Στον μαγικό κόσμο του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών" Μέρος 2ο: Η κινηματογραφική τριλογία

Αγαπημένες φίλες και φίλοι του CINEFIL,
σε συνέχεια του πρώτου μέρους του μεγάλου αφιερώματός μου στο συγκεκριμένο θέμα, σήμερα θα προχωρήσουμε στο 2ο μέρος. Για να έχουμε μια σύνδεση με τα προηγούμενα σας θυμίζω το σύνδεσμο από το πρώτο μέρος:


Στο πρώτο μέρος είχα κάνει εισαγωγικά ένα μικρό αφιέρωμα-παρουσίαση του J.R.R.Tolkin
του δημιουργού του μεγάλου αυτού έπους.
Έτσι πιστεύω ο αναγνώστης έβγαλε μια πρώτη εικόνα και αποκόμισε μια αρχική εντύπωση για τον άνθρωπο και συγγραφέα πίσω από το τεράστιο αυτό έργο.
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να προχωρήσουμε. 

Μέρος 2ο:  Η κινηματογραφική τριλογία του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών"



Ο Σκηνοθέτης δημιουργός

Peter Jackson


Ο άνθρωπος που έδωσε φιλμική πνοή στην κινηματογραφική μορφή του "Άρχοντα" έχει γεννηθεί στις 31 Οκτώβρη 1961 στην Νέα Ζηλανδία.
Μέχρι το γύρισμα της πρώτης ταινίας της τριλογίας είχε σκηνοθετήσει έξι ταινίες, με πρώτη το  "The Valley" το 1976.

Οι καλλιτεχνικές του επιρροές ήταν πολλές. Πρώτη του έμπνευση στο χώρο του κινηματογράφου ήταν ο θρυλικός King Kong, την οποία και θεωρεί αγαπημένη του ταινία. Ένα θέμα που τον ταλάνιζε από τα παιδικά του χρόνια σαν ιδέα και εμμονή. Κάτι που θα καταφέρει τελικά να κάνει το 2005 στην τελευταία κινηματογραφική μεταφορά του πλάσματος αυτού στη μεγάλη οθόνη, με εξαίρετη επιτυχία, έχοντας μάλιστα ως σεναριογράφο δίπλα του την συνομήλική του Fran Walsh, την ίδια που είχε και στον "Άρχοντα".
Δέχτηκε μεγάλες επιρροές από τον James Cameron, σκηνοθέτη του "AVATAR" και του "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ" καθώς και από πολλές ταινίες του Martin Scorseze.

Το 1997 απέκτησε από τον παραγωγό Σαούλ Ζάεντς τα δικαιώματα να προχωρήσει στην κινηματογράφιση του έπους του Τόλκιν. Η πρώτη συνεργασία ήταν με την εταιρεία MIRAMAX αλλά τελικά η παραγωγή πήγε στην NEW LINE, η οποία, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό ανέλαβε να καλύψει απόλυτα την κινηματογραφική τριλογία όπως ακριβώς και στα βιβλία του συγγραφέα.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν, κατά βάση στην ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ και διήρκησαν ένα περίπου χρόνο. Από τις 11 Οκτώβρη 1999 ως τις 22 Δεκέμβρη 2000

Η Σεναριογράφος

FRAN WALSH


Γεννημένη στις 10 Γενάρη 1959 στο Wellington της Nέας Ζηλανδίας.
Πάντα όταν ένα λογοτεχνικό έργο μεταφέρεται στον κινηματογράφο, τεράστιο ρόλο για την επιτυχία έχει ο σεναριογράφος.
Η Εξαίρετη Fran σε μια άριστη συνεργασία με τον Peter Jackson έδωσαν μια άριστη σεναριακή προσαρμογή του μεγάλου έργου δίνοντας απόλυτο σεβασμό στον δημιουργό του.
Τρία (3) Βραβεία OSCAR (Τα δύο αφορούν τις ταινίες του LOTR (Από εδώ και στο εξής συντομογραφία του "Lord of the Rings") και ακόμα 41 άλλες βραβεύσεις.


Ο Μουσικοσυνθέτης

HOWARD SHORE


Γεννημένος στις 18 Οκτώβρη 1946 στο Τορόντο του Καναδά
Ένας κλασικός μουσικοσυνθέτης του κινηματογράφου, βραβευμένος με 3 Oscar (Τα δύο για τις ταινίες του "Άρχοντα")  και ακόμα 82, παρακαλώ, διεθνή βραβεία, θα γράψει τη μουσική σε όλη την κινηματογραφική τριλογία του έργου.




Η Κινηματογραφική Τριλογία (L.O.T.R.)



Η όλη παραγωγή δεν άλλαξε καθόλου τη δομή και των αντίστοιχων βιβλίων του συγγραφέα J.R.R.Tolkin.
Έτσι ακολούθησε πιστά την μεταφορά στη μεγάλη οθόνη των τριών βιβλίων που αποτελούν το όλο έργο του "Άρχοντα"
Έτσι στη μεγάλη οθόνη είχαμε τις εξής τρεις ταινίες:

"Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ του ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ"
(The fellowship of the ring)

Πρεμιέρα: 19 Δεκέμβρη 2001



"ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ"
(The two towers)

Πρεμιέρα:  18 Δεκέμβρη 2002



"Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΒΑΣΙΛΙΑ"
(The return of the King)

Πρεμιέρα:  17 Δεκέμβρη 2003


Παρουσίαση των βασικών χαρακτήρων πρωταγωνιστών της τριλογίας

Στην μεγάλη τριλογία του "Άρχοντα" έχουμε κάποιους βασικούς ήρωες, που πρωταγωνιστούν και στις τρεις ταινίες καθώς η παρουσία τους είναι συνεχής.
Νομίζω είναι καλύτερα και πιο λειτουργικό στην παρουσίαση να τους παρουσιάσουμε εδώ εισαγωγικά και να μην τους επαναλαμβάνουμε κάθε φορά.
Πάμε λοιπόν να γνωριστούμε με την μόνιμη "συντροφιά" που θα μας ταξιδέψει σε όλον αυτόν τον υπέροχο και μαγικό κόσμο.

ELIJAH WOOD στο ρόλο του FRODO 



SEAN ASTIN στο ρόλο του SAM



IAN MCKELLEN στο ρόλο του Μάγου GANDALF



ORLANDO BLOOM στο ρόλο του LEGOLAS των Ξωτικών



BILLY BOYD στο ρόλο του PIPPIN



DOMINIC MONAGHAN στο ρόλο του MERRY



VIGGO MORTENSEN στο ρόλο του ARAGORN



SEAN BEAN στο ρόλο του BOROMIR



CATE BLANCHETT στο ρόλο της μάγισσας GALADRIEL



IAN HOLM στο ρόλο του BILBO







CHRISTOPHER LEE στο ρόλο του SARUMAN



ANDY SERKIS στο ρόλο του GOLLUM



JOHN RHYS DAVIES στο ρόλο του νάνου GIMLI



LIV TYLER στο ρόλο της ARWEN κόρης του βασιλιά των Ξωτικών



HUGO HEAVING στο ρόλο του βασιλιά των Ξωτικών ELROND



Αυτά είναι τα πρόσωπα-χαρακτήρες, που θα συναντήσουμε και στα τρία μέρη της κινηματογραφικής δημιουργίας. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός και βασικός. Θα συναντηθούν επίσης και με άλλους χαρακτήρες που θα τους δούμε να εμφανίζονται σε δύο από τις τρεις ταινίες και τους οποίους θα αναφέρουμε ξεχωριστά.

Το κόστος παραγωγής και τα έσοδα των ταινιών

Οι τρεις κινηματογραφικές μεταφορές του έπους του Τόλκιν στον κινηματογράφο ήταν ένα συνολικό τεράστιο έργο, το οποίο δεν δίστασε να εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Για κάθε μια από τις ταινίες δαπανήθηκαν:
93, 94 και 94 εκατομμύρια δολλάρια αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές εποχής

Αν μιλήσουμε για υπολογισθέντα έσοδα των ταινιών τότε θα φτάσουμε σε μυθικά έσοδα πραγματικά. Το κοινό, παγκόσμια λάτρεψε τις ταινίες στο σύνολό τους χαρίζοντας συνολικά εκτιμούμενα έσοδα το ιλιγγιώδες ποσόν των 3 δις δολλαρίων (!!!).

Πιο αναλυτικά τα εκτιμούμενα έσοδα ήταν: 888,  951 και 1140 εκατομμύρια δολλάρια αντίστοιχα

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Οι ταινίες του Peter Jackson λατρεύτηκαν υστερικά από το παγκόσμιο κοινό. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία χαράζοντας στην κυριολεξία "θρυλικά" αποτυπώματα για το L.O.T.R., τους πρωταγωνιστές του, τους δημιουργούς του.
Η αποδοχή τους στα παγκόσμια φεστιβαλικά δρώμενα ήταν σαρωτική:

Μετράμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ:  435 Διεθνή κινηματογραφικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία 17 Όσκαρ. Πιο αναλυτικά ανά ταινία: 114, 123 και 198 βραβεία αντίστοιχα.
Όσκαρ: 4, 2 και 11 αντίστοιχα

Επίσης είχαμε 384 Υποψηφιότητες ακόμα (124, 137 και 123 αντίστοιχα)

Αναλυτικά σε κάθε παρουσίαση ταινίας θα μιλήσουμε για αυτές τις βραβεύσεις.





Αυτά, φίλες και φίλοι, είναι τα τρία μέρη της μεγάλης κινηματογραφικής τριλογίας πάνω στον "Άρχοντα". Ακριβώς δηλαδή στην πορεία και των βιβλίων του συγγραφέα.
Είμαστε τώρα έτοιμοι φαντάζομαι να ξεκινήσουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι στην παρουσίαση.

Ετοιμαστείτε λοιπόν αγαπητοί συνοδοιπόροι!
Το ταξίδι στις εκτάσεις της Μέσης Γης ξεκινάει.
Πάμε να περιδιαβούμε την πεδιάδα του Σάιρ, τις κοιλάδες και τα υψίπεδα της Μόρντορ και της Γκόντορ.
Πάμε να γνωριστούμε με τα Χόμπιτ, με τα ξωτικά, με τους ανθρώπους, με τους μάγους. Με τα πνεύματα του καλού και του κακού. Με τους νάνους και κάθε όμορφο ή σκοτεινό πλάσμα της φύσης και της απίστευτης φαντασίας.



Σχόλια

  1. Γιάννη πολύ λεπτομερέστατα τα στοιχεία και ακόμα ένα μπράβο για αυτή σου την παρουσίαση.
    Λοιπόν ο Peter Jackson είναι ένα είδος σκηνοθέτη διπολικού θα μπορούσα να πω, από αφανή διαμαντάκια bmovie τρόμου σ' αυτό το φαντασμαγορικό υπερθέαμα με μια συνέχεια (βλ. Hobbit) με πολύ λούστρο και εύπεπτη μα παρατραβηγμένη, αν και πλέον είχε σίγουρη την επιτυχία με βέβαιη την αποθέωση απ' τους αμέτρητους οπαδούς.
    Η εταιρεία New Line, απ' όσο ξέρω ρίσκαρε υπερβολικά για αυτές τις ταινίες, σε βαθμό χρεοκοπίας. Και μπράβο της που συνέχισε απτόητη και πίστεψε σ' ένα πρωτόβγαλτο σε μια τόσο μεγάλη ταινία σκηνοθέτη, και ακόμα δεν άκουσε τις αντιδράσεις των φαν των βιβλίων από την ανακοίνωση ακόμα (οι ίδιοι που αργότερα θα τις επευφημούσαν).
    Αυτά. Και πάλι μπράβο Γιάννη και αναμένω την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου καλησπέρα. Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτή σου εδώ η ενεργή συμμετοχή στο θέμα. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις άπειρα πράγματα και πληροφορίες πάνω στο θέμα. Συνεπώς χρειάζομαι τυχόν παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις και προσθέσεις. Αυτή είναι η πεμπτουσία της παρουσίας.
      Σίγουρα η εταιρεία ρίσκαρε τα πάντα. Μιλάμε για τεράστιο κόστος παραγωγής, το οποίο φυσικά το πήρε πίσω πολλαπλά. Όμως πίστεψε σε αυτό και το έκανε. Για δε τον Τζάκσον ναι δεν θα διαφωνήσω.
      Ευχαριστώ μια ακόμα φορά Γιώργο μου για το ότι είσαι εδώ παρών σε όλο αυτό.

      Διαγραφή
  2. Αστρονομικά ποσά οι εισπράξεις!! Θα έθρεφαν πολύ κόσμο που ζει στη φτώχια.
    Αγαπήθηκε πολύ αυτή η τριλογία και σίγουρα ήταν αξιόλογη.
    Περιμένουμε τη συνέχεια.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν προσθέσεις Άννα μου τις "γύρω-γύρω" πωλήσεις από τα παράγωγα των έργων, (ρούχα, εμβλήματα, παιχνίδια, μινιατούρες, pc games...), τότε φτάνεις σε τρελές καταστάσεις. Ένας ολάκερος κόσμος από το μηδέν. Ένα έπος.
      Καλησπέρα καλή μου φίλη, όμορφο βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Γιάννη μου! Εκπληκτικη καί αυτή η παρουσίασή σου!
    Υπερπαραγωγή η τριλογία ,και μέ πολλούς και σπουδαίους ηθοποιούς!
    Καλή συνέχεια καί καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρέλαση στην κυριολεξία κινηματογραφικών κολοσσών. Ηθοποιοί μερικοί που έγραψαν ιστορία και άλλοι νεώτεροι που είναι εκπληκτικοί. Πραγματικά μεγάλη παραγωγή Δήμητρα αντάξια όμως της μεγάλης αυτής δημιουργίας. Ευχαριστώ καλή μου φίλη για την παρουσία σου. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Γιάννη μου, πάρα πολύ όμορφη παρουσίαση της αγαπημένης μου τριλογίας και δε ευχαριστώ πάρα πολύ που αφιέρωσες χρόνο για να δημιουργήσεις την ανάρτηση αυτή. Να είσαι καλά και να μας χαρίζεις άφθονα τέτοια όμορφα και μοναδικά ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σου αρέσει. Ειλικρινά το λέω. Είναι όμορφο συναίσθημα όλο αυτό. Προχωράμε λοιπόν και έχουμε πλέον μπει για τα καλά στην τριλογία. Καλησπέρα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Αν λες πως με ξέρεις λιγουλάκι θα καταλαβαίνεις πως αγάπησα την τριλογία, την είδα, την ξαναείδα και την ξαναβλέπω ευχαρίστως. Όμως έκανα αρχικά ένα λάθος, διάβασα πρώτατην τριλογία σε βιβλία και μετάτην ταινία. Θα πω πως η πρώτη ταινία με ενθουσίασε γιατί έδωσε " μορφή " σε όσα διάβασα στο 1ο βιβλίο. Η δεύτερη ταινία..εντάξει με εντυπωσίασε όπως ήταν φυσικό όμως..δεν ήταν αυτό που περίμενα μετά το 2ο βιβλίο. Η συνέχεια νομίζω βάδιζε στα προλεγόμενα μου. Όμως καταλαβαίνω πως όπως είναι φυσικό σε χρόνο μίας ταινίας τα αυθεντικά γραφόμενα δεν μπορούν βα συμβαδίσουν. Στην ανάρτηση σου αυτή έμαθα όμως όλα αυτά που εμείς οι αδαείς θεατές δεν ...ψάχνουμε να δούμε στα γράμματα που ακολουθούν. Γιάννη μου όπως πάντα μοναδικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία καλή μου φίλη, αυτή επίσης είναι μία ακόμα γλυκύτατη έκπληξη από σένα. Αναγνώστρια λοιπόν του έργου στην πρώτη του μορφή, σε βιβλία! Αυτό κι αν είναι. Ναι, κατανοώ ότι όταν κάποιος δει μια ταινία που βασίζεται πάνω σε βιβλίο έχει αρκετά πράγματα να αφομοιώσει και να συνηθίσει. Το σέβομαι απόλυτα. Το ότι αγάπησες αυτό το ταξίδι πραγματικά με ενθουσιάζει όσο δεν φαντάζεσαι. Τελικά μέσα μας όλοι έχουμε και κάτι κρυμμένο να υπάρχει. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη από καρδιάς. Πάμε να τα θυμηθούμε λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. Αν διάβαζες το 2ο βιβλίο θα έβλεπες πως έλλειπε η περιπέτεια που πέρασαν διασχίζοντας το βάλτο και οι δυσκολίες τους και η συνάντιση τους με την αράχνη που ήταν ελάχιστη .Θα γελάσεις ..όμως διαβάζω ακόμη φανταστικές ιστορίες σε βιβλία που απευθήνονται σε..εφήβους,

      Διαγραφή
    3. Α ναι το θυμάμαι αυτό στο έργο. Μάλλον στην "Extended DVD edition" που κρατάει 4 και ολάκερες ώρες. Με την αράχνη. Και υπ' όψη, ο Τόλκιν είχε ένα ζήτημα στην παιδική του ηλικία με αράχνη καθώς τον είχε δαγκώσει άσχημα. Έλεγε βέβαια ότι δεν το συσχέτιζε με το γεγονός αυτό.
      Γεωργία μου, με εκπλήσεις όλο και περισσότερο με τις γνώσεις σου στο αντικείμενο και το λατρεύω αυτό να ξέρεις ε;
      Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για την πνοή που δίνεις στην ανάρτηση. Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Γιάννη. Καλό καλοκαίρι εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ααα τι ωραίο αφιέρωμα

    σαν να βλέπω τωρά και τις τρεις ταινίες

    μου αρέσει πολλά το έργο ως σύνολο η ιστορία

    από τα τρία μέρη , το πρώτο μου άρεσε πολλά

    ένα από τα τρία δε μου πολυάρεσε δε θυμούμαι πιο , αλλά στο σύνολο η ιστορία και τα έργα μου άρεσαν
    μου άρεσαν και τα σπίτια των χόμπιτ

    και φυσικά που παίζει και ο Ορλάντο Μπλουμ

    α , είδα και και κάποια που τα έργα τα χόμπιτ


    καλό καλοκαίρι με ωραίες στιγμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, όμορφο ταξίδι έτσι; Σε άλλους κόσμους και αξίες και εποχές. Ονειρικούς, ταξιδεμένους. Τα "Χόμπιτ" τα έχεις δει; Είναι τρεις ταινίες και αυτά. Χρονικά προηγούνται του "Άρχοντα" άσχετα αν γυρίστηκαν μετά από αυτόν.
      Ο Ορλάντο τέλειος! Που να τον δεις και στα χόμπιτ.
      Ευχαριστώ Δελφινάκι μου για το σχόλιο και τα λόγια σου. Στέλνω καλησπέρες.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ