Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR
Το βράδυ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 2 ΜΑΡΤΗ, παραμονή μάλιστα της ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, το HOLLYWOODβάζει τα "καλά" του και έχουμε την τελική 86η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ των ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Τα γνωστά σε όλους δηλαδή OSCAR. Μια διαδικασία που, γνωρίζουμε όλοι ότι η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ της πλευρά και το θέμα MARKETING και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ είναι πολύ πιο πάνω από την ίδια την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΣΙΑ.
Αυτό φυσικά ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ τη ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΑ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ αυτών απλά οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές που διέπουν το δρόμο προς το ...κόκκινο χαλί της απονομής
Εμείς εδώ θα σταθούμε σε κάτι άλλο πιο άμεσο με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Με ευκαιρία της επερχόμενης ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ θα ήθελα να κάνουμε μια ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ στο τι έχει κάνει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ σε σχέση με τα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR
Θα κάνουμε αναφορά στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ που πέρασαν και διάβηκαν το κόκκινο χαλί των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΥΤΩΝ.
Η "Ανάμιξη" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με τα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR μπορούμε να πούμε ότι είναι ΔΥΟ ΤΥΠΩΝ:
- ΑΜΕΣΗ: Υπό την έννοια ότι αναφερόμαστε σε ΑΜΙΓΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, για ΤΑΙΝΙΑ που γυρίστηκε στην πατρίδα μας από Έλληνες δημιουργούς και βγήκε στην Αμερικάνικη Ακαδημία για διάκριση, και
- ΕΜΜΕΣΗ: Εδώ μιλάμε για ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ και ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ δηλαδή: ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ και άλλους, οι οποίοι έφτασαν στο ύψιστο σημείο διάκρισης αλλά με ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ εκτός Ελλάδας
Για πάμε λοιπόν:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Στην πολύ μεγάλη πραγματικά αυτή κατηγορία διάκρισης, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ έχει να επιδείξει
ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ:
- 1962 "ΗΛΕΚΤΡΑ" του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Η Τεράστια δημιουργία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ με τους ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ, ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ φτάνει στις υποψηφιότητες για OSCAR
Η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του WALTER LASSALY έδωσαν το δικό του συγκλονιστικό στίγμα στη μεγάλη αυτή δημιουργία.
- 1963 "KOKKINA ΦΑΝΑΡΙΑ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
το συγκλονιστικό ΣΕΝΑΡΙΟ του ΑΛΕΚΟΥ ΓΑΛΑΝΟΥ σε μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ με ένα μπουκέτο μεγάλων ηθοποιών και ερμηνειών από τους:
ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ, ΗΡΩ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ
Μια ταινία με θέμα, πλοκή, δράση, ατμόσφαιρα, χαρακτήρες που συγκλόνισαν πραγματικά παγκόσμια τον Κινηματογράφο, έφτασε και εκείνη στην ύψιστη αυτή διάκριση.
Τι να πει κανείς για τη ΜΟΥΣΙΚΗ του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ
- 1965 "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ" επίσης του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Το συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα σε σενάριο ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ βασισμένου πάνω στο τεράστιοΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ανάδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμη και την αίγλη του Ελληνικού Κινηματογράφου φτάνοντας δυο χρόνια μετά το 1963 σε μια ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Μια σειρά συγκλονιστικών ερμηνειών από μεγάλους ηθοποιούς ανέδειξαν τη δύναμη του έργου:
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΖΕΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Συγκλονιστική η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.
- 1977 "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ"
Για δεύτερη φορά και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ διαβαίνει στη διάκριση της υποψηφιότητας για OSCAR ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ με μια ακόμα μεταφορά στον Κινηματογράφο της ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ.
Μεγάλη παραγωγή της UNITED ARTISTS παρακαλώ με συγκλονιστικές ερμηνείες από ένα τεράστιο καστ Ηθοποιών:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Την επιβλητική ΜΟΥΣΙΚΗ είχε γράψει ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ είχε οΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ με τα κοστούμια ο μεγάλος ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πραγματικά μια ακόμα τεράστια ταινία για το εκτόπισμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
- 2010 "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ"
Πέρασαν ολάκερα 33 χρόνια για να φτάσει ξανά ο σύγχρονος πλέον ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ σε μια ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.
Ένας νέος σκηνοθέτης, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ, σε σενάριο δικό του και του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥδημιουργούν ένα εξαιρετο δράμα με τους
ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, MICHELE VALLEY, ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΣΣΑΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΝΗ
Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ήταν του ΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΚΑΤΑΚΗ
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ
Για να δούμε τώρα τις άλλες κατηγορίες πάνω στις οποίες ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ πήρε κάποια διάκριση στα OSCAR η ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για αυτό
- 1964 "ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ"
Μια ακόμα μεγάλη δημιουργία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ σε σενάριο του ίδιου πάνω στο ομώνυμο έργο του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ είναι η ταινία που κερδίζει:
ΤΡΙΑ OSCAR:
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ στον WALTER LASSALY
- ΒΡΑΒΕIO ART DIRECTION-SET DECORATION (ΣΚΗΝΙΚΑ) στο ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην LILA KEDROVA
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
- ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ANTHONY QUINN
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στην ταινία είχαμε εξαίρετες ερμηνείες με κύρια τον μεγάλο ANTHONY QUINN και τους
ALAN BATES, ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, LILA KEDROVA, ΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Στη ΜΟΥΣΙΚΗ πάλι ο μεγάλος ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Μιλάμε δηλαδή για μια ταινία που απέσπασε ΘΡΙΑΜΒΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ στα ΒΡΑΒΕΙΑ
- 1944 "ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ" η μεγάλη δημιουργία του SAM WOOD
κερδίζει συντριπτικά OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία στο πλάι των:
GARY COOPER, INGRID BERGMAN, AKIM TAMIROFF
- 1960 "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"
JULES DASSIN
Το "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ" έχει ΤΡΕΙΣ ακόμα υποψηφιότητες για OSCAR:
- ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ
- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ για τον JULES DASSIN
- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για την ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE
ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ-ALDREDGE
Είναι η έξοχη ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ μας, η οποία έχει ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ στα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR
- YΠΟΨΗΦΙΑ για ΒΡΑΒΕΙΟ, όπως είπαμε στο "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"
- 1962 "ΦΑΙΔΡΑ" η μεγάλη ταινία του JULES DASSIN στην οποία η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE είναι για μια ακόμα φορά ΥΠΟΨΗΦΙΑ
- 1974 "ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ" του JACK CLAYTON στην οποία ταινία, ΚΕΡΔΙΖΕΙ πλέον το OSCAR ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ είναι ένας ακόμα Έλληνας της λεγόμενης πνευματικής και καλλιτεχνικής μας διασποράς, που οι δημιουργίες και το έργο του δεν άφησαν ασυγκίνητη την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Δύο φορές ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός του Εξωτερικού, με αμιγώς ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ και ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ έφτασε στην ύψιστη Τιμή βράβευσης.
- Το 1982 κερδίζει OSCAR καλύτερου ΣΕΝΑΡΙΟΥ για την ταινία του "Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ", το πολύκροτο πολιτικό Φιλμ που διέπρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τους: JACK LEMMON, SISSY SPACEK, MELANIE MAYRON
- Το 1969 κερδίζει ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ το θρυλικό επίσης Πολιτικό θρίλλερ του "Ζ" το οποίο συγκίνησε και δημιούργησε τεράστιες συγκινήσεις στο εξωτερικό πάνω στην Δολοφονία του ΛΑΜΠΡΑΚΗ.
Η Τελευταία αναφορά μεγάλης διάκρισης ΕΛΛΗΝΩΝ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR
ανήκει στον μεγάλο μας ΜΟΥΣΙΚΟ, τον
ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ο οποίος το 1981 κερδίζει Α' ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR SOUNDTRACK για την ταινία "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" του HUGH HUDSON
Αναφερθήκαμε φίλες και φίλοι σε όλο το "ταξίδι" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, άμεσα και έμμεσα, στην διαδρομή των μεγάλων ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ OSCAR της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.
Η Περήφανη αυτή διαδρομή, πιστεύουμε παρ' όλα αυτά ότι ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, καθώς, είτε λόγω γλώσσας, είτε λόγω γενικότερων αγκυλώσεων των επιτροπών βράβευσης, είτε έλλειψης των λεγόμενων "πλάγιων" μέσων επηρεασμού και marketing των Ελληνικών δημιουργιών, που δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να προβληθούν και να προμοταριστούν, έμειναν σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ σε σχέση με πολύ χειρότερου επιπέδου βραβευμένες ταινίες.
Όπως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, η διαδρομή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ στα ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ήταν απείρως ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ και ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ καθώς η Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική κουλτούρα είναι παντελώς διαφορετική από τα αντίστοιχα μέτρα και σταθμά του HOLLYWOOD.
Λοιπόν, Γιάννη δεν είχα αίσθηση της τόσο έντονης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στα Όσκαρ. Κι έχεις δίκιο, η Ευρώπη είναι πολύ φιλικότερο καλλιτεχνικά περιβάλλον για τις ελληνικές ταινίες. Και θα μπορούσαν να έχουν πολύ περισσότερες διακρίσεις, αν δημιουργοί καλοί είχαν την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρουν την έμπνευσή τους στη μεγάλη οθόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Αλεξάνδρα. Τα μέσα μας για την προβολή του Κινηματογράφου μας ήταν ελάχιστα μπροστά στην καταιγίδα διαφήμισης και προβολής άλλων χωρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως θα φροντίσω να ανεβάσω, θα δούμε ότι οι διακρίσεις των Ελληνικών ταινιών στην Ευρώπη ήταν και είναι άκρως εντυπωσιακές σε σχέση με το "εχθρικό" περιβάλλον των oscar.