ALEXANDER PAYNE: Ένας "δικός μας" Σκηνοθέτης στο Κινηματογραφικό Στερέωμα

Σήμερα φίλες και φίλοι
θα συνεχίσουμε την Κινηματογραφική μας "βόλτα" στον όμορφο και δημιουργικό κόσμο τωνΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ.
Στο κόσμο δηλαδή των δημιουργών, σε αυτούς, που με το μυαλό, το συναίσθημα, την Τέχνη και τις εμπνεύσεις, φτάνουμε εμείς να απολαμβάνουμε το τελικό δημιούργημα στη μεγάλη οθόνη..
Σας παρουσιάζουμε σήμερα λοιπόν, έναν "ΔΙΚΟ ΜΑΣ" Σκηνοθέτη, που στις φλέβες του ρέει Ελληνική ρίζα, αίμα και πηγή έμπνευσης.
Φίλες και Φίλοι, ο εκλεκτός 

ALEXANDER PAYNE


Θεωρείται ένας από τους πλέον εκφραστικούς, ρομαντικούς και δημιουργικούς Σκηνοθέτες του καιρού μας στο σύγχρονο Κινηματογράφο, έχοντας δώσει ταινίες με ύψιστη ανθρωπιά, με ανάδειξη ανθρώπινων χαρακτήρων....

ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πραγματικό όνομα του ALEXANDER PAYNE είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.
Γεννήθηκε στις 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 1961, στην ΟΜΑΧΑ των ΗΠΑ από ΕλληνοΑμερικάνους γονείς.
Η Καταγωγή της οικογένειάς του είναι από την ΑΧΑΪΑ, όπου ο παππούς του, μετανάστης ων, από το ΔΙΑΚΟΦΤΟ, κίνησε το μακρύ δρόμο της ξενητειάς και της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, για να βρει ένα καινούργιο όνειρο στην Οικογένειά του.
Τη Μέση εκπαίδευση ο ALEXANDER την πήρε στο CREIGHTON SCHOOL και στη συνέχεια στον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ όπου και σπούδασε ΙΣΤΟΡΙΑ και ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
Έκανε μεταπτυχιακό στην ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ και το 1990 η κλίση και το μεράκι του να εκφραστεί τον οδήγησαν στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ. Σπούδασε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLA.

Στην Προσωπική του ζωή, στις 1 Γενάρη 2003 παντρεύτηκε την ΚορεατοΚαναδή Ηθοποιό ΣΑΝΤΡΑ Ο αλλά χώρισαν στις 21 Δεκέμβρη 2006. 
Οι σκηνοθετικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο τον οδήγησαν να εμφανιστεί με τις ταινίες του στο SUNDANCE FILM FESTIVAL , όπου από εκεί οδηγήθηκε στην εταιρεία παραγωγής MIRAMAX.
ALEXANDER PAYNE στον τομέα της Σκηνοθετικής του δουλειάς, προτιμά έναν έντονο συγκεντρωτισμό στον έλεγχο της παραγωγής από το στάδιο των SCRIPT μέχρι την ΕΡΜΗΝΕΙΑ των ηθοποιών.
Στις άλλες του δραστηριότητες, σαν χόμπυ, έχει ένα χαρακτηριστικό πάθος με την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ. Τα τελευταία χρόνια έχει ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο ταινιών στο SCOTTSBLUFF της ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ.


Θα το έλεγε κανείς "πρόκληση της μοίρας" αν έλεγε ότι η μικρή πόλη της OMAHA στην NEBRASKA, από την οποία κατάγεται ο PAYNE, διατηρεί μια απίστευτη παράδοση δημιουργίας μεγάλων μορφών στην ΤΕΧΝΗ που ανάμεσά τους είναι οι:
HENRY FONDA, MARLON BRANDO, FRED ASTAIRE, MONTGOMERY CLIFT, NICK NOLTE.....
πραγματικά τουλάχιστον εντυπωσιακό.....!
Ο PAYNE είναι μέλος του συμβουλίου της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ από το 2005 (ACADEMY OF MOTION PICTURE ARTS & SCIENCES)
Αγαπημένοι του σκηνοθέτες θεωρούνται οι:  AKIRA KUROSAWA, LUIS BUNUEL, HAL ASHBY, MARTIN SCORSESE, SERGIO LEONE.

Το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΜΑ του ALEXANDER PAYNE είναι η μελέτη των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ με ρυθμό αργό, εσωτερικό, παρατηρητικό.
Στα πλαίσια αυτά έλεγε:   "Θέλω όλα μου τα Φιλμς να ανήκουν σε μένα. Υπάρχει ένα ακροατήριο εκεί έξω για "ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ" , αργές, περισσότερο παρατηρητικές, περισσότερο ανθρώπινα φιλμς και πραγματικά αξίζει να δημιουργηθούν. Να γιατί ενθαρύννω νέους καλλιτέχνες να το κάνουν"
Συνεχίζει επίσης να διακηρύττει:
"Ελπίδα μου είναι να μπούμε σε μια εποχή όπου η ΑΞΙΑ μιας ταινίας να βασίζεται στην εγγύτητα προς την πραγματική ζωή παρά σε απόσταση από αυτήν. Για να το κάνεις αυτό έχεις ανάγκη από πρωταγωνιστές ηθοποιούς που το πιστεύουν και οι ίδιοι. 
Όταν σκηνοθετώ δεν με ενδιαφέρει ποιος τυχόν star είναι απέναντί μου. Έχω έναν ηθοποιό που παίρνει μέρος σε όλο αυτό. Εγώ προσφέρω το ρόλο, το γύρισμα, δεν προσφέρω ή δεν υπηρετώ την καριέρα κανενός....! Ελπίζω ότι, 20 λεπτά μετά, ίσως το ακροατήριο, το κοινό να ξεχάσει ότι βλέπει τον GEORGE CLOONEY ή τον JACK NICHOLSON αλλά απλά να βλέπει τον χαρακτήρα που υποδύονται.
Μια από τις μεγάλες προσφορές του Κινηματογράφου ή η αξία του έγγυται στην ικανότητά του όχι απλά να καταγράφει ή να συλλαμβάνει μια πραγματικότητα αλλά να πιάνει και να δημιουργεί όνειρα. 
Οι βουβές ταινίες διακρίθηκαν απ την αρχή για την ικανότητά τους να αγκαλιάζουν την παραξενιά της πραγματικής ζωής και των ονείρων αλλά και σε συνδυασμό και των δύο δεν νομίζω να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις ομιλούσες ταινίες σαν πληρέστερη ανθρώπινη εμπειρία..."


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Ο "Πατριώτης" μας στην Φιλμογραφική του δουλειά έχει ΤΡΙΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και δημιουργία:

  • ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  12 ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  11 ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:  12 ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Σκηνοθετική του δουλειά ξεκινάει το 1985 με την ταινία μικρού μήκους  "CARMEN" 

Το 1991 παρουσιάζει την COMEDY   "THE PASSION OF MARTIN" 

Στα 1996 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με την δραματική COMEDY  "CITIZEN RUTH"
με τους:  LAURA DERN, SWOOSIE KURTZ, KURTWOOD SMITH, MARY KAY PLACE




Η Ταινία κερδίζει ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ:  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΟΝΑΧΟΥ και ΜΟΝΤΡΕΑΛ και ο ALEXANDER PAYNE καταξιώνεται διεθνώς.
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, το 1999 παρουσιάζει το "ELECTION" με τους:
MATTHEW BRODERICK, REESE WITHERSPOON, CHRIS KLEIN, JESICCA CAMPBELL


Η Ταινία είναι υποψήφια για 2 OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΥ. Κερδίζει 22 ΒΡΑΒΕΙΑ εντός, εκτός ΗΠΑ
Ο ALEXANDER PAYNE συνεχίζει να ανεβαίνει επίπεδα δημιουργίας και το 2002 φτάνει σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σκηνοθετώντας αλλά και γράφοντας παράλληλα επίσης τη δραματική comedy   "ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΜΙΝΤ"
Πρωταγωνιστεί ο μεγάλος JACK NICHOLSON με την KATTHY BATES, HOPE DAVIS καιο τους DERMOT MULRONEY




Η ΤΑΙΝΙΑ έχει πολύ μεγάλη επιτυχία με 34 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 35 ακόμα υποψηφιότητες ανάμεσά τους 2 OSCAR
Έχει τιμηθεί με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, ήταν υποψήφια και στις ΚΑΝΝΕΣ

Το 2004 τα επίπεδα επιτυχίας ανεβαίνουν, ο PAYNE συνεχίζει στο μοτίβο των τρυφερών καθημερινών ανθρώπινων χαρακτήρων που αναδεικνύει η δραματική comedy. Σειρά τώρα έχει το "ΠΛΑΓΙΩΣ" 
Μια εξαίρετη ταινία με τους:  PAUL GIAMATTI, THOMAS CHURCH, VIRGINIA MADSEN, SANDRA OH



Η Ταινία κερδίζει OSCAR ΣΕΝΑΡΙΟΥ καθώς επίσης και .....107 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 39 υποψηφιότητες.
Ξεζωρίζουν βραβεία BAFTA, LONDON CRITICS FILM FESTIVAL, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ.
Το 2006, πάντα στο ίδιο είδος, έχουμε το "PARIS, JE T' AIME"
JULIETTE BINOCHE, LEONOR WATLING, LUDIVINE SAGNIER



Η Ταινία κερδίζει Α' ΒΡΑΒΕΙΟ GOLDEN TRAILER AWARDS

Το 2011 έρχεται μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ δημιουργίας για τον υπέροχο και τρυφερά ανθρώπινο ALEXANDER PAYNE.
Aνεβάζει το έργο "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" , ένα εξαίρετο ανθρώπινο δράμα, με τον Εκπληκτικά συγκλονιστικό GEORGE CLOONEY. Κοντά του μεγαλουργεί η SHAILENE WOODLEY καθώς και οι :  AMARA MILLER, NICK KRAUSE, BEAU BRIDGES, 




Η Ταινία κερδίζει δύο OSCAR: Καλύτερο σενάριο και ταινίας της χρονιάς. Στο σύνολό της 52 διεθνή βραβεία και ακόμα 82 υποψηφιότητες.....αριθμός που αναδεικνύει με μεγαλόπρεπο τρόπο την αποδοχή της από το κοινό και τα φεστιβαλικά φόρουμς.


Το 2013 έρχεται η μέχρι τώρα τελευταία δημιουργία του εξαίρετου σκηνοθέτη.
Αυτή τη φορά μια δραματική περιπέτεια:  "NEBRASKA"  με τους:  BRUCE DERN, WILL FORTE, JUNE SQUIBB
Εξαιρετική ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ ταινία που παίχτηκε και στην τελετή λήξης του 54ου φεστιβάλ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, μάλιστα πάει και για ΥΠΟΨΗΦΙΑ για OSCAR. Ένα εξαίρετο ROAD MOVIE



Το Φιλμ ανακηρύχτηκε ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ για τη χρονιά 2013 από το ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (AFI). Έχει ήδη προταθεί για τρείς διακρίσεις στα BAFTA,Πέντε υποψηφιότητες για ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ και ακόμα έξι υποψηφιότητες για OSCAR. Aντιλαμβανόμαστε το ειδικό βάρος λοιπόν του έργου. Ένα ακόμα αισθητικό και ανθρώπινο αριστούργημα για τον Σκηνοθέτη "μας"


ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
του ALEXANDER PAYNE
Ο PAYNE έχει κάνει πλέον "σχολή" σε ανάλογες "γλυκόπικρες" τέτοιες comedy που επίκεντρο έχουν το ταξίδι του ΑΝΘΡΩΠΟΥ στην αφύπνιση της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ. Ο Κινηματογραφικός του κόσμος είναι πάντα απόλυτα ρεαλιστικός, αληθινός, απλός, βγαλμένος μέσα απ την πραγματικότητα. Ποτέ του δεν έπλασε "ήρωες" και "πρότυπα". Ποτέ του δεν δημιούργησε ήρωες, χαρακτήρες ακλόνητους και σαγηνευτικούς γεμάτους φτιασίδωμα. 
Αυτή είναι η ΜΕΓΑΛΗ του ΠΡΟΣΦΟΡΑ στο κόσμο της ΤΕΧΝΗΣ και γενικά στην φιλοσοφία των ανθρώπων.
Ο Εξαιρετικά τρυφερός ανθρώπινος αλλά συνάμα τρομερά εκφραστικός ανθρώπινος πόνος και η προσέγγιση των βιωμάτων ζωής είναι το μεγαλείο του και η προσφορά του.


ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

O ALEXANDER PAYNE έχει, προσωπικά βραβευθεί με 73 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 72 υποψηφιότητες στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Αριθμός ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ για το σχετικά σύντομο μέχρι τώρα πέρασμά του από την Έβδομη Τέχνη.
Αυτό, από μόνο του, αναδεικνύει τη προσφορά του.
Στα βραβεία του ....παρευρίσκονται:  2 OSCAR, 2 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, 1 BAFTA, 1 AFI....


Αυτός φίλες και φίλοι, είναι ο πατριώτης μας ALEXANDER PAYNE, που μεσουρανεί στο Κινηματογραφικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας το Μεσογειακό του ανθρώπινο ταμπεραμέντο σε απλό, λιτό και εκφραστικό ανθρώπινο μεγαλείο.
Ένας σκηνοθέτης "χαμηλών τόνων", με έμφαση στο ανθρώπινο συναίσθημα και τις σχέσεις μέσα στη ζωή μας.

Ένας δημιουργός, που δείχνει να έχει πάρα πολλά να δώσει στον Κινηματογράφο, σε όλα του τα επίπεδα και που κάθε φορά στην κυριολεξία μας εκπλήσσει θετικά στο διάβα του.....

Σχόλια

  1. Εξαιρετικό αφιέρωμα με λεπτομέρειες που δεν γνώριζα. Ευχαριστούμε πολύ Γιάννη, καλό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Σ/Κ και σε σένα Μαργαρίτα μου. Πάντα να είσαι καλά και να σχεδιάζεις το καλύτερο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ