Ελληνική μυθοπλασία στις τηλεοπτικές σειρές. Ρεσιτάλ ερμηνειών

 Φίλες και φίλοι του Cinefil

Μπήκαμε στο Φθινόπωρο. Με τρόπο, που είναι τραγικός. Σε ένα γαϊτανάκι τρόμου, που πήρε τη σκυτάλη από το καλοκαίρι.

Δεν έχει κοπάσει καθόλου αυτό που ζούμε. Και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Ας αλλάξουμε λίγο ατζέντα για να μιλήσουμε λίγο για τον αγαπημένο μας χώρο.

Το σημερινό μου θέμα έχει να κάνει με Έλληνες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής. Αλήθεια έπρεπε να αποφασίσουν, επιτέλους, τα τηλεοπτικά κανάλια, (έκαναν και κάτι σωστό), να ασχοληθούν σοβαρά με την Ελληνική μυθοπλασία και να αντιληφθούν ότι ένα εξαίρετο προϊόν είναι αυτό των τηλεοπτικών σειρών.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια ζούμε μια περίοδο μεγάλης ακμής στην παραγωγή μεγάλων και αξιόλογων σειρών στην Ελληνική τηλεόραση. Μια παραγωγή, που μάς φωνάζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο ότι υπάρχει μια μεγάλη σύγχρονη γενιά Ελλήνων ηθοποιών μας, οι οποίοι πλέον χαράζουν το δικό τους πέρασμα, γράφουν τη δική τους λαμπρή ιστορία και συναγωνίζονται πλέον, επί ίσοις όροις, τις μεγάλες εκείνες μορφές του κλασικού κινηματογράφου μας.

"Μπήκαν" λοιπόν στα σπίτια μας, έγιναν κτήμα μας, χαρήκαμε και απολαύσαμε την υποκριτική τους τέχνη. Τους θαυμάσαμε, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από πόσους άριστους και μεγάλους ηθοποιούς διαθέτουμε.

Το σημερινό μου θέμα έχει ακριβώς αυτόν το σκοπό. Να καταγράψει και θυμίσει σε όλους μας μεγάλες μορφές και ρόλους, που ξεχώρισαν φέτος στην Ελληνική μυθοπλασία.

Είναι ώρα να ξεκινήσουμε λοιπόν:

ΜΑΡΙΑ ΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ

"Μαέστρο" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
 

Νομίζω ότι ήταν φέτος η χρονιά της! Ναι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, η λατρεμένη μας Μαρία, στην κυριολεξία θριάμβευσε με την παρουσία της σε δύο (2) τηλεοπτικές σειρές φέτος. Με ερμηνείες, που συγκλόνισαν σε δύο υπέροχες παραγωγές.

Η πρώτη ήταν το "Μαέστρο" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, όπου η ερμηνεία της ως κακοποιημένη-καταπιεσμένη σύζυγος ήταν ένα πραγματικό ρεσιτάλ αποκάλυψης των τεράστιων δυνατοτήτων της.


"Μαέστρο" Χρ. Παπακαλιάτη

Η δεύτερη συμμετοχή της ήταν στη σειρά: "Μια νύχτα του Αυγούστου" σε σκηνοθεσία της Ζωής Σγουρού, σενάριο: Παναγιώτη Χριστόπουλου αλλά και της αγαπημένης μας Victoria Hislop, η οποία έγραψε και το ομώνυμο βιβλίο, ως συνέχεια από το ανεπανάληπτο και συγκλονιστικό "Το νησί"

"Μια νύχτα του Αυγούστου" Ζωής Σγουρού

Καθαρά δραματικός και εδώ ο ρόλος της, ως μοναχικής ιδιοκτήτριας μιας μικρής πανσιόν μέσα στον Πειραιά, λίγο πριν τη χούντα του 1967.

"Μια νύχτα του Αυγούστου" της Ζωής Σγουρού

 

Χωρίς υπερβολή, θα έλεγα ότι η Μαρία Καβογιάννη, διεκδικεί για μένα τον τίτλο της "Ηθοποιού της χρονιάς" για τα τηλεοπτικά δρώμενα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

Στο πέρασμα του χρόνου, ο αγαπημένος μας ηθοποιός, συνεχίζει να ωριμάζει και ανεβάζει επίπεδα ερμηνείας, κατακτώντας πλέον την κορυφή. Ρόλοι με πολύ μεγάλες απαιτήσεις, μεταβολές χαρακτήρα, εντελώς διαφορετικές, γεγονός που φανερώνει την υποκριτική του δεινότητα. "Γεμίζει" τη σκηνή με την παρουσία του, τον "όγκο" του αλλά και την εσωτερική εκφραστική υποκριτική του δύναμη.

Τον θαυμάσαμε σε δύο τηλεοπτικές σειρές σε χαρακτήρες αποκλίνοντες μεταξύ τους.

"Μια νύχτα του Αυγούστου" της Ζωής Σγουρού



 

"Μια νύχτα του Αυγούστου" Ζωής Σγουρού

Ο Ανδρέας Βανδουλάκης, ο σύζυγος της Άννας, περνάει από "Το νησί" στη συνέχεια της νύχτας του Αυγούστου. Δολοφόνος της γυναίκας του, έρημος, μόνος, εγκαταλειμμένος στα σίδερα μιας σκληρής και αποκρουστικής φυλακής, αντιμέτωπος με τους δικούς του εφιάλτες και τις ενοχές. Θα αναζητήσει τη μία και μοναδική ευκαιρία της ψυχικής του κάθαρσης και του λυτρωτικού του τέλους. Με μια λέξη, συγκλονιστικός!


    
"Αυτή η νύχτα μένει" της Κατερίνας Φιλιώτου


Σε ένα ακόμα δράμα, θα τον απολαύσουμε σε έναν διαφορετικό ρόλο. Εδώ θα είναι ο δήμαρχος του Αγρινίου κάπου στα 1985. Αρριβίστας, οππορτουνιστής, άντρας της καριέρας, του "φαίνεσθαι" και της διαπλοκής. Όμως κάτω από όλα αυτά βρίσκεται και ένας άντρας ερωτευμένος, παρασυρμένος από το άναρχο "εγώ" του, που θα τον οδηγήσει σε μια σειρά τραγικών και ολέθριων λαθών, που θα τον οδηγήσουν μοιραία στην καταστροφή.



"Αυτή η νύχτα μένει" Κατερίνας Φιλιώτου

Πιστεύω ότι ο Γιάννης Στάνκογλου, έχει μια θέση στους υποψήφιους για άντρες ηθοποιούς της χρονιάς.


Προχωρώ με ένα ερμηνευτικό δίδυμο, το οποίο, εδώ και χρόνια, γράφει τη δική του μεγάλη ιστορία στο χώρο της υποκριτικής μας. Μιλάμε για ένα ζευγάρι ηθοποιών, που το είχαμε γνωρίσει και λατρέψει στη συγκλονιστική σειρά "ΤΟ ΝΗΣΙ", που προβλήθηκε στο ΜΕΓΚΑ, το 2010.

ΓΙΟΥΛΙΚΑ ΣΤΑΦΙΔΑ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ





Και τους δύο, τους θαυμάσαμε, μία ακόμα φορά, πάλι ως ζευγάρι, στην υπέροχη σειρά "ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ", που αποτέλεσε και τη συνέχεια της σειράς "ΤΟ ΝΗΣΙ".

Αν στην πρώτη σειρά ξεχώρισαν, σε αυτή τη σειρά, εξέπληξαν με μια ερμηνεία ζωής. Είναι πραγματικά από εκείνες τις παρουσίες, που γράφουν ιστορία.



Συνεχίζω με μια ακόμα γυναίκα ηθοποιό μας, που ξεχώρισε με δύο επιβλητικές συμμετοχές και ερμηνείες. Μια ηθοποιό, που τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα υποκριτικής δεινότητας.

ΚΟΡΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ

"Έτερος εγώ: Νέμεσις" του Σωτήρη Τσαφούλια

Χαρακτηριστική η ερμηνεία της στη μεγάλη αυτή συγκλονιστική σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια. Από το ομώνυμο κινηματογραφικό έργο, ξεχώρισε η Κόρα για να συνεχίσει δυναμικά στους τελευταίους κύκλους και να απογειωθεί με το τραγικό της φινάλε στον τελευταίο κύκλο της μεγάλης αυτής σειράς. Η Κόρα Καρβούνη ήταν ανατριχιαστική ρεαλιστική.

"Αυτή η νύχτα μένει" Κατερίνας Φιλιώτη


Τι να πει κανείς για την ερμηνείας της ως "Νίτσα" στη δραματική σειρά. Ένα τραγικό πρόσωπο, μια γυναίκα, που κινείται στα όρια του κοινωνικού περιθωρίου, κυνηγημένη από ανθρώπους και εφιάλτες της, προσπαθεί να βρει τα δικά της πατήματα στη ζωή. Θα μπορέσει η αγάπη να την αγγίξει; Να τη γαληνέψει; 

Η Κόρα Καρβούνη και εδώ συγκινητική με έναν βαθύ πόνο μέσα στην καρδιά της εκφραστικά.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΡΤΕΚΗΣ

Ένας ακόμα ηθοποιός μας της σύγχρονης γενιάς, που είναι στιγμές, που σού προκαλεί δέος με την ερμηνεία του. Είναι πραγματικά σπάνιο να έχω δει ηθοποιό να ερμηνεύει με τόσο εκπληκτικό τρόπο τόσο το σκοτάδι, το τέρας, την κακία, τη βία όσο και το φως, την αγάπη, την τρυφερότητα, τη δοτικότητα.

Είναι πραγματικά σπάνιο να το καταφέρνει αυτό ο Γιάννης Τσορτέκης. Να μπορείς να τον μισήσεις θανάσιμα, να σού προκαλέσει τρόμο και φόβο και από την άλλη να τον αγαπήσεις άπλετα και να τού ανοίξεις την αγκαλιά σου. Μοναδικός!

"Μαέστρο" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη


Ο σκληρός "Χαράλαμπος" στο "Μαέστρο", προκάλεσε ρίγη και ανατριχίλα φόβου, πανικού, απώθησης και αντιπάθειας. Ένας χαρακτήρας γεμάτος σκοτάδι και βιαιότητα, τον οποίον ενσάρκωσε και υποδύθηκε με απίστευτη πιστότητα ο Γιάννης Τσορτέκης, προκαλώντας θαυμασμό.

"Μαέστρο" Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Ότι και να πει κανείς, ο Γιάννης Τσορτέκης ήταν ο σκοτεινός "δαίμονας" του "Μαέστρο"


"Αυτή η νύχτα μένει" Κατερίνας Φιλιώτη


"Αυτή η νύχτα μένει" Κατερίνας Φιλιώτη

Πείτε μου αλήθεια, πώς το κάνει αυτό; Πως μπορεί να μεταλλάσσει τον εαυτό του υποκριτικά από το ένα άκρο στο άλλο. Από το σκοτάδι του "Χαράλαμπου", στο φως και την αποθέωση της αγάπης στο "Γιώργο". Ο ίδιος άνθρωπος σε δύο εντελώς αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο ο Γιάννης Τσορτέκης και για μένα, οι δύο αυτές εμφανίσεις του τον βάζουν υποψήφιο για ηθοποιό της χρονιάς.

Συνεχίζω τη χαώδη περιπλάνησή μου στις εκπληκτικές ερμηνείες, που μάς χάρισαν οι ηθοποιοί μας, τη φετινή σαιζόν. Και λέω χαώδη καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να συμπεριλάβω όλες εκείνες τις λαμπερές υποκριτικές στιγμές. Θα αυθαιρετήσω λοιπόν αναγκαστικά. Και θα σταθώ αυθόρμητα σε κάποιες επιγραμματικές αναφορές, που συγκίνησαν και ξεχώρισαν.


Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ήταν από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής τηλεοπτικής σαιζόν. Δύο εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές που ξεχώρισαν. Δύο χαρακτήρες, δύο ρόλοι.

"Έτερος εγώ: Νέμεσις" του Σωτήρη Τσαφούλια

Στο ρόλο του αρχηγού της αστυνομίας στη μεγάλη σειρά που αποτελεί ορισμό για το αστυνομικό είδος πλέον και

"Κάνε ότι κοιμάσαι" Αλ. Πανταζούδη-Αλ.Κυράνη-Γιάννη Σκαραγκά

Ένας Σπύρος Παπαδόπουλος συγκλονιστικός, όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ! Στην ερμηνεία της ζωής του, ως καθηγητής Νίκος Καλλίρης, δίνει ένα απίστευτο ρεσιτάλ ρεαλιστικής ερμηνείας, στην οποία μπορείς κάποιος να συναντήσει τα πάντα. Ηρεμία, ένταση, πόνο, αγάπη, αλληλεγγύη. Ένα αληθινό ρεσιτάλ.


Ο ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ συνέχισε και στη φετινή σαιζόν τις συγκλονιστικές του εμφανίσεις.



Τέταρτη εμφάνιση, στη συγκλονιστική τηλεοπτική σειρά του ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑ:

"Έτερος εγώ"

Αυτή τη φορά στον τρίτο και τελευταίο κύκλο της σειράς. Μια σειρά που απογείωσε την Ελληνική παραγωγή σε ύψη μεγάλα και απαιτητικά. Ως καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης, έδωσε τον καλύτερο ρόλο, μακράν, της καριέρας του. Συγκλονιστικός, απίστευτος, αποτελεί πλέον μια πολύ μεγάλη παρουσία στην σύγχρονη υποκριτική μας σκηνή.


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Υπήρξαν εμφανίσεις-ερμηνείες ηθοποιών στις τηλεοπτικές σειρές, που δεν ήταν υποχρεωτικά πρωταγωνιστικές αλλά πραγματικά έλαμψαν με την παρουσία τους. Θα αναφέρω κάποιους από αυτούς, καθώς το να αναφερθώ σε όλους θα απαιτούσε ατέρμονες παρουσιάσεις, οι οποίοι πραγματικά εντυπωσίασαν και έγραψαν εμφανίσεις και ερμηνείες, πραγματικά εκπληκτικές.


Ο ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ!



Από το χώρο της κομεντί στο δυνατό και σκληρό αστυνομικό noir. 

Ναι, έμοιαζε απίστευτο αλλά ο αγαπητός μας ηθοποιός, στη σειρά "ΚΑΝΕ ότι ΚΟΙΜΑΣΑΙ",  ερμήνευσε το ρόλο ενός ανθρώπου της νύχτας, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου με διφορούμενα συναισθήματα. Από τη μία ο σκληρός, ο σκοτεινός χαρακτήρας του, από την άλλη όμως ένας άνθρωπος γεμάτος από καλοσύνη, η οποία απλά γύρευε τον τρόπο να έρθει στην επιφάνεια της προσωπικότητάς του.

Τον απολαύσαμε, τον λατρέψαμε, τον αγαπήσαμε. Τον καταχωρήσαμε πλέον και αυτόν στις μεγάλες μονάδες μας.


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΣ, είναι ένας ηθοποιός, που ανεβαίνει συνεχώς στη βαθμίδα της ποιότητας. Σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση, η συμμετοχή του όχι απλά περνά απλή αλλά εντυπωσιάζει συνεχώς για δύσκολες και συνήθως σκληρές ερμηνείες.


Στο αστυνομικό "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" του Σωτήρη Τσαφούλια, μένει αξέχαστος στην ερμηνεία του Μασάτου, ενός εξωτερικά σκληρού νταβατζή, ανθρώπου της νύχτας αλλά στο βάθος με ψυχή δεκτική στη φλόγα που θα τον αλλάξει ριζικά.



Και στο αστυνομικό νουάρ "ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ" περνά στην απέναντι πλευρά. Αυτή τη φορά θα ερμηνεύσει τον Αστυνόμο Κωνσταντίνο Ίσσαρη, στο εγκληματολογικό της Ασφάλειας. Έναν αστυνομικό συνεπή και με πλούσια τρυφερά συναισθήματα.


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ

Σειρά "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ", του ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑ, σαιζόν δεύτερη


Μια σοκαριστική ερμηνεία στα όρια της παράκρουσης. Στο ρόλο του "Γρύπα", κεντρικό άνθρωπο του υποκόσμου, ο εξαίρετος ηθοποιός μας προκαλεί δέος και ανατριχίλα σε μια απόδοση, που αγγίζει την τελειότητα, μένοντας αλησμόνητη.


ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΓΟΥΤΗΣ

Σειρά "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" του ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑ

Σειρά "ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ" της ΒΙΚΥΣ ΜΑΝΩΛΗ (Ελληνική μεταφορά της Τουρκικής σειράς "YARGI")




Kαι στις δύο σειρές, ως αστυνομικός. Στην πρώτη ως Παντελής Σκλαβής και στη δεύτερη ως Ανδρέας, ο εξαίρετος ηθοποιός μας, δέθηκε με το κοινό στις δύο εξαίρετες αυτές σειρές. Και στις δύο περιπτώσεις, ερμηνεία υψηλών απαιτήσεων και ωριμότητας.


ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ

Στους δύο τελευταίους κύκλους της σειράς "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" του ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑ



Ως Αστυνόμος Βανόρτας, προϊστάμενος του Ανθρωποκτονιών στο 2ο κύκλο




Ως απότακτος πλέον στον 3ο και τελευταίο κύκλο της σειράς.



Ο Τάσος Νούσιας, είναι συγκλονιστικός με εμφανίσεις που παραμένουν σήμα κατατεθέν του τεράστιου ταλέντου και της ερμηνευτικής του προσωπικότητας.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥΣΗ

Σειρά "ΣΤΟΡΓΗ" σε σκηνοθεσία ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ



Η συνεχώς ανερχόμενη, ηθοποιός μας, έδωσε ένα ρεσιτάλ "Ψυχώ", στην κυριολεξία, μέσα από την ψυχολογική σειρά "ΣΤΟΡΓΗ" στην απερχόμενη περίοδο. Σπάνια συναντά κάποιος, στην υποκριτική μας ανάλογους ρόλους και η Αναστασία ήταν απίστευτη στην κυριολεξία.



Στην ίδια σειρά, μια αντρική, αυτή τη φορά, συγκλονιστική παρουσία. Ο ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΣΣΟΒΙΤΗΣ, όπως δεν το έχετε δει ποτέ. Σε επίπεδα ωριμότητας και ερμηνείας, που δεν τον είχατε δει ποτέ. Ως "Σάκης", στη "Στοργή", είναι εκτός ορίων και συγκλονιστικός ερμηνεύοντας έναν "άλλο" άνθρωπο της παρανομίας που αναζητά και εκείνος τον εαυτό του.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ

Μια ακόμα εμβληματική παρουσία από έναν εξ' ίσου μεγάλο ηθοποιό, του οποίου οι εμφανίσεις τελευταία έχουν ανέβει σε πολύ μεγάλα επίπεδα ερμηνείας.

Την περασμένη σαιζόν τον χαρήκαμε, ως πρωταγωνιστή σε δύο υπέροχες σειρές:

"ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" 

Ένα υπέροχο πολεμικό δράμα, βασισμένο στο πογκρόμ των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα


"Ο ΟΡΚΟΣ ΙΙ"

Ένα κοινωνικό, αστυνομικό δράμα με πολύ μεγάλες προεκτάσεις σε ζητήματα που καίνε, σε σκηνοθεσία Χρίστου Γεωργίου


Η σειρά αυτή, συνεχίζεται και στην νέα σαιζόν στον δεύτερο κύκλο της, στην ΕΡΤ1

Στην ίδια σειρά ξεχώρισε επίσης με την παρουσία της, η 

ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ


Ώριμη, ποιοτική, συγκροτημένη, εκφραστική, όσο ποτέ. Πραγματικό υπόδειγμα δραματικής ερμηνείας.


Στο "Βραχιόλι της φωτιάς", ξεχωρίζω δύο ακόμα μεγάλες παρουσίες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ


Θα την χαρακτήριζα πολύ μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. καθώς η Ελισάβετ έχει την καλύτερη, μέχρι τώρα, παρουσία της στην Ελληνική σκηνή. Πραγματικά εντυπωσιακή.


ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ


Μεγαλουργεί, όπου εμφανίζεται ο αγαπημένος μας ηθοποιός. Ανεβασμένο επίπεδο σε μεγάλα ύψη, πολύ αυξημένες απαιτήσεις, ρόλοι δύσκολοι και ερμηνεία που σε καθηλώνει για το "εκτόπισμά" της. Πραγματικά λατρεμένος.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Ένας ακόμα ηθοποιός μας, που λάμπει στο υποκριτικό στερέωμα. Η εξέλιξή του, η απόδοσή του, οι παρουσίες του μάς έκαναν να τον προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερο και να τον αγαπήσουμε χωρίς επιφύλαξη. Τον είδαμε σε δύο σειρές:

Στη "ΣΤΟΡΓΗ"

στο ρόλο ενός προβληματικού συζύγου, που η συμπεριφορά του οδηγεί το γάμο του σε μέγιστη δοκιμασία


Αλλά και στον "ΟΡΚΟ ΙΙ", όπου πρωταγωνιστεί δίπλα στο Χρήστο Λούλη και πολλούς εξαίρετους ηθοποιούς. Ερμηνεύει το ρόλο γιατρού και φίλου σε μια εξαιρετικά δύσκολη και δραματική θέση.


Και τους δύο θα έχουμε τη χαρά να τους δούμε και φέτος στο δεύτερο κύκλο της εξαίρετης αυτής σειράς.


ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Η αγαπημένη και καταξιωμένη μας ηθοποιός, μάς έδωσε στη σαιζόν που πέρασε δύο παρουσίες με έξοχες ερμηνείες.

Η μία στο "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" του Νίκου Τσαφούλια, στο ρόλο της μαχητικής δημοσιογράφου και η άλλη, εξ ίσου άψογης στο "ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ" της Κατερίνας Φιλιώτη


Υπήρξαν και κάποιες ερμηνείες, είτε νέων ηθοποιών, που έλαμψαν με την "εισβολή" τους στον τηλεοπτικό χώρο είτε παλιότερων αστέρων, που ήρθαν με την εμπειρία τους να δώσουν τη λάμψη της ωριμότητά τους.

Μια τέτοια ήταν αυτή της ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία σόκαρε με την ακαταμάχητη guest παρουσίας της στο "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" στο ρόλο της Ματρόνας, μιας γυναίκας επικεφαλής οργάνωσης του υποκόσμου. Πραγματικά συγκλονιστική



Η ΚΛΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΟΥ με τη λαμπερή και γλυκύτατη εμφάνισή της στο υπέροχο "ΜΑΕΣΤΡΟ" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη


Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ στην πρώτη της τηλεοπτική υποκριτική εμφάνιση, επίσης στο "ΜΑΕΣΤΡΟ". Η ερμηνεία της ήταν τέτοια, που σού έδινε την εντύπωση ηθοποιού χρόνων.



Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ένας νέος ηθοποιός, που πιστεύω έχει τις υποδομές να γράψει τη δική του διαδρομή στην υποκριτική με το ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΕΝΟ, επίσης για τους ίδιους λόγους, διέπρεψαν και οι δύο στο "ΜΑΕΣΤΡΟ"






Επίσης η ΝΤΕΝΙΑ ΨΥΛΛΑ, σε μια μοναδική δραματική της παρουσία στο "ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ". Μια ερμηνεία, που συγκλόνισε πραγματικά 








ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Ο καταξιωμένος μας ηθοποιός, διέπρεψε σε δύο απόλυτα κόντρα ρόλους.

Φυσικά πρωταγωνιστής στο "ΣΑΣΜΟ" στο ρόλο του Ευθύμη


και σε δεύτερη εμφάνιση στη "ΝΥΧΤΑ του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ" στο ρόλο του διευθυντή των φυλακών


Δύο απόλυτα κόντρα χαρακτήρες σε μια ερμηνεία, που ο αγαπημένος μας ηθοποιός, κατοχύρωσε με τον απόλυτο "κακό" της περασμένης περιόδου.


Θα κλείσω αυτό το πολύ μεγάλο οδοιπορικό, με ένα ακόμα ερμηνευτικό μας ζευγάρι, που ξεχώρισε και αυτό στην περασμένη σαιζόν. Μιλάμε για ένα ζευγάρι ήδη καταξιωμένων μεγάλων ηθοποιών, με πολύ μεγάλη ερμηνευτική εμπειρία και ιστορία πίσω τους.

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΜΠΕΣΟΠΟΥΛΟΣ


Δύο πολύ μεγάλες ερμηνείες σε δύο ιστορικούς χαρακτήρες. Ως Κυβέλη, το μεγάλο θρύλο του θεάτρου μας και ως Γεώργιο Παπανδρέου στην ιστορική του διαδρομή.

Στην εξαίρετη σειρά "ΦΛΟΓΑ και ΑΝΕΜΟΣ" που προβλήθηκε στην ΕΡΤ1, σε σκηνοθεσία, ακόμα μια φορά, μιας γυναίκας, της ΡΕΪΝΑΣ ΕΣΚΕΝΑΖΥ. Και οι δυο τους απέδωσαν τους μεγάλους αυτούς ρόλους με το ανάλογο δέος και σεβασμό.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι, ο κατάλογος αυτός είναι πραγματικά ανερμάτιστος! Υπάρχουν δεκάδες ηθοποιοί, νέοι και παλιοί, που δημιούργησαν έναν υπέροχο κόσμο στις σειρές που κόσμησαν με την παρουσία τους την ελληνική τηλεοπτική παραγωγή της περασμένης χρονιάς.

Θα μπορούσα να αναφέρω ονόματα σε έναν πολύ μεγάλο κατάλογο. Σίγουρα αδίκησα κάποιες μη αναφορές και αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει την όποια απαξίωσή τους. Άλλωστε η δική μου ταπεινή αναφορά δεν είναι τίποτα μπροστά στη δική τους προσφορά.

Είμαι σίγουρος ότι και φέτος, θα γίνουμε μάρτυρες μεγάλων ερμηνειών καθώς η γκάμα της παραγωγής είναι μεγάλη και οι προσδοκίες έχουν μείνει σε πολύ μεγάλα ύψη.

Μακάρι, γιατί έχουμε ανάγκη από ποιότητα τέχνης στην καθημερινή μας ζωή, αντιστάθμισμα στο σκοτάδι που μάς τυλίγει.

Καλό Φθινόπωρο σε όλες και όλους.


























Σχόλια

  1. Εξαιρετική η παρουσίασή σου, Γιάννη!
    Φοβερά εύστοχες οι περιγραφές όλων των ηθοποιών μέσα από τους ρόλους τους.
    Συμφωνώ με όσα γράφεις σχεδόν για όλους, αν και δεν έχω δει όλα τα σήριαλ στα οποία παίζουν και αναφέρεις, όμως τους γνωρίζω από άλλες τους συμμετοχές.
    Με διαφορά μεγάλη κρατώ τον Στάνκογλου, καθώς είναι απίστευτος και τρελή συμπάθειά μου, μα και την Καβογιάννη, η οποία πάντα είναι πάρα πολύ καλή όμως στο Μαέστρο έδωσε ρεσιτάλ και απέδειξε τι μπορεί να κάνει.
    Δεν μου αρέσουν καθόλου ο Παπαδόπουλος και η Παντούση ... λιαχ! Για μένα έχουν κάτι ψυχρό και ψεύτικο. Γούστα είναι αυτά.
    Για όλους τους άλλους που αναφέρεις έχω περίπου την ίδια αίσθηση με την έκπληξη βέβαια να την κάνει φέτος η Χαρούλα, αλλά, γιατί όχι!
    Γενικά υπάρχουν πια πολλοί και πολύ δυνατοί ηθοποιοί με γνώσεις, πολλά ταλέντα και ωραία σκηνική παρουσία, αλλά είναι δύσκολο να απορροφηθούν στην ελληνική σκηνή καθώς είναι μικρό το πλήθος του κοινού. Οι καλοφτιαγμένες σειρές είναι ένας τρόπος να γίνει αυτό και ίσως ακόμα καλύτερα αν δίνονταν και στο εξωτερικό αφού αξίζουν.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να σου πω ότι με τον Τσορτέκη πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο) και από τότε ήταν ένα αεικίνητο σαϊνόπαιδο αρκετά τρελούτσικο που ασχολιόταν ήδη στο σχολείο με τα καλλιτεχνικά.

      Διαγραφή
    2. Ο Τσορτέκης είναι ...δύναμη! Εξαιρετικός! Και ναι έχει αυτήν την νεανική σπιρτάδα στο φέρσιμό του, που γοητεύει, θα έλεγα.
      Θα συμφωνήσω ότι ο Γιάννης Στάνκογλου, κινείται ως "ναυαρχίδα" των αντρών ηθοποιών καθώς έχει ανεβάσει πολλά επίπεδα στην ερμηνεία του.
      Και ναι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προσωπικά γούστα, καλή μου φίλη, απόλυτα σεβαστά.
      Μακάρι να δούμε και φέτος πολύ όμορφα πράγματα. Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  2. Γιάννη μου, πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου. Μια ανάπαυλα, από τη ζοφερή μας πραγματικότητα.
    Δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου ελληνική μυθοπλασία. Ίσως αποσπασματικά, έχω δει κάποια πράγματα που έπεσαν μπροστά μου.
    Τους ξέρω όμως τους περισσότερους ηθοποιούς και είναι σπουδαία η εξέλιξη τους!
    Η Χαρούλα Αλεξίου δε, το είπαν όλοι ότι ήταν εξαιρετική.
    Μακάρι, να συνεχίσει η μυθοπλασία να δίνει ωραίες δουλειές, γιατί έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, να έχει ο κόσμος κάτι να "ξεχαστεί".
    Καλό απόγευμα :)
    Μια ήσυχη εβδομάδα να μας έρθει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, βλέπω ότι και η φετινή παραγωγή, είναι γεμάτη από νέες σειρές με όλα τα "βαριά" ονόματα της υποκριτικής μας σκηνής. Αυτό, από μόνο του είναι ελπιδοφόρο. Περιμένουμε να δούμε και τα σενάρια με τις παραγωγές, που θα τρέξουν, Μαρίνα μου.
      Σίγουρα χρειαζόμαστε καλές σειρές για να μπορέσουμε να αντέξουμε όσα τρέχουν παράλληλα.
      Ευχαριστώ κορίτσι μου για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  3. Ωραίο αφιέρωμα πραγματικά πληθώρα ηθοποιών που μας έχουν εκπλήξει. Πιστεύω στο ταλέντο τους αλλά και στην προσεγμένη δουλειά των σκηνοθετών που θέλουν να δίνουν καλά αποτελέσματα. Όχι προχειρότητες...
    Συμφωνώ με τους περισσότερους ηθοποιούς αν και δεν τα έχω δει όλες τις μυθοπλασίες. Τον Παπαδόπουλο δεν τον μπορώ γι αυτό δεν είδα το ''Κάνε ότι κοιμάσαι''. Προσπάθησα να το δω στην ΕΡΤφλιξ αλλά δεν μπόρεσα να το ολοκληρώσω. Δεν τον μπορώ καθόλου.
    Να σαι καλά και έχουμε και νέες μυθοπλασίες μια και η πραγματικότητα ξεπερνά όλα τα νουαρ μαζί.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πραγματικότητα σίγουρα ξεπερνάει κάθε μυθοπλαστικό νουάρ, Άννα μου. Θα έλεγα αγγίζει το είδος του τρόμου! Δυστυχώς.
      Κρατώ φυσικά την προτίμησή σου, απόλυτα σεβαστή. Όμως αδίκησες έτσι τη σειρά, ήταν μοναδική και πάμε και για δεύτερο κύκλο.
      Μακάρι και φέτος να απολαύσουμε όμορφες στιγμές, καλή μου φίλη.
      Στέλνω φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Άλλαξε πράγματι η τηλεόραση, όσον αφορά τις ελληνικές σειρές, αλλά άλλαξαν και τα γούστα μας. Θέλω να πω, πως δεν περιοριζόμαστε σε σειρές για να ¨περνά η ώρα¨ αλλά αναζητούμε κάτι πιο ποιοτικό. Ευτυχώς φέτος η τηλεόραση έβγαλε παραγωγές που μας καθήλωσαν, ιδιαίτερα με τις ερμηνείες των ηθοποιών, τόσο παλαιών όσο και νέων. Εξαιρετικοί όλοι, γνωστοί και μη. Έκπληξη μεγάλη, η Χαρούλα Αλεξίου, όπως και η άριστη ερμηνεία (παρ’ όλο κωμική ηθοποιός) της Μαρίας Καβογιάννη. Γνώμη μου, οι επαναλήψεις (2ου, 3ου κύκλου) φθίνουν και κουράζουν. Ελπίζω να δούμε νέες σειρές, εξίσου καλές και φέτος.
    Να είσαι καλά Γιάννη μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Καβογιάννη έδειξε, Αννίκα μου, ένα τεράστιο δραματικό προφίλ, που στην κυριολεξία σάρωσε κάθε πρόβλεψη. Μιλάμε για συγκλονιστική παρουσία, που τα ταλευταία χρόνια έχει κλέψει καρδιές. Η Χαρούλα, μάς άφησε άφωνους με την άνεση της ερμηνείας της. Λες και ήταν δεκαετίες ηθοποιός.
      Ναι, έχω και εγώ τους προβληματισμούς για τους κύκλους των πολλών επεισοδίων. Αυτό το παθαίνουν κατά βάση σειρές καθημερινού χαρακτήρα, που χάνονται στο χρόνο.
      Αννίκα μου, την καλησπέρα μου και το ευχαριστώ μου, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Γιάννη μου, δεν τα παρακολουθώ -εκτός από κάποιες σειρές σαν το ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ- οπότε η μόνη άποψη που μπορώ να εκφέρω είναι ότι: α) έχουμε μια κοινή αποστροφή για τον Παπαδόπουλο (και μόνο που παίζει αυτός, δεν θα το έβλεπα ποτέ) και β) έχει πέσει χρηματάκι στα κανάλια κι έχουν αναβαθμίσει πολύ τις παραγωγές τους. Θα το έβλεπα πολύ θετικά, αν δεν ανακυκλώνονταν τα ίδια πρόσωπα, αν έδιναν δουλειές σε νέα παιδιά εξίσου ταλαντούχα που κυνηγούν το μεροκάματο με το ντουφέκι και, κυρίως, αν δεν ξανάβαζαν επανάληψη τον Φιλιππίδη και το παρεάκι του. Ξεπλυματάκι και αδιαφορία για το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
    Να ευχηθώ καλή τηλεοπτική σεζόν και με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, ει δυνατόν.
    Την καλημέρα μου και συγχαρητήρια για τη δουλειά σου, Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο Φθινόπωρο μπροστά μας, Μαρία μου. Τα ξέρουμε, τα βλέπουμε και τα ζούμε. Εκνευρίζομαι απίστευτα, όπως και εσύ, σαν βλέπω τα "μεγάλα" κανάλια-ιδιωτικά, να βάζουν επαναλήψεις σε άθλιες κιτς σειρές. Θα ήθελα, να είναι ένα θέμα, που θα έκρινε την αδειοδότησή τους αληθινά! Αλλά δυστυχώς δεν ήταν.
      Δεν ξέρω το λόγο για την "αντιπάθειά" ορισμένων στον Σπύρο Παπαδόπουλο. Και στο "Κάνε ότι κοιμάσαι" και στο "Έτερος εγώ", κατά τη γνώμη μου-απόλυτα προσωπική, ήταν εξαίρετος. Ειδικά στο "Κάνε ότι κοιμάσαι". Επίσης αυτή η σειρά θίγει ζητήματα, αυστηρά "απαγορευμένα" για το στάτους της κοινωνίας μας. Π.χ. ο φετινός κύκλος φωτογραφίζει τα γενόμενα σε ένα σινιέ κολλέγιο της Αθήνας και εκεί ξεβρακώνεται όλη η σαπίλα του μεσοαστικού κόσμου.
      Μακάρι να δούμε και φέτος, καλές σειρές, καλή μου φίλη.
      Τα φιλιά και την αγάπη μου έχεις.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη μου, στη δική μου αντίληψη, η αντιπάθεια πηγάζει απ' το ότι έχει την πρωτοκαθεδρία, χρόνια τώρα, στην ελληνική τηλεόραση. Απ' την ακριβοπληρωμένη "Στην υγειά μς ρε παιδιά" μέχρι το "πλενόμαστε σχολαστικά" που του ανατέθηκε απ' ευθείας και με διφορούμενα μηνύματα προς την κοινωνία. Αδιαμφισβήτητα έχει ταλέντο, αλλά νομίζω πως ένας γνήσιος ηθοποιός που υπηρετεί το σανίδι, δεν αναλώνεται σε κερδοφόρα πρότζεκτ και επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις στο γυαλί. Και δεν τον άκουσα να παίρνει θέση για τις υποθέσεις που ταλάνισαν τον καλλιτεχνικό χώρο και να παίρνει ενεργά το μέρος των αγωνιζόμενων συναδέρφων του. Κοντολογίς, ένας συστημικός ηθοποιός που δεν έχει αφήσει το κοινωνικό του αποτύπωμα, γιατί απ' αυτό κρίνονται όλοι στο τέλος της ημέρας (ή της καριέρας τους). Την καλησπέρα μου...

      Διαγραφή
  6. Χμμμ ναι έτσι δείχνουν να είναι τα πράγματα. Δεν μπορώ να μπω παραπέρα στις λεπτομέρειες γιατί δεν γνωρίζω. Τον κρίνω σαν ηθοποιό, με τις δυνατότητές του. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν στο χώρο, γίγαντες της τέχνης, που ήταν ακραιφνείς εκφραστές του συστήματος αλλά δεν μπορούμε να τους αγγίξουμε. (Μινωτής, Αρώνη, Χορν κλπ). Τουλάχιστον να είναι ακέραιοι άνθρωποι.
    Φιλιά Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

"Η ΦΟΝΙΣΣΑ" της Εύας Νάθενα-ένα ακόμα κόσμημα για τον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο