"ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ" Το Αριστούργημα της AGATHA CHRISTIE στον Κινηματογράφο6 ΝΟΕΜΒΡΗ 1939

Η Μεγάλη παγκόσμια δραματουργός AGATHA CHRISTIE και ο εκδοτικός Οίκος:
Collins Crime Club εκδίδουν το έργο:


"ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ"


Τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 1940 ο εκδοτικός οίκος Dodd Mead and Co, εκδίδει το Βιβλίο στις ΗΠΑ, με αλλαγμένο τον τίτλο σε:

"AND THEN THERE WERE NONE"


Στη συνέχεια έχουμε επίσης νέα αλλαγή στον τίτλο του ίδιου μυθιστορήματος στο μετέπειτα

"TEN LITTLE INDIANS"


Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο, αστυνομικό μυθιστόρημα, όπως γνωρίζουμε γίνεται ένας παγκόσμιος θρύλος στο πέρασμα του χρόνου.
Ένα μυθιστόρημα που συγκλόνισε με το θέμα του, τη δομή του, τα πρόσωπα και τους χαρακτήρες του, τις ανατροπές του και φυσικά το συγκλονιστικό του κορύφωμα και το τέλος.

Όπως είναι λογικό το παγκόσμιας φήμης αυτό ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ δεν άφησε ασυγκίνητο τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Πάρα πολλές Κινηματογραφικές ταινίες δημιουργήθηκαν πάνω στο συγκεκριμένο έργο της AGATHA CHRISTIE

Αναφέρουμε τις παραγωγές:

 • 1945  "AND THEN THERE WERE NONE" Η πρώτη δημιουργία του μεγάλου Γάλλου σκηνοθέτη RENE CLAIR με Σεναριακή διασκευή από τον DUDLEY NICHOLS

 • 1965  "TEN LITTLE INDIANS" Η Αμερικάνικη έκδοση του GEORGE POLLOCK με Σεναριακές διασκευές των: PETER YELDHAM, HARRY ALAN TOWERS

 • 1974 "ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ" πρωτότυπος τίτλος:  "EIN UNBEKANNTER RECHNET AB" Μια διεθνής παραγωγή με Γερμανικό χρώμα του Σκηνοθέτη PETER COLLINSON και Σεναριακές διασκευές των ERICH KROHNKE, ENRICH LLOVET, HARY ALAN TOWERS

 • 2015 "AND THEN THERE WERE NONE" σε Τηλεοπτική μίνι σειρά σε Σκηνοθεσία των:  BASI AKPABIO,  REBECCA KEANE, CRAIG VIVEIROS

Όλες οι παραπάνω Κινηματογραφικές δημιουργίες ήταν εξαιρετικά αξιόλογες και έδωσαν το δικό τους στίγμα και τη δική τους "εκδοχή" στο θρυλικό Μυθιστόρημα της μεγάλης δραματουργού.

ΟΜΩΣ, καμία από τις ανωτέρω Κινηματογραφικές ταινιές-δημιουργίες δεν "πάτησε" απόλυτα πάνω στο πρωτότυπο μυθιστόρημα.
Μάλιστα η εξέλιξή του και κύρια η τελική του εξέλιξη και η κορύφωσή του αλλάχτηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να έχει αναιρεθεί ολοκληρωτικά στο τελικό αποτέλεσμα η φύση του μυθιστορήματος.

Έψαξα καλά όλον αυτόν τον καιρό και κατάφερα να βρω την ΜΟΝΑΔΙΚΗ μεγάλη Κινηματογραφική δημιουργία, που σεβάστηκε ΑΠΟΛΥΤΑ το Βιβλίο, από το άνοιγμά του, τους διαλόγους του, τα πρόσωπά του, μέχρι το τραγικό του φινάλε και τη μεγάλη του αποκάλυψη.

Σε γενική ΚΑΤΑΠΛΗΞΗ η μοναδική αυτή ταινία ήταν

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Γυρίστηκε το 1987 στην Οδησσό της Ουκρανίας και είχε τον πρωτότυπο τίτλο:


"DESYAT NEGRITYAT"


"ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ"
Το ΣΕΝΑΡΙΟ και η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ είναι του ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

STANISLAV GOVORUKHIN

Αυτήν την συγκλονιστική ταινία, φίλες και φίλοι, θα σας παρουσιάσω σήμερα, ως την ΜΟΝΑΔΙΚΗ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ παρουσίαση του θρυλικού μυθιστορήματος της AGATHA CHRISTIE


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  STANISLAV GOVORUKHIN

ΜΟΥΣΙΚΗ:  NIKOLAJ KORNDORF

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  GENNADI ENGSTREM

FILM EDITING:  VALENTINA OLEJNIK

DECORATION:  VALENTINA ZASTJEVA

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  NATALYA KHARNAS


Μέσα σε μια συγκλονιστική φυσική ατμόσφαιρα που αναπαράγει η απομόνωση και η αγριάδα του περιβόητου "Νησιού των Νέγρων" όπου ο διαβόητος MR. OWENS καλεί διαλεγμένα έναν προς έναν τους επισκέπτες του, η ταινία έχει την συγκλονιστική ικανότητα να δένει τις εξωτερικές της σκηνές με τα εσωτερικά κλειστά δρώμενα
Με μια γεμάτη εκπληκτική Σκηνοθεσία ο STANISLAV GOVORUKHIN κατορθώνει να συνδέσει με τρόπο μαεστρικό: 
 • την εξωτερική απόλυτα αγριάδα της φύσης
 • το κλίμα απομόνωσης των ενοίκων της έπαυλης στο Νησί των Νέγρων
 • το κλασικό Βρετανικό Βικτωριανό εσωτερικό διάκοσμο του χώρου
 • τους ανθρώπινους χαρακτήρες που αλληλεπιδρούν σε μια κούρσα θανάτου και επιβίωσης
Μια ΜΟΥΣΙΚΗ άριστη, που με το βαρύ της τόνο και ύφος σου μεταφέρει άμεσα το νοηματικό βάρος του βιβλίου που βλέπεις στην Οθόνη.

Mια ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ πραγματικά εξαιρετική με χρώμα έντονο είτε σκοτεινό στο ημίφως της νύχτας είτε στο χλωμό φως μιας μέρας που βιώνει την κακοκαιρία και την απομόνωση.

Το ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ είναι τέτοιο, που, ακολουθώντας κατά γράμμα τις σελίδες του Βιβλίου, κάνει τις αντίστοιχες χρονικές αναδρομές, ανοίγει flash back "παράθυρα" στον χρόνο, για να μπορέσει ο θεατής να "δει" το επίμαχο παρελθόν κάθε προσκεκλημένου στο σπίτι.

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣALEKSANDR KAYDANOVSKIY στο ρόλο του CAPTAIN PHILIP LOMBARD


TATIANA DRUBICH στο ρόλο της νεαρής VERA CLAYTHORNE


LUDMILA MAKSAKOVA στο ρόλο της EMILY BRENT


ANATOLY ROMASHIN στο ρόλο του DOCTOR ARMSTRONG


VLADIMIR ZELDIN στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ LAWRENCE WARGRAVE


MIKHAIL GLUZSKY στο ρόλο του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ MACARTHUR


ALEXEI ZHARKOV στο ρόλο του WILLIAM BLORE


ALEXANDER ABDULOV στο ρόλο του ANTHONY MARSTON


IRINA TERESHCHENKO στο ρόλο της ETHEL ROGERS


ALEXEI ZOLOTNITSKY στο ρόλο του THOMAS ROGERSΤόσο οι εξωτερικές σκηνές του έργου, όσο και οι εσωτερικές έχουν την ίδια βαρυσήμαντη αντιμετώπιση και την ίδια ποιότητα.
Οι εξωτερικές σκηνές είναι αρκετές, καθώς εκεί έξω διαδραματίζονται σοβαρά γεγονότα στην εξέλιξη του μυθιστορήματος και φυσικά της ταινίας, όπως επίσης και τα τεκταινόμενα εκτός μεταφέρονται με μοναδικό τρόπο στα εντός χώρου δρώμενα.


Με την άφιξη του μικρού πλοιάριου στην περιβόητη "Νήσο των Νέγρων" ο θεατής αντιλαμβάνεται το σφίξιμο και την εμφάνιση της πρώτης αγωνίας.
Ένα μέρος αφιλόξενο, κακοτράχαλο, παράξενο, με ένα σπίτι στην κυριολεξία να "κρέμεται" στο πουθενά φορτώνοντας με την αντίστοιχη ψυχολογία τον θεατή.


Οι επιλογές του χώρου και το ντεκόρ στις εξωτερικές σκηνές είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Η Ανταριασμένη φύση, η θάλασσα που λυσσομανά, ο αγέρας που σαρώνει, η αίσθηση της απομόνωσης και ο ΘΑΝΑΤΟΣ που παραμονεύει παντού αρχίζει να ντύνει την ταινία με το αίσθημα του τρόμου που φωλιάζει μέσα σε κάθε θαμώνα-προσκεκλημένο.


Και εκεί σύμφωνα με την απαγγελία κατηγοριών από τον μυστηριώδη Mr. Owens ξεκινάει να διαπλέκεται το μυστήριο και το παρελθόν σε έναν προς έναν τους καλεσμένους.

Αγωνία, Μοιραία πορεία, φόβος. Και ο φόβος φέρνει τον πανικό. Και ο πανικός αποσυνθέτει τον ανθρώπινο περίγυρο και μεταβάλλει το περιβάλλον της σχέσης των θαμώνων σε μια άγρια ανθρωποφαγία όπου η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών και το αλληλοφάγωμα στήνει ένα σκηνικό τρόμου.
Η Εμπιστοσύνη διαλύεται, η υποψία φωλιάζει στις καρδιές τους. Τα βλέμματα γίνονται σκοτεινά, απελπισμένα, τρομαγμένα. Οι συμπεριφορές γίνονται επιθετικές.
ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Οι συγκεκριμένοι Σοβιετικοί Ηθοποιοί, φυσικά είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Αυτό όμως δεν τους μειώνει την συγκλονιστική τους ερμηνεία στην πορεία της ταινίας.

Κάθε ηθοποιός, εκτελεί και ερμηνεύει το ρόλο του με προσφορά του εαυτού του.
Σαν να είναι εκεί, σαν να το ζει.
Δεν έχει νόημα να σταθούμε αναλυτικά σε έναν-έναν από τους ηθοποιούς που ερμηνεύουν την ταινία.
Βέβαια, εκ του έργου, ορισμένων οι ρόλοι έχουν μεγαλύτερο πέρασμα καθώς ...λιγοστεύουν στην πορεία αλλά αυτό δεν αναιρεί την απόδοσή τους.

Όλοι είναι εντυπωσιακοί και όλοι βγάζουν αυτό που εκφράζουν

O VLADIMIR ZELDIN στο ρόλο του Δικαστή WARGRAVE, επιβλητικός, μυστηριώδης και στο τέλος συγκλονιστικόςΗ TATIANA DRUBICH κατέχει εξέχοντα ρόλο σε όλο το έργο μέχρι το τέλος, ερμηνεύοντας με τρόπο εκρηκτικό την νεαρή VERA CLAYTHORN


O ANATOLY ROMASHIN στο ρόλο του DOCTOR ARMSTRONG
Έξοχος. Πραγματικά έξοχος. Που να σταθείς και τι να σημειώσεις από την ερμηνεία του


Οι δύο δυναμικοί άντρες της ομάδας, ο ALEKSANDR KAYDANOVSKIY στο ρόλο του PHILIP LOMBARD και ο ALEXEI ZHARKOV στο ρόλο του WILLIAM BLORE, απόλυτη επιτυχία στους ρόλους που ερμηνεύουν.


Όπως επίσης και οι άλλοι συντελεστές


MIKHAIL GLUZSKY στο ρόλο του στρατηγού MACARTHUR


και το ζευγάρι που υποδύεται τον THOMAS & ETHEL ROGERS πολύ καλοί επίσης.

Κατ τώρα ένα παράδοξο: ο Ηθοποιός VLADIMIR ZELDIN, που ερμηνεύει τον ρόλο του Δικαστή WARGRAVE, είναι ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ καθώς στις 29/1/2015 συμπλήρωσε τα 100 του χρόνια (!!!).

Φίλες και Φίλοι
η ταινία αυτή είναι ένα Κινηματογραφικό διαμάντι.
Είναι μια παραγωγή που είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που σεβάστηκε το μεγάλο πνευματικό δημιούργημα της AGATHA CHRISTIE και το παρουσίασε όπως ακριβώς γράφτηκε, χωρίς φτιασιδώματα και happy ends που γελοιοποιούν το έργο.
Αξίζει άπλετα και ανεπιφύλακτα μια θέση στις επιλογές σας αν μπορέσετε και ξεπεράσετε το πρόβλημα με τους Αγγλικούς υπότιτλους.
Η Ταινία υπάρχει στο you tube και για όλους τους τολμηρούς είναι στη διάθεσή τους.

"ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ"
λοιπόν, ένα δημιούργημα που ακτινογραφεί την ανθρώπινη ψυχή και τα σκοτάδια της με τον μοναδικό τρόπο που η "Βασίλισσα" του Εγκλήματος μπορεί.
Και μια ταινία που θα σας ολοκληρώσει την άποψή σας για το βιβλίο.
Σχόλια

 1. Από τις καλύτερες παρουσιάσεις σου αυτή, Γιάννη! Μπράβο σου!
  Δυστυχώς ή, τελικά, ευτυχώς, δεν έχω δει καμιά ταινία, παρά μόνο μια εκδοχή του έργου στο Θεάτρο της Δευτέρας. Και σίγουρα δυστυχώς δεν έχω διαβάσει το βιβλίο.
  Θα ψάξω οπωσδήποτε την ταινία, αλλά θα βάλω στο πρόγραμμα και το βιβλίο.
  Καλό σου βράδυ, συνέχισε έτσι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ Αλεξάνδρα μου για τα λόγια σου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε. Το βιβλίο της Agatha με το θεατρίκο δεν έχουν σχέση στην πορεία της κορύφωσης. Η Ταινία η συγκεκριμένη είναι πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου θέματος. Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για μια ακόμα φορά καλή μου.

   Διαγραφή
 2. Δέκα μικροί νέγροι, δεν τοχω δει στον κιν/φο, μόνον στον θέατρο στην τηλεωραση το έχω δει... με ένα τέλος απρόβλεπτο!!!!!!!!!!!!!!
  καλά να είσαι Γιάννη, λόγω άλλων ιντερνετικών ασχολιών, αργώ να περάσω από εδώ...
  τα λέμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά Λαμπρινή μου και να μην αγχώνεσαι για τις επισκέψεις σου. Εδώ είμαστε και δεν μας κυνηγάει κανείς. Το έργο είναι συγκλονιστικό και πατάει πάνω στο βιβλίο. Το θεατρικό αλλάζει παντελώς το φινάλε του έργου. Καλή συνέχεια να έχεις.

   Διαγραφή
 3. μου αρεσουν πολυ αυτου του ειδους οι ιστοριες, η ατμοσφαιρα, τα ρουχα και η εποχη
  ανυπομονω
  ευχαριστουμε πολυ για τα οσα μοιραζεσαι με τοσο ωραιο τροπο μαζι μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ ευχαριστώ Κική μου που είστε εδώ με την αγάπη, το χρόνο και την άποψή σας. Λατρεύω και εγώ τέτοια θέματα όπως και εσύ.
   Καλή συνέχεια να έχεις καλή μου.

   Διαγραφή
 4. Πρέπει να το έχω δει παλιά, ίσως στο "Θέατρο της Δευτέρας".
  Τα αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά για να το δω με αγγλικούς υπότιτλους. Μάλλον θα το ξαναθυμηθώ στην ελληνική του έκδοση που όπως λες δεν είναι πιστή (δεν το γνώριζα).
  Εξαιρετική πάντως η επιλογή σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέτρο καλησπέρα. Να το δεις στο Θέατρο της Δευτέρας αλλά να ξέρεις ότι το φινάλε εκεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό του βιβλίου έτσι ; Πάντως και το θεατρικό είναι πολύ καλό. Αν το δεις μπορώ να σου πω το φινάλε του βιβλίου. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Όμορφο Σαββατόβραδο.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

"Η ΦΟΝΙΣΣΑ" της Εύας Νάθενα-ένα ακόμα κόσμημα για τον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο

BERNARD HILL: O βασιλιάς Θέοντεν κίνησε για τους "Αθάνατους τόπους"