γίνεται γέλιο δυνατό και πηγαίο!! Ταινίες αξεπέραστες και αλησμόνητες, πηγή χαράς όσες φορές και να τις δει κανείς δεν τις βαριέται.
    Ό,τι πρέπει για ένα καλοκαιρινό βράδυ σε θερινό σινεμά παρέα με πανσέληνο.
    Σ'ευχαριστούμε που μας τις θυμίζεις.
    Καλό απόγευμα Γιάννη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      όπως το είπες! Πηγή ζωής και γέλιου. Δηλαδή ότι καλύτερο χρειαζόμαστε πάντα στο καντηλάκι της ζωής μας. Και μάλιστα εν μέσω καυτού καλοκαιριού το καλύτερο δυνατό. Ας τις χαιρόμαστε αυτές τις στιγμές.
      Ευχαριστώ που είσαι κοντά μας κορίτσι μου. Καλή αυριανή, χρόνια σου πολλά προκαταβολικά.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά johnpit ! Ωραία παρουσίαση με τον δικό σου μοναδικό τρόπο . Αντιλαμβάνομαι αυτές τις ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες σαν αληθινούς μύθους , γιατί όσες φορές και να τις δω χαίρομαι οι ηθοποιοί παίζουν τόσο φυσικά .
    Να είσαι πάντα καλά , καλό υπόλοιπο καλοκαιριού , καλό δροσερό βράδυ : :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή μου, χρόνια σου πολλά.
      Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να έχεις. Με πολλές ευχές και από εμένα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  9. Δεν υπάρχει ωραιότερη Ελληνική ταινία Γιάννη μου, είναι η ομάδα των ηθοποιών αλλά και το σενάριο που την κάνουν εξαιρετική κωμωδία. Την έχω δει άπειρες φορές και άνετα ακόμη κι αυτή τη στιγμή θα την ξαναβλεπα.
    Βασιλειάδου, Αυλωνίτης, Ρίζος μετά συζύγου, Λάζου, τα ιερά μας τέρατα του δικού μας κινηματογράφου.
    Μπράβο σου για το αφιέρωμα!!!

    Να σου ευχηθώ χρόνια πολλά κι από εδώ, και του χρόνου εύχομαι, καλή συνέχεια, καλό απόγευμα
    φιλιά πολλά
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στέλλα μου!
      Ευχαριστώ για τις ευχές σου αγαπημένη μου φίλη. Ανταποδίδω.
      Κι όμως Στέλλα μου, αυτή η ταινία, ναι, είχε εισπρακτική αποτυχία μεγάλη όταν προβλήθηκε! Το φαντάζεσαι; Είδες τελικά που οι προτιμήσεις του κοινού δεν μπορεί να προσεγγιστούν με σταθερές παραμέτρους;
      Ευχαριστώ για το σχόλιο, να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

      Διαγραφή
  10. Έπρεπε να οργανώσουμε κινηματογραφική βραδιά :)
    Αυτό σκέφτομαι κάθε φορά που έρχομαι και διαβάζω μια ανάρτηση σου εδώ. Την ανάγκη να δώσω ζωή σε όσα γράφεις και όσα σχολιάζουν οι φίλοι
    Τι ωραία που θα ήταν :) Θα ήταν καταπληκτικά γιατί εκτός όλων των άλλων διαλέγεις και ταινίες με βάση την εποχή που θα την δούμε !!!!
    Το βασίλειο μου όλο για την βασιλειάδου!!!

    σε φιλώ :) μπριζιντε μπαρντο μπαρντο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμμ τι θα μπορούσε να γίνει:
      Να πηγαίναμε σε ένα θερινό Σινεμά και να βλέπαμε μια ταινία. Βέβαια θα έχουμε θέμα με το μέρος και την ταινία, καθώς μην περιμένεις τώρα σήμερα τέτοιες προβολές. Πάντως σαν ιδέα είναι τρελά όμορφη και καλοκαιρινή.
      Ναι, προσπαθώ να διαλέξω θέματα που κολλάνε στην εποχή. Να τα ζούμε.
      Μάνια μου σε φιλώ και εύχομαι όμορφο Σ/Κ.

      Διαγραφή
  11. Θαυμάσια ταινία αλησμόνητη Βασιλειάδου. Αγάπησα την ασχήμια της λάτρεψα το ταλέντο της
    Φιλί γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταλέντο, παρουσία, ερμηνεία, προσωπικότητα, χιούμορ. Τι να πρωτοθυμηθούμε από την λατρεμένη μας Γεωργία. Τι;
      Καλό μήνα Άννα μου, να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο