ALAIN DELON: Κινηματογραφικοί θρύλοι του 20ου αιώνα


Φίλες και Φίλοι, σήμερα το CINEFIL μπαίνει στο ώριμο Φθινόπωρο , στον Οκτώβρη, ανοίγοντας το Ημερολόγιο
των Κινηματογραφικών Θρυλικών μορφών του 20ου αιώνα και πάλι.
Το ξεφύλλισμα θα σταματήσει στο χρόνο κάπου στις δεκαετίες του 1950 και μετέπειτα.....

Κάπου με άρωμα από Γαλλικό Κινηματογράφο, μια εκφραστική Αντρική Μορφή έρχεται να εισβάλλει στο Κινηματογραφικό στερέωμα, να καταξιωθεί, να ανέβει τα σκαλιά της διάκρισης και της δόξας και στο τέλος να λάμψει στο μεσουράνημά του.
Ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ένας ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ, ένας ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ φάρος, μια ΜΕΓΑΛΗ και πολύπλευρη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
Κυρίες και Κύριοι.....

ALAIN DELON




Όπως γίνεται πάντα στις περιπτώσεις των "μύθων" της Τέχνης και κύρια αυτής του Κινηματογράφου και Θεάτρου,
τα "είδωλα" μένουν αποτυπωμένα στο χρόνο κουβαλώντας πίσω τους το όμορφο και λαμπερό σύννεφο που τυλίχτηκε στο διάβα της καλλιτεχνικής αλλά και προσωπικής τους ζωής.
Ο ALAIN DELON έγινε "μύθος", όπως και άλλοι εξέχοντες συνάδελφοί του, σημάδεψαν την Ευρωπαϊκή και όχι μόνο Κινηματογραφική ιστορία, έγιναν "σύμβολα ΓΟΗΤΕΙΑΣ" και ΕΡΩΤΙΣΜΟΥ που στο πέρασμά τους πρόσφεραν απλόχερα ένα άρωμα
"τύπου", έκφρασης και ονόματος.
Πάμε να ξεφυλλίσουμε, όσο μπορούμε δηλαδή, το "κουβάρι" του μεγάλου Ηθοποιού, γεγονός. αντιλαμβάνεστε, εξαιρετικά δύσκολο καθώς ο ALAIN DELON δεν ήταν απλά ένας μεγάλος ηθοποιός αλλά και μια φωτογραφία που ζέσταινε άπειρα μαξιλάρια σε ταξίδια ύπνου και ονείρων τα βράδια.


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ALAIN FABIEN MAURICE MARCEL DELON

Γεννημένος στις 8 ΝΟΕΜΒΡΗ 1935 στo SCEAUX, HAUTES-DE-SEINE στη ΓΑΛΛΙΑ
Διατηρεί δύο υπηκοότητες, αυτή του Γάλλου και αυτή του Ελβετού πολίτη από το 1999.
Η Εκτίναξή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα ήταν πρώιμη στην ηλικία των 23 ετών όπου έφτασε να συγκρίνεται επάξια με Γάλλους Ηθοποιούς όπως οι GERARD PHILIPE & JEAN MARAIS και να ταυτίζεται σαν πρότυπο με την θρυλική μορφή του JAMES DEAN.
Πολλοί, κάνοντας τη σχετική αναφορά στο αντρικό φύλο, μάλιστα τον αποκάλεσαν ως την ΑΝΤΡΙΚΗ BRIGITTE BARDOT.
O ALAIN DELON συνεργάστηκε με πολύ μεγάλο αριθμό ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ του Κινηματογράφου όπως οι:
LUCHINO VISCONTI, JEAN LUC GODARD, JEAN PIERRE MELVILLE, MECHELANGELO ANTONIONI, LOUIS MALLE
Ονόματα, που όπως καταλαβαίνετε, σε πιάνει δέος από το ειδικό βάρος που κουβαλούν.




ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο DELON γεννήθηκε σε ένα προάστια του ΠΑΡΙΣΙΟΥ. Οι γονείς του, EDITH & FABIEN DELON, χώρισαν νωρίς, όταν ο DELON ήταν στην ηλικία των 4 μόλις ετών. Και οι δύο έκαναν επόμενους γάμους και έτσι ο DELON απέκτησς μια ετεροθαλή αδελφή και δύο ετεροθαλείς αδελφούς.
Η Γιαγιά του ήταν από την ΚΟΡΣΙΚΗ. Τον έστειλαν σε ένα Καθολικό σχολείο από το οποίο, όπως και από πολλά άλλα αποβλήθηκε λόγω ασυνήθιστης συμπεριφοράς καθώς η παιδική του ηλικία ήταν θυελλώδης.
Στα 14 του ο DELON άφησε το σχολείο και δούλεψε ένα σύντομο διάστημα στο Χασάπικο του Πατριού του. Στα 17 του μπήκε στη λίστα του Γαλλικού ναυτικού και στα 1953-54 υπηρέτησε στην Ινδοκίνα στον πρώτο Πόλεμο στο Βιετνάμ.
Και στο Ναυτικό η θητεία του υπήρξε θορυβώδης και γεμάτη ποινές. Έτσι το 1956 αποστρατεύτηκε από το στρατό και επέστρεψε στη Γαλλία. Σε άθλια οικονομική κατάσταση άρχισε να κάνει ότι δουλειά έπεφτε μπροστά του. Σερβιτόρος, μεταφορέας, γραμματέας, υπάλληλος πωλήσεων. Την εποχή εκείνη γνωρίστηκε με την Ηθοποιό BRIGITTE AUBER με την οποία πήγε ένα ταξίδι στις ΚΑΝΝΕΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ, εκεί όπου και θα ξεκινούσε η διάσημη και μεγάλη του καριέρα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στις ΚΑΝΝΕΣ ο DELON πέρασε από συνέντευξη με τον  μεγάλο παραγωγό DAVID SELZNICK. Αμέσως του πρότεινε ένα συμβόλαιο με την προϋπόθεση να μάθει Αγγλικά. Ο Delon επέστρεψε στο Παρίσι ξεκινώντας εντατικά μαθήματα αλλά όταν συναντήθηκε με το ΓΑΛΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ YVES ALLIGRET πείστηκε να αλλάξει γνώμη και να ξεκινήσει την καριέρα του παραμένοντας στη ΓΑΛΛΙΑ. Ο SELZNICK επέτρεψε στον DELON να ακυρώσει το συμβόλαιο και έτσι ο DELON ξεκινάει την πορεία του στον Κινηματογράφο στο Αστυνομικό δράμα του YVES ALLIGRET  
"QUAND LA FEMME S' EN MIKLE" (WHEN THE WOMAN BUTTS IN).



Ετσι, στις 15/11/1957, σε ηλικία 22 ετών, ένα πανέμορφο, καθάριο πρόσωπο με υπέροχα μάτια, μπήκε στον κόσμο του Κινηματογράφου...
Στη συνέχεια ο DELON πρωταγωνιστεί στην comedy του MICHEL BOISROND  "FAIBLES FEMMES" το 1959 με την πασίγνωστη MYLENE DEMONGEOT & τον PASCAL PETIT.
Το φιλμ πέρασε στις ΗΠΑ, από τα πρώτα φιλμς που μπήκαν στο Αμερικάνικο κοινό όπου και από εκεί ξεκινάει μια πελώρια επιτυχία.







Η Δεκαετία του 1960 ξεκινάει ανοδικά, με το αστυνομικό θρίλλερ του RENE CLEMENT  "PLEIN SOLEIL" (PURPLE NOON) στο οποίο και πρωταγωνιστεί με τoν MAURICE RENET & την MARIE LAFORET. Η ταινία κερδίζει ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ FESTIVAL EDGAR ALAN POE 1962




Το 1960 έρχεται η πρώτη θριαμβική στιγμή για τον ALAIN DELON.
Πρωταγωνιστεί σε μια θρυλική ταινία, το δράμα του μεγάλου LUCHINO VISCONTI  "Ο ΡΟΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ".
Δίπλα του οι μεγάλοι:  RENATO SALVATORE & ANNIE GIRARDOT
Η Ταινία σαρώνει στα παγκόσμια φεστιβάλ με 10 διεθνή μεγάλα βραβεία





Στην ταινία επίσης υπάρχει μεγάλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
Παίζει η μεγάλη ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ καθώς και ο ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

Οι κριτικοί ανά τον κόσμο υποχέχτηκαν την ερμηνεία του DELON στην ταινία με τις καλύτερες αποδοχές και σχόλια βάζοντας ένα ακόμα σκαλί για την περαιτέρω άνοδό του.

Η ΑΝΟΔΟΣ και η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Ο ALAIN DELON διαβαίνει τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 με άλματα στον παγκόσμιο Κινηματογράφο, δίπλα σε όλα τα μεγάλα ονόματα του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου εκείνης της εποχής καθώς και των δημιουργών.
Το 1963 συναντιέται ξανά με τον LUCHINO VISCONTI στο θρυλικό του δράμα
"IL GATTOPARDO"
O DELON πρωταγωνιστεί μαζί με τους BURT LANCASTER, CLAUDIA CARDINALE σε μια ταινία που σάρωσε τα διεθνή βραβεία και δρώμενα. Υποψήφια για OSCAR, τιμήθηκε με 10 διεθνή βραβεία, εκ των οποίων ο ALAIN DELON κερδίζει τη ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ πρωτοεμφανιζόμενου νεοϋποσχόμενου Ηθοποιού






Εξαίρετη ταινία εποχής, με σκηνικά και κοστούμια να μοιάζουν σαν έναν απέραντο καμβά ζωγραφικής, οι μεγάλοι Ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και ο DELON αρχίζει να κατακτά τις γυναικείες καρδιές χωρίς σταματημό ή φραγμό.


Ένας ακόμα μεγάλος Σκηνοθέτης του Γαλλικού Κινηματογράφου, ο JEAN PIERRE MELVILLEδίνει στον ALAIN DELON την εποχή εκείνη τρεις σπουδαίες ταινίες.
Το 1970 το Αστυνομικό θρίλλερ "LE CIRCLE ROUGE" με τους BOURVIL & GIAN MARIA VOLONTE
Το 1967 επίσης το Αστυνομικό δράμα "THE SAMURAI" με την NATHALIE DELON & FRANCOIS PERIER
Το 1972 στο Αστυνομικό θρίλλερ δράσης  "UN FLIC"  με τους RICHARD GRENNA, CATHERINE DENEUVE











O ALAIN DELON πλέον έχει πλάσει το δικό του Κινηματογραφικό είδωλο στον κόσμο της Τέχνης. Το δικό του προσωπικό πρότυπο, το δικό του χαρακτήρα και στυλ που είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό και ασύγκριτο.





Το 1964 ο ALAIN DELON ξεκινά μια εταιρεία ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, την DELBEAU PRODUCTION με τον GEORGES BEAUME.
Γύρισαν μαζί την ταινία "L' INSOUMIS" και στη συνέχεια ο DELON συνεχίζει μόνος του τη δική του παραγωγή με την εταιρεία
ADEL με πρώτη δημιουργία την ταινία "JEFF" , ένα αστυνομικό δράμα το 1969, που σκηνοθέτησε ο JEAN HERMAN. Εκτός του ίδιου του DELON πρωταγωνίστησαν η μεγάλη MIREILLE DARC και ο GEORGES ROUQUIERR



Το 1974 έρχεται ένας ακόμα μεγάλος και χαρακτηριστικός θρίαμβος. Ο JACQUES DERAYσκηνοθετεί την Αστυνομική περιπέτεια
"BORSALINO AND CO"
RICCARDO CUCCIOLLA & DANIEL IVERNEL




Η Ταινία γίνεται μια από τις πλέον ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του Γαλλικού Κινηματογράφου.
Στα 1973 έχουμε και ένα δείγμα του ταλέντου στο τραγούδι καθώς ηχογραφεί το "PAROLES-PAROLES" μια Γαλλική έκδοση του Ιταλικού λαϊκού τραγουδιού PAROLE-PAROLΕ μαζί με την DALIDA.
Το 1976 έρχεται μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ για τον ίδιο. Κερδίζει το μεγάλο ΒΡΑΒΕΙΟ CESAR για την ερμηνεία του, στο αστυνομικό δράμα μυστηρίου του JOSEPH LOSEY  "MONSIEUR KLEIN"
O DELON λάμπει στο πλάι της JEANNE MOREAU και τον FRANCINE BERGE





Η Ίδια διάκριση με το ΒΡΑΒΕΙΟ CESAR έρχεται για τον μεγάλο Ηθοποιό και το 1984 με το δράμα του BERTRAND BLIER  "NOTRE HISTOIRE" όπου πρωταγωνίστησε με την NATHALIE BAYE & τον GERARD DARMON







ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1990 και πέρα....
Ο DELON έχοντας πλέον ωριμάσει και ήδη καταξιωθεί στο παγκόσμιο Κινηματογραφικό στερέωμα συνεχίζει τη δουλειά του και τις εξαίρετες εμφανίσεις του και στις νεώτερες δεκαετίες που ξεκινούν στα 1990
Το 1990 λοιπόν ο DELON συναντιέται με τον Γίγαντα του παγκόσμιου Κινηματογράφου, τονJEAN LUC GODARD, το τρομερό "παιδί" του Γαλλικού Κινηματογράφου, στο δράμα
"NOUVELLE VAGUE"
με την DOMIZIANA GIORDANO και τον JACQUES DACQMINE





Ο Τελευταίος μεγάλος ρόλος του DELON είναι στην ταινία του PATRICE LECONTE  "UNE CHANCE SUR DEUX" το 1998
Μια comedy δράσης στην οποία συναντάται με τον JEAN PAUL BELMONDO και την VANESSA PARADIS




Μεγάλες επίσης Κινηματογραφικές στιγμές για τον μεγάλο Ηθοποιό ήταν:
Το 1973 στο υπέροχο αστυνομικό δράμα του JOSE GIOVANNI  "DEUX HOMMES DANS LE VILLE"
με τον εκπληκτικό JEAN GABIN



Το 1969 στη θρυλική "ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΙΚΕΛΩΝ", το κλασικό αστυνομικό δράμα του HENRI VERNEUIL
Έπαιξε με τους LINO VENTURA & JEAN GABIN & IRINA DEMICK
Εκπληκτική ταινία που άφησε τη δική της εποχή



Το 1969 επίσης μια υπέροχη ταινία του JACQUES DERAY  "LA PISCINE", επίσης αστυνομικό δράμα με την εκτυφλωτική ROMY SCHNEIDER και τον MAURICE RENET σε ένα ερωτικό τρίγωνο γεμάτο φωτιά






Το 1968 ένα ακόμα Κινηματογραφικό αριστούργημα, στο οποίο ο ALAIN DELON αποθέτει απόλυτα την ερμηνευτική του σφραγίδα.
Η Περιπέτεια του JEAN HERMAN   "ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ" όπου συμπρωταγωνιστεί με τον έξοχοCHARLES BRONSON σε ένα χαρακτηριστικό δράμα




Το 1973 πρωταγωνιστεί στο έξοχο δράμα του JEAN CHAPOT   "LES GRANGES BRULEES"
με τη μεγάλη SIMONE SIGNORET & τον PAUL CRAUCHET





Το 1997, ο ALAIN DELON ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ενεργή δράση αλλά περιστασιακά αποδέχεται ρόλους.

ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Μεγάλος Ηθοποιός έχει στο ιστορικό του 95 συμμετοχές σε Κινηματογραφικές ταινίες με τελευταία εμφάνιση το 2012
Σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ έχει 27 ταινίες, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός
Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει σενάρια για 10 ταινίες
Σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 3 ταινίες

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Συνολικά ο ALAIN DELON έχει τιμηθεί με 9 διεθνή βραβεία και ακόμα 4 υποψηφιότητες
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει αναλυτικά ξεχωρίζουν η ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ το 1995, ΒΡΑΒΕΙΟ CESAR το 1985, ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DONATELLO το 1972,

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Θυελλώδης και η προσωπική ζωή του ALAIN DELON και ....λογική αυτή η ακολουθία να τον συντροφεύει στο διάβα του.
Το 1959 αρραβωνιάστηκε με την Ηθοποιό ROMY SCHNEIDER . Επίσης είχε σχέση και με την Γερμανίδα ηθοποιό, τραγουδίστρια και μοντέλο NICO.
Με την NICO είχαν ένα γιο τον CHRISTIAN AARON "ARI" το οποίο και μεγάλωσε κατά το πλείστον με τους γονείς του DELON.
Τον Δεκέμβρη του 1963 χωρίζει  και το 1964 παντρεύεται την NATHALIE BARTHELEMY. Έχουν ένα γιο τον ANTHONY DELON. Χώρισαν το Σεπτέμβρη του 1969
Το 1968 ξέσπασε το μεγάλο ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τον Πρωθυπουργό GEORGE POMPIDOU.
Στις 1/10/1968 ο προσωπικός φύλακας του DELON, STEVAN MARKOVIC, βρίσκεται δολοφονημένος και ο ίδιος με έναν Κορσικανό δολοφόνο τον FRANCOIS MARCANTONI εμπλέκονται ως ΥΠΟΠΤΟΙ.
Ο Πατέρας του θύματος έμφανίζει επιστολή του γιου του με την οποία τον ενημερώνει ότι αν σκοτωθεί υπεύθυνος θα είναι ο DELON (!!!) . Τα γεγονότα ενέπλεξαν τον τότε Γάλλο πρωθυπουργό στα πάρτυ που διοργάνωνε η ΣΥΖΥΓΟΣ του πρωθυπουργού.
Φήμες μίλησαν για άπειρες φωτογραφίες ερωτικου τριγώνου της συζύγου του Pombidou με το Γάλλο ηθοποιό και τον σωματοφύλακά του και ο μετέπειτα πρωθυπουργός κατηγόρησε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών SDECE για προβοκάτσια εναντίον του.  Μια υπόθεση εξόχως ΣΚΟΤΕΙΝΗ.
Το 1968 στα γυρίσματα της ταινίας "JEFF" γνωρίστηκε με την MIREILLE DARC με την οποία έμειναν μαζί για 15 χρόνια μέχρι το 1982
Το 1987 γνωρίστηκε με την Ολλανδή μοντέλα ROSALIE VAN BREEMEN σε ένα γύρισμα ενός μουσικού βίντεο και έμειναν μαζί. Απόκτησαν 2 παιδιά την ANOUSCHKA (1990) & τον ALAIN FABIEN (1994).
Η Σχέση τους τερματίστηκε το 2002
ΔΥΣΤΥΧΩΣ το 2013, σε μια συνέντευξή του δήλωση ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ του ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ NATIONAL FRONT (Το γνωστό φασιστικό κόμμα του ΛΕΠΑΙΝ) και στη συνέχεια ζει στην ΓΕΝΕΥΗ με τα δύο νεώτερα παιδιά του.






Αυτός φίλες και φίλοι είναι ο διάσημος Γάλλος Ηθοποιός που σημάδεψε την πορεία του Γαλλικού και όχι μόνο Κινηματογράφου.
Μια θυελλώδης μορφή, που έμελε να γίνει ΣΥΝΩΝΥΜΗ της ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ, του ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟΥ και του ΕΡΩΤΙΣΜΟΥ
Ένας Ηθοποιός που δεν στάθηκε όμως μονάχα εκεί. Ένας ηθοποιός με εξαίρετη καλλιτεχνική βαρύτητα, που επάξια μπαίνει στις σελίδες των Κινηματογραφικών θρύλων του 20ου αιώνα.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ