AFONSO POYART: "ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ" Ο Δολοφόνος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
Προχωράω σήμερα στην δεύτερη παρουσίαση ταινίας για το 2017.
Αυτή τη φορά αλλάζουμε εντελώς κλίμα, ατμόσφαιρα και θέμα.
Από την Κωμωδία Φαντασίας περνάμε στο κλασικό Αστυνομικό Ψυχογράφημα Μυστηρίου.
Και μάλιστα μιας πολύ πρόσφατης ταινίας που τάραξε τα νερά της Κινηματογραφικής παραγωγής.

AFONSO POYART

"ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ"

(SOLACE)
Τι θα λέγαμε για το τεράστιο θέμα της Ευθανασίας ;
όταν μάλιστα ο φορέας της άποψης έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το ρόλο της επιλογής του "τέλους" σε ανθρώπους που η ζωή τους πλέον σφραγίστηκε ανέκκλητα από το στίγμα του θανάτου ; Άραγε υπάρχει "Ηθικό" έγκλημα ;

Θα μπορούσαμε ποτέ οι ίδιοι να δώσουμε τέλος στη ζωή ενός αγαπημένου μας προσώπου σαν η ζωή του πλέον είναι μη αναστρέψιμη ;
Έχουμε το ηθικό δικαίωμα ; έχουμε το σθένος ;

Το τεράστιο αυτό θέμα θίγεται στο ΣΕΝΑΡΙΟ των SEAN BAILEY & TEDD GRIFFIN

Ο Νεαρός Βραζιλιάνος ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ AFONSO POYART, ανερχόμενος δημιουργός στην Κινηματογραφία δίνει σάρκα και μορφή στο θέμα με την Ταινία αυτή.


Η Ταινία είχε πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 
3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015
Αποτελεί δηλαδή μια πολύ καινούργια παραγωγή, που ήρθε να ταράξει τα νερά, να βάλει ζητήματα, να σηκώσει συζητήσεις και μέσα σε αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να πλέξει και ένα εξαιρετικό, δυνατό, ανατρεπτικό Αστυνομικό Θρίλερ που θα σας καθηλώσει μέχρι την τελευταία του σκηνή.

Η Παραγωγή φυσικά είχε και την ευλογία να πέσει σε ένα "βαρβάτο" καστ Ηθοποιών που "απογείωσαν" την ταινία, να το δούμε αφού πρώτα δώσουμε τους:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  Brian Wayne Transeau γνωστός ως BT

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  BREDAN GALVIN

DECORATION: FRANK GALLINE

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  DENISE WINGATE


Πάμε τώρα στις:

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ANTHONY HOPKINS στο ρόλο του Καθηγητή JOHN CLANCYJEFFREY DEAN MORGAN στο ρόλο του JOE MERRIWETHER πράκτoρα του FBI


ABBIE CORNISH στο ρόλο της KATHERINE COWLS πράκτορα του FBI


COLIN FAREELL στο ρόλο του CHARLES AMBROSE


MATT GERALD στο ρόλο του πράκτορα SIOMAN

JOSE PABLO CANTILLO στο ρόλο του πράκτορα SAWYER

MARLEY SHELTON στο ρόλο της LAURA MERRIWETHER

Αυτοί είναι οι βασικοί ερμηνευτές της ταινίες.
Αντιλαμβάνεστε τώρα γιατί μίλησα παραπάνω για ευλογία στο υπάρχον καστ ηθοποιών για τον Σκηνοθέτη αλλά και για μας.
Ένα σύνολο ηθοποιών που ξεκινάει από τον "μύθικό" ANTHONY HOPKINS και κλείνει με την νεαρή εξαίρετη ABBIE CORNISH.

Για να μπούμε τώρα στα ενδότερα της ταινίας και να μιλήσουμε για:

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο John Clancy είναι δόκτωρ της Φυσικής. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει απομονωμένος μετά τον τραγικό θάνατο της νεαρής του κόρης από λευχαιμία. Η Σκέψη του χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό χάρισμα να μπορεί να αντιλαμβάνεται κριτικά και εμπειρικά κάποια πράγματα που νομοτελειακά θα γίνουν.
Το FBI, με τους δύο του πράκτορες επικεφαλής, τον Joe Merriwether και την νεαρή Katherine Cowls, ζητούν απεγνωσμένα τη συνδρομή του στην ανακάλυψη ενός κατά συρροή δολοφόνου.
Όμως και ο δολοφόνος στην πορεία ανακαλύπτουν ότι έχει και εκείνος το δικό του εξαιρετικό χάρισμα και βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά τους.
Τι είναι εκείνο το μυστικό που συνδέει τους φόνους ; ποιο το κίνητρο του δολοφόνου ;
τι επιπτώσεις θα έχει αυτό το θανάσιμο κυνήγι στην ψυχοσύνθεση του καθηγητή ;Στη Γαλλία η ταινία κυκλοφόρησε με τον τίτλο:  "PREMONITIONS"
Στις ΗΠΑ είχε πολλά θέματα στην αρχή καθώς η εταιρεία την κρατούσε στο συρτάρι. Αγοράστηκε από άλλη εταιρεία που είχε οικονομικά θέματα 

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο AFONSO POYART κάνει χρήσεις από τελευταίες σύγχρονες δυνατότητες στο μοντάζ και στα κινηματογραφικά καρέ. Προβολές εικόνων με έντονη σημασία για τον θεατή, που αποτελούν ένα σοκ στην θέασή του, γρήγορος ρυθμός όταν πρέπει, σκηνικά, χώροι.
Βέβαια το θέμα της ταινίας επέβαλε πιο αντίστοιχα σκηνικά και ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να λειτουργήσει περισσότερο προωθητικά στην όλη διάθεση.
Πολλές φορές το φιλμ ακροβατεί ανάμεσα σε μια καλογυρισμένη εμπορική αστυνομική περιπέτεια και σε ένα σκεπτόμενο θρίλερ μυστηρίου.
Η Αγωνιώδης προσπάθεια δηλαδή του σκηνοθέτη να μείνει στα εμπορικά κλασικά Αμερικάνικα μέτρα και σταθμά του αφαίρεσε τη δυνατότητα να εκτινάξει το φιλμ σε πολύ ψηλά επίπεδα.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Το κεφάλαιο με τις ερμηνείες στην ταινία ξεκινάει από το Δίδυμο των "ανταγωνιστών".
Από τη μία ο "μύθος" που ακούει στο όνομα ANTHONY HOPKINS σε ένα ρόλο γνώριμο για αυτόν.
Αυτόν του καθηγητού της Φυσικής. Ένας ρόλος που απαιτεί εσωτερική δύναμη, αυτοσυγκέντρωση, χαμηλούς τόνους και στοχασμό. Κάτι που ο μεγάλος Ηθοποιός τα διαθέτει απλόχερα.
Άριστη η ερμηνεία του στον επιστήμονα με το ξεχωριστό Χάρισμα που τον κάνει να μπορεί να δει "μετά".

Απέναντί του, η μεγάλη επίσης παρουσία του COLIN FARRELL. Ο Άνθρωπος που διαθέτει και εκείνος το αντίστοιχο χάρισμα. Δύο διαφορετικές προσωπικότητες που θα συγκρουστούν θανάσιμα μέχρι τέλους έχοντας ο ένας για τον άλλο τον απόλυτο σεβασμό και την κατανόηση σε μέτρα και σταθμά της ζωής.
Απόλυτα αρμονική η ερμηνεία του μεγάλου ηθοποιού, παντρεμένος λες με το ρόλο του.


Ευχάριστη έκπληξη για την ταινία το άλλο ζευγάρι των πρωταγωνιστών.
Και πρώτα και κύρια ο JEFFREY DEAN MORGAN, ο  Αμερικάνος ηθοποιός, γεννημένος το 1966, εξαίρετος στην ερμηνεία του ως Joe Merriwether. Ειδικά στο πέρασμα της ταινίας γίνεται όλο και πιο ώριμος και συγκινεί.

Η Νεαρή ABBIE CORNISH, η νεαρή Αυστραλή ηθοποιός, γεννημένη το 1982, στο ρόλο της Katherine Cowls, ευχάριστη έκπληξη της παρουσίας της. Πρότυπο αισθησιακής γυναίκας, διατηρεί εδώ το ταλέντο της και σε πολύ καλή ερμηνεία. Μπορεί και στέκεται δίπλα σε έναν θρύλο της τέχνης και η ερμηνεία της κάθε άλλο παρά παράταιρη είναι.

Η Ταινία γυρίστηκε στην Ατλάντα της Γεωργίας αλλά και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Αυτό, φίλες και φίλοι ήταν "ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ".
Μια πολύ πρόσφατη ταινία, που ξεχωρίζει για το θέμα της αλλά και τις ερμηνείες κύρια των δύο κορυφαίων πρωταγωνιστών της.
Φυσικά και θα μπορούσε να έχει καλύτερο χειρισμό σαν Θέμα, αλλά διατηρεί και έτσι την αξία της για να την δει και εμβαθύνει κανείς στο δράμα της.
Ειδικά όσο πλησιάζουμε στο φινάλε τόσο τα πράγματα στενεύουν και η τελική αναμέτρηση θα φέρει στο φως μεγάλα και καλά κρυμένα μυστικά.
Σχόλια

 1. Την είδα πέρυσι, ωραία ταινία αλλά όχι εξαιρετική θεωρώ!
  Συμφωνώ με όσα έγραψες!

  Το cast πολύ καλό, ο Κόλιν Φάρελ είναι ένας που ξεχωρίζω από την νεότερη γενιά ηθοποιών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατερίνα θα μπορούσε περισσότερα ο Σκηνοθέτης αν δούλευε στο ύφος και στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Η Ρημάδα η εμπορικότητα κυριάρχησε στο μυαλό του ενώ υπήρχαν περιθώρια για ένα μικρό αριστούργημα.
  Συμφωνώ για τον Φάρελ. Εξαίρετη προσωπικότητα.
  Ευχαριστώ Κατερίνα μου για το σχόλιο. Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά πολύ καλό το cast. Όσο για το θέμα, σήμερα ειδικά Γιάννη μου, δεν είμαι καθόλου σε θέση να το σχολιάσω... Είχα μια πολύ φορτωμένη συναισθηματικά ημέρα και αυτό το θέμα ειδικά, δεν το αντέχω καθόλου.. Καλό απόγευμα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πέτρα μου κορίτσι μου αλλοίμονο....! Αυτό που θέλω και εύχομαι είναι η ψυχική σου ηρεμία...! όλα τα άλλα είναι απολύτως δευτερεύοντα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ναι η ταινία έχει πολύ δυνατό καστ ερηνευτών πραγματικά. Να προσέχεις. Σε καλησπερίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λοιπόν, αν και λατρεύω τον Χόπκινς, αυτήν την ταινία δεν την έχω δει. Θα την δω σύντομα πάντως. Σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόταση Γιάννη!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαργαρίτα μου σε ευχαριστώ κορίτσι μου. Να την δεις αξίζει και σαν θέμα και σαν ερμηνεία. Καλό σου βράδυ κοπέλα μου.

   Διαγραφή
 6. Δεν την γνώριζα.
  Από την αρχή της ανάγνωσης σιγουρεύτηκα ότι αξίζει να την κατεβάσω. Στη μέση σταμάτησα το διάβασμα για να μη χάσω το σασπένς (θα συνεχίσω όταν την δω). Αυτή τη στιγμή κατεβαίνει και προγραμματίζεται για θέαση εντός των ημερών, ίσως και απόψε.
  Σε ευχαριστώ Γιάννη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέτρο μου καλησπέρα σου. Ευχαριστώ φίλε για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω η πρόταση να μην σε απογοητέυσει. Περιμένω σχόλια και εντυπώσεις με κάθε κριτική. Η Γνώμη σου με ενδιαφέρει πάντα.
   Καλή συνέχεια να έχεις.

   Διαγραφή
 7. Γιατί μου ξέφυγε αυτή η ταινία; χμμμ Όσο για το δίλημμα διστάζω να απαντήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χριστίνα, αξιόλογη δημιουργία. Από τις ταινίες που αξίζει κανείς να δει. Όλο το φιλμ βάζει ζητήματα και έχει εξαίρετη ατμόσφαιρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Ο Λαβύρινθος του Πάνα" Το πολιτικό, λυρικό και δραματικό αριστούργημα του Gilliermo Del Toro

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top star actors in classic Holywood): Μέρος 3ο

"Τιτάνιο" ("Titane") Το σοκαριστικό θρίλερ σωματικού τρόμου της Julia Ducournau, χρυσός Φοίνικας στις Κάννες.