"Αυτό το κάτι άλλο" Το Ελληνικό "West side story" του Γρηγόρη Γρηγορίου

Το 1961 οι ROBERT WISE και JEROME ROBBINS, παίρνουν τη σεναριακή διασκευή που κάνει ο ERNEST LEHMAN και ο ίδιος ο JEROME ROBBINS στο κλασικό αριστούργημα του William Shakespeare "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" και κάπως έτσι γεννιέται το μουσικοχορευτικό:  "WEST SIDE STORY" 

Ένα κλασικό musical, το οποίο γράφει τη δική του ιστορία στον κινηματογράφο κατακτώντας μάλιστα και δέκα (10) βραβεία Oscar εκείνη τη χρονιά.

Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία:



παίρνει ένα θέμα των ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ και ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και με την κινηματογραφική διασκευή του εξαίρετου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ



και με την προσωπική σκηνοθετική σφραγίδα του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ



Φέρνει στις κινηματογραφικές οθόνες μια πανέμορφη, ατμοσφαιρική ταινία.


"ΑΥΤΟ το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ"

Πρεμιέρα:  1963

Μια ταινία με ένα ιδιαίτερο στυλ και μια, ομολογουμένως, εκπληκτική ατμόσφαιρα.
Σε ένα είδος που μπορείς να το πεις ότι είναι: ερωτική κομεντί αλλά και συνάμα μουσικοχορευτική με έντονες τις αποχρώσεις noir.
Αυτό ακριβώς το είδος είναι που την έκανε να ξεχωρίσει δίνοντάς της μια ξεχωριστή ταυτότητα μέσα στην Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
Σενάριο καλό με δυνατά χιουμοριστικά χαρακτηριστικά και δεμένη πλοκή, σκηνοθεσία θα έλεγα υποδειγματική, χορευτικά εκπληκτικά, μουσική που ξεχωρίζει. Τι άλλο να περιμένει κανείς;
Ερμηνείες! Φυσικά και υπήρχαν από ένα σύνολο ηθοποιών που απέδωσαν στο άριστα τους χαρακτήρες.

Πάμε να τα δούμε όλα αυτά:




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ

Μοντάζ:  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Μουσική:  ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΒΒΑΣ

Χορογραφία:  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ

Σκηνογραφία:  ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΟΥΡΑΛΗΣ

Η Φωτογραφία του Νίκου Γαρδέλη είναι αυτές που φωνάζουν για την ποιότητά της. 




Φίλμ ασπρόμαυρο, με ύφος Noir Αμερικάνικο. 



Σκηνογραφία του Πέτρου Καπουράλη ευρηματική ειδικά στα χορευτικά πλάνα στα οποία δεσπόζει ο έλληνας "Νουρέγιεφ", ο Βαγγέλης Σειληνός και το επιτελείο του.




Μουσική εξαίσια του μεγάλου μας συνθέτη Κώστα Κλάββα.

Ιδιαίτερη επιτυχία στην ταινία έχει η συμμετοχή της τότε Γαλλίδας σταρ RITA CADILLAC


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Μια πλειάδα μεγάλων και καταξιωμένων ηθοποιών μας "ντύνει" ερμηνευτικά την ταινία και της δίνει χαρακτήρες αυθεντικούς και απόλυτα πιστούς σε αυτό που θέλει να περάσει.

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ στο ρόλο της Άννας Πεναρή


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ στο ρόλο του Τέλη Σπαρτάλη



ΒΙΒΕΤΑ ΤΣΙΟΥΝΗ στο ρόλο της Έλλης Σπαρτάλη



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ στο ρόλο του Στάθη Καλπάκη



ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ στο ρόλο του Λάζαρου Πεναρή



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ρόλο του Στέλιου Καπώνη



ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ στο ρόλο της γυναίκας της συμμορίας του Καπώνη



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ στο ρόλο της Πόπης Πεναρή

ΤΖΟΛΗ ΓΑΡΜΠΗ στο ρόλο της Ιουλίας Χατζηιουλίου

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗΣ στο ρόλο του Μπάμπη στο μπαρ

ΜΑΞ ΡΟΜΑΝ στο ρόλο του φίλου του Τέλη


ΘΕΜΑ-ΠΛΟΚΗ

Ο Τέλης Σπαρτάλης, ένας μποεμ, ανοργάνωτος και απόλυτα κακομαθημένος άντρας περνάει τη ζωή και την καθημερινότητά του, σκορπώντας την πλούσια πατρική του περιουσία. Γλέντια, πάρτυ, χαρτοπαιξία. Ένα κομμάτι από αυτήν του την περιουσία είναι και ένα μεγάλο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, που παραμένει ανενεργό.

Η αδελφή του, η Έλλη, μια νεαρή γοητευτική δικηγόρος, είναι ακριβώς ο αντίθετος χαρακτήρας από εκείνον. Σοβαρή, υπεύθυνη, οργανωμένη αλλά παράλληλα στερημένη από τις χαρές της ζωής. Μόνιμος μπελάς της να τρέχει να γλιτώσει ότι προλάβει από τις ατασθαλίες του αδελφού της.

Η Τζούλια, είναι η πλούσια θεία τους, η οποία προσπαθεί να τον παντρολογήσει με την Νανά Πεναρή, κόρη του πλούσιου επιχειρηματία Λάζαρου Πεναρή. Μια νεαρή κοπέλα όμως που, στην ουσία, είναι ...εικόνα και ομοίωση του Τέλη Σπαρτάλη.

Τα πράγματα για τον Τέλη θα μπλέξουν πάρα πολύ άσχημα όταν μια αδίστακτη συμμορία χαρτοκλεφτών και μπράβων, με επικεφαλής τον Στέλιο Καπώνη, διεκδικήσουν άμεσα νομικά την κατοχή του έρημου εργοστασίου, το οποίο του έκλεψαν στα χαρτιά.

Αρωγοί στην προσπάθεια να σώσουν το εργοστάσιο και να ξυπνήσουν τον Τέλη, θα μπει ο στενός φίλος του, ο Στάθης Καλπάκης και η αδελφή του η Έλλη. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι , στον αγώνα αυτό, θα έρθουν πολύ κοντά με τον έρωτα να ομορφαίνει τη ζωή τους. Στο παιχνίδι της συστράτευσης θα μπουν όλοι τους οι φίλοι. η Νανά και φυσικά ο Τέλης που, έστω και αργά, θα αντιληφθεί τον κίνδυνο που τον απειλεί.





ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Κάθε ηθοποιός στην ταινία δίνει τον καλύτερο εαυτό του στην υπηρεσία της ταινίας.
Η αρχική πρωταγωνιστική τετράδα: 
Φόνσου-Πάντζας: οι χαρακτήρες και οι ερμηνείες τους δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο στοιχείο της αυθόρμητης μποέμ ξέγνοιαστης νεανικής ζωής. Επιπόλαιοι, αυθόρμητοι, αφελείς, ενθουσιώδεις, ανέμελοι. Ένα δίδυμο που στο τέλος θα ταιριάξει και μέσα από την κρισιμότητα των συνθηκών θα βρουν και τις προσωπικές τους άκρες



Το δεύτερο πρωταγωνιστικό δίδυμο: Σειληνός-Τσιούνη είναι λίγο το αντίβαρο.
Ειδικά ο πρώτος, ερωτικός, γοητευτικός, υποστηρικτικός, αέρινος σαν χορευτής, φίλος πραγματικός. Θα ξυπνήσει στην "παγωμένη" δικηγορίνα την όμορφη γυναίκα που κρύβει μέσα της. 
Η σκηνή που εκδηλώνουν τον έρωτά τους στο σταθμό είναι πολύ όμορφη.
Όπως υπέροχο είναι το χορευτικό στο οποίο πρωταγωνιστεί με τρόπο συγκλονιστικό ο Σειληνός μαζί με την Rita Cadillac




Ο Γιώργος Κωνσταντίνου στο ρόλου του αρχηγού της συμμορίας, είναι "λίρα 100" πραγματικά.
Επιβλητικός, σκληρός, ατμοσφαιρικός.



Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, απολαυστικά κωμικός στην ταινία σαν χαρακτήρας, δίνει με την επιβλητική του προσωπικότητα αυτό που πρέπει για να την σφραγίσει με την ποιότητά του.



Η Μάρθα Καραγιάννη, αθεράπευτα ερωτική, "κολασμένη" παρουσία εδώ, έχει την εικόνα και το ύφος της femme fatale της συμμορίας, χωρίς βέβαια σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της ιστορίας.
Άψογοι επίσης και όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί στην υποστήριξη των ρόλων τους, είτε υποστηρικτικοί είτε πιο δευτερεύοντες.

Έτσι το ερμηνευτικό σύνολο είναι τέλειο, χωρίς κάποιος να είναι ερμηνευτικά "παράφωνος"

Η Χορευτική σκηνή στο Club

Υπάρχει μια σκηνή, εκπληκτικής ομορφιάς και ατμόσφαιρας στην ταινία.
Εξελίσσεται στο club. Στο άκουσμα του τραγουδιού "J' Aimes un Athenien", το οποίο έχει γράψει η Rita Cadillac και τραγουδάει και χορεύει η ίδια με παρτενέρ τον αέρινο Βαγγέλη Σειληνό, ζούμε μια σκηνή, ερωτική, τολμηρή με σκηνικά και σκηνοθετικά ευρήματα προχωρημένα και συναρπαστικά.







Η ταινία έκοψε 70.273 εισιτήρια σε πρώτη προβολή και κατέληξε στην 9η θέση από 62 ταινίες της χρονιάς του 1963.









Φεύγοντας σας αφήνω να παρακολουθήσετε τον Βαγγέλη Σειληνό στην εξαίρετη χορογραφία του στο τραγούδι της ταινίας. Ήταν απίστευτος ο άνθρωπος τελικά!



Το Ελληνικό σινεμά έχει και αυτό το δικό του "West side story"
Είναι "Αυτό το κάτι άλλο"
Η μόνη ταινία που γυρίστηκε πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο μοτίβο και στυλ και μάλιστα με εξαίρετη επιτυχία.


Σχόλια

  1. Δεν ήξερα ότι ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Εκτός απ' το βατό σενάριο, έχει πολύ καλούς ηθοποιούς και εξαιρετικές χορογραφίες (ο Σειληνός ήταν μπροστά απ' την εποχή του). Γιάννη, νομίζω πως δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο αντίστοιχο αφιέρωμα για τη συγκεκριμένη αλλά και άλλες ταινίες του είδους. Ίσως να είσαι και η μοναδική "πηγή" πληροφοριών. Θα πρότεινα μια ιδέα, αν είναι εφικτό απ' την πλευρά σου, φυσικά. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα (διαλόγους), για να δίνεις κι ένα "δείγμα γραφής". Στο τέλος της ανάρτησης, ως επίλογο.
    Εξαιρετική δουλειά κι αυτή! Άρτια περιγραφή, σ' όλα τα επίπεδα.
    Μπράβο σου Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχα! Κατάλαβα Μαρία! Κάποιες ατάκες να δίνουμε δηλαδή! Η αλήθεια είναι ότι το κάνω σε ξένες ταινίες. Ναι, να το εφαρμόσουμε και εδώ ανάλογα. Πολύ καλή η ιδέα σου. Δεν θα βρεις εύκολα την ταινία. Αποσπάσματα υπάρχουν ειδικά στο τραγούδι. Καλά, ο Σειληνός είναι μέγας στο χορό αλλά έχει και ένα στυλ που πραγματικά μιλάμε σαγηνεύει ακόμα και άγγελο. Εκπληκτικός. Ευχαριστώ κοπέλα μου, να είσαι καλά. Στέλνω φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Δεν ήξερα όλες αυτές τις λεπτομέρειες για την ταινία.
    Ο Σειληνός αγαπημένος. Πραγματικά πολυτάλαντος.
    Πολύ ωραία παρουσίαση
    Καλησπέρα Γιάννη μου
    Σ'ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτή η ταινία δεν είναι από τις προβαλλόμενες Άννα μου. Κάκιστα γιατί είναι εξαίρετη. Καλά ο Σειληνός είναι μέγας. Δυστυχώς στα στερνά του, ξέφυγε η συμπεριφορά του ως προς τον εαυτό του και έφυγε πρόωρα. Καλησπέρα κορίτσι μου. Σε ευχαριστώ, στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  3. Μα να μην θυμάμαι καθόλου αν την έχω δει!
    Απορώ πώς μου ξέφυγε. Θα την ψάξω οπωσδήποτε.
    Σ' ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου.
    Η άρτια παρουσίαση που της έκανες δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο να την προσπεράσω.
    Καλό σ/κ και φιλιά από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ γλυκιά ταινία Μαρία μου! Ατμοσφαιρική με εξαίρετη μουσική και ερμηνείες. Δυστυχώς στο you tube δεν υπάρχει. Αν μπορέσεις και την βρεις αλλού. Αξίζει πάντως. Καλησπέρα Μαρία μου και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  4. Έχω συγκινηθεί πάρα πολύ τώρα, καθώς αυτή την ταινία την είχα δει παρέα με όλη την οικογένεια Γρηγορίου, σε ειδική προβολή στο σπίτι τους, όταν όλα τα μέλη της ήταν εν ζωή.
    Νομίζω σου έχω πει κάπου ότι είχαμε φιλικές σχέσεις με τον αείμνηστο Γρηγόρη και την οικογένειά του (αυτήν που είχε με τη δεύτερη σύζυγο).
    Εξαιρετική παρουσίαση κύριε Πιτ!
    Σου λέω καλημέρα και τρέχω να βάλω το φαγητό, γιατί περιμένω τα παιδιά σήμερα Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχήν Αρτίστα μου, εύχομαι να περάσετε μια όμορφη Κυριακή με τα παιδιά. Μου αρέσουν αυτές οι μαζώξεις με οικογενειακές στιγμές.
      Κατά δεύτερον, ειλικρινά δεν το θυμόμουν αυτό με τον Γρηγορίου. Μεγάλος σκηνοθέτης, από τις σπουδαίες μορφές του κινηματογράφου μας. Αρτίστα μου, οι εμπειρίες και γνωριμίες σου, επιβεβαιώνουν την καλλιτεχνική σου φύση καλή μου φίλη. Η συγκίνησή σου είναι δώρο για μένα Κυριακάτικο! Χτύπησα φλέβα! Ευχαριστώ πολύ ειλικρινά. Το αγαπώ αυτό το έργο πολύ. Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Αυτά τα Musikal Arts, για να πω την αλήθεια, με κουράζουν λίγο. Αν και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα απ΄' αυτά προτιμώ το σενάριο να κυλά ομαλά και να μην διακόπτεται από μουσικοχορευτικά. Ωστόσο συμφωνώ για τους πολύ καλούς ηθοποιούς. Εξαιρετικός ο Σειληνός. Αξιόλογο το αφιέρωμά σου για κάθε ενδιαφερόμενο.
    Να είσαι καλά Γιάννη μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο Αννίκα μου. Κοίτα, η ταινία δεν είναι musical. Δύο χορευτικά έχει και αυτά ενταγμένα μέσα στη ροή του σεναρίου, ειδικά το ένα. Οπότε δεν κουράζει καθόλου. Ναι οι ερμηνείες είναι πολύ καλές. Όσο για τον Σειληνό, εντάξει, στο χορευτικό και στο στυλ, "Θεός"!
      Καλή βδομάδα Αννίκα μου, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  6. Καλό βράδυ johnpit !! ;) Πόσο ενδιαφέροντα πράγματα μαθαίνω για τον ελληνικό κινηματογράφο εδώ μέσα !! Τι όμορφη και συναρπαστική παρουσίαση , πόσο χαίρομαι για τους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες !! Είναι πρόσκληση να ξαναδούμε την ταινία με τις νέες γνώσεις μετά από την ανάρτηση αυτήν . Ευχαριστώ πολύ johnpit για τη χαρά που μου δίνεις με τις ταινίες .
    Καλή εβδομάδα !! Καλό φθινόπωρο με υγεία , αγάπη και δημιουργία !! ;) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή μου καλή μου φίλη, σε ευχαριστώ πολύ για τη δροσιά των λόγων σου. Χαίρομαι που μπορώ να σου δίνω κάποιες ευχάριστες στιγμές εδώ. Για να απολαμβάνουμε την ομορφιά του κινηματογράφου. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, με συγκινείς. Να είσαι καλά κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  7. Πολύ μου αρέσει ο Σειληνός. Δεν την έχω δει την ταινία. Όπως πάντα, πολύ ωραία παρουσίαση έχεις κάνει Γιάννη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικός σαν χορευτής, γοητευτικός σαν στυλ και πολύ καλός ηθοποιός. Κάποτε το αέρινο στυλ του μπορούσε να κολάσει και ...άντρα Ειρήνη. Ευχαριστώ καλή μου φίλη. Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  8. Γιάννη μου ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το αφιέρωμά σου σε αυτή την ταινία. Ένα μικρό διαμάντι της εποχής.
    Ερμηνείες κορυφαίες από όλο το καστ.
    Ο Σειλινός, όπως βλέπω γίνεται ντόρος στα σχόλια, ήταν ένας κανονικός ζεν πρεμιέ της εποχής του, με αρκετά καλές ερμηνείες σε όλα τα είδη που καταπιάστηκε, πιστεύω.
    Μπράβο Γιάννη που μας θυμίζεις τα διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου εξαίρετη ταινία. Όπως λες, ένα μικρό διαμαντάκι δια χειρός Γρηγορίου. Όμως η ταινία ήταν εκτός Φίνος Φιλμ και δεν έχει προβληθεί όπως της αξίζει, με ευθύνη των ΜΜΕ.
      Ο Σειληνός ήταν αέρινος χαρακτήρας. Προσωπικά θα τον έβαζα σε νουάρ ρόλους άνετα, τους οποίους πιστεύω θα υπηρετούσε πολύ καλά. Κρίμα που μετά την καριέρα του στο σινεμά δεν είχε καλή συνέχεια.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Στέλνω καλησπέρες καλέ μου φίλε.

      Διαγραφή
  9. !!!! το ομολογώ και εγώ ... δεν την έχω δει την ταινία αυτή!
    Συγκινήθηκα με την Αρτίστα και εγώ ...
    Να σαι καλά Γιάννη με τα αφιερώματα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μάνια μου, η ταινία δεν είναι από τις πολυπαιγμένες. Κρίμα δηλαδή γιατί τα κανάλια παίζουν τα ίδια και τα ίδια, σκοινί-κορδόνι. Δεν γνωρίζω το λόγο, ίσως αδιαφορούν, ίσως κάνουν αγγαρεία με το Ελληνικό σινεμά, ίσως δεν θέλουν να ξοδεύονται. Δεν το ξέρω. Όμως υπάρχουν ταινίες θησαυροί που δεν έχουν παιχτεί. Η Αρτίστα με τις εμπειρίες της ναι μας συγκινεί. Καλή συνέχεια καλή μου, φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Αχ δε το πιστεύω. Την περασμένη εβδομάδα την είδα για πρώτη φορά κι έγινε η αγαπημένη μου. Με μάγεψε. Τη βρήκα πολύ ευρωπαϊκή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα σύμπτωση τώρα ε Χριστίνα; Είναι καλή ταινία, είναι πολύ καλή. Και ναι, όπως λες, έχει έναν αέρα διεθνή. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη για την παρουσία σου. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Αυτή την φορά δεν αισθάνομαι μειονεκτικά που δεν έχω δει την ταινία υπάρχουν και άλλοι χαχα
    Η θαυμάσια παρουσίαση που έκανες μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Θα την ψάξω.
    Καλησπέρα Γιάννη μου σε ευχαριστώ να είσαι πάντα καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ Βιργινία μου! Να την δεις την ταινία όπου την βρεις αν και είναι λίγο δυσεύρετη. Είναι υπέροχη για τα Ελληνικά δεδομένα όσον αφορά ατμόσφαιρα, σκηνικά, χαρακτήρες κομεντί. Σε ευχαριστώ κορίτσι μου, καλή δύναμη εύχομαι με πολλά φιλιά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ