Μουσική για τον Κινηματογράφο: Abel Korzeniowski

 Φίλες και φίλοι μου,

είναι προφανές ότι το φετινό μας καλοκαίρι δεν χαρακτηρίζεται από την ανεμελιά ή την ομορφιά του. Νομίζω δεν είναι κανείς μεταξύ μας που διαφωνεί σε αυτό. Δύσκολες οι ώρες για το λαό μας και οι στιγμές μας μέσα στη κάψα της ζέστης.

Το CINEFIL είναι εδώ, κοντά σας, να σας κρατά συντροφιά σε κάθε σας στιγμή. Όπου και να τη ζείτε. Είτε σε κάποιο ανέμελο περιβάλλον διακοπών είτε μέσα στη μελαγχολία του τσιμέντου κάποιας πόλης.

Στο σημερινό μου θέμα, σας έχω κάτι ανέμελο αλλά συνάμα αισθαντικό.

Μουσική από τον κινηματογράφο!

Ναι, είναι "κοντά" μας ένας από τους πιο μεγάλους μουσικοσυνθέτες που δίνουν ομορφιά και αίσθηση στο παγκόσμιο σινεμά. Να κάνω μια αναφορά στο έργο και στην παρουσία του.

ABEL KORZENIOWSKI


Ο Αμπέλ είναι ένας από τους λατρεμένους μου μουσικοσυνθέτες για τον κινηματογράφο. Πολωνικής καταγωγής. Δημιουργός που το έργο του διακρίνεται από μια πρωτόγνωρη ευαισθησία. Έναν ονειρικό λυρισμό και ένα βάθος που αγγίζει πολλές φορές τα σκοτάδια και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Βιογραφικά στοιχεία


Γεννήθηκε στις 18 Ιούλη 1972 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Σήμερα είναι σε ηλικία 49 ετών. Το μοναδικό του χάρισμα για τη μουσική ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια. Φυσικά ρόλο σε αυτό έπαιξε το οικογενειακό του περιβάλλον. Η Μητέρα του Μπάρμπαρα έπαιζε ήδη τσέλο και και τα δύο του αδέλφια Άντονι και Αντρέι ήταν μουσικοί. Αποφοίτησε από την ακαδημία μουσικής της Κρακοβίας πάνω στο Βιολοντσέλο και στη συνέχεια σπούδασε σύνθεση με καθηγητή τον Κριστόφ Πεντερέτσκι. Στα χρόνια 1999-2000 δούλεψε βοηθός στο τμήμα σύνθεσης, διεύθυνσης και μουσικής θεωρίας. 

Σταδιακά άρχισε η δουλειά του να ντύνει πολλά φιλμ του Πολωνικού κινηματογράφου, όπου τα έργα του παίχτηκαν σε πολλά εγχώρια φεστιβάλ. Η μεγάλη αγάπη του για τη μουσική και τα υπέροχα έργα του άρχισαν σταδιακά να κατακτούν τον κόσμο.

Σταδιακά άρχισε να συνθέτει μουσική για πολλά θεατρικά έργα, στη συνέχεια ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους αλλά και τηλεοπτικές σειρές.

Το 1998 πήρε μια υποτροφία από τον Πρόεδρο της Κρακοβίας για μουσική σύνθεση. Το περιοδικό "Cinema" τον αναδεικνύει στη λίστα με τους κορυφαίους Πολωνούς συνθέτες μουσικής κινηματογράφου. 

Η δουλειά του 

Θα γράψει τη μουσική για 28 ταινίες αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Αρχής γενομένης από το 2000 μέχρι σήμερα που συνεχίζει το σπουδαίο του έργο.

Προσωπικά, ο Abel Korzeniowski, συνόδεψε ώρες ολάκερες από την προσωπική μου συγγραφή. Η βελούδινη μουσική του. Η προσεκτική, αισθαντική του μελωδία. Ο λυρισμός του. Το βάθος του. Οι χαμηλοί του τόνοι, στην κυριολεξία άγγιξαν την ψυχή μου. Όχι όμως μόνο μένα αλλά και σε όλους τους φίλους του κινηματογράφου.

Θα σταθώ σε μεγάλες μουσικές του δημιουργίες που έχω ξεχωρίσει, παραθέτοντας αποσπάσματα για να τα ακούσετε όποτε το θελήσετε.

Ξεκινώ από το 2009 όπου θα γράψει τη μουσική για το υπέροχο δράμα του TOM FORD

"A SINGLE MAN"  (Ένας άντρας μόνος)


Η μουσική εδώ, αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με το έργο του Abel Korzeniowski. Μια εκπληκτική εμπειρία που με οδήγησε να τον επιλέξω σαν έναν από τους συνθέτες που εκφράζει την ψυχοσύνθεσή μου.

Ακούστε το μοναδικό και υπέροχο  "And just like that"



To 2011 θα γράψει τη μουσική για το ιστορικό ρομαντικό δράμα της Madona

"W.E"


Διάλεξα για σας ένα υπέροχο κομμάτι από αυτό το έργο. Το "Letters" για να το ακούσετε


Το 2013 θα γράψει τη μουσική για το ρομαντικό δράμα του CARLO CARLEI

"ΡΩΜΑΙΟΣ και ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ"


Ο λυρισμός της μουσικής του συνθέτη στην κυριολεξία ντύνει με μοναδικό τρόπο το ιστορικό αυτό δράμα. Ένα ακόμα soundtrack που θα λατρέψετε φίλες και φίλοι.
Διαλέγω για σας το: "Όνειρο της Ιουλιέττας"



Το 2016 σειρά έχει μια μεγάλη τηλεοπτική σειρά στην κατηγορία τρόμου-φαντασίας.
Το θρυλικό "PENNY DREADFUL"
Τρεις κύκλοι για τη σειρά, 27 επεισόδια σε δημιουργία του JOHN LOGAN.
Μια σειρά για την οποία θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό αφιέρωμα. Ο Abel θα γράψει μια συγκλονιστική ατμοσφαιρική μουσική που μένει αξέχαστη σε κάθε φίλο.




Σας δίνω το θέμα των τίτλων της σειράς, το "Demimonde"



καθώς και το "Reborn"



Την ίδια χρονιά, το 2016, έχει σειρά ένα μεγάλο δραματικό θρίλερ του TOM FORD
"NYXTOBIA ΠΛΑΣΜΑΤΑ"



Εδώ ο συνθέτης ακολουθεί το μοτίβο μιας δραματική ταινίας γεμάτης μυστήριο, ένταση. 
Από το soundtrack ξεχώρισα ένα θέμα που λάτρεψα στην κυριολεξία και σας το δίνω να το ακούσετε.

"Table for two"  (Τραπέζι για δύο)
Για όσους έχουν καλή μνήμη, το μουσικό αυτό θέμα, συνόδεψε τη μουσική επιμέλεια στο βιβλίο μου "Ελουάζ"



Το 2018 σειρά έχει ένα μεγάλο θρίλερ τρόμου του CORIN HARDY
"Η ΚΑΛΟΓΡΙΑ"  (THE NUN)



Ο συνθέτης θα βάλει το μοναδικό του λιθαράκι δίνοντας ένα υπέροχο soundtrack, από το οποίο επιλέγω για να σας το ακούσετε ...ανατριχιάζοντας, το "God ends here"



ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

14 Διεθνή βραβεία και ακόμα 25 υποψηφιότητες συνοδεύουν μέχρι τώρα το μεγάλο έργο του Πολωνού μουσικοσυνθέτη.
Ενδεικτικά να σταθούμε σε κάποιες διακρίσεις-βραβεία:
  • Το 2015 ήταν υποψήφιος για δύο βραβεία ΕΜΜΥ για το έργο του στο "Penny Dreadful"
  • Το 2017 ήταν υποψήφιος για βραβείο BAFTA για τη μουσική του στα "Νυχτόβια πλάσματα"
  • Το 2010 και 2012 ήταν υποψήφιος για Χρυσές σφαίρες ΗΠΑ για τη μουσική του στα "A single man" & "W.E."
  • Το 2010 και 2012 τιμήθηκε με το παγκόσμιο βραβείο Soundtrack για τη μουσική του στις ταινίες:  "A single man" & "W.E."
  • Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο LUDWIK της Κρακοβίας για τη μουσική του στη θεατρική παράσταση "Κάφκα"
  • Τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο GOLDEN GATE στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σαν Φρανσίσκο για τη μουσική του στο ντοκιμαντέρ "Evolution"
  • Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο GOLDEN KNIGHT του ομώνυμου φεστιβάλ στη ΡΩΣΊΑ για τη μουσική του στην ταινία "Ο καιρός του αύριο"

Το 2004 έκανε μια νέα παρτιτούρα για το θρυλικό έργο "METROPOLIS" του Φριτς Λανγκ. Μια σύνθεση 147' ορχήστρας 90 οργάνων και χορωδίας με 60 άτομα, 2 σολίστ. Ένα πραγματικά ξεχωριστό του έργο.


Αυτός, φίλες και φίλοι, είναι ο βελούδινος ABEL KORZENIOWSKI.
Ο μουσικοσυνθέτης που "μιλάει" στις καρδιές των σινεφίλ και όχι μόνο με τον ξεχωριστό λυρισμό του αλλά και την υποδειγματική του ευαισθησία.

Ελπίζω να πήρατε μια ιδέα από το έργο και το πέρασμά του στον κόσμο του κινηματογράφου και της σκηνής.


Σχόλια

  1. Γιάννη μου καλημέρα με ακόμα ένα καταπληκτικό μουσικό αφιέρωμα.
    Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος συνθέτης δεν είναι ευρεία γνωστός, μα έχει καταφέρει να αφήσει το σημάδι του. Η τεχνική του θυμίζει κάτι από συνθέσεις του παλιού σινεμά, κάτι το μοναδικό σε εμάς τους λάτρεις το motion picture soundtracks. Ειδικά στα στυλιζαρισμένα δράματα του Tom Ford πιστεύω πως οι συνθέσεις του ταιριάζουν γάντι.
    Η δουλειά που έκανε στο Penny Dreadful μοναδική, καταφέρνει να εισάγει τον θεατή στην εποχή που διαδραματίζεται η σειρά και συνάμα, μαζί με την σεκάνς των τίτλων, να μας βάλει στο πνεύμα της σειράς. Όσον αφορά το πέρασμά του από τον τρόμο, το Nun μια μέτρια Β' ταινία με αρκετά jumb scares και τίποτε άλλο, είναι αρκούντος ατμοσφαιρικό, δημιουργώντας μια τρομακτική σύνθεση καταδίωξης για τον θεατή.
    Μπράβο Γιάννη μου. Μια αναγκαία μουσική ανάπαυλα, έπειτα απ' τα έκτροπα που λαμβάνουν δράση κλέβοντας το οξυγόνο μας και καταστρέφοντας ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο καλέ μας φίλε! Αν και στην άλλη άκρη της γης αγαπητέ συνοδοιπόρε, είσαι πάντα εδώ ακούραστος και στυλοβάτης. Σε ευχαριστώ πολύ ειλικρινά απ' την καρδιά μου. Αλήθεια που βρίσκεσαι;
      Μια μουσική μπορεί να αναδείξει ή να καταστρέψει μια ταινία. Αν έχεις την τύχη να έχεις συνεργάτη τον Αμπέλ τότε ναι! Έχεις ένα γερό ατού στο χέρι σου. Πραγματικά οι παρεμβάσεις του καθοριστικές σε κάθε είδος όπως αναφέρεις.
      Αγαπημένε φίλε, στέλνω ευχές, δύναμη όπου και να είσαι και καλές θάλασσες. Αντέχουμε, βαστάμε.

      Διαγραφή
  2. Πόσο μου άρεσε και τούτο το αφιέρωμά σου Γιάννη!
    Τρέφω μεγάλη αδυναμία στη μουσική κινηματογράφου και έχω ξεχωρίσει κομμάτια που με συνοδεύουν για χρόνια. Υπέροχος μουσικοσυνθέτης! Και βέβαια κρατάω τα βίντεο που μοιράζεσαι μαζί μας και επίσης βεβαίως τα αποθηκεύω στη συλλογή μου.
    Να είσαι καλά, μου έφτιαξες τη διάθεση.
    Πάω να τα απολαύσω με την ησυχία μου.
    Πολλά ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλησπέρα σου. Ανοίγοντας τα βίντεο που επέλεξα θα έχεις μπροστά σου έναν υπέροχο μουσικό κόσμο. Αυτόν της μουσικής του Αμπέλ Κορζενιόφσκι. Και εκεί θα έχεις την ευκαιρία να αφεθείς στον υπέροχο κόσμο του. Πόσες ώρες ολάκερες έχω μείνει με τη συντροφιά του γράφοντας! Πόσες! Είναι εκπληκτικός.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη, να είσαι. Στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  3. Δεν τον ήξερα και να 'σαι καλά που μας φέρνεις σ' επαφή με σπουδαίους δημιουργούς σαν τον Abel. Τελικά, κάθε φορά που διαβάζω αναρτήσεις σου διαπιστώνω πόση κινηματογραφική (και όχι μόνο) αμάθεια διαθέτουμε. Ίσως γιατί οι ταινίες αυτές δεν προβάλλονται τόσο συχνά στις τηλεοράσεις.
    Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι μας, όσο αυτό είναι εφικτό κάτω απ' τις συνθήκες που βιώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δυστυχώς Μαρία μου, δεν πολυβλέπουμε τέτοιες ταινίες στα Ελληνικά κανάλια. Θες το ακριβό της παραγωγής τους, θες η ελεεινή νοοτροπία των καναλιών, τα στερούμαστε. Η μουσική του Αμπέλ καλή μου είναι συγκλονιστική. Ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της γραφής σου Μαρία. Χαμηλοί τόνοι, μεγάλο δραματολογικό ύφος, τρυφερότητα, είναι τα κλασικά του χαρακτηριστικά. Ταιριάζει απόλυτα με το γραπτό σου.
      Δεν έχω παρά να σε ευχαριστήσω για την τιμή των λόγων σου Μαρία μου, να είσαι καλά με κάνεις να νιώθω τόσο όμορφα.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχος μουσικοσυνθετης! Και χαίρομαι που είναι μουσικό το θέμα σου σήμερα. Αν και δεν μπορώ να τα ακούσω -ορισμένα δεν τα ξέρω- όλα τα βίντεο που παραθέτεις, τα κρατώ για όταν επιστρέψω.
    Μπράβο Γιάννη οι αναρτήσεις σου μας δίνουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στον κυκεώνα τόσων παθών που βιώνουμε.
    Φιλιά πολλά και προσοχή, νέος καύσωνας έρχεται με όλες τις συνέπειες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να δώσω μερικές χαλαρές μελωδικές νότες καλή μου φίλη γιατί, όπως λες, η κατάσταση είναι άστα να πάνε. Τρισάθλια! Όταν επιστρέψεις μπορείς να κρατήσεις σε λίστα αυτά τα soundtrack του Αμπέλ και να τα βάλεις να σε συνοδεύουν σε διάφορες περιπλανήσεις σου. Γραφή, ανάγνωση. Θα μείνεις μαγεμένη.
      Στέλνω την αγάπη μου, ευχαριστώ που είσαι εδώ κοντά μου. Καλά να περνάς κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  5. Ένα υπέροχο θέμα από τον κινηματογράφο, από τη μουσική αυτή τη φορά, το οποίο μου άρεσε ιδιαίτερα. Δεν θυμάμαι να έχω δει κάποιες από τις ταινίες αυτές, παρά μόνο το Single man με τον αγαπημένο Colin Firth. Για μία ακόμα φορά μου έδωσες το έναυσμα, μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, να βρω και να δω καλές ταινίες που εσύ παρουσιάζεις από αυτό το ιστολόγιο σου. Και πάντα τις χαίρομαι. Έτσι έχω μάθει πια, να εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση σου.
    Νάσαι καλά Γιάννη, την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Βασίλη!
      Ξέρεις τι χαρά και τιμή μου δίνουν τα λόγια σου! Σε ευχαριστώ από καρδιάς ειλικρινά. Αν θες τη γνώμη μου οι ταινίες και η σειρά που έχει γράψει τη μουσική ο Αμπέλ αξίζουν την προσοχή σου. Τώρα για την "Καλόγρια", εντάξει, είναι ενδιαφέρουσα ταινία τρόμου, πολύ δυνατή, υπάρχουν βέβαια και καλύτερες.
      Να είστε όλοι καλά εκεί στην ενδιαφέρουσα πόλη της Δράμας, για την οποία παρακολούθησα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και πράγματα σε εκπομπή της ΕΤ3.
      Καλή συνέχεια φίλε μου.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα από τον κόσμο της μπλε θάλασσας. Δεν τον γνώριζα τον συγκεκριμένο συνθέτη. Χαίρομαι που συστηνόμαστε σήμερα. Το ό,τι κατάγεται από μια χώρα με παράδοση στα μουσικά δρώμενα είναι μια ένδειξη για τον ξεχωριστό ήχο του έργου του.
    Άκουσα με ενδιαφέρον τα αποσπάσματα του έργου του που μας προτείνεις. Διακρίνω μια μελαγχολία. Αυτή που συνοδεύει στιγμές συνειδητοποίησης. Για κάτι που χάθηκε, για κάτι που δεν θα έρθει. Σαν ένας βαρύς αναστεναγμός να βγαίνει, από το βλέμμα των πρωταγωνιστών.
    Περιμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο αφιέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Τζοάννα, την αγαπημένη μας φίλη. Ευχαριστώ για το γαλάζιο θαλασσινό δώρο καλή μου φίλη. Μου είναι τόσο μα τόσο αναγκαίο να το ξέρεις.
      Ναι, η μουσική του Αμπέλ είναι μελαγχολική! Ιδιαζόντως μελαγχολική. Γεμάτη από μια σειρά παραστάσεις που αναφέρονται και χαρακτηρίζουν τα έργα για τα οποία έχει γράψει τη μουσική. Εκεί τον συναντάμε και αφηνόμαστε στη μουσική του αγκαλιά.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Στέλνω τα φιλιά και την αγάπη μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ