ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ-ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ: "ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ"

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
Καθώς ο Αύγουστος γέρνει στο να μας αποχαιρετίσει σιγά-σιγά και η τελευταία μεγάλη
βδομάδα των καλοκαιρινών διακοπών (για όσους τα κατάφεραν-και καλά έκαναν), οδεύει στο τέλος της, επανερχόμαστε στον Ελληνικό Κινηματογράφο και μάλιστα σε κάτι πολύ "δυνατό",
σε μια ιστορική χαρακτηριστική Κωμωδία Χαρακτήρων του αλησμόνητου

ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

Το συγκεκριμένο θεατρικό του έργο, αποτελεί σταθμό ....Ελληνικής χαρακτηριστικής ηθογραφίας, και είχε, ως εκ τούτου, τεράστια επιτυχία τόσο στο ΘΕΑΤΡΟ όσο και στον Κινηματογράφο

"ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ"


Το συγκεκριμένο ανέβηκε δύο φορές στον Ελληνικό Κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία.

Την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, το 1952 σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ και ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
με ερμηνεία του μεγάλου μας θεατράνθρωπου

ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στον κύριο ρόλο.

Από κοντά του οι:  ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΛΙΑΝΑ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ


Εμείς εδώ σήμερα θα σταθούμε στην Δεύτερη έκδοση της ταινίας, που γυρίστηκε 17 χρόνια μετά, το 1969 και παρέμεινε, λόγω και της τεράστιας επιτυχίας της, ως πιο γνωστή στο ευρύτερο Ελληνικό Κοινό.

Αυτή τη φορά την ταινία Σκηνοθέτησε ο μεγάλος

ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ

σε Σενάριο του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

στο Μοντάζ ήταν ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

στην Κινηματογράφιση ο ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ

στη Μουσική ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ 


Εδώ, αυτή τη φορά, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ .....αλλάζει ρόλο και από ...ένας από τους δύο υποψήφιους εραστές της νεαρής ανηψιάς, μετατρέπεται στον ....ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑ της ταινίας και του έργου, υποδυόμενος τον ορμητικό, ασυγκράτητο, ιδιότροπο Θείο ΝΙΚΟ ΜΑΡΟΥΛΗ.

Ένας ρόλος σταθμός για τον μεγάλο μας Ηθοποιό, μια ερμηνεία που, κατά τη γνώμη μου, μαζί με τον "ΑΧΟΡΤΑΓΟ" την θεωρώ ως τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές του στιγμές στην Κινηματογραφική του ιστορία.


Στην έκδοση αυτή της ταινίας επίσης είχαμε την ευλογία να έχουμε έναν Υποστηρικτικό ρόλο που είναι εκπληκτικός.....!

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ, αυτός ο μεγάλος ρολίστας, εδώ ερμηνεύει τον Περικλή, σκορπώντας γύρω του γέλιο μέχρι δακρύων, δίνοντας μαθήματα υποκριτικής.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Πάμε να δούμε το σύνολο των ερμηνειών εδώ:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ στο ρόλο του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ στο ρόλο της ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΑΡΟΥΛΗ

ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ στο ρόλο της ανηψιάς ΚΑΙΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ στο ρόλο του ΠΕΡΙΚΛΗ

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ στο ρόλο του ΚΩΣΤΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ στο ρόλο του ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΙΜΟΝΗ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ


ΤΟ ΘΕΜΑ

Για να ξαναθυμηθούμε το θέμα της ταινίας.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ είναι ένας κλασικός γκρινιάρης ιδιότροπος Θείος που, χωρίς παιδιά, φιλοξενεί στο σπιτικό του με τη γυναίκα του Ουρανία, την νεαρή όμορφη ανηψιά τους, ΚΑΙΤΗ.
Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ στο άμεσο επαγγελματικό του περιβάλλον συνεργάζεται με τον νεαρό και όμορφο ΚΩΣΤΑ, ο οποίος δεν είναι καθόλου αδιάφορος για την ΚΑΙΤΗ αλλά και τον ΠΕΡΙΚΛΗ, έναν "φευγάτο" συμπαθητικό τύπο, ο οποίος είτε θα ανακαλύπτει τον .....πεθαμένο Πατέρα του σε ....μετεμψύχωση σε έναν .....Γάτο προκαλώντας ....αφάνταστο σοκ στο αφεντικό του, είτε θα ανακαλύπτει .....διαβάζοντας τους νόμους της .....Φυσικής.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ τύπος απίστευτης γκρίνιας, ιδιοτροπίας, ένα κλασικό .....στραβόξυλο με όλη τη σημασία της λέξης, πλην όμως ανθρώπου με πολύ ζεστή κατά βάθος καρδιά και εντιμότητα, προσπαθεί να ......χειριστεί το ...φλέρτ της ανηψιάς του Καίτης τόσο με τον ΚΩΣΤΑ, όσο και με έναν νεαρό, τον ΠΕΤΡΟ, ανάμεσα στους οποίους προσπαθεί να κατασταλάξει ερωτικά.

Ο Θείος μετατρέπεται σε πραγματικό ....."φουρνέλο" θυμού σαν ανακαλύπτει το παιχνίδισμα της ανηψιάς του μέχρι η όλη ιστορία να κατασταλάξει κάπου προκαλώντας απέραντα ....βάσανα και τη δύσμοιρη τη γυναίκα του Ουρανία, η οποία προσπαθεί να τον ....ανεχτεί.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ παραδίδει μάθημα υποκριτικής στο "ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ"......!
Ερμηνεία που άφησε εποχή τόσο στον Κινηματογράφο όσο και στο θέατρο.
Ο εκλεκτός μας Ηθοποιός "το έχει"......! και το δίνει μάλιστα απόλυτα.....!
Αυτό ακριβώς που είναι ένα κλασικό έντιμο, καλοκάγαθο πριν στριμμένο ....στραβόξυλο.....!
Οι εκρήξεις του είναι χαρακτηριστικές και τόσο εκφραστικές που πλέον ο Γκιωνάκης δεν παίζει αλλά ...ζει το ρόλο του.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ είναι, όπως είπαμε εκπληκτικός στο ρόλο του ....φευγάτου Περικλή.
Κάποιες ατάκες και στιγμές των εκρήξεών του άφησαν εποχή.
Ο ....Θρήνος του για τον .....Γάτο που όντας .....Πατέρας του και χάθηκε και η ....ανακατωσούρα του σαν αντιλαμβάνεται ότι η Γη .....γυρίζει, είναι μοναδικοί.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ, αυτό ακριβώς που πρέπει με τρόπο μοναδικά αξιόπιστο. Η Ελληνίδα σύζυγος που έχει την .....ευτυχία να ζει δίπλα σε ένα ....στραβόξυλο.

Η ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ, γλυκύτατη, πολύ όμορφη και πειστική στο ρόλο της όπως πρέπει.

Οι δύο επίδοξοι γαμπροί, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ και ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ επίσης στο ύψος των περιστάσεων, με τον πρώτο, να είναι, λόγω πείρας, πιο "άνετος" στο χειρισμό του ρόλο του.
Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι το ...θρυλικό "ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ".
Μια ΚΩΜΩΔΙΑ που θεωρείται "εργαλείο σπουδής" πάνω στο είδος της, που είναι μοναδική στην ανάδειξη συγκεκριμένων χαρακτήρων, από αυτούς που ο μοναδικός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ μπορούσε να το κάνει συγγραφικά.

Ας ακούσουμε τον ΜΙΧΑΛΗ ΒΙΟΛΑΡΗ σε ένα μουσικό στιγμιότυπο της ταινίαςΚαι φυσικά ποιος δεν θυμάται τους IDOLS στις χρυσές τους στιγμές σε ένα τραγούδι απ την ταινίαΚαι εδώ κάτι μοναδικό να σας ανεβάσει το κέφι:
Όλες οι ατάκες του ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑ στην ταινία


Σχόλια

 1. θα ήθελα να έβλεπα τον Αργυρόπουλο... αλλά δεν έτυχε... και.. ο Γκιωνάκης... κορυφαίος, όπως κι όλοι οι συντελεστές... Χρειαζόμαστε και νεώτερες Ελληνικές ταινίες, φίλε... !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σου Λαμπρινή μου. Υπάρχει κανονικά διαθέσιμη η πρώτη έκδοση της ταινία του 1952 με τον μεγάλο Βασίλη Αργυρόπουλο στο you tube, μπορείς να τη δεις.
   Όσο για τις νεώτερες ταινίες εκεί ναι, θέλει και εκεί δουλειά συμφωνώ.
   Καλό απόγευμα να έχεις.

   Διαγραφή
 2. Η τριάδα του ελληνικού κινηματογράφου που αντιπαθώ! Σαν ανθρώπους εννοώ γιατί το ταλέντο τους ήταν σπουδαίο. Την έχω αδικήσει αυτήν την ταινία δεν την έχω παρακολουθήσει με προσοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν εννοείς "τριάδα" να φανταστώ ; Γκιωνάκη ; Μπάρκουλη ; κάποιον από τους πρωταγωνιστές ή τους συντελεστές ; Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αν δεν μου πεις.
   Το ότι την έχεις αδικήσει αναιρείται εύκολα στην πράξη, να την δεις, το αξίζει πραγματικά. Θεωρείται με το "Ένας βλάκας και μισός", το "Ξύπνα Βασίλη", και τον "Αχόρταγο", εμβληματικές κωμωδίες χαρακτήρων.
   Ευχαριστώ κορίτσι μου για το πέρασμά σου.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"CONTRATIEMPO" Κάθε Ιστορία έχει δύο πλευρές. Η αλήθεια μόνο Μία.

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir

Τζένη Καρέζη: 84 Χρόνια από την Γέννησή της.