Ανέστης Βλάχος: Αυλαία για τον αλησμόνητο "κακό" του Ελληνικού κινηματογράφου

 Φίλες και φίλοι,

πολλές φορές η ζωή έρχεται να μας φέρει τα δικά της άσχημα και θλιβερά γεγονότα.

Δυστυχώς εκείνη η μεγάλη γενιά του κλασικού Ελληνικού κινηματογράφου κλείνει σταδιακά τη μεγάλη ανεξίτηλη αυλαία της. Ο χρόνος περνά, η ζωή κάνει τον κύκλο της. Οι μεγάλοι μας ηθοποιοί αφήνουν την σκυτάλη και μια τεράστια παρακαταθήκη στους επόμενους.


ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δυστυχώς το ελληνικό κοινό βιώνει την απώλεια ενός ακόμα μεγάλου και εμβληματικού μας ηθοποιού των κλασικών χρόνων. Ένας αγαπημένος άνθρωπος που στην οθόνη έμελλε να ταυτιστεί, τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας του, με το ρόλο του "Κακού" χαρακτήρα. Του αντιήρωα.

Από τους καλλιτέχνες εκείνους που ζυμώθηκαν μέσα στη βιοπάλη, στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, στη στέρηση, στην ελπίδα. Και να που έρχεται, δεν ξέρω πως να το εκφράσω, μια σκληρή στιγμή στη ζωή του, ένα τραύμα στο μεροκάματο για να του δώσει ένα είδος "εισιτήριο" στο χώρο του θεάματος.

Ο Ανέστης Βλάχος δεν είναι πια κοντά μας! Έφυγε από την αγκαλιά των αγαπημένων του ανθρώπων, της οικογένειάς του, των φίλων του και των αμέτρητων εκείνων που τον αγάπησαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο, έστω και στον "κακό" του ρόλο, μέσα από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε αλλά και από τι σειρές που εμφανίστηκε.


Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στις 7 Φλεβάρη 1934 στην Προσοτσάνη Δράμας. Η καταγωγή του ήταν μια λαϊκή οικογένεια από αγρότες γονείς. Μάλιστα πιο πίσω ο παππούς του ο Φίλιππος ήταν σύνδεσμος του Παύλου Μελά στον αγώνα των Μακεδονομάχων. Ο πατέρας του ο Ηρακλής έπεσε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Οι εξελίξεις οδήγησαν τον Ανέστη να κατέβει στην Αθήνα το 1946 και να εγκατασταθεί στην Καλλιθέα.

Η επαφή του με την υποκριτική ξεκίνησε με τις σπουδές του στην μεγάλη υποκριτική σχολή Θεάτρου-Κινηματογράφου του Σταυράκου. Ήταν συμμαθητής με τον Κώστα Καζάκο και πολλούς άλλους καλλιτέχνες φυσικά. Παράλληλα όμως με τις σπουδές του ο Ανέστης Βλάχος έπρεπε και να ζήσει. Και η βιοπάλη ήταν σκληρή καθώς τίποτα δεν του δόθηκε. Οικοδόμος λοιπόν στην πρώτη γραμμή της εργατικής τάξης. Εκεί, ένα καρφί τον τραυμάτισε άσχημα με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του.  Το ζευγάρι Λαμπέτη-Χορν πλήρωσαν τα νοσήλεια και τον φρόντισαν στο δικό τους σπίτι μέχρι να αποκατασταθεί.

Στην προσωπική του ζωή, πρώτος του γάμος με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, με ένα γιο δικό τους, τον Ηρακλή, από τον οποίο μάλιστα έχει και έναν εγγονό, τον ...Ανέστη τον νεώτερο! Που μάλιστα ακολουθεί τα δικά του βήματα στην τέχνη. Δεύτερος γάμος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση, με την οποία έχει μια κόρη, την Έλλη, δημοσιογράφο και φιλόλογο.

Επίσης ήταν κουμπάροι με τον γνωστό ηθοποιό Νίκο Ξανθόπουλο, ο δεύτερος τον πάντρεψε και βάφτισε το γιο του) και αχώριστοι φίλοι με τον μεγάλο Γιώργο Φούντα.

Ο Ανέστης Βλάχος δεν ήταν άνθρωπος αδιάφορος για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα γύρω του. Είχε ενεργή συμμετοχή στην πολιτική αλλά και στα συνδικαλιστικά δρώμενα του χώρου των ηθοποιών. Ενεργό μέλος για πολλά χρόνια στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ.



Η καλλιτεχνική του καριέρα

Το 1956, σε ηλικία 22 ετών, ξεκινά η μεγάλη διαδρομή του Ανέστη στο χώρο της υποκριτικής. Και μάλιστα στα πολύ "βαθειά" νερά! Στο συγκλονιστικό μεγάλο δράμα του Μιχάλη Κακογιάννη "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ" θα έχει έναν ενεργό υποστηρικτικό ρόλο που θα του ανοίξει το μεγάλο δρόμο της συνέχειας. Μια συνέχεια που είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Η Φιλμογραφία του είναι τεράστια και εντυπωσιακή. Από το 1955 μέχρι το 2011. 56 ολάκερα χρόνια! Μισός αιώνας και βάλε είναι μια προσφορά ανεπανάληπτη πραγματικά. 

Μετρείστε συμμετοχές:  89 κινηματογραφικές ταινίες παρακαλώ!

Τι να αναφέρουμε τώρα; Που να σταθούμε;

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ",  "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ",  "ΔΙΩΓΜΟΣ",  "ΛΟΛΑ",  "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ",  "Ο ΦΟΒΟΣ",  "ΠΟΘΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΒΑΛΤΟ",  "ΘΑΝΑΣΗ ΣΦΙΞΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ",  "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ",  "ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ",  "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑ",  "ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΣ"

Ένας ατέλειωτος κατάλογος γεμάτος τιμή, προσφορά, καταξίωση και στιγμές.


Ο Ανέστης Βλάχος όμως δεν θα περιοριστεί μόνο στο Σινεμά. Θα εμφανιστεί και στην τηλεόραση, σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Κύρια της παλιάς εποχής. Από το 1976 έως το 2005, θα πάρει μέρος σε 24 από αυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

"ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ",  "ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ Τ' ΑΤΙΘΑΣΑ",  "ΛΕΣΧΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ",  "ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ",  "ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ",  "Η ΛΑΜΨΗ",  "Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ"



Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τη σπουδαία θεατρική παρουσία του μεγάλου μας ηθοποιού. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στο έργο "Θάψτε τους νεκρούς". Υπηρέτησε πολλά είδη θεάτρου στην πορεία του.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η θητεία του Ανέστη Βλάχου στα καλλιτεχνικά δρώμενα δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς μια κάποια διάκριση ή βράβευση. Έχουμε λοιπόν:

Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου:  ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ για την ερμηνεία του στην ταινία "Ο ΦΟΒΟΣ" του Κώστα Μανουσάκη


Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας:  Τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία "Ο ΦΟΒΟΣ" του Κώστα Μανουσάκη

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

  • Βραβείο Α' αντρικού ρόλου στην ταινία "ΚΙΕΡΙΟΝ" του Θέου Δήμου
  • Τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στο συγκλονιστικό δράμα του Πάνου Γλυκοφρύδη "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ"
  • Τιμητική διάκριση για την συνολική του προσφορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο



Αυτός, φίλες και φίλοι, ήταν ο αγαπημένος Ανέστης Βλάχος. Και είναι πράγματι δύσκολο να συνηθίσει κανείς τον παρατατικό χρόνο για την αναφορά στο όνομά του. 

Προσπάθησα να δώσω ένα μικρό αφιέρωμα, τιμή στη μνήμη και στο πέρασμά του.

Καλό ταξίδι Ανέστη Βλάχο.

Θα σε θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη για όσα πρόσφερες στην τέχνη της πατρίδας και του λαού μας.




Ύλη βιογραφίας:  Βικιπαίδεια

Φωτογραφίες: Από το διαδίκτυο


Σχόλια

  1. Πολύ όμορφο το αφιέρωμά σου Γιάννη μου, με γέμισε συγκίνηση. Ένας γλυκός και ήσυχος άνθρωπος, που καθιερώθηκε σαν κακός του σινεμά, αλλά μόνο αυτό δεν ήταν. Τον θυμάμαι στην παλιά μου γειτονιά, να περπατάει μόνος του, ελαφρώς σκυφτός και πάντα σοβαρός, λες και τον βάραιναν οι σκέψεις όλου του κόσμου. Όποτε τύχαινε να διασταυρωθούμε τον χαιρετούσα πάντα στον ενικό, γιατί αυτό σου έβγαζε, μια οικειότητα λες και ήταν δικός σου άνθρωπος. 'Γεια σου κυρ Ανέστη' του έλεγα. Ανασήκωνε το κεφάλι του, μου έσκαγε ένα συνεσταλμένο χαμόγελο και μου έλεγε 'γεια σου κορίτσι μου, νά' σαι καλά κορίτσι μου'. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Ανέστη, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά πόσο ταλέντο θέλει, Κατερίνα μου, να ερμηνεύεις "κακούς" κόντρα ρόλους και στην πραγματική σου ζωή να είσαι ψυχούλα! Το είχε και η αλησμόνητη η Τασώ Καββαδία αυτό. Ο Ανέστης έδειχνε να είναι αυτό που αναφέρεις. Είχες την εμπειρία να είναι κοντά σου, γείτονας. Μια ευγενική ψυχή, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που θα μείνει στις καρδιές μας με αγάπη. Σε ευχαριστώ αγαπητή μου φίλη για την παρουσία, μία ακόμα φορά, και το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  2. Ένας ακόμη αγαπημένος ηθοποιός του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου.
    Δεν ξέρω βρε Γιάννη μου αλλά επειδή μεγάλωσα με αυτούς τους ανθρώπους μέσα από τις ταινίες που μέχρι σήμερα τις βλέπω και τις ξανά βλέπω ακριβώς με την ίδια ευχαρίστηση και αγάπη, είναι σαν να φεύγει ένας δικός μου άνθρωπος. Δεν ξέρω αλλά έτσι νιώθω προσωπικά.
    Αξέχαστος γιατί πραγματικά θα μας συντροφεύει μέσα από τις ταινίες του.
    Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου και ειλικρινά δεν ήξερα κάποια πράγματα, όπως ότι είχε διακριθεί και τιμηθεί. Ε, ναι το άξιζε και με το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, έχεις δίκιο σε αυτό που αναφέρεις. Έτσι νιώθουμε όλοι όσοι μεγαλώσαμε με το παλιό Ελληνικό σινεμά. Άνθρωποι που μπήκαν στην καρδιά μας, έγιναν ένα μαζί μας. Μεγαλώσαμε μαζί τους. Μην ξεχνάς, πάγωσαν το χρόνο. Για μιας είναι ίδιοι. Είναι απίστευτο βίωμα αυτό. Ένας από αυτούς λοιπόν ο Ανέστης Βλάχος. Νιώθω την ίδια μεγάλη απώλεια. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για την παρουσία και το σχόλιό σου. Να είσαι καλά. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  3. Μεγάλος ηθοποιός κι ας μην πρωταγωνιστούσε σε ταινίες. Έπαιζε κάθε ρόλο αυθεντικά και έδειχνε το ταλέντο του αμέσως. Απλός και καθημερινός. Μια περίοδο τον συναντούσα στη πλατεία μας στο στέκι καλλιτεχνών. Καλό του ταξίδι. Έφυγε πλήρης ημερών και ελπίζω πλήρης αγάπης και καταξίωσης.
    Ωραίο, όπως πάντα, το αφιέρωμά σου
    Καλή σου μέρα( εδώ έβρεξε πολύ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω είχαμε βροχή Άννα μου; Ελπίζω όχι ζημιές. Εδώ ζέστη και υγρασία κολλάνε τα πάντα.
      Ναι, μεγάλο το πέρασμα του Ανέστη Βλάχου και ξεχωριστή πάντα η παρουσία του. Έκατσα και είδα τον "Φόβο" και ήταν εκπληκτικός ως πρωταγωνιστής αυτή τη φορά. Και, απ' ότι μας λέτε, γλυκός άνθρωπος.
      Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη. Να είσαι καλά και πάντα όμορφες οι στιγμές σου.

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφο το αφιέρωμα στον εξαιρετικό αυτό ηθοποιό - και άνθρωπο. Όσα μοιράζεσαι μαζί μας, Γιάννη, τιμούν το έργο και την ψυχή του. Παλιά είχα διαβάσει πως όπως και κάποιοι άλλοι "κακοί" του ελληνικού κινηματογράφου, στην καθημερινότητά του ήταν ψυχούλα. Ίσως αυτή η αντίθεση να τον έκανε τόσο καλό στους ρόλους που τον καθιέρωσαν
    Ας πω με τη σειρά μου, Καλό του Ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει αυτό που λες για τους "κακούς" του σινεμά Τζοάννα μου. Θυμίζω την Τασσώ Καββαδία, τον Αρτέμη Μάτσα που έκανε ο δύσμοιρος τον "προδότη" ενώ η οικογένεια του γνώρισε το θάνατο από του Ναζί, ο Δήμος Σταρένιος επίσης για τον ίδιο λόγο.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια που λες για μένα, ειλικρινά με γεμίζουν χαρά και ευγνωμοσύνη. Ο Ανέστης έφυγε και αυτός μακριά δυστυχώς.
      Καλή συνέχεια καλοκαιριού Τζοάννα μου.

      Διαγραφή
  5. Μεγάλη απώλεια το φευγιό του, ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός και αγωνιστής και μπράβο σου που ετοίμασες αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα στη μνήμη του! Το να καθιερώνεσαι ως "κακός" στο σινεμά, θεωρώ πως απαιτεί μεγάλο ταλέντο και τσαγανό. Αξέχαστος κι αγαπημένος, ας έχει καλούς ουρανούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου Μαρία μου. Ο κόντρα ρόλος έχει πάντα απαιτήσεις γιατί πολλές φορές συγκρούεσαι άμεσα με τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη για την παρουσία σου. Αξέχαστος και αυτός ναι. Την αγάπη μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

Κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο: "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir