Είδαμε τον "JOKER" και σας τον παρουσιάζουμε



Φίλες και Φίλοι
Το CINEFIL προσπαθώντας να είναι κοντά στις προβολές ταινιών που κάνουν "θόρυβο",
αυτή τη φορά είναι κοντά σας εδώ με την παρουσίαση της πολύκροτης ταινίας που προβάλλεται αυτήν την εποχή στους κινηματογράφους.

Ο Αγαπητός φίλος ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, έχοντας πλέον ...ειδικευθεί στην παρουσίαση νέων ταινιών, για μία ακόμα φορά, θα μας δώσει την δική του ματιά όπως αυτός τόσο όμορφα αισθητικά και περιεκτικά γνωρίζει.

Πριν δώσουμε το ...λόγο στη γραφή του, παρουσιάζω συνοπτικά τα στοιχεία και τους συντελεστές της μεγάλης αυτής ταινίας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Σενάριο:  TODD PHILLIPS & SCOTT SILVER

Σκηνοθεσία:  TODD PHILLIPS

Μουσική: HILDUR GUONADTIRR

Κινηματογράφιση:  LAWRENCE SHER

Film Editing:  JEFF GROTH

Casting:  SHAYNA MARKOWITZ

Production Design:  MARK FRIEDBERG

Art Direction:  LAURA BALLINGER

Διακόσμηση:  KRIS MORAN

Ενδυματολογία:  MARK BRIDGES

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

JOAQUIN PHOENIX στο ρόλο του Arthur Fleck

ROBERT DE NIRO στο ρόλο του Murray Franklin

ΖΑΖΙΕ ΒΕΕΤΖ στο ρόλο της Sophie Dumond

FRANCES CONROY στο ρόλο της Penny Fleck

BRETT CULLEN στο ρόλο του Thomas Wayne

SHE WHIGHAM στο ρόλο του Detective Burke

BILL CAMP στο ρόλο του Detective Garrity


Είναι όμως στιγμή να δώσω το λόγο στον Νίκο Παπακωνσταντίνου για την αναλυτική του παρουσίαση:


Joker



Ο Batman είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς και ενδιαφέροντες υπερήρωες. Σε αντίθεση με τον Superman, ο οποίος είναι, κατ' ουσίαν, τέλειος από κάθε άποψη, ο Batman είναι το αρχέτυπο του αντιήρωα: δεν έχει υπερδυνάμεις, καταδιώκεται από το τραυματικό του παρελθόν και κρύβεται πίσω από τη μάσκα του. Ο σκοπός του είναι να προστατεύει τους αδύναμους και να απονέμει δικαιοσύνη εκεί που αδυνατεί να το κάνει ο νόμος, ωστόσο τα μέσα που χρησιμοποιεί συχνά είναι αμφισβητήσιμα και τα κίνητρά του ισορροπούν στο λυκόφως μεταξύ του αισθήματος δικαίου και της προσωπικής του ανάγκης για εκδίκηση.

Ο Joker είναι, ουσιαστικά, το αντίθετο του Batman από κάθε άποψη. Εκεί που ο Batman είναι μαυροφορεμένος και σκυθρωπός, ο Joker ντύνεται με απίθανα χρώματα και γελάει υστερικά σε κάθε ευκαιρία. Ο Batman παρά την ανορθόδοξη γκαρνταρόμπα του, που αποσκοπεί στο να προκαλεί τρόμο στους εγκληματίες, πιστεύει σε μια δίκαιη κοινωνία και στην κατά βάθος καλή φύση της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Ο Joker δεν έχει καμία πίστη στην ανθρωπότητα και απλά θέλει να φέρει το χάος. Θεωρεί την κοινωνία υποκριτική, ένα μέσο χαλιναγώγησης των αδύναμων και καταπίεσης των "περιθωριακών", όπως ο ίδιος, από τους ισχυρούς που δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από το χρήμα και τη δύναμη που αυτό τους αποφέρει.



Είναι χαρακτηριστικό το ότι η περσόνα που υποδύεται ο Batman δεν δίνει πολλά ερμηνευτικά περιθώρια στους ηθοποιούς που κατά καιρούς τον υποδύθηκαν και ο τόνος δίνεται περισσότερο από το ύφος της σκηνοθεσίας, με την προσέγγιση του χαρακτήρα να την ακολουθεί. Αντίθετα, η φύση του Joker αφήνει τα πεδίο σχεδόν ελεύθερο στον ηθοποιό που ερμηνεύει το φονικό κλόουν, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε εκδοχή του να είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες.

 Από την ταιριαστά καρτουνίστικη καρικατούρα του Jack Nicholson στην ταινία του Burton, το αξέχαστο φωνητικό ρεσιτάλ που έδινε κάθε φορά ο Mark Hamill στα κινούμενα σχέδια, μέχρι την εμβληματική ερμηνεία του Heath Ledger που του χάρισε δίκαια το Oscar, ο χαρακτήρας του Joker, πολυσχιδής και απρόβλεπτος, συχνά επισκιάζει εκείνον του σχεδόν μονολιθικού Σκοτεινού Ιππότη.

Η αριστουργηματική τριλογία του Nolan και ειδικά το δεύτερο μέρος της, The Dark Knight, έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για τις ταινίες με υπερήρωες γενικά και για τον ρόλο του Joker ειδικότερα. Μέχρι σήμερα φαινόταν δύσκολο να καταφέρει κάποιος να δώσει μια άλλη, πραγματικά ενδιαφέρουσα, εκδοχή του αιώνιου αντιπάλου του Batman. O Jared Leto που το επιχείρησε, δεν το κατάφερε, παρά τις ικανότητές του.



Και φθάνουμε έτσι στον Joaquin Phoenix. Είναι η πρώτη φορά που ο Joker αποκτά τη δική του ταινία και συγκεκριμένα αυτό που αποκαλείται origin story, την ιστορία που αφηγείται δηλαδή το πώς ένας κοινός θνητός μετατράπηκε στον Πρίγκηπα των Κλόουν. Για την ακρίβεια, είναι η πρώτη φορά που ένας super-villain, ένας "υπερκακός" ας τον πούμε αδόκιμα, έχει αυτή την τιμή και αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς το πόσο δημοφιλής είναι ο χαρακτήρας, αλλά και το πόσο ενδιαφέρον έχει η εξερεύνησή του κινηματογραφικά.

Ο Joaquin, αδερφός του αδικοχαμένου River Phoenix, είναι ένας ηθοποιός ο οποίος έχει δώσει επανειλημμένα εξαιρετικές ερμηνείες και έχει βρεθεί υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο, χωρίς να το κερδίσει ως τώρα. Η φετινή ταινία του Todd Philips ίσως να του δώσει την ευκαιρία να το καταφέρει.



Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, περισσότερο γνωστός από τη σειρά κωμωδιών Hangover, δοκιμάζει εδώ κάτι εντελώς διαφορετικό: την καταγραφή της σταδιακής μεταμόρφωσης του Arthur Fleck σε Joker, η οποία  γίνεται με σχεδόν εμμονικό τρόπο, καθώς η κάμερα ακολουθεί τον Phoenix συνεχώς, καταγράφοντας κάθε του έκφραση και κίνηση, ενώ ο κόσμος γύρω και μέσα του καταρρέει.

Η μεταμόρφωση του Phoenix είναι ολοκληρωτική: από το αποστεωμένο του σώμα, μέχρι τις αλλόκοτες κινήσεις, τον τρόπο που τρέχει, τις εκφράσεις του και, πάνω απ’ όλα, το γέλιο του. Τίποτα σε αυτόν τον ρόλο δεν θυμίζει κάτι από προηγούμενες του ερμηνείες.



Το σενάριο που υπογράφει ο Phillips και ο Scott Silver οδηγεί τον χαρακτήρα σχεδόν νομοτελειακά στην πτώση, χωρίς να του δίνει καμία ευκαιρία να ξεφύγει. Ό,τι θετικό υπάρχει στη ζωή του Arthur σφυροκοπείται ανελέητα μέχρι να γίνει αγνώριστο, σαν το πρόσωπό του κάτω από το μακιγιάζ του κλόουν. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας επίδοξος κωμικός που εργάζεται ως κλόουν στη βρώμικη και χαοτική Gotham City, τη φανταστική πόλη-γενέτειρα του Batman, κάπου στη δεκαετία του '80.
Ζώντας με τη μητέρα του, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, έχει ως μόνη διαφυγή την εκπομπή του ινδάλματός του, του κωμικού Murray Franklin (Robert De Niro) και τη συλλογή ανεκδότων την οποία φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει ως υλικό για να ξεκινήσει την καριέρα του στο stand-up.

 Η επιλογή του De Niro για το ρόλο εκτός από εύστοχη δεν είναι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη εκδοχή της ιστορίας του Joker "παντρεύει" στοιχεία του εμβληματικού κόμικ The Killing Joke, του συγγραφέα Alan Moore (Watchmen, "V" for Vendetta) με την ταινία The King of Comedy του Martin Scorsese, όπου ο De Niro υποδύεται έναν άτυχο κωμικό ο οποίος ζει με την μητέρα του.
Η επιρροή του Scorsese είναι εμφανής παντού: το Gotham του Phillips θυμίζει τόσο τη Νέα Υόρκη του Ταξιτζή, ώστε δε θα φαινόταν διόλου περίεργο να πεταχτεί ξαφνικά ο Travis Bickle για να βρίσει τον μανιακό κλόουν που έπεσε τρέχοντας πάνω στο ταξί του σε κάποια από τις σκηνές καταδίωξης της ταινίας.



Στην απόδοση της αίσθησης αυτής συμβάλλει καθοριστικά και η εξαιρετική φωτογραφία του Lawrence Sher, μόνιμου συνεργάτη του σκηνοθέτη, ο οποίος δεν έχει ίσως τόσο συχνά την ευκαιρία να μας δείξει τις ικανότητές του. Το κίτρινο των φώτων της πόλης και το μπλε κυριαρχούν στην παλέτα του, αντικατοπτρίζοντας την ηθική κατάπτωση του Gotham και την ψυχολογική κατάσταση του Joker αντίστοιχα. Ο ήλιος εμφανίζεται σπάνια και όταν αυτό συμβαίνει έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση που δίνει η σκηνή, παίζοντας περισσότερο το ρόλο προβολέα στο θέατρο όπου πρωταγωνιστεί ο Joker, παρά κάποιας αχτίδας αισιοδοξίας.

Το soundtrack της πτώσης μας προσφέρει η Hildur Guðnadóttir (Chernobyl, Sicario: Day of the Soldado) και αυτό είναι αντίστοιχα σκοτεινό και τελετουργικά αργό, δένοντας άψογα με το σύνολο της ταινίας. Ακόμα και στις σκηνές που υπάρχει ένταση το τέμπο δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα, ενισχύοντας την αίσθηση του αναπόφευκτου πεπρωμένου του πρωταγωνιστή. Η μουσική της Ισλανδής συνθέτριας έρχεται σε αντιδιαστολή με τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί για την ταινία, όπως κλασικά κομμάτια του Σινάτρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναφορές σε κλόουν ή σε χαρούμενα θέματα.



Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας τι δεν είναι το Joker: δεν είναι μια ταινία-κόμικ, ούτε καν ένα σκοτεινό παραμύθι, όπως οι εκδοχές του Burton. Δεν είναι κάτι που θα πάει κανείς να δει όπως μια οποιαδήποτε αντίστοιχη ταινία με υπερήρωες, η οποία μπορεί να μας προσφέρει ψυχαγωγία, επικές σκηνές μάχης, ενίοτε μια δόση δράματος και αναπάντεχα καλής ανάπτυξης χαρακτήρων, όπως το πρόσφατο Avengers: Endgame. Δεν είναι ούτε καν μια πιο ρεαλιστική-φιλοσοφική άποψη πάνω στο είδος, όπως οι ταινίες του Nolan, αν και σίγουρα συγγενεύει περισσότερο με αυτές, παρά με την καθαυτό αισθητική των κόμικς.



Η ταινία του Phillips είναι καταθλιπτική, αδυσώπητα σκληρή, αλλά ταυτόχρονα καθηλωτική με έναν εφιαλτικό τρόπο. Ο Joker του Phoenix ξεκινά ως Arthur που υποδύεται έναν κλόουν και αποδομείται σχεδόν σε κάθε στιγμή της ταινίας, μέχρι να μην μείνει τίποτα από τον άνθρωπο πίσω από το μακιγιάζ. Ο Batman (που δεν υπάρχει ακόμα στην ταινία) κρύβεται πίσω από τη μάσκα του και υποδύεται την περσόνα του σκοτεινού εκδικητή. Ο Arthur, όμως, χάνεται ολοκληρωτικά στην προσωπικότητα του Joker, ενώ ο σκηνοθέτης δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει ένα σχόλιο σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές και το πώς αυτές αντιμετωπίζονται από την κοινωνία μας. Δεν αρκείται απλά στην καρικατούρα μιας αόριστης παραφροσύνης για να εξυπηρετήσει το στερεότυπο του «κακού».



Ο συγκεκριμένος Joker δεν είναι «κακός»: το γέλιο του μοιάζει περισσότερο με λυγμό ή ρόγχο, δεν έχει τη θεατρικότητα όλων ανεξαιρέτως των άλλων εκδοχών του χαρακτήρα και δεν είναι κάτι που θυμάμαι να έχω ξαναδεί ή ξανακούσει ποτέ. Παρόλη τη βία στην οποία μοιραία καταφεύγει ο πρωταγωνιστής τελικά, η ερμηνεία του Phoenix είναι τόσο ανθρώπινη που είναι απλά αδύνατον να τον μισήσεις.

 Αδικημένος και κατατρεγμένος εκ γενετής, ο Arthur είναι ένας απόλυτα τραγικός χαρακτήρας, ακόμα περισσότερο και από την εκδοχή του Joker που έγραψε κάποτε ο μεγάλος Alan Moore και η βία που παράγει είναι απλά ανακύκλωση εκείνης που έχει δεχθεί σε όλη του τη ζωή.

Είναι σχεδόν κρίμα που δεν θα υπάρξει κάποια συνέχεια στην αυτόνομη ταινία του Phillips. Από την άλλη, η ενδεχόμενη συνάντηση αυτού του Joker με κάποιον Batman που θα υστερούσε έστω και ελάχιστα από την τελειότητα θα ήταν ενδεχομένως καταστροφική.
Ο Heath Ledger άφησε πίσω του μια πραγματικά αξέχαστη ερμηνεία, ίσως την καλύτερη της τραγικά σύντομης καριέρας του. Αν όμως μπορούσε ποτέ να υπάρξει ένας Joker στη δική μας πραγματικότητα, αυτός θα ήταν ο Joker του Joaquin Phoenix.




Επίλογος:

Προσωπικά μένω μαγεμένος από την παρουσίαση αυτή του Νίκου!
Και δεν είναι λεκτική υπερβολή. Άλλωστε δεν έχει την "ανάγκη" μου.
Σε ένα κινηματογραφικό είδος που το λατρεύω. Αυτό με τα σκοτάδια του, τους γκρίζους ψυχολογικούς κόσμους, τους χαρακτήρες που αποδομούνται αναδεικνύοντας τα σκοτεινά κελάρια της ψυχής του, έρμαια σε έναν άγριο και επιθετικό κόσμο.




Νίκος Παπακωνσταντίνου:  Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στο blog:  Χρεωκοπημένοι Καιροί
Είναι συντάκτης του blog. Μεταφραστής και έχει επίσης και το blog:  "Indebting Times"
Μία όχι-ακριβώς μετάφραση του εν λόγω ιστολογίου στα Αγγλικά. Επίσης αρθρογραφεί στον ιστότοπο Enternity.gr , ο οποίος ασχολείται με κινηματογράφο, videogames και όχι μόνο.


Η Επιμέλεια των εικόνων δική του. Η Επιμέλεια και διόρθωση του κειμένου της αγαπημένης μας φίλης Κατερίνας Προνάκη-Fakida από τα "Μονοπάτια"

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από μένα και στους δύο και φυσικά ειδικότερα στον Νίκο, που τιμά με την παρουσία του και την συνεργασία του το CINEFIL.


Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο κι εσένα Γιάννη μου, για την ταινία αυτή, που σίγουρα, είναι στα υπόψη για να την δούμε. Πολύ αναλυτική η περιγραφή και πολύ έξυπνη η διευκρίνιση για το τι "δεν είναι η ταινία". Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε με τι προσδοκίες πάμε να δούμε μια ταινία. Τουλάχιστον για μένα, βοήθησε πολύ αυτό το αφιέρωμα.
    Καλή συνέχεια στις κινηματογραφικές σας διαδρομές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλησπέρα,
      έχουμε την τύχη να έχουμε τον Νίκο κοντά μας. Έχει ένα ανεπτυγμένο κινηματογραφικό κριτήριο προσέγγισης και η αισθητική του είναι αυτό που λέμε "δική μας".
      Χαίρομαι που προσέφερε στις πληροφορίες σου η παρουσίαση αυτή, όπως έκανε και σε μένα.
      Να είσαι καλά κορίτσι μου, όμορφο το βράδυ σου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Μαρία. Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος στόχος μου όταν παρουσιάζω ένα παιχνίδι ή μια ταινία είναι να διευκρινίσω στον αναγνώστη το συγκείμενο γύρω από αυτήν, τι πραγματεύεται, τι έχει προηγηθεί δημιουργικά και ποια περίπου είναι η προσέγγιση του δημιουργού, γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί όταν πάμε να δούμε μια ταινία είναι να έχουμε λάθος εντύπωση για όλα αυτά. Μπορεί φυσικά να εκπλαγούμε ευχάριστα, αλλά είναι πολύ πιθανόν να χάσουμε την ώρα μας ή να αδικήσουμε μια ταινία με αυτόν τον τρόπο. Χαίρομαι πολύ που σε βοήθησα λοιπόν.

      Διαγραφή
  2. Την πρώτη φορά που είχα δει τον Φοίνιξ, ήταν στον Μονομάχο του Σκοτ, που υποδυόταν τον Κόμμοδο.
    Τον είχα θαυμάσει για το βλέμμα του.
    Απο εκεί και ύστερα τον παρακολουθώ στενά, βλέποντας ταινίες που έχει παίξει.
    Από αυτες που έχω δει, μου άρεσε στο Quills, στον Οιωνό του Σιάμαλαν, αλλά και στο Walk The Line.
    Όμως, τον λάτρεψα στο Her, καλά γενικά έχει μπει στη λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες αυτή, κυρίως για το σενάριο. Ξετρελάθηκα με το σενάριο!
    Τώρα θα δω τον Τζόκερ και είμαι σίγουρη ότι θα δω κάτι τελείως διαφορετικό απο τους προηγούμενους.
    Θυμάμαι κάποτε είπα οτι Τζόκερ σαν του Νίκολσον δεν γίνεται καλύτερος και ύστερα ήλθε ο Λέτζερ και με διέψευσε και είπα σαν τον Τζόκερ του Λέτζερ δεν γίνεται καλύτερος, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιη ότι και στην προκειμένη περίπτωση, θα πω σαν τον Τζόκερ του Φοίνιξ δεν γίνεται καλύτερος!
    Αλλά θα πρέπει πρώτα να δω κι ύστερα θα πω!
    Μιλ μερσί για την παρουσίαση! Αμφότερους.
    Καλό Σαββατοκύριακο. Εις αμφότερους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρτίστα μου καλησπέρα,
      είναι ενδιαφέρον και το ζητούμενο άλλωστε κάθε καλλιτέχνης να μπορεί να ανεβάζει σταδιακά τον πήχη της ποιότητας. Δεν έχω δει την ταινία και θα έχω άποψη μετά τη θέασή της. Όμως και εγώ, καθώς λες, έχω εμπιστοσύνη απόλυτη στον Joaquim για την καλλιτεχνική του υποδομή.
      Και έχοντας εμπιστοσύνη στον Νίκο, ξέρω ότι θα έχουμε μπροστά μας μια συγκλονιστική ερμηνεία.
      Καλή μου φίλη, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και την άποψη. Να είσαι καλά και όμορφο Σαββατοκύριακο να έχεις.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ και μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα!

      Διαγραφή
  3. Θαυμάσια παρουσίαση για μια ταινία που δεν έχω δει αλλά μπήκε στη λίστα.
    Ευχαριστούμε το Νίκο και σένα Γιάννη για τη φιλοξενία. Έβαλε τη ταινία στα προσεχώς μας με τόσο εμπεριστατωμένη ανάλυση
    Καλή σας μέρα και στου δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας!
      Άννα μου, και εγώ την έβαλα στη λίστα να την δω γιατί, καθώς βλέπω, είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και την παρουσία σου. Να ευχηθώ μια εξαίρετη Κυριακή. Φιλάκια.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και ευχαριστώ και γω με τη σειρά μου.

      Διαγραφή
  4. ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΈΡΙ ΓΙΆΝΝΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΧΉ ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ ΤΗΣ ΤΑΙΝΊΑΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα σου!
      Ευχαριστώ κορίτσι μου αλλά η περιγραφή-παρουσίαση της ταινίας είναι του φίλου μας του Νίκου Παπακωνσταντίνου που πάντα παρουσιάζει τις νέες κυκλοφορίες.
      Στέλνω φιλάκια στο νησί. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Τέτοιου είδους ταινίες δεν παρακολουθώ ποτέ. Ούτε τον μπατμαν, ούτε τον σπαιντερμαν, δε μου αρέσουν καθόλου. Τώρα πως κατάφερες με αυτή σου την ανάρτηση να με κάνεις να βαλω αυτή τη ταινία στα προσεχώς μου, δε μπορώ να καταλάβω. Θα τη δω και θα γράψω εντυπώσεις. Ευχαριστούμε πολύ και τους δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη, όπως βλέπεις στην παρουσίαση του Νίκου, ο Τζόκερ δεν έχει σχέση με τους δύο κλασικούς "υπερ ήρωες" που γνωρίζουμε. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένας άλλος άνθρωπος, ένα άλλο βίωμα. Αξίζει τον κόπο να το δούμε.
      Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια και τη συμμετοχή. Καλό βράδυ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
    2. Απόλυτα σεβαστό. Ωστόσο, όπως λέει και ο Γιάννης εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς διαφορετικό. Πιστεύω ότι δεν θα απογοητευτείς.

      Διαγραφή
  6. Γιάννη μου το αφιέρωμά σου εξαιρετικό. Όμως......πειράζει που τέτοιες ταινίες δεν είναι και πολύ εύπεπτες για το στομάχι μου; Στις ταινίες του Μπάτμαν παλαιάς κοπής πολύ θα ήθελα να ρίξω μια μπουνιά στη μούρη του Τζόκερ.
    Τώρα λόγω ηλικίας χρειάζομαι κάτι πιο ευχάριστο.
    Πάντως σας ευχαριστώ αμφότερους για την ενημέρωση
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου χαμογελώ με τη ....διάθεση της γροθιάς! Χαχαχαχαχα καταλαβαίνω. Να σου πω, η ηλικία σου και ηλικία μας μια χαρά είναι! Σε παρακαλώ δεν θέλω τέτοια ναι;
      Κρατώ τα καλά σου λόγια. Ευχαριστούμε πολύ. Στέλνω φιλιά και ευχές για καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Απόλυτα κατανοητό. Το Joker σίγουρα δεν είναι ευχάριστη ταινία. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος Joker είναι τόσο ανθρώπινος και απομακρυσμένος από την καρικατούρα του "κομιξίστικου" Joker, ώστε για μένα είναι αδύνατον να γίνει μισητός. Προσωπική άποψη πάντα.

      Διαγραφή
  7. Mου έκατσε ιδιαίτερα αυτή η φράση "Αν όμως μπορούσε ποτέ να υπάρξει ένας Joker στη δική μας πραγματικότητα, αυτός θα ήταν ο Joker του Joaquin Phoenix."
    Θα την δω γιατί η παρουσίαση του Νίκου ήταν εξαιρετική αλλά και για τον Φοίνιξ φυσικά.
    Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει λέω Μαρία σαν ηθοποιός. Και τώρα βλέπω κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα στην ποιότητα. Δικαιούται ένα κάτι τις παραπάνω. Ο Νίκος αναδύει εμπιστοσύνη στις επιλογές και στις προσεγγίσεις του. Τον εμπιστεύομαι και εγώ.
      Εμείς σε ευχαριστούμε για την παρουσία και την προσοχή σου. Στέλνω αγάπη και φιλιά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Μαρία. Ο Joker του Phoenix είναι κατά τη γνώμη μου τόσο πιστευτός όσο μπορεί ποτέ να είναι ένας ήρωας (ή "κακός") από κόμικ.

      Διαγραφή
  8. Πρώτα από όλα χαμογελώ για αυτή την όμορφή συνεργασία σας :)
    Δεύτερον, ναι ο Νίκος είναι πολύ δυνατή πένα.
    Τρίτον "Η ταινία του Phillips είναι καταθλιπτική, αδυσώπητα σκληρή, αλλά ταυτόχρονα καθηλωτική με έναν εφιαλτικό τρόπο." αυτή η φράση με κάνει να θέλω να την δω με έναν τρόπο εφιαλτικό και καθηλωτικό !!! Αυτός ο Τζόκερ και μόνο ως φιγούρα στην τράπουλα με αναστατώνει, ταιριάζει παντού και δεν έχει ποτέ και κανέναν μα κανέναν φίλο :( εκτός από αυτόν που τον χρησιμοποιεί όπως του γουστάρει.
    Καλή εβδομάδα :)
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μάνια μου και καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
    2. Μάνια μου αγαπημένη,
      για όλα αυτά τα μεγάλα νοήματα και ζητήματα που αναδεικνύεις με την τοποθέτησή σου, ανεβάζει ακόμα περισσότερο και σε μένα την διαθεση-παρόρμηση να δω και να βουλιάξω στην ταινία.
      Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω για τα γλυκά σου λόγια. Ναι είναι τύχη να έχουμε τον Νίκο συντροφιά.
      Φιλάκια στέλνω πολλά.

      Διαγραφή
  9. Υπέροχη παρουσίαση για ένα αξιέπαινο έργο με μια ακρως καθηλωτικη ερμηνεια, που εβλεπα και ξαναεβλεπα ευχαριστως!!


    Κικη απο μπλοκ εκφρασου
    Καλημερα και καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου,
      είδες; έδωσε το πρώτο "λάκτισμα" για να σταθούμε και να δουλέψουμε πάνω στην ταινία αναλυτικά. Σε ευχαριστούμε για αυτό αλλά και το γιατί είσαι πάντα εδώ κοντά μας.

      Διαγραφή
  10. Τεομαν
    Η ταινία είναι καταπληκτική... Χάρη στον σκηνοθέτη και κατά 2ον του φοινιξ... Ο φοινιξ είναι τέλειος στον ρόλο αλλά θεωρώ ότι δεν είναι μια δύσκολη ερμηνεία... Ειδικα για αυτόν...με το παρουσιαστικο του και τα πλάνα του σκηνοθέτη είτε κοντινά είτε μακρινά δημιούργησε τον απόλυτο τζοκερ. Η ταινία εινα 70%του σκηνοθέτη και 30 φοινιξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε καλησπέρα,
      ειλικρινά σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου, την τιμή της παρουσίας και της συμμετοχής σου. Να είσαι καλά και ότι όμορφο στη ζωή σου.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί κανεις να το δει και έτσι, αλλά η ταινία έχει στηθεί κυριολεκτικά πάνω στον Phoenix. Αν ήταν κάποιος άλλος (π.χ. ο Leto) πιστεύεις ότι θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο;

      Διαγραφή
  11. Εκπληκτική η παρουσίαση του Νίκου! Έχω ακούσει τα καλύτερα γι' αυτήν την ταινία και μακάρι, να καταφέρω να τη δω.
    Μπράβο Γιάννη μου, για τα ωραία άρθρα που φιλοξενείς!
    Καλή βδομάδα να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρίνα μου. Πρέπει ναι να την δούμε. Να δούμε πως θα το κανονίσουμε. Ευχαριστούμε πολύ καλή μου φίλη για το σχόλιο. Φιλιά πολλά και καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα! Ελπίζω και γω να τα καταφέρεις.

      Διαγραφή
  12. Πάνω που έλεγα ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που με συγκλόνισε μια ταινία ή μια ερμηνεία... ήρθε ο Χοακίν Φοίνιξ μέσω του Joker!

    Εξαιρετική παρουσίαση της ταινίας, εύστοχη και ανάλυση εις βάθος!
    Πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η ταινία άγγιξε την καρδιά σου Κατερίνα, τότε χαιρόμαστε ιδιαίτερα καλή μου φίλη. Τα λόγια σου τιμητικά. Ο Νίκος έκανε εξαίρετη δουλειά και είναι πάντα, έγκαιρα, κοντά μας.
      Σε ευχαριστώ γλυκιά μου πολύ.

      Διαγραφή
  13. Με μια κούπα αχνιστού καφέ διαβάζω την παρουσίαση της ταινίας. Αν και δεν ανήκω στους φαν της σειράς Batman, με κάνει να σχεδιάζω να δω την ταινία. Βοηθά που ξέρουμε τι να περιμένουμε και τι προσδοκίες να μην έχουμε - να μην απογοητευθούμε.
    Καλό υπόλοιπο του Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου καλησπέρα.
      Όπως αναλυτικά περιγράφει ο Νίκος, η ταινία δεν μπορεί να προστεθεί στα κλασικά είδη των "Μπατμαν", "Σπάιντερμαν" και των κλασικών υπερ-ηρώων. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Συνεπώς έχεις να περιμένεις κάτι κλασικά ανθρώπινο δοσμένο στα δικά της σκοτάδια.
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη για την παρουσία, να είσαι καλά. Όμορφη Κυριακή.

      Διαγραφή
  14. Την πολλή καλησπέρα μου!
    Γενικά είμαι φαν ταινιών τύπου Batman κτλ, και αναρωτιόμουν για την νέα ταινία του Joker.
    Μόλις εχθές έτυχε να ακούσω πολύ θετικά σχόλια στο ραδιόφωνο -κι, εν συντομία, έλεγαν ό,τι και ο κος Νίκος Παπακ/νου παραπάνω.
    Ακούγεται άκρως ενδιαφέρουσα -και έντονη, συναισθηματικά φορτισμένη..
    Είδομεν λοιπόν!

    Ευχαριστώ αμφότερους για την παρουσίαση αυτή!
    Καλό Σαββατόβραδο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς σε ευχαριστούμε καλή μας φίλη για τα καλά σου λόγια, το χρόνο και την συμμετοχή σου.
      Πιστεύω να σε βοηθήσει η παρουσίαση της ταινίας. Έχεις να περιμένεις κάτι πολύ δυνατό ψυχολογικό.
      Όμορφη Κυριακή να ευχηθώ.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα, Γιάννη
    Ένα μόνο θα πω.
    Πριν από λίγο την είδε η κόρη μου και έμεινε άφωνη. Θεώρησε ότι ήταν συγκλονιστική, πως δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες που αφορούν στους ήρωες των κόμικς και πως ίσως είναι από τις καλύτερες ταινίες που έχει δει (και έχει δει πολλές και πολύ ποιοτικές)!
    Εκείνη και ο μπαμπάς της την είδαν και ενθουσιάστηκαν, ενώ εγώ θα αναμένω να τη δω διαδικτυακά (καλά να πάθω), διότι με προκάλεσαν!
    Πάντως ισχύουν τα όσα ακριβώς παρουσιάζει ο φίλος σου παραπάνω.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλαύκη μου καλησπέρα,
      έπρεπε να πας βρε κορίτσι μου. Τέτοιες προσκλήσεις δεν μένουν ανενεργές. Τέλος πάντων. Ναι, η ταινία λένε, δεν έχει σχέση με τα κλασικά κόμικς των υπερ-ηρώων. Είναι κάτι εντελώς ανθρώπινο. Περιμένω και εγώ να την δω.
      Να είσαι καλά, να έχεις μια καλή βδομάδα και πολλά κουράγια.
      Σε ευχαριστούμε πολύ.

      Διαγραφή
  16. πολύ επικαιρη ανάρτηση, καλή επιτυχία στον Τζόκερ... και στον Μπάτμαν... και στο σινεμά γενικώς... Η ταίνία αυτή... αρέσει...
    καληνύχτα Γιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω θα συμφωνήσουμε Λαμπρινή για την ταινία. Ευχαριστούμε πολύ καλή μας φίλη. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστούμε Νίκο και Γιάννη. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα στην ταινία είναι χρήσιμο για όσους δεν την έχουν δει ακόμα, όπως εγώ, αλλά και για όσους την έχουν δει ήδη, άρα θα το ξαναδιαβάσω! Καλό φθινόπωρο με ωραίο σινεμά (και θέατρο 😉)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πέτρα!
      Καλό Φθινόπωρο καλή μου φίλη. Ελπίζω να πέρασες ένα όμορφο και γόνιμο καλοκαίρι. Ευχαριστούμε και για τα όμορφα λόγια σου. Πάμε δυνατά για τη συνέχεια.

      Διαγραφή
  18. Γιάννη μου, δεν πήγα να δω την ταινία γιατί γενικά αποφεύγω τις σκηνές βίας στο σινεμά (με τρομάζουν). Ο σύζυγος πήγε και είδε την ταινία και του άρεσε πολύ. Εγώ θα περιμένω να την δω στην τηλεόραση. Οι μικρότερες διαστάσεις της οθόνης με κάνουν να βλέπω με λιγότερο φόβο τις σκηνές με αίμα. Πολλά φιλιά, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία μου καταλαβαίνω απόλυτα τι λες. Και εγώ ακόμα δεν έχω δει την ταινία. Περιμένω την μεταφορά της στην τηλεόραση. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη για την παρουσία και το σχόλιο. Στέλνω φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  19. Εκπληκτικη η παρουσιαση που κανατε!!!Την ταινια την ειδα την πρωτη μερα προβολης και ηταν συγκλονιστικη η ερμηνεια του Φοινιξ!!!!
    Καλο μηνα να εχουμε απο αυριο με υγεια και χαρα!!!Ειχα λιγο καιρο να περασω απο εδω φιλε μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον φίλο μας τον Γιάννη! Η δουλειά είναι του Νίκου Γιάννη μου και είναι εξαιρετική όντως. Πολύ μεγάλη ακούγεται η ερμηνεία του Φοίνιξ. Περιμένω και εγώ να το δω σπίτι με το καλό.
      Καλό μήνα φίλε μας. Γερός και δυνατός.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ