Σαπφώ Νοταρά: η γλυκύτατη "γεροντοκόρη" του Ελληνικού κινηματογράφου

Την γνωρίσαμε με την βροντερή φωνή της.
Μια φωνή που ήταν στιγμές που σου "έκοβε το αίμα".
Την μάθαμε από το αετίσιο κεραυνοβόλο βλέμμα της. Ένα βλέμμα αρχικά αυστηρό και καταδικαστικό. Όμως μετά συνειδητοποιούσαμε την γλυκύτητα και την ανθρώπινη ζεστασιά που αυτό ενέπνεε.
Την συνηθίσαμε ως "παροπλισμένη¨γεροντοκόρη στις κινηματογραφικές ταινίες του χρυσού κλασικού σινεμά.

Και οι θεατρικά μυημένοι θυμούνται τις αλησμόνητες θεατρικές της ερμηνείες πλάι σε γίγαντες που τίμησαν το σανίδι. Αλλά και μια "άλλη" φωνή της από αυτήν την αγριωπή που είχαμε μάθει, μια φωνή απίστευτα λυρική και ποιητική, ναι ποιητική, σαν την ακούγαμε τόσες μα τόσες φορές να απαγγέλλει ποιήματα του Παπαδιαμάντη.

Την αγαπήσαμε ως μάνα μας, ως θεία μας, ως γιαγιά μας κάποιοι νεώτεροι, 

Φίλες και Φίλοι 
μιλάμε για την λατρεμένη μας

ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ


Γεννήθηκε στις 13 Απρίλη 1907 στο Ηράκλειο και έφυγε από κοντά μας στις 11 Ιούνη 1985 στην Αθήνα

ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Πραγματικό όνομα:  Σαπφώ Χανδάνου

Στα νεανικά της χρόνια έκανε χορό και μπαλέτο. Είχε πανεπιστημιακή μόρφωση, κάτι σπάνιο για γυναίκα της εποχής. Ήταν απόφοιτος της Βιομηχανικής σχολής Πειραιά.
Το πρώτο της επάγγελμα ήταν τραπεζικός αλλά σύντομα την κέρδισε η υποκριτική και το θέατρο.
Σπούδασε σε δύο σχολές υποκριτικής:  την Επαγγελματική σχολή θεάτρου και την δραματική σχολή του Πειραϊκού συνδέσμου.


Το καλλιτεχνικό της όνομα το πήρε μόνη της από το όνομα της οδού όπου βρισκόταν η δραματική σχολή όπου φοιτούσε. 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

Όπως ήταν φυσικό τα πρώτα της βήματα ήταν στο Θέατρο και μάλιστα με μεγάλους θιάσους της εποχής: Χριστόφορου Νέζερ, Θίασος κ. Κατερίνας, Έλλης Λαμπέτη. Στη συνέχεια στο Εθνικό θέατρο καθώς και στο ΚΘΒΕ.
Στη συνέχεια στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη όπου  και την αντικαθιστούσε μαζί με την Γεωργία Βασιλειάδου.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Η Σαπφώ Νοταρά ήταν περιζήτητη νύφη παρακαλώ. Αρχής γενομένης από την Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας όπου κάποιος βιομήχανος την είχε ερωτευθεί αλλά συνάντηση την έντονη δική της αποστροφή. Δεν ήθελε να "ανταλλάξει" τον εαυτό της με τα χρήματά του.

Στην συνέχεια γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη ο οποίος της εξομολογήθηκε τον έντονο έρωτά του θέλοντας να προχωρήσει τη σχέση τους σε γάμο. Τα καπρίτσια της ζωής όμως μερικές φορές. Απέρριψε την πρότασή του κατσαδιάζοντάς τον μάλιστα καθώς πίστευε, λανθασμένα, ότι ο μεγάλος ζωγράφος αστειευόταν μαζί της. Στο πέρασμα των χρόνων σε νεώτερη συνάντησή τους αντιλήφθηκε την πλάνη της και λέγεται ότι συναισθηματικά κατέρρευσε.

Για όσους την γνώριζαν καλά έχουν να λένε για τον μοναδικό και μεγάλο της έρωτα με έναν νεαρό αντάρτη του ΔΣΕ που έφυγε στα βουνά και στην συνέχεια συνελήφθη. Η Σαπφώ έχασε για πάντα τα ίχνη του.

Έτσι έμεινε για πάντα στη ζωή της ανύπαντρη.


Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ

Η Σαπφώ Νοταρά κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1951, στην ταινία της Μαρίας Πλυτά "Η ΛΥΚΑΙΝΑ" σε παραγωγή "ΑΝΖΕΡΒΟΣ".
Η Τελευταία της συμμετοχή ήταν το 1981 στην βιογραφική ταινία του Δημήτρη Βερνίκου "ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: ΣΠΟΥΔΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ"

Συμμετείχε συνολικά σε 31 κινηματογραφικές ταινίες, σε κάποιες από τις οποίες, οι ρόλοι και η ακαταμάχητη ερμηνεία της άφησαν εποχή.

Για να ταξιδέψουμε σε κάποιες από τις μεγάλες θρυλικές της εμφανίσεις και να σταθούμε στις θρυλικές της ατάκες

1964  "ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ" του Γιώργου Πετρίδη



Ως ....σπιτονοικοκυρά του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ωρυόμενη να ζητάει τα ...νοίκια της!

1965  "Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ" του Γιάννη Δαλιανίδη

Ποιος δεν θυμάται την ...δύστυχη κ. Μαριγώ που αλλάζει από ...γουρλού σε γρουσούζα



1967  "ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΑ και ΚΑΡΑΤΕ" του ΒΑΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟΥ


ερμηνεύοντας την δυναμική Αύρα!

Το 1967 έρχεται ίσως η μεγαλύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση.
Μια εμφάνιση που άφησε εποχή για τις ατάκες της

"ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ"



Η μεγάλη μας ηθοποιός ερμηνεύει εδώ την Ξένη. Η οποία Ξένη γράφει τη δική της ιστορία στην ταινία με τις αλησμόνητες ατάκες της.

1970  "ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΑΝΩΛΙΟ" του Κώστα Καραγιάννη

Ήταν η τελευταία συμμετοχή της στις κλασικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.




Στο πέρασμα της μεγάλης μας ηθοποιού από τη ζωή μένει δυστυχώς αλησμόνητα τραγικό το ότι έφυγε από τη ζωή εντελώς μόνη στο φτωχικό της διαμέρισμα με την παρουσία ελάχιστων προσώπων δίπλα της. Είναι τελικά η μοίρα πολλών μεγάλων μορφών της τέχνης να φεύγουν απ τη ζωή με βαρύ τρόπο.

Τελειώνοντας το σεμνό αυτό αφιέρωμα στην Σαπφώ Νοταρά σας αφήνω να την θαυμάσετε στην κυριολεξία στην απαγγελία της στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

"Έρωτας στα χιόνια"


Πηγές:
  • Finos Films
  • Η Μηχανή του χρόνου
  • Βικιπαίδεια


Σχόλια

  1. Αξιόλογη!! Και συμπαθέστατη! Είναι κρίμα που έφυγε μόνη --λάθος επιλογές;--και φτωχή. Κρίμα για όλους τους σπουδαίους που ενώ καταξιώθηκαν στις συνειδήσεις του κόσμου, δεν κέρδισαν μια άνετη ζωή .
    Φόρος τιμής η ανάρτησή σου σ'αυτήν την Κυρία του Ελλ. Κινηματογράφου, τη Σαμφώ μας!
    Η απαγγελία της φοβερή.
    Καλή σου μέρα με κουράγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άννα μου, πως είμαστε σήμερα; Απόλαυσα έναν λαμπερό ήλιο και έναν γαλανό ουρανό στη μικρή μου βόλτα πάνω στο λόφο.
      Η Σαπφώ όταν απαγγέλλει είναι σαν να ακούς κάτι έξω από αυτόν τον κόσμο. Η φωνή και το ύφος της είναι συγκλονιστική. Νομίζω άξιζε ένα ταπεινό αφιέρωμα αυτή η μεγάλη αγαπημένη.
      Όσον αφορά την μοναξιά. Αντίθεση ε; Άραγε τι να σκέφτονταν εκείνες τις ώρες; Μια "αθάνατη"! Μια ψυχή που παραμένει στις μνήμες μας. Που δεν θα είναι ποτέ μόνη ανάμεσα σε τόσους θαυμαστές. Τι να σκέφτονταν άραγε εκείνες τις στιγμές; Είναι τρομερό, με ταράζει αυτή η σκέψη.
      Καλή μας συνέχεια Άννα μου.

      Διαγραφή
    2. Τώρα είδα την απάντησή σου και διάβασα τις ανησυχίες σου για το τέλος. Πιστεύω Γιάννη μου ότι τα έχει κάνει η φύση ή ο Θεός έτσι, που τη στιγμή του τέλους που δεν λειτουργεί ο οργανισμός καθόλου καλά ούτε φυσικά ο εγκέφαλος δεν σκέφτεται κανείς. Δεν καταλαβαίνει ότι φεύγει πιστεύω. Και το διαπίστωσα και στους δυο γονείς μου. Όταν άρχισαν να μην έχουν επίγνωση εφυγαν.
      Οπότε μην ταράζεσαι. Σκέψεις κάνει ένας υγιής εγκέφαλος όχι ένας ετοιμοθάνατος, ναι;

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΓΙΆΝΝΗ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΘΑ ΕΛΕΓΑ Η ΣΑΠΦΏ ΝΟΤΑΡΑ Μ' ΕΚΕΊΝΗ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΉ!!!!!!
    ΘΥΜΆΜΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΑΦΟΎ ΤΙΣ ΕΧΩ ΦΕΡΕΙ ΕΔΏ, ΤΑ CD ΔΗΛΑΔΉ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, αυτή η φωνή της, η "άγρια" ήταν πραγματικά ...ασυναγώνιστη! Πόσες και πόσες όμορφες στιγμές μας έχει χαρίσει. Ελένη μου ευχαριστώ. Να είσαι καλά και να προσέχεις καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Πληκτρολογήστε το σχόλιο σας :) Ωραίο είναι το νέο σπιτάκι σου :) Ασχετο το ξέρω.
    Δεν είχα διαβάσει την ιστορία της, την μορφωση της τους έρωτες της ... όπως πάντα σε ευχαριστώ ... όσο για της ταινίες που συμμετείχε .... έβαζε πάντα μια ανεξίτηλη πινελιά, μη σου πω και πέντε δέκα σε κάθε ταινία της χαχα
    Να σαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου, δεν είχες δει ξανά εδώ το σπιτάκι στην ανακαίνισή του; Χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι, μήτε εγώ ήξερα αυτές τις λεπτομέρειες για την αγαπημένη μας Σαπφώ. Μόρφωση και γοητεία μάλιστα στα νιάτα της. Στέλνω φιλιά και ευχές πέρα απ τον Ατλαντικό. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Ο λογισμος μου παει ευθυς στο 'Μπουρλοτο" και "Σοδομα και γομορα"
    Αγαπημενη ηθοποιος, της αζιζε το αφιερωμα - αναφορα
    Ευχαριστουμε πολυ Γιαννη μου

    Καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι Κική μου! Που αλλού να πάει; Αυτή η ταινία ήταν η πιο χαρακτηριστική της, αυτή που την καθιέρωσε να πω; Ή μάλλον καθιέρωσε τις ατάκες της. Ευχαριστώ καλή μου φίλη για το σχόλιο. Στέλνω κουράγιο και φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Μπουρλότο, Τζον! πολύ καλή ηθοποιός, γενναία κατά κάποιον τρόπο. Καλημέρα φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λες τίποτα Κώστα! Μπουρλότο και ...ξερό ψωμί! Καλησπέρα φίλε και κουράγια να έχεις.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη καλημέρα. Άλλο ένα καταπληκτικό αφιέρωμα, αυτή την φορά για μια αξιόλογη και ηθική ηθοποιό. Χαρακτηριστική φωνή και φυσιογνωμία. Μπράβο Γιάννη, καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω ευχαριστώ πολύ Γιώργο μου, να είσαι καλά. Χαίρομαι που το απόλαυσες φίλε μου. Αγαπημένη η Σαπφώ χωρίς δεύτερη κουβέντα. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  7. άψογη παρουσίαση... ένα ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟ μάς λειπει...
    γεια και χαρά Γιάννη :) - χαμογελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το ψέμματα Λαμπρινή! Ένα μπουρλότο δεν λες τίποτα. Καλησπέρα καλή μου φίλη. Εύχομαι να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Γιάννη, τη Σαπφώ τη λατρεύω. Ώστε "έφυγε" λίγες ημέρες πριν γεννηθώ... Κρίμα. Γράφω αυτό το σχόλιο, ακούγοντας τη να απαγγέλλει. Να είσαι καλά που το έβαλες αυτό. Είχα δει καποια στιγμή ντοκιμαντέρ για εκείνη στη Μηχανή του Χρόνου και συγκλονίστηκα για τον τρόπο που έφυγε και την τόση μοναξιά της. Περισσότερο με είχε συγκλονίσει που το σπίτι της ήταν διαρκώς λες κι ήταν έτοιμη να μετακομίσει, να φύγει. Πράγματι οι μεγάλες προσωπικότητες έχουν συνήθως τραγικό τέλος κι αυτό είναι κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια παράξενη και ίσως τραγική μοίρα κυνηγά πολλούς από αυτούς του ανθρώπους εκείνης της εποχής Ειρήνη. Κρίμα πραγματικά γιατί τόσα χαμόγελα και ξεγνοιασιά είχε προσφέρει αυτή η μεγάλη Γυναίκα. Είναι άδικο στ' αλήθεια, πολύ άδικο. Η απαγγελία της είναι ανατριχίλα.
      Καλησπέρα Ειρήνη και καλή δύναμη να έχετε.

      Διαγραφή
  9. Σπουδαία γυναίκα, μορφωμένη, καλλιεργημένη και μεγάλο ταλέντο της υποκριτικής. Η φωνή της στο ραδιόφωνο όταν διάβαζε Παπαδιαμάντη με έχει σημαδέψει. Είναι απ' τις αδικημένες παρουσίες στο χώρο της (όπως και τόσοι άλλοι) και το τέλος της ήταν οδυνηρό. Συγχαρητήρια Γιάννη! Της αξίζει να την θυμόμαστε και να ευγνωμονούμε που άφησε τα χνάρια της στον ελληνικό κινηματογράφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό πιστεύω και εγώ Μαρία μου. Της αξίζουν χίλια δυό της Σαπφούς. Έχει την ξεχωριστή θέση της στην καρδιά μας. Καλά άκουσα την απαγγελία της στον Παπαδιαμάντη και ανατρίχιασα στην κυριολεξία. Μεγάλη μορφή. Στέλνω φιλιά Μαρία μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένη μου καρατερίστας, βλέπω πολλες παλιές ελληνικές ταινίες ακόμη γιατί τις θεωρώ σαν ένα μικρό μουσείο του τρόπου ζωής που χάσαμε ,τις τοποθεσίες που εξαφανίσαμε με την δόμηση και τους χαρακτήρες που άλλαξαν με καλο ή κακό τρόπο. Μπουρλότοοοο..λοιπόν στην λατρεμένη φιγούρα. Σκεφτείτε με ευγνωμοσύνη πως αυτοί οι άνθρωποι μας μεγάλωσαν, μας διασκέδασαν, μας έκαναν να..ζήσουμε μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και συνεχίζουν ακόμα αγαπημένη μου Γεωργία να μας κρατούν συντροφιά ατέλειωτες ώρες με την τέχνη και την προσφορά τους.
      Μοναδική η Σαπφώ. Σε όλα της. Ψυχή, τέχνη, χιούμορ, ταλέντο, ερμηνεία. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος ειλικρινά. Ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη για την παρουσία εδώ. Στέλνω χαιρετισμούς και δυναμη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ