Η Άννα Παναγιωτοπούλου δεν είναι πια κοντά μας

 Δυστυχώς, φίλες και φίλοι,

το μεγάλο Ξόδι, για εμβληματικούς ηθοποιούς της Ελληνικής υποκριτικής σκηνής, συνεχίζεται.

Δεν έχει σταματημό ο αποχαιρετισμός σε πρόσωπα, που αγαπήσαμε, που περπατήσαμε μαζί στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση.


ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτή τη φορά, είχαμε τη θλίψη να αποχαιρετίσουμε, πριν λίγο καιρό, την αγαπημένη μας Άννα. Τα γλυκά και εκφραστικά αυτά μάτια, που γέμισαν την καρδιά μας με ζεστασιά, με μια χαρακτηριστική γλυκύτητα και ανθρωπιά.
Μαζί με το καθάριο βλέμμα της και η φωνή της. Η φωνή με τη χαρακτηριστική εκείνη χροιά, που της έδινε μια εσωτερική δύναμη, μια ιδιαίτερη "τραχύτητα".
Αλλά και η κίνησή της στο χώρο, η παρουσία, το πέρασμά της. Όλα αυτά σηματοδοτούσαν την αγαπημένη μας Άννα.

30 Ιούνη 1945-4 Μάη 2024

Γεννήθηκε στην Κυψέλη στην Αθήνα και έφυγε εδώ κάτω από το αλύγιστο βάρος της φθοράς, στα 78 της χρόνια, σε σχετικά πρόωρη ηλικία.

Το όνειρό της από τα παιδικά της χρόνια ήταν η υποκριτική και φυσικά, όντας μεγαλωμένη σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, οι δικοί της ήταν απόλυτα αντίθετοι με αυτήν της την ενασχόληση. Την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές. Αναγκάστηκε να γυρίσει κρυφά, ακολουθώντας το μεράκι της και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο, όπου και πέρασε. Ήταν μάλιστα συμμαθήτρια με τον Σταμάτη Φασουλή.

Μαζί ήταν βασικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου και συνέβαλαν αποφασιστικά στην καταξίωσή του. Πολλές οι παραστάσεις από κοινού με μεγάλη ποικιλία, από Μπρέχτ μέχρι Χουρμούζη. 

Το 1980, το Ελεύθερο Θέατρο έδωσε τη θέση του στην Ελεύθερη Σκηνή πάλι με το ίδιο δίδυμο πρωταγωνιστές. Η Άννα Παναγιωτοπούλου, πέρασε σταδιακά στο κομμάτι της επιθεώρησης και σαν ηθοποιός αλλά και σαν σεναριογράφος.

Οι μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, άφησε εποχή με τη συμμετοχή της, ως πρωταγωνίστρια, σε τρεις μεγάλες τηλεοπτικές σειρές, μέσα από τις οποίες έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό, αγαπήθηκε, καταξιώθηκε.

1986 "Μαντάμ Σουσού" 


Η τηλεοπτική διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του ΔΗΜΗΤΗ ΨΑΘΑ, που έγραψε το 1949, στη μικρή οθόνη, σε σκηνοθεσία του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Η σειρά προβλήθηκε το 1986 από την ΕΡΤ2 με τεράστια επιτυχία (μπορεί κανείς να τη βλέπει και σήμερα από το ΕΡΤFLIX).




Η Άννα Παναγιωτοπούλου, έλαμψε με την παρουσία της δίπλα στους: Θανάση Παπαγεωργίου και Άγγελο Αντωνόπουλο.

Ο ρόλος της πάμφτωχης αλλά μεγαλομανούς και φαντασιόπληκτης γυναίκας, που μετακομίζει από τη φτώχια του Βύθουλα στο Κολωνάκι, ως κληρονόμος, της ταίριαξε "γάντι" και απογείωσε την καριέρα της.



1989-1992  "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ"

Η δεύτερη τεράστια τηλεοπτική επιτυχία θα έρθει το 1989 και θα διαρκέσει τρία ολάκερα χρόνια, μέχρι το 1992. Αυτή τη φορά στην ιδιωτική τηλεόραση και συγκεκριμένα στο ΜΕΓΚΑ, όπου η αγαπημένη μας ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει σε ένα υπέροχο, αλησμόνητο και λατρεμένο γυναικείο "τρίο"


Οι δημιουργοί της σειράς ήταν ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ και ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και η σκηνοθεσία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ.

Μαζί με την Άννα έλαμψαν η ΕΝΑ ΜΕΝΤΗ και η ΜΙΝΑ ΑΔΑΜΑΚΗ 
Συμπρωταγωνιστές η ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ




Η τρίτη θριαμβευτική τηλεοπτική της παρουσία, ήρθε σχετικά σύντομα. Και συγκεκριμένα στην περίοδο 1995-1997 στην τηλεοπτική σειρά:

"ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ"

Μια ακόμα αισθηματική κομεντί, με τους ίδιους δημιουργούς, δηλαδή ΡΕΠΠΑΣ και ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ σε συλλογική σκηνοθεσία με επικεφαλής τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΡΗΓΑ.


Η αγαπημένη πλέον του κοινού, Άννα, πρωταγωνίστησε μαζί με μια πλειάδα ηθοποιών: Θανάσης Ευθυμιάδης, Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Φωκά, Παύλος Ορκόπουλος και άλλοι.


Μια ακόμα πολύ μεγάλη επιτυχία για την Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία πλέον κυριαρχούσε στο κοινό στο είδος της αισθηματικής κομεντί.

Το πέρασμά της στον Κινηματογράφο

Στο χρονικό διάστημα 1999-2011, η Άννα Παναγιωτοπούλου, εμφανίστηκε σε έξι (6) ταινίες, πάντα με μεγάλη επιτυχία, έχοντας πλέον πίσω της και τη μεγάλη της "κληρονομιά" από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

1999 "SAFE SEX"


Μπαίνει στον κινηματογράφο, με θριαμβικό τρόπο, στη μεγάλη επιτυχία πάλι των ΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Μια σπονδυλωτή ταινία, μια εξαίρετη κομεντί, με τεράστια επιτυχία. Το είδους του φιλμ, σεξοκωμωδία, σχετικά άγνωστο στο Ελληνικό κοινό. Η πλειάδα των εξαιρετικών και καταξιωμένων ηθοποιών, απογείωσε την ταινία ως την πιο εμπορική μέχρι το 2003. Έπιασε τον αριθμό των 1.500.000 εισιτηρίων.



2001  "Το κλάμα βγήκε απ' τον Παράδεισο"


Η μεγάλη επιτυχία των ΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στη μεγάλη οθόνη συνεχίζεται θριαμβευτικά, με την νέα επίσης σπονδυλωτή κομεντί, η οποία σατιρίζει όλο το ιστορικό φάσμα του κλασικού Ελληνικού σινεμά.

Μια πανάκριβη παραγωγή για τα επίπεδά μας, στα 450 εκατομμύρια δρχ και μια απίστευτα μεγάλα ομάδα εξαίρετων ηθοποιών μας.


Θα ήταν αδύνατον να απουσιάσει η Άννα Παναγιωτοπούλου και από αυτήν την ταινία. Ερμηνεύοντας, με εκπληκτικό τρόπο, τη Λαυρεντία Μπισμπίκη, σκόρπισε πραγματικά απίστευτη φρεσκάδα από σάτιρα, χιούμορ και γέλιο.


2003 Μικρή συμμετοχή στο "Οξυγόνο", δράμα αυτή τη φορά με το ίδιο δίδυμο δημιουργών.


2004 "ΦΤΑΣΑΜΕ"

Μια πολύ καλή ταινία, του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΣΙΩΛΗ, με σημείο αναφοράς ιστορίες των απλών Μουσικών. Μια μουσική κωμωδία με ανάγλυφες ιστορίες ζωής και καθημερινότητας μουσικών της κεντρικής Ελλάδας.


2008  "ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ"


Μια ακόμα κομεντί του χρυσού δίδυμου δημιουργών, με πολλά στοιχεία σεξοκωμωδίας αλλά και φαρσοκωμωδίας, καθώς ένας μεγάλος όμιλος ηθοποιών, προσπαθούν να στήσουν τη δική τους κινηματογραφική παραγωγή. Κάποιος θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει και πικρή κωμωδία.



2011 "Μια φορά και ένα μωρό"

Η τελευταία συμμετοχή της αγαπημένης μας ηθοποιού στον κινηματογράφο. Σε μια αισθηματική κομεντί του ΝΙΚΟΥ ΖΑΠΑΤΙΝΑ

Αυτή ήταν, φίλες και φίλη, η φιλμογραφία της αγαπημένης μας Άννας Παναγιωτοπούλου.
Έζησε και καταξιώθηκε σε μια εποχή καθαρής κυριαρχίας της τηλεόρασης και είχε την τύχη να "πέσει" σε μεγάλους ταλαντούχους παραγωγούς και δημιουργούς. Έτσι μπόρεσε να ξετυλίξει το απόλυτο ταλέντο της, την ικανότητά της, την ποιότητά της και να μπει σε κάθε σπίτι. Να αγαπηθεί, να γίνει ένα με κάθε απλό άνθρωπο, να γίνει κομμάτι της ζωής μας.





Καλό σου ταξίδι, Άννα μας, στον ουρανό των αγγέλων.
Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και θα σε ευχαριστούμε, που ομόρφυνες και έντυσες με χαμόγελο την απλή καθημερινή μας ζωή με τις ατέλειωτες ώρες συντροφιάς.

Σχόλια

  1. Ναι όντως ήταν και παραμένει αγαπημένη μας. Μου άρεσε πολύ. Εύχομαι αναπαυμένη να είναι η ψυχή της. Ας φεύγουν όταν πρέπει οι άνθρωποι και φυσικά οι σπουδαίοι μας δημιουργοί. Την καμαρώνουμε ακόμη στην τηλεόραση στις επαναλήψεις που έχουν αγαπηθεί τόσο.
    Ωραίο αφιέρωμα Γιάννη μου
    Καλό Σ/Κο να έχουμε με δροσούλα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Σαββατοκύριακο, Άννα μου. Ναι, έχει λίγη δροσούλα σημαντική για να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση. Αγαπημένη μορφή η Άννα Παναγιωτοπούλου και από αυτές που γίνονται οικείες κοντά μας. Θα την θυμόμαστε με αγάπη.
      Καλό Σαββατοκύριακο, κορίτσι μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. μάς άρεσε... την θυμάμαι πολύ καλύτερα στις Τρεις Χάριτες... συλλυπητήρια... Οι απώλειες, δυστυχώς, στην ζωή είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Λαμπρινή. Δυστυχώς. Στις Τρεις Χάριτες εξαιρετική και προσιτή αν και σε όλες τις σειρές της, ίδια ήταν. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  3. Αξιαγάπητη, την τίμησες Γιάννη με αυτό το όμορφο αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω το αξίζει, Ευρυτάνα, φίλε μου. Να είσαι καλά και όμορφη συνέχεια.

      Διαγραφή
  4. Είχε κάνει σημαντικές δουλειές και πάντα ο ρόλος της, έδινε ατάκες. Τη θυμάμαι έντονα μέσα από το Ντόλτσε Βίτα, που μαζί με τη Σάσα έδιναν άπειρες ατάκες που έχουν μείνει μέχρι σήμερα. Πολύ όμορφο αφιέρωμα Γιάννη μου. Περιεκτικό και ουσιαστικό, όπως η δουλειά της!
    Θα την θυμόμαστε πάντα μέσα από τους ρόλους της. Ας έχει βρει ανάπαυση η ψυχή της.
    Καλό βράδυ και μπράβο σου για όλα αυτά τα αφιερώματα που μας μαθαίνουν τόσα. (Πάντα φεύγω με λεπτομέρειες που δε γνώριζα!)
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου καλησπέρα σου, καλή μου φίλη. Χαίρομαι κορίτσι μου, αν μπορώ να δώσω κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο στην ενημέρωσή μας. Σε ευχαριστώ πάντα για τη στήριξη και την παρουσία σου. Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

The Versatile Blogger Award: Ένα Βραβείο και Πολλές καινούργιες γνωριμίες

BERNARD HILL: O βασιλιάς Θέοντεν κίνησε για τους "Αθάνατους τόπους"