Χριστούγεννα στο CINEFIL: "ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ στη ΓΗ" (The Bishop's Wife)

Φίλες και Φίλοι του Σινεφίλ
Πως θα μπορούσε να λείψει εδώ το Ιστολόγιο από τις γιορτινές αυτές μέρες ;
Πως θα μπορούσε να μην σας παρουσιάσω το Χριστουγεννιάτικο Κινηματογραφικό μας Αφιέρωμα.
Στα πλαίσια λοιπόν της επετειακής πλέον Χριοτουγεννιάτικης Ταινίας, φέτος, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας παρουσιάζω μια Εκπληκτική Ταινία.

Έρχεται από τα παλιά, από το κλασικό Αμερικάνικο Holywood, και αποτελεί μία από τις δέκα καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών.

Ανάβουμε λοιπόν τις μεγάλες Οθόνες μας, κλέινουμε τα φώτα, βάζουμε τους ξηρούς μας καρπούς και το ποτάκι μας και πάμε να απολαύσουμε την δημιουργία του:

HENRY KOSTER

"ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ στη ΓΗ"

(THE BISHOP'S WIFE)


Δεν έχω δει, φίλες και φίλοι, μια ανάλογου τύπου ταινία, με τόσο χαμόγελο, με τόση ανθρώπινη ζεστασιά και τόση δυνατότητα να χαρίζει γαλήνη και αισθήματα στον θεατή της.
Πραγματικά μιας σπάνιας έμπνευσης δημιουργία, στην οποία, οι συντελεστές της δίνουν, θα έλεγα, παράσταση ζωής. Άπαντες.


Πάμε λοιπόν μαζί να "δούμε" και να θυμηθούμε την έξοχη αυτή ταινία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Η ταινία είναι βασισμένη στην ομώνυμη Νουβέλλα του ROBERT NATHAN

Σενάριο:  ROBERT SHERWOOD, LEONARDO BERCOVICI

Σκηνοθεσία:  HENRY KOSTER

Παραγωγή:  SAMUEL GOLDWYN

Κινηματογράφιση:  GREGG TOLAND

Μουσική:  HUGO FRIEDHOFER

Διακόσμηση:  JULIA HERON

Ενδυματολογία:  IRENE SHARAFF, ADRIAN

Film Editing:  ΜΟΝΙCA COLLINWOOD

Πρεμιέρα:  16 Φεβρουαρίου 1947 (ΗΠΑ)

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


στο ρόλο του Αγγέλου Dudley



στο ρόλο της Julia Brougham συζύγου του Επισκόπου



στο ρόλο του Επισκόπου Henry Brougham


MONTY WOOLLEY στο ρόλο του Καθηγητή Wutheridge


ELSA LANCHESTER στο ρόλο της Οικιακής Βοηθού Matilda


GLADYS COOPER στο ρόλο της Mrs. Hamilton

JAMES GLEASON στο ρόλο του SYLVESTER


ΤΟ ΘΕΜΑ

Είναι μέρες που ζυγώνουν τα Χριστούγεννα στην Πόλη. Όλα έχουν ντυθεί στα γιορτινά τους. Μικροί-μεγάλοι είναι φορτωμένοι με τις ελπίδες, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τα προβλήματά τους.
Ο Επίσκοπος της πόλης, ο HENRY BOUGHAM ζει κάτω από το άγχος και το αδιέξοδο της ανοικοδόμησης του Αγίου Τιμόθεου, της Εκκλησίας του, η οποία με το χρόνο καταρρέει.
Με όποιους τρόπους έχει απευθυνθεί στην οικονομική ελίτ της πόλης, και κύρια στην πάμπλουτη Κυρία Hamilton, συναντά είτε υπεκφυγές, είτε πόρτες κλειστές είτε εγωπαθείς απαιτήσεις.
Η Julia Brougham, σύζυγος του Επισκόπου με την μικρή του κόρη ζει και αυτή κάτω από τη σκιά του προβλήματος του συζύγου της. Μια σκιά που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη δική τους σχέση.
Ο Επίσκοπος φτάνοντας στα όρια της απογοήτευσής του, πλέον αποθέτει τις ελπίδες του στην επίκληση του Θεανθρώπου μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα.
Ένας Άγγελος, που περιφέρεται ήδη στην πόλη, με την οντότητα και την χάρη του Dudley προστρέχει άμεσα αρωγός εθελοντικά στον Επίσκοπο για να αναλάβει να στηρίξει την προσπάθειά του.
Με τα χαρίσματά του, την καλοσύνη του και την λαμπερή του ζεστή προσωπικότητα ο Dudley κερδίζει έναν προς έναν τα πρόσωπα της ιστορίας.
Πρώτα και βασικά την Julia, στην οποία αναγεννά την ξεχασμένη της αυτοπεποίθηση και χάρη, στον ιδιόρρυθμο καθηγητή Wutheridge, στην Οικιακή Βοηθό του Επισκόπου, την Matilda, σε έναν απλό ταξιτζή, τον Sylvester.
To ζεστό του άγγιγμα δεν αφήνει ανέπαφες ακόμα και τις γεροντικοριασμένες παράξενες κουστομπόλες της ...ενορίας που είναι έτοιμες να παρεξηγήσουν το κάθε τι. Ακόμα και το χαμόγελο ενός Αγγέλου στην Κυρία του Επισκόπου.
Μήτε αυτή η σκληρή καρδιά της άκαμπτης Κυρίας Hamilton θα μείνει ανέπαφη στο πέρασμά του, βγάζοντας ξανά στην επιφάνεια τα χρόνια θαμμένα λαμπερά της αισθήματα.
Ο Άγγελος Dudley λοιπόν είναι εκεί και αναλαμβάνει δράση...



Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο HENRY KOSTER, Γερμανικής καταγωγής Σκηνοθέτης, παίρνει την Εξαίρετη αυτή Νουβέλα, δουλεμένη με ένα υπέροχο Σενάριο, και κάνει μια ταινία που θα αφήσει εποχή.
Η Σκηνοθεσία του είναι προσωποπαγής. Με λίγα λόγια ο φακός θα δουλέψει πάρα πολύ στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Θα χρησιμοποιήσει πάρα πολλά κάδρα, κοντινές λήψεις με ένα και μοναδικό σκοπό.
Να αναδείξει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων του και τις μεταβολές που συντελούνται σε αυτόν


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε Σκηνές ανοιχτού και γενικού πλάνου. Οι σκηνές που ο Dudley με την Julia κάνουν πατινάζ στον πάγο μέσα στο πάρκο, σκηνές συνόλου, είναι γεμάτες απίστευτη χάρη και ομορφιά που αναδεικνύουν τα συναισθήματα των ηρώων.




Ένα άλλο σημείο που κερδίζει απίστευτους "πόντους" η ταινία είναι οι εσωτερικοί της χώροι και το Ντεκόρ της. Το σπίτι του επισκόπου αλλά και το σπίτι-μάλλον έπαυλις της Mrs. Hamilton στην κυριολεξία μας τυφλώνουν με τον βαρύ αλλά μετρημένο διάκοσμο, που για όσους αγαπούν την vintage αισθητική θα μείνουν με ανοιχτό το στόμα.




Η Σκηνή επίστης του στολίσματος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πάρα πολύ όμορφη, καθώς αυτή λειτουργεί συμβολικά συνθετικά για την σχέση του ζέυγους Brougham.



Τέλος, ένας ακόμα τομέας, στον οποίο εκπλήσσει θετικά και πρωτοποριακά η ταινία είναι τα Οπτικά Εφφέ της. Και όσο και αν αυτό σας ακούγεται "κάπως", για ταινία εποχής, μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο 1947 και τα τεχνικά μέσα είναι ασύλληπτα πιο πενιχρά σε σχέση με τα δικά μας της ψηφιακής εποχής.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Οι ερμηνείες των Ηθοποιών του φιλμ είναι όλες εκπληκτικές και καθοριστικές για να αφήσει ιστορία στην μεγάλη Οθόνη.
Η Ταινία αναδεικνύει τη Μορφή, την προσωπικότητα και τη λειτουργία του κεντρικού της προσώπου, που δεν είναι άλλος από τον Άγγελο που κατεβαίνει στη Γη, ως Dudley, για να μοιράσει απλόχερα τα καλούδια του.
Ο CARY GRANT είναι συγκλονιστικός.


Πέρα από τα αναμφισβήτητα λαμπερά του εξωτερικά χαρακτηριστικά, που προκαλούν αμοκ με την γοητεία του και τη χάρη του, CARY GRANT είναι αυτός, δεν έχω δει πιο γλυκό, τρυφερό, ανθρώπινο πρόσωπο πραγματικά. Το χαμόγελό του, η καλοσύνη του, η έκδηλη πραότητα της ερμηνείας του αλλά και το βάθος που έχει με όσα, ως Άγγελος πρέπει να κρύψει και να θάψει την ανθρώπινη πλευρά του, δίνουν στην ερμηνεία του χαρακτηριστικά Διδαχής.



Η LAURETTA YOUNG ως η Κυρία του Επισκόπου είναι εξίσου εκπληκτική.
Από τη θέση της οφείλει να είναι "μαζεμένη", προσεκτική και να αναγκάζεται να κρύβει τις αδυναμίες της, τα κρυφά της θέλω, τις μικρές της προτιμήσεις σε χάρες της καθημερινότητας και της ζωής που έχει στερηθεί από έναν εξαίρετο σύζυγο αγωνιστή που δυστυχώς ο αγώνας και η σταυροφορία του, την έχουν, άθελά του, παραγκωνίσει.


Μια πανέμορφη Γυναίκα, με έντονα χαρακτηριστικά, λατρεμένα μάτια, που της δίνουν μια γλυκύτητα που ξεχωρίζει. 


Ο Μεγάλος DAVID NIVEN. Στο ρόλο του Επίσκοπου Henry Brougham.
Η Τέλεια ερμηνεία. Επιβλητικός. Απόμακρος όταν πρέπει, τρυφερός όταν το δικαιούται, οργισμένος, προβληματισμένος, ελεύθερος και λυτρωμένος.
Δίνει όλες αυτές τις πτυχές με τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό στήνοντας έτσι ένα απαράμιλλο ερμηνευτικό ΤΡΙΟ στην ταινία.




 Και οι άλλοι Ηθοποιοί, ο καθένας ξεχωρίζει με την ερμηνεία του.
Ο MONTY WOOLLEY είναι άψογα ο ιδιόρρυθμος Καθηγητής ιστορίας που βρίσκει και αυτός ένα χαμένο κομμάτι του εαυτού του.

Η Γνωστή μας μετέπειτα ELSA LANCHESTER ως Matilda είνα επίσης γλυκύτατη και κερδίζει επάξια τους επάινους ενός Υποστηρικτικού ρόλου.

Επίσης η απίστευτη GLADYS COOPER εδώ ως γηραιά Κυρία Hamilton είναι πάρα πολύ καλή. 
Μέχρι και ο  JAMES GLEASON ως Sylvester ήταν ξεχωριστός.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Ταινία έχει τιμηθεί με 1 Oscar καλύτερου ήχου και ακόμα 4 υποψηφιότητες.
Προσωπικά και αντικειμενικά θεωρώ ότι έχει κατάφορα αδικηθεί στο πέρασμα των βραβεύσεων.
Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται πολύ εύκολα από την γενικότερη αποδοχή της, την αγάπη που της έχει δείξει το κοινό αλλά και την αναγνωρισιμότητά της στο πέρασμα του χρόνου

Τέλος το κλείσιμό της είναι ένα κράμα λύτρωσης και ελαφράς μελαγχολίας ή θλίψης αν θέλετε.
Ο Dudley, ως Άγγελος, έκανε όλα εκείνα που η Χάρη του Θεού τον έφερε στη Γη. Στις μέρες των Χριστουγέννων, προσέφερε τις αξίες αυτές που προτάσσει το πνεύμα των ημερών. Και το έκανε με το παραπάνω.
Αλλά, ο DUDLEY, εκτός από Άγγελος, φέρει και το δισυπόστατο της Ανθρώπινης φύσης.
Όταν σκιρτεί μέσα του το αίσθημα της ερωτικής ματιάς, είναι ώρα πλέον να αποσυρθεί.
Η Τελική του προσφορά ήταν να ξαναφέρει τη ζεστασιά της Αγάπης στο ζευγάρι των Brougham.


Εδώ, όπως βλέπουμε, ο Henry με την Julia, νιώθουν πάλι τη φλόγα της ομορφιάς της Αγάπης να ζωντανεύει ανάμεσά τους.

Και σαν ο Επίσκοπος βγάζει το Χριστουγεννιάτικο Κήρυγμά του  στην λαμπερή πλέον Εκκλησία του, τα λόγια του, γραμμένα χωρίς να το ξέρει, από τον DUDLEY, ηχούν υπέροχα με τα μηνύματά τους.

"Απόψε το βράδυ θέλω να σας πω την ιστορία ενός άδειου στάβλου. Όταν σήμανε μεσάνυχτα ακούστηκε το κλάμα μωρού. Ένα αστέρι στάθηκε πάνω από το στάβλο και σοφοί μάγοι ήλθαν φέροντες δώρα. Δεν ξεχάσαμε αυτήν την προ αιώνων νύχτα. Την εορτάζουμε κρεμόντας αστέρια και στολίδια σε Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στους ήχους της καμπάνας. 
Και ειδικά με τα δώρα, μου δίνεις ένα βιβλίο, σου δίνω μια γραβάτα. Η θεία Μάρθα ήθελε πάντα ένα λεμονοστύφτη. Και ο θείος Χένρι θα ήθελε μια πίπα. Δεν ξεχνάμε κανέναν μεγάλο ή παιδί. Όλες οι κάλτσες των δώρων γεμίζουν, όλες εκτός από μία...! Και είχαμε ξεχάσει να την κρεμάσουμε. Την κάλτσα του παιδιού που γεννήθηκε στη φάτνη. Είναι αυτή η Γέννηση που γιορτάζουμε. Ας μη το ξεχάσουμε ποτέ αυτό. Ας Αναρωτηθούμε τι θα ήθελε Εκείνος πιο πολύ. Και τότε να δώσει ο καθένας το μερίδιό του. Ευγένεια, Αγάπη, Θερμές καρδιές. Και τεντωμένο το χέρι της Ανοχής. Όλα τα λαμπερά δώρα που φέρνουν Ειρήνη στη Γη.."

Και είναι αυτές οι τελευταίες λέξεις που κλείνει το κήρυγμά του ο Επίσκοπος, ακριβώς την ίδια εκείνη στιγμή που ο Άγγελος στη Γη αποχωρεί διακριτικά από το προσκήνιο, αφήνοντας πίσω του το τελευταίο του εκφραστικό ανθρώπινο χαμόγελο.



@@ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ@@

Σχόλια

  1. Καλησπέρα Γιάννη , πως μου έχει ξεφύγει ένα τόσο υπέροχο έργο και φυσικά η δική σου τέλεια όπως πάντα το κάνει ακόμα πιο υπέροχο !Θα το ψαξω στο NETFLIX , Καλέ γιορτές καλέ μου φίλε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου, να είσαι καλά.
      Να την δεις την ταινία και θα με θυμηθείς.
      Να σου ευχηθώ ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα γεμάτα όμορφες στιγμές.

      Διαγραφή
  2. Αν τη βρω, θα τη δούμε απόψε, Γιάννη! Δεν διάβασα, ως συνήθως πολλά για την πλοκή, αλλά μου άρεσε!
    Χρόνια πολλά! Με πολλές όμορφες ταινίες που θα μοιράζεσαι μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου,
      θαρρώ είναι μια εξαίρετη επιλογή για Κινηματογράφο. Μια άριστη ταινία που θα σας αρέσει γιατί είναι ντυμένη σε ένα πανέμορφο ανθρώπινο κλίμα.
      Ευχαριστώ για τις ευχές σου καλή μου και να σου ευχηθώ από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα....!

      Διαγραφή
  3. Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενος και δημιουργικός ο νέος χρονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κάρυ Γκραντ ήταν από τις μεγάλες αγάπες της μάνας μου όταν ήταν στις δόξες του! Καλά Χριστούγεννα, Γιάννη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκπληκτική σκηνική παρουσία Μία μου. Πολύ μεγάλος Ηθοποιός. Καλά Χριστούγεννα κοπέλα μου με κάθε μου ευχή και σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  5. Δεν την έχω δει σνιφ σνιφ!! Και θα ήθελα πολύ να τη δω αυτές τις μέρες.
    Νατο πάλι, στο είπα. Με την παρουσίαση που κάνεις θέλει διακαώς ο αναγνώστης σου να δει την ταινία...
    Χρόνια πολλά δεν είπα. Να σαι καλά και ελπίζω να πέρασες όμορφα Χριστούγεννα
    Με το καλό να υποδεχθούμε το νέο χρόνο (που δεν θα μετρήσει στις πλάτες μας...για τους τύπους έρχεται!!!)
    Καλό βράδυυυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Άννα μας. Χρόνια Πολλά καλή μου φίλη. Ελπίζω να πέρασες όμορφες μέρες.
      Εδώ ηρεμία :)
      Αν δεις την ταινία αυτή θα ανοίξει η καρδιά σου αλήθεια είναι. Έχει πολλά ζωντανά νοήματα και όμορφη ατμόσφαιρα.
      Ο δε CARY GRANT είναι εκπληκτικός.
      Καλό βράδυ με φιλιά και ευχές πολλά.

      Διαγραφή
  6. Καλές Γιορτές, Γιάννη μου, και Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου, σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου Ότι καλύτερο σου εύχομαι ολόψυχα. Πάντα όμορφες δημιουργίες και στιγμές.

      Διαγραφή
  7. Γιάννη μου, επανέρχομαι για να σε ευχαριστήσω που έδωσες βαθμό στο ποίημά μου στο Συμπόσιο της Αριστέας. Πολλά φιλιά, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου, μου άρεσε πολύ το ποίημά σου, ήταν εξαιρετικό. Αλλά έτσι κι αλλιώς εντελώς συμβολική ήταν η σημασία της ψηφοφορίας Μία μου. Σημασία είχε η συμμετοχή.
      Να έχεις καλή Πρωτοχρονιά.

      Διαγραφή
  8. Α αυτή η χριστουγεννιάτικη μου ξέφυγε! Τι ωραία που την έμαθα τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου είναι εξαιρετική ταινία. Αν μπορέσεις να την δεις στην πρώτη ευκαιρία. Από τις πιο γλυκές και συγκροτημένες.
      Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ