"Απέραντο Γαλάζιο" Στον μαγικό Θαλάσσιο κόσμο του Luc Besson




"Ξέρεις πως μπορείς, τι πρέπει να κάνεις για να συναντήσεις μια γοργόνα ; κατεβαίνεις στο βυθό της θάλασσας, όπου τα νερά δεν είναι γαλάζια πια. Κι ο ουρανός είναι μια απόμακρη μνήμη. Αιωρείσαι στη σιωπή. Και παραμένεις. Και αποφασίζεις ότι θα πεθάνεις γι αυτές. Μόνο τότε αρχίζουν να εμφανίζονται. Σε χαιρετούν και κρίνουν την αγάπη σου για αυτές. Αν είναι ειλικρινής, αν είναι αγνή, θα μείνουν μαζί σου και θα σε πάρουν μακριά για πάντα..."

Φίλες και Φίλοι,

στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι δυνατόν κινηματογραφικά να μην σταθούμε σε μια ταινία, που κάθε της καρέ, κάθε της λέξη και στιγμή, είναι αφιερωμένη στον μαγικό κόσμο της θάλασσας.

LUC BESSON



"ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ"


("LE GRAND BLEU"


"THE BIG BLUE")



Εξαιρετικά αφιερωμένο στους ανθρώπους εκείνους που για 

αυτούς η Θάλασσα είναι μια λατρεία, ένα πάθος, ένας κόσμος

μέσα στον οποίο ζουν και πλάθουν τα όνειρά τους.




Τρεις νέοι άνθρωποι

Δύο άντρες και μία Γυναίκα

Δύο φίλοι και μια ερωμένη

Και ανάμεσά τους η Θάλασσα

Μπορεί ένας έρωτας να βρει τον δικό του χώρο ανάμεσα σε μια φιλία σφυρηλατημένη από τα παιδικά χρόνια, σημαδεμένη με το θάνατο ;

Μπορεί άραγε μια Γυναίκα, μια άδολη αγάπη, να κρατήσει στην αγκαλιά της και να τραβήξει έναν άντρα από το πάθος του για τον κόσμο του βυθού αλλά και την αδελφική του φιλική σχέση ;

Ποια γοητεία μπορεί να ασκούν οι δυνάμεις της γαλάζιας φύσης, του νερού και της θάλασσας στις ανθρώπινες σχέσεις ;





Για το "Απέραντο Γαλάζιο" είχα κάνει και παλιότερα αφιέρωμα στο CINEFIL των πρώτων χρόνων στον Pathfinder. Όμως το κλείσιμο των blogs παρέσυρε πολλά θέματά που δεν είχα προλάβει να αναρτήσω παράλληλα. Ένα από αυτά ήταν και η συγκεκριμένη ταινία.

Βαθμός Καταλληλότητας Θέματος



Κατάλληλο για όλους


Πάμε λοιπόν να την ξεφυλλίσουμε σιγά-σιγά.

Πρεμιέρα:  1 Ιούλη 1988 
Επετειακή λοιπόν αναφορά μετά από 30 ολάκερα χρόνια.
Μου είναι απίστευτο να πιστέψω ότι ήδη πέρασαν τριάντα χρόνια από την ταινία αυτή. Το συνειδητοποιώ με ιδιαίτερη μελαγχολία γιατί νιώθω να γερνάω μέσα από αυτό.

ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ η ΤΑΙΝΙΑ

Ένας άλλος λόγος που η Ταινία αυτή του μεγάλου Γάλλου Σκηνοθέτη των τόσων τεράστιων επιτυχιών, εμπνευστή ολάκερης κινηματογραφικής σχολής, έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι ανέδειξε με περίλαμπρο τρόπο την ομορφιά της πατρίδας μας και συγκεκριμένα του Γαλάζιου των Κυκλάδων.
Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων και της αναφοράς της είναι στην ΑΜΟΡΓΟ.
Σε δεύτερο πλάνο στην ΙΟ επίσης.
Η Ταινία αναδεικνύει με επίσης υπέροχο τρόπο την Μεσογειακή ομορφιά καθώς έχει γυρίσματα στην Κορσική, στην Γαλλική Ριβιέρα, στην Σικελία της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην πανέμορφη και ιστορική Ταορμίνα.
Ακόμα γυρίσματα έχουν γίνει στο μακρινό Περού, στην Ν. Υόρκη αλλά και στα Νησιά της Παρθένου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: LUC BESSON

Σκηνοθεσία:  LUC BESSON

Κινηματογράφιση:  CARLO VARINI

Μουσική:  ERIC SERRA

Casting:  NATHALIE CHERON & LISSA PILLU 


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

JEAN RENO στο ρόλο του ENZO MOLINARI


JEAN MARC BARRE στο ρόλο του JACQUES MAYOL


ROSANNA ARQUETTE στο ρόλο της JOHANA



PAUL SHENAR στο ρόλο του Δρ. LAURENCE


SERGIO CASTELLITTO  στο ρόλο του διοργανωτή των αγώνων NOVELLI


MARC DURET στο ρόλο του ROBERTO MOLINARI, αδελφού του ENZO



Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Συστάσεις για τον μεγάλο Κινηματογραφιστή και δημιουργό LUC BESSON δεν χρειάζονται.
Συνδημιουργός του "CINEMA DU LOOK", της μεγάλης αυτής Κινηματογραφικής Ευρωπαϊκής σχολής, μας έχει χαρίσει μεγάλα εμβληματικά αριστουργήματα ποικίλης θεματογραφίας

1997 "ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ" και αργότερα 1990 "ΝΙΚΙΤΑ", 1994 "LEON", 1999  "ΙΩΑΝΝΑ της ΛΩΡΑΙΝΝΗΣ"

Εδώ ο δημιουργός κατ' αρχήν γράφει και συλλαμβάνει σεναριακά μια ταινία που αποτελεί έναν ανυπέρβλητο ύμνο στη φύση και συγκεκριμένα στη Θάλασσα και κατ΄επέκταση στη ζωή και ειδικότερα στη Φιλία.

Το Σενάριό του είναι συγκεκριμένο και είναι γραμμένο για να αναδείξει τη δύναμη αυτών των στοιχείων και την επιρροή τους πάνω στον άνθρωπο.

Έχει μια μοναδική ικανότητα μέσα στην δραματική πλοκή που παρακολουθούμε, με αυξανόμενη κάθετα συναισθηματική φόρτιση, να παρεμβάλλονται στοιχεία του χιούμορ, δηλαδή του χαμόγελου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής και της δημιουργίας.

Σκηνοθετικά η κάμερα του BESSON και η φωτογραφία του VARINI θα σας μαγέψουν.
Πλάνα ανοιχτής φύσης, στα οποία κυριαρχεί το Απέραντο γαλάζιο, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τον τίτλο της ταινίας.
Πλάνα που αναδεικνύουν την άγρια φύση αλλά και την ένταξη του ανθρώπου μέσα σε αυτήν.
Πλάνα που αναδεικνύουν τη δράση και τη σχέση των ανθρώπων μέσα από την Συνεργασία, τη Φιλία, τον Έρωτα, την Αγάπη.

Τα πλάνα του Βυθού αλλά και τα νυχτερινά εκείνα πλάνα όπου το ασημένιο φως του φεγγαριού αντανακλά και λαμπυρίζει στο απέραντο του πελάγους είναι πλάνα που οδηγούν τον θεατή σε μια ασκητική παρακολούθηση της ζωής και της σχέσης του ανθρώπου με τη θάλασσα.







Τα πλάνα με τα Δελφίνια, τα παιχνίδια με αυτά, αναδεικνύουν έναν άλλο κόσμο, αυτόν της φύσης και της σχέσης του ανθρώπου με τα πλάσματά της. Και ο Besson το δίνει με υπέροχο τρόπο.


Η Φυσική ομορφιά που ξανοίγεται μπροστά στα μαγεμένα μάτια μας, οδηγούν την σκέψη μας να αφεθεί σε ένα ταξίδι τόσο στην αγριάδα του τοπίου (δείτε τα πλάνα της Αμοργού), όσο και στο στοιχείο της θάλασσας που έρχεται με τη δική του γαλήνη αλλά και το άγνωστο σκοτάδι του να αγκαλιάσει και να λειάνει αυτήν την αντίθεση.









ΤΟ ΘΕΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ (ΠΛΟΚΗ)

Ο Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο JACQUES MAYOL (JEAN MARC BARRE).
Από μικρό παιδί, νησιώτης, γιος σφουγγαρά, κουβαλάει τις βαθύτατες τραυματικές εμπειρίες της παρουσίας του στον θάνατο του πατέρα του σε μία από τις καταδύσεις του την ώρα της σκληρής του δουλειάς.


Η Άμυνά του απέναντι σε αυτό είναι η ασκητική του αφοσίωση στον κόσμο του θαλάσσιου βυθού με την εξέλιξή του σε έναν, παγκόσμιας φήμης, αθλητή ελεύθερης κατάδυσης με απλησίαστα ρεκόρ.
Εκεί είναι ο κόσμος του, τα όνειρά του, η γαλήνη του.
Ο Κόσμος των ανθρώπων υπάρχει γύρω του αλλά για αυτόν είναι ένα βήμα μακρινός, "ξένος"
Στα παιδικά του χρόνια ο Jacques θα ζήσει και θα μεγαλώσει με τον φίλο του τον ENZO MOLINARI (JEAN RENO). 
Μια απέραντη, συγκλονιστική Φιλία, ενώνει τους δύο αυτούς ανθρώπους από παιδιά μέχρι το παρόν.
Ο ENZO είναι ένας παντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Είναι και αυτός "παιδί της θάλασσας και του βυθού". Παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης. Άνθρωπος με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό. Κουβαλάει στη ζωή του την συνεχή ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, για δόξα, για το αδιάκοπο κυνήγι των ρεκόρ.Ένας γλυκύτατος γοητευτικός νάρκισσος.


Με τις ρίζες αυτής του της εικόνας επίσης στα τραύματα της παιδικής του ηλικίας, σε ένα άλλο όμως επίπεδο, αυτό της μητρικής εξάρτησης και αυταρχισμού.
Στην πλοκή της ταινίας παρακολουθούμε τις ζωές τους να συναντιούνται ξανά σε ένα πρωτάθλημα καταδύσεων που ξεκινά από την Ταορμίνα της Σικελίας και κορυφώνεται στην Αμοργό των Κυκλάδων όπου ο ENZO έρχεται συνοδεία του αδελφού του ROBERTO


Καταλύτης στην όλη ιστορία θα είναι η παρουσία δίπλα τους μιας γοητευτικής γυναίκας, της JOHANA (ROSANNE ARQUETTE)



Ο Jacques με την Johana θα ζήσουν μια όμορφη, έντονη ερωτική σχέση που για τον καθένα τους ανοίγει και εκπληρώνει και κάτι σημαντικό για τον δικό τους κόσμο.
Στην Johana να ζήσει επί τέλος τον αληθινό έρωτα αλλά και να γίνει μητέρα και στον Jacques να καταλάβει ότι εκτός από τον κόσμο του θαλάσσιου βυθού, των δελφινιών και των μυθικών γοργόνων, υπάρχει ο έρωτας, η ηδονή, η αγάπη.











O Jacques στην πρώτη φάση των καταδύσεων δημιουργεί ένα απλησίαστο, σχεδόν μυθικό ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης κάτι που ο αγαπημένος του φίλος και "ανταγωνιστής" στον αθλητισμό δεν μπορεί ψυχολογικά να το "αποδεχτεί".





Για τον ENZO, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να προσπαθήσει, πάσει θυσία, να ξεπεράσει το ρεκόρ του αδελφικού του φίλου.
Όμως αυτό έρχεται να ακροβατήσει στα βιολογικά όρια που θέτει η ανθρώπινη φύση για τις αντοχές.
Ποια θα είναι αυτή η απόφαση, ποιες θα είναι οι εξελίξεις, ποια θα είναι η τελική κατάληξη.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Η Τριάδα των κεντρικών πρωταγωνιστών είναι εκείνη που κρατά τα ερμηνευτικά σκήπτρα στο "Απέραντο Γαλάζιο".


Rossanne Arquette-Jean Reno-Jean Marc Barre

JEAN MARC BARRE

Γεννημένος το 1960 στην Γερμανία, στα 28 του χρόνια τότε ο νεαρός ηθοποιός απέδωσε με άψογο τρόπο ακριβώς τον χαρακτήρα που έβαλε στην ιστορία του ο Luc Besson.




Ερμηνεία ψυχής. Ενός κλειστού ερμητικά χαρακτήρα γεμάτου τραύματα και μνήμες του παρελθόντος. Λιγομίλητος, λιγότερο εκφραστικός, τον νιώθεις να κουβαλά μέσα του βαρίδια από τα παιδικά του χρόνια αλλά και πάθη για την τωρινή του ζωή.

JEAN RENO

Το "βαρύ" ερμηνευτικό χαρτί του Luc Besson. Στα 40 του χρόνια τότε ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός είναι συγκλονιστικός στα πάντα του. 
Τόσο στις χιουμοριστικές, γεμάτες χαμόγελο, στιγμές του, όσο εκείνες τις γεμάτες συναίσθημα ή πόνο, ο Reno, κραυγάζει για την ποιότητά του και την εκπληκτική του υποδομή ως ηθοποιός.

Στα χέρια του λατρεμένου φίλου του και άσπονδου "αντιπάλου" στους θαλάσσιους βυθούς

ROSANNE ARQUETTE

Γεννημένη το 1959, τότε στα 29 της χρόνια, η εκλεκτή Αμερικανίδα Ηθοποιός, κερδίζει εδώ επάξια τον βασικό Γυναικείο Ρόλο.
Απλή, χωρίς πολλές εντάσεις. Καθημερινή. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Με όνειρα απλά, "γυναικεία". Θέλει να αγαπήσει, να δοθεί. Να ζήσει το μεγαλείο της μητρότητας. Και σαν τα βιώνει, έρχεται εκείνη, η θάλασσα, να διεκδικήσει τον άντρα που αγαπά.

Η Johana νιώθει την απόγνωση να την πλησιάζει, να την απειλεί.
Και εδώ, με τα ίδια της τα χέρια, κρατά το συνδετικό νήμα που κρατά τον αγαπημένο της ανάμεσα στις δύο του μεγάλες λατρείες. Εκείνη θα πάρει την απόφαση της επιλογής.
MARC DURET

Σε επίπεδο Β' Αντρικού ρόλου ο Γάλλος Ηθοποιός, γεννημένος το 1958, στα 29 του χρόνια στην ταινία, ερμήνευσε τον αδελφό του Jean Reno με πολύ όμορφο τρόπο. Αθόρυβα, συγκινητικά και με το χαμόγελο δοτικό όταν έπρεπε.


Επίσης και οι άλλοι δεύτεροι ρόλοι που τους αναφέραμε ήδη στους συντελεστές ήταν εξαίρετοι και υποδειγματικοί.

Ο Luc Besson, κατάφερε και έβγαλε από τους ερμηνευτές του το καλύτερο. Σεβάστηκαν τους χαρακτήρες του και τίμησαν τις επιλογές του με το παραπάνω.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Ταινία τιμήθηκε με 3 Διεθνή βραβεία και ακόμα με 6 υποψηφιότητες.
Ξεχώρισαν 2 βραβεία CESAR (Γαλλικού Κινηματογράφου) για καλύτερη Μουσική και ήχο.
Επίσης Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Luc Besson από την Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου.



Η Ταινία είχε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία από τις πρώτες ημέρες της προβολής της και θεωρήθηκε μία από τις βαριές παραγωγές του Luc Besson.
Δικαιωματικά παρέσυρε σε αυτήν την επιτυχία και τις Κυκλάδες μας με τη λάμψη και την ομορφιά τους κάνοντας το κοινό να παραμιλά για αυτές.

Ξέρετε ότι:

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας είναι πραγματικά περίπου πρόσωπα.
Ο Jacques Mayol υπήρξε δεινός δύτης ελεύθερης κατάδυσης και μετέπειτα ερευνητής της ζωής στο βυθό. Δυστυχώς αυτοκτόνησε αργότερα από σοβαρή κατάθλιψη το 2001.

Ο Enzo Molinari είναι ο πραγματικός Enzo Mayorka, πρωταθλητής καταδύσεων, από το 1960 ως το 1988. Πραγματικός φίλος του Mayol.

O Luc Besson αφιέρωσε την ταινία στην νεαρή του κόρη, την Ζουλιέτ, που αρρώστησε σοβαρά στα γυρίσματα και χρειάστηκε να χειρουργηθεί με επιτυχία.




Αυτό φίλες και φίλοι ήταν το "ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ"
Μια κινηματογραφική δημιουργία με φόντο τη θάλασσα και το βυθό της.
Με βάση την ασκητική των ανθρώπων πάνω στη λατρεία τους.
Με ύμνο στην ανθρώπινη φιλία
Με μια υπέροχη ματιά απέναντι στον έρωτα.








Η Αδιόρατη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο γαλάζιο και το μαύρο.
Απ το σκοτάδι και το φως.
Από τα πλάσματα του ενός κόσμου στα πλάσματα του άλλου...


Επιμέλεια επιλογής Εικόνων: Giannis Pit.

Σχόλια

  1. Καλησπέρα Γιάννη,
    Το έχω δει αν και θυμάμαι ελάχιστες σκηνές με τον Reno.
    Επίσης νόμιζα πως από νησιά είχαν γίνει γυρίσματα μόνο στην Αμοργό.
    Τεράστιος Besson!
    Αν θυμάμαι καλά η ταινία είχε πάει πολύ καλά και στην Ελλάδα.
    Πολύ ωραία καλοκαιρινή ανάρτηση!
    Μας μαθαίνεις πολλά για τον κινηματογράφο!

    Φιλάκια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σερενάτα μου,
      όταν την πρωτο είδα, στη Σύρο, σε διακοπές, έκλαιγα πραγματικά. Έκτοτε μου είναι αλησμόνητη. Κάτι σαν ιερό Ευαγγέλιο για τη θάλασσα. Κάθε καλοκαίρι μου επαναφέρει αναμνήσεις.
      Θριαμβικό το πέρασμά της από την Ελλάδα όπως λες.
      Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου. Όμορφο καλοκαίρι να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Γιάννη. Ωραία ταινία, την έχω δει, θέλω να την ξαναδώ κάποια στιγμή, και πολύ ωραία η παρουσίαση που της έκανες. Καλή συνέχεια και .. καλά μπάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλησπέρα.
      Να την δεις πάλι φίλε. Ξέρω ότι θα βρεις πολλά να σε γεμίσουν.
      Ευχαριστώ φίλε και εύχομαι και εσύ να περνάς όμορφα.

      Διαγραφή
  3. απορώ πως μου ξέφυγε αυτή η ταινία
    ό,τι έχει να κάνει με βυθό, θάλασσα και γαλάζιο, το αγαπώ
    ευχαριστω για την τοσο υπεροχη προταση
    θα την δω

    φιλια πολλα αγαπημενε μου
    να περνας ομορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου,
      καλησπέρα σου.
      Πολύ μεγάλη ταινία με τεράστια μηνύματα και εικόνα. Πραγματικό κάδρο φύσης και ψυχής.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και όμορφα να περνάς.

      Διαγραφή
  4. Δε το έχω δει αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι όντως Μαρία μου.
      Σε ευχαριστώ πολύ. Να περνάς όμορφα στις δικές σου θάλασσες.

      Διαγραφή
  5. Αααα..ναι..χμ..τί να πρωτοθυμηθώ! Το κλάμα που έριξα, τη μαγεία που έζησα, τις απίστευτες εικόνες; Ένα είναι σίγουρο πως αυτή η ταινία έγινε σταθμός όχι μόνο για μένα αλλά και για πάρα πολλούς άλλους που την είδαν. Μια μεγάλη αγάπη! Ο Ρενό έγραψε μέσα μου. Τον αναζητούσα μετά και σε άλλες ταινίες. Τον βρήκα στο "Leo" και σιγουρεύτηκα πως παρέμενε ο αγαπημένος μου.
    Εξαιρετική η δουλειά σου Γιάννη μου! Όπως πάντα άλλωστε :)
    Μπράβο για το χρόνο που διέθεσες και το γράψιμο που έριξες και για την συγκίνηση που κατάφερες να μας μεταδώσεις.
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου,
      συμμερίζομαι και αφουγκράζομαι την συγκίνησή σου. Άλλωστε την βίωσα και εγώ κάπως έτσι, το αναφέρω άλλωστε παραπάνω.
      Η Ταινία δίνει πολύ δυνατές συγκινήσεις. Είναι ζόρικη, προσεγγίζει βιώματα που προσπαθούν να βρουν το δικό τους ταίριασμα και την ισορροπία.
      Όσο δεν αφορά την αισθητική της εδώ, παραδινόμαστε στην κυριολεξία. Ο Besson, είναι μεγάλος κινηματογραφιστής.
      Ο δε Jean Reno, ε... δεν έχει κάτι που σε συγκλονίζει ; κάτι να σε τραβάει ; δεν είναι επιβλητικός ; είναι πανάθεμά τον....!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Ναι, χαλάλι ο χρόνος μου για την ταινία αυτή και κάθε της κόπος.
      Ειλικρινά σε ευχαριστώ. Ξέρω την αγάπη σου για τη θάλασσα και νιώθω διπλά χαρούμενος.

      Διαγραφή
  6. Απίθανη ταινία. Με συγκλόνισε! Τη θυμάμαι αν και πάντα λέω ότι οι εντυπωσιακές ταινίες δεν ξεχνιούνται. Ο Ρενό αγαπημένος! Λατρεμένος θα έλεγα...τον έχω δει σε πολλές ταινίες.
    Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση και νομίζω την είχα χάσει και στον παθ.
    Καλησπέρα Γιάννη μου ΥΠΈΡΟΧΑ να περνάς όπως κάνεις εμάς να περνάμε καλά με τις αναρτήσεις σου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα χρόνια πάνε Άννα μου από την προβολή της. Περνάνε πανάθεμά τα. Η Αμοργός είναι ένα όνειρο. Πόσο εκτοξεύτηκε η φήμη της μετά την ταινία αυτή ;
      Ήταν από τις πρώτες μου αναρτήσεις στον Παθ και δεν την είχα καν περάσει εδώ ως αντίγραφο, σκέψου.
      Λατρεμένος ο Ρενό ναι....! του αξίζουν πολλά εύσημα. Λίγο νευρωτική η Arquette αλλά ίσως ο ρόλος της και θα μπορούσε ακόμα περισσότερα ο Barre.
      Όμως δευτερεύουσες παρατηρήσεις μπροστά στο σύνολο.
      Να είσαι καλά μάτια μου για τα καλά λόγια και τις μνήμες.
      Σε φιλώ.

      Διαγραφή
  7. Μια υπέροχη ταινία, ύμνος για τους ανθρώπους που συνεχώς θέλουν να ξεπερνούν τα όρια τους αλλά ύμνος και για το ελληνικό καλοκαίρι. Την έχω δει μέχρι τώρα δύο φορές και θα την ξανάβλεπα με χαρά.
    Την καλημέρα μου Γιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου, χαίρομαι που αγάπησες και αγαπάς το "Απέραντο γαλάζιο". Ύμνος στη θάλασσα, στη φιλία, στη σχέση των ανθρώπων με τη φύση αλλά και στην απέραντη Ελληνική ομορφιά.
      Να είσαι καλά φίλε μου. Με πολλούς χαιρετισμούς και ευχές.

      Διαγραφή
  8. Την παρακολούθησα μόλις χθες, έπειτα απ΄τη παρουσίασή σου, Γιάννη. Εκπληκτική ταινία. Θα έλεγα το δίχως άλλο ένα κόσμημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, αλήθεια την είδες ;;;;;;;;
      δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι.....! πραγματικό στολίδι δεν είναι ; δεν γέμισες συναισθήματα ; δεν ένιωσες την έντασή τους ;
      Σε ευχαριστώ που ακολούθησες την πρόταση.
      Δεν έχω λόγια.

      Διαγραφή
  9. δεν την εγνώριζα τούτη την ταινία
    πολλά καλό το αφιέρωμα σου
    φαίνεται καλή ταινία
    από όλους τον JEAN RENO ξέρω , είδα έργα του
    τους άλλους όχι
    μου άρεσε που αναφέρεις οτι ειναι και υπαρκτά πρόσωπα
    κρίμα που αυτοκτόνησε
    μου άρεσε που ειναι σε θάλασσα και στην ΕΛΛΑΔΑ μας
    και φυσικά τα λατρεμένα μου, τα δελφινάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι, θαρρώ αυτή η ταινία ταξιδεύει στις αγάπες και στις αδυναμίες σου, στα δελφίνια και στο υγρό στοιχείο. Αν την δεις θα το αντιληφθείς και θα το χαρείς ιδιαίτερα.
      Στην προτείνω ανεπιφύλακτα
      Ευχαριστώ για το σχόλιο. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Με θαλασσινή-καλοκαιρινή νότα η κινηματογραφική σου ανάρτηση φίλε Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό καλέ μου φίλε. Ευρυτάνα μου εσύ με τις βουνίσιες δροσιές σου, εγώ με τις θαλασσινές. Να είσαι καλά αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  11. κοιτα να δεις που με έβαλες στο χορό ... πάντα αυτή την ταινία ήθελα να την δω τόσο πολύ μα τόσο πολύ που ακόμη και αν τελικά την έχω δει δεν το θυμάμαι ... ουφ...
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάνια μου,
      αυτή η ταινία είναι άρρηκτα δεμένη με το καλοκαίρι και τα Ελληνικά νερά. Είναι μια ταινία που ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία και προκαλεί πολύ δυνατά συναισθήματα για αρκετά θέματα.
      Τι να σου πω τώρα. Κάνε μια προσπάθεια να την ξαναδείς.
      Σε φιλώ και ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο