CHUCK RUSSELL: "Η ΜΑΣΚΑ" Από "Μηδενικό" Ήρωας

Πάμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι στην Πρώτη παρουσίαση Κινηματογραφικής 
Ταινίας για την καινούργια μας χρονιά.
Και λέω αυτή η ταινία να είναι μια πολύ επιτυχημένη ΚΩΜΩΔΙΑ από το χώρο της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.
Όχι τίποτα άλλο αλλά να σκάσει λίγο το χειλάκι μας χαμόγελο στον καινούργιο χρόνο.

Θα πάμε λοιπόν αρκετά πίσω στα χρόνια, στις 29 Δεκέμβρη 1994 όπου μεσουράνησε στις Κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του

CHUCK RUSSELL

"Η ΜΑΣΚΑ"

(THE MASK)


Στην ταινία αυτή έχουμε την μεγάλη τύχη να συναντιούνται:

Ένα  ...τρελό ΣΕΝΑΡΙΟ φαντασίας, των:  MICHAEL FALLON & MARK VERHEIDEN
Ένα σενάριο με πανέμορφη Cartoonίστικη διάθεση που συναρπάζει γεμάτη φαντασία,

Μια ξέφρενη και γεμάτη χρώμα ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ από τον CHUCK RUSSELL, τον γνωστό Αμερικάνο δημιουργό

Έναν καταπληκτικό αμίμητο μεγάλο ΗΘΟΠΟΙΟ και ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ της σκηνής, τον JIM CARREY, αιώνια αεικίνητο και δαιμονιώδη αυτόν καλλιτέχνη.


Η Συνύπαρξη και μάλιστα απόλυτα αρμονική των τριών αυτών βασικών παραγόντων μας δίνει μια απίστευτα ευχάριστη και ατμοσφαιρική ταινία, που όχι μόνο δεν ξεχνιέται, όχι απλά περνάει τυπικά στις μνήμες μας αλλά, θα έλεγα, αποτελεί "φάρμακο" τόνωσης και ξεγνοιασιάς όταν μας τυλίγουν οι ...."μαύρες" μας.


Μια ταινία που αγκαλιάζει τους πάντες: Ηλικιακά, μικρά παιδιά, νέους, ώριμους, λάτρεις του σοβαρού, του φανταστικού, της περιπέτειας αλλά και της τρελής κωμωδίας.

Όλα αυτά σε ένα πολύ "πιασάρικο" ψυχολογικά θέμα συντελεί στην απόλυτη καταξίωσή της στην συνείδησή μας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αναφέραμε ήδη τους συγγραφείς της Ιστορίας της ταινίας και τον Σκηνοθέτη της.
Για να δούμε και τους λοιπούς εξαίρετους συντελεστές:

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:     HA NGUYEN, όπου η Βιετναμέζα ενδυματολόγος πραγματικά ....ζωγραφίζει  πάνω στην σκηνή

DECORATION:  ELEN TOTLEBEN 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JOHN LEONETTI , υπέροχη δουλειά από τον Καλιφορνέζο καλλιτέχνη

ΜΟΥΣΙΚΗ:  RANDY EDELMAN


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στις ερμηνείες, όπως ήδη ανέφερα, δεσπόζει ο αγκόλιθος που ακούει στο όνομα:

JIM CARREY στο ρόλο του STANLEY IPKISS 



Δίπλα του ξεχωρίζει και λάμπει πανέμορφη, αισθησιακή, ερωτική και τρυφερή η

CAMERON DIAZ στο ρόλο της TINA CARLYLE



Επίσης κεντρικός χαρακτήρας στις ερμηνείες δεν είναι άλλος από τον "MILO" τον γλυκύτατο μικρό του και πανέξυπνο Σκύλο του 


Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι:

PETER RIEGERT στο ρόλο του Αστυνόμου MITCH KELLAWAY


AMY YASBECK στο ρόλο της PEGGY BRANDT


RICHARD JENI στο ρόλο του CHARLIE SHCUMAKER 


NANCY FISH στο ρόλο της MRS PEENMAN

JOHNNIE WILLIAMS στο ρόλο του BURT

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο Σκηνοθέτης CHUCK RUSSELL με την Κινηματογράφιση του JOHN LEONETTI αλλά και τα ειδικά Εφέ του GREG CANNOM πραγματικά δημιουργούν μια ....οργιώδη ταινία, όπου ο ρυθμός της είναι βγαλμένος από τα παλιά αγαπημένα παιδικά μας comics.
Ξέφρενη δράση, έντονα χρώματα, χαρακτήρες τραβηγμένοι στα άκρα σε εικαστικές παρεμβάσεις, διάθεση κωμικής υπερβολής που είναι ξεκαρδιστική αλλά και φαντασία που πραγματικά σέβεται την ατμόσφαιρά της και την ποιότητά της.
Όλα αυτά σκηνοθετικά δημιουργούν μια υπέροχη ταινία που από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό σε καθηλώνουν στην καρέκλα σου χωρίς ποτέ να σε εγκαταλείψει η ευχάριστη διάθεση.


ΤΟ ΘΕΜΑ

Το θέμα ακουμπάει και καταπιάνεται με μια πολύ ενδιαφέρουσα ψυχολογική κατάσταση όπου ένας απλός, καθημερινός και πανταχόθεν πιεσμένος άνθρωπος βλέπει τη ζωή του, τα όνειρά του, τους πόθους του να συνθλίβονται στη σκιά της επίκτητης δύναμης των άλλων.
Και εκεί που όλα είναι χαμένα, ισοπεδωμένα για αυτόν τότε ξαφνικά, μια μαγική δύναμη, με τη μορφή μας παράξενης ΜΑΣΚΑΣ, προσδίνει απίστευτες δυνάμεις στον ...φορέα της, ικανό για την καθολική ανατροπή.

Πως μπορεί να χειριστεί ένας απλός και παραιτημένος άνθρωπος την πηγή μιας τέτοιας μαγικής δύναμης ; θα τον βοηθήσει ; θα μπορέσει να την υποτάξει ; να την ελέγξει ; ή τα πράγματα θα πάρουν άναρχη εξέλιξη.


O Stanley Ipkiss είναι ένας απλός, καθημερινός ντροπαλός Ταμίας σε μια Τράπεζα. Ζει μόνος με συντροφιά τον αχώριστο φίλο του και πανέξυπνο σκύλο του τον Milo. Για πολλοστή φορά τον ταπεινώνουν, αυτή τη φορά τρώει "πόρτα" σε ένα club που έλπιζε να διασκεδάσει. Ηττημένος και παραιτημένος σκέφτεται πολύ αρνητικά την ίδια στιγμή που κάποια φιγούρα στη θάλασσα τον οδηγεί να πέσει στα νερά για να σώσει τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι είδε στα νερά.
Όμως ο άνθρωπος δεν είναι παρά μια παράξενη Μάσκα, την οποία σαν δοκιμάζει στο πρόσωπό του, αποκτά στη στιγμή απίστευτες δυνάμεις και ικανότητες ενός "Υπερ-Άντρα".
Έτσι, γεμάτος δύναμη, στυλ, χιούμορ, γοητεία, ξεκινάει να κατακτήσει την πανέμορφη TINA CARLYLE, τραγουδίστρια στο club, μια γυναίκα όμως που ανήκει στον Αρχι-Νονό της Πόλης.
Εκεί ξεκινούν οι ξέφρενες περιπέτειές του....!



ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

JIM CARREY



Τι να πει κανείς για αυτόν τον ΗΘοποιό, που μερικές φορές θεωρείς ότι ....δεν είναι άνθρωπος παρά κάποιο μεταλλικό εξάρτημα, που λειτουργεί κουρδισμένο σε απόστευτες σκηνές.
Η Ερμηνεία του συμπαθέστατου ηθοποιού στη "ΜΑΣΚΑ" τον απογείωσε πραγματικά καθώς ακόμα και σήμερα θεωρείται ο καλύτερός του.
Οι κινήσεις του, τα σπασίματα του κορμιού του αλλά και οι απίστευτες γριμάτσες του δεν αφήνουν περιθώρια για να αναγνωρίσετε τον χαρακτήρα του.
Όαση ερμηνεάς σε ένα δύσκολο εγχείρημα.

CAMERON DIAZZ




Η Cameron ήταν υπέροχη και λαμπερή.
H ερμηνεία της στην ταινία ήταν από αυτές που απογείωσαν την καριέρα της και την καταξίωσαν αργότερα.

Από τα πιο γλυκά και τρυφερά πρόσωπα στον Κινηματογράφο.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην συνέχεια,  δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της ταινίας με πολύ καλές ερμηνείες.

Πάμε στις λοιπές πρώτες ερμηνείες:
Ο PETER RIEGERT στο ρόλο του Αστυνόμου Kellaway, φορτωμένος με τα ....βάσανα να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει με την μυστηριώδη Μάσκα που αναστατώνει το σύμπαν στην Πόλη και κυρίως πρόσωπα και χώρους επώνυμους.

Η AMY YASBECK, όμορφη εντυπωσιακή και χαριτωμένη στο ρόλο της δημοσιογράφου PEGGY BRANDT που γρήγορα ανατρέπει τις προσδοκίες για το ρόλο της.

Και ο RICHARD JENI στο ρόλο του "κακού", του CHARLIE SCHUMAKER, επίσης καλός και δροσερός στην ερμηνεία του.

Φυσικά και την παράσταση σφραγίζει και ο ...MILO, ο τετραπέρατος μικρός Σκύλος του IPKISS που πολλές φορές γίνεται καταλύτης στην εξέλιξη των πραγμάτων.



"γεύεται" και αυτός τις μυστήριες δυνάμεις της Μάσκας που τον μετατρέπουν σε αγριωπό ....θηρίο.



ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

"Η ΜΑΣΚΑ" αγαπήθηκε πάρα πολύ από το Κινηματογραφικό κοινό. Επίσης καταξιώθηκε και στους διεθνείς κινηματογραφικούς διαγωνισμούς.
Τιμήθηκε με 6 Διεθνή βραβεία και ακόμα 19 Υποψηφιότητες

Ήταν υποψήφιο για OSCAR οπτικών εφφέ, επίσης για 3 BAFTA, για ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 

Το φιλμ γυρίστηκε στο Los Angeles, είχε χαμηλό κόστος 18 εκατομ. δολλάρια. το οποίο και ...ισοπεδώθηκε από τα πολλαπλάσια έσοδα από τα εισιτήριά του.







Αυτή φίλες και φίλοι, ήταν "Η ΜΑΣΚΑ".

Μια ταινία που βλέπεται τόσο μα τόσο ευχάριστα,
σας φτιάχνει το κέφι στην κυριολεξία,
σας κάνει λίγο παιδιά, ανεβάζει λίγο το ηθικό των ...καταφρονεμένων και αδύνατων στη ζωή και φυσικά σκιάζεται από την υπέροχη για τα μέτρα του ερμηνεία του JIM CARREY ενός τεράστιου ταλέντου στον Κινηματογράφο.
Και φυσικά δεν λείπει και το αισθησιακό άρωμα που τυλίγει την ταινία σε ένα όμορφο ερωτικό νέφος από την καυτή και σέξυ CAMERON DIAZZ.


Αφεθείτε λίγο στην τρέλα του......




Σχόλια

  1. Α, ο Κάρεϊ είναι ο αγαπημένος ηθοποιός τού γιου μου, καθώς είναι εξίσου καλός τόσο στην κωμωδία, όσο και στο δράμα. Πάντως την Μάσκα δεν την έχω δει, κι ας την έχει δείξει άπειρες φορές η τηλεόραση! Με απωθεί ακριβώς αυτό, η μάσκα! Καλημερούδια Γιάννη.

    Υ.Γ Βρήκα την υγειά μου, σε αυτήν εδώ την σελίδα χαχα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου χαχαχαχαχαχα, ε στο είπα καλή μου, αφού η σελίδα λειτουργεί συμπληρωματικά δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Θα συμφωνήσω με τον γιό σου.....! Πολύ μεγάλη μορφή ο CARREY και το πιστεύω. Το έχει αποδείξει με χίλιους μεγάλους τρόπους.
      Σε απωθεί η μάσκα ε ; χμμμμμ ίσως το μυστήριο που κρύβει, δεν ξέρω τι να πω.
      Σε φιλώ και εύχομαι ένα όμορφο βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Όσο κι αν σου φανεί περίεργο, είναι από τις ταινίες που δε μου άρεσε καθόλου και δε θα μπορούσα να την ξαναδώ με τίποτα. Θα προτιμούσα να ρίξω στο πάτωμα 3 κιλά φακές και να τις μαζεύω μία μία με τα χέρια, από το να τη ξαναδώ, χαχαχαχαχα.
    Άσε που δε μου αρέσει καθόλου ο Κάρεϊ. Με ξενίζει απίστευτα ως ηθοποιός.
    Αυτά βέβαια είναι γούστα και μιλάω πάντα για τη δική μου άποψη.
    Φιλιά πολλά πάραυτα. Σμούτς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ματίνα μου οι προσωπικές εκτιμήσεις και προτιμήσεις είναι σεβαστές και κανείς δεν μπορεί να κάνει "παιχνίδι" πάνω σε αυτές.
      Η Ένστασή μου είναι μονάχα για τον Jim Carrey, που η αντικειμενική εκτίμηση είναι ότι αποτελεί έναν πολυτάλαντο άνθρωπο παντός καιρού και τύπου, που έχει και την κωμωδία, και το δράμα και την κίνηση άσχετα αν δεν μας αρέσει το θεματολόγιό του.
      Να έχεις μια όμορφη μέρα εύχομαι και ευχαριστώ πολύ για την παρουσία.

      Διαγραφή
  3. Το θέμα και η ιδέα ήταν εξαιρετικά. Αλλά το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε πολύ.
    Ο συγκεκριμένος ηθοποιός πθστεύω ότι αναλώθηκε σε ρόλους που δεν τον προχώρησαν καθόλου...
    Αλλά προτιμήσεις είναι αυτές κι έχει ενδιαφέρον που τις μοιραζόμαστε!
    Ακόμα μια όμορφη παρουσίαση, Γιάννη, μπράβο σου!
    Καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλεξάνδρα να σου πω την αλήθεια δεν έχω συνολική άποψη για τον Jim Carrey. Δεν τον έχω μελετήσει στο σύνολό του για να τοποθετηθώ με γνώση. Κάποια στιγμή θα κάνω ένα συνολικό αφιέρωμα στο έργο του για να έχουμε συνολικότερη εικόνα.
    Σε φιλώ και ευχαριστώ πολύ. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κάρεϊ είναι μοναδικός στο είδος που υπηρετεί και αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει. Ακόμη και αν προσπάθησε να μιμηθεί κάποιον, όποιο ιερό τέρας της μεγάλης οθόνης ήταν αυτό, σίγουρα τον ξεπέρασε.
    Η "Μάσκα" βλέπεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Οι ατάκες, τα εφέ, το σασπένς μα πάνω απ' όλα οι θεικές γκριμάτσες του Κάρεϊ δεν σε αφήνουν χωρίς στιγμή γέλιου. Εκτός αυτού το σενάριο είναι τόσο πολύ ξεχωριστό! Ούτε αντέγραψε κανένα, ούτε και -έως σήμερα- αντιγράφηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πέτρο μου. Αυτές οι γριμάτσες φίλε του Carrey είναι ανεπανάληπτες.....! πως μπορεί αυτός ο άνθρωπος να "παραμορφώνει" τους μυς του προσώπου του έτσι και πως του κορμιού του είναι πραγματικά εξαιρετικό. Αν βάλεις και το σπινθιροβόλο βλέμμα του που ενισχύεται στη "Μάσκα" από το έντονο μακιγιάζ, τότε το αποτέλεσμα είναι ...εκρηκτικό.
      Θα συμφωνήσω ότι η "Μάσκα" βλέπεται από όλες τις ηλικίες και λειτουργεί ως ....χάπι ευχάριστης διάθεσης.
      Να είσαι καλά φίλε και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  6. αγαπητέ Γιάννη, την είχα δει την μάσκα... Εκπληκτική η παρουσίασή σου
    Μούχε κάνει εντύπωση η ταχύτητα... που είχε η ταινία... Χαμός..

    Ο Κάρεϋ... ωραίος.... δεν μπορώ να πω... από μόνος του κάνει μάσκα το πρόσωπό του... χωρίς εφφέ....

    Τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Λαμπρινή μου. Θα συμφωνήσω με τις δυνατότητες του προσώπου του Carrey. Είναι εκπληκτικές πραγματικά οι δυνατότητες που έχει στο κομμάτι αυτό και γενικά στην κίνησή του.
      Ο Ρυθμός που λες της ταινίας ήταν όλα τα λεφτά. Εξωφρενικός και γεμάτος γέλιο.
      Ευχαριστώ κοπέλα μου και όμορφο βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  7. αχ έγινε κι αυτή κλασσική πια... περνάνε τα χρόνια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι.....! θα συμφωνήσω. Κλασική και πάντα γεμάτη φρεσκάδα και γέλιο. Τα ρημάδια τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ